cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
"Pes musí být na vodítku!"
Autor: Petr (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2014 09:34

"Pes musí být na vodítku a nesmí znečišťovat veřejné prostranství"

… Toť nekompromisní nadpis článku z červencového čísla Černošického zpravodaje, ke kterému bych rád napsal pár řádků.

Ono nařízení jsem vždycky spíše považoval za doporučení. Protože jen já sám jako majitel znám svého psa nejlépe a vím, co od něj můžu očekávat. Preventivně zakazovat všem psům pohyb po celé obci bez vodítka je přinejmenším necitlivé a netolerantní. Kdo nepochopil do dneška, tak nečekám, že to pochopí zrovna teď.

Schválně mě zajímalo, jak má tuto věc vyřešenou Praha… Ze stránek Městské policie hlavního města Prahy jsem se dočetl, že Praha žádný takový plošný zákaz volného pohybu psů nemá, kromě označených míst značkami, podle kterých občan sám pozná, co je v daném místě povolené a co zakázané. Dále se tam uvádí (cituji): „Každá osoba, která chová psa nebo je jeho vůdcem odpovídá za chování psa a sama musí určit jestli je pes nebezpečný svému okolí a tedy zda má být veden na vodítku nebo má mít ještě náhubek. Řešit a sankcionovat lze až napadení psem…“

Napadá mě otázka, proč Praha takové nařízení nepotřebuje, ale Černošice ano. Myslím, že to něco vypovídá o vztahu a úctě některých z nás ke zvířatům…

Nechápejte mě špatně, nejsem proti tomu, aby si lidé brali pejsky na vodítka na frekventovaných ulicích nebo na místech, kde se dá předpokládat, že je to vhodné. Je to v zájmu jak psa samotného, tak i pánečka. Není ale správné to všem preventivně nařizovat – a ještě pod pohrůžkou pokuty. Jasně, že vždycky budou existovat lidé, kteří si psa nechají bezohledně dělat, co chce… Ale já se ptám, jestli je v pořádku, aby to za takové lidi odnášela i ta naprostá většina slušných lidí a aby se museli pokaždé se strachem v očích ohlížet kolem, když nechají svého psa na chvíli proběhnout… Kdysi, kdesi jsem četl výrok pana starosty, že pravidla jsou zbytečná tam, kde se spontánně porušují (nebo tak nějak).

Ještě bych rád doplnil, že mám i špatnou zkušenost, kdy mě cizí pes ve volné přírodě pokousal a komunikace s majitelkou, aby do 24h obstarala veterinární prohlídku (jelikož měla propadlý očkovací průkaz) byla velmi nepříjemná. Na základě této ojedinělé špatné zkušenosti by mě ale nikdy nenapadlo všem lidem zakazovat volné venčení psa. Takováto nařízení víc nespokojených lidí vytváří než řeší. Je to všechno o vzájemné toleranci a umět si navzájem vyjít vstříc.


Jinak označovat zvířecí potřebu za znečišťování si myslím, že je dost přehnané. Jakoby za takovými slovy stála určitá kolektivní fóbie z přírody. Proč musíme dělat z každého hovna takovou vědu? Dá se pochopit, když někomu vadí hovno na chodníku a pak je asi vhodné ho odklidit, protože to ostatní lidé ocení. Ale i když tak majitel psa neudělá (protože zrovna nemá jak), tak máme oči a umíme se mu vyhnout a nemusíme z něj dělat aféru a tvářit se, jak moc nám to vadí. A jestliže to pes udělá do trávy mimo cestu, tak si myslím, že to už vůbec nemusí nikomu vadit a nemá smysl kvůli tomu lidi šikanovat a dělat z toho něco nepatřičného, za co by se člověk měl stydět.


A dovolte mi, abych si sem znovu vypůjčil výrok pana starosty již zmíněný výše :-)

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2014 10:56

Dobrý den Petře,
tahle veřejná "diskuse" ohledně pejsků probíhá v Černošicích už dlouhá léta.

Jak jde o pejsky, tak se obyvatelstvo rázem bez ohledu na ideové zaměření :-) rozdělí na "pejskaře" a "nepejskaře". :-)

Dovolím si malou zkušenost.
Když moje děti byly malé, tak psí exkrementy byly mojí "noční můrou". Vrátit se z každé procházky a drhnout dětem podrážky, nad nimiž se mi s prominutím zvedal žaludek, to je fakt nepříjemné. Navíc psí výkaly mohou být nebezpečné zvláště pro malé děti, které mají svoje "čumáčky" mnohem nížeji a pokud je delší dobu sucho, popř. větrno, tak to není nic dobrého.

