cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Anonymové, co takhle coming out?
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 04.09.2014 23:41

Nechápu, proč tu tolik lidí má potřebu se skrývat za anonymními nicky. Proč třeba naprosto legitimní a faktická otázka ohledně rekonstrukce ulic nebo sportovní haly je položena anonymně?

V diskuzích se tu vedou zvolení zástupci města k odpovědnosti, otevřenosti, ale Vy sami se snad bojíte své odpovědnosti i jen za pouhá slova? Nepřipadá Vám to vlastně nevyrovnané a docela podivné? Nebo tu třeba jeden a tentýž člověk vystupuje pod několika identitami, občas třeba i pod svým jménem, vytváří diskuzi cimrmanovského "já-ty"?

Takže Vás vyzývám, milí dosavadní anonymové - pochlapte se, ať už jste muži nebo ženy, a přispívejte pod svým jménem. Podložit svá slova i svým skutečným jménem bych si dovolil považovat za důležitý vklad do diskuze, máte-li být bráni vážně a pokud sami na své otázky a komentáře očekáváte odpovědnou a otevřenou odpověď.

Díky za pochopení.

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 00:32

Výzvě rozumím, ale pravidla tohoto fóra jsou nastavena jinak. Pokus o diskuzi s relevantně ověřitelným jménem zkrachoval před několika lety na městském webu. Nikoho bych tedy nevyháněl a pokud si dobře vzpomínám, obnovení diskuzního fóra měly/i VČ ve volebním programu.
M.S.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (05.09.2014 00:34)

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 10:38

Ježiš, pane Kořínku, tak to prostě berte věcně. :-)

Vždyť to fórum je přehlídka názorů na to, co lidi ve městě trápí nebo znepokojuje.

Chápu, že odpovídat tečce nebo čárce není jednoduché, ale i to snad k Vaší funkci patří, ne?

Lidi se prostě občas bojí nebo ostýchají hovořit za sebe, na tom malém městě to není tak jednoduché, co si budeme povídat.

Na druhé straně je tohle fórum myslím dost výjimečné a užitečné, jednak není až tak ostré, a pro Vás může být dost přínosné, protože může upozornit na to, co v běžné praxi vedení města můžete přehlédnout nebo nedomyslet, ne?

Je to někdy náročnější se tím prodírat, ale v poslední době se to dost vykrystalizovalo.

Navíc, pokud je v tom humor, tak to je jedině k dobru. S nadhledem a humorem se určitě spousta věcí vyřeší lépe, i když chápu, že vedení městečka není často žádná procházka růžovým sadem... :-)

Přeji hodně sil a hezký den

ing. Helena Šebková :-)))

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 10:41

Pane starosto, také Vás chápu, ale nesouhlasím.... - že je moje prohlášení zbytečně zabarveno tím, že ho píšu pod svým jménem, že je to tak :-)?
Psaní pod nickem nepovažuji za zbabělost - je to spíš metoda. Odvahu si schovejme na jinam:-)
Po zavedení autocenzury by toto fórum bylo dost nudné a brzy by nebylo žádné anebo byste se toho moc nedozvěděl a o to asi jde především, ne?



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (05.09.2014 14:32)

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 18:59

Dobrý den,

- určitě je toto fórum užitečné!

- naprosto souhlasím, že je kultivovanější, věcnější a vyváženější než bývalo, velmi mě těší, že je tu méně zaseknutých názorů, lidí, o kterých předem víte, že budou kritičtí - více lidí tu něco tu pochválí, tu zkritizuje, to je myslím fajn; rozhodně schopnost zmínit i kladné věci pro mne zásadně dodává důvěryhodnost případné kritice od stejného autora, stejně jako u kritizovaného je důležité umět přiznat chybu, pokud k ní došlo - neoslabuje ho to, naopak posiluje

- nesouhlasím, že anonymita je nutná k zachování zábavnosti nebo otevřenosti fóra; napsat otevřený názor neobnáší pro nikoho žádné riziko; o názory, které jsou pod rouškou anonymity přetažené do demagogie, útočnosti, provokace či přehánění (takže nejsou "nudné"?) nestojím - diskuzi a atmosféru poškozují

