cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2
Re: optimalizace 171
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2016 23:41

můžeme tady na orgu soutěžit o účelovější argument - například, pražská magistrála se v 80. letech dala přejít (nikoli přeběhnout) kdekoli bez použití semaforu, ale nejsem si jistý, že to věci něco přinese. A nakonec i "blb" má svá práva, hlukové limity platí pro každého a chrání obyvatele bez rozdílu IQ. V každém případě nazvat stěžovatele blbem nebo notorickým stěžovatelem je rozhodně jednodušší než řešit jeho konkrétní stížnost.
Cpát sem koridor v pojetí 21. století na zahuštěný vlastně nerálný grafikon je nesmysl zejména z pohledu železnice. Před Plzní je tunel hotov a to je "jen" kvůli zatáčce na Chrást.
Chápu, že někdo může mít rád vlaky a bude ho těšit, že se bude moct koukat na různorodé vagony od cisterem přes rychlíky po ploužící se pendolino, ale městu podpora koridorizace stávající tratě nic nepřinese, takže moc nechápu důvody, které někoho z města vedou k podpoře tohoto nesmyslu. Chápu jedině, že se někomu může líbit vidina cesty do Prahy bez šraněk, ale čekání na semaforech je vcelku běžné všude a kdyby tu byla příměstská trať, tak by o zas tak moc nešlo. A negativa přeložky buodu dost významná. Jeslti taky mě tento můj názor legitimuje jako jednoho z blbů, tak hurá :-)

Re: optimalizace 171
Autor: MichalT nereg. (IP zapsáno)
Datum: 08.04.2016 11:11


Re: optimalizace 171
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 08.04.2016 12:16

je to tedy trochu páté přes deváté, ale je dobře, že se mluví o nízkých clonách. V Tetčicích je jednokolejka a ano mají tam clony, ale Tetčice jsou zajímavější a pro nás inspirativní spíš tímto [www.ceskatelevize.cz] můžeme tady hojně diskutovat o hříchu proti estetice v podobě PHS, ale jedniné řešení pro Černošice je tady nemít koridor....



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (08.04.2016 12:25)

Re: optimalizace 171
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2016 21:40

reakci připravujeme.

21 otázek k dopravě v Černošicích
V souladu se rčením „není špatných otázek“ a v zájmu posílení informované diskuse na téma dopravy v Černošicích si dovoluji vedení města požádat o odpovědi na připojené otázky. Věřím, že tato metoda přispěje k posunutí diskuse o dopravě a zejména trati do věcnější roviny.

1. Má vedení města informace o tom, jak si vede SŽDC se zjišťovací studií, jejíž závěr má doporučit optimální trasu pro přímé spojení Prahy a Berouna?
Pouze ústní informace, že se mají posuzovat 3 varianty a že SŽDC je ve fázi zadání studie proveditelnosti.

2. Ví něco o záměru spojit Beroun a Karlštejn tunelem a tím vyřešit „problém s CHKO“, který komplikuje povolení plánované intenzifikace tratě?
Ne.

A souhlasí s názorem, že kdyby toto spojení vzniklo, pak by už nikdo (SŽDC, MD) neuvažoval o spojení Prahy a Berouna novou přímou trasou?
Ne. Přímé spojení Prahy a Berouna by podle názoru a informací vedení města i tak bylo nutné, aby jím mohla být vedena rychlíková a nákladní doprava. Trať skrze Černošice by výhledově měla sloužit pouze pro příměstskou dopravu. Vysokorychlostní tratí není a být nemůže.

3. Jak konkrétně si představuje jím navrhovaný interval deseti minut pro příměstské vlaky? V obou směrech a po celý den? Ví, kde by se vlaky v tom případě potkávaly?
Desetiminutový interval předpokládáme zejména v dopravních špičkách. Technicko-organizační detaily jízdního řádu jsou v kompetenci objednatelů dopravy (Praha, kraj) a organizátora dopravy (ROPID). Otázka, kde by se vlaky potkávaly, je nejasná. Předpokládáme, že na trati.

