cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2
Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 15:20

Kulturák je podle mého názoru drahý. To ovšem neznamená, že by neměl být vůbec. Buďto bude za jinou cenu (viz. např. rozpočet ing. Kubištová), nebo bude realizován např. u ZUŠ. Mimochodem, tato zakázka neprošla veřejným výběrovým řízením, takže o té ceně se skutečně těžko dohadujeme. Co říká zákon o veřejných zakázkách víš. Normálně bys asi kolem sebe šířila informace o korupci na radnici apod., ovšem v tomto případě to je asi všechno v pořádku (to jenom k názorové konzistencismiling smiley.
Existence černé stavby je v tuto chvíli sankciována půl milionem korun. Osobně je mi jedno a vždy v minulosti bylo, zda věžička bude, nebo nebude. Takže z tohoto pohledu nemám problém ji legalizovat. Co se týče překročení zákona, to pro mě řeší pokuta. Pokud by investor šel dolů s cenou za kulturák na nějakou kompromisní mez, nemám problém ani s kulturákem. Ale to jsem říkal již minulý rok.
Spojovat to všechno do jednoho balíku? Nic nespojuji, mohu hlasovat i jednotlivě. Zda ovšem budu hlasovat tak jak právě popisuji nevím, protože do poslední chvíle před zvednutím ruky o tom asi budu přemýšlet a čekat, zda nepřijde nějaký argument, abych svoje názory změnil (bez legrace).
Tak a teď ty, jestli tě mohu požádat, odpověz na stejné otázky.
Díky
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 18:31

Nejprve - kulturák v centru Vráž nemůže běžet podle veřejné zakázky, taky jsem se kvůli tomu nejdřív vztekala, ale je to tak, to je špatně od začátku.

Kulturák - je dost podstatný rozdíl mezi cenou od paní Kubištové a cenou investora Pánka. Trochu to připomíná turecké tržiště, ale kdyby to nakonec bylo někde přibližně mezi, myslím, že by mohly být obě strany spokojené.
Tedy já ruku pro koupi kulturáku zvednu.
Věžička - asi nemusím opakovat, že za každých okolností proti, jednak se mi to ani nelíbí, a jednak mě (a nejen mě, spoustu lidí v Černošicích) naštval ten způsob, jakým to celé vzniklo včetně nabubřelé arogance mocných, kteří si myslí, že jim projde ale úplně všechno.
Musím říct,že to ode mně není mstivé,myslím, že i ten kdo chce věžičku a nechce kulturák (tedy opačně než já) musí uznat, že názory neměním jak ponožky. Kdyby tam nebylo to porušení územního plánu a ty tanečky stavebního úřadu s přerušením řízení o odstranění stavby, které prostě kvůli tomu, že si investor požádal o změnu územního plánu, neměl povolit, tak by mi to až tak nevadilo. Pokuta by to spravila. Tohle je podle mého názoru víc, nejde jen o porušení stav. zákona v mezích územního plánu. A kromě toho jsem od začátku brojila proti nepřiměřené výšce budov v Centru Vráž.Tedy tady mám stejný názor od počátku kauzy.
Ve věci kulturáku zvednutím ruky pro taky jednám v duchu svých předchozích aktivit, neboť jsem byla vždy pro zachování kulturáku na Vráži, teď je šance ho mít a tu šanci zmaří někdo jiný než já. Od začátku bylo jasné, že tím, kdo bude proti koupi kulturáku, bude místní ODS, protože tohle není její priorita - škoda, že to pan Pánek neprokoukl dřív.
Skoro je mi pana Pánka líto (to se bude asi divit), když vidím, jak ho vedení města přimělo, myslím že, dvakrát změnit projekt budovy, v níž má být kulturák, a teď ho od něj nekoupí. On si s ním tedy asi poradí, ale to jednání ze strany města není úplně fér.
Ode mě aspoň pan Pánek ví, co má čekat, ale rozhodování vedení města ve věci kulturáku je asi založeno na erupcích na slunci nebo na něčem jiném, co normální člověk jen tuší...

