cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 123Následující
Aktuální stránka: 1 z 3
Ranní kolony v Radotíně
Autor: Ema (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2012 21:59

Zdravím a jen si dovoluji malý povzdech. Ranní kolony v Radotíně jsou již dlouhodobě zvykem a je s nimi nutno počítat (nechci se zaplést do debaty zda je nutné jezdit autem atd.). Do Prahy jezdím výjimečně, ale kdykoli musím ráno jet a čekám v koloně, najde se spousta řidičů, kteří místo aby normálně počkali v koloně, objedou její část přes sídliště,a tak předbíhají nás všechny trpělivě čekající. Považuji to za nezdvořilost, je to, jako by předbíhali ve frontě třeba v obchodě. Samozřejmě chápu, že z té vedlejší vjíždí i obyvatelé sídliště a těm se omlouvám, ale Vy, kteří takto předbíháte, myslíte, že to je ohleduplné vůči ostatním? Já vím, v dnešní době občas slušnost mizí, ale nestálo by za to se nad tím alespoň zamyslet?
Ema

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2012 23:03

Copak kdyby to jen objížděli. Ale oni se drze cpou z té vedlejší do hlavní, jako by snad měli nárok, aby tam byli puštěni nebo tam platilo zipové pravidlo. To mě vždycky dokáže nadzvednout.
Auta od Třebotova pustit je slušnost, ale s těmito vychcánky mám vždy, když jedu problém.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 00:53

A jeeeeje, hned dva "vychovatele" (nepustim a nepustim a nepustim, radeji se nabouram, abych ostatni kvuli sve sebestrednosti zdrzel jeste vic...) suplujici chybejici policejni pluky, aby nad ostatnimi "dohlizeli".

Mozna by stacila trocha sebereflexe, a trochu zamirit "strelbu" do vlastnich rad. Tedy napriklad z me zkusenosti: "mohu s jistotou tvrdit, ze kolony v Radotine jsou zpusobovany drtivou vetsinou nesvepravnych a bezohlednych individui (trotlu), ktera misto toho, aby pri rozsviceni zelene na te krizovatce dole IHNED a CO NEJRYCHLEJI z te krizovatky vypadli, tak se ani neraceji zaradit rychlost a CUMEJI jak telata buh vi kam tak dlouho, az je mezi nimi misto na kamion s navesem, a leckdy i delsi (takze skrz krizovatku projede sotva polovina aut, ktera by projet mohla). Dalsi, nemensi cast techto bezohlednych trotlu, kteri odbocuji vlevo k cementarne, pak jaksi odmita vstrebat fakt, ze nejsou na silnici jedini, a ze muzou pred odbocenim zastavit dostatecne vlevo na sve pulce silnice tak, aby ostatni jedouci "rovne" mohli volne projizdet."

Vysledkem toho stavu, ktery je tam k videni dnes a denne (a nejen tam, ale v podstate kdekoliv v CR), jsou prave ty kolony, na nez spousta ridicu nema uz nervy. A ano, hodne z nich pak jezdi kudy se da, vcetne "objizdky" pres sidliste. Velmi bych tedy vsem "vychovatelum" a "mravokarcum" na silnicich doporucil, aby se predevsim nejprve naucili sami jezdit plynule a s ohledy na ostatni, ze nejsou jedini, kdo ma projet krizovatkou, ale ze za nimi je takovych jeste spousta, kteri kdyz se budou zbytecne flakat v krizovatce proste budou stat zcela zbytecne v kolone. Dokud si "vychovatele a mravokarci" dal budou jezdit bezohledne a dal si bezohledne nechavat na krizovatkach rozestupy pro kamiony, pripadne dal bezduvodne blokovat krizovatky nejen pri odbocovani, tak se nic k lepsimu nezmeni. A katastrofa zvysujici agresi na silnici je, ze svou neschopnost jezdit plynule a ohleduplne (to mimo jine znamena i zbytecne nezdrzovat ostatni svym laxnim pristupem) jeste posuzuji jako vinu a chybu druhych, kteri se teto bezohlednosti nechteji prizpusobovat a obchazeji ji po svem - jenze dokud ji obchazeji v ramci zakonu CR, tak je to naprosto v poradku, coz ovsem "vychovatele" vytaci, a snazi se coby "pomocna straz VB" situaci "resit". Smutne je, ze ti, co by se nad sebou meli zamyslet, proc je nutne neco objizdet/obchazet, nikdy nehledaji vinu u sebe, a nikdy nezacnou se zmenou chovani u sebe. Mimochodem, tenhle vychovatelsky pristup je i hlavnim duvodem, proc v CR nefunguje zip - spousta vychovatelu ma pocit, ze je nekdo "predbiha", aniz by si dokazali uvedomit, ze to jsou prave oni, kdo nepochopenim a porusovanim zipu zpusobuji zbytecne kolony a zbytecne nebezpecne situace. A tenhle vychovatelsky zpusob uvazovani pak take vede volene politiky ke kravinam, jako je posouvani znacek a umistovani omezeni na 30km/h a k jinym podobnym hovadinam (ktere ale chovani nikoho, natoz tuhle bezohlednost na krizovatkach, nezmenilo a nikdy ani nezmeni - jen dal bude zvysovat agresi na silnici)

V CR je rozum evidentne stale nepritomen...

