cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Hutka/Nohavica
Autor: Big Smoke (IP zapsáno)
Datum: 12.11.2007 00:51

Ahoj spoluobčané,

Hutka v jedné ze svých posledních písní docela krutě obviňuje Nohavicu z kolaborance k režimu KSČ a mne zajímá jaký názor na to máte........

Re: Hutka/Nohavica
Autor: chrpa (IP zapsáno)
Datum: 12.11.2007 18:00

Nohavica to rekl sam:sedel jsem s kurvou na baru,ale na pokoj s ni nesel.
Hazeni hoven ted jede i mezi basnikama?Nohavicovi sly ty rymy vzdycky lip,toz si pockejme,co se bude pet vo Hutkovi.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Lojzík Nedělů (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2007 01:38

Pan Pátek si myslí
Že Hutka se má
K Nohavicovi

Jako Salieri
K Mozartovi
Já fakt nevím

Váš Lojzík Nedělů

Re: Hutka/Nohavica
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2007 09:47

otazkou zustava, jestli je to o rymovani nebo o moralnich postojich. To se to intrikuje, kdyz uz se chudak Kryl nemuze branit. Chovani Hudky je kdyz nic jineho velmi konsistentni, napr. ve srovnani s chovanim jedincu, kteri cely zivot
navlekali uniformu slozky mv, delaji to dodnes, a k tomu ted jeste na 28.rijna pozuji u pomnicku s malymi detmi, prip nechaji sve vzdalene potomky mavat vlajkou. Fuj!

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Amigo (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2007 15:59

Lojziku, mam obavu ze srovnani pana Patka trochu pokulhava.
Treba uz jen proto, ze Wolfik nikdy Salieriho nenapraskal ze "prohlasil o Josefu II ze je totalni hudebni ignorant a s tim flekem u dvora neni vubec spokojeny a citi se jako bezdomovec".
Navic nemyslim ze vztah Salieri-Mozart byl az tak dramaticky, jak to lici Peter Shaffer.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Pan Pátek (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2007 01:01

Vážený pane Amigo,

uznávám Vaše výhrady a jsem si jejich oprávněnosti od počátku vědom. Vycházel jsem však z Formanova filmu Amadeus, který je všeobecně známý. Forman ten příběh kdesi popsal jako střet průměrnosti s talentem a ve filmu samém pak paradoxně ukázal, jak rafinovaně podlý umí být průměr, jde-li o to zničit talent. A naopak, jak bezbranný je talent vůči nejrůznějším přízemním, však též tajuplným, silám a podlostem.
A právě v tomto smyslu je pro mne Hutka roven Salierimu a Nohavica srovnatelnáý s Mozartem.
Přiznávám též, že jsem v této věci zaujatý. Nohavica mé generaci pomáhal v této zemi přežít a nevěřím tomu, že ho spolupráce s StB bavila, či že vyzradil něco, co by ještě nevěděla.
Byla to jeho krutá daň za to, že jsme mohli poslouchat jeho písničky. Více k tomu tady : [www.nohavica.cz]

S úctou

Pan Pátek, co střídá Vašeho Lojzíka Nedělů

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2007 09:37

To je tragedie tohoto národa.

Dva slušní lidé se navzájem hádají, kdo z nich byl méně čestný. Kdo "podlehl nátlaku", kdo byl statečnější či kdo "spolupracoval" více či méně.

Vážím si obou mužů. V minulém režimu oba dva znamenali obrovskou podporu pro ty, kteří propadali skepsi a zoufalství.

Je mi dost líto, že zrovna tihle dva pánové symbolizují v těchto dnech to nešťastné dědictví, které nám tady nechali ti, kteří minulý režim aktivně tvořili. Asi je tragičnost toho všeho mnohem hlubší, než si kdo z nás vůbec dovede představit.

Pana Hutku jsem nedávno viděla na koncertě. Balady, které znovu oživil, mně nadchly. Stejně tak jeho pořad v TV o komunismu je velmi přínosný.

