cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Oprava silnic v Černošicích
Autor: Asi jsem štoura (IP zapsáno)
Datum: 29.08.2014 14:14

Vážení spolubydlící v Černošicích,
celé prázdniny objíždím opravované silnice , např. Dr.Janského, a nestačím se divit.Celé dny kde nic tu nic, pouze schrábnutý vršek vozovky a lidé kteří by to měli opravovat nikde.Copak o to, to se stává už tak běžně , že mě to až tak neudivuje, ale co mě překvapilo je to ,že se opravuje silnice ,která byla relativně nedávno udělaná nově a to v úseku od hotelu Kazín až k samoobsluze v Mokropsích a jako pravidelný řidič jsem ji používal takřka denně.V tomto případě to vidím jako zcela zřejmé vyhazování peněz. A takové šílené povrchy jako je na Vráži ona hlavní cesta směr na Dobřichovice se nechá netknutá a přitom je jízda po ní i při 50tce o život.Nevšiml jsem si toho jen já ,ale i další mí známí tím byli zjevně překvapeni.Asi máme v obci dost financí na opravy opravených cest.O rychlosti provedení nemá smysl vůbec hovořit, hlavně , že u každého problému máme ceduli kde se nám sděluje , že se o tom problému ví a řeší se.Na té Vráži ta cedule není a asi dlouho nebude , protože ta cesta není obce , ale zřejmě kraje a dokud tam nevylítne auto někomu do zahrady , popřídě na nějaké chodce, tak budeme dělat jako , že nic, a budeme si hrát na mrtvé brouky.Jen aby pak nebyli první mrtví , kteří doplatí na tak nehorázný stav vozovky.Pak Vám ten nový asfaltový povrch u nás dole kde to evidentně nebylo třeba, rychle zhořkne.Těch vozovek u nás , které by opravu opravdu potřebovali je mnohem víc, myslím, že kdyby někdo chtěl u všech těch problémových postavit ceduli o tom , že to víme a někdy opravíme , tak to bude stát tolik, že si to obec nebude moc dovolit,protože ty prachy vyplácala zbytečně.Tak a máte to.Nezajímá mne proč to nejde,zajímá mě kdy to opravíte.

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: Ještě jednou štoura (IP zapsáno)
Datum: 29.08.2014 14:34

Ještě jak jsem v ráži ,připomínám, že se nedávno obcí prohnala jak uragán informace o plánu postavit na úrovni mokropeského nádraží další kolej.Čili něco je v plánu, provedení zatím nejasné, nicméně ono místo o které jde je jasné.A hle ta samá firma co nám tak rozvrtala silnice tam buduje nové chodníky,nová parkovací místa , aby za pár let bylo vše zničeno , protože tam bude nová kolej.Tak já už opravdu nevim,jestli nevíte co s penězma, poslušně hlásím že jsem první v pořadí kdo by věděl kam s nima, nemusíte to nemlich vyplácat u nádraží.
Nedá mi to a připomenu několik let starou kauzu stromořadí topolů ve Školní ulici kdy se řešilo co s nimi.Doporučil jsem po mých vlastních zkušenostech , aby se prostě pokácely a vysadili se jiné dřeviny.Zelení šetřílkové usoudili, že lze jen prořezat a stromořadí bude jako nové.Povídám, je to vyhazování peněz,topol takto načatý po prořezu uschne a začne se lámat, raději to rovnou pokácejte celé.Nakonec radní prosadili prořez za odhaduji minimálně cca 80 až 100 000 Kč.A co myslíte že se stalo?Bohužel ano,měl jsem pravdu a do dvou let šlo všechno k zemi.Ovšem obec asi vždycky měla dost financí na experimenty.Tak mám pocit , že se tady něco nepříjemně opakuje.

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 29.08.2014 17:20

Milý "asi šťouro"; :

- nezajímá Vás, proč to nejde, zajímá vás, kdy to opravíme... tedy:
-- krajskou (tedy Vrážskou, Dobřichovickou) neopravíme, ani kdybychom na to snad měli, opravit ji musí kraj, kterému patří; opakovaně na něj tlačíme
-- naše místní - ty zbývající - jsou připravené k rekonstrukci do dvou let, dodělává se poslední projektová dokumentace; díky získání dotace na halu a půdní vestavbu školy si je město bude moci dovolit financovat, tj. čas reálný

- ulici Dr. Janského bylo potřeba opravit celou, i když to na první pohled tak laikovi nemuselo připadat (napoprvé mne to také překvapilo) - ale samozřejmě v různé míře; od Kazína k samoobsluze byly jen malé praskliny, pár propadlin - taky se zde jen odfrézovala svrchní vrstva, provedly dílčí opravy podloží, za relativně málo peněz (a 80% z dotace); vrchní vrstvě asfaltu se říká obrusná - po nějaké době je nutné ji obměnit, udělat "údržbu"; vyhazováním (budoucích) peněz by naopak bylo to neopravit, protože po další zimě by se stav výrazně zhoršil; do prasklin už zatékala voda, byly první výtluky; voda je pro podloží a asfalt zabiják - proto se také dalo do pořádku odvodnění (příkopy i trubky); bez "údržby" a zlepšení odvodnění by se v této části do dvou let musela udělat násobně dražší celková rekonstrukce včetně podloží - jako v úseku stejné ulice uvnitř Mokropes