4. Ví, kolik nákladních vlaků a kolik rychlíků do hodiny má podle plánu projíždět po modernizované trati v úseku skrz Černošice?
Tyto informace jsou obsaženy v projektové dokumentaci zpracované SŽDC a projednávané v procesu posuzování vlivu na životní prostředí (EIA).

5. Je mu známo, jak by byl provoz vlaků rozložen v průběhu dne?
Tímto se rada města detailně nezabývala.

6. Dokáže odhadnout, kolik minut z hodiny by byly staženy závory na přejezdu Říční a Dr. Janského?
Nemáme přesný odhad, závisí to také na konečné konfiguraci trati. Investor zřejmě ustoupí od záměru zřídit v Mokropsech třetí kolej a protáhne desetiminutový takt až do Dobřichovic nebo Řevnic. To sice zřejmě vyhoví občanům, kteří proti třetí koleji protestovali, ale současně to bude znamenat větší počet vlaků projíždějících na Všenory, a tedy častěji stažené závory na přejezdu Dr. Janského. Lze předpokládat, že dopad ve špičce může být podobný jako by byl na
přejezdu Radotínská – zvýšení času se staženými závorami cca o polovinu. Vedení města opakovaně požaduje snížení maximální rychlosti projíždějících vlaků na území Černošic a v souvislosti s tím o posun spouštěcího čidla blíže k přejezdu Říční a Dr. Janského, aby se zkrátila doba uzavření závor.

7. Má informace o tom, jak pokračuje pořizování změny územního plánu za účelem rozšíření koridoru pro přeložku silnice II/115 mezi vodárnou a stávajícím přejezdem na Radotínské?
Pořizování změny bylo odloženo/přerušeno, než žadatel (SŽDC) dodá dostatečné podklady. Současně se změnou územního plánu bude pak z rozhodnutí zastupitelstva města zpracován i regulační plán, skrze který bude lépe možné zajistit zájmy a představy města v této lokalitě.

8. Ví, zda je už k dispozici geologický průzkum pro stavbu přeložky silnice II/115? (tj. geologický průzkum předmětné části Horky)?
Podle našich informací ještě k dispozici není, nicméně SŽDC letos plánuje jeho zajištění.

9. Má informace o tom, jak pokračují projekční práce pro intenzifikaci tratě?
Máme ústně potvrzeno, že SŽDC dokončila formulaci zadání pro zpracování další fáze projektové dokumentace a objedná je od společnosti SUDOP, a to včetně varianty pologalerie v místě budoucí přeložky silnice II/115.

10. Má nějaký názor na to, jak bude v případě realizace přeložky silnice II/115 vyřešen navazující provoz z ulice Komenského? Nebo má nějakou studii?
Není definitivně dořešeno, nicméně žádoucí je, aby pro osobní dopravu bylo napojení bez omezení v obou směrech. Je možné, že omezení bude nutné pro nákladní dopravu.

11. Uvažuje o úpravách v místní dopravě vzhledem k tomu, že přejezdy v Mokropsech budou z důvodu vyššího provozu na dráze častěji zavřeny?
Rada zvažovala možná budoucí opatření, aby ulice Z. Lhoty nebyla používána k průjezdu z Mokropes směrem na Prahu.

12. Co si myslí o tom, že místo mezi kamenným mostem a Famelií, kde dochází ke kolizím mezi motoristy, cyklisty a chodci, by bylo dobré vyřešit ještě v roce 2016?
Tímto se rada města nezabývala. Pokud máte nějaký vlastní návrh řešení na zvýšení bezpečnosti v této části ulice Slunečná, můžete jej zaslat dopravně-bezpečnostní komisi, radě města nebo jako zastupitel předložit přímo zastupitelstvu.

13. Uvažuje o rozšíření kamenného mostu? Případně jak?
Uvažuje se o umístění lávky pro pěší vedle kamenného mostu.

14. Má nějaké konkrétní výstupy na téma řešení hluku z provozu tratě?
Z hlediska budoucí rekonstrukce trati lze za konkrétní výstup považovat, že projekt počítá s využitím jiných opatření pro snížení hluku než protihlukových stěn.