Pana Nohavicu vnímám jako jednoho z největších básníků současnosti. Při poslechu některých jeho písní mi často běhá mráz po zádech - např. Hrdina nebo dezertér či Krajina po bitvě. Ty písně hovoří za vše.

Přeji oběma, aby si vyjasnili nevyjasněné a aby našli společnou řeč.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2007 09:43

nechci soudit ani hutku, ani nohavicu, ale jednu vec nechapu - ze takovy antikomunista jako hutka tak bezmezne veri v pravdivost dokumnetu stb.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Amigo (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2007 15:35

Jak pise jezevec - nechci (a ani nemohu) soudit ani Hutku ani Nohavicu.
Ale z hloubi duse se mi hnusi vsechny prispevky typu "zavistiva hutka nerozdejchala Jarkovo umeni". Podle mne je Hutka jeden z mala, kteri se mohou k Nohavicove spolupraci vyjadrit. On si totiz bolsevikovi dovolill rict ne a ten mu za to sebral na dlouhou dobu domov.
Protoze on Hutka de-facto neemigroval. On pozadal o vystehovalecky pas a jen diky tomu bylo proti nemu zastaveno trestni stihani. Takze oba si mohli sveho casu vybrat - Hutka basa nebo vystehovani do Holandska a Nohavica spoluprace nebo hrani.
A ted je tu Hutka staven do role cloveka, ktery si zbabele utekl a my ostatni tady museli bojovat za demokracii a Nohavica nam to pomahal prezit.
A stejne tak jako Salieri nebyl symbolem prumernosti tak jim neni ani Hutka. On totiz Salieri byl ve sve dobe predni Evropsky skladatel a byl natolik uznavany, ze dokonce daval hodiny i mlademu Franzi Xaveru Mozartovi. Pokud je to jmeno nekomu povedome, tak je to opravdu Wolfikuv syn. Salieri dokonce s Mozartem a Cornettim spolecne napsali jednu skladbu. S vymyslem ze Mozarta zavrazdil prisel nejdriv A.S.Puskin, po nem jiz zminovany Peter Shaffer v divadelni hre Amadeus a nakonec i Milos Forman ve svem filmu podle Shafferovy predlohy.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Amigo (19.11.2007 16:23)

Re: Hutka/Nohavica
Autor: chrpa (IP zapsáno)
Datum: 19.11.2007 18:38

Hele a muzou za vsechno ti....no ti......bolsevici?

Re: Hutka/Nohavica
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 20.11.2007 09:49

samozrejme.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: chrpa (IP zapsáno)
Datum: 20.11.2007 18:20

OK.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Big Smoke (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 04:19

Ahoj lidi,

otevřel jsem toto téma z důvodu nedostatečného názoru - mě třeba Hutka nikdy neoslovil oproti Nohavicovi, Krylovi a dalším - pořad který vysílá ČT je docela O.K. jen se bojím s čím přijde příště :-)))

Koukám na to, ale občas je tam znát jistá úpornost, tak vlastní právě Hutkovi, neumětel se ozývá - kolik prodal Hutka a kolik Nohavica - kdo o čem dnes vypovídá a kdo ztratil dech ???

dlouhá otázka a nelehká odpověď - zrovna dneska jsme si povídali s kamarádem a je to plichta - co o tom vlastne vime my rocniky 75 a víc???? ¨

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Amigo (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 09:01