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: nymfa (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 09:05

"mohu s jistotou tvrdit, ze kolony v Radotine jsou zpusobovany drtivou vetsinou nesvepravnych a bezohlednych individui (trotlu), ktera misto toho, aby pri rozsviceni zelene na te krizovatce dole IHNED a CO NEJRYCHLEJI z te krizovatky vypadli, tak se ani neraceji zaradit rychlost a CUMEJI jak telata buh vi kam tak dlouho, az je mezi nimi misto na kamion s navesem, a leckdy i delsi (takze skrz krizovatku projede sotva polovina aut, ktera by projet mohla). Dalsi, nemensi cast techto bezohlednych trotlu, kteri odbocuji vlevo k cementarne, pak jaksi odmita vstrebat fakt, ze nejsou na silnici jedini, a ze muzou pred odbocenim zastavit dostatecne vlevo na sve pulce silnice tak, aby ostatni jedouci "rovne" mohli volne projizdet."

fascinuje me jak si troufnete " S JISTOTOU TVRDIT " výše uvedené.....

Vážený pane, ani jeden z těch dvou vašich argumentů neobstojí jako důvod tvrzení že způsobují kolony v Radotíně. Stačí si přece logicky spočítat jaké množství aut ve všední den ráno mezi 7,30 - 9h směřuje po silnici od Černošic, k tomu navazující přísun aut od Třebotova včetně autobusů a musí vám být jasné, že semafory u Koruny vytvoří špunt i když by všechny auta IHNED po zelené nastartovaly a nebo stály správně při odbočování k cementárně. (zkuste to vysvětlit dodávce nebo nákladnímu autu).
Ano, přiznám se bez mučení, taky nesnášim "zkracovače" co si to objíždí přes sídliště,a většinou (ne vždycky) tyto auta nepouštim. Ale říkám vám, je to zcela lokální záležitost, t.j. dělám to jen v tomto místě a pouze proto, že vim moc dobře, že většina aut z této strany nejsou místní, ale vyčůránci.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 10:50

Ano, pan TOMM má na rozum patent. Podle toho, že na jednom místě v jednom čase eliminuju vychcánky, hned ví, jaký jsem řidič ;-) Čili pokud tento induktivní důkaz TOMMových dedukcí použiju na jeho zdejší elaboráty, vídím hned v jakém světě žije on.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 10:58

P.S. Jen bych rád znal od TOMMa důvod, PROČ pouštět agresivně najíždějící řidiče z vedlejší (taky nakonec pustím i auto, když tam čeká i autobus). A proč to bere jako nějaký způsob vychovávání. Napadá mě jediné - sám tam jezdí a myslí si také, že je to jeho právo.
Nejelegantnější řešení by bylo udělat tu jednosměrku obráceně a ranní problém by se částečně odstranil (nahrávka na TOMMovu spršku trotlů).
Samozřejmě by tím ale vznikl problém pro autobus, který by tam musel stát taky.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 10:58

:-D
Prave proto, ze si staci spocitat, kolik tech aut projet muze, a kolik jich ve skutecnosti projede. A taky se staci pozorne divat a zazit zkusenosti ze zahranici. A ten rozdil je opravdu desivy. Pokud totiz stojim v te kolone napriklad kousek nad hospodou U Sportaka, coz znamena, ze uz vidim jak vypada situace na semaforu, tak mam prakticky jistotu, ze si tam diky "bezohlednym trotlum pohodarum" postojim jeste na jeden interval, protoze nez se rozjedou trotli prede mnou, uz je tam cervena, a ja popojedu tak na uroven toho prechodu u zeleniny. Zkuste si nekdy spocitat, kolik aut stoji od semaforu az k mistu, kde uz na ten semafor je videt, a kolik jich ve skutecnosti projede na zelenou. Moje zkusenost je, ze pulka byva v rade pripadu jeste docela dobre cislo (a samozrejme zazil jsem tam uz i vyjimky, ze na sobe ridici byli nalepeni, a aut projelo mnohem vice - hodne se styl prujezdu krizovatkou zlepsil take napriklad na odboceni z MO do Radlicke u Smichovske lavky, v Radotine zatim vetsinou bohuzel ne). A svadet to na to, ze obcas je tam auto, ktere se nemuze rychle rozjet, jako je nejaky nakladak, to je zcela mimo misu. Vetsinu tech potizi zpusobuji prave tzv "POHODARI", co maji pocit, ze kdyz jedou POD rychlostnim limitem, tak ze jedou SPRAVNE a OHLEDUPLNE. Jaksi si neuvedomuji, ze existuji situace, kdy je potreba proste rychle vypadnout, jinak zpusobuji kolony za sebou (tedy bez ohledu na to, co svym chovanim zpusobuji ostatnim, a tedy se pak chovaji bezohledne, a bezohledny ridic by dle meho ani nemel mit ridicak - podobne bezohledne take stejni ridici cumi na kazdou bouracku/nevsedni situaci, misto aby plynule a rozumne rychle odjeli, coz je dost casty priklad kolon v protismeru predevsim na dalnici, nez kde se stala nehoda). Neoddiskutovatelny fakt, ktery kazdemu vysvetli kazdy vystudovany dopravni odbornik, take je, ze pokud se na te krizovatce a na tom spuntu, budete chovat tak, ze vytvorite kolonu (nebo dokonce stojici kolonu), bude tem za Vami trvat prujezd mnohem dele nez Vam, zejmena v CR, kde si dopravni odbornici dokonce v rade pripadu navysuji nektere koeficienty pro modelove vypocty (pocitajici napriklad s vyssi reakcni dobou pri rozjizdeni v kolonach) - proste proto, ze neumime jezdit plynule. Pokud si vzpomenu na sve jizdy po Nemecku, napriklad v okoli Hannoveru, tak si opravdu nepamatuju, ze bych musel byt "nasranej" na nejake krizovatce proto, ze by si tam ridici nechavali velke rozestupy bez zjevneho duvodu. Proste padla zelena (nebo zacalo byt volno, pripadne konec obce, tak se zaradilo, a pomoci plynu se pokud mozno co nejrychleji vypadlo z krizovatky (nebo z obce, nebo z konce omezeni, ...) v ramci povolenych rychlostnich limitu, pokud to slo. Zadny zbytecny zdrzovani, nebylo tudiz vetsinou potreba ani premyslet nad predjizdenim, protoze drtiva vetsina jela stejne rychle a pri tom plynule (proste NORMALNE - ne vychovatelsky po cesku). A provoz tam byl casto mnohem silnejsi (jezdilo nas vic jednim autem do a po Hamelnu, kde byl rano vyrazne silnejsi provoz, nez v Radotine, a to samozrejme i na smeforech), presto i ty kolony ve spickach jely vyznamne rychleji (a to i na viceproude silnici nebo na dalnici - v CR na 3 proude dalnici prakticky nevidane, tedy ze by pravy pruh byl zaplneny a jel 80-90, prostredni pruh byl take prakticky zaplneny, a jel cca 100-110, a levy pruh podle hustoty provozu bud uplne zaplneny s rychlosti podle situace klidne i 120-130; teprve kdyz uz se to zahustilo nad unosnou mez, doslo ke zpomaleni nebo i k zastaveni, a pak ale automaticky vznikly prujezdy pro sanitky a hasice, kdyz ridici uhnuli ke stranam - doporucuji nekdy porovnat se situaci v CR)

