cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Cyklostezky
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2011 15:51

Ve fóru o školkách jsem zahlédl stížnost na budování cyklostezek.
Ty asfaltové taky nemám rád, protože chodci tam bezpečně projít nemohou, cyklisti se tam řítí a všichni se navzájem ohrožují.
Našel jsem moc pěknou studii na budování cyklostezek, po kterých se projdou chodci a projedou cyklisté a všichni z toho budou mít navíc pěkný pocit. Kromě asfaltérské lobby.
Třeba se nad tím zamyslí někdo z radnice, než příště vysterilizuje další místo tak jako se to stalo u černošického jezu.

[www.ivelo.cz]

Re: Cyklostezky
Autor: Chytrák (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2011 16:49

moc pěkný, o tom si můžeme asi nechat jen zdát

Re: Cyklostezky
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2011 19:09

Cyklostezka podél Berounky měla, má a doufám že i bude mít charakter dálkové trasy. Tedy trasy sloužící zejména k dlouhým přesunům, bez nároků na "zážitky". Bude-li mít někdy v celé délce asfaltový povrch, budou ji moct využívat i handicapovaní sportovci a rodiny s dětmi na kolech i bruslích.
Černošickým žadatelům zážitků vřele doporučují vyšlapat ze Solopisk od mostu k hájovně a přes Třebotov sjet ke 14. V tomto počasí je to zážitek jako swiňa, méně technicky zdatným cyklistům vydrží památka na něj hodně dlouho. Ani opačný směr není k zahození :-)! Komu by to nestačilo, může z Karlíka vyšlapat lesem (2 varianty) do Vonoklas a pak sjet podél potoka do Laviček. Průjezd kančím kalištěm před silnicí II/115 je opravdu nezapomenutelný!

Re: Cyklostezky
Autor: Cherokee (IP zapsáno)
Datum: 03.02.2011 22:48

Charakter dalkove trasy ta cyklostezka ziska, az zmizi cedule CYKLISTO SESEDNI Z KOLA na Virku. Puvodni oficialni trasa totiz vede pres lavku a na Lipence.
Ale jinak souhlas, ze singletrack ve smeru na Radotin je blbost. A po okolnich kopcich je jich dost a dost.

Re: Cyklostezky
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 04.02.2011 08:21

To honzák:
Větu, že trasa podél Berounky je dálková a "bez nároku na zážitky" nechápu. Na kole jezdím rekreačně po blízkém i dalekém okolí Černošic a to už cca 15 let, ročně cca 1500km. Nikdy jsem k tomu ale nepotřeboval vytváření drahé infrastruktury, jak jsme toho poslední době svědky. Já vnímám cyklistiku jako venkovní sport, kdy se musíte vyrovnat s terénem, počasím a tak dále a v to je její krása. Vyrazíte- li na pěší trek do Alp, také "musíte" jít přírodou, není tam vyasfaltovaná stezka, která splňuje předepsané sklony, šířky a poloměry dle směrnice z Bruselu. Pokud se týká vzhledu stezky, já bych ji preferoval v tom stavu, v jakém je např. mezi Vírkem a radotínskými říčními lázněmi - mírně upravená a udržovaná původní cesta, minimální náklady a případné škody po povodni opravíte za pár korun. Nezlobte se na mne, ale jestliže po této stezce není někdo schopen na kole jet, ať na to kolo radši neleze vůbec.
Ono je hezké vytvářet drahou infrastrukturu pro sportovní vyžití cyklistů, bruslařů apod., nicméně je třeba se ptát, zda na to máme. Zvlášť v době, kdy kraj nemá na školku, opravy rozbitých silnic a tak dále. To samé město - máme ještě mnoho ulic, kde je asfalt jen zbožným přáním, peníze na cyklostezku ale máme.

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 04.02.2011 09:27

Presne tak, plne souhlasim s tim, ze rovny asfalt je to nejhorsi, co se zejmena pro bezpecnost da na cyklostezce udelat. Od pristavu do Radotina taky neni asfalt, a dle meho je to naprosto v pohode. Co na te stezce chybi jsou naopak rozumne udelane "prekazky", aby to pripadne "bezohledne zavodniky" donutilo snizit rychlost obcasnym zatocenim, a tak aby to ostatnim slusnym a normalnim prakticky nevadilo. Napriklad pri vjezdu do osady Na Virku si umim predstavit instalaci kamenu nebo klad dle toho dokumentu, aby kazdy musel projet sikanou, a pokud by tam jelo vice lidi, aby si pri prujezdu museli dat vzajemne po dohode prednost.