- nemyslím, že podepsat se znamená podrobit se autocenzuře - pro mně je to jakýsi prvek slušnosti a odpovědnosti, posílení, co daný člověk chce říct; jestli se pod svůj názor nejsem schopen podepsat, asi za ním až tolik nestojím

- nesouhlasím s názorem (vysloveným panem Špetlákem v nějakém emailu, ne zde), zhruba že do starosty se může šít víc, protože je přece starosta a musí se s tím smířit...; ano, musí být připraven zodpovídat nejrůznější otázky a ze všech svých kroků se zodpovídat, ale taky má právo na slušnost.

- Považuji za jeden z velkých problémů v České republice (obecně), že se těm nahoře často automaticky přisuzují špatné úmysly či neschopnost a šije se do nich.... Jestli čeští občané chtějí, aby je zastupovali slušní lidé, kteří do politiky nejdou kvůli moci, egu ani penězům, ale pro dobrý pocit resp. ve snaze pro obec/město/stát něco udělat, a kteří nemají hroší kůži, která by jim sice poskytla ochranu před útočnou palbou, ale taky by třeba snížila jejich žádoucí citlivost a pokoru při správě společných věcí, pak k tomu veřejnost musí svým pozitivním přístupem a slušností k nim taky přispět.

- já jsem ani v nejmenším nemyslel, pane Strejčku, že by se povinnost podepisovat měla (nebo že by to šlo) nastavovat v pravidlech diskuzního fóra

- svůj příspěvek jsem myslel opravdu jako otázku (já to fakt nechápu, pokud ani slušně napsaný věcný příspěvek není podepsán), zadruhé jako veřejný apel

- paní Šebková, vážím si Vašeho podpisu

Hezký víkend, nashle v neděli. ;-)

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 23:54

ale jo, šít do vás můžeme, vlastně musíme - Váš neúspěch=náš neúspěch, kdy úspěch není nutně "to" tady a teď....a podělte se o odpovědnost - jsme v 21. století, nejsme banda barbarů. A nespěchejte! Spěch nás nutně vede do cesty nejmenšího odporu..... tohle je trefný - k té Vaší slušnosti .-) [www.ted.com] (minuta 3:40 se dá citovat:-)



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (06.09.2014 00:01)

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 09:29

pane starosto,
nemyslím, že je pro společnost úplně dobré, aby její vůdci příliš apelovali na "slušnost" občanů vůči jim. Nechci to nějak zbytečně rozebírat nebo nacházet příměry či přirovnání (třeba v historii), ty by byly pro naši situaci nepřiměřeně silné.
Slušnost má mnoho podobných rysů s morálkou - hlavně ten, že se jedná o dost osobní a soukromou věc. Já nestojím o společnost, kde jsou všichni "slušní" dle stejných měřítek. Stojím o společnost lidí, kteří mají své (osobní) morální zásady, které dodržují a které jsou ostatním čitelné, a kde se lidé navzájem respektují. Nemyslím si, že například na našem dvorku tady v Černošicích to je utopie.
Respekt je asi podstatnější než forma chování - přesto souhlasím, že forma často usnadňuje komunikaci, ale opět - v některých situacích je na formu opravdu důležité a potřebné dbát - a v některých méně, tam překrývá a deformuje obsah sdělení.
Kdybych se na Vás koukal jen přes moje morální hlediska a závěry jednotlivostí zobecňoval, tak bych Vás považoval za neslušného:
1. poté, co jste vyhlásil společně s kolegy místní referendum - věc, která naprosto postrádá respekt vůči těm, kterých se dotkla. A za neslušné to vlastně považuji.
2. Považuji za neslušné, že jste nepřišel pozdravit kardinálu Duku, když oficiálně navštívil naše město.
3. Považuji za nemoudré a formálně neslušné o prezidentovi, kterého jste nevolil (já také ne:-) psát v informačním listu (jako starosta) jako „ jen“ o Miloši Zemanovi - soukromě se mu dá říkat jakkoli, ale přesto -respekt jedné politické funkce vůči druhé...
Myslím si, že pro město pracujete s velkým nasazením a mnohé se daří, ale asi sám uznáte, že určité věci může někdo vidět jinak a to jak jste Vy silný a výkonný - a jak rád přesvědčujete - vytváří potřebu tlačit o to víc. Takže jak vidíte, moje „neslušnost“ je vlastně chválou 
Mějte se!

