cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Svátek matek
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 11.05.2007 20:42

Blíží se druhá květnová neděle.

Nezapomeňte na svoje maminky, zaslouží si trochu uznání a lásky :-).

[www.infodomecek.cz]

Re: Svátek matek
Autor: tupolev (IP zapsáno)
Datum: 12.05.2007 14:12


Re: Svátek matek
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 12.05.2007 17:24

No, teda Tupoleve, nezklamals mě. Přesně na tohle jsem čekala, jestli to někdo vytáhne. Ale to je snad výjimka, ne?

Těch normálních matek snad je většina, ne? Nebo alespoň doufám.

A navíc si myslím, že když děti vidí, jak se rodiče chovají ke svým rodičům, tak to, doufám, může působit i jako jakýsi vzor. Teď to myslím v tom pozitivním slova smyslu. Nebo jsem příliš velká optimistka?

Re: Svátek matek
Autor: tupolev (IP zapsáno)
Datum: 12.05.2007 18:06

Jde o to čemu říkáš normální, Enzilo. Z Tvého subjektivního pohledu normální matka může být třeba nenormální viděna subjektivním pohledem někoho jiného... A proto bych radši negeneralizoval a nechal bych to na uvážení každého koho se to týká.

Re: Svátek matek
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 12.05.2007 20:27

No ano. Máš pravdu v tom, že pojem "normální" je relativní. Každý může za normální považovat jiné chování. Tady bychom mohli hodiny diskutovat nad tím, co je normální výchova a co ne. Většina matek ale, myslím, dělá pro svoje děti maximum s cílem poskytnout jim to nejlepší.

Tenhle případ nešťastné ženy z toho článku nechci nijak hodnotit ani komentovat. Na to jsou jiní. Osobně si myslím, že to bude složitá záležitost a že v tom ta žena není jen viníkem. Myslím, že se jí to v hlavě pomotalo a řešila problémy tím nejnešťastnějším způsobem - ubližováním vlastnímu dítěti. Ale časem se asi dozvíme, jak to vlastně všechno bylo.

Chtěla jsem jen tímto tematem připomenout pozapomenutý svátek - Den matek. Myslím, že má cosi do sebe. Přinejmenším je to příležitost k zamyšlení nad úlohou matky v dnešní době. Myslím, že role matky, zvláště v raném období života dítěte, je dnes poněkud podceňována, nemyslím ani tak finančně (to je zcela přirozené, že s příchodem dítěte se sníží životní úroveň), ale morálně. Přitom dar být matkou je nesmírně cenný a v životě asi nejdůležitější (pokud je ženě dopřán).

A pak. Kytička od dospělého dítěte starší maminku určitě potěší. A nejen ji. O tom jsem přesvědčena. Já mohu již jen vzpomenout a věř mi, že bych tu kytičku moc ráda koupila.

Hezký večer



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Enzila (12.05.2007 21:25)

Re: Svátek matek
Autor: tupolev (IP zapsáno)
Datum: 12.05.2007 21:35

Ano ta žena z článku není jen viníkem to zcela souhlasím. Je totiž i obětí a to minimálně obětí vlastních intrik. Nechci soudit ale z její fotografie bych usuzoval na nedostatek rodičovské lásky v mládí a dokonce zneužívání ze strany otce a možná i matky. Je to typicky vnitřně labilní žena - hysterka. Musela se hodně snažit, přetvařovat a intrikovat aby skryla svoji pravou tvář a obstarala otce pro své budoucí děti. Jenže po čase se její pravá tvář nejspíš ukázala a když viděla že bude opuštěna, udělala nejprve všechno pro to aby jí zůstaly alespoň děti - už měla plán a pomsta mohla začít. Týraný měl zřejmě tu smůlu, že byl svým otcem nejoblíbenější a proto byl nejlepším objektem pomsty. To že byl týrán měla být vlastně chyba otce - kdyby je neopustil, nestalo by se tak. Měl si to později vyčítat...
Co říci závěrem? Snad jen to, že děti téhle paní si část její povahy bohužel nesou ve své genetické výbavě a i u nich se tedy dá něco podobného v budoucnu očekávat. Lituji jejich budoucích partnerů.

Re: Svátek matek
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 14.05.2007 21:46

Tupoleve, to by se dalo tisknout. Brilantni. Gratuluji.

Dovoluji si pridat jeste jiny, dalsi kontext. A nejenom pro pametniky:

Dear Comrade Husak, April 7, 1981
Dear Comrades,

Let me convey to the delegates of the 16th Congress of the Communist Party of Czechoslovakia, all the Communists and working people of the country words of friendship and fraternity from your comrades-in-arms---the Soviet Communists, from all our people.

As for myself I am happy to visit Czechoslovakia. Your beautiful country has become something like a second motherland to me. I stepped onto its soil for the first time nearly 40yrs ago with our army units, side by side with the servicemen of the Ludvik Svoboda corps. This is the fourth congress of the Communist
Party of Czechoslovakiaat which I am leading the delegation of the Communist Party of the Soviet Union and I treasure the opportunity of being together with you, dear friends, on this remarkable day.

--uvod projevu Leonida Iljice Brezneva na 16 sjezdu KSC v roce 1981, roce atentatu na Jana Pavla II, uskutecnenem na "den matek" na Svatopetrskem namesti v Rime.

Re: Svátek matek
Autor: Big Smoke (IP zapsáno)
Datum: 14.05.2007 22:24

Prosím o link na zdroj citovaného článku - vypadá to, že by tam mohly být další bolševikovy perly.

Re: Svátek matek
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 15.05.2007 04:02

Our Course: Peace and Socialism, A collection of speaches and articles by L.N.Brezhnev, General Secretary of the CPSU Central Committee, Chairman of the Presidium of the Supreme Soviet of the USSR, delivered and written in 1981, Novosti Press Agency Publishing House, Moscow, 1982, 224 pp.

Z doby, kdy zapadni turisti museli povinne smenit svoje "hard earned" a denne se hlasit na policejni stanici. Vyvoleni dostali i tuto brozuru/knihu;-) Co takhle rec k ucteni Denise Sassou-Nguesso, predsedy ustredniho vyboru konzske strany prace, prezidenta Lidove republiky Kongo, predsedu rady ministru?

Re: Svátek matek
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 15.05.2007 09:57

Musím přiznat, že jste mě pane GIB fakt dostal. Takovouhle asociaci s Dnem matek bych nevymyslela ani náhodou. Je fakt zajímavé, jaké vzpomínky dokáže nějaký pojem vyvolat.

Tak zase svojí troškou do mlýna já. Když už jsem tady byla tak pozitivní a dojemná, tak si ještě vzpomínám, jak moje matka, když jsem se 8. března na MDŽ coby malá holčička přihrnula domů s kytkou, vždycky tiše zuřila, protože tenhle svátek bytostně nesnášela a naopak vzpomínala právě na prvorepublikový Den matek jako na věc pozitivní.

Každý holt má na určité věci jiný pohled :-))))



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.