Asfalt, navic tak uzky jako je ted od jezu k Virku, je dle meho podstatne nebezpecnejsi, nez to co tam bylo driv. Bude to totiz lakat k prochazkam rodin s kocarky a inlinisty, coz zvysi pocet urazu a srazek a jejich nasledky budou horsi (bez ohledu na to, kdo bude vinik). Pokud se nekde buduji kombinovane trasy pro kolare i cyklisty, tak doporucuji napriklad navstevu centralniho parku na Praze 13. Tam je na rade mist vedle sebe draha pro inline a vedle pro cyklisty. Pro cyklisty je samozrejme udelana tak, aby to tam inlinisty pokud mozno vubec nelakalo :-). Jenze, to se pak bavime uz o sirkach betonu a asfaltu nekde kolem 5-6 metru, coz jak jiste kazdy uzna je pro trasu mezi Cernosicemi a Radotinem, a mezi Cernosicemi a Dobrichovicemi opravdova ptakovina. Jak vysoka bude urazovost na tom asfaltovem useku od jezu na Virek se da dobre odhadnout podle poctu urazu na cyklostezce Zbraslav-Podoli, to je taky podobna asfaltova zhovadilost, kde se to micha dohromady hlava nehlava a podle toho to vypada i dopada.

Asfalt pokud mozno nebrat (az jako posledni, zoufale reseni, kdyz uz jine nebude k nalezeni), a pokud uz ano, tak dusledne se zpomalovacimi prvky (coz na asfaltu na rozdil od sotoliny nebude vubec nic leveho...)

Re: Cyklostezky
Autor: Chytrák (IP zapsáno)
Datum: 04.02.2011 09:37

No a taky na asvaltové cyklo když na ni nastoupí všichni zmiňovaný je nebezpečno až až .Děti bych tam nepustil. viz Braník Modřany. jinak nic proti všechno je to pěkný, jen v okolí Prahy by to muselo mít pruhy a to několik.

Re: Cyklostezky
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 04.02.2011 16:57

Vypadá to, že moje názory starého vysloužilého cyklisty s ročním proběhem cca 10 000 km nepadly na úrodnou půdu. Jsem zvyklý. Klidně si jezděte po "cyklostezce" do Radotína, neb tam je střed světa. Obyvatelé Itálie, Švýcarska, Rakouska, Norska a Švédska (abych popisoval země, kde jsem najel pár tisíc km na kole) jsou tupci a černošickým mudrlantům nesahají ani po kotníky. A tak budují dálkové cesty na ochranných hrázích řek, paralelní cesty k silniční síti a asfaltují cyklistům cesty přes golfová hřiště (Samedan, lepší asfalt jsem za 60 let svého života neviděl!).
Sportu zdar, cyklistice zvlášť!

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 04.02.2011 17:23

Mozna by to HonzoK chtelo delat mene chytreho, a mene vkladat do cizich ust nevyrecene ;-). Kdyz jste to tak sjezdil, tak sem nahodte parametry takovych stezek - tedy jaka byla jejich sirka, jaka byla sirka pripadnych jizdnich pruhu (protoze napriklad v nemecku jsem ja na spouste cyklostezek pruhy zazil a byly na rozdil od CR i sporadane dodrzovany), a jaka byla sirka po stranach mimo asfalt (kdyby nekdo nahodou vybocil mimo asfalt). Domnivam se, ze to se sirkou kousku asfaltu na te dalkove trase at uz v okoli Dobrichovic, Revnic, Berouna a Srbska a nove tedy i v Cernosicich neni prilis srovnatelne. Taky by stalo za zminku, kolik vyletniku s kocarky a na inlinech se na takovych cestach v zahranici potlouka (v nemecku napriklad meli pro inliny taky svoje drahy, a kocarkum patrily zejmena chodniky - vyjimkou byly ty spojnice mezi obcemi, ktere tam ja z drtive vetsiny zazil zhruba 2x sirsi nez to co je tady, ale tam nebyval ani zdaleka takovy provoz jako je napriklad bezny na ceste pres Cernosice, nebo na trase Branik-Modrany)

To, ze je asfalt prave v okoli Cernosic a prave na useku k Virku ne uplne vhodnym se asi teprve ukaze. Praha uz napriklad usilovne premysli, jak nalozit se stezkou do Modran, kde jsou i vazna zraneni bohuzel velmi casta. Na Virku uz par prihod taky je, a pochybuji, ze rovny a rychly asfalt to zmeni k lepsimu...

Nic to nemeni na faktu, ze krome toho, ze je asfaltova stezka draha, je v CR zatim i nepomerne nebezpecnejsi, nez sotolinova. Prave z duvodu, ze se na tech par kouscich uzkeho asfaltu michaji ruzne skupiny lidi, a ohledy vuci sobe navzajem maji prakticky na nule (vetsina vsech zucastnenych)

Re: Cyklostezky
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 06.02.2011 07:09

