cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí12345Následující
Aktuální stránka: 4 z 5
Re: Optimalizace trati
Autor: kolemjdoucí (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2015 18:18

Konstatuji, že vašim slovům nerozumím. Takže to berte jako otázku smiling smiley.

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2015 18:50

kolemjdoucí - "vztah možného nadjezdu v Mokropsech ke Kazínské ulici" bude s největší pravděpodobností zásadní :-)))
Lidskou historií se jak červená nit táhnou myšlenku a činy těch, kteří nechápou, že tlustý do tenkýho nejde. A to ani po ideologické linii.

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2015 19:14

kolemjdoucí,
SŽDC a podjezd (spíš než nadjezd): SŽDC vykonává funkci vlastníka dráhy a jestli s navrácením podjezdu do ÚP souhlasit nebudou, pak tam nebude, přesto, že tam byl. Jestli bude nebo nebude postaven, je jiná otázka.

podjezd a Zd. Lhoty:
je to vcelku jednoduché. Bude zrušen přejezd Kazínská, bude protažená Zd. Lhoty do Radotínské, bude větší provoz na trati. Pak nebude důvod z Mokropes například z Šeříkové stát na šraňkách, ale spíš jet směr Praha ulicí Zd. Lhoty…
Kdyby byl podjezd, pak není důvod se tlačit z tlusté do tenké Zd. Lhoty, ale jet Dr. Janského,jako teď.
Ani není potřeba se upínat na nějaká řešení. Stačí se o tom bavit, což se vcelku daří (výsledky jsou jiná věc). I P&R pod tratí bude hůře přístupné.
Věc podjezdu tu a tam konzultuji s odborníky (projektanti atp.) a ti mají na podjezd z valné většiny podobný názor i přes to, že si všichni uvědomujeme jeho komplikovanost a určitou brutalitu.
honzaku, krásně jste to řekl, krásně, tak jasnovidně. "ideologická linie" - to je přesně, co tu řešíme :-D



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (29.01.2015 19:21)

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2015 13:09

to je fakt klenot: "Ani není potřeba se upínat na nějaká řešení. Stačí se o tom bavit, což se vcelku daří (výsledky jsou jiná věc). I P&R pod tratí bude hůře přístupné."

Aneb "já neříkám tak ani tak, ale na moje slova dojde"!

Ještě že podmínka SŽDC na odstranění úrovňových přejezdů z Prahy-Smíchova do Řevnic není ANI NÁHODOU splnitelná (Chuchle, Černošice 4x, Dobřichovice, Řevnice). Snad se tak po instalaci MIBů (viděl jsem dneska ráno MUVku s nimi v Radotíně) podaří prosadit ještě reko zabzař (náhrada bábobloku autoblokem) a tím se z výší propustnost tratě i bezpečnost provozu.
Kdyby se opravdu chtělo něco s tratí udělat, tak se odstraní protisměrné oblouky u hradla Kosoř. Ale chápu, že pár blbejch akátů je víc než zvýšení traťové rychlosti a zmenšení opotřebení svršku i vozidel...

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2015 14:04

jste fakt jasnovidec - přesně tohle se mi honí hlavou :-D Nezkusíte připravit nějakou stručnou koncepci pro Černošice? Neříkám, že na Vaše slova dojde, ale byl by to přínos, na rozdíl od unikátních spekulací o motivech diskutérů :-D

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2015 19:42

Koncepce má dělat dopravní odborník a ne sluníčkový politik či starý elektrikář (byť dělal 39 let u fochu). Odborníků je na Žižkově plný barák, jmenuje se to tuším SUDOP. Berounský tunel pro rychlou vrstvu sluníčkoví politici zazdili a všechny tanečky kolem reko 171 jsou a dlouho budou jen k prdu. Tečka

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2015 21:57

nerad bych se Vás dotknul a nemyslím to nějak osobně, ale takhle se plánovalo za bolševika s tím rozdílem, že tenkrát v projekťákách opravdu bývalo dost odborníků, tím se nechci dotknout ani SUDOPu. SŽDC moc koncepci nepromýšlí, architekti jsou mimo, návaznosti na silniční a místní dopravu taky nikdo neřeší… a nevidím vůbec nic špatného na tom, aby si samosprávy řekly, co chtějí, nakonec to u sebe znají nejlíp. Většina měst v Čechách trpí tím, že za socialismu se centrálně naplánovaly ZÁKOSy a podobné blbosti, nikdy neuvažovaly s tím, že aut bude 100x víc… A jestli já jsem sluníčkový, pak je na radnici temná síla :-) pěkný víkend