15. Proč nepodpořilo petici Spolku na ochranu kvality života v okolí železnice v Černošicích proti vedení mezinárodního železničního koridoru středem obcí dolního Poberouní Praha-Beroun?
Rada města v souladu s rozhodnutím zastupitelstva i s vlastními předchozími stanovisky považuje projekt celkové rekonstrukce železniční trati za potřebný. Trať je v našem území velmi zastaralá a poruchová a na hranici své kapacity pro osobní dopravu. Rekonstrukce a optimalizace má přinést mj. zvýšení kvality trati, frekvence osobní vlakové dopravy (jediná reálná alternativa individuální automobilové dopravy), snížení hlukového zatížení obyvatel, zlepšení zabezpečení a uživatelského komfortu.

16. Proběhly mezi zářím 2015 a březnem 2016 nějaké schůzky se SŽDC?
Ano. 3. listopadu proběhla schůzka se SŽDC, která předcházela setkání vedení města s obyvateli z Komenského a Sadové ulice o den později. Dále 7. března proběhla schůzka o otázkách hluku. 31. března proběhla krátká schůzka starosty města a předního zástupce SŽDC.

17. Co si myslí o tom, že podpora modernizace stávající tratě může ve svém důsledku vést k tomu, že jiná trať (tj. možnost tunelového spojení Praha-Beroun) se už nebude realizovat nebo se minimálně oddálí o řadu let zejména díky nutnosti zajištění „udržitelnosti projektu“ modernizace stávající tratě?
Vedení města Černošice projekt modernizace stávající trati a projekt budoucí vysokorychlostní trati (VRT) považuje za dva samostatné záměry, což bylo opakovaně potvrzeno. Mimo jiné i Ministerstvem dopravy ČR v odpovědi na společnou výzvu starostů svazku obcí Region Dolní Berounka, aby byla příprava přímého, vysokorychlostního propojení urychlena a aby trať byla vedena mimo údolí Berounky. Opakovaně to je potvrzeno i ze strany SŽDC. Zatímco trať údolím Berounky má mít na území Černošic maximální rychlost 80-120 km/h, skutečná vysokorychlostní trať, který v budoucnu má spojovat hlavní města Prahu s Německem, je projektována na rychlost nejméně 250-300 km/h. Potřebu vysokorychlostní spojení Prahy potvrzuje například i aktuálně projednávaný Strategický plán hlavního města Prahy. Po budoucí realizaci VRT bude trať v Černošicích konečně sloužit pouze pro příměstskou dopravu.

18. Má jasno v tom, jaká omezení a opatření bude požadovat po SŽDC v zájmu ochrany zdraví a majetku obyvatel Černošic v průběhu samotné stavby?
Ne, toto zatím nebylo předmětem žádných jednání. Začátek stavby předpokládáme cca v roce 2019-2021. Podmínky stavby stanoví mj. stavební povolení, které bude vydávat stavební úřad v Berouně s přihlédnutím ke stanoviskům všech dotčených orgánů a účastníků řízení, vč. města.

19. Myslí si, že by byl dobrý nápad zřídit nástěnku na zastávkách a jejím prostřednictvím informovat obyvatele města o novinkách ohledně plánů s tratí a o odpovědích na často kladené otázky?
Vedení města o takovém nápadu nejednalo. Vedení města informuje skrze Informační list a webové stránky, a také na veřejných setkáních s občany a zasedáních zastupitelstva.

