cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Myslivci protestuji
Autor: Petr Kolar (IP zapsáno)
Datum: 12.03.2007 09:18

Českomoravská myslivecká jednota vyjadřuje znepokojení nad prezentací lovu a myslivosti ve veřejnoprávním médiu - České televizi, konkrétné nad vysíláním dílu Večerníčku pro děti „Madla a Ťap“ ze dne 7. 3. 2007.

Dne 7. března v 18:45 hodin byla v pořadu Večerníček, seriál „Madla a Ťap“ odvysílána část, ve které člověk oblečený jako myslivec dvakrát vystřelil po rysovi a loveckém psu. V pořadu bylo řečeno, že jde o lovce a špatného myslivce.

Jsme přesvědčeni, že z psychologického hlediska musela tato část seriálu zanechat v dětech dojem, že myslivci jsou jako skupina špatní lidé, pro které jsou podobné skutky normální. Diváci tak dostali zcela nekorektní informaci, která velmi hrubým způsobem dezinformuje veřejnost a dle našeho soudu nepatří do veřejnoprávního média. Především u dětí, u kterých se teprve vytváří systém hodnot, hodnotových orientací a názorů na okolní svět, je velice důležité překládat informace nezatížené předsudky. Tento díl dle našeho soudu jednoznačně podporoval tvorbu averze vůči této skupině obyvatel.

Na tuto skutečnost bude upozorněna Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.



Českomoravská myslivecká jednota
ing, Luděk Králíček, ing. Jaroslav Kostečka, Ph.D
Vážení pánové,
se zděšením jsem si přečetl Vaši "TZ k Večerníčku Madla a Ťap" a Vaše vyjádření ve sdělovacích prostředcích, která považuji za neobyčejně hloupá a nebezpečná.
Je-li Vaše organizace neschopná zabránit nezodpovědnému chování vlastních členů, kteří mnohdy ohrožují nejen sebe, ale i své okolí, je to velice smutnou vizitkou Vaší organizace: Jste-li ale ochotni žádat Českou televizi o cenzorský zásah do pohádek pro děti jménem svých nejvyšších představitelů jen proto, že údajně ukázal myslivce v nepěkném světle, pak by se Vaše organizace měla vážně zamyslet nad právem na svou vlastní existenci.
Na rozdíl od Vás by mne ani nenapadlo z pohádky pro děti vyvozovat, že jsou myslivci špatní lidé. Ale z Vaši reakce na krásny večerníček pana Chaloupka mám pocit, že zastřešující organizaci myslivců patrně vedou lidí hloupí a arogantní, kteří pozbyli soudnosti.
Pokud by se totiž tak pitomě jako myslivci chovali třeba hostinští, museli by si České televizi stěžovat na vysílání pohádek Obušku z pytle ven nebo Princ a večernice. Kdyby stejnou míru arogance jako myslivci projevili ševci, musela by být Česká televize zaplavena stížnostmi na vysílání Pyšné princezny ... Kdyby vojáci projevili podobnou míru arogance jako Vy, nesměla by se patrně vysílat pohádka S čerty nejsou žerty ... Kdyby podobou ztrátu soudnosti jako myslivci projevili čeští zemědělci, museli by Českou televizi bombardovat stížnostmi na vysálání pohádky Honza málem králem ... Kuchaři by mohli žádat zákaz vysílání Princezny se zlatou hvězdou na čele ... a zahrádkáři se zahradníky by žádali Českou televizi o cenzurovaní Krtečka, kterého se v jednou z dílů pokouší otrávit jejich kolega.
Věřím, že i tento krátký výčet je pro Vás dostatečnou ilustrací naprosté absurdnosti Vašeho počínání. Věřím také, že místo dalších pokusů zavádět ve společnosti cenzuru, budete věnovat více úsilí tomu, aby Vaši členové nestříleli sami po sobě, po lidech v jejich okolí a po jejich psech. Uvítal bych, kdybyste místo stížností na krásný večerníček byli nápomocni při hledání bezohledných pytláků, kteří vraždí šumavské rysy. Kdyby Vaše organizace místo volání po cenzuře v pohádkách pro děti pomohla vypátrat gaunery, kteří neobyčejně krutým a zákeřným způsobem otravují nádherné a vzácné dravé ptáky velmi nebezpečným pesticidem. Věřte, že tak byste kreditu myslivců v české společnosti pomohli více než pokusy cenzurovat večerníček.
S pozdravem
MUDr. Miroslav Šuta

Re: Myslivci protestuji
Autor: Michal Bukovič (IP zapsáno)
Datum: 13.03.2007 13:02

Konečně zase něco o myslivcích. Už mi to začínalo chybět. Díky.

