cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 28.05.2008 23:19

A je otázkou, jestli ho někdy mít zase budou.

Podle smlouvy má pan Pánek, investor Centra Vráž, postavit do roka a půl od demolice nové kulturní středisko a prodat ho městu za cenu, stanovenou způsobem uvedeným ve smlouvě s městem.
Ale jak to tak vypadá, ke koupi nového kulturního sálu, který v Centru Vráž vznikne, se nenajde v zastupitelstvu potřebná většina hlasů.
Navíc ve vzduchu stále visí hrozba podivného obchůdku, který spočívá v tom, že zastupitelstvo umožní Pánkovi zlegalizovat onu černu stavbu za to, že on "upraví"cenu kulturáku na cenu, za kterou by ji snad město koupilo.
S dodržováním smluv a zákona se na současné radnici evidentně nikdo netrápí.

Je příliš těžké nechat zbořit páté patro tak, jak stanoví zákon, a koupit kulturák za cenu stanovenou dle smlouvy?
Předpokládám, že výsledkem pletichaření současného vedení města bude to, že černé patro zůstane stát a kulturák nekoupíme.

p.s. Michale, z vaší homepage možná vymažte to, že Černošice mají kulturní středisko. Nemají.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 08:27

Ahoj, investor dostal přesně podle zákona tuším půl mega pokuty za černou stavbu ať už ji zbourá nebo ne. Finální cena "kulturáku" je stále + - 13 milionů z investičních peněz města. To je fakt dost a to neuvažuji o ceně provozu. Proti původním "zastupitelsko - průchodným" pěti milionům je to dvojnásobek.
Z homepage to vymažu smiling smiley
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 09:39

Ale pokud si dobře vzpomínám na zasedání zastupitelstva v hasičárně vloni jsme předběžně odsouhlasili koupi kulturního sálu za cca 1O milionů Kč.A investor tehdy na základě tohoto příslibu překreslil celý projekt a předložil velmi lákavou podobu kulturního sálu v suterénu, která se líbila všem přítomným zastupitelům. Vypadá to, že ho trochu taháme za fusekli a on stále překresluje projekty, což něco stojí... O pěti milionech nic nevím. A to nám ještě pan Pánek 3 miliony připsal naúčet za zboření kulturáku.
Michale, chceš mít na Vráži kulturák nebo tě v hlasování bude ovlivňovat fakt, že pracuješ v Club kinu a mohl by ses obávat o odliv návštěvníků (a budeš tedy proti)?

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 09:51

Ještě k té pokutě. Vedoucí stav. odboru sice říkal, že investor dostal pokutu. Zatím ale neříkal, že by ji zaplatil. Ono se taky proti tomu dá odvolat a tak...Známe to. Teprve až budou peníze na účtu města, bude to v pořádku.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 09:59

Jo, až budou peníze na účtu města, bude to v pořádku.
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 10:06

Jejda Danielo, tvůj starnický kolega pan Kořínek tě asi neinformoval o jednání, které proběhlo mezi mnou a jím někdy koncem února. Položil mi úplně stejnou otázku, na kterou mám stále stejnou odpověď:
Koncepce městského kulturního zařízení nijak nekoliduje s koncepcí Clubu Kino, naopak spíše ji dolňuje (v Clubu Kino asi těžko budeme pořádat kurzy aerobiku, kroužek modelářů aatd), takže stejně jako panu Kořínkovi i tobě mohu sdělit, že odlivu návštěvníků z důvodu výstavby MěKS se skutečně neobávám. Spíše se obávám, že využití nového MěKS je neadekvátní jeho pořizovací ceně a provozním nákladům.
Měj se M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 11:01

No, provozní náklady a jejich porovnání s cenou by asi uměl někdo spočítat. Přibližně odhadnout i jejich vývoj atd.Zajímalo by mě, jestli to někdo na úřadě udělal. Pokud má město fungovat jako firma, tak tohle by zkušený manager firmy jistě neopominul. K návrhu usnesení o koupi kulturního prostoru by měl být doložen i profi odhad budoucích nákladů a také informace o tom, jakou část z rozpočtu města každoročně provoz takového zařízení spolkne.
Na kulturu se bude doplácet vždycky. Ale přece jde o vhodnou náplň volného času dětí, seniorů i všech mezi tím, a o možnost setkávání lidí. A to bychom měli podpořit.
Cena kulturáku jednoduše nemůže být tržní, protože je jediný kupující, a tím je město, na jeho míru šil pan Pánek kulturák, podle našich požadavků upravoval projekt. A způsob stanovení ceny je dán smlouvou. Vypadá to jednoduše. Ale zvednout ruku pro kulturák na Vráži je, zdá se, pro některé zastupitele, nadlidský výkon. Jak si to obhájí před voliči, to nevím.Pouze argumentací o vysoké ceně těžko, protože existují ty smlouvy a čísla rozpočtářů.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 11:59