Takze prave proto, ze si staci spocitat, kolik aut tam projet muze, a kolik jich ve skutecnosti projede, je jasne, ze kolona (a predevsim stojici, nikoliv pomalu a plynule jedouci) sahajici az pred ten prechod u sidliste je dilem pouze pitomcu, kteri jezdi bezohledne. A pri tom nemaji zadny duvod jet tak, aby ostatni zdrzovali zbytecne (pozor, to neznamena, ze bych je nutil porusovat predpisy, to ani omylem). Zpomaleni na tom semaforu je logicke (to na kazdem semaforu nebo slozitejsi krizovatce). Vznik kolon (v Radotine zhusta i stojicich) km pred krizovatkou je dilem bezohlednych "pohodaru a vychovatelu". A proto jsem psal, ze nez nekdo zacne obvinovat druhe, mel by zacit predevsim u sebe. Pokud se nekdo lepi nekomu na kufr, aby nepustil nekoho z bocni ulice (protoze jasnovidecky vi, proc tam odtud dotycny jede), a zaroven se pak stejne lepi na kufr tem pred sebou pri prujezdu na tom semaforu, tak nereknu ani slovo. Jenze, tak to bohuzel neni. V mistech, kde si "vychovatel" mysli, ze ON JE ZAKON SAM se lepi tem pred sebou na kufr, ale na semaforech tam ma rozestupy jak na autobus nebo kamion. A je uplne jedno, kde to v CR je. Radotin je jen typicka mistni ukazka (v rade pripadu ukazka buranskeho chovani). V Praze je to pak k videni prakticky na kazde krizovatce s hustejsim provozem. Staci se jen divat a pocitat.

A mimochodem, to ze vznikne kolona (casto stojici) az pred sidliste rozhodne neni proto, ze by tam jelo vice aut, nez je kapacita te krizovatky se semaforem. Je to predevsim proto, ze neumime jezdit plynule a ohleduplne, a to oboji pri dodrzovani zakonu o provozu na pozemni komunikaci, a ze neumime tu kapacitu te jedne krizovatky vyuzit az na jeji limit. Objeti pres sidliste se totiz vyplati jedine tehdy, pokud to na urovni sidliste stoji. Jakmile to pomalu a plynule jede, tak se to objizdet nevyplati. Mezi tema 2 krizovatkami ale zadna auta nevznikaji. Zkuste se tedy nekdy zamyslet nad tim, proc to za sidlistem uz pomalu jede (presto, ze pak se jeste pripojuji auta od Trebotova), stejne jako to pomalu jede uz od zavor, zatimco mezi tema krizovatkami u sidliste to dost casto stoji a to pomerne dlouho (doporucuji predevsim sledovat rozestupy pri stani, pri rozjizdeni a pri pomale a plynule jizde - tam je ten "zakopany pes" tech kolon, ale rozhodne to neni vina tech, kteri to pres sidliste objizdeji, staci jen selsky pocitat)