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 12:05

Zajímavá debata. Taky mne to ze začátku sštvalo, ale už jsem si zvykla. Vlastně mne to mrzí, že Enzila udělala gesto a odhalila se, bavilo mne domýšlet se, to bylo prima papáníčko pro mou bujnou fantazii!

Pane starosto já si také nemyslím, že se dá slušnost nacpat do přesně vymezených hranic. Znám spoustu formálně slušných lidí, kteří jsou pěkní hajzlíci ( A prosím neberte si to osobně, protože to tak opravdu není myšleno!) a např. v kulturních kruzích spoustu zdánlivých sprosťáků, kteří mají velmi přísná vlastní vnitřní morální pravidla. Taky mám ráda barevnost a ironii a to jsou kategorie, které nemají rády šuplíky.

Jinak mne překvapil samotný úvod této diskuse. Vy jste si lustroval IP adresy? Nebo odkud máte to přesvědčení, že někdo píše pod nickem i pod jménem... Pevně věřím, že tak hluboko jste se nesnížil! Každému z nás je jasné, že to tak je prostě možné. Ale každému z nás je také jasné, že z jedné IP adresy může psát více lidí. Mně osobně je to fuk.

Diskuse, kterých jsem se zde účastnila, mne celkem slušně popostrčily ke striktnímu čtení obsahu a ani nudle navíc.

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 12:35

A ještě jedna vsuvka. Lidsky chápu Vaši únavu z kritiky. Kdo víc by ji měl chápat, než učitelka. Když dělám svou práci dobře, bere se to jako samozřejmost a procento těch, kteří poděkují je mizivé. ÓOOOO když udělám chybu! Ale to prostě patří ke všem oborům, které jsou služba, tak to prostě je.

Vyváženost kritiky a uznání, kterou byste rád, může být velmi povrchní. Vůbec nemusí nutně znamenat, že ten člověk to tak opravdu myslí. Dá se nacvičit a je součástí všech příruček o asertivitě.

Já osobně jsem na tento výcvik už velmi citlivá a všechno se ve mně ježí, když někdo začne, víte, já si vás vážím, děkuji za, ale.... Mnohem raději mám, když jde rovnou k meritu věci a pak mi třeba dodatečně uznale poděkuje, za vstřícnost, nebo schopnost ten problém nějak řešit.

A protože chválit je má profese, mimo školu to moc nedělám, abych s dospělými nejednala deformovaně jako s dětmi. Vycházím z toho, že dospělý člověk si je vědom svých předností.

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 16:37

Prima. Jak vidíte, i pod jménem se může diskuze rozvinout a nebýt nudná. ;-)

Myslím, že jste posunuli, co jsem napsal, zejména v odstavci o České republice obecně. Nechtěl jsem mluvit o sobě, mluvil jsem o nás - české populaci. Příklad: důležitá práce poslance je v žebříčku jedou z nejméně uznávaných. Dělat ji proto asi vyžaduje hroší kůži. Kdo nemá hroší kůži, asi ji dělat nepůjde (kdo z nás by chtěl být neuznáván). Je to škoda, protože potřebujeme, aby o naší zemi rozhodovali i lidé, kteří nemají hroší kůži, protože Ti s hroší kůží občas dělají věci, které nám vadí. A protože nám vadí, poslance pak nemáme rádi. A je to dokola, začarovaný kruh. Protože mi záleží na České republice a celkovém prostředí, snažím se pro to něco udělat. Třeba i veřejným nesouhlasem s tezí, že do politiků (úředníků, policistů aj.) se má šít, protože jsou veřejnými osobami. Berte to tak, že to sem píšu i jako soukromá osoba, občan ČR. Může se tu napsat něco, co jde nad rámec Černošic, ne?