Sypu si popel na hlavu! Oklamal jsem důvěřivé čtenáře a spanilomyslné čtenářky - zážitky na cyklostezce JSOU!!! Včera jsem to projel.
Asfalt končí před chatami na Virku, kde povodeň odhalila svépomocnou údržbu ze strany chatařů. Dali tam co měli, nicméně se po směsi kamení,zlomků betonu a cihel dá na horáku jet. Za osadou veškerá sranda končí, neb povrchová vrstva je již dávno v polích, spodní stavba nikdy neexistovala a tak se střídá hluboké mazlavé bahno s oblázkovými náplavy, Zato bezpečnost provozu byla 100% zajištěna. Těch pár severských chodců se pohybovalo (moudře) zcela mimo trasu cyklostezky a ostatní cyklisté neméně modře jezdili jinudy.
Případná oprava bude jistě stát jen "pár kaček", jak tady nepsal jeden ze vševědů. Ale za podmínky, že koruna výrazně posílí k euru. Asi tak 100x. Když dá někdo adresu, posloužím fotkami z mobilu.
Závěrem dík neznámému bezdomovci, který nechal v Radotíně u lávky flašku od piva. Jen s její pomocí jsem uvedl kolo do relativně provozuschopného stavu a mohl jsem po druhém břehu dojet domů zahájit definitivní údržbu. Dneska JEN PO SILNICI!

Re: Cyklostezky
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 06.02.2011 18:47

Další poznatek ze břehu Berounky. Konečně se rozšiřuje a asfaltuje úsek Srbsko - most přes Kačák. Doufám, že udělají příčný sklon k řece alespoň 1%, aby povodňová voda sama odtekla a nemuselo se to za prachy čistit. Už se těším, že ze Žloukovic domů projedu i na silničním kole. V létě totiž nemívám morálku jet vrchem, maje v nohách 50 km a v hlavě maglajz z hlídání vnoučat.
Hledačům zážitků doporučuji jet z Berouna na Karlštejn po pravém břehu. Je to po rovině a stojí to za to! Vyjeté koleje, kopřivy, bláto a drolivý břeh v úseku před měnírnou potěší každého jemného šmekra s dobrou technikou a vhodným vzorkem gum! Dneska jsem neměl odvahu, přiznávám bez mučení. Včerejší zážitek z "cyklostezky" do Radotína je stále příliš živý.

Re: Cyklostezky
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 06.02.2011 22:41

Značka "Cyklisto sesedni z kola" byla nedávno odstraněna. Od začátku jsem považoval za chybu instalaci značky, kterou 90-100% lidí ignorovalo (vlastně to lidi jaksi učí porušovat pravidla - jak kdosi chytrý řekl, zákony, které naprostá většina lidí spontánně porušuje, je nejlepší zrušit). Její odstranění ale nic nemění na tom, že chataři v osadě Na Vírku jsou z rychle jedoucích cyklistů celkem pochopitelně nešťastní a bojí se mj. o své děti (nedávno jsem se osobně setkal s jejich "šerifem"). Pokud byste někdo měl geniální nápad, jak tam cyklisty účinně trochu zpomalit, aniž by byli nuceni sesednout, napište.

FK, starosta - a taky cyklista.

Re: Cyklostezky
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 06.02.2011 22:55

Blahopřeji, a teď podle stejného pravidla tu čtyřicítku v celé obci.
M.S.

Re: Cyklostezky
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 06.02.2011 23:19

Ačkoliv i tady souhlasím, že je lepší mírnější zákon, který se dodržuje, než porušovaný přísný..., návratu padesátky bych se trochu bál, dokud je zvykem řidičů jezdit o 10-20 km/h nad limit (protože riziko dvou trestných bodů je jaksi přijatelné) a dokud městská policie nemá reálnou možnost dodržování kontrolovat. Padesátka by dnes pro mnohé znamenala, že tedy mohou jet až sedmdesát. V parlamentu ale prý minulý týden prošlo zrušení povinnosti městské policie označovat měřené úseky značkami, tím se situace může změnit.

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 07.02.2011 08:49

Pane Korinku, diky za odstraneni te znacky na Virku. Opravdu to byla pitomost

Co se tyce moznosti nektere zavodniky zpomalit, zcela jiste se to nepovede, pokud z obou stran bude na Virek mozno prijet po "krasnem rovnem asfaltu". Pro inspiraci na zpomaleni "zavodniku" je mozne se podivat na usek z Radotina k pristavu, kde je jedna sikana (dve zatacky tesne za sebou na jinak rovne stezce), a pred vjezdem na Radotinske nabrezi tam byvalo instalovane zabradli presazene za sebou i sloupky uprostred stezky, ktere oboji taktez donuti zpomalit a udelat dve kratke zatacky za sebou.