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 11:08

Dobrý den,

v této věci jsme byli několikrát v kontaktu s místostarostou Radotína, panem Knotkem. Ani jim se ranní kolony nelíbí a snaží se najít nějaké řešení. Loni několikrát zkoušeli upravovat internaly semaforů na křižovatce, prý nakonec až na úplné maximum toho, co jim pražská správa povolila (časově ve prospěch silnice od Černošic), což částečně pomohlo, ale problém to evidentně nevyřešilo. Několik dní v loňském roce byly semafory kvůli technické závadě vypnuté a kolona najednou nebyla vůbec žádná (a přitom ani auta ve směru od Lochkova nečekala téměř žádná). Poté jsem zkoušel radotínskou radnici přesvědčit, aby semafory v případě kolon vypínaly záměrně, ale bohužel bez úspěchu. Výraznější zlepšení by mělo přinést až plánované rozšíření křižovatky tak, aby tam byl plnohodnotný odbočovací pruh vlevo (tím pádem by okolo aut čekajících na odbočení mohly plynule projíždět auta rovně). Už loni bylo pro toto rozšíření snad vše připravené, zkusím zjistit aktuální stav.

S pozdravem

Tomáš Hlaváček

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 11:12

:-D
Jaky jste ridic ? Asi ne moc dobry, kdyz si berete zakon do svych rukou misto policie ;-). Nikdo, ani ja ani Vy, nemuze znat duvod, proc nekdo vyjizdi z bocni ulice. Slusnost, kterou jsem se v zivote naucil, a nejen v zahranici bez potizi aplikuji, je poustet v kolone ridice z vedlejsi v krizovatce. V rade pripadu je to dokonce nutnost pro plynulost (je to stejny duvod, proc se zakonem ustanovilo pravidlo zipu prejate ze zahranici - je to totiz vyzkousene, ze kdyz se ridici chovaji ohleduplne a jedou plynule, je vyssi propustnost kritickych mist, a tedy je mene krizovych situaci, coz v CR stale evidentne spousta trotlu nechape)

Pokud jde o mou osobu, tak z bocni ulice poustim nejenom v Radotine, ale kdekoliv, pokud je kolona. Zaroven jezdim tak, abych nemusel v kolone pokud mozno vubec zastavit, a zaroven tak, abych na semaforu (na konci jakehokoliv omezeni) pak nemel mezeru vetsi, nez je potreba. A co se tyce meho prujezdu Radotinem. Ano, obcas jsem pres sidliste take jel (zejmena, pokud to tam opravdu stalo bez naznaku pohybu). Nikdy se tam ale necpu jakkoliv agresivne, to se jen snazite shodit argumenty pod stul tim, ze me jakoby zaradite mezi agresivni pitomce. Objizdeni v ramci zakonu CR neni nic proti nicemu. Nepousteni v kolone z vedlejsi stylem 1 na 1 je projevem bezohlednosti a blbosti - oboji vede k dalsimu zhorseni tech kolon a k dalsimu snizeni prujezdnosti.

A znovu zopakuji, kazdy at zkusi selsky pocitat. Od prejezdu jede stejne mnozstvi aut, jako pred krizovatkou od Trebotova. Proc to v mezi useku casto prakticky stoji, zatimco pred nim i za nim to pomalu jede ??? :-)))) To bude pro zdejsi "vychovatele" neresitelna pocetni uloha :-))))

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 11:16

:-)))
Ano, presne tak to je :-). Rozhodne neni problem kapacita te krizovatky, jen je problem jine chovani ridicu v ruznych situacich. Bez semaforu se ridici nejak domluvi, plynule projedou a pokud je potreba i pusti do odboceni i ty, co by jinak museli cekat kvuli prednosti. Jakmile se tam rozsviti svetla (prednost je jakoby "vynucena" zakonem - tedy "ja mam zelenou, ja jedu, a vy ostatni budete cekat"), je chovani ceskych ridicu nepochopitelne rozdilne (v rade pripadu to pak vypada jako chovani bez mozku)...

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: js (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 11:19

berte to tak, že i díky špuntu v Radotíně se jezdí více skrz Všenory na R4 a hoďte se do klidu.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 16:45

Jezdím brzy ráno a problém nemám. Nicméně bych si dovolil doporučit i plnohodnotný odbočovací pruh v opačném směru k cementárně. Asi by to stálo nějakou korunu, ale v Hostivicích jistě ještě nějaké prachy budou :-)!

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomáš Jandura (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 17:11

Pro Tomma1:

1. jezděte vlakem
2. jezděte na kole
3. budete v klidu

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: y (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 17:37

pro vsechny eliminatory "vychcanku" si dovolim pripomenout Zákon č. 361/2000 Sb. §22 (3), jez dozajiste vsichni znate: Řidič nesmí vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce. To neplatí, pokud řidič zastavuje vozidlo v křižovatce za účelem plnění povinností podle §5 odst. 1 písm. h) nebo při odbočení vlevo podle §21 odst. 5

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 25.05.2012 18:51

:-D
Pane Janduro, diky moc za Vasi "peci" o mou osobu, ale nijak to (opet) nesouvisi s tematem ;-). A verte, ze jsem v klidu. Nechat bez odezvy "stesky a plac" vychovatelu a zastupcu z rad novodobych PS VB ale opravdu nehodlam, a to ani ted, ani v budoucnu. Kazdy by mel zacit u sebe, a ne jako prvni v rade premyslet o tom, jestli nekdo nahodou nezneuziva jeho laxniho (na silnici = bezohledneho) pristupu k okoli.