Dnes už to tak nesleduji, moje děti vyrostly, ale pamatuji si dobře na ty doby, kdy na procházkách každá druhá věta zněla "Pozor, bobek!" :-)

Jinak máte pravdu, že je to o vzájemné toleranci, ohleduplnosti a vstřícnosti.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Jan Liska (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2014 12:21

"Jinak označovat zvířecí potřebu za znečišťování si myslím, že je dost přehnané atd..."

To myslite vazne??? Mam 2 male deti a stejne zkusenosti jako Enzila. Zvlaste na jare, kdyz vsechno rozmrzne, tak se po chodnicich skoro neda chodit.

Pejskar, ktery si po sobe, anebo po svem psu (prominte, ale nevidim v tom rozdil), neuklidi hovno, je jeden z mala podnetu, ktere ve me vyvolavaji agresivni reakce.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Wydna (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2014 14:25

No, já nemám malé děti, ale máme rohovou parcelu na cestě k lesu. Je to lahůdka, uklízet na chodníku hovínka - všimněte si množného čísla - po psech. Bohužel, většina psích majitelů mává na svou obranu igelitovým sáčkem, údajně na exkrementy, ukrytým v kapse. Jejich skutečné použití, to je ovšem jiná realita.
A zeptejte se sekáčů trávy v travnatých pásech podle chodníků. Takové rozstříknuté h..no motorovou kosou je nepochybně lahůdka. A i pro chodce je pohled na tato psí nadělení v trávě nepříjemný zážitek.
Osobně nevidím rozdíl mezi lidským a psím výkalem na veřejném prostranství, obojí je neúcta k ostatním.
A nevychovaných psů bez vodítka, kteří skáčou na chodce, aniž by si všímali pokynů pána, potkávám také dost.
Můj dospělý syn utrpěl úraz, když mu na špatně osvětleném místě vběhl pod kolo pes, aniž by jeho páníček jakkoli reagoval.
Prostě negativních zážitků máme jaksi víc.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2014 15:59

já bych doplnil ještě "hovínko" koňské, které je jistě roztomilejší než psí, protože je větší a strukturované. A čím víc bude obojích, tím lépe se bude v Černošicích a jinde žít!
Pejskaři jsou lidé, nekriticky obdivující svého "pejsánka" a opovrhující ostatními nepejskaři. K zamyšlení by je snad přivedlo jen čerstvé, dobře vyvinuté hovno lidské před jejich brankou.
Těm pejskařům, kteří mají svoje psy vycvičené a uklízejí po nich se omlouvám. Za 35 let života v Černošicích vím o 3 a ty uctivě zdravím a jejich psy nahlas chválím.
Jímá mě hrůza při pomyšlení, že se ujme móda chovu prasat malých plemen místo psů. Ten smrad bude o 40 dB horší!

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: okolnostmianonym (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2014 16:08

Pořád lepší pes jako kamarád(či jiné zvíře) než třeba soused, který má slovo „problém“ jako motto života.
Kolo,zvířata,široký záběr...

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Michal T (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2014 23:06

Tak se nám z toho zase vyvinula debata o hovnu a myšlenka původního příspěvku zapadla.
Jaký je teda rozdíl mezi hovnem od psa s náhubkem a na vodítku a mezi hovnem (spisovné slovo) psa volně puštěného?
Chápu, že jsou místa, kde by psi neměli volně pobíhat, ale otočit to vyhláškou tak, že označíme pejskaře za vyvrhely, kteří by měli chodit nechat psy nechat proběhnout za hranice "města" nebo za lávku do Prahy, je výplodem nějakého chorého mozku a problém s výkaly nijak neřeší. Navíc při procházkách potkávám většinou hodné psy, jejichž majitelé bobky sbírají, zatímco za mnohými (většinou polorozpadlými ploty) se nacházejí zuřivé bestie, že je bezpečnější jít kolem po silnici. Příklad za všechny býval vlčák v Komenského blízko u školy...

