cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
logo černošice
Autor: Ilona (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2012 11:14

Jsem studentkou reklamní školy a v rámci absolutoria tvořím logo pro vaši obec. A byla bych ráda kdybyste se k tomu nějak vyjádřili. Moc byste mi pohli tím, že byste mi několika slovy napsali, co pro vás Černošice znamenají, čím jsou pro vás významný. Mnohokrát děkuji a časem pak dodám,díky vám zhotovené, logo.
studentka Ilona

Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2012 11:53

Ilono,
nevím, nakolik je vhodné to, co Vám teď napíšu.

Nedávno (vlastně už je to několik let, bylo to v r. 2007) jsem dělala anketu (13 otázek o vztahu občanů k Černošicím) právě na tomto webu. Byla pod záložkou Otázky a odpovědi. Visela tam asi dva roky. Před volbami jsem poprosila Michala Strejčka, zda by tu anketu stáhl, protože těch asi 25 lidí, kteří moji idealistickou myšlenku podpořili, bylo z různých "názorových směrů" a nechtěla jsem je zatáhnout do předvolebních tahanic. Anketa byla míněna zcela jako "občanský lidský pohled na místo, kde žijí".

Co se týká loga Černošic, tak to vytvořil po revoluci pan doktor Štanc. Je to velmi milý a moudrý člověk, jistě by Vám v tomto směru hodně pověděl.

Pokud byste měla zájem o ty odpovědi z ankety, které byly dle mého názoru hodně přínosné, tak myslím, že Michal Strejček by k nim asi ještě měl přístup.

S tím logem je to hezká myšlenka. :-)

Hodně štěstí

Helena Šebková



Upraveno 3 krát. Naposledy upravil Enzila (09.02.2012 17:52)

Re: logo černošice
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2012 19:48

A není už to logo mnoho let hotové? - nemoderně se nazývá "znak města"

Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 09.02.2012 22:20

No jak jsem to pochopila, tak to Ilona chce vytvořit jako závěrečnou práci do školy. Proč ne?

Osobně to nechápu jako "konkurenční logo".

Zaujalo mě, že chce na to jít přes názory obyvatel...

Re: logo černošice
Autor: ilona (IP zapsáno)
Datum: 13.02.2012 21:48

Mnohokrát děkuji za odpověd a mimochodem Vaše poznámka je velmi vhodná.:-)Ráda bych se zeptala jestli nevíte kde bych pana Štance mohla zastihnout. Jistě by to bylo pro mojí práci velmi přínosné. Kdyby bylo možné získat i email na Vás byla bych ráda. Člověk upřímný a přímý, pocházejíc z Černošic, by se mi hodil. Měla bych v soukromí prostřednictví emailu na Vás pár otázek ohledně města. Moc by mi to pomohla.
Ještě jednou děkuji za Váš příspěvek

Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 16.02.2012 14:15

Jsem náplava :-).
Napsala jsem Vám krátký email, nevím, zda nespadl do spamu :-)

Re: logo černošice
Autor: ilona (IP zapsáno)
Datum: 20.02.2012 17:58

nic mi nepřišlo.-)
více Vás nebudu obtěžovat, jen se zaptám na poslední věc. Kdybyste měla vypichnout nějaký prvek, at už budovu či jinou památku z částí jako jsoe Černošice, Vřes a Mkropsy, co by t bylo?
Naposled mnohokrát děkuji

Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 21.02.2012 08:56

Jsem dost přízemní, v Č. najdete spoustu uměleckých duší, které by měly větší představivost.
Takže budu tradiční:
Černošice - kostel
Mokropsy - řeka s výhledem na kazínskou skálu
Vráž - les s památným dubem

Hodně štěstí ve Vaší práci

HŠ.

Re: logo černošice
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 01.03.2012 23:25

dal bych tam satelit :-)))

Re: logo černošice
Autor: Jarda (IP zapsáno)
Datum: 04.03.2012 17:35

Enzilo,

heraldicky vypracovaným a schváleným logem, kterým se každé město (obec, šlechta, tradiční organizace apod.) prokazuje, je erb, dnes nazývaný znak. Znaku města by si měl každýjeho občan vážit a ctít. Je dějinným odkazem, resp. výstižným symbolem odrážejícím historické souvislosti města (např. spojení samostatných obcí v jeden celek). K němu by měli občané projevit sounáležitost a prokazovat hrdost na svoje město. Pokud tomu tak není, pokud to tak necítíte, pak je někde chyba ...