Danielo, na předminulém zastupitelstvu byla o ceně diskuze. Byly předloženy dvě kalkulace pořizovacích nákladů, jedna byla od investora jedna od města. Byla jsi tam? Dále, cena je ve smlouvě ošetřena pouze způsobem výpočtu ceny, nikoli fixní částkou. To tedy znamená, že není smluvně ošetřeno za kolik město kulturák koupí. Pro někoho je současná cena vysoká, pro někoho ne. Dále, město neuvažuje o tom, že by nepodpořilo vhodnou náplň volného času dětí, seniorů i všech mezi tím. Uvažuje o jiném projektu, který je směrován k ZUŠ. Jak to, že to nevíš, když tohle všechno se na zastupitelstvu probíralo? K samotnému prvozu, náklady můžeš odhadnout z nákladů, které byly na starý kulturák + asi něco navrch (jiná technologie). Zeptej se na finančním, tam to mají. Já mám tu výhodu, že s náklady na provoz podobného zařízení se setkávám každý den. Je to řádově o milionech, čemuž i odpovídá výše snížení částky z rozpočtové kapitoly "kultura" z rozpočtu města na rok 2008 právě proto, že není kulturák. U toho jsi také nebyla?
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 12:38

Na zastupitelstvu, kde se to probíralo jsem nebyla, poprvé za celou dobu se termín trefil do mé dovolené.
Díky za informace, ale kulturák u ZUŠ je ve hvězdách (a taky bude něco stát) a kulturák v Centru Vráž je vyprojektovaný a za rok a půl bude stát.
Každopádně je to na diskusi, argumenty pro a proti a čísla na stůl, před lidmi, v IL...třeba.
Daniela

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 13:38

A k pokutě investorovi centra vráž ještě jednou. Zaplacení pokuty stavbu nelegalizuje, jak kdysi napsal vedoucí stav.odboru Voldřich v Informačním listě. Pokuta je za to, že stavebník porušil stavební zákon. To nemění nic na skutečnosti, že pak následuje řízení o odstranění stavby, které by mělo končit demolicí, neboť 5. patro je a bude stále v rozporu s územním plánem města.
Bude zajímavé pozorovat aktivitu stavebního úřadu ve věci odstranění stavby pátého černého patra v Centru Vráž na jedné straně a domečku naproti mokropeského nádraží na straně druhé.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 14:10

Neméně zajímavé bude sledovat aktivitu VV s ohledem na tvůj několka letý boj proti centru Vráž a na straně druhé s ohledem na záměr VV proinvestovat v centru Vráž 13 milionů za kulturák smiling smiley
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 14:38

Bojovala jsem proti té podobě centra, která mezi ulicemi Vrážská, Táborská a Mokropeská začala vznikat, nelíbí se mi výška budov, nelíbí se mi kácení stromů. Pan Pánek to pak ještě přestřelil s tím pátým na černo. Způsob, jakým přesadil lípu, byl strašný. Ano, proti tomu všemu jsem bojovala.
Nelíbilo se mi zatajování informací před veřejností i zastupiteli, pamatuji si dobře, kolik úsilí mě stálo získat územní rozhodnutí a stavební povolení a smlouvy s investorem. Vadilo mi, že se něco jiného o Centru Vráž píše v Informačním listě a něco jiného je pravda.
Ale realita je, že se to staví, nechystám si majzlík a kladívko, abych to šla bořit.
A pan Pánek opakovaně měnil dle požadavků města podobu nového kulturního sálu a učeben až do dotáhl do podoby velmi příjemné (21 zastupitelů řeklo té podobě ano, v hasičárně, pamatuješ?). A my teď řekneme, že to nechceme?
A neměli bychom se bavit o ceně 13 milionů, ale nižší, pokud vím, o takové mluví poslední rozpočty.
Pro kulturák v Centru Vráž ruku zvednu, pokud to přijde na zastupitelstvo.
Pro změnu územního plánu, který umožné legalizovat černé patro ruku nezvednu a bude opravdu velmi zajímavé sledovat, kdo to udělá (zejména důvody těch, kteří ji minule nechali dole a příště ji zvednou, aby změna prošla). Vypadá to trochu jako korupce zastupitelů.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 15:00

Danielo, můžeš mi upřesnit informaci od pana Kořínka, který mě osobně na naší schůzce řekl, že budete tolerovat 5. patro tzv. věžičku, když projde kulturák?
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 15:19