20. Souhlasí s názorem, že v případě, kdy bude realizována nějaká větší akce na trati, by město mělo mít připravené stavební záměry, které bude možné nebo výhodné provádět pouze spolu se stavbou na trati, a že by bylo dobré mít na tyto věci finanční rezervu?
V souvislosti s budoucí rekonstrukcí trati vedení města navrhuje zbudovat na vlastní náklady nový pěší podchod pod železniční tratí na úrovni křižovatky Topolské ulice a ulice Zd. Lhoty. Máme již hotovou projektovou dokumentaci. Tato akce nebude tak nákladná, abychom již dnes, bez znalosti termínu realizace, potřebovali vytvářet nějakou finanční rezervu. Obdobně to platí pro některé úpravy zejména u nádraží Černošice, které město požaduje v rámci vlastní architektonicko-urbanistické studie a na kterých se možná bude muset finančně podílet. Jiné městské záměry, které by byly úzce svázány na budoucí rekonstrukci trati, v současné době nejsou.

21. Považuje tento způsob kladení různých otázek za přínosný a myslí si, že je smysluplné v tom pokračovat?
Ne. Za vhodné fórum pro diskuzi o různých názorech, námětech a volně formulovaných otázkách považujeme pracovní skupinu pro rekonstrukci železnice, veřejná setkání s občany a zasedání zastupitelstva. Vedení města – tedy zejména rada města – přijímá rozhodnutí a stanoviska, tj. neformuluje názory. Ve stejné logice například ani zákon o poskytování informací nedává tazateli právo na informace o názorech a budoucích rozhodnutích, ale jen na informace o již existujících skutečnostech. Otázky na „vedení města“ na názor ve věcech, ve kterých nebylo přijato dosud žádné formální rozhodnutí ani stanovisko, je obtížné korektně zodpovědět. Přípravu a projednání odpovědí na těchto 21 otázek v radě města považujeme za neúměrně časově náročnou. Jako zastupitel máte právo navrhnout zastupitelstvu přijetí konkrétního stanoviska (následně závazného i pro radu města). Teprve jeho projednáním lze lépe zjistit „názor vedení města“, nikoliv zasíláním seznamu otázek do redakce Informačního listu, popřípadě na podatelnu úřadu. Ve věcech, ve kterých zastupitelstvo nebo rada již jednaly, je „názor“ vedení znám z přijatých rozhodnutí, která jsou pravidelně zveřejňována v Informačním listu a na městském webu.

Děkuji.
Jakub Špetlák, zastupitel Trojlístek

Odpovědi připravil starosta Filip Kořínek a souhlasným usnesením je vzala na vědomí rada města. Obsah odpovědí nelze v této podobě považovat za formální rozhodnutí či závazný názor rady v jednotlivých diskutovaných bodech.

Re: optimalizace 171
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 21.04.2016 22:04

Několik příkladů za vše:

ve stavebním řízení nebude na požadavky města nikdo už moc zvědavý - ty je potřeba dát nejpozději v územním řízení, které je před stavebním řízením - to považuji za docela významné podcenění situace! Navíc bude stavební povolení vydávat Drážní úřad nikoli úřad v Berouně, ale to je "detail" sice v usnesení rady, ale budiž.

Argumentace s VRT a) si v jednotlivých odpovědích odporuje a b) tvrzení, že VRT našemu údolí je skoro to samé jako tvrdit, že našemu údolí uleví přesun pasažérů od rychlíků k nízkorozpočtovým leteckým společnostem… a navíc na VRT jsem se neptal.

Většina odpovědí je nekonkrétních ("jiná protihluková opatření") nebo se odkazuje na ústní sdělení a podobné nezávazné informace….Věc se řeší cca 10 let.....

Ještě se k tomu vrátíme.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (21.04.2016 22:32)

Re: optimalizace 171
Autor: Milos Smaha (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2016 12:38

10 minutovy interval je naprosto presne vec, ktera muze dostat lidi z auta do vlaku. Nerozumim vasim argumentum. Tramvaje preci taky jezdi skoro nonstop a bydleni u tramvaje patri spise k vyhodam. Navic dnesni okna uz dovoluji slusne odhlucnit interier.