Takze k Vasemu doporuceni (mimo tema) uvadim:
1. vlakem jezdim jen obcas (zpravidla jen kdyz musim, a vetsinou jen po Praze)
2. radeji jezdim na kole, pokud to jde tak kazdy vsedni den (nez vlakem nebo jinou hromadnou dopravou - pokud neprsi, nesnezi, nebo nejsou jine vyslovene nevhodne podminky)
3. jsem v klidu (viz vyse), a k tomu samozrejme patri, ze se na silnici nechovam jako novodoba PS VB, a neposuzuji zda nekdo odnekud vyjizdet dle meho posouzeni muze nebo nemuze, ani nevjizdim do krizovatky kdyz za ni nemam dost mista na projeti (a to vcetne te krizovatky na vyjezdu ze sidliste), ani nezastavuji v kolonach na prechodech, ani neprosazuji napriklad ruzne obchvaty (abych nemusel stat v kolonach na semaforech/zavorach za radou bezohlednych trotlu). Ke klidu mi take pomaha, ze kdyz uz nahodou v kolone v Radotine, nebo v jine podobne zbytecne kolone, skoncim (diky laxnosti=bezohlednosti ostatnich), tak si na adresu nekterych extremne laxnich a bezohlednych trotlu od plic ulevim, pak se zhluboka nadechnu a vydechnu a v klidu pokracuju dal - nic vic se s tim totiz udelat neda, a doporucovat vypnuti tech semaforu (reseni ala pan Hlavacek a VC) patri do Kocourkova (je to stejne "logicky" pristup, jako na Strakonicke udelat drsny a hlucny asfalt, a pak tam davat omezeni na 50 kvuli hluku, ktere malokdo dodrzuje, a pochybuji, ze nekdo kontroluje)

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Chytrák (IP zapsáno)
Datum: 26.05.2012 15:46

Jsem také pro vypnutí semaforů, myslím na to kdykoliv ráno jedu. Možná by bylo vhodnější kdyby si stěžovali Radotínští z té části ulic, kde jsou zácp Pravda je, že doprava va Radotíně je také zbržděna přechodem pro chodce když jdou děti do školy. To je asi 7.30-8.15.

Neuvěřitelný Tomm
Co on vše nestihne.A čím vším on není. Rád ho poznám, je to vskutku renesanční člověk.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 27.05.2012 18:34

Pro pány Tomma a Y (neměl byste ješte kolegu Iks?)...
Jak typické pro dnešní dobu - na povzdech, že kolony by nemusely být takové (protože jízda by byla plynulejší), kdyby si někteří nezkracovali cestu kolem polikliniky se od potrefených hus dozvíme, že za to můžou ti, kteří by sice rádi projeli co nejplynuleji, ale tím, že se nedovedou hned po ránu smířit s vychcánky, poruší paragraf o zastavení v křižovatce.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 27.05.2012 23:50

Komu neni rady, tomu neni pomoci...

Ano, kolony by nemusely byt takove, kdyby ... byly v prdeli ryby. Takovych kdyby se da vysypat spousta. A jedno z nich je: kdyby ridici nejezdili jako trotli, nemuseli by stat v kolonach (pred semaforem v Radotine, ale i jinde). Zkuste si MichaleT laicky spocitat a vecne zduvodnit, proc se dost casto vyplati to objeti kousku kolony pres sidliste ;-). Uznavam, ze pro vychovatele a vzdychajici ridice je to pretezky ukol, protoze se pri nem musi pomerne hodne premyslet (pocitat az tolik neni potreba, staci prosta logika).

Rozhodne nejsem pro vypnuti semaforu. Nicmene, je to semafor pomerne dost novy, tudiz by uz mohl zvladat tzv dynamicke rizeni, a to vcetne cervene vsude (pri registraci auta se zelena pusti pro povolenou rychlost v dane vetvi tak ze neni nutne zastavit), a nebo preference zelene na jedne vetvi (k preklopeni dojde jen pri regitrsaci auta/chodce na jine vetvi krizovatky). Pokud Radotinsti setrili, tak mozna k prekvapeni mnohych by spise pomohlo zkraceni intervalu na normove minimum (coz pokud me pamet neklame je 6s na zelenou pro chodce, 4s prodleva do preklopeni stavu, takze nejakych 10s). Dlouha cervena na II/115 "prinuti" zastavit vice trotlu, kterym pak rozjizdeni trva mnohonasobne dele, nez pomaly ale trvaly prujezd. A tedy cim mene aut zastavi v te kolone, tim plynulejsi bude prujezd (a tim mensi budou kolony ;-) ).

A posledni pro MichalaT: chovani v ramci zakonu neni vychcanost. Dusledne aplikovany zip taky neni zadna vychcanost, a stejni ridici jako Vy (vzdychajici) i vychovatele to evidentne stale nedokazi pochopit (a radi se doprava uz nekolik km pred omezenim, cimz vytvori/zahusti kolonu, kterou pak nezridka i zastavi jen proto, aby dle jejich mylnych dojmu "nekdo nepredbihal"). Az tam Vy a dalsi budete jezdit plynule, bez zbytecneho zastavovani v situacich, kdy to neni nutne, a kdy staci jen zpomalit a podradit, tak se nikomu nevyplati to objizdet a radit se nekde z vedlejsi. Ale jak uz jsem uvedl, komu neni rady, tomu neni pomoci (vzdychate na uplne spatne strane - ridici to objizdeji, aby predjeli par trotlu, co tam uz davno stoji, a cumi, a neumi se rozjet, kdyz je to potreba, ale kapacitu krizovatky se semaforem tim nijak neovlivnuji, takze na celkovou delku kolony nema objizdeni trotlu zadny vliv)...