Vytváření dalšího symbolu, druhotného loga, je pustý nesmysl, který nemůže být a nebude využíván. Těžko si lze představit, že by město, vedle svého znaku, prezentovalo ještě nějaké (další) logo s vyjádřením ... (čeho) ...? Mladá studentka by asi měla svojí energii a um nasměrovat k něčemu užitečnějšímu a smysluplnějšímu.

Ještě připomínku k dubu. Aniž bych chtěl zpochybnit jeho možnou symboliku pro Vráž, dovolím si připomenout několik zajímavých skutečností. Neroste na území Vráže, ale o kousek dál na území zvaném Vysoká. Neroste na katastru Černošic, ale na katastru Vonoklas. Nestará se o něj úřad města, ale obecní úřad ve Vonoklasech, za odborného přispění správy CHKO. Vráž totiž na území CHKO neleží, Vysoká ano.

Černošice (Vráž) si mohou dub případně i "přivlastnit", pokud dokáží vyřešit vandalismus svojí mládeže, která strom a jeho okolí ničí. Hrozí, že z vašeho návrhu za nedlouho zbyde nápis "zde rostl památný strom". Možná, že je třeba najít jiný symbol Vráže, který vystihne její historický charakter. Ten strom to asi není.

Re: logo černošice
Autor: dude55 (IP zapsáno)
Datum: 04.03.2012 18:58


Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 04.03.2012 19:13

Pane Jardo,
nechápu, proč jste zaútočil poměrně zostra zrovna na mě, ale když to na mě směřujete, tak zareaguji.

Jak jsem to pochopila, tak studentka má dělat jakousi závěrečnou práci do školy a vybrala si jako téma "logo města Černošice".

Jelikož vím, že stávající logo (znak města) vytvořil po revoluci pan doktor Štanc, kterého si velmi vážím, tak jsem jí logicky poradila, ať se obrátí i na něj. Právě proto, aby kvůli svému nevinnému úmyslu vytvořit prostě návrh jako studentskou práci nenarazila a nebyla obviněna ze snahy vytvářet jakýsi "konkurenční znak".

Pokud jsem se Vás dotkla tím, že památný dub, který byl několikrát zmiňován i v IL jako chráněná památka v souvislosti s Černošicemi, jsem mylně považovala za černošickou záležitost, tak se Vám tímto omlouvám.

Studentka chtěla podle mého názoru jen pár tipů, jak se ubírat při vytváření svého obrázku (loga, výtvarné práce).

Moje tři tipy výše uvedené jsou jen dominanty, jak já je chápu. Nikomu neberu jeho názor na to, že může za symboly tohoto města považovat zcela něco jiného.

Děkuji za pochopení i za informaci ohledně dubu. :-)

S pozdravem



PS. Co se týká hrdosti na město, nevím, jak jste z toho vyčetl nějaký opak. Jinak, pokud mohu podotknout, tak zrovna já jsem svého času měla snahu přispět k tomu, abych na toto město, do kterého jsem se přistěhovala a kde žiji přes dvacet let, mohla být hrdá. Věnovala jsem tomu nemalé úsilí a pevně doufám, že toto moje úsilí nebylo marné.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Enzila (07.03.2012 14:19)

Re: logo černošice
Autor: Jarda (IP zapsáno)
Datum: 05.03.2012 14:42

Ezilo,

pokud jsem se vás mým příspěvkem dotkl, pak se omlouvám. To nebylo jeho záměrem.

Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 05.03.2012 14:59

Já vím.
Nedotkl. :-)

Je to mnohem složitější, než se může zdát.

S tím dubem máte pravdu. Já kolem něj jen chodím se svým mužem na oblíbenou procházku do vonoklaské hospody na jedno malé pivko. Pak to zase otočíme a jdeme kolem dubu domů. Je to asi plus mínus deset kiláků a bývá to hezká procházka. Ale je to strom, který má také svoji životnost, jednou spadne a místo něho vyroste třeba jiný a třeba mnohem košatější, který přinese stín a kyslík těm dalším po nás, kteří také budou rádi chodit na procházku lesem kolem krásných stromů.:-)

Nakonec v Černošicích je mnoho krásných stromů, můj muž mě na ně často rád upozorňuje :-), když jdeme okolo.