Re: optimalizace 171
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2016 13:12

jenže jestli tady bude koridor, pak na spolehlivou příměstskou dopravu můžeme zapomenout na dlouhá léta dopředu.
S tou tramvají bych si nebyl tak jistý a navíc nákladní vlak dělá násobně vyšší hluk než tramvaj a na něj jsou okna krátká.
Koridor bez protihlukových stěn nejde - to je iluze - a vedení města na to má pramalý vliv.
Region potřebuje příměstskou dopravu a železnice potřebuje přímé spojení mezi Prahou a Berounem, což si možná někdo plete s VRT, která v ČR hned tak nebude a když, tak mezi Prahou a Brnem.
Navíc koridor s sebou přinese tolik nevratných změn...a vlaky se tu budou nadále přetlačovat a nic nebude spolehlivě fungovat.
Ať se vláda vrátí k původním plánům a nevymýšlí nesmysly!



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (26.04.2016 13:23)

Re: optimalizace 171
Autor: Radim Blažej (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2016 19:19

Já jsem také pro 10 minutové intervaly. Ale pokud povede přes Černošice koridor, tak příměstské vlaky nebudou jezdit po 10 minutách, ale nejlépe po 20 minutách (ani to není jisté). Koridor se staví pro tranzitní dopravu, nikoliv pro příměstskou.

Re: optimalizace 171
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2016 08:46

A dnes přes Černošice koridor nevede? To je mi novina :-)
A kudy ty vlaky do Brodu nad Lesy jezděj? Přes Rudnou?

Re: optimalizace 171
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2016 09:37

x: díky za další "důkaz" o tom, že k tématu tratě se moc informovaná diskuse nevede, nemyslím to osobně, myslím to obecně (od slova obec).

Re: optimalizace 171
Autor: sždcař (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2016 11:20

po rekonstrukci III. koridoru stoupne tranzitní železniční doprava o 38 % postupně nárůst má až o 62%. Stát dnes nedokáže financovat opravy dálnic, neboť to co se vybere na spotřební dani za pohonné hmoty cca 100 miliard ročně se zaplatí důchody. Teď se připravuje na ministerstvu dokument, který přeloží nákladní dopravu na železnici. Takže se v Černošicích máte na co těšit. Té železniční nákladní by mělo být na koridoru nakonec 3,5 x více, ale až v roce 2030. No nemovitost bych si tam nekupovalsmiling smiley)) Ale můžu vás uklidnit příměstská doprava se tam v 20 minutových intervalech vměsná.

Re: optimalizace 171
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2016 14:09

Nějaký dokument vlády přeloží dopravu na železnici? Jak? Každý má právo si zvolit způsob dopravy, jaký mu vyhovuje a doufám, že to tak zůstane.

Re: optimalizace 171
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2016 15:45

s tím právem volby to je trochu složitější. Autodoprava neplatí zdaleka dost ve vztahu k zátěži, kterou silnicím a jejich okolí způsobuje. Na železnici to je naopak docela přísné a jakmile se bude napravovat tento stav, tak náklad půjde z velké části zpět na koleje. Svoboda volby je správná věc, ale prostředí musí být správně nastaveno. A to není. Náklad na koleje je jednoznačný trend a to by si naši konšelé měli za uši napsat! Navíc v tom jsme velmi pozadu jak oproti západu, tak i východu...

Re: optimalizace 171
Autor: sždcař (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2016 16:20

Jeden kamión poničí těleso dálnice jako 50 000 osobních automobilů. Z mýta za náklad se vybere cca 5 x méně než by byla cena tržní. Jinak řečeno stát dotuje silniční soukromé dopravce, což by nemusel být problém, kdyby stát kryl investice do dopravní infrastruktury ze spotřební daně za poh. hmoty. Jenže spotřební daň jde na důchody. SFDI uvolňuje cca 15 miliard do investic dálnic oproti stavu před sedmi lety, kdy to bylo cca 100 miliard. Důchodců bude víc... Co s tím? Jediná možnost jsou koridory pro železniční nákladní dopravu a překladiště. Ano zní to děsivě zvláště pro Černošice, když tam máte takové vedení které nepochopilo, co se děje. Doufám, že jako jste si přiřadili Dalmatinům Rádla a Jirouta, tak téhle akci přirovnáte za 15 let Kořínka. Koneckonců pořád stejná parta.