A vo tom to je - vetsina lidi se ohani popularitou, poctem prodanych nosicu, ... Potom by se ale jeste pred Nohavicou asi skveli bratri Nedvedi, Jana a Vasek, Ceska muzika a buhvi kdo jeste.
Jde o to ze Hutka byl odejit nekdy v roce 78 a vlastne celou normalizaci tady nebyl (na rozdil treba od Nohavici) slyset a i po '89 si vsechny desky "samopali". Takze pokud by clovek porovnaval popularitu podle oficialnich prodeju tak Hutka vlastne temer neexistuje.
Kryl je ovsem kategorie sama o sobe. Tak osobita, ze kdyz slysim Landu jak se ho snazi napodobit tak lituju ze Orlik se rozpadl tak rychle a DL nezustal nekde u "narodnich" songu v bombru a tezkejch botach az nahoru zavazanejch nebo v ty svy sekte tongue sticking out smiley.
Myslim ze tyhle tri proste nelze srovnavat. Kazdy ma neco cim je nezamenitelny - Kryl svuj horce realny pohled na svet (napsal vubec mimo "Divky havirky" jeste neco veseleho?), Hutka poetiku staroceskych balad a u Nohavici se mi vzdycky nejvic libily jeho preklady Vysockeho (a to i navzdory memu skeptickemu vztahu k bolsomu narodu smiling smiley)).
Takze zjednoduseni ve stylu "neumetel se ozyva" mne vzdycky trochu nastve.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 09:48

Myslím, že panu Hutkovi vůbec nejde o nějaký útok z pozice "méně úspěšného" zpěváka, jak se to snaží vehementně prezentovat média.

Jde o zcela něco jiného.

Tihle dva pánové mají každý trochu jinak - ale přesto OBROVSKÝ MORÁLNÍ KREDIT.

Možná, že jsem v tomhle trochu idealistická, ale myslím, že to, oč panu Hutkovi jde, je, aby přiměl pana Nohavicu vysvětlit ta obvinění ze spolupráce, jak to denně propírají všechna média. Aby se očistil, nebo se alespoň pokusil o vysvětlení, jak to bylo.

Nemyslím, že pan Hutka při všech svých zkušenostech by byl tak naivní, aby bezmezně uvěřil spisům Stb, když s nimi měl sám neblahé zkušenosti. Třeba tím svým útokem dává vlastně panu Nohavicovi obrovskou příležitost uvést věc na pravou míru.

Protože pan Nohavica má tu obdivuhodnou schopnost, že jeho myšlenky poslouchají i lidé, kteří nepatří mezi intelektuální špičky. Pokud ovšem díky neochotě bránit se obvinění ztratí přízeň lidí, nebude třeba již tolik lidí ochotno poslouchat jeho geniální písně.

Domnívám se, že pan Hutka si musel být moc dobře vědom, jaké reakce jeho píseň na pana Nohavicu přinese.

To, že málokdo pochopil, oč jde, mě dost mrzí.

Nemá to nic společného s "popularitou", "slávou" či "prodanými nosiči".

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 10:15

Když to tak domýšlím, začínám si pana Hutky vážit ještě víc.

Protože on tou písní vlastně dal v sázku svoje dobré jméno, svoji čEST (nejcennější věc, kterou za svůj složitý život získal) v zájmu očištění cti toho druhého.

A to umí jen člověk opravdu velkého formátu!!!!

(Snad nejsou moje myšlenkové pochody příliš složité)

Re: Hutka/Nohavica
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 10:37

problem je mozna take v tom, ze je hodne lidi, co nechapou nebo nechcou chapat rozdil mezi implikaci a ekvivalenci. Priklad: bolsevik=>zmrd neznamena zmrd=>bolsevik, tj. neplati zmrd<=>bolsevik nebo jinak: mnozina bolseviku je sice podmnozinou mnoziny zmrdu, ale existuji i jini zmrdi nez bolsevici. Nohavica v 80.letech: "Aby byl cesky folkar na haku, musi byt jednou nohou v lapaku." A ted by nejaky uzitecny idiot mohl napsat tu o tom, jak diktatura tolerovala individua, co ji mohla byt nebezpecna.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Amigo (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 15:43

Mozna jen pro kompletaci odkazu k tematu:

[zpravy.idnes.cz]

[binarniladin.bloguje.cz]

[www.lidovky.cz]



Upraveno 3 krát. Naposledy upravil Amigo (22.11.2007 11:00)

Re: Hutka/Nohavica
Autor: chrpa (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 18:24

Neda mi to,toz se zeptam znovu:muzou za vsechno bolsevici?

