cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2
Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: pepa (IP zapsáno)
Datum: 03.05.2007 12:11

Pane Smutný děkuji za informaci,pošlu to dál

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 03.05.2007 12:27

hele, frajere, tak odpovis mi teda, nebo ne? proc se prutok v roce 2002 v praze jen odhadoval, kdyz preci lze kdykoli v klidu zmerit pinotovou trubici?

nebo proste odpoved nemas?

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: Z. Smutný (IP zapsáno)
Datum: 03.05.2007 12:59

Pro nevěřící Tomáše,
najděte si ve vyhledávači "povodeň na Berounce v roce 1972" a dostanete několik set odkazů na tuto největší povodeň na Berounce. Jinak metodika měření vody a výška záplav je známa již několik století a proto je nebudu opakovat.
K průtočnému množství při povodních požádejte výstupy z dokumentů ČHMI, Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR, Ústav pro fyziku atm. AV ČR a další nebo je zkuste najít na webu. Průtok v Berouně v roce 1972 3300 m3/hod. (všechna voda z Berounky), max. průtok povodně v Praze v roce 2002 5300 m3/hod. - z Berounky cca 1950 m3/hod. Tzn. cca 1/2 oproti roku 1872.
Zde několik výtahů článků:
"Pouze zcela ojediněle se
(vzhledem k velké rozloze povodí) na Vltavě v Praze vyskytuje velká voda, jejíž hlavní příčinou jsou
bouřkové přívalové srážky na malé části povodí; tato situace byla charakteristická pro velkou povodeň z
roku 1872, která byla způsobena téměř výhradně přítokem z Berounky. V období od roku 1881 se podobná
situace pravděpodobně neopakovala."
Další:
"V povodí Labe se jako nejkritičtější jeví oblasti Pojizeří a Východních Čech, Prahy pro vysokou koncentraci lidí a materiálu a povodí Berounky. Právě střední a dolní povodí Berounky od Plzně až po Beroun se stalo roku 1872 smutným svědkem dosud nejtragičtější povodně za posledních 200 let. Mohutná povodňová vlna v noci z 25. na 26. 5. provázená prudkou průtrží mračen (místy spadlo až kole 252 mm za několik hodin) se přehnala výše jmenovaným úsekem přes mnohé vesnice tak rychle, že lidé nestihli ani odejít z domu, a tím pádem se vyžádala mnohem více obětí než rok 1997 (odhaduje se počet mrtvých na několik set)."

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: Z. Smutný (IP zapsáno)
Datum: 03.05.2007 13:18

Omlouvám se za chybu, opravuji:
Průtok v Praze 3300 m3/hod. (všechna voda původem z Berounky).

Jinak si můžete udělat procházku k soutoku Berounky a Vltavy a tam uvidíte důsledky toho proti čemu varuji a to je zanášení koryta řeky. Je tam znát několik původních koryt řeky a nebo se projděte podle břehů řeky kdekoliv, to údolí kterým procházíte a někde je široké i několik kilometrů vytvořila změnami koryta zase jen řeka. Řeka si brzy najde zase jinou cestu když jí nepomůžeme s naplaveninami. Obejdete se bez tratě a silnic? Spousta lidí podle očekávané reakce jistě, ovšem jen do té míry než se to bude týkat první plaňky jeho domu. Bude první kdo bude řvát ať s tím někdo něco udělá.

Re: Zátopové území Berounky - Zajimavy clanek
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 03.05.2007 13:47

[www.ieep.cz]

Pane Smutny, a vsichni, co by to zajimalo. Tady je zajimavy dokument, jak by mela vypadat krajina (je tam spousta povidani i o skodach a nahradach), ktera by vice chranila proti povodnim,a tedy i proti naslednym skodam.

Velmi zajimave cteni. Mimochodem z nej primo plyne, ze bagrovat "ANO, ALE" jen tam, kde to opravdu dava smysl. Bagrovani obecne spise povodnove jevy, a tedy nasledne i skody, vyrazne zvysuje (zejmena diky vetsi rychlosti proudeni, ktera pacha nejvetsi skody - je tam par hezkych prikladu jak z "meliorovanych" toku, tak z tech revitalizovanych).

A mimo jine je tam i potvrzeni me domnenky, ze na velke povodne ma jakekoliv bagrovani prakticky neznatelny vliv, a vyznamny vliv muze mit (a to jeste jen nekdy) na mensi povodne (mineno prutokem/mnozstvim vody) spojene treba jeste s odchodem ledu. Hluboke a rovne koryto naopak zvysuje rychlost proudeni a korytu zpravidla uskodi mnohem vice, nez korytu zbaveneho pouze naplavenych odpadu a dreva (kvuli ucpavani mostu), ale jinak nechaneho napospas prirode.