Re: optimalizace 171
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 18.05.2016 16:37

Návrh usnesení ve věci železničního koridoru pro zasedání zastupitelstva dne 25.5. 2016:

Název: Stanovisko zastupitelstva města Černošice k
záměru Ministerstva dopravy ČR a SŽDC, s. o.,
úpravy tratě č. 171 na úsek III. železničního koridoru
Předkladatel: Ing Jakub Špetlák, Zastupitelstvo města Černošice
Navržené znění:
Zastupitelstvo města Černošice

I. Nesouhlasí:
se záměrem státních organizací, jmenovitě Ministerstva dopravy České republiky a Správy železniční dopravní cesty, státní organizace, upravit stávající železniční trať procházející katastrem města Černošice tak, aby se mohla stát součástí III. železničního koridoru, a to z důvodů uvedených v důvodové zprávě k tomuto usnesení.

II. Podporuje:
1. záměr nového přímého tunelového spojení Prahy a již vybudované části III. železničního koridoru (v Berouně nebo za ním podle zvolené trasy) ve variantě, která umožní provoz všech typů vlaků (tzn. i nákladních) touto novou trasou.
2. záměr rekonstrukce stávající tratě do podoby příměstské a regionální tratě pro osobní dopravu.

III. Ukládá:
1. Starostovi města Černošice panu Mgr. Filipu Kořínkovi informovat ministra dopravy České republiky, generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty, státní organizace, starosty měst a obcí nacházejících se na trati mezi Berounem a Černošicemi, a předsedu Svazku obcí Region Dolní Berounka o obsahu tohoto usnesení včetně důvodové zprávy.
2. Radě města Černošice činit veškeré potřebné kroky ve smyslu tohoto usnesení, zvláště pak podávat odmítavá a nesouhlasná stanoviska orgánům státní správy v průběhu všech správních řízení ve vztahu k záměru úpravy stávající tratě na úsek III. železničního koridoru, a na druhé straně aktivně podporovat záměr oddělení segmentů železniční dopravy ve smyslu podpory výstavby nového spojení mezi Prahou a již vybudovanou částí III. železničního koridoru (v Berouně nebo za ním podle zvolené varianty nové trasy) pro dálkový segment železniční dopravy a využití stávající tratě pouze pro osobní dopravu.

Důvodová zpráva:
Zastupitelstvu města je předložen návrh usnesení ve smyslu odmítavého postoje k plánům centrálních státních orgánů k úpravě stávající tratě na úsek III. železničního koridoru.

Úsek trati mezi Berounem a Prahou, který prochází městem Černošice je součástí tratě č. 171 a má se podle již delší dobu aktuálních plánů má stát součástí tzv. III koridoru.

Původní plány vlády ČR z počátku 21. století obsahovaly návrh pro III. koridor vybudovat novou přímou tunelovou trasu mezi Prahou a Berounem.
Jednalo se o správné rozhodnutí, které mělo vést k potřebné segregaci segmentů železniční dopravy, jehož důsledkem by bylo odvedení dálkové osobní a nákladní dopravy na novou trať a využití stávající tratě pro příměstskou a regionální osobní dopravu moderního pojetí. Dálková osobní, nákladní a příměstská doprava na jedné trati je zcela nevhodné řešení, jež je ve vyspělých i méně vyspělých zemích opouštěno.

Uvedené rozhodnutí vlády ale nebylo realizováno a bylo nahrazeno plánem přizpůsobit stávající trať pro mezinárodní koridor.

Realizace tohoto záměru by s sebou přinesla negativní důsledky pro všechny segmenty železniční dopravy, pro region a město Černošice. Mezi hlavní patří:

• Některé stávající přejezdy budou rušeny bez náhrady.

• Vzhledem k vyšší rychlosti a hustšímu provozu na trati budou závory staženy mnohem častěji než nyní, což bude mít fatální dopad na plynulost místní silniční dopravy.

