cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Rušivé pouliční osvětlení
Autor: Petr D. (IP zapsáno)
Datum: 01.04.2013 12:05

Takže, co nejstručněji… Ve městě platí dodržování nočního klidu, což je samozřejmě v pořádku, ale podle mého názoru by se to mělo vztahovat i na veřejné osvětlení, které celou noc svítí lidem do oken (a často úplně naprázdno). Například u křižovatky ulice Dr. Jánského a Školní je hned 5 lamp (jestli to není plýtvání, tak co teda?). Nemluvě o dalších ulicích, kde máte lampu každých 30 kroků. A další lampy zběsile přibývají… Ptá se někdo lidí, kteří tam žijí, zda jim tam nová lampa nebude vadit, zvlášť když se bez ní X let všichni obešli? Už si ani nepamatuju, jak vypadá tma… (Je to stejné, jako bysme nechali svítit v domě celou noc, pro případ, že bysme náhodou šli přes noc na záchod – neuvěřitelné plýtvání a nejen to).

Řešení by mohlo být takové, že by se vyměnily kryty pouličních lamp za takové, které svítí ohleduplně pouze tam, kam mají (na zem), které jsem viděl například v Dobřichovicích. Nebo k nim nainstalovat fotobuňku, aby nesvítily zbytečně celou noc a aby se rozsvítily opravdu jen, když někdo bude přicházet. Nebo pokud je to možné, snížit celkový příkon elektřiny, který proudí do veřejného osvětlení a ztlumit je (případně veřejné osvětlení po určité hodině úplně vypnout. A nebo všechny způsoby nějak zkombinovat…

A nebo celou věc pustit jedním uchem tam a druhým ven a vymýšlet si důvody, proč by to nešlo udělat…

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 02.04.2013 00:57

Skolní a Mokropeskou prosím nezhasínat. Chodí tudy lidé v noci od vlaku.
Děkuji M.S.

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 02.04.2013 20:20

lidová tvořivost je hezká věc, ale pouliční osvětlení musí splňovat technické normy, viz [cs.wikipedia.org]
Požadované úpravy musí těmto normám vyhovovat. Něco mi našeptává, že to asi nepůjde....

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 02.04.2013 23:37

To s tou fotobuňkou by mohlo být při pohledu např. z hladké skály dost imaginativní. Černošice by v noci krásně blikaly podle toho, kde se kdo bude pohybovat, projede auto, nebo proběhne pes. Viva Las Vegas :-)
M.S.

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: Šimon Hradilek (IP zapsáno)
Datum: 04.04.2013 11:17

Dobrý den,

v místech, kde se buduje nové (či mění staré) veřejné osvětlení se již dávají lampy, které svítí dolu (viz Komenského, část Riegrova) a ne všude okolo. Plošná a okamžitá výměna všech lamp za takové typy lamp, které svítí jen dolů (což by se mi také líbilo, neb starší lampy svítí opravdu všude kolem) však je s ohledem na finanční nákladnost nerealizovatelná a výměna bude muset být postupná.

U přechodů je situace taková, že Policie nyní striktně vyžaduje, aby každý nový přechod pro chodce byl osvětlen.

Jen pro úplnost pak upozorňuji, že VO spravuje na základě smlouvy z roku 2004 až do konce roku 2014 společnost Eltodo.

Zdravím
Šimon Hradilek

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: Petr D. (IP zapsáno)
Datum: 04.04.2013 17:40

Někdo tady psal něco o technických normách. Co je špatného na tom, že by to svítilo jen na zem? Takové lampy se dělají a už jsou dokonce i někde v Černošicích, nicméně většina lamp, které přibývají nově jsou pořád ty staré, které svítí i do stran. Ta fotobuňka, to byl nápad a možná jsem to měl uvést podrobněji, že by se to čidlo na fotobuňku aktivovalo až po určité hodině, kdy se venku už obvykle nepohybuje tolik lidí, např. po půlnoci... To, co jsem uvedl jsou prostě návrhy, které by se časem mohly promyslet...