Nejsem zastancem zabradli ani tech sloupku - neprijde mi to nijak extra bezpecne, i kdyz funkci by to dle meho splnilo. Nicmene v tom zde vlozenem dokumentu je inspiraci pomerne dost. At uz by to byla instalace vetsich, oblych kamenu, nebo tech klad, pomoci kterych by se na obou koncich osady na Virku udelala prave ta sikana, ktera by kazdeho donutila ubrat a pripadne i dat prednost tem, co jedou v proti smeru, nebo i jine reseni snizujici rychlost vjezdu do dalsiho useku. Pokud si pamatuji minule diskuse, chatarum vadila predevsim rychla a bezohledna jizda. S bezohlednosti toho moc udelat nejde. Snizit rychlost rozumnymi "prekazkami jiste jde, a ani na "dalkove trase" to jiste nikoho rozumneho neurazi :-) :-)

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 07.02.2011 09:00

Paradoxne ale mestska policie meri presne tam, kde se nikdy nic nestalo a s drtivou pravdepodobnosti ani nestane. Nahore od transformatoru smerem k samosce je 40 cista buzerace, a nehodu jsem tak jeste nezazil (zato se tam "dobre meri"). O kousek dal u samosky uz bylo nehod pomerne dost, a nemerilo se tam uz hodne ale hodne dlouho (ale tam se asi "meri nedobre")

A dole u betonarny, tam je to uplne na palici. Na drtive vetsine podobnych useku jsem napriklad v Nemecku bezne videl znacku 70, takze i po vjezdu do obce tam byla rychlost naopak zvysena, a 50 (nikoliv 40) dava smysl az od vodarny smerem dal dovnitr obce.

A uprimne, zkuste si kazdy, kdo obhajuje tech 40, projet II/115 (a zbytek obce) podle sveho citu, jak by jste si predstavovali svou rychlost, kdyz nebudete prisne dbat na limity. Vice nez 40 pujde jet jen na par usecich, v drtive vetsine pojedete maximalne tech 50. Jen dole u betonarny a nahore na Dobrichovicke a na Dr.Janskeho se pocitove da jet vice. A tam pak at klidne MP meri tech 50. Pak by to bylo logicky zcela v poradku. Takto se diky par hovadum, ktera nebudou respektovat nikdy nic a vsude pojedou "co to da" buzerujeme vsichni, a navic nekteri z nas pak ze sebe delaji "vychovatele a umravnovatele", coz na silnice uz vubec nepatri (to ma delat policie, a nemy navzajem), a pouze to zvysuje agresivitu nekterych ostatnich. Takze paradoxne kombinace nesmyslneho snizeni rychlosti a ceske blbosti nebezpecnost provozu jeste zvysuje (az vas napriklad nekdo z nervaku pak bude na useku do Radotina predjizdet stuj co stuj, a nebo az proti takovemu nervaku pojedete v protismeru)...

Re: Cyklostezky
Autor: Cherokee (IP zapsáno)
Datum: 07.02.2011 13:55

Ono na Virku bude se zpomalovanim problem, protoze osadnici tam stejne budou jezdit autama. A regulovat rychlost cyklistu v miste, kde jezdi auta je pitomost.
Navic ted je cela cesta az do Radotina rozryta od dobraku na konich, takze regulace rychlosti je tam dana tak nejak explicitne.

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 07.02.2011 15:23

:-)
Tak jiste, pokud to vezmeme tak, ze nejlepsim zpomalenim je bahno (pripadne koprivy, vysoka trava, ...), tak pak je nejlepsim resenim nedelat nic :-) (tudiz i ten asfalt od jezu k Virku je z tohoto pohledu dost na prd :-) ). Jenze se da bohuzel ocekavat, ze drive nebo pozdeji se nejake dalsi penize na upravu te trasy najdou, asfalteri a betonari se budou radovat, a tim padem bude i po "omezeni" rychlosti :-)

Co se tyce jezdeni aut, tak na Zd.Lhoty auta spolu s cyklisty taky jezdi a problem v tom neni. Jezdi tu i bruslari, ale na Zd.Lhoty problem malokdy bude, protoze sirka je tam dostacujici, a navic tim ze jde o beznou silnici to kazdeho na bruslich nebo kole nebo jdouciho pesky tak nejak v pudu sebezachovy pred auty nuti chovat se preci jen trochu ohleduplneji a tedy normalne :-)

Ty zpomalujici sikany bych samozrejme ja osobne videl nejradeji v mistech, kde se cestou z Radotina vjizdi do osady, a v miste, kde se z louky u Virku vjizdi na jiz asfaltove nabrezi k betonarne. V tech mistech uz nikdo autem zcela jiste jezdit nemusi, a zpomaleni kol normalnim lidem vadit nebude. Do prostoru od Virku k Radotinu se da autem dostat po polni ceste, a na nabrezi u betonarny na cyklostezce auta stejne nemaji co delat

Re: Cyklostezky
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 07.02.2011 20:10

Asi by se měl definovat pojem "rychle jedoucí cyklista". Kolik to je? Není to náhodou "rychlost větší než velká"? Mezi námi - čí je ta cesta 6211? Různá lomítka mají různé vlastníky... Ale asfalt by chataři určitě uvítali - přestalo by se prášit a bahnit! Šikana by mohla být typu "nájezd na černošickou lávku". I na horáku tam jedu pomaleji než pomalu :-). A to z obou stran!
Jinak postrádám zasvěcený komentář tomm1 ku stavu cyklostezky. Asi neměl čas to po mě projet, nebo nechtěl čistit kolo?
K buzerační "40" po obci. Pamatuju-li se dobře, tak se to osadilo za vlády pí Langšádlové. Asi proto, aby mohla v klidu za jízdy telefonovat. Z kola jsem ji telefonující, jedoucí viděl 2x. Nebo bylo důvodem naplnění obecní kasy? Bylo-li, pak určitě jen z lásky k bližnímu...