• Výluky po mnoho let výstavby výrazně sníží dnešní komfort jak v dálkové, tak v příměstské dopravě a odradí řadu lidí od cestování vlakem.

• Dojde ke změnám, které povedou k mnoha vynuceným investicím, jež nejsou vůbec posuzovány.

• Většina tratě bude obestavena protihlukovými stěnami.

• Po dokončení se na trati budou přetlačovat dálkové vlaky s příměstskými, takže k vylepšení příměstské a regionální osobní dopravy nedojde.

• Po koridorové modernizaci zabezpečovacího zařízení s dálkovým ovládáním bude příměstská doprava pravděpodobně dávat přednost dálkové, což povede k její větší nespolehlivosti.

• Navíc se dá očekávat výrazné zvýšení provozu nákladních vlaků ve vztahu k celosvětovému trendu podpory přepravy zboží po železnici.

V argumentaci podporující úpravu stávající trati na úsek III. ŽK se vyskytuje tvrzení, že až bude postavena plánovaná vysokorychlostní trať (VRT) z Prahy přes Beroun a Plzeň dále do SRN našemu údolí se odlehčí. Zde je nutné uvést některé skutečnosti:

• To, zda bude VRT budována, či nikoliv, je značně nejisté.

• Trať koncipovaná pouze jako VRT by sloužila výhradně těmto vlakům, tudíž by neodvedla rychlíky a nákladní vlaky z tratě stávající a ke slibovanému odlehčení by nedošlo.

• Nová trať, která umožňuje provoz i s normálními rychlíky a nákladními vlaky, je koncipovaná jinak než trať výhradně pro vysokorychlostní vlaky a je také vždy o něco dražší, tudíž o novém spojení Prahy a Berouna (popř. Zdic a Hořovic v tzv. jižní variantě) je potřeba mluvit v tomto kontextu.

• Pokud se stávající trať kolem Berounky prohlásí za součást III. ŽK a nákladně se pro tyto účely upraví, bude nejen vzhledem k mnoha jiným prioritám rozvoje železniční sítě ČR velmi obtížné až nemožné plánovat alternativní trasu pro spojení Prahy s Berounem pro vlaky, které již mají svoji trať modernizovanou, takže nelze argument odlehčení po hypotetické výstavbě VRT brát z pohledu samosprávy města jako relevantní.

V roce 1845, tedy před více jak 170 lety, bylo zprovozněno přímé železniční spojení mezi Prahou a Olomoucí. Vlaky v tehdejší době dosahovaly rychlosti okolo 30-40 km/h, ale železniční trať nebyla stavěna na míru možností parních lokomotiv, nýbrž s vizí, a to s vizí takovou, že dnes původní stopou dráhy jezdíme rychlostí až 160 km/h! Dnes jsou nákladným plánem modernizace paradoxně navrhována dílčí vylepšení staré tratě, která po jejich realizaci stejně nebude vyhovovat současným potřebám a možnostem, natož budoucím.

Na jedné straně by plán úpravy stávající tratě na úsek III. ŽK měl za důsledek devastaci mnoha hodnot našeho regionu a navíc by vedl k neúčelnému vynakládání veřejných prostředků, které by železniční dopravě přineslo jen další problémy, a na straně druhé by výstavba a zprovoznění nového spojení Prahy a již vybudované části III. železničního koridoru (v Berouně nebo za ním podle zvolené trasy) vedly ke zlepšení podmínek jak pro dálkovou osobní a nákladní, tak i pro příměstskou a regionální dopravu po stávající trati, a v neposlední řadě by vlivem snížení provozu na trati došlo ke snížení čekací doby na přejezdech. Proto je zastupitelstvu města Černošice předložen tento návrh usnesení.

Re: optimalizace 171
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 18.05.2016 19:50

Jsem zvědav jak to dopadne a která varianta tunelu bude zvolena. A jak se vyřeší úzké hrdlo tohoto směru - železniční most na Výtoni.
Důvodně se obávám, že se (podobně jako maminka z reklamy na barvu) toho už nedožiju...

Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.