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 05.07.2014 00:52

Rozdíl je takový, že hovno psa na vodítku je majitelem dohledatelné :-)
M.S.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 05.07.2014 08:46

Tak nějak tomu nerozumím. Většina pejskařů, pokud jdou po ulicích nenechává běhat psy od sebe dále než by dosáhlo vodítko.
Ale už je mi to jasné, jak to funguje. Ono by se mezi nimi mohlo vyskytnout nějaké nezodpovědné procento, které to tak nemá, tak místo toho, aby se při přistižení při znečišťování veřejného prostranství ( na které určitě nějaká vyhláška taky existuje) dostavila pokuta, tak se uplete nová vyhláška, která znepříjemní situaci všem a nesběračům hovínek to ulehčí tak, že mohou psa rychle a nenápadně odtáhnout za vodítko. Navíc její dodržování nikdo nebude kontrolovat a zapadne jako přehršel předchozích, nikým nekontrolovaných nařízení.
Skvělá ukázka přemýšlení úředníků. Problém je vyřešen a hovínka z ulic zmizela navždy!

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 05.07.2014 13:49

Po ulicích běhají i psi bez pejskaře :-)
M.S.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 05.07.2014 18:20

...případně pejskaři bez psíků, s vodítky i bez. Jsem rád, že se po letech fórum dopracovalo k esenci:-)
ps: MichaleIT - nemluvíte spíš o přemýšlení politiků?

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: šit (IP zapsáno)
Datum: 05.07.2014 23:08

Se zase bavíte o hovnech. Zrovna teď, když na úřadě šustěj s územním plánem tak, že všichni budem po krk ve sračkách.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 06.07.2014 21:17

máte nějaké tipy?

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Petra Stejskalová (IP zapsáno)
Datum: 07.07.2014 22:18

PLošné nařizování samozřejmě není ideální, ale zkuste bydlet na konci Černošic kousek od lesa, kde mají lidé pocit, že už jsou v lese, nechávají psy lítat volně, nedáváte-li pozor, občas vám nějaký pes vrazí až na dvůr, a třeba zakousne slepici. Procházka s ročním dítětem se stává dobrým cvičením, kdy dítě každou chvíli musíte zvednout, protože se k vám přiřítí pes. Když něco řeknete majiteli, tak z mé zkušenosti ve většině případů uslyšíte, že tento pes je hodný, po dětech nejde, na vodítku být nemusí. Co je mi do toho, že je hodný, nemám zájem se nechat oslintat od hodného psa! Nemám zájem nechat oslintávat své dítě od hodného psa! Pes je zvíře a i hodné zvíře pokouše, když se mu něco nelíbí, dítě zaječí, atd atd. Pokud bude více zodpovědných pejskařů, než těch nezodpovědných, nemusí nikde viset strašák pokuty...

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 08.07.2014 09:22

Paní P.Stejskalová to vyjádřila velmi přesně! Argument pejskařů "on/ona je hodnej/hodná" je opravdu děsivý. Co by asi říkal majitel volně pobíhajícího např. velšteriéra, kterého bych v rámci záchrany vlastního života přejel na cyklostezce z Černošic do Radotína (třeba u jezu, kde není kam uhnout), kdybych mu řekl že "jsem hodný a na psy cíleně neútočím"???
Dnešní skore na cestě Černošice - Hatě - Černošice je 2:1. Ti dva pejskaři zavolali, zviřátko přiběhlo a bylo v klidu. Z mé strany hlasitá pochvala. Ta paní v Lavičkách se neobtěžovala, pes naštěstí hrabal nějakou myš a já si myslel svoje o tom, co by následovalo po útěku myši na cyklostezku...

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: okolnostmianonym (IP zapsáno)
Datum: 08.07.2014 11:13

Nemá cenu zde psát litanie.Prostě asi tak:když je člověk/„debil“ a má psa,auto,kolo atd tak je to asi vždy problém.
Ale odmítám nářky typu:pejskaři pouštějí psi na volno,řidiči nedávají přednost zprava,cyklisti jezdí po cyklostezce v protisměru..
Hezké léto všem.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 08.07.2014 13:39


Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 08.07.2014 14:39

Eznila: Hodný pejsek MUSÍ mít hodný hovno!!! Jinak to nejde. Tečka.
To v těch článcích jsou bohapusté ohováračky, šířené ideodiverzními centrálami!

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: pejskař (IP zapsáno)
Datum: 08.07.2014 18:07

PEJSKAŘ RADÍ:JEZTE ČESNEK ŠKRKAVCE SE UBRÁNÍTE

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2014 12:47

je to z jinýho soudku,ale když už je tu řeč o řízení :-)))


[www.youtube.com]

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2014 13:44

Jéééééééééé, Lojzorybo, Tebe už jsem neviděla, ani nepamatuju :-)))

To je fakt hustý video :-)), jak říkáme my intelektuálové :-) mrk

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2014 15:54

dyť na hlaváku si nás potkala celou rodinu :-)))


je to vo tý koexistenci,prostě nebejt hulvát...