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 08.02.2011 13:15

:-D
Tak nejprve par snad vecnych poznamek:
- cesta pres Virek dle meho odhadu nebude asfaltova nikdy. Nepredpokladam, ze by se tamni osadnici dokazali shodnout, ze prevedou pozemky obci vymenou za asfaltovy povrch. A pochybuji, ze kdokoliv bude za obecni/krajske/jine statni penize asfaltovat nebo betonovat soukrome pozemky :-). Takze, nejhorsi reseni, ktere by se tam dle meho nazoru mohlo udelat, by bylo ten rovny, uzky asfalt z obou koncu privest k osade.
- sikana typu najezdu na Cernosickou lavku by pri vjezdu z obou stran na Virek byla dle meho plne dostacujici. Pokud by ovsem byla ta sikana okopirovana bez toho betonoveho schodu, a po stranach by nebyly ty zeleza a zabradli :-). Na Cernosickou lavku by se bez toho betonoveho schodu dalo najet i s pripojenym vozikem. A diky vyhybani se tomu betonovemu schudku jsem tam ja osobne videl nejednoho rozplacleho (kdyz riditkem nebo kolem nabral tu kovovou bocnici mostu :-) :-) )

A ted k tomu ostatnimu :-)
Predevsim, resit pojmy "rychle jedouci cyklista", a "rychlost vetsi nez velka" je dle meho totalni hovadina, srovnatelna s argumenty typu "kdo tady bydli/zije dele", nebo s pojmy staro a novo usedlik...
Ale kdyz uz se mluvi o rychlosti. Za sucha bylo mozne, a byl jsem toho svedkem, prijet od Radotina na Virek rychlosti 35-40km/h, nekteri "ohleduplni zavodnici" tam dokazi za sucha jet i rychleji. A to zminuji zkusenost z doby, kdy u betonarny asfalt nebyl ani naznakem. Na Virku je ale dlouhodobe cesta sama dira, a casto tedy i louze, a to i v dobe, kdy cesta z Radotina uz byla z drtive vetsiny sucha a pevna (ted v unoru tu suchost nebo pevnost rozhodne nepredpokladam :-) :-) ). Logicky se do louzi a der Na Virku nikomu nechce, takze pak klickuje, a nebo pokracuje tou rychlou jizdou po strane, no a pokud jede rychle po strane, kde maji osadnici vratka v plote a nekdo vyjde zrovna ven, je vymalovano - fyzika je bohuzel neuprosna, takze zastavit pak lze, nicmene zpravidla o "nekoho" (coz uz se bohuzel stalo). Najezd na Cernosickou lavku dvema zatackami, pokud by tam nebyl ten betonovy schod, rozumnym jiste nevadi, a "zavodniky" donuti jet pomaleji, at chteji nebo ne, a navic to zvysi jejich pozornost, o coz presne jde na prvnim miste (v drtive vetsine pripadu neni rychlost na kole ani v aute pricinou nehody, tou byva v drtive vetsine nepozornost, a rychlost uz jen zhorsuje nasledky). Pokud maji "zavodnici" chut, muzou se pak za pripadnou sikanou samozrejme rozjet, co jim teren dovoli, to uz je jen na nich. Ale na vyjezdu by museli znovu zpomalit - i zavodnici by pak s nejvetsi pravdepodobnosti jeli relativne normalne a rozumne, a nebo jinudy.