S tou hrdostí máte také určitou část pravdy. Jen si prostě myslím, že hrdost by neměla být jen v symbolech a obrázcích, i když hrají pro ducha národa také svoji důležitou roli. Ale hrdost by měla spočívat hlavně v tom, že máme být na co hrdi.

Netýká se to jen Černošic či Vonoklas, týká se to nás všech. Je to každodenní lopotná záležitost při všem, co člověk dělá, při výchově dětí (která se někdy zdá přímo nadlidským počinem), při ...., no zase bych začala moralizovat, a na to já nemám právo... Někdy je velmi obtížné rozpoznat, zda to, co v tuto chvíli konáme, přinese za čas naši hrdost či zda ne... Jak na naše konání budou koukat ti mladí, to už si vůbec netroufnu odhadnout.

Myslel jste to dobře, děkuji, pomohl jste mi :-)

Hezký skoro jarní den

Helena

PS. Jinak trochu esoteriky na odlehčení tématu - já mám dub jako znamení, proto mám pro ně tak trochu slabost :-DDD, taky symbol :-DD



Upraveno 4 krát. Naposledy upravil Enzila (05.03.2012 15:15)

Re: logo černošice
Autor: Jarda (IP zapsáno)
Datum: 05.03.2012 15:23

Enzilo,

ja to vyznání od vás beru. Opravdu jsem se vás nechtěl dotknout. Přišlo mi líto, že někdo udělá znak města a pak se vymýšlí zbytečné jiný (nečetl jsem předešlé příspěvky, až teď).

Pokud jde o dub. U něj nejde o to jestli bude nebo nebude na nějakém znaku. U něj jde o to, jak se k němu chováme a jak vnímáme snahu těch, co se o něj starají nebo snaží starat.

Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 05.03.2012 15:43

Ok :-)

Dovolím si malou příhodu z dětství.

Jezdila jsem na vesnici k tetě a babičce. Bývaly to nejkrásnější chvíle mého poměrně těžkého dětství. Chodívala jsem se sestřenicí do lesa, tenkrát to byly ještě dost hluboké lesy, daly by se s trochou nadsázky nazvat i "hvozdy". Na kraji lesa stál starý vykotlaný dub. Pod tím dubem bývalo mnoho hřibů. Také byl chráněný. Často jsem na něj koukala a říkala si, jaktože ještě nespadl, vždyť se v něm dalo už v pohodě schovávat, jak byl vykotlaný. Stál tam po celou tu dobu mého dětství, kdy jsem v ta místa jezdívala.

Za delší čas jsem tam přijela, to už jsem byla dospělá. Ty lesy dostaly s prominutím "na prdel", protože v zájmu využití nové švédské linky na zpracování dřeva byly hodně vykáceny, hvozdy už se dávno nazývat nedaly a dub tam už dávno nestál. Co je s těmi lesy dnes, to nevím. Naposledy, když jsem tam šla, tak byly zanedbané, dost zdevastované, ta místečka, která jsem milovala, byla pryč...


Děkuji :-)

Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 05.03.2012 15:55

Jen si dovolím maličkou poznámečku nakonec.

Na tom dotazu studentky mě zaujalo jedno, proto jsem také zareagovala (rozhodně mi nešlo o to připomínat nějaké moje chabé nechabé zásluhy nezásluhy ).

Zaujalo mě to, že na to nechce jít prostě čistě teoreticky (či technokraticky), něco od stolu jen tak střihnout na papír, ale že se nad tím tématem zamýšlí a hodlá brát v úvahu třeba i nápady a názory obyvatel, pro které to dle jejího záměru bude určeno.

Je jen dobře, když se mladí lidé zajímají o místo, kde žijí... , si tedy myslím :-)

Proto ty moje "rady" :-)))

Re: logo černošice
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 06.03.2012 16:41

dyť vám to všem furt melduju-satelit by byl vborný logo...
nebo falus,páč sem nedávno bývalá vrážská pole projížděl s kamarádem a jeho označení této nové výstavby za porno je taky výstižný :-)))

Re: logo černošice
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 07.03.2012 14:24

Chrpouši, já se z Tebe picnu. :-)

Já se tady drásám, rozdávám moudra ostošest a Ty se satelitem (to druhé slovo mi klávesnice distingované dámy jaksi nějak nechce vzít :-DDD).

Co malej, jak roste? :-)))



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.