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 20:46

No. za něco asi může naše národní povaha.... :-)

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Oja (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 20:54

no jistě...

Re: Hutka/Nohavica
Autor: BurgerKing (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 21:38

...a vo tom to je Ójo woe, vo tom to je !

Re: Hutka/Nohavica
Autor: chrpa (IP zapsáno)
Datum: 21.11.2007 23:57

Dekuju.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2007 14:18


Re: Hutka/Nohavica
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2007 15:01

Tak to je super odkaz. Diky Enzilo. Tuhle jeho pisnicku jsem neznal, ale je zajimave, jak to hezky zapada do dnesnich souvislosti jeho propirane "spoluprace".

Osobne nevidim nic hezkeho na obvinovani z radove a tuctove spoluprace 18 let po revoluci u lidi, kteri byli uplne dole v celem tom STB retezci. Ja sam soudit nemohu a nechci, a vlastne ani nemam co a proc soudit (Hutku mam docela rad, ale v tomhle mu ne zcela rozumim - ani po vysvetleni Enzily ;-) ). Buh vi, jak bych se zachoval ja, kdybych v tom rezimu zil (respektive zil tak dlouho, aby o me STB mela zajem), navic byl verejne znamy, a STB by me necim pritlacila ke zdi. Mozna ze bych radeji riskoval utek/odchod do ciziny (ale to je zase otazka, jak by se pak zachovali k pribuznym, pripadne pribuzni a kamaradi ke me ...). Ale at tak nebo tak, je to jen teoretizovani. Nohavica ma uzasne basne a plne mu fandim. A nemam mu osobne co odpoustet, stejne jako vsem jinym jakoby "radovym agentum" ...

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2007 15:27

Já jsem to napsala panu Faltýnkovi na tu jeho stránku (viz odkaz), ale přesto to zopakuji pro Vás, pane Tomm1.

Problém Hutka-Nohavica není vůbec problém jen těchto dvou pánů. Je to celospolečenský problém, oni jsou jen "vzorky", dá-li se to tak nazvat.

Myslím, že panu Hutkovi nejde vůbec o obvinění pana Nohavici. On mu de facto dává pomocnou ruku. I když to tak nevypadá. Chce ho jen dotlačit k tomu, aby se zachoval rovně jako chlap, protože tak celý život vystupuje a takhle ho lidé vnímají.

Myslím, že pan Nohavica má letitý vnitřní problém. Nejspíš to začalo v okamžiku, kdy se podařilo té absurdní komunistické mašinerii ho dotlačit do postoje, který se naprosto lišil od jeho vnitřních morálních zásad, které nám sděluje ve svých písních.

Když se člověk zaposlouchá do některých jeho písní a zamyslí se nad nimi, uslyší to podvědomí, jehö vnitřní boj.

Jsem přesvědčena, že si moc dobře uvědomoval, že "selhal" a že se mu to v budoucnu vrátí. Odtud dle mého názoru plynuly i jeho problémy s alkoholem.

Dnes nejde o nějaké obviňování, ale o jeho vlastní osobní očistu, tenhle boj musí sehrát sám se sebou. Jsem moc zvědavá, zda nakonec zvítězí jeho Nohavica, jakého známe z dřívějška - morální, filosofický, rovný.

Ale tenhle vnitřní boj, si myslím, bojuje hodně lidí u nás. Není rozhodně sám.

"Kdo jsi bez viny, hoď kamenem".

Pana Hutky si za jeho postoj k této záležitosti nesmírně vážím. Čím dál víc o tom přemýšlím, tím víc se skláním před jeho moudrostí.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2007 16:29

a uvedomoval si to pri kazdem koncertu a vsechno mu to pak tak nak slo od srdce. Jak dojemne. To vypada jak moudrost skrzeva navstevu Sovetskeho svazu, spatreni permanentne vystavene vycpane mrtvoly etc. Vubec nejlepsi je rict, kdo jsi bez viny, hod kamenem, ted mame demokracii, ted mame kapitalismus a pradedecek mel na prilbe blesky, protoze byl u elektrikaru. Neskodilo by jeste pridat neco ve smyslu jaky ze to byly tenkrat zlaty casy.