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 19:44

Ještě je tady jedna varianta. Že si ten prostor někdo koupí a bude ho provozovat na komerční bázi. Rozdíl mezi cenou investora a cenou paní rozpočtářky je skutčně značný. Nicméně, stále platí, že pokud investor kývne na kompromis, který mu město nabídlo, nemám problém být pro a myslím, že ani ODS. Ale zatím tomu tak není.
S tou věžičkou - tanečky to byly chvílema vskutku absurdní, ale přeci jenom lehký nádech odplaty tam cítím a nejsem si úplně jist, bez ohledu na to, zda se mi centrum líbí nebo ne, zda bychom vlastně nepotrestali tak trochu i sami sebe. Už jenom proto, že názor na centrum, potažmo existenci věžičky není jednoznačný.
Pokud bych to měl zhodnotit čistě pocitově, nepotřebuji jako satisfakci za aroganci vidět pana Pánka se sbíječkou rubat ve dvaceti metrech beton.
Tak se měj smiling smiley
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 20:10

Nebojím se, že by to rubal Pánek osobně.
d.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Chytrej (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 20:45

Tak nám p.Strejček mlží zas jiným směrem,
co tomu říkáte???
Jako by lépe, vše vysvětlit bylo mutné ,Co???
Ta p..DG to nevi až tak dobře a navíc tlačí na pilu.


Ale Michale, zdá se, ža ty nevíš která bije, jen razíš heslo, s tím ano a s timhle ne.
Tvůj klubík je ale fajn.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2008 23:51

Aspoň tak smiling smiley
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Nickname (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 12:15

Zdravím všechny diskutující
a mám jeden dotaz.

U toho kulturáku na Vráži se jedná opravdu o věžičku?
Podle toho, jak sleduji dění okolo, se jedná o vložené celé patro pod věžičku.
A to těžko někdo odstraní, zakže celá diskuse je ....na dvě věci.
Může mi to někdo? Třeba D.G., či M.S. upřesnit?

Hezký den v Kocourkově
přeje
Nickname

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 15:27

Milý Nickname,

mám před sebou stavební povolení na objekty C a D, to jsuo ty dvě budovy vlevo při pohledu od Lípy, kde je Tesco, lékárna a zmiňovaná "věžička". Nejsem stavař, ale posuďte sám společně s ostatními. Budu ráda, když se k tomu vyjádří, někdo kdo tomu rozumí víc než já.

Objekt D - bude se jednat o objekt podsklepený o 4 nadzemních podlažích. V 1. nadzemním podlaží o ploše 416 m 2 budou kromě solečných prostor a WC dvě prodejny. Ve 2. NP o ploše 348 m2 budou kromě spol. prostor a WC 4 ordinace lékařů. Ve 3.NP o ploše 274 m2 budou kromě společ. prostor a WC 2 kanceláře a ve 4. nadzemním podlaží o ploše 195 m2 bude kromě společných prostor BEZ VÝTAHU (!) kancelářská hala. Plus k tomu na tomto podlaží TERASA o rozloze 87 m2.
Běžte si stoupnout před Centrum Vráž a spočítejte si patra,mrkněte, kdeje výtah a kde ne, posuďte ustupující plochy a zvažte to.
Podle mého názoru je tam vsunuté nějaké nižší patro navíc, které je černé a to námi nazývané páté černé má být v podstatě čtvrté.
Můj názor.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 15:33

Pro přesnost- zapomněla jsem napsat, že objekt D je ten s černým "pátým" patrem. Objekt C se zdá být v pořádku.
Ještě dodám, že ve všech (!) územních rozhodnutích, která pan stavitel na Centrum Vráž dostal (protože projekt upravoval), je opakovaně a tučně psáno, že výška budov nepřesáhne 14 metrů! Tvrdit, že se stal obětí nepřehledných změn územního plánu a že je v tom nevinně, je tedy zbytečné. Nebo pan stavitel neumí číst?

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 15:34


Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2008 15:41

Ještě vizualizace pro srovnání z roku 2006
[www.cernosice.org]

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Nickname (IP zapsáno)
Datum: 01.06.2008 21:45

Dobrý podvečer,

Tedy děkuji za odpovědi,
.... Ale
Srovnám-li onu vizualizaci s reálnými fotkami, tak mi nic nepřebývá, ani neschází.
Apropo,
co je přízemí?
Je to už první nadzemní podlaží? Či nikoliv?
Podle francouzů se naše první patro tuším nazývalo Mezzanin
a tudíž první patro bylo až naše druhé patro.
A u němců to bylo taky jinak - ti zase nějak divně, tedy po našem divně, protože my češi máme jak známo na všechno patent a ve všem pravdu, jmenovali podzemní patra.
A na Vráži se stavělo podle uveřejněné vizualizace, která jistě vychází ze schváleného stavebního povolení, či nikoliv?
Či podle anglického počítání pater?
.... je v tom ale guláš, co?