- abychom měli dobrou cenu, nenutíme firmy k technologicky nejkratším lhůtám (naše místní ulice přece jen není dálnicí), ale umožníme jim asfaltovat větší úseky v celku; proto udělají jeden kus, jdou na druhý (nám připadá, že se v části nic neděje), a asfaltují pak najednou; za určité množství peněz v městském rozpočtu díky dobrým cenám zakázek je pak více muziky... (více ulic - zde například za vlastní ještě děláme chodník, parkoviště a další úpravy)

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 29.08.2014 18:43

Případná třetí kolej v Mokropsech se nově budovaných parkovacích míst/chodníků nedotkne. Např. [www.mestocernosice.cz]

Rekonstrukce průtahu II/115 Černošicemi je nutná již několik let. Nicméně chápu vedení města, že přinutit krajské bafuňáře, aby pustili do extrémně zatížené komunikace (bydlím vedle ní) peníze, je velmi složité. Na rekonstrukci průtahu této silnice Dobřichovicemi je vidět, jak se to nemá dělat - na starou betonovou vozovku se položil asfalt (docela kvalitní), ale neexistující odvodnění a přetížené nákladní automobily vykonaly své a spáry jsou zpět... Doufám, že při budoucí rekonstrukci v Černošicích se vybuduje trvale funkční odvodnění!
Ale bojím se, že u toho podobně jako ona pověstná maminka z reklamy na barvy, já už nebudu...

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 31.08.2014 19:03

Kterak ze sebe udělat hlupáka na 14 řádcích :-)))

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: Šťoura (IP zapsáno)
Datum: 04.09.2014 14:53

Především děkuji panu Kořínkovi za odpověď .Můj názor se nezměnil ani poté co byl bleskově natažen nový koberec na zmiňovaném úseku od hotelu Kazín k samoobsluze v Mokropsích.Ale nechci dělat zbytečné "vlny".Asi je to o komplexních informacích , které jsem neměl.Co se týká oné výstavby u nádraží, máte pravdu , v projektu je oblast výstavby nezasažena.Ale už mnohokrát jsem stál s projektem v ruce a koukal na dokončené dílo, které vypadalo jinak a bylo jinde než jak bylo vykresleno na papíru.Pokud tomu tak nebude , budu jedině rád.
A k tomu hlupákovi bych jen dodal to, že pokud se mi něco nezdá , tak se ozvu .Ne nadarmo se říká "líná huba, holý neštěstí".Tak mi dovolte abych se i já mohl vyjádřit.Pokud milé "X" vidělo tolik projektů jako já a následně jejich výsledky "in situ" , tak si začně všímat i zdánlivých nenápadných maličkostí.Schválně jsem nechal nějaký čas na vyprchání emocí a prošel jsem celou zmíněnou trasu a jen se koukal.Od pamětníků vím, jak a kudy tekla velká voda přes silnici , kde byli propusti pod vozovkou a následně pod tratí , a co se událo při první velké opravě a nyní.Schválně, kolik chyb udělali stavebníci při "pokusu" o lepší odvodnění nově opravené vozovky? Vyhrábnout strouhu prostě nestačí.Ale nechci z toho dělat velblouda ,jsme v diskuzi, ne?

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 04.09.2014 15:05

K tomu odvodnění - podle mě by nejlepší bylo vycházet z drážních projektů konce 30. let, kdy se měla stavět spojka z Mokropes na Zbraslav/Modřany. Tehdejší projektanti neměli problém zvednout zadek a zjistit v terénu jak se věci mají. Ale je to už tak, jak je a časem se uvidí. Když si voda najde cestu pryč, tak si nikdo ničeho nevšimne. Když ne, tak bude škodit a rozvine se diskuse :-)

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 04.09.2014 15:55

ano, a) líná huba...b)opakování, matka moudrosti :-)
pořád platný stav projektu, ale snad překonaný - jinak by se P&R třetí kolej dotkla nebo by to "jen" moc nefungovalo.
[www.mestocernosice.cz]

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 10:35

Pane Š´touro, omlouvám se za hlupáka.
Víte, mě obecně štve, že lidi tu plamenně nadávají na kdeco, ačkoliv najít si na městském webu informace je otázka 2 minut. Pro příklad - o tom, že krajskou silnici musí opravit kraj, ne Město, je info snad v každých druhých IL, výkresy rekonstrukce železnice a výstavby P+R jsou na webu Města již měsíce.
P.S. Z jiného, avšak principem podobného soudku - mám radost, že v okolí nádraží v Mokropsech to bude konečně vypadat jak v Evropě, a ne jako na předměstí v Mogadišu. A pak si přečtu v posledních IL uplakaný blábol o pokácených stromech, předimenzovaném parkovišti a nevhodném černém asfaltu /znáte jiný?/, tak je mi smutno za všechny ty, kteří na této změně mají zásluhu...

