cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
UP Prahy - a cyklo napojeni Cernosic na Prahu
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 02.11.2009 15:16

Navrh zmeny UP Prahy: [www.uppraha.cz], a vykresova dokumentace na webu: [wgp.urm.cz] (k vystaveni ve vsedni dny napriklad i ve Skodove palaci v Jungmance)

Sice s Cernosicemi zdanlive nesouvisejici, nicmene vypadovka z Prahy puvodne planovana s premostenim kousek od krizeni Topolske a Zdenka Lhoty se v navrhu presouva do tesne blizkosti Radotina (coz uz realne je - jako nevyhnutelny obchvat Radotina), a napoji se na stavajici II/115 v prostoru u zavor v Radotine. Dalsi vedeni je jiz zrejme veci UP stredoceskeho kraje.

Muj dotaz zni, zda lze neco podniknout, aby se do UP dostal i navrh cyklostezky tak, aby nevedla ani pres Lipence, ani pres osadu na Virku (a cyklisti nemuseli sesedat z kola...) ? V useku prave zhruba od radotinskych zavor (od premosteni Berounky, a nejlepe uz od cyklostezky v Modranech) do Cernosic. Preci jen, casu je podle me jeste dostatek, a na podobny projekt by zrovna "euro byrokrati" casem nejaky peniz pustit mohli (kdyz jde soucast mezinarodni trasy Praha - Viden :-) )

Konecne bychom se snad mohli "podivat" treba k nasim sousedum na zapad (treba jen do Nemecka), kde je zcela bezne, ze vedle silnice zpravidla az za prikopem vede chodnik jak pro chodce tak cyklisty.

Re: UP Prahy - a cyklo napojeni Cernosic na Prahu
Autor: Amigo (IP zapsáno)
Datum: 02.11.2009 15:56

Nejvetsi problem cyklospojeni Cernosic s Prahou nevidim ani na Virku ani v Lipencich, ale v sebevrazednem prujezdu kolem radotinskeho pristavu. Ten uzky chodnicek, kde se sotva vyhnou chodci a kamiony tam svisti 80 je opravdu adrenalinovy zazitek.
Ale bohuzel premosteni Vltavy pred soutokem s Berounkou asi nikdo neplanuje.
Leda by se ten lahovicky privoz posunul niz proti proudu a fungoval celorocne.

Re: UP Prahy - a cyklo napojeni Cernosic na Prahu
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 02.11.2009 16:05

nu, pokud projde ta fantasmagorie s prelozenim 115ky kolem trati, mohla by se na cyklostezku pouzit "stara" silnice. a pokud k prelozeni 115ky nedojde, asi by bylo nejlepsi nechat cyklostezku tam, kde je, a nejak vyresit "kolizi" s chatami na virku (napr. vedenim noveho useku podel chat z druhe strany), ovsem tam by pak bylo nutne cyklostezku nejak napojit na stavajici usek od virku k betobnarce a dal, cili by se muselo se silnici 115 v useku kolem virku hybnout tako 3 metry smerem k trati...

(pokud bysme samozrejme odhledli od reseni nejlepsiho a nejlevnejsiho - tedy sundat ty nablble znacky a vysvetlit chatarum, co je to verejna komunikace a ze nemaji co kecat do toho, kdo po ni jezdi, stejne jako do toho nemaji co kecat lide ve vsech ostatnich ulicich ve meste smiling smiley

Re: UP Prahy - a cyklo napojeni Cernosic na Prahu
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 02.11.2009 16:09

amigo: pokud pani betonari dostoji slibum, mela by byt soucasti obou mostu na obchvatu prahy i zavesena lavka pro pesi a cyklisty (tedy moznost prekonat berounku i vltavu. problem je v tom, ze jet zejmena v lete po modranske strane vltavy je nerealne, neb je tam asi tak petinasobny provoz, nez by bylo zahodno. cili, to pohodlnou cyklodopravu z prahy moc neresi. idealni by bylo posunout silnici o par metru od plotu pristavu a cyklostezku nechat tam, kde je, pouze ji oddelkit nejakymi svodidly a rozsirit.