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2014 17:02

k tomu videu - oni italští soudruzi a soudružky nemusí ve sjednocené Evropě vozit helmy na těch motorkách a skůtrech? K provozu samotnému - dávají pozor, nemachrujou a minimalizují prostoje. Já byl párkrát v Itálii na kole (Jižní Tyrolsko) a mám stejnou zkušenost. Vzájemná ohleduplnost a "žádné sraní s mladou paní", aneb jezdíme tak, aby to bylo bezpečné a odsejpalo to. A že v těch městečkách jsou zatraceně úzké ulice a provoz odpoledne celkem hustý.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2014 17:05

ještě k využití česněku v kynologii. Před 40 lety, když erár zvedl poplatky za psy v Praze byl velký převis nabídky psího masa a česnek byl v jeho přípravě nezastupitelný. Jedl jsem to nevědomky ("museli jsme vybít králíky"...) a bylo to dobré. Jen vzpomínám, nikterak nenavádím k pojídání necvičených psů!

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2014 20:11

to Lojzaryba:
nojo vlastně :-))) mrk,
bylo to řečeno obrazně, taková radost z diskusního setkání :-)))

Skůtra (Vespu) měl můj tatínek, viděla jsem ho po mnoha letech na videu, jak sjíždí kopeček, dojemné to bylo...

Honzáku, ale pak na Vás budou štěkat všickni psi v okolí, prý to cítí z pojídače pejsků ...

Mně zaujalo, že na tom videu žádné bobky nejsou :-DDDDDDDDD

Diskuse se začíná ubírat zvláště šíleným směrem, to je fajn, dík Lojzorybo :-)))

Kdepak je asi pan Bukovič, ten by si liboval... :-)))

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2014 12:34


Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Andrea (IP zapsáno)
Datum: 21.08.2014 17:42

Je to vsechno jenom o obyčejné lidské slušnosti. Nemám nic proti psům, ale to, co vyvádějí někteří pejskaři se svými psy je už fakt choré, to už je "psofilie".Znám případy, kde v rodině je pes absolutně na prvním místě.Ale doma ať si každý dělá co chce. Ovšem rozčílí mě doběla, když jdu s dětmi, je jedno jestli venku, v parku, nebo v lese a vidím navolno pobíhat třeba dva velké psy, panička někde 300 metrů ječí z někde z křoví, že "on vám nic neudělá", tak i když jsem nekonfliktní, to bych někomu minimálně nakopala p***l. Jak se mám spolehnout, na to, že mému dítěti nějaké 50 kilové hovado, které neznám neublíží??!!!!!!!!!- Když pak takovou Důru požádáte slušně, aby si psa dala na vodítko, tak Vám sdělí, že Vy taky nejste na vodítku a ještě pár drzých připomínek, zatím co její stejně "vychovaný" čokl na vás, i na vaše dítě doráží a v lepším případě vás "jenom" obtěžuje a umaže. Takže to je zase druhý pohled na věc. Každý má na světě svoje místo, ale když si někdo psa pořídí, tak by se měl umět chovat hlavně on sám, protože pes v rukou blbce je nebezpečná zbraň. Stále platí přísloví- "jaký pán, takový pes".

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: Honza Horák (IP zapsáno)
Datum: 26.08.2014 17:32

Za psa je odpovědný pouze jeho majitel.

Mám asistečního psa, který mimo jiné slouží i na canisterapii a přesto si myslím si, že člověk mác víc rozumu než pes.Proto pokud uznám za vhodné psa dát na vodítko z jakéhokoli důvodu (někoho ohrozí, ušpiní, bude mu na obtíž, bude překážet nebo kvůli dopravě) tak to rád udělám. Pokud ale s tímto psem navolno běžím podel řeky v Mokropsech tak mi v tom žádá vyhláška nezabrání. Stejně jako za jeho výkaly, které ne všichni sbírají, což mě nepředavitelně štve.

Re: "Pes musí být na vodítku!"
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 26.08.2014 18:26

konečně se může ukázat k čemu bylo (naše) referendum (shora) - tak proč toho nevyužít :-) slimáci se postarají o úklid
[www.praha8.cz]



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.