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Kuník Stanislav/SK (IP zapsáno)
Datum: 28.05.2012 09:05

Tomme 1 dobrý den.Stačíte při tom všem psaní ještě žít???Hezký den.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: y (IP zapsáno)
Datum: 28.05.2012 10:35

MichalT: ach jo, jak typicke nejen pro zdejsi diskuze. kdo neni s nami, je potrefena husa aneb diskuzi si rozvracet nenechame! Jestli Vas pohled na svet neni prilis zjednoduseny...

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 28.05.2012 10:52

Děkuji Tommovi za nahlédnutí do jeho psyché. Jen by mě zajímalo jak jste přišel na to, že z vedlejší silnice máte právo si vynucovat zipové pravidlo ;-)
Když už jste tak důsledný ve vynucování si svých "práv", přečtěte si třeba toto [www.autoweb.cz]

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 28.05.2012 14:01

MichaleT, ted jste presne sam sebe vystihl :-D. Nejdriv vlozit oponentovi do huby neco, co nerekl, pak ho za to poradne servat, pripadne ho zkusit ponizit, potupit, zostudit, no proste cokoliv, hlavne aby drzel hubu :-))). Jak krasne ceske. A jak poznavam presne ty ceske vychovatele a stezovatele, co nejlip vedi, ze druzi nekde delaji chybu (i kdyz ji vubec nedelaji, a chybu dela ten, kdo si stezuje)

Takze, ano, zip samozrejme patri jinam, nez do Radotina. Ale to jsem nikde nepsal, vime ? Mozna az budete dobre cist, tak pak se vratte teprve do diskuse. Muze vubec nekdo, kdo neumi ani cist, ani premyslet, mit ridicak???....

Jasne jsem psal, ze stejni trotli, co neumeji projet plynule Radotinem, neumeji ani zip (a dokonce ani zminenou soubeznou jizdu - o vikendu jsem opet absolvoval cestu do Mirosovic a zpatky "soubeznou jizdou po cesku", kdyz jsem jel v pravem pruhu, kde nikdo nebyl, rychlosti 125 dle tempomatu, a "soubeznou jizdou jsem mijel ridice v prostrednim a levem pruhu" :-D; jen pro jistotu doplnuji, ze ani dle policie CR jsem se niceho nedopustil, ale to si racte najit uz sam). Jo, a zip jsem take dodrzel na jednom ze zuzeni dle zakona - dojel jsem az na konec prubezneho pruhu (presne dle zakona) a pak se v poklidu zaradil pred cca 50 aut (do jedne z mezer), co kvuli nepochopeni zipu pomalu popojizdeli vpravo uz nekolik set metru. Ve sve podstate jde ale o jeden a ten samy nesvar ceskych ridicu - pri jizde nepouzivaji mozek a nedomysleji dusledky sveho jednani pro sve okoli, cimz se chovaji bezohledne k okoli. V Radotine pak tito trotli zcela nepochopitelne meni sve uvazovani na jednom kilometru hned nekolikrat. Kdyz jedou od zavor, jedou vcelku v klidu, i kdyz laxne (a kolona, pokud uz dosahuje az sem, vetsinou v poklidu a pomalu popojizdi). Pak prijde odboceni do sidliste a za nim, a to je prekvapeni pro vsechny trotly, to v podstate stoji. Rada ridicu to proto radeji objede, a pripoji se az v mistech, kde uz (pro trotly opet prekvapeni) zase kolona pomalu popojizdi az k semaforum, a to i presto, ze se tam obcas pripojuji i nova auta od Trebotova (pripadne auta tech, co to neobjizdeji pres sidliste, ale horem ;-) ). Trotli v tom useku u sidliste ale radikalne zmeni svuj zpusob chovani za volantem. Do te doby jeli v klidu, ale pak se z nepochopitelnych duvodu zastavi za sebou tak, ze nejsou schopni se plynule rozjet, a kdyz uz se rozjedou, tak az s mezerou na autobus nebo ten kamion. Prave tim za sebou vytvori spunt stojicich aut, ktery se velmi tezko rozhybava (a prodluzuje zbytecne kolonu). A prave to je presne ten duvod, proc to pak rada ridicu objizdi. Dal uz se ridici prekvapive zase chovaji jako pred sidlistem (i kdyz stale velmi laxne) a kolona pomalu popojizdi.