Re: UP Prahy - a cyklo napojeni Cernosic na Prahu
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2009 05:36

jo jezevce,

chatari sou chaska-kdyz mne onehda skorem zabili v lavickach za rozbitej pulitr,tak tam pak nechteli pustit ani sanitku,pac jim pred hospodou tvrdnul beton :-)))

Re: Tak par mych snad vecnych poznamek...
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2009 19:08

Prujezd kolem pristavu - no, je to des, uznavam. Aspon svodidlo by se tam fakt hodilo. Ale pristaviste tam zrejme nebude na veky, vzhledem k tomu, ze je planovano jeho presunuti do Radotina k jednomu ze vzniknuvsich jezer pod estakadou, a take napojeni na zeleznicni vlecku (nemohu to ted overit, protoze webova prezentace se pod naporem zvedavcu zhroutila :-) ). Pochybuji, ze by to pak kolem soucasneho pristavu zustalo stejne. A bohuzel, i tato desiva objizdka kolem pristavu se mi jevi jako znacne bezpecnejsi, nez prekonavat treba Zbraslavsky most a nasledne projizdet Zbraslavi. Skoda, ze nevede rozumna cyklotrasa podel koleji skrz Chuchli a Radotin. Rozumny kousek konci kousek od prejezdu v Male Chuchli. A mimochodem, od Barrandovskeho mostu se jiz da vcelku luxusne jet i po Chuchelske strane az k pristavisti mimo auta po nove navigaci (podobne jako v Revnicich od mostu az za nadrazi).

Premosteni Vltavy a Berounky pro pesi a cyklisty - bylo planovano, bylo v projektu, ale politici to skrtli v ramci uspor... No comment :-( ... (alespon pokud je mi znamo, a pokud mohu soudit z aktualnich fotek z vystavby okruhu v danem miste). Nicmene, v celem trasovani to prave s premostenim rek pro pesi a cyklisty a s UP asi nebude problem (na rozdil od trasy Radotin-Cernosice). Pozemky jiz pod novymi mosty nebudou soukrome, a vyuziti okolniho uzemi bude k vedeni cyklostezky rozhodne nakloneno. Jen realizace asi bude chvili trvat (tim dele, cim dele se budou hradit zverejnych financi ruzne poplatky a nebo doprava komusi zdarma, apod).

Pouziti stare silnice - :-) No, nevim. Ale nezda se mi to jako pruchodne :-). Pokud se prelozi II/115 ke trati, pak jsem si temer jist, ze se stare vedeni II/115 zcela zrusi vcetne aleji, a pozemky se s majiteli smeni za nove vedeni II/115

Sundani znacek na Virku - No, ja jsem pro, ale porad to neresi smysluplne napojeni za vlhkeho pocasi, jako je ted. Kdo nechce byt od blata, a chce se jen na kole nebo pesky presunout, tak ten uz dnes radeji voli stavajici II/115, coz je rychlejsi, dotycni nejsou od blata, ale treba na vylet s detma mimo blato bych tam asi nejel (stejne jako nerad jezdim smer na Lipence, kde je to uzke, a jezdi tam obcas neskutecna hovada - pardon)

***********************
Nicmene, ja mel na mysli opravdu spise smysluplne napojeni Cernosic na okolni obce tak, aby ani pesi, ani cyklisti nemuseli trpet jizdou po soukromych, rozbahnenych pozemcich, kde si majitele mohou prosadit leckdy opravdu "zajimave veci", ale ani v blate. Me by se samozrejme nejvice libila ta trasa kopirujici Berounku, ale tak nejak citim, ze to majitele tamnich pozemku asi nepovoli. Proto mi jako nejschudnejsi prijde varianta, ktera je hojne k videni prave treba v tom Nemecku, kdy by ta "cyklostezka" kopirovala novou II/115. Neverim, ze by to v celkovych nakladech byla nejaka obrovska suma, a jiste bude znatelne mensi (podle me i nasobne), nez kdyz se to bude delat pak pozdeji.