Re: Optimalizace trati
Autor: kolemjdoucí (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2015 01:09

honzak: Ale no tak... Berounský tunel nezazdili žádní sluníčkoví politici - pokud tím tedy nemáte na mysli Řebíčka, ale česká zhovadilost. Češi vyčíslili náklady na cca 30 miliard, ale zlá EU, která to měla skorem celé platit, dopěla k názoru, že je to předražené cca o polovinu oproti tomu, na kolik tunel ve srovnatelné hornině vyjde na západ od našich hranic, a nabídla financování do výše obvyklé ceny stavby. No a našim hochům to přišlo málo, tak to celé raději odpískali. Přece se nedá stavět bez odklonu, že... Taktéž s názorem, že "to mají dělat odborníci" se nedá zcela souhlasit - ano, mají v tom mít výrazné slovo, ale musí brát v potaz rozumné (to zdůrazňuji) požadavky místních. Pokud dostanou zcela volnou ruku, jsou schopni kreslit fantasmagorie typu koridorové trati mezi Dobřichovicemi a Karlíkem či tunelu pod Karlštejnem.

Jakub Špetlák: nebudu polemizovat o tom, kudy by případně jezdili lidé ze Šeříkové (osobně myslím že "prodlouženou" Zd. Lhoty), leč stále nějak nechápu, o čem jednat se SŽDC ohledně nadjezdu v Mokropsích ve chvíli, kdy tento ani není v UP (je tam jen ta rezerva). Smysl by mi to dávalo ve chvíli, kdyby nadjezd v UP už byl, tedy ve chvíli kdy by došlo k nějaké změně oproti stávajícímu stavu. Do té doby je to ztráta času, protože je to jen debata na úrovni "co by, kdyby...". Meetingovat se ale dá samozřejmě donekonečna a spousta lidí to dělá velmi rádo smiling smiley

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2015 10:42

kolemjdoucí: moje informace říkají, že poté co byla trasa tunelu z obav před kavernami v krasu posunuta severněji (a prodražena) se sluníčkoví ozvali - snad kvůli tomu, že v místech "výlezu" trasy na povrch (hasiči nechtěli mít víc vlaků v jedné tunelové části) žijí "Brouci&kytky s.r.o." a definitivně to zazdili. Ale pravdou je, že mé informace jsou "z kuloárů" a nemusí být 100% spolehlivé.
K požadavkům místních jen tolik, že bývají dost často v rozporu s normami a principy pozemního stavitelství. Proto ten SUDOP. I když občas jeho specialisté navrhnou taky kravinu, viz jejich "velbloud" pro zajištění mimoúrovňového křížení trati a II/115. Otec a syn Gerstnerové se museli otáčet v hrobě obrovskou úhlovou rychlostí!!!
Respektování REÁLNÝCH požadavků samozřejmě podporuju. Každodenní zkušenost s akustickou odrazivostí "úchvatného" Centra Vráž mě k tomu vede již dlouhá léta...

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2015 11:06

kolemjdoucí: souhlasím s Vámi a ani nenavrhuji jednat se SŽDC ohledně podjezdu (nebo tedy nadjezdu, chcete-li:-). Podjezd u ÚP byl a nyní je jen rezerva a bavíme se o tom napříč zastupitelstvem a myslím, že se v principu shodujeme (když tak mě může nějaký kolega opravit).

se SŽDC musíme jednat ZEJMÉNA o konkrétní podobě věcí, na kterých se s nimi víceméně shodujeme, což je na delší povídání.

Co se týká podjezdu na Dr. Janského, tak si myslím, že by stálo za to se mu trochu pověnovat a mít nějaké alternativy řešení. Nyní operujeme jen se dvěma návrhy, kdy nadjezd se jeví jak úplný nesmysl, a podjezd je možná moc komplikovaný a možná by se dal modifikovat. Prostě mít víc variant.

