cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
odpad
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2015 16:46

V Černošicích (jako jinde) výdaje za likvidaci odpadu převyšují příjmy. Asi nás čeká diskuse na toto téma. Pár námětů k zamyšlení:
[zpravy.aktualne.cz]
[vary.idnes.cz]
[www.hustopece-city.cz]
a kritika:
[zlinsky.denik.cz]

Re: odpad
Autor: Wydna (IP zapsáno)
Datum: 29.01.2015 19:07

Diskuse k poplatkům za odpad - určitě ano. Mě by zajímalo, zda je motivující současný stav, který vůbec nezohledňuