cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Optimalizace trati
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 15.09.2009 08:41

Včera, 14.9. proběhla prezentace rekonstrukce trati, kterou přednesl projektant se SÚDOPu. Celé to bylo prezentováno jako studie, tedy materiál který je předložen městu a to ho má připomínkovat. Doufám tedy, že tentokrát město zapojí do diskuze i občany.
Zajímavé bylo to, co architekt zmínil jakoby bokem:
1) na pozemcích, kde se v současné době nachází stavebniny Rokal, plánuje město zřídit autobusový terminál. No to snad nemyslí ani vážně, pakliže se opravdu pozemek uvolní, a SŽDC sem plánuje vybudovat podchod od zastávky, je konečně příležitost vybudovat alespoň nějaké náměstí, vymyslí sem město parkoviště autobusů a jako přídavek ještě vyústění ulice Zd.Lhoty

2) Podchod ze zastávky Mokropsy se bude posouvat směrem ke Všenorům. Jenom mi není jasné, proč město nepožaduje jeho vyústění do ulice ZD.Škvora tak, aby plynule navazoval na to něco, co má vzniknout pod školou, ale posune ho asymetricky na druhou stranu blíž ke Všenorům.

Re: Optimalizace trati
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 15.09.2009 23:45

Bohužel jsem se prezentace nemohla zúčastnit a tak se vás s dovolením zeptám - z bodu 2/ vyplynulo z prezentace, že se nádraží Mokropsy bude posunovat směrem ke Všenorům? A návaznost na naše Bike and Ride byla zmiňována?
K bodu 1/ - o téhle myšlence jsem už slyšela a musím říct, že se mi vůbec nelíbí. Chápu, že se z Černošic lidé potřebují dostat do okolních vísek, ale prostor vedle Slánky by byl opravdu nejvhodnějším a posledním možným pro náměstí.
Budu se o projektu informovat, abych dohnala absenci :-)
Díky a hezký večer
DG

Re: Optimalizace trati
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 16.09.2009 09:50

Dobrá, možná nebude špatné shrnout to všechno tak jak jsem si dělal poznámky.

Předmětem prezentace byla studie optimalizace tratě Praha – Beroun, konkrétně úsek Radotín – Mokropsy. Impuls k tomu dala SŽDC, jejímž jediným požadavkem bylo kromě zrychlení provozu také zrušení všech úrovňových křížení s komunikacemi v úseku Praha – Řevnice.
V důsledku plánu na tunel Praha-Beroun už nedojde k podstatnému zvýšení nivelety tratě, až na výjimku okolí zastávky Mokropsy.
Materiál je pouze studie, jedná se tedy o podklady pro diskusi se všemi zúčastněnými partnery, což jsou obce podél trati a stavební úřad Černošice.

Prezentace začala na radotínském přejezdu, křížení silnice 115 a trati. Zde je plánován nadjezd a hned za tratí směrem k Černošicím kruhový objezd, ze kterého se budou napojovat silnice směrem na Zbraslav a do Černošic. Silnice 115 bude přeložena tak, aby vedla souběžně s tratí (po levé straně směrem do Černošic). O zamýšleném napojení na Zbraslav se architekt dozvěděl „par dní před prezentací“.

Silnice měla vést k podél trati k bývalému zahradnictví, tam se připojit na stávající silnici a vrátit se přes pozemek, kde nyní staví Rokal stavebniny zpět k trati tam ji podjet. To již možné není, takže silnice povede dál souběžně s tratí a za novým Rokalem bude kruhový objezd a podjezd pod tratí. Podjezd bude mít plnou výšku, aby byl zachován průjezd všech vozidel. Za podjezdem bude další kruhový objezd, aby šlo vjíždět do plánovaného tunelu. Mezi tímto úsekem a současným přejezdem v Černošicích bude trať posunuta cca o 2m směrem k betonárce a zvýšena o 20cm. Následuje podchod pro pěší k plánovanému obchodu. Silnice (nyní na pravé straně trati se postupně zařezává do terénu a vyústí u závor. Díky posunutí trati se bude nacházet na drážním pozemku a nedojde k záboru soukromých pozemků, obě nástupiště budou posunuta a začínat (event. končit směr Praha) až za Švarcovou. Přes domek u trati byla nakreslená silnice, ale zapomněl jsem se zeptat zda to znamená jeho demolici (asi ano).

Ulice Zd. Lhoty bude prodloužena podél nástupiště až ke Švarcavě, kde zatočí a podjede trať a za Slánkou vyjede na to plánované parkoviště autobusů. Podjezd ja navrhován s minimální výšku 3m, jednopruhý a řízený semaforem. Stejným místem se plánuje podchod pro chodce a přístup na nástupiště. Silnice a chodník budou vedeny odděleně.

Další podchod pro chodce bude pod liduškou. Tam kde se Dr. Janského oddaluje od trati bude stavební přejezd. Pokud bude město požadovat podjezd za mokropeskou samoobsluhou (výška 3m), začne se zde trať zvedat.

V prostoru zastávky budou koleje posunuté asi o 4m směrem k Berounce a trať zvednuta o 2m. Podchod bude na žádost města kvůli Bike&Ride, posunut (ale až za ulici Zd.Škvora – nedojde tedy k ideálnímu napojení na prostor pod školou. Následuje nadjezd na kruhovým objezdem, kde trať bude zvýšena o 4m oproti stávající a pak klesne do zářezu tak, aby se napojila na most přes Berounku.

Po celé délce trati se plánují protihlukové stěny.
Po dobu výstavby bude provoz jednokolejný, projektant nakreslil před most přes Berounku výhýbku, aby byla zkrácena délka jednokolejného provozu. Nicméně to tam nakreslil „jako že to tam lze, ale bude záležet na investorovi“.

Všechny materiály , které byly prezentovány (plány, vizualizace) jsou k dispozici na městu.

Je zajímavé, že lze dohledat na internetu zápisy o jednáních mezi SÚDOP, SŽDC a dotčenými městy (Chuchle, Radotín, Všenory, Řevnice), jen v Černošcích jakoby se žádné jednání neuskutečnilo.

Re: Optimalizace trati
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 16.09.2009 21:45

Pane MichaleT, velké díky :-). Za sebe i všechny, kteří se informace díky vám dozvěděli, a další si mohou zjistit na úřadě.
K poznámce o neexistujících zápisech o podstatných věcech tohoto města není co dodat. "Je to takový...nepěkná věc" nebo jak to řekl Cimrman.
Kdybyste čirou náhodou měl zájem, byla bych ráda, kdybyste se mi ozval na
d.gottelova@veciverejne.cz nebo 604 268 000.
Dobrou noc
DG

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2009 14:21

doufat, ze se neco z te prezentace - nejake ty vizualizace zejmena - objevi na webu, je asi naivni, co? to si zase budeme, neb je teprve rok 2009, muset pockat na nejakou hezkou vystavku a prijit pekne po svych...

Re: Optimalizace trati
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2009 16:25

Pane Melesi, mám tu prezentaci na CD, jestli máte zájem, někam vám doručím kopii.
Hezký den
DG

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2009 16:55

pani gottelova,

to je dobra zprava. ale neslo by to spis nekam hodit na web, aby se na to mohl podivat i nekdo jiny, nez ja? kolik megabytu ma cela ta prezentace?

v pripade, ze nemate, kam to hodit, nejak bych se dohodl na predani...

Re: Optimalizace trati
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2009 17:26

Pane Melesi, jistě, že pokud to půjde - mám prezentaci doma asi dvě hodiny - to pověsíme na náš web. Dám vědět sem, jakmile to zjistím. Kdyby to nešlo, bude varianta č. 2 - nějak vám to předám (třeba se podaří najít způsob, jak přitom současně zachovat vaši anonymitu :-), kterou respektuji.
DG

Re: Optimalizace trati
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 29.09.2009 11:11

Na www. veciverejnecernosice.cz najdete prezentaci optimalizace trati praha-řevnice v části od radotína po mokropsy. Chvilku trvá než se to otevře, takže vydržať!
Hezký den
DG

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 30.09.2009 09:57

dekuji, uz se na to chystam

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 30.09.2009 10:33

jen takovou poznamku - vsimli jste si, ze na mapach, do kterych je to cele zakreslene, lze nalezt gottwaldovu alej?

a treba u mokropeskeho prejezdu mi to pripada, ze zamysleny kruhak castecne lezi na soukromych zahradach...

Re: Optimalizace trati
Autor: nervoza (IP zapsáno)
Datum: 30.09.2009 16:08

To se těším co nabídnou panu M. za uvolnění parkoviště před Slánkou.To bude muset být velmi dobrá nabídka.Pane Melesi mapa ani zdaleka nepostihuje současný stav,v mokropsech nad tratí je kruhový objezd na místě,kde už stojí tak pět let dům.Díky tomu a dalším nesrovnalostem je dle mého celý projekt poněkud pro kočku.

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 30.09.2009 17:03

tak koukam, na tom mapovem podkladu chybi i baraky, ktere tam staly uz za meho detstvi smiling smiley

Re: Optimalizace trati
Autor: kukky (IP zapsáno)
Datum: 01.06.2010 17:44

Dobrý den,

mohl bych se zeptat, proč město neprosazuje variantu zahloubení současné tratě do země? Mimoúrovňové křížení železnice a silnic by bylo možné, snížil by se hluk a nebylo by nutné hyzdit město protihlukovou stěnou. Proč se nikdo z radních nepokusil o jednání se Sudopem nebo ČD v tomto směru?

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2010 12:12

mily kukky,

problemem asi bude jednak financni nerealnost takoveho reseni, druhak prosty fakt, ze nejde tu drahu na dlouhou dobu proste zavrit.

a taky bych si tipl, ze pokud by nekdo s takovou pitomosti prisel, lidi by ho zrejme sli lyncovat - dokazete si predstavit, jak by takova stavba vypadala?

Re: Optimalizace trati
Autor: abc (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2010 12:29

Asi jako stavba tunelu Blanka v záplavovém území.
Otázkou je, zda-li bude možné reálně prosadit jiné řešení než trať obehnanou betonovým plotem občas proloženým plexisklem s nalepenou siluetou nějakého ptáka. Paradoxně by pak nejlepším řešením byl nedostatek peněz na rekonstrukci tratě ve "velkém" stylu.

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2010 15:49

no, prvnim problemem je, ze s rekonsrukci se ceka az bude hotov tunel ci jina alternativni trasa pro dalkovou dopravu. do te doby se ma jen dratovat a flikovat. otazkou je, do "ake doby". to muze byt klidne 20 let, ae do te doby se 171ka asi rozpadne na prach.

druhym problemem je, ze si betonari prolobovali nutnost protihlukovych sten, cili neni mozne rekonstruovat, aniz by tam tyto vyrostly. i kdyby bylo referendum a 100 % by bylo proti, proste smula.

no, a vzhledem k tomu, ze trat vede nasim udolim dost casto zastavbou, da se ocekavat tuhy odpor obyvatel proti nekolikaletemu teroru jak u tunelu blanka, zakoncenem krasnym dnem, kdy vsichni kolem trati budou cumet na paradu rozmeru a esteticke hodnoty berlinske zdi. coz je treti problem.

paradoxni na om celem je, ze uz vymena koleji by znamenala znacne snizeni hlucnosti oproti stavajicimu stavu (a dalsi snizeni by prineslo pouziti modernich vozidel), ale jelikoz to nejde bez tech protihlukovych sten, budeme tu dal mit stare koleje, u kterych phs byt nemusi.

inu, kocourkov

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2010 16:42

použití "koridorového" svršku s pružným uchycením kolejnic by pomohlo odstranit část hlukové zátěže. Ale vzhledem k poloměru oblouků se těžko dosáhne pro rychlíky 120 km/h i při použití naklápěcích skříní typu Pendolino.
K ceně "tunelového" provedení jest přičíst i cenu vstupů/výstupů ke stávajícím nádražím a zastávkám. Takové Všenory by byly stavitelskou i finanční lahůdkou (podmínka je odstranění úrovňového křížení s komunikacemi v úseku Praha - Smíchov až Řevnice.
Úhrnem si myslím, že to je blbost.

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2010 17:16

honzak: o rychlost ani tak nejde, rychliky by mely jezdit jinudy (tedy tim tunelem do berouna, nebo nejakou jeho alternativou)...

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2010 20:07

Něco mi našeptává, že ten úžasný tunel hned tak nebude. Ostatně i trať z Berouna na Plzeň se také jen "optimalizuje". I když místy v jiné stopě a dokonce s jedním sypaným tunelem (v cca Loc: 49°49'38.101"N, 13°51'20.18"E), který zvětší poloměr oblouku a tím umožní větší rychlost.
Ze stavby tunelu Prah - Beroun trčí vytěžený vápenec jako ona pověstná sláma z bot.

Re: Optimalizace trati
Autor: Karel Holub (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2010 22:23

Z celé optimalizace trati velice dobře žijí hlavně příslušní projektanti. Pro ně evidentně není problém celou trať zahloubit 10 metrů pod zem, a pak ji během 500 metrů zvednout na tři metry nad zem, což tak vyděsilo našeho pana starostu.který blízko bydlí.
Anebo ji vést 25 km tunelem....který EU posléze kvalifikuje jako předražený a nedá na to - pochopitelně - ani vindru.
Pak se projektanti podrbou v rozkroku a vše náležitě vyfakturuji i s Gottwaldovou alejí.... Celé to posléze končí tím, že úpo zaplacení projektů na nic nejsou prachy a vše se nadále udržuje v tom současném chátrání....
Zlaté časy vechtrů se šraňkama, jejichž ráčny tak krásně klapaly....

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 08.06.2010 10:08

honzak: copak optimalizace trati za zdicemi. koukal jsem jako puk, jak se tam sypou do poli stamiliony proto, aby vlak dojel do plzne o tri minuty driv. kdyby tam radsi poslali ty neuveritelny italsky soupravy (pendolina), ktery by tam patrily rozhodne logicteji, nez na koridory, kde vzhledem k maximalni rychlosti 160 nejezdi o nic rychleji, nez klasicke rychliky. ale to by stalo malo penez...

karel holub: treba by si moh pan starosta vybehat, aby trat v cernosicich projektovala inspira. treba by pak vlaky pluly na trajektech pres vodni meandry, nad nimiz by se tycily materializovane programove pruseciky.

Re: Optimalizace trati
Autor: ponk (IP zapsáno)
Datum: 09.06.2010 21:40

Já bych byl za protihlukovou stěnu rád! Jen by musela vypadat líp než Berlínská zeď. V Německu jsem viděl i verzi betonu obestavěnou dřevem a s vysázenými popínavými květinami. To vypadalo jako vyšší plot a nebylo to špatný. V některých místech by možná šla i přírodní bariéra, kterou by šlo zatravnit.

Re: Optimalizace trati
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2010 14:08

Protihlukovek existuje cela rada a ted je projektuji velmi slušne a u nas v intervilanu by je museli navrnout esteticky toho se vubec nebojim. delaji se i kombinace z zuznych mateiálu i prosklené , dále ozeleněné atd. atd. Jinak soulasím, že se vsude stavi koridory sypou se tam miliony a u nas zatím bohuzel nic. I my bychom si zaslouzili lepsí trat a lepsí prostupnost pro veskerou dopravu a nekolik pesich podchodu mezi cernosicemi a mokropsy- zatim tam lidi vesele chodi pres koleje jako na vaclavaku

Re: Optimalizace trati
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2010 14:41

ano, protihlukovek existuje spousta, ale uplne si nedokazu predstavit jejich aplikaci v podminkach dolniho poberouni, kdy by obce byly navzdy rozdeleny na dve casti sad smiley. je skoda, ze se stavet MUSI, a nikoli jen mohou. navic, jak uz tu zaznelo, koridorovy svrsek a modernejsi vlaky by snizily hlukovou zatez samy o sobe o velmi mnoho, pricemz by pak asi bylo takove lidstejsi zahalit trat spis nejakym krovim, jenz je nejen hezci, ale i ucinnejsi. bohuzel je take levnejsi...

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2010 19:05

Nechce se mi to hledat v normách, ale světlost podjezdu musí být někde kolem 4,5 metru včetně příslušných nájezdových úhlů. Doporučuji malou procházku podél trati a trochu té představivosti. Pro srovnání - výška troleje nad temenem kolejnice je cca 5 metrů.
Znova opakuji, situace nemá dobré a zároveň financovatelné řešení. Nadjezdy budou "ošklivé" (viz Chuchle) a budou vyžadovat rozsáhlý výkup pozemků. Podjezdy z velké části pod normální hladinou Berounky budou srovnatelné s cenou METRA při stejné délce, výkup pozemků bude trochu menší.
Nehledě na to, že už prakticky není co nabídnout za vykoupený pozemek, všechny sežrali dalmatini.



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.