Take bych cekal, ze se toho chytne nekdo z vedeni obce, kdo ma s UP planem jiz zkusenosti, a kdo by dokazal navrhu takove zmeny dat vetsi vahu. Urednici asi nic sami delat nezacnou (viz zdejsi drivejsi diskuse s vedenim odboru dopravy) a mistni politici zrejme dal budou radeji resit "s kym se mluvit bude a s kym ne..." (v ramci ziskani maxima lacinych volebnich bodiku), bez ohledu na prinos pro vetsinu. A prave proto jsem se ptal, zda-li nekdo nevi, co se s tim da delat (ja sice navrh podat mohu, ale prijde mi, ze pokud za tim nebude stat mesto Cernosice, je to o nicem a skoda casu...). I pres to je stale jeste more casu.

Ke smysluplnemu napojeni by melo patrit i napojeni na Dobrichovice na levem brehu, kde od Kamenneho mostu az k byvale lavce a brodu do Vsenor je to casto jedno velke bahniste a oraniste hodne horskeho kola a SUV :-), a pak uz je relativne dost dobra a klidna cesta bez aut. A kdo vi, casem treba napojit i Vonoklasy od udoli Berounky a kolem Dubu (nebo kolem cihelny), a i napojeni Cernosic na Jiloviste treba kolem Kazina a plus minus Cukraku, nebo lepsi napojeni na Lipence a Zbraslav. Pokud to ale nebude v UP, tak ani casem nebude nic...

Proste se nemuzu ubranit dojmu, ze kdyz bude dobre prostredi pro kola, ze se bude i vice na kolech jezdit a mene v autech (kdybych to nevidel v Nemecku fungovat, tak bych to tady ani nezkousel navrhovat...). A prijde mi skoda ted propasnout prilezitost to zkusit dostat aspon do UP, kdyz uz ne realizovat.

Re: Jen par upresneni...
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 04.11.2009 12:09

V UP jsou zaneseny dve "vyznamna propojeni pro pesi" pres Berounku - jedno v miste zhruba napojeni Topolske na Zdenka Lhoty a druhe prakticky primo u Kazinske skaly. Cyklotrasy jsou od Zbraslavi vedene ale pouze ke stavajici lavce v Cernosicich. Na levem brehu je cyklotrasa z Prahy smerovana podel reky, tedy po ceste pres osadu Na Virku.

Z Radotina na Prahu jsou cyklotrasy vedeny po obou brezich Berounky, stavajici pristaviste zustava, a je jen rozsireno o radotinskou cast (vlecku tam nevidim). Pres kanaly mezi nadrzemi a rekou se zda, ze jsou v planu premosteni. Z leveho brehu Berounky je v planu podveseni lavky pod estakadu a to az na pravy breh Vltavy (v prostoru krizeni Strakonicke budou asi spise podjezdy), a stejne tak je v planu cyklo premosteni Berounky u Lahovickeho mostu (ale kdo vi, mozna to jen soupnou na chodnik stavajiciho mostu...). Podel Vltavy jsou v planu cyklotrasy take po obou brezich Vltavy pres Zbraslav az do Vraneho (na hranici Prahy). Cyklotrasa je take vedena z Male Chuchle podel trati az k usti Radotinskeho potoka do Berounky (podel nadrazi). Nove je zanesena trasa i nahoru k Lochkovu (vetsinou podel potoka mimo hlavni silnici) a pres Cikanku.
Dalsi "vyznamne pesi spojeni" je v planu pres Vltavu kousek pred soutokem s Berounkou (tezko rict, co se tim mysli, jestli lavka nebo treba jen privoz...). Podobna spojeni jsou pak v navrhu i nad a pod modranskym zdymadlem

Takze pro Cernosice (pro me) asi zustava otazka, zda by se cyklotrasa nemela smerovat take alespon na jedno z tech "vyznamnych pesich spojeni", a logicky se mi zda zajimavejsi to primo u Kazinske skaly. A druha vec, jestlize i nadale budou pretrvavat problemy s vlastniky pozemku pod komunikaci Na Virku, jestli cyklotrasu po levem brehu nesmerovat prave do blizkosti planovaneho vedeni II/115 (a nebo to konecne vyresit Na Virku).

To jsou asi z meho cyklo pohledu nejzajimavejsi postrehy souvisejici s UP Prahy a s Cernosicemi.



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.