Myslím ale, že jste v reakcích odešli od původního tématu - mé výzvy, aby se anonymové odhalili, nebo aspoň příště psali pod svým jménem. Byla by podle Vás tato diskuze lepší, kdyby tu někdo pod rouškou anonymity napsal něco ostrého? Měl jsem za to, že zastánci anonymity právě proto říkají, že je potřeba - tedy aby se mohlo do něčeho šít hlava nehlava. Stále to nechápu, proč by to mělo být dobré. Podle mne by to diskuzi uškodilo.

Toto diskuzní fórum je soukromé, provozované mimo město. Nikdo z města nemá přístup dovnitř systému. Tolik k mylné úvaze, jestli snad studujeme IP adresy.

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 16:57

A ještě doplním, zpět na úroveň Černošic: nejsem unaven z kritiky, jak příspěvek výše naznačoval. Musím říct, že jsem mile překvapen a vážím si toho (právě při obecné české kritičnosti), kolik se nám dostává i pozitivních reakcí a poděkování. (Cítím se teď svázán, že tahle věta může znít jako předvolební samochvála, ale tak to není myšleno.)

Vítám veškerou kritickou zpětnou vazbu, naopak "šití" (bojovná nesmířlivá kritika typu vše je špatně) mi nijak nepomáhá a neberu ji vážně! To jsem vlastně chtěl říct - že věcnou kritickou zpětnou vazbou se dosáhne více než "šitím hlava nehlava". Toto není pokus o vychovávání ke slušnosti, to je zpětná vazba a názor. To, co jsem psal výše, jsem ale opravdu myslel obecně na české prostředí a českou (národní) politiku.

A za druhé, další povolání, kterému je pro lepší budoucnost českého národa potřeba projevovat větší uznání, a to i platově !, je práce učitelů a učitelek. Ale to už je opět mimo původní výzvu anonymům ;-)

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 23:23

Pane starosto, již podruhé během jednoho měsíce jste mě překvapil. Poprvé to bylo při schvalování ÚP (víte co mám na mysli) a podruhé nyní s odmítavým postojem k nesmířlivé kritice. Na tykání to ještě není, ale možná jednou ...
M.S.
P.S.: Fórum má nastavená pravidla v mezích zákona a slušnosti. K tomu jména nejsou potřeba.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (06.09.2014 23:27)

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 23:24

se to malinko nafouklo. Zpět k věci anonymity?

není asi nutné hned za anonymitou hledat něco podlého, křivého či zbabělého. Navíc si nemyslím, že pisatelé uvažují zkratkovitě - "kritizuji starostu, tak to raději anonymně" - to by bylo od Vás zbytečně domýšlivé.

Mnozí svůj pseudonym mají z historie, kdy jim prostě bylo líp, když mohli své výplody, kterými si sami třeba nebyli úplně jisti, podepsat nickem a vypustit do světa - o nic víc nešlo a nejde. Třeba když někoho někdo "poučuje", je správně zůstat skryt i z úcty k němu.

Anonymní dárce by se také měl stydět, že je zbabělec? :-)

Myslím, že je naprosto v pořádku, že jsou lidé, kteří věci v Černošicích vidí stejně jako Vy. Zrovna tak je dobře, že je někdo vidí jinak. Myslím, že úkolem politika je nezklamat ty, kteří ho vyslali jako svého zmocněnce a není důležité (ani správné) se zalíbit všem.

Demokratická politika je kultivovaná "soutěž" idejí, postojů a zájmů různých skupin lidí, není to hledání jedné stejné správné cesty pro všechny - a doufám, že to tak zůstane:-) Jasně, určité věci jsou univerzálně použitelné.