Michale, já absolutně odmítám přistoupit na tuhle formu korupce. Mám tím na mysli - nechte mi černé patro a já vám prodám kulturák.Kulturák je nasmlouvaný v té či oné podobě od roku 2OO2, vedení města opakovaně ujišťovalo občany, že za zbořené středisko náhrada bude.
To, že si stavebník vylil beton i 5. patře je úplně jiná věc. To je porušení stavebního zákona v největší možné míře - stavba v rozporu se stav. povolením, územním rozhodnutím i územním plánem.
Spojení těchto dvou věcí je nemorální vydírání zastupitelů, které je dostává do dilematu, jak hlasovat čestně a pro dobro obce. Jak má hlasovat zastupitel, který chce pro občany kulturák a nechce podporovat nezákonnost? Mám na mysli třeba sebe.
Proč se to má spojovat do jednoho balíku? Řekni mi jeden jediný důvod!
Filip KOřínek mohl na vaší schůzce maximálně říct, že on bude pro a že se nás třeba pokusí přesvědčit. Těžko mohl slíbit, že čtyři zastupitelé VV budou pro kulturák a věžičku. Takhle my nefungujeme - myslím´, jako stádo, které hlasuje na povel.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 15:28

Já nevím jak fungujete, možná je to jenom jeho názor. I když jsem měl za to, že když se se mnou chtěl sejít, protože výzva ke schůzce šla od pana Kořínka, ne ode mě, tak jsem měl za to, že chce před tehdejším zastupitelstvem cosi předjednat. Že to smrdí korupcí na sto honů je možné, protože však pana Kořínka znám již celkem dobře, považuji to v dané situaci spíše za realistické hledání východiska než za cokoli jiného. Zbytek si musíte ujasnit mezi sebou.
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 16:30

My si to ujasníme, neboj.Znám Filipa myslím lépe a déle než ty a vím, že by nikdy neslíbil nic za někoho jiného. Maximálně mohl, jak už jsem napsala, slíbit, že bude pro on a nás zbývající tři zastupitele zkusí přesvědčit.
Ovšem já mám v téhle věci jasno a Filip můj názor zná a respektuje.
Nesnaž se naznačovat cosi mezi řádky, je to příliš okaté.
Daniela

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 16:38

Nic nenaznačuji, říkám jak to je. Takže pro příště, jak to mám udělat, když budu chtít znát názor VV. Mám se sejít s každým zvlášť, nebo stačí s tebou, nebo to bude nějak hromadně?

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Kuník Stanislav/SK (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 18:32

To máme ale bahníčka v tom našem rybníčku...
SK

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 23:25

Tak aby Michal a ostatní věděli, jak to mají zastupitelé Věcí veřejných, tak takhle:

my se o těch věcech bavíme, vznášíme argumenty, jaké kdo má, snažíme se i vzájemně přesvědčit, že tak či onak je to lepší nebo horší, pak si řekneme, jak kdo bude hlasovat a je to
hlasuje každý sám za sebe, protože tak si myslíme, že je to správné a myslím, že takhle nějak je to ve slibu zastupitele

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2008 23:32

Tzn., že když budeš Michale chtít vědět, jak bude kdo hlasovat, musíš se zeptat každého jednotlivě. A možná těsně před zastupitelstvem, protože do toho momentu si to každý ještě může rozmyslet, změnit názor, zjistit nějaké nové zásadní informace, které ho ovlivní apod.

Vlastně nechápu, na co se mě ptáš, protože já tady popisuju úplně normální proces rozhodování, který každý děláme dnes a denně ve svém životě.
Jestliže se mám v nějaké věci rozhodnout, radím se s rodinou, přáteli, atd., zjišťuju si k tomu, co zjistit lze, pak přemýšlím, někdy změním původně zamýšlení rozhodnutí v úplně opačné a pak něco udělám.
A pochopitelně nesu důsledky svých rozhodnutí. Někdy lituju, někdy jsem ráda, že jsem se rozhodla tak či tak.