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2007 16:42

;-) ja tohle Enzilo beru. Nicmene at to prebiram jak to prebiram, presto ne zcela panu Hutkovi rozumim ohledne tohoto konkretniho kroku. Nic nemam ani proti jednomu z nich, a ani jednoho z nich nehodlam soudit ani hodnotit. Myslim, ze ani pan Hutka nevi nic vic o tom, co Nohavica a kde STB rekl nebo nerekl, takze stejne jako my vsichni ma k dispozici jen onen spis. A pokud neco rekne pan Nohavica, zase budeme vsichni vedet kulovy, jestli to pravda je nebo neni. A prehrabovat se v hypotezach, nebo verit spisum STB do posledniho pismenka, tomu jsem dost vzdalen.

Myslim si, ze nasi spolecnosti skodi prave nejvice tohle prehrabovani se "jakoby z nudy" v tech mene podstatnych vecech (nejen) dnesni spolecnosti. Ostatne Cernosice jsou toho docela ukazkovymn prikladem ... . A to ani nemluve o tom, ze ti opravdovi zlodusi prave treba i z STB si dnes v poklidu ziji a podnikaji a leckdy je lidi maji za sporadane a bezuhonne obcany (holt na sebe spinu vcas skartovali, coz radovi "agenti" nemohli ...).

Nemam nic proti zverejneni minulosti, treba i formou tech spisu STB. Ale na jakesi moralizovani je podle me 18 let od "(ne)revoluce" trochu pozde, a zda se mi zvolena forma zbytecne prehnana (a to nejen u pana Hutky vzhledem k Nohavicovi, ale u jinych "procesu" otevrenych v poslednich dobe).

Nazorove jsem se k tomuhle vycerpal, takze dalsim delsim prispevkem jiz zatezovat forum nebudu ;-) ...

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2007 16:47

Hergot Gibe, buď nechápu já Tebe nebo Ty mně sad smiley.

Tady nikdo neomlouvá komunismus, ani udavače ani nic takového.

Je to problém vnitřní morální zásady X nátlak moci.

A hlavně, to černé svědomí v každém z nás. Protože s tím se těžko žije. Pokud si lidi nedokážou tohle svoje svědomí srovnat v sobě, přiznat si, zda někomu ublížili a snažit se alespoň omluvit, pokud to jde, tak se nikam nic nehne.

Hutka toho Nohavicu rozvířil možná proto, protože Nohavica odjakživa vystupuje jako "čestnej chlap" a najednou je postaven před situaci, že to "prasklo" a má to vysvětlit. Normální člověk, který to má vyřešeno v sobě, by se asi choval jinak, než jak se chová dnes právě ta "morální ikona".

Jeho poslouchá celej národ, a když on se k tomu problému nepostaví rovně, tak jak se k tomu pak mají postavit ostatní. Jasný????????

Když chceš, tak prostě zahlušil alkoholem svoje svědomí a později, když jel ve vlaku úspěchu, tak už to nepovažoval za problém. Ale z některých písniček je fakt cítit to podvědomí.

Podvědomí si člověk většinou neuvědomuje, ani na koncertu!

Re: Hutka/Nohavica
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 22.11.2007 16:50

Priznam se, ze mi nejak hlava nebere, jak tohle souvisi prave s Hutkou a Nohavicou ...

Myslim si, ze Vy jste si ze socialismu taky zazil jen malo, a s STB jste taky do styku neprisel. Nebo ze by nestacilo cosi jen zverejnit, ale je nutne kolem toho rozvirit "kampan" ? Aby se ten "nazor" lidem do hlavy poradne "natlacil" (co kdyby si ze zverejneho faktu existence spisu nekdo udelal ten "nespravny nazor", a dokonce sam ...) ? Neco mi to pripomina, heslo "nejsme jako oni" ...

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.