cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
tlak ve vodovodu
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2015 14:14

dnes jsem zjistil, že tlak ve vodovodu v Mokropsech je přes "normovou" hodnotu 0,6 MPa - byl 620 kPa. A jelikož nemám na vodoměrné sestavě, kterou sice osazoval AQC, ale já si to nepohlídal (!), regulaci tlaku (redukční ventil), a na bojleru je pojistný ventil standardně na 0,6 Mpa, tak voda tekla a přišel účet na dvojnásobnou spotřebu. Je to moje chyba a i vyhláška říká, že v odůvodněných případech může tlak být až 0,7 Mpa, což je asi náš případ. Chci se jen podělit o tuto zkušenost.

Re: tlak ve vodovodu
Autor: Názor (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2015 18:19

Nám se to stalo před 2 lety a bohužel se při přetlakování rozbil a zničil ten redukční ventil a účet za vodu byl téměř čtyřnásobný, protože voda protékala stále přes kotel až do odečtu stavu vody. Pojišťovna to neuhradí, leda by Aquaconsult potvrdil, že došlo k přetlakování, proto je ta mezní hodnota dost vysoká, takže to vždycky sedí. Nyní to kontrolujeme sami na vodoměru. Jak to jinak hlídat nevím.

Re: tlak ve vodovodu
Autor: Dotaz (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2015 19:28

Dobrý večer,
mohu se optat kam Vám ta voda tekla, že jste měl dvojnásobný účet za vodu ? Já doma redukční ventil na přívodu vody také nemám, takže mě toto téma zajímá, protože bych se nerad dočkal nějakého "zběsilého" účtu za vodu. Nicméně spotřeba vody se měří průtokovým měřičem, takže ta voda někam musela téct, resp. mizet. Děkuji za odpověď

Re: tlak ve vodovodu
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2015 19:48

Jelikož byl tlak v systému vyšší (0,62 MPa) než „tovární“ nastavení pojistného ventilu na bojleru (0,6 MPa) voda protékala čůrkem skrz pojistný ventil stále (na pojistný ventil je napojená hadička a ta jde do odpadu). Normálně, když je správný tlak v domovním systému (kolem 0,3 MPA) proteče malé množství vody, když se bojler nahřeje (a tím se zvýší tlak) a expanzní nádoba nestačí na vyrovnání tlaku nebo není vůbec nainstalovaná.
Tlak kolem 0,3MPa je lepší i pro komponenty na potrubí a i sníží hlučnost (šumění) při průtoku.
S redukčními ventily (prý) bývají problémy zejména při tvrdé vodě, ale v každém případě je dobré ho mít - v případě náhlého přetlaku v řadu ochrání domovní rozvod, kde by mohlo dojít i k havárii...
Jinak (cca 7 let starý) bojler jsme rozebrali a nebyl vůbec zarostlý, což je dobrá zpráva.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (16.02.2015 19:53)

Re: tlak ve vodovodu
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 18.02.2015 16:17

ještě doplnění: máme teď nainstalovaný redukční ventil, který redukuje tlak na vstupu na cca 4,5 atm (0,450 Mpa) a je to ventil do 0,6 Mpa, takže (trochu zjednodušeně) když přestane redukce fungovat, pořád podrží max 0,6 Mpa, což by mělo zabránit trvalejšímu úniku vody skrz pojistný ventil (v našem případě u bojleru) továrně nastavený na stejných 0,6 Mpa.



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.