Re: Myslivci protestuji
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 13.03.2007 17:43

ing. Jaroslav Kostečka, Ph.D., syn nejvyssiho politruka VAAZ generala Kostecky?

Re: Myslivci protestuji
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2007 11:05

Tak to je myslim v tomto pripade zcela jedno, nemyslite ? At uz to psal kdokoliv, napsal to velice vystizne a trefne (souhlasim s tim textem beze zbytku a jen me prekvapuje, ze Rada pro televizi si s tim protestem nevi rady - podle me by to meli projednat se zaverem, ze stiznost/protest je zcela neopodstatnena).

S tim protestem rada myslivcu skutecne velmi silne prestrelila. A je mi z toho docela smutno, protoze par nimrodu znam a znal jsem osobne, a myslim, ze k radam techto protestujicich nepatri, a o prirodu se starali/staraji znatelne vice, nez napriklad "bouraci posedu" a jini "hrdinni bojovnici" proti nimrodum ...

Re: Myslivci protestuji
Autor: Kancius Minor (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2007 21:39

Pokud někdo reaguje na večerníček pro děti tak, jako pánové Králíček a Kostečka, je buď vynikající recesista, nebo úplný blázen. Jinou možnost nevidím.

Re: Myslivci protestuji
Autor: teddy (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2007 23:10

pro většinu dětí zůstane myslivec ten špatný , protože střílí na zvířata, to nikdo nezmění a žádný pořad v TV to zásadně nemůže ovlivnit. Nevím čemu se diví.

Re: Myslivci protestuji
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 15.03.2007 04:31

Tak ja tedy nevim, ale pro vetsinu deti bude spatny ten, na koho mu ukazi jeho rodice. Kdyz mu rodice budou od malicka rikat, ze prave myslivec je ten spatny, budou si to myslet i ty deti (a to jeste dost dlouho potom, co budou uz brat rozum sami, a ne od rodicu). Me osobne by ani nenapadlo nekomu tvrdit, ze "myslivci" jsou ti spatni. Spatni jsou ti, co delaji spatne veci, a to rozhodne nejsou vsichni myslivci ...

Mimochodem, asi bych si takovy zaver netroufl udelat podle pohadky o rysovi :-) . Ono tech pohadek, kde je i myslivec, je pomerne dost a dost. Z hodne znamych treba Krkonoske pohadky. A nevsiml jsem si, ze by zrovna kvuli tomu mel nekdo -takze i deti - o myslivcich spatne mineni ...

Re: Myslivci protestuji
Autor: Petr Kolar (IP zapsáno)
Datum: 15.03.2007 11:19

Tomme1,
s prispevkem Re: Myslivci protestuji Autor: Tomm1 (IP zapsáno) Datum: 15.03.2007 04:31, nezbyva nez souklasit.

Mej se fajn. P.K

Re: Myslivci protestuji
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 15.03.2007 11:33

Pane Tomm1, v tomto Vám musím dát za pravdu.

Je to tak. Večerníček je právě ten pořad, který může dost silně ovlivnit dětskou duši. Ale pokud jej děti sledují, tak by měly s rodiči a rodiče by si s nimi měli o příběhu poté popovídat. Vlastně to platí o každém pořadu. Pohled na svět formují v počátcích života dítěte právě rodiče a pokud nechají výchovu jen médiím, tak je ten pohled často pokřiven. Nakonec, tvůrce pořadu je většinou také jen člověk a nemůže postihnout všechny stránky a záludnosti tématu.

Co se týká myslivců, tak je to opět nejednoznačné. Jedni v nich vidí fajn lidi, kteří se v zimě starají o zvěř a dost často chrání přírodu, jiní v nich vidí šílence s puškami, kteří posilněni střílí na vše, co se hýbe, a někdy se trefí i do kamaráda. Asi bude pravda zasejc někde uprostřed (dobrý den pane Strejčku :-) ).

Jinak Krkonošské pohádky považuji za geniální dílo, protože ač vzniklo za totáče a mělo být ideologicky poplatné době, tvůrci to pojali tak, že myslící člověk v tom najde často skryté významy. Trautenberk je sice na první pohled hrozný padouch, ale má často tak kouzelné lidské vlastnosti. Na druhé straně Krakonoš, coby pozitivní postava, je často také pěkná "potvora". A sojka-informátorka, no to ani nebudu rozebírat :-). Mám tyhle pohádky moc ráda.



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.