A co se tyce meho "zasveceneho komentare" :-) :-). Opravdu nepatrim ke skalnim priznivcum cyklistiky, kteri vyjedou kdykoliv, kdy neprsi/nesnezi, a pri tom je alespon 5 stupnu nad nulou :-). Taky nepatrim k tem, co potrebuji vyjet v dobe po nedavne povodni podel reky/potoka, a navic jeste v dobe, kdy je zem zmrzla a rozmrzne presne jen prvnich par cm povrchu (coz byl presne pripad soboty 5.2. :-) :-) - i s autem jsem mel v kopci "trochu problem", protoze ta vrchni uz rozmrzla vrsta byla pekne nacucana roztatym snehem). Me osobne stacila jedna zkusenost z cykloakce v horskem terenu na Velikonoce, a jedna z Trebonska po destivem obdobi, abych si dalsi podobne kratochvile s bahnem a vlhkem pro priste odeprel :-). Ze v tom ale nekdo nachazi zalibeni je ciste jeho vec :-). Jiste, muzeme vsude nalit asfalt a beton. Ale aby to bylo jakz takz bezpecne (az se tam vydaji pesaci, bruslari, i cyklisti najednou), tak se bavime o sirkach 5-6 metru (nekde i vice), coz neni pripad toho useku u betonarny. Navic, ja osobne mam radeji prirodni vzhled, jezdim rad do prirody, a tam mi proste asfalt a beton ne uplne zapada. Kazde ma sve vyhody a nevyhody. Asfalt na brezich Berounky bude po vetsinu casu potrebovat mensi udrzbu, ale az prijde jednou za cas velka povoden budou naklady na obnovu podemlete asfaltove cesty nesrovnatelne vyssi, nez obnova a udrzba sterkove/sotolinove/prirodni. Neco jineho to muze byt kdyz jde o soucast povodnovych valu, kde to muze slouzit jako ochrana koruny valu proti erozi a proti poskozeni valu. Ale ja osobne jsem zastancem reseni primarne s pouzitim mene asfaltu a betonu. Cyklozazitek mi sotolina/prirodni povrch nijak nezneprijemni. I v CR jsou ale useky i v relativne divoke prirode, kde je asfalt, a neurazi, ani extra nevadi. Typicky treba v byvale zakazane zone u hranic s byvalym zapadem - napriklad byvala signalni silnice (postavili si ji pohranicnici, aby mohli "rychle a snadno pronasledovat podvratne zivly" a branit socialisticke zrizeni pred "osklivymi kapitalisty"), ktera je v CR asfaltova (pravdepodobne - celou jsem ji jeste neprojel) v cele delce od Ase az po Breclav, byt nekde v blizkosti obci pouziva i cast mistnich komunikaci, a napriklad v okoli Nove Bystrice (ale i jinde) je jiz oficielne a relativne dlouho pouzita pro cyklotrasy. Ale opet, jde o komunikaci, ktera ma sirku tech cca 5-6 metru, a zrovna tahle silnice ma povrch pomerne velmi nevhodny pro bruslare (u Vranova nad Dyji pak kus musel byt v nedavne minulosti uplne uzavren, protoze na prudkem, dlouhem sklonu doslo k vaznym urazum i pravdepodobne jednomu smrtaku nekolika "zavodniku" - nove vede trasa lesem, oklikou, po NEasfaltove ceste, aby se tam "rychle jak o zivot" jet proste nedalo). Na rade mist vede tahle asfaltova cesta opravdu krasnou, malo dotcenou prirodou, nekde dokonce prakticky uplne mimo civilizaci (Cesky les a cas Sumavy). Takze asfalt ano, ale s rozumem, a kdyz uz, tak s poradnymi sirkovymi a bezpecnostnimi parametry (tak, jako to maji prave v Rakousku, Nemecku, i jinde)

Re: Cyklostezky
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 08.02.2011 18:40

Konečně bez zbytečných ideálů! Takže trocha faktů, ověřených v terénu. Šířka signálky v okolí Nové Bystřice (Třeboň - Slavonice) rozhodně není 6 metrů. Neměřil jsem, ale prakticky to je osobní auto a cyklista s normálně širokými řídítky. Když jsem tam jezdil, tak inlajny nebyly ještě v laufu a bruslaři se nevyskytovali. Oni se nebudou masově vyskytovat ani dnes protože kvalita asfaltu je výrazně vševojsková (N. Bystříce - Peršlák).
Cyklostezka na ochranné hrázi u řeky je podle mých skromných zkušeností (Inn, Rýn) NAPROSTO IDEÁLNÍ a NEMUSÍ BÝT ASFALTOVÁ! protože hráz je postavena podle vyzkoušených zásad vodního a dopravního stavitelství, a v civilizovaných zemích (Rakousko, Švýcarsko) se na ni nevyskytují pošahaní 4kolkáři a motorkáři. Takže uválcovaní štětovka vydrží léta.
Rozpočet na obnovu cyklostezky Radotín - Černošice alespoň do stavu "Langšádlová " bych chtěl jednak vidět a druhak bych ty prachy chtěl mít!!!! Mimochodem, ty fotky mám furt v mobilu. Nejen že tam řádná stezka není, od tam není ani původní břeh a Berounka to pomalu pohlcuje, zvlášť v místech, kde je cyklostezka na vnějším břehu oblouku. Jak již bylo správně řečeno, fyzika je jen jedna a zatím ji soudruzi z brusele nestihli zrušit.
A borce,který valí do Vírku 40 bych rád viděl. Asi bych vyhlásil heslo "'Stybar!!!"