Prostě mám silné přesvědčení, že pro urbanismus města, místní dopravu atp. má tento podjezd velký význam - tady reaguji na honzaka a říkám "tak". A kdyby v ÚP byl, lze se po tom (do určité a velmi omezené míry) vozit.

honzak: souhlasím, že často se jedná o neinformovaný souhlas či nesouhlas, proto (a rozhodně ne sám) volám po tom, aby město bylo informované a svoje požadavky (tím nemyslím jen ty, které sděluje vedení města - bez kritiky nebo narážek - prostě jsou i jiné názory) konzultovalo s urbanistou, architekty a úplně ideálně projektantem dopravních staveb (železnice). Pak požadavky budou smysluplné a bude mnohem těžší nás nebrat vážně.

Nakonec kolem černošické zastávky se tomu tak děje.

Nemyslím, že by to mělo udělat díru v rozpočtu. A změny na dráze jsou pro město zásadní, zásadnější než většina aktuálních věcí.

Re: Optimalizace trati
Autor: kolemjdoucí (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2015 11:23

honzak: většinou Vaše názory beru za rozumné či alespoň podnětné. Nechápu tudíž, proč v případě Brusele a "sluníčkářů" naprosto opouštíte racionální ihrisko a argumentujete na úrovni d-fense. Proboha, když ti sluníčkáři a ekoteroristi třímají takovou moc, tak proč nesedí stabilně ve vládě a nemají pohodlnou většinu v obou komorách PSP?

Jinak odborníky už jsem viděl malovat leccos - obchvat Radotína se 4 mosty přes Berounku, D3 přes Posázaví, čtyřproudovku mezi Břevnovem a Holešovicemi s celkem osmi přechody pro chodce, dálniční okruh přes Suchdol, nadchod přes trať v Senohrabech a takhle bych tu mohl psát do večera. Oni totiž mnozí inženýři považují jakékoli připomínky ke své práci za zcestné a pak to dopadá začasté nehezky. Připomínám, že v Černošicích třeba odborníci původně navrhli, na základě norem vytvořených jinými podobnými odborníky, dvojitou betonovou PHS. A četl jsem též pár diskusí těchto odborníků, ve kterých byl dštěn oheň a síra na tu lůzu, co si tam nejen dovolila bydlet, ale ještě měla ve své nevědomosti a nedovzdělaniosti tu drzost remcat na projekt, dokonalý jak dílo Stvořitelovo.

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2015 12:33

kolemjdoucí: čert vzal sluníčkáře, nicméně si svůj názor na ně ponechám, mají fakt dlouhé prsty...
K meritu věci - ano, některá řešení jsou naprosto šílená, např. nadchod v Kařízku (nerezový, 3 výtahy pro invalidy), i zmíněné Senohraby jsem měl možnost shlédnout. Ale tato řešení musela vybrat nějaká výběrová komise, neb má hlavní a poslední slovo. Ta by měla šílené úlety zneuznaných projektantů poslat tam kam patří! A v té výběrové komisi sedávají zhusta političtí panáci, nazývající se "náměstky" a "managery"...

Re: Optimalizace trati
Autor: kolemjdoucí (IP zapsáno)
Datum: 31.01.2015 15:39

Kařízek nevím, ale Senohraby jsou krystalická, bez jakéhokoli tendru vzniklá Kotasovina. Nad tím žádná komise nikdy neseděla, to je výsledek klientelismu a všeznalosti nejlepšího projektanta dopravních staveb ve vesmíru smiling smiley

Re: Optimalizace trati
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 01.02.2015 09:13

Nesahejte na d-fense. Jeho názory sice nejsou mainstream, ale komentáře o sluníčkářích, neziskovkách, měš´tácích a autech jsou naprosto přesné.
[www.dfens-cz.com]

Re: Optimalizace trati
Autor: kolemjdoucí (IP zapsáno)
Datum: 01.02.2015 11:10

Nejde o mainstream, jde o to, že je to zapšklý buran s názory na úrovni Václava Klause, který se domnívá, že svět by měl být upraven na míru bezdětným čtyřicátníkům s BMW a malým penisem. Tu, jak chtěl vyřešit MHD v Budějicích, když tam kandidoval za Retardované, pardon, Svobodné, znáte?