Opravdu pekny dokument. Skoda, ze se k takovym dokumentum clovek dostane jen zridka.

Hezky den vsem :-)

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 03.05.2007 13:49

pinotovou trubici meli snad jen v Grand Fenwick. Pitotova trubice byla zminena reakci na pochybnost odbornika pres reklamu a USD500.000 domy v Cernosicich, ze r 1872 byl nekdo schopen merit prutok vody pri povodni. Jeden by mel pocit, ze k mereni prutoku je potreba oktavie fmetle ftedeicku na hlinach a s gepeeskou.

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: Z. Smutný (IP zapsáno)
Datum: 03.05.2007 15:04

Jsem také pro aby se záplavová území a suché poldry stavěli kde to jen šlo. Nesmí se to ovšem týkat území obcí a měst, která by se měla chránit nějakou protipovodňovou zdí, valem, zábranou a nikoliv jen tím, že stanoví z poloviny Černošic záplavové území jelikož to značí, že až po trať zátopové území kam se může bez obrany rozlévat každá povodeň. Podívejte se na zákon o vodách č. 254/2001 Sb. kde se stanoví, že správce řeky a dozorčí orgány(vodoprávní úřad obce + povodňové komise)) musí ze zákona se starat o řeku a činit všechna opatření na zamezení škod z povodní a předcházet těmto škodám. Co dělají, zaznamenal to někdo? Co potom má dělat majitel domu když z ustanovení tohoto zákona má učinit všechna protipovodňová opatření, když tentýž vodoprávní úřad mu to stavební uzávěrou znemožnil? Proto jsem poukázal na odškodnění, protože úřad mu brání aby si ochránil majetek a statní orgány mají ze zákona povinnost udržovat řeku což zjevně nečinní.

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 11:09

a ja se opet zeptam, proc tedy v roce 2002 pri prutoku nad nejakych 5000 kubiku byla vsechna cisla uz jen odhady, kdyz uz v roce 1872 bylo mozno vsechno zmerit uplne presne a v pohode. dockam se? neni takto polozeny dotaz prilis slozity (vyvozuji z toho, ze ho pokladam po treti a zatim jsem se nedockal ani naznaku odpovedi).

nebo mi tu bude nekdo, kdo se trochu vyzna v praci s googlem neustale meldovat dokola svoje neargumenty?

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 11:51

vsechna cisla byla dohady? Treba se nikdo nenamahal pouzit mapu a hodinky s vterinovkou;-) Jinak ti, kdo meli stesti navstevovat prvni rocnik stredni skoly, se dovedeli, ze fyzikalni veliciny merime nasobky fyzikalnich jednotek a ze mereni jsou zatizena chybou. Absolutni a relativni. I jedinec bez vzdelani, pozujici jako expert na reklamu a USD500.000 domy v Cernosicich, si zakladni vzdelani muze doplnit a spocitat, kolik je absolutni chyba, kdyz relativni chyba mereni je rekneme 10%.
Melesi, uz toho nechte, uz jsme si zvykli.

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 12:14

cisla nad nejakych 5000 kubiku (fakt neumite cist?). pak vodohospodari prohlasili, ze jakekoli relevantni mereni je nemozne a pouze odhadovali. asi to budou take blbci se zakladnim vzdelanim, kdyz je to vsechno tak jednoduche. radim vam, poslete na sebe kontakt na povodi vltavy, pri pristich povodnich k vam prijdou s prosikem.
mimochodem, pomoci mapky a vterinovky se meri prutok? neni to tak, ze se ten prutok touhle metodou spis odhaduje? nebo existuji geniove (treba vy), kteri kouknou a vidi, kolik je presna plocha rezu rozvodnenou vltavou od kopcu nad chuchli ke komoranum?

na moji otazku tedy odpovite, nebo ne? ale vzhledem k tomu, ze uz ji pokladam poctvrte, tak asi ne, zejo?

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: vodohospodar (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 13:16

> nebo existuji geniove (treba vy), kteri kouknou a vidi, kolik je presna plocha rezu rozvodnenou vltavou od kopcu nad chuchli ke komoranum?

ano, odpovedel jste si sam. jinak bych rad vedel neco o tech "naprosto presnych" udajich z roku 1872.

Re: Par odkazu ;-)
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 13:38

:-D
Melesi, myslim, ze kdyby jste si to chtel opravdu najit, ze si to najdete sam.