Resenim tedy jednoznacne je:
- necumet kde co lita a kdyz je zelena tak proste vypadnout z krizovatky s minimalnimi rozestupy (pokud odbocuji, tak uhnout ke strane vcas a to vcas i s blinkry tak, aby kolem me ostatni projeli a nemit pocit, ze sedim v kamionu s navesem a porebuji si "nadjet")
- starat se predevsim o plynulou jizdu (bez zbytecneho zastavovani a opetovneho rozjideni), a nezkoumat, zda nahodou nekdo nekde neni vychcanek
- pri dodrzeni obou pravidel vyse zadna vyznamna kolona nevznikne ani ve spicce, natoz az pres sidliste, a nebude potreba zvracene zkoumat, zda nekdo neco objizdi nebo ne, a jestli pravem a nebo vychcane

A k tomu "zipu na krizovatkach", ktery jsem zminil. Nastesti pribyva ridicu, kteri uz pochopili, ze pokud nepusti nekoho z vedlejsi, muze se to na pristi krizovatce vymstit prave jim (nejlepe az budou sedet v tom autobusu v kolone), az je jiny vychovatel zaradi mezi vychcanky. Je proto k uzitku vsech, ze se na krizovatkach pousti pomerem blizkym 1 na 1, presne jako to ma byt u zipu (a to tam, kam zip patri). Slusni ridici pak nemaji problem s pustenim ani z pruhu, ktery neprestal byt prubeznym, ale stal se odbocovacim. Slusni ridici take nezastavuji v krizovatkach a na prechodech. A pokud nekdo nekde porusuje predpisy, pripadne je vychcanej, tak od toho mame nase skvele policajty, aby to resili. Rozhodne to nemam resit ani ja, ani Vy, ani kdokoliv jiny.

Jsem take rad, jak se vychovatele drzi tematu ;-). Jiste k tomu patri opet starost o to, zda na to mam cas ;-) :-) - ze podepsany pane Kuniku :-)). Budte v klidu, do meho casu (v tematu o kolonach v Radotine) je Vam kulovy uplne stejne jako nekomu jinemu do toho, zda nekdo neco objizdi v souladu se zakony CR (a navic v situaci, kdy to nema vliv absolutne na nic, protoze problem je jen v tom, ze ridici neumi vyuzit kapacitu krizovatek a silnic, a jeste si z vlastni idiocie delaji naschvaly, a pak si za to jeste idiotsky rozbijeji tlamy, pripadne nici auta). Vychovatele a trotli take leckdy vlastni neznalost a bezohlednost siri jako posvatne dogma - proste je to ta nase krasna ceska kotlina :-)))

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Volič (IP zapsáno)
Datum: 28.05.2012 15:01

Ctu tuhle diskuzi a i kdyz se mi zda dost zbytecna, musim dat trochu Tomovi za pravdu (i kdyz nerad). Proste u nas se ridici na krizovatkach neumi rozjizdet soucasne, ale vzdy cekaji az se rozjede auto pred nimi a pak teprv snad lovi rychlost.Tohle funguje venku snad v kazdem vetsim meste a vyrazne to zrychli prujezd krizovatkou.Bohuzel kultura ridicu u nas vypovida o stavu nasi spolecnosti.Jen s jednou veci Tomme bych nesouhlasil, a to s "nepochopitelnou zmenou chovani ridicu u sidliste".To, proc tam znicehonic vsichni meni styl az se to zaspuntuje je dusledek objizdecu kolem sidliste a i kdyz nejsem zastancem znacek, mozna by tam "prujezd zakazan" nebo par retarderu prospely.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 28.05.2012 17:25

Proboha, hlavne zadny mrtvy policajty. A kdo by jako kontroloval ten prujezd ? Dalsi pluk policajtu ?? Ne ne, vdechovanim koure do vody zlato opravdu nevznika, a vznikat nikdy nebude

Je potreba to brat logicky:
- objizdi to nekdo pres sidliste, kdyz teprve vznika kolona ?? Ne ?? Takze objizdeci kolonu nezpusobuji
- proc to objizdeci objizdeji ?? Pomuzou si tim nejak ?? Ano, nekdy par vterin, nekdy i mozna nejakou tu minutu, a nekdy (prekvapive) vubec
- proc to objizdeci objizdeji (podruhe) ?? Protoze za prvni krizovatkou u sidliste to stoji a oni uz ze zkusenosti vedi, ze za tou druhou krizovatkou to uz jede (proc, to at si kazdy odpozoruje a zduvodni sam)

Finta je totiz v tom pomeru odbocujicich a pripojujicich se aut, a zadrhel je v tom, ze se ridici neumeji rozjet, kdyz uz jednou museli zastavit. Mysleno tak, ze se neumeji rozjet, aby nedonutili nekoho za sebou zastavit zcela zbytecne a tim tak bezohledne prodlouzit kolonu - az pres sidliste, ac jinak by normalne, pomalu, plynule a trvale jela). Takze, pokud by ridici jezdili normalne, nikomu by se nevyplatilo to objizdet, protoze nez by to objeli a nez se znovu zaradili, tak by je jeste par aut predjelo.

A k zamysleni vsem vychovatelum, stezovatelum, a vymyslecum mrtvych policajtu davam (kdyz nejsou schopni si to sami spocitat nebo alespon zduvodnit), jak me muze tim objetim na tom kratkem useku nekdo "predbehnout", kdyz na te prvni krizovatce je pomer odbocovacu/objizdecu stejny, jako je pomer pripojovacu na te druhe krizovatce (v krajnich pripadech je bud 0% - nikdo neobjizdi, nebo 50% - polovina objizdi a nasledne se pripojuji v pomeru 1:1 - coz je tedy 50% objizdecu). Mala napoveda: ti co odbocili uz pred Vami vas nemohli nijak zdrzet ;-). Mala napoveda podruhe: pomer objizdecu na te prvni krizovatce se muze velmi vyznamne lisit od pomeru pripojovacu na te druhe krizovatce. Pouze v okamziku, kdy dochazi dlouhodobe k pripojovani 1 na 1, jsou pomery na obou krizovatkach stejne (neboli, jen diky tomu, ze na hlavnim tahu zastavi zbytecne mnoho aut trotlu dojde nejprve k vyraznemu narustu pomeru na te druhe krizovatce, aby se pak posleze pomer srovnal - cimz nikdo nikoho uz nepredbehne, a spise se tam zdrzi).