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 08.02.2011 20:24

:-)
Skoda, ze jste nemeril. Ano, v mistech, kde se o to nikdo nestara uz stezi diky vegetaci projede ten osobak s cyklistou (treba sjezd k nejsevernejsimu bodu Rakouska od Bystrice od golfoveho hriste). Na vetsine mist se tam ale dva osobaky vyhnou vcelku bez jakychkoliv potizi. Ostatne, asi by soudruzi tehdy meli trosku problem, kdyby bylo potreba premistit tezsi techniku a kvuli tomu, ze v protismeru potkaji jedno auto by stala cela kolona. Az v tech mistech letos na Velikonoce zase budu, rad premerim a poslu :-). A ano, prave diky druhu asfaltu se na signalce bruslari s cyklisty misit nebudou :-) (coz je pro bezpecnost jen dobre)

V ostatnim nevim, co dodat. Ze mezi Prahou a Cernosicemi zadna stezka neni, at uz na levem brehu, nebo na pravem, o tom asi netreba diskutovat (ale ja tam asfalt typu stezky na levem brehu Lipna, a Cernosic, opravdu nepotrebuji, a staci mi klidne ta uprava vzor Inn, Ryn ;-) ). A usek od Virku ku Praze zcela jiste nebude v rozpoctu Cernosic. Kdyz uz, tak v prazskem rozpoctu, nebo v krajskem, a s nejvetsi pravdepodobnosti jeste z nejakych evropskych penez (pokud vubec - nekdy v nejasne budoucnosti). To ze mizi breh, s tim by asfalt taky nic neudelal - krome toho, ze by pak pripadne upravy/opravy staly o nekolik radu vice penez

Re: Cyklostezky
Autor: klapik (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2011 12:51

to Tomm1:
...co se týče rychlosti aut, nejde jen o rychlost, ale taky o hlučnost. Jednou je v obci 50km, tak se to má dodržovat. A jak pan starosta píše. Všichni jezdí o 10-20km rychleji. Takže 40km/h je dostečná rychlost. V průmeru se jezdí kolem 50km/h. A když budete bydlet "u silnice" nebudete chtít, aby vám pod oknama jezdily např. "vytuněný" motorky 80km/h. A to nemluvím o tom tu silnici přejít.

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2011 14:50

To Klapik:
vsak v poradku. Ale jedine co rikam je, ze se stejne na drtive vetsine neda jet rychleji, nez tech 50. Tak proc proboha jeste omezeni na 40 ? A ano, hluk je samozrejme vetsi, kdyz auto jede rychleji. Ale na vjezdu do Cernosic nikdo ani v soucasnosti neresi rychlost vetsi nez 50 (tudiz ani rychlost treba 90), ale meri se az u vodarny, a posledni dobou zejmena na vyjezdu z obce, tedy tech 40 (a nikoliv na vjezdu do obce tech hodne beznych 60-70 i vice).

Neboli, zonu 40 zrusit, ponechat normalnich 50, a tu 50 vyzadovat prave tam, kde to je potreba kvuli bezpecnosti, a nebo jak Vy rikate hluku. Aspon by se take zmensil pocet tech, co se pak snazi ostatni "vychovavat a prudit" misto policajtu.

A co se tyce toho, ze vsichni (udajne) jezdi v Cernosicich o 10-20 km rychleji, to je s dovolenim pekna ptakovina. Predevsim to nejsou vsichni, ale jen cast ridicu (mensina). Cast naopak jede "priposrane" o 10-15km mene, nez tech 40 nebo 50, protoze asi neveri svemu tachometru, ktery ale zpravidla ukazuje rychlost o nejakych 5-10% nizsi, nez je skutecna rychlost auta (v mem aute je to pri 50 zhruba -3km/h, a pri 90 zhruba -8km/h). A protoze se neda moc predjizdet, tak pak jede kolona z a do Prahy cca 60-70, a pres Cernosice 30-40, hezky za tim prvnim "vystrasenym". Jen vyjimecne se mi zadari jet za nekym normalne jedoucim, nebo uplne samotnemu a jako normalni mi prijde v pohode tech standardnich 50, a z a do Radotina kolem +-90 (za sucha). A ty, kteri by s temi 50/90 meli problem, at chytaji policajti

Re: Cyklostezky
Autor: Karel Holub (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2011 21:24

Pane Kořínku, v případě snahy o zpomalení cyklistických "pařanů" je dobrá rada opravdu drahá. S problémem se potýkala naše rada již před těmi 12 lety, chodil
za námi patrně ten samý šerif. Ve finále jsme mu navrhli retardéry ve formě takových těch protilehlých polozábradlí, kterými i ten sebeurputnější cyklista může prokličkovat opravdu jen pomalu, ale to nešlo, protože zase chataři si musí parkovat svá auta před svou chatou a ti by to neprokličkovali. To samé bylo v případě klasických retardérů, protože by zase chatařům auta drncala - a konec konců "pařani" je umí přeskakovat. Tak to asi budete muset nechat nějak vyhnít, nemá to racionální řešení - mimo čtvrt metru hlubokého bahna :-)

Re: Cyklostezky
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 10.02.2011 09:00

:-)
Tak jiste, stavajici stav na Virku je jiste "nejlepsim zpomalovacem" :-)

Ale proc by ty "retardery", nebo jine podobne prekazky, nemohly byt na vjezdu a vyjezdu ? Na strane blize k Radotinu tedy jeste pred tou tocnou (kdyz tam neni asfalt, tak by tam sly udelat ty dve zatacky tesne za sebou), a na strane Cernosic by byly ne hned na konci te stavajici zpevnene trasy, ale o par metru dal, kde to osadu opousti i vizuelne ?