Ono to neni tak, ze nad 5000 kubiku to v Praze neumeji presne spocitat nebo zmerit. Ono je to tak, ze prutocny profil meli v Praze Chuchli v roce 2002 zmapovany celkem presne jen pro urcitou hladinu reky, a ta byla prekrocena nekde pod temi 5000 (presne zmapovano to bylo tusim na plus minus vysku povodne z roku 1890 - je to podle me v tech odkazech nize). Proto nasledne (po prekroceni te hranice, pro kterou to meli zmerene predem) delali odhady jen podle rychlosti toku, vysky hladiny a hrubeho odhadu profilu, ktery byl samozrejme znam, ale nebyl zameren "zcela presne". Take kdyby jste si dal praci s vlastni pameti (nebo s Googlem, jak doporucujete), tak by jste si pamatoval, ze uz tehdy vsichni hydrologove uvadeli, ze se jedna o odhad (pravda, media nektere jejich slova vypoustela, takze je mozne, ze zrovna Vase vysoce objektivni medium neuvadelo, ze jde pouze o odhad ...), ktery bude upresnen po skonceni povodni a po "presnem" promereni toho prutocneho profilu, coz se nepochybne stalo, a ve vsech pozdejsich dokumentech tedy nepochybne jiz nejde jen o odhady. Stejne tak se ale da dopocitat i povoden starsi, pokud je znam ten stary profil (samozrejme plus minus, podle "presnosti" dostupnych dat). Pokud by jste problematiku starsich povodni skutecne trochu sledoval (jak to podle Vasich vyjadreni vypada), pak by jste vedel, ze presne udaje chybi zejmena u starsich povodni (kde chybel verohodny a dostatecne presny udaj alespon o vysce), ale ne u tech z 19. stoleti, zejmena z jeho druhe poloviny. Odkdy se rada hodnot - a tedy i stav v rekach meri, by jste zjistil dotazem na prislusnych institucich (nebo na doporucovanem webu), ale da se treba zacit napriklad od uvahy, odkdy funguje treba meteo stanice v Klemetinu ;-) .

Ale kdo se chce hadat, tomu nepomuze nic ... :-)

Jen pro zajimavost:
[www.chmi.cz]
[www.chmi.cz]
[www.praha5.cz]
[mapy.kr-stredocesky.cz]

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 13:53

Jedu velmi rychleE7, jedu Amiostře,
E7jako kdybych prchal KosaAmi Nostře.
DmiNa dopravní AmivyhláškuE7 já ale Amidbám,
Dmičtrnáct AmiKubíkůE7 na korbě Amimám,
ano Dmičtrnáct AmiKubíkůE7 na korbě Amimám.G7

CLojzu Kubíka a G7Bédu Kubíka
a Čendu Kubíka aC Edu Kubíka
a Frantu Kubíka a G7Honzu Kubíka
a FFerdinanda G7KubíCka.
CJardu Kubíka a G7Karla Kubíka
a Láďu Kubíka a CVencu Kubíka
a doktora Oldu Kubíka a G7Rudlu Kubíka
a FVendelína G7KubíCka.

FPo desáté G7bylo by už Cpozdě, C7
Fbojuju G7vo sekunCdy,C7
Fčtrnáct KubíG7ků musím já Csložit A7
Dmiv restauraci G7U rotunCdy.

A Lojza Kubíků a Béda Kubíků
a Čenda Kubíků a Eda Kubíků
a Franta Kubíků a Honza Kubíků
a Ferdinand Kubíků.
A Jarda Kubíků a Karel Kubíků
a Láďa Kubíků a Venca Kubíků
a doktor Olda Kubíků a Rudla Kubíků
a Vendelín Kubíků.

Před hospodou všichni teďka pláčou,
slzy kanou na vyprahlou zem,
zbytečně jsem starý motor trápil,
do devíti dneska měli jen.

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 14:14

Pane GIB, to jste si spletl šuplík, tohle patří do tématu "Poezie fšedního dne" :-))) Nebo to má nějaký skrytý význam???

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: Amigo (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 14:26

Ale s temi akordy je hlavne ta Ami prvni Amisloka Amisupr smiling smiley

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2007 15:13

Pane Amigo, tohle zavání kultem osobnosti, měl byste se nad sebou zamyslet. Nakonec, na kult osobnosti byli a jsou jiní experti. Nevím nevím, jak uspějete :-))))))))))))))))))))

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: študý chudent (IP zapsáno)
Datum: 06.05.2007 22:32

Pro pí. Enzilu - proboha jaký kult osobnosti???
Zkuste si to zabrnkat.....