Uznavam ale, ze pro lidi, kteri nejsou schopni vstrebat zip a pravidla slusneho chovani to bude dal zcela nepochopitelne...

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2012 10:23

No vidíte, konečně jste trefil hřebíček na hlavičku. Tato diskuze je o tom, že objíždět kolonu prostě není slušné.

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2012 11:24

Zvracene uvazovani nejen Vase, ale i dalsich, je opravdu neskutecne. Takze, dle Vas je neslusne, kdyz nekdo objede bezohledne trotly zbytecne stojici a cumici, kteri tu kolonu navic sami vytvorili a zastavili (misto aby ti trotli jeli plynule a pomalu, a na zelene naopak rychle koukali z krizovatky vypadnout s ohledy na ostatni za sebou) ???
Tenhle Vas zpusob uvazovani zda se mi opravdu hodne nestastny (a to volim opravdu hodne slabe slovo). A jaksi jste evidentne stale nedokazal vstrebat fakt (nebo si to dokonce spocitat, ani s napovedami), ze pokud je tam uz velka kolona (uz pred Vasim prijezdem), tak objetim Vas nikdo nemuze predbehnout, pokud Vy a ostatni pojedete i v tom "objizdecim useku" pomalu a plynule. Ale je to marny, je to marny, je to marny....

Kdyz pouziji jiny primer, treba z dnesniho ranniho metra. Dle Vasi zvracene logiky se chovam neslusne, protoze me nebavi cekat za hroznem lidi pred jezdicimi schody, kteri tam stoji leckdy i desitky metru (a zaclaneji "v protismeru" i tem, co jdou zeshora do metra), aby se pak na schodech postavili pouze vpravo. A tak je radeji obejdu, a vlevo si v poklidu a pro sve zdravi vyjdu nahoru bez zbytecneho zdrzovani. To jsem teda ale hajzl neslusnej :-D :-D...

Jiny primer lze take pouzit. Evidentne se chovam hrozne neslusne, kdyz napr po nasi uzasne dalnici D1 jedu dle predpisu v pravem pruhu a mijim ty same trotly, co v Radotine bezohledne a zbytecne stoji a cumi a prodluzuji kolonu az do mist, kde ji lze objet, v prostrednim a levem pruhu. Taky se chovam evidentne neslusne, kdyz napriklad jdu rychleji, nez ostatni chodci, ale musim je obchazet zprava, protoze nevim proc, ale vsichni se nacpou vlevo (stejne jako kdyz pak ridi auto na viceproudych silnicich) tak, ze nejde projit jinudy (napriklad na pevnych schodech v metru take bezvadne funguje tzv "rozepnuty zip po cesku", ze casto jinde, nez obcas tesne vpravo u steny, se neda projit - jsou to ale porad ti sami "trotli pohodari", co na silnicich zbytecne zdrzuji ostatni, a jeste se domnivaji, ze nic spatneho nedelaji, a zvracene se domnivaji, ze ja jsem ten spatny, kdyz si dovolim jit/jet rychleji, a jeste jinudy, nez jdou/jedou oni)

Ta nase ceska kotlina je proste uzasna...

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: čtenář Švejka (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2012 01:57

Milý pane Tomm1, nejste vy potomek slavného plukovníka Bedřicha Krause von Zillergut?

Táž vysvětlovací mánie, táž oduševnělost ...

Jen se mi někdy zdá, že byste mohl uvádět příměrů více a také je více rozvádět. Ne všichni asi vaše stručné poznámky pochopí

Mějte se hezky a pište, pište, pište

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 30.05.2012 08:51

:-D
Opet dalsi prispevek krasne k tematu vlakna, ze ?? ;-) :-)))

No nic, tak kdyz uz jsme zase uz u rozboru moji osoby, misto u tematu, tak co kdybychom se podivali i na Vas ?? Zrejme jako mnozi trpite nejakym bludem, ze vsechno, co nekdo napise, je nutne cist. Verte, ze to cist nemusite (a uz vubec na to nemusite jakkoliv reagovat) ;-) :-))). A uvidite sam, jak budete mit krasny zivot bez starosti o me nebo kohokoliv jineho - a je vcelku lhostejne, jestli se bude jednat o starost tady v diskusich, nebo o starost, zda se nekdo podle Vas "nechova neslusne" na silnici (i kdyz se chova naprosto normalne a slusne)

Takze, mejte krasny den ;-) :-)))

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 31.05.2012 22:55

čau tomáši,
vode mne máš zas za jedna :-)))

Re: Ranní kolony v Radotíně
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 01.06.2012 08:18

:-)))
Cau Petre, ja uz jinej nebudu ;-)

Jdi na stránku: 123Následující
Aktuální stránka: 1 z 3


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.