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2014 20:00

Tak také troška do mlýna.
Ví někdo proč není nový chodník u Černošického nádraží směr k trafice a přechodu BEZBARIEROVÝ.

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 11:05

Odpověď je relativně prostá - protože silnice navazující na chodník je propadlá. Je potřeba lokálně spravit silnici /připravuje se/ a poté bude chodník bezbariérový, neboť asfalt bude 2 cm pod ukončujícím obrubníkem chodníku.

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 13:14

Televizor právě hovoří o tom, že vládá dá krajům peníze na opravu silnic. Jelikož II/115 je krajská a křišťálově čistý davídek je mimo hru, tak by to snad mohlo vyjít...
Otázka do pranice - je zpracován plán objížděk pro případ rekonstrukce II/115 na průtahu Čenošicemi?

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 14:48

To nevím. Ale vím, že by zpracován musel být - to vždy povoluje dopravka (jde o tzv. DIO - dopravně inženýrské opatření). Kéž bychom se toho dočkali, i když by to nějakou dobu byl mazec.

Kraj má na rekonstrukci naší II/115 projekt i stavební povolení (snad ještě platné), takže kdyby dostal peníze, nemělo by mu nic bránit a mohli bychom mít i výhodu proti jiným méně připraveným projektům.

Krajský seznam potřebných oprav je dlouhý - bude záležet i na tom, kolik peněz případně dostane. Dobré snad je, žraj o nás v souvislosti s II/115 rozhodně ví (opakované výzvy a žádosti různými cestami).

Snad to, co právě slyšíte v televizi, bude platit i po volbách a bude to splněno nějak smysluplně a ne jen symbolicky... A na druhou stranu snad to neudělá moc velkou díru ve státním rozpočtu, když chce vláda rozdávat.

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 17:20

to by možná i DIO mohlo existovat, když je SP a mluvíme o opravě silnice, kde je DIO dost podstatné? Netušíte? Rozhodně by to tedy mazec byl, a asi by to mohlo i znamenat, že by si město vyzkoušelo provoz bez kamionů? Asi bychom v případě objížděk po místních komunikacích (včetně nové Dr. Janského a Slunečné…) kamiony do města pouštět nemuseli (Karlštějnská??)?? To stojí za prozkoumání! Zatřídění viz [www.ksus.cz]



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (12.09.2014 17:25)

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 18:11

Důvodně se domnívám, že kamiony by tudy neměly jezdit. Nosnost obou mostů přes Švarcavu by je s největší pravděpodobností (jezdím tam jen na kole a tudíž za povolenou hmotnost nekoukám) výrazně limitovala. A zatáčka před Solopisky je taky výživná...

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 18:23

Díkuji p. Kořínkovi za odpoved na bezbarierový chodník.

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 12.09.2014 20:15

....to by tedy neměly. Jestli je SP, pak je vyjádření města jako účastníka řízení. Pane starosto, můžete, prosím, sesumírovat základní požadavky města, které uplatnilo ve stavebním řízení? Předesílám, že nechi vyznít negativnně, že jako předpokládám, že nic není. Nepředpokládám to.
Tady na fóru (a nejen na něm) musí být člověk opatrný:-)
Díky jš

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 20.09.2014 04:56

Povolení bylo vydáno v roce 2010. Město se k němu vyjadřovalo v únoru 2009. Ve vyjádření, které jsme z tehdejší doby dohledali, se konstatuje, že byly zapracovány připomínky z jednání z ledna 2009, konkrétní zápis z něj nemáme.

Co se týče provozu kamionů, tak po celou dobu stavby by podle dokumentace byla vedena objízdná trasa pro vozidla nad 3,5 t mimo Černošice, a to přes Třebotov a Kuchařík. Samotná stavba by byla rozdělena do několika etap a podle nich by se řídily i objízdné trasy na území Černošic pro ostatní dopravu.

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 22.09.2014 17:10

děkuji. To vypadá vcelku rozumně. Je stavební povolení platné? A není „zastaralé“, když je z roku 9?

Re: Oprava silnic v Černošicích
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 25.09.2014 12:27

Zpět na Dr.Jánského, konkrétně před mokropeskou samoobsluhu:
který inženýr vyprojektoval parkovací pruh ve směru z Prahy až k přechodu?
Dovoluji si citovat Zákon 361/2000 par.27, písm. c):

(1) Řidič nesmí zastavit a stát
c) na přechodu pro chodce nebo na přejezdu pro cyklisty a ve vzdálenosti kratší než 5 m před nimi

Dělá se k projektům nějaká oponentura, nebo se slepě staví, co projektant namaloval?



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.