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2007 11:52

Ježišmarjááááá, vždyť to měla být narážka na nick AMIgo - a na akord Ami na začátku slov. Prostě mě to tak napadlo. :-)))
A ten kult osobnosti, to nemá s tou písničkou nic společného, to jsem narážela na něco úplně jiného (podívejte se třeba do Přehledu nebo do IL, možná, že Vás něco napadne) :-))). Já jsem prostě jen magor, co si občas dá do souvislostí něco zcela nespojitelného, takový malý kompjůtřík, trochu zavirovaný :-))))

A taky jsem chtěla trochu zlehčit tuhlenctu vážnou diskusi :-))



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Enzila (07.05.2007 12:32)

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: študý a nedůvtipný chudent (IP zapsáno)
Datum: 07.05.2007 18:03

Přijměte poklonu a omluvu :-)))

Re: Par odkazu ;-)
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2007 13:44

tomme,

ja se hadat nechci. byl jsem napaden, polozil jsem tedy jednoduchou otazku, na kterou mi ten blb nebyl doted schopen odpovedet. tot vse a kdyby ten pan dokazal i neco jineho, nez urazet a vkladat mi do ust veci, ktere jsem nikdy nerekl, pripadne dokola meldovat cosi o dome za pul milionu dolaru, o kterem jsem taktez nepronesl ani slovo, mohli jsme byt uz o notny kus dale.

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2007 16:59

melesi, za USD 500.00 dum se verejne omlouvam; poradek musi bejt:

Re: Virginia Tech; Vsechno neco stoji, v tomto pripade to stalo 33 zivotu
Autor: Tajnej (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2007 11:25

Já tentokrát nebudu polemizovat s panem melesem (na toto téma proběhla myslím dostatečně vyčerpávající debata ve vlákně o radarech), jen k jeho závěrečné větě "proc dnes vasi zemi tezce nesnasi ... i normalni lide v evrope, kteri vas jeste pred par lety meli celkem radi", bych rád konstatoval jeden fakt, který nevím, jestli je ve Spojených státech dostatečně reflektován:

Politika Bushovy administrativy způsobila v Evropě zvláštní jev, když vyvolala nesouhlas nejen tradičních evropských odpůrců USA z řad evropské levice, ale i vrstev tradičně podporujících transatlantické spojenectví. Dokonce Václav Klaus byl kvůli tomu jeden čas na americké černé listině "antiamerikanistů"!

Pan Ludvík si stěžuje na to, že jsem napsal, že polovina Ameriky slepě následovala Bushe. Ale jak jinak než slepé následování definovat situaci, kdy polovina národa uvěří snadno prokazatelné lži o WMD v Iráku a jeho zapojení do útoků 11.září, jen proto, že to tvrdí prezident, kterého na to konto potvrdí v úřadě?

Ještě závěrečná poznámka pro pana Ludvíka k údajné "závisti" pana melese: pro pořádek připomínám, že se nacházíte na diskuzním fóru obce, kde slušný dům pořídíte za ekvivalent 500.000 USD i více. Čistě statisticky máte celkem vysokou pravděpodobnost, že pan meles nemá důvod Američanům cokoli závidět, byť by byl čirý materialista.

Re: Zátopové území Berounky - odškodnění občanů
Autor: Madona (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2007 23:34

Jen malá poznámka - v minulosti se koryto Berounky NEČISTILO, ale težil se z něj písek na stavby. To hlavně proto, že byl téměř na místě a odpadala dlouhá doprava (např. dnes z okolí Mělníka atd.). Také tenkrát neexistovaly velké náklaďáky a hlavní dopravou byl koňský povoz, takže se hlavně využívaly místní stavební suroviny. V každé vsi byla cihelna, pískovna, nějaký lom, když to šlo.
Další poznámka - dno každé řeky je živá věc, s každým zvýšením průtoku vody se dávají do pohybu i sedimenty na dně, tedy hlavně štěrkopísky. Pokud dnes vybagrujete někde v korytě např. 500 m2 písku, vsadím se, že za několik měsíců je tam ten materiál zpět odněkud shora a tak to jde stále podél celého koryta řeky. Čili představa, že bagrováním jako se to dělalo před cca 60 roky se zvýší průtočný profil řeky je iluzorní. V srpnu 2002 protékalo Černošicemi podle odborného odhadu asi 1850 m2/sec. Pokud by bylo část koryta vybagrované v celé délce kolem Mokropes, snad by hladina povodně byla nižší o 1 mm, možná 1 cm, ale také klidně jen o desetiny mm. Rozhodně ne o metry.
Pamatuji se, že ještě před 25 roky (?) se v Mokropsích písek těžil, ale ti samí lidé, kteří si dnes stěžují, že se nebagruje, si tehdy stěžovali na hluk rypadla, hluk z projíždějících nákladních aut, prach, bezpečnost na úzkých ulicích atd. atd.
Vážení - nelze mít všechno. Souhlasím s názorem několikrát zde vysloveným: když má někdo dům u řeky, musí počítat s povodní a být na ní připraven.

Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.