Tenhle příspěvek je přesně jedním z těch, které se podepisují nickem :-)



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (07.09.2014 15:26)

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 08.09.2014 21:23


Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2014 15:02

Pane starosto, k té "hroší kůži". Nevím, možná mluvíme každý o něčem jiném, ale já tedy hroší kůži považuji za základní výbavu člověka, který se rozhodne zastupovat nějakou skupinu lidí.
Zrovna dneska jsem po čase potkal pána, který mě “kdysi trénoval“ jako klient na jednom projektu od samého začátku po ukončení prodloužené! záruční doby (o prodloužení záruční doby od zhotovitele jsme se nakonec zasloužili oba). Už dlouho je místopředsedou společenství vlastníků; řeší technické věci a věci kolem.
A nyní „trénuje“ sousedního developera (tedy prosazuje legitimní požadavky nebo dodržováni dohod), který tedy bohužel moc osvícený není a konflikty vlastně vyvolává.
Ten pán se vyzná v prostředí (oboru) a je vytrvalý - tedy má hroší kůži a kdybyste ho znal, tak by Vás ani nenapadlo to nazvat jinak :-) Přesto je velmi příjemný - nemusí se vztekat, stačí mu pořád dokola opakovat to, čím si je jistý. Na jednu stranu by se dalo říct, že mu dělá dobře jeho důležitost - nevím, spíš to cítím tak, že si prostě nemůže pomoct - jak sám říká, neuhne. A navíc je obětavý a nikdy není unavený.
Jistě, má z toho dobrý pocit, ale zároveň mu nedělá problém být za otravného chlapa, tedy když ví, že musí. A ani bych neřekl, že ho sousedé dostatečně doceňují – mnozí ani nevědí, že něco zařídil. Tedy není to superman, nějaké ty „vlastnosti“ by se určitě našly – ale pro jeho „funkci“ nehrají roli.
Vůbec to nevztahuji k Vám, jen vysvětluji můj pohled na "hroší kůži" ve vztahu k politikům. Nakonec si nemyslím, že zrovna Vy byste se předčasně vzdával 

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: M.Capková (IP zapsáno)
Datum: 10.09.2014 22:51

Pro mne je hroší kůže synonymem pro takovou tu asertivitu, která je vycvičená, natrénovaná, hlídaná a uvědomovaná. Nezavrhuji asertivitu zcela, okouzluje mne ta, která sebou nese jiskrnou samozřejmost, lehkost a humor, neboť tryská z vnitřku silné osobnosti a není uměle živená. Jednou bych takovou ráda měla. Zatím platím spíš za prostořekou, ale raději než za umělou. Ale tahle asertivní hroší kůže se vyznačuje nebývalou schopností demagogie a schopností např. při položení nepříjemné otázky odpovědět suverénně na něco jiného,než jsem byl tázán.Nebo obsahovala-li otázka, či sdělení cokoliv, sebemíň malinko nepřesného, chytit se toho, patřičně to rozvířit a tím zakrýt, že na podstatu nebylo odpovězeno.

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: anonym (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 08:56

Vazeny pane starosto,
mohu se zeptat jak jste vy/strana byl zvolen?
Nebyly volby nahodou anonymni?
A jeeje, neco na te anonymite preci jen take je, ze?

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 23.02.2016 10:59

Ondřej Neff k sobotní "pirátské" demonstraci za svobodný Internet:
"Oni totiž politici moc rádi konají veřejné dobro, když je to nic nestojí. Stačí zakázat zlo a dobro je na světě, takto báječné je jejich povolání. Říkal jsem to v sobotu v tom dešti a opakuji to zde písemně. On mě ten „hate speach“ internetového suterénu nesmírně štve. Upřímně si ale myslím, že jeho – jak se hezky říká – společenská nebezpečnost je rovna nule. Rovna nule v tom smyslu, že ty silácké řeči a věty jsou důsledek nějaké nálady a nikoli příčina a pokud by se někdo odkudsi vynořil s náhubkem, na té náladě nic nezmění, leda že ji zhorší a přiostří. Internet je takový, jaký je, střapatý, leckdy nečesaný a nemytý. Je živelný, plný života jako proudná voda, někdy povodeň. Zatrubkujte ho a opatřete betonovými břehy a z bystřiny uděláte stoku..."

Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2016 13:39


Re: Anonymové, co takhle coming out?
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 14.03.2016 13:47

[www.kurzy.cz]
[www.kurzy.cz]

V podstatě obchod s informacemi...



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.