Jako u nás v Kocourkově
To jsem sám zvědav, kde je tedy pravda
Nickname
:-)

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 01.06.2008 21:54

Stavební povolení pracuje s termíny první nadzemní, druhé nadzemní atd. podlaží. Tedy první nadzemní je to, čemu se také říká přízemí.
DG

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2010 14:57

Pane Hlaváčku,
přešel jsem na správné vlákno. Takže jednorázová investice ze strany města aby se kulturák mohl rozběhnou je nyní cca 10 mil. Kč Provozní náklady řádově dolu nepůjdou, ale přesně je dokážeme spočítat až bude jasná koncepce. V tuto chvíli vycházím jednak z odhadu samotného investora Centra Vráž, který odhaduje měsíční náklady na provoz 10.000,- kč (bez provozu na 2.000,- Kč) a vlastních zkušeností. Jesliže Club Kino má provozní náklady měsíčně cca 25.000,- Kč, pak odečtení provozu kuchyně, která v Centru Vráž není si troufám tvrdit, že při plném provozu nebudou nižší než 15.000,- Kč. K tomu je potřeba připočíst cenu produkce (v ideálním případě to bude nula, což ovšem silně pochybuji) a dále pak někoho, kdo prostor uklidí a technicky obslouží (opět pochybuji, že by to dělal Pavel Blaženín).
Ať to počítám jak to počítám, vychází mi to pořád jako každoroční navýšení rozpočtu kapitoly "kultura" minimálně o 500 tis. Kč.
M.S.
P.S.: Ta diskuze výše opět stojí za přečtení :-)

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2010 15:23

Když budu počítat odhad IBS Rokal nákladů na provoz 10 tis. měsíčně, tak jsem na 120 tis. ročně, ale když nebudeme topit a svítit v době nevyužití (odhad IBSR 2000 měsíčně), což předpokládám, budeme celkově výrazně níže. I Vašich odhadovaných 15 tis. mě vede k cca 180 tis. při 100% provozu (který reálně nebude). Pořád mi chybí dost peněz na vámi odhadovaných 400 - 800 tis. ročně. Ano, sál bude potřeba občas uklidit, stejně jako všechny dosavadní městské prostory, ale to se už bavíme max. o jednotkách tisíc měsíčně. Nevím, co myslíte přesně technickou obsluhou - obsluha audio/video zařízení, atd.? Na to snad novou pracovní sílu nepotřebujeme, mikrofony na zastupitelstvo nám pan Blaženín jistě rád zapojí stejně jako to dělá dnes a CD-čko na aerobik si tam cvičitelka určitě zvládne pustit sama smiling smiley)

Tomáš Hlaváček

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2010 16:28

Pane Hlaváčku, předpokládám, že sál bude maximálně časově využit, jinak by nemělo smysl ho vůbec pořizovat. Za energie zaplatíme možná 10 možná 15 tis (elektřina + vodné / stočné + teplo). Dále se budeme podílet i na provozu společných prostor, stejně tak, jako je v ceně kulturáku zahrnuta i alikvotní část společných prostor celého centra (zelení počínaje, přes parkovací místa a dlažbou náměstí konče).
Technická obsluha nejsou mikrofony na zasedání zastupitelstva. Někdo bude muset podle potřeby uklidit nebo naopak rozložit a zase složit mobiliář (120 židlí, stoly, pódium atd.), někdo bude muset obstarat zvuk a světla v případě koncertu (nic proti Pavlovi, ale pokud to nedělá profesionál, tak jsou vždy problémy), dále někdo bude muset stěhovat vše potřebné po schodišti z přízemí do suterénu a zpět (výtah je na to poměrně malý), někdo bude muset dělat běžnou technickou údržbu výměnou žárovky počínaje a čištěním odpadů konče atd. Vypadá to sice trochu směšně, ale jakmile dojde na samotný provoz tak věřte, že se jeden nezastaví. Uklízet by se mělo denně. Topení se dá sice udělat na regulovaný provoz, ale minimálně půl roku poběží nonstop, protože je vyzkoušeno, že je dražší ho jednorázově vypínat. V samotné produkci bude zcela jistě nutná změna oproti systému ve staraém kulturáku. Pochybuji, že by město platilo lektory jako dříve. Vše se posune ke komerční bázi, pak je ovšem otázkou, kolik si budeme za pronájem sálu na aerobik, kroužky atd. účtovat, aby to bylo pro zájemce ještě stravitelné, případně jakou částkou budeme tyto aktivity dotovat. Zcela vynechávám pořádání koncertů, divadelních představení a pod. To je kapitola sama pro sebe, ke které mohu říci pouze to, že tyto aktivity jsou vždy prodělečné a můžete si je při sledování vyrovnaného rozpočtu dovolit pouze v případě, že na ně vyděláte někde jinde (např. pronájmem hospody, která ovšem v Centru Vráž není).
S pozdravem M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2010 16:50