Jinak kdyz jsem si to vcera prohlizel, tak vest asfalt pres Virek je opravdu velka ptakovina (diky prostorovym pomerum), a privezt asfalt k Virku od Cernosic je ponekud dosti nestastne (slusne receno). Pri vsi vuli by pri stavajici uprave brehu a cesty nebyl pripadny asfalt sirsi nez nejake 3 metry (max), pricemz na jedne strane by hend byl asi 2m plot a na druhe asi 2m skok do reky. Pokud by se nekdy vyresily majetkove a jine spory na Virku, tak bezpecna uprava s pevnym povrchem by tam utopila neskutecne penize, ktere by byly v ohrozeni pri kazde vetsi povodni. Kdyz uz je touha vsude cpat asfalt, tak by se uvahy dle meho nazoru mely ubirat smerem k vyberu jine trasy pro spojeni Cernosice-Radotin. A to at uz po levem nebo pravem brehu, a v podstate i bez ohledu na to, zda by melo jit o asfalt, nebo jen o rozumne zpevnenou a dobre udelanou sterkovou cestu. V pripade leveho brehu se pak tedy nabizi trasu uhnout od Virku bud jen k soubehu s II/115, a nebo ji dotahnout az ke trati a vest soubehem s trati. Obe tyhle trasy na levem brehu by samozrejme mely problem s vykupem pozemku, nicmene v UP Prahy je stale zakreslena zmena vedeni II/115, a jedna z variant pocita i s prelozenim II/115 do soubehu s zeleznicni trati, a v takovem pripade by problem s prilozenim cyklotrasy nemusel byt v budoucnu az takovy problem. A ze by to bylo za dlouho ? Oproti "asfaltovemu prutahu" pres Virek by to mozna bylo jeste docela brzy :-) :-).

Po pravem brehu jsem to prozatim nikdy blize nezkoumal, ale stavajici propletani mezi auty na uzke silnici a pote u Lipenske trznice mi bezpecne urcite neprijde - z toho duvodu tam s detmi uz dlouho nejezdim (i kdyz diky stavu na Virku a i zbytku trasy na levem brehu a provozu na II/115 mi asi nic jineho nezbyde :-( ...). Nicmene, podle topografickych map odbocuje pri ceste od Cernosic hned za starym korytem reky doleva nejdrive nezpevnena cesta (nedelam si v soucasnosti iluze o jejim stavu :-) ), a posleze i udajne zpevnena, ktera miji i trznici (ta ale taky nebude zadny zazrak). Domnivam se, ze uprava techto dvou cest do rozumne podoby (nemusi to byt nutne asfalt ani beton) by taky byla alternativa, a z hlediska casovych horizontu a majetkovych pomeru by dle meho odhadu byla nejprijatelnejsi a nejrychlejsi - navic by to byla v cele delce zalezitost Prahy :-) ).

Vedeni asfaltu k Virku a pres Virek mi opravdu neprijde jako stastne reseni (natoz bezpecne)...

Re: Cyklostezky
Autor: Cherokee (IP zapsáno)
Datum: 10.02.2011 10:30

IMHO retardery uz tam jsou. Na strane k Radotinu je tam krovi a sloupky za mirnou sikanou a pri prijezdu neni videt za roh, jestli je prujezd mezi sloupky volny. Takze normalni clovek tam stejne zpomali a debila stejne nezpomalite. Navic jak jsem uz psal - hluboke bahno po dobracich konacich retarduje dostatecne.
Ale pokud jde o asfalt - dokud neni sance, ze by se potahla asfaltem cela stezka az do Radotina tak, aby ji mohli vyuzivat i lidi na silnickach a nemuseli jet po hlavni mezi auty, tak jsou to vyhozeny penize. Je sice pozitivni, ze se mirne zvysila niveleta cesty kousek za cistickou, kde se cesta zatopila jiz pri stavu vody +- 70cm. Rovinu ale pri asfaltovani stejne neudrzeli, takze ted se zaplavuje dolik na asfaltu tesne pred koncem stezky (byt pravda pri vyssim stavu). Ale chapu, ze se vloni musely rychle utratit penize jeste do konce roku a na nejake premysleni a rovnani asi nebyl cas.
Takze za mne - kdyby se na to vybodli, udelali by asi lip.

Re: Cyklostezky
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 13.04.2013 19:14

Po projetí úseku z Dobřichovic do Laviček hlásím, že byly detekovány zaměřovací body (asi se bude pokračovat va výstavbě do Laviček). Jako slušný člověk upozorňuji, že ty body jsou tvořeny hřebíky krováky, zatím označenými oranžovým signálním sprejem. Doporučuji zvýšenou pozornost, zvlášť pro děti!

Re: Cyklostezky
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2013 23:34

mohly by si je vrazit třeba do oka :-)))

Re: Cyklostezky
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2013 10:48

a co teprve nebezpečí vdechnutí!!!zejména nosem!

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.