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 17.03.2015 00:44

Bude podobný titulek ohledně budov na Praha-Beroun někde viset za pětatřicet let?
[www.muzeumprahy.cz]

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 21.04.2015 14:42

ke stažení původní výkresy budov ve stanicích Černošice, Všenory a Srbsko zde:
[www.trojlistek.org]

Re: Optimalizace trati
Autor: Jana (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2015 00:18

Dekuji pane Spetlaku. Moc hezky obrazek nadrazni budovy v Cernosicich. Jsem moc rada, ze alespon Trojlistek se snazi zachovat a pozdvyhnout, to co dela Cernosice Cernosicemi.

Re: Optimalizace trati
Autor: canoe (IP zapsáno)
Datum: 08.05.2015 13:05

„S ohledem na čerpání prostředků z Operačního programu Doprava, potřebu dokončení úprav III. tranzitního železničního koridoru a nevyhovující technický stav stávající tratě muselo ministerstvo primárně navrhnout řešení spojené s úpravou stávajícího stavu tratě vedené na povrchu údolím řeky Berounky,“ upřesnil Tomáš Neřold.

V následujících letech se prozatím zaměří na takzvané optimalizace tří úseků železnice: Smíchov–Černošice, Černošice–Beroun a Beroun–Králův Dvůr. Hotovo by mělo být do tří až pěti let a předpokládaná cena úprav je zhruba 9 miliard korun.

-- agrofert, [praha.idnes.cz]

Re: Optimalizace trati
Autor: PL (IP zapsáno)
Datum: 08.05.2015 14:08

Přitom starosta Kořínek na zastupitelstvu pořád dokola mlel, že koridor se přes Černošice nestaví. Ten člověk je úplně mimo.

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 08.05.2015 20:47

Koridor přes Černošice bude stejný koridor jako z Prahy do Roztok nad Vltavou. Že "klopidla" typu Pendolinou pojedou trochu rychleji než dnes (kdy je brzdí stav měníren a kolejiště) nikomu neublíží. Moderní svršek s pružným upevněním kolejnic by měl výrazně snížit hluk od podvozků. Pro všeobecné obveselení uvádím, že takový svršek je už teď v Měchenicích, minimálně kolem přejezdu - osobně viděno dnes odpoledne.
Ostatní problémy, zejména mimoúrovňové křížení trati s pozemními komunikacemi, budou zato pěkné "maso"...

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 11.05.2015 12:23

pregnatní shrnutí, možná bych jen posunul ten kondicionál kupředu" "když bude moderní svršek, tak výrazně sníží hluk a když budou ostatní věci, pak budou pěkný maso"...

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 16:55

Rád bych pozval všechny zájemce o "trať" na dnešní přednášku, kterou pořádáme na půdě a společně s klubem Ferenc Futurista:
Trať Praha–Beroun pohledem projektanta
Kdy: čtvrtek 21. 5. v 19.30
Kde: klub Ferenc Futurista, Vrážská 324

Chystaná intenzifikace trati Praha–Beroun v její stávající stopě přináší mnoho nového a boří mnoho starého. Už třetí pokračování cyklu přednášek a debat o trati Praha–Beroun a její rekonstrukci otevře téma „Rekonstrukce trati Praha–Beroun pohledem projektanta“. Přednáší a diskutuje projektant dopravních staveb Ing. Jiří Kalčík.
Ing. Jiří Kalčík absolvoval Fakultu stavební ČVUT, obor konstrukce a dopravní stavby. V roce 1993 řešil úpravy trati Plzeň–Regensburg na rychlost 200km/h. Od té doby se věnuje – kromě projektování menších dopravních staveb – především studiím vysokorychlostních tratí. Žhavým tématem je v poslední době snižování kapacity železniční sítě v České republice; možné řešení je zevrubně popsáno v knize Rychlá železnice i v České republice, v níž Ing. Kalčík zpracoval stavební část včetně přehledných mapek.

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2015 21:24

odkaz na slajdy u přednášky zde: [www.trojlistek.org]
Černošic se týká druhá půlka.

Re: Optimalizace trati
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 30.06.2015 22:40

náš příspěvek k diskusi zde: [www.trojlistek.org]

Re: Optimalizace trati
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 30.06.2015 23:18

Dnes bylo Radou HMP uloženo řediteli Ropidu zajistit zadání komplexní studie městských železničních linek na území hl.m. Prahy.