OK, to jsou samozřejmě všechno věci, které se budou muset nějak zaběhnout. Já vycházím z toho, že kulturní sál jsme již měli a také to nějak fungovalo i bez speciálně na to vyčleněných pracovníků. Jednorázové akce typu koncerty budou řešeny vždy ad hoc a k tomu speciální příprava bude nějaká potřeba. Ale nikoliv práce pro někoho na každý den na plný úvazek. Městský úřad dnes obhospodařuje řádově větší plochy svých kanceláří tady v Černošicích i v Podskalské a všude se uklízí, mění žárovky, atd., takže do tohoto systému úklidu a údržby jistě půjde bez větších problémů začlenit i kulturní sál.

Abychom to nějak už uzavřeli, podle mého názoru jsou důležité dva faktory: nabídnutá cena a plánované využití. Cena je výsledkem dohody dvou stran, paní Kubištová k ní pro město dělá oponentní posudek. Dokument shrnující plánované využití již koluje a průběžně se dopracovává. Přesnou predikci nákladů na provoz i výnosů z pronájmu nikdo teď od stolu neudělá. Jak moc budeme v budoucnosti provoz dotovat vyplyne až ze skutečného využívání, z ceny, za kterou budeme sál nabízet, ale i z poptávky po pronájmu. Každopádně toto bude neustále pod kontrolou města, které si samo bude každoročně rozhodovat o složení komerčních (výdělečných) a ostatních (nevýdělečných) způsobech využití. Celkově asi lze očekávat, že provoz bude vždy "ztrátový", tj. že komerční využití nezaplatí všechny provozní náklady, ale míra ztrátovosti bude vždy pod kontrolou vedení města.

Každý si v zastupitelstvu musí sám posoudit, jestli tyto náklady jsou odpovídající budoucímu využití nebo ne (s vědomím toho, že když nekoupíme sál, budeme muset utratit 3,6+ mil. Kč za učebny, které moc nepotřebujeme).

Tomáš Hlaváček

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 17.05.2010 16:57

Jenom drobná oprava. Zpracování cenového posudku nezadalo paní Kubištové město, ale já, respektive VPM bez jakéhokoli jiného požadavku, než aby ho vypracovala podle svého nejlepšího svědomí. Slyšel jsem totiž již názor, že město po paní Kubištové požaduje posudek s předem stanoveným cenovým zadáním. Výsledek posudku nemám samozřejmě problém následně poskytnout všem zastupitelům, potažmo veřejnosti.
M.s.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Kubín Petr (IP zapsáno)
Datum: 18.05.2010 11:19

Michale,
chtěl bych ti připomenout, že na kmenovém webu tohoto diskusního fóra www.cernosice.org/prehled/prehled_2008/prehled_2008.html pod událostí z 20.1.08 v PŘEHLEDU, akci snímání historického nápisu z původního "kulturáku", tenkrát ses zavázal, že slavnostně vrátíš na své místo tuto relikvii při příležitosti otevření nově zbudovaného stánku kultury. Tak doufám, že si také vzpomeneš na jaké tajné místo jsi ten vývěsní štít vlastně schoval.smiling smiley))
Zdravím PK

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 18.05.2010 13:35

Relikvie je pečlivě střežena u mě v garáži :-)
M.S.

Re: černošice už nemají kulturní středisko
Autor: Karel Holub (IP zapsáno)
Datum: 19.05.2010 20:51

Michale, při nejhorším již nebudeme v dalších letech tisknout ty krásné kalendáře - pokud vím, tak náklady se k těm 500 tisícům značně přiblížily...

Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.