Teď nevím, možná, že to, o čem píšu někomu přijde jako hodně divné, ale to jenom proto, že to tak chodí všude a že jsme si zvykli... Neslyšel někdo o terapii tmou? Ne? Tak by to mělo totiž v noci ale být... Základním faktem zůstává, že vám světlo k nočnímu klidu nepřispěje, zvlášť když to svítí opravdu přes celou noc.

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 05.04.2013 01:27

Tma se dost líbí zlodějům :-( což ke klidu také nepřispěje.
M.S.

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 05.04.2013 11:14

představa města, které blikne při každém proběhnutí kuny pod lampou...no, nevim...

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: ema (IP zapsáno)
Datum: 06.04.2013 23:36

Prosím, žádné blikání :-) Souhlas s p. Strejčkem - lidé chodí v noci od vlaku (a pamatuji, jak mi bylo, když jsem třeba coby 20-tiletá měla projít úsekem bez světla, byť to bylo výjimečně dvakrát do roka). A souhlas s p. Hradílkem výše.

Mám také lampy před okny a blikání si opravdu nedovedu představit. Mám zastínění oken - existuje přece nepřeberné množství závěsů, žaluzií, rolet atd.

Pěkný večer a dobrou noc :-)
Ema

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: Petr D. (IP zapsáno)
Datum: 11.04.2013 13:11

Budu rád, když se tento návrh na ztlumení osvětlení promyslí (pokud ho tedy čte někdo, kdo je u kormidla). Děkuji

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 11.04.2013 15:13

A vy jste si před nastěhováním do Černošic nevšiml, že tu svítí lampy? Třeba jste si mohl vybrat nějaký dům na samotě u lesa...

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 11.04.2013 15:24

což o to, ale vznášet požadavky a náměty prostřednictvím niku na orgu?

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2013 19:20

Několik bodů k věci:

STMÍVÁNÍ: Současná síť v Černošicích stmívání bohužel technicky neumožňuje, jinak bychom to už s chutí zavedli. Do budoucna chceme ale tímto směrem jít a proto sestavíme nějakou koncepci, jak postupovat se všemi investicemi a opravami v systému, abychom se tam časem dopracovali (tj. neinstalovat nové prvky, které by to do budoucna neuměly apod.). Požádal jsem také současného provozovatele (Eltodo, smlouvu mají do 31.12.2014), aby se pokusili vytipovat aspoň dílčí lokalitu v Černošicích, kde by to třeba v pilotním režimu již šlo vyzkoušet.

SVĚTELNÉ ZNEČIŠTĚNÍ: Také s instalací svítidel bez světelného znečištění (tj. svítících jen dolů) je to na dlouhou trať. Z 1200 světelných bodů v našem městě je takových dnes asi stovka. Ročně v rámci pravidelných reinvestic dokážeme nahradit maximálně několik desítek starých lamp. Na nově stavěné ulice se již dávají samozřejmě nové typy. Bude to tedy určitě ještě pár let trvat, než se dosáhne větší změny. Finanční úspora na elektřině u nových svítidel není tak vysoká, aby se vyplatilo je vyměnit jednorázově i za cenu vysoké investice.

OBNOVA SÍTĚ VO: Do budoucna, kdy od 1.1.2015 musíme mít novou smlouvu na provozovatele (stávajícího nebo nového), pokud budeme pokračovat stávajícím systémem generálního provozovatele, lze uvažovat o tom, že by měl jako součást dlouhodobé smlouvy povinnost jednorázově větší investice, kterou bychom mu pak postupně spláceli. Vlastně je to nepřímý úvěr. Takhle byla postavená současná desetiletá smlouva z roku 2004, podle které Eltodo na začátku proinvestovalo asi 3 mil. Kč do jednorázových větších investic do naší sítě.

Nechodím na toto fórum moc často. Kdybyste k výše napsanému měli nějaké dotazy, napište mi prosím raději na email.

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2013 22:36

a co by se asi dělo,kdyby sme měli negry v oblastech polárních nocí...

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2013 08:35

co pak polární noc, ale co polární den :-)

Re: Rušivé pouliční osvětlení
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2013 23:46

to sem čekal :-)))
třeba by to dalo námět na vlákno...



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.