Předpokládané trasy nových městských železničních linek:

S6
Prodloužení linky S6 (Beroun – Rudná u Prahy – Praha-Smíchov) ze stanice Praha-Smíchov do stanice Praha hlavní nádraží
S65
Prodloužení linky S65 (Rudná u Prahy – Hostivice - Praha-Smíchov) ze stanice Praha-Smíchov do stanice Praha hlavní nádraží (v souvislosti s rušením provizorní zastávky Praha-Na Knížecí)
S49
Prodloužení stávající linky S41 (Roztoky u Prahy – Praha-Libeň) do Prahy-Hostivaře celotýdenně (prodloužení v pracovní dny brání nedostatečná kapacita úrovňového křížení trati Praha – Kolín
v železniční stanici Praha-Libeň, nezbytnou podmínkou je vznik mimoúrovňového křížení, důležitého i pro nákladní železniční dopravu)
S71
Nová městská železniční linka vedená v trase Praha-Smíchov – Praha-Vršovice – Praha-Zahradní Město – Praha-Depo Hostivař – Praha-Běchovice
S72
Nová městská železniční linka vedená v trase Praha-Radotín – Praha-Krč – Praha-Zahradní Město – Praha-Depo Hostivař – Praha-Libeň, popř. Praha-Vysočany

Uvažuje se o nových železničních zastávkách:
Praha-Výtoň (S6, S65, S7, S71), Praha-Eden (S71, S9), Praha-Zahradní Město (S71, S72, S9), Praha-Depo Hostivař (S49, S71, S72), Praha-Jahodnice (S71), Praha-Dolní Počernice – malešické koleje (S71), Praha-U kříže (S49), Praha-Spořilov (S72), Praha-Kačerov – na Jižní spojce (S72), Praha-Ve Studeném (S72, S8, S80), Praha-Velká Chuchle – přesun zastávky (S7, S72).

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 01.07.2015 07:24

Rada HMP také musela odhlasovat nafouknutí kapacity tratě Praha hl.n. - Praha - Smíchov po stávajícím železničním mostě. Protože rozšíření mostu alespoň na 3 koleje budou pražští i venkovští památkáři bránit zuby - nehty, protože by to "zdevastovalo nejcennější panorama"...
Snad si někdy všichni dobroseři uvědomí, že tlustý do tenkýho nejde a použitelný bič z hovna uplést nejde.
U plánované S72 mě zaráží stále JEDNOKOLEJNÝ tunel u mostu inteligence (právě probíhá několikatýdenní výluka mostu) a ten tunel se přitom mohl zbourat a do vzniklého zářezu dát standardní elektrifikovanou dvoukolejku, pokračující přes most.
Aby bylo jasno - nic proti rozšíření příměstské dopravy. Ale zákon zachování hmoty a energie a velikost zábrzdných vzdáleností (a tím i kapacita trati) jsou fyzikální pojmy a hlasování politických pańáků na ně nemá žádný vliv.

Re: Optimalizace trati
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 01.07.2015 09:21

Jistě máte nárok na názor, ale nejprve by bylo dobré porozumět psanému textu. Jedná se o "zadání komplexní studie". Nikoli o odsouhlasení nějakého navýšení provozu.
Nezbývá než doufat, že to nebude stát 5x víc než západní Evropě a že výstupy budou použitelné.

Re: Optimalizace trati
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 01.07.2015 13:22

"zajistit zadání komplexní studie městských železničních linek na území hl.m. Prahy." Podle mého stařeckého rozumu je všechno ostatní hotové, bude se řešit jen vedení linek a umístění zastávek.
Pakliže výše zmíněný citát původně obsahoval podstatné jméno rodu ženského ve druhém pádě "proveditelnosti", tak máte pravdu.
Jsem na studie, zejména v oborou železniční dopravy, již dlouhá léta alergický...

Re: Optimalizace trati
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 01.07.2015 15:31

Rada hlavního města Prahy
I . p o d p o r u j e vznik městských železničních linek

I I . u k l á d á
1. zajistit zpracování komplexní studie městských železničních linek
2. předložit Radě hl.m. Prahy komplexní studii městských železničních linek k
projednání

[zastupitelstvo.praha.eu]

Tímto odkazem bych to za sebe uzavřel, neboť neovládám jazyk toho kmene.

Jdi na stránku: Předchozí12345Následující
Aktuální stránka: 4 z 5


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.