Nevidím důvod dělat to v zastupitelstvu jinak. Například - když mi někdo slíbí, že když budu hlasovat pro, zařídí mi todle a jindy, když budu proti, přihodí mi pár tisíc v grantech apod..
To je možná, spíš pravděpodobně, způsob rozhodování jiných zastupitelů, nikoli zastupitelé Věcí veřejných.
Dobrou noc.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 01:22

Dík,budu tedy jednat s každým samostatně.
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 01:32

Můžeš si dělat, co chceš.
DG

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 01:36

Ale neodpověděl jsi mi na otázku, jaký je jeden jediný důvod k tomu, aby se spojovalo nebo podmiňovalo hlasování o koupi kulturáku hlasováním o legalizaci čeného patra. Jeden jediný důvod.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 01:36

smiling smiley

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 01:38

Hlasování jsem nespojil. Dostal jsem to na stůl jako ty. Zeptej se předkladatele.
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 01:45

Jo prosím tě, nemáte někde na stránkách VV diskuzní fórum s ostatními zastupiteli VV?
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 09:04

A to je právě ono - "tys to hlasování nespojil a mám se zeptat předkladatele".
Stalo se takovým nedobrým zvykem, že velkou většinu návrhů usnesení vytváří rada města (zbývající návrhy usnesení jsou z dílny Věcí veřejných), a pochopitelně se věnuje těm věcem, na nichž má eminentní zájem - nepopírám, část návrhů usnesení je běžná a vyplývá z chodu obce, ale část je tendenční a vyplývá z osobních a podnikatelských zájmů některých radních a jejich kamarádů.
A jsou-li si zastupitelé rovni a mají-li všichni zastupitelé právo předkládat návrhy usnesení, proč přistupovat na tuhle špinavou hru některých radních a akceptovat jejich návrh usnesení v té podobě, v jaké ho předloží.
Co tobě nebo komukoliv jinému brání v tom, dát vlastní návrh usnesení a hlasování o kulturáku a věžičce nespojovat?
Položím tedy otázku jinak, proč nebojkotovat návrh usnesení předložený radou a nepřijít s vlastním?
Myslíš, že je spojování kulturáku a věžičky slušné a morální?

p.s.diskusi na webu Věcí veřejných www.veciverejnecernosice.cz nemáme
ale máme tam spoustu jiných zajímavých věcí

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 09:42

Žádnému protinávrhu se nebráním. Nevidím v tom problém. Chtělo by to, ale vědět o něm trochu dříve, než těsně před hlasováním. Minimálně kvůli relevanci informací. Také potřebujeme nějaký čas na to, abychom si mohli utvořit nějaký názor. Víš sama, že na zastupitelstvu už na to čas ani prostor není. I tak je to ale těžké, když nikdo z VV do poslední chvíle vlastně neví co podpoří a co ne. Nemluvě o tom, že takovou schůzku možná chápeš jako zákulisní pletichaření. Nevím ... pořád to nějak nechápu. Pokud to má být pouze informativní, stačí tedy návrh včetně argumentace poslat asi tak týden předem mejlem, abychom to stačili na předzastupitelské schůzce VPM probrat. Nebo se sejít zřejmě s Vámi se všemi, fakt nevím ... zvaž to.
M.S.
P.S.: Nikdo ti nemůže zabránit předložit návrh k hlasování. To je nesmysl. V každém bodě programu můžeš dát protinávrh, případně doplňující návrh. Co se nevejde do schváleného programu, můžeš předložit v bodě různé.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 14:00

Musím trochu poopravit předešlé, aby nedošlo k nedorozumění.
To by mě kolegové zastupitelé z VV hnali, kdyby to mělo vypadat, že nejsme schopni říct jasný názor a za ním si stát a měníme ho těsně před zastupitelstvem. Tak to není. To jsem asi nenapsala přesně nebo jsi to, MIchale, špatně pochopil.
Samozřejmě, že naše názory jsou konzistentní, to je asi vidět z našich hlasování.
Jen jsem tím chtěla říct, že člověk může změnit pod vlivem argumentů názor. To není totéž jako kam vítr tam plášť. Jen hlupák názor nikdy nezmění.
Ale nehlasujeme jako jeden muž, hlasuje každý za sebe a rovná si důvody se svým svědomím a postoji. Nejsme vázání žádnými koaličními dohodami ani zákulisními obchůdky, o nichž volič nic neví a důvodům našeho hlasování by pak nerozuměl.Každý z nás je schopen říct PROČ je pro nebo PROČ je proti.
K oddělení diskuse věžička a kulturák - je to velmi jednoduché. Prostě ve sloučeném hlasování nehlasovat a navrhnout oddělené hlasování o těchto dvou záležitostech. A pak si každý může hlasovat jak chce jeslti je pro legalizaci černé stavby nebo ne a pro koupi kulturáku nebo ne.
Daniela

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 14:14

Možná by bylo vhodnější neodbíhat pořád od tématu. A tím je ohrožená budoucnost kulturního sálu a učeben v Centru Vráž a existence černé stavby tamtéž.
Zajímali by mě důvody, proč by kulturák být neměl a věžička ano.A proč by se to mělo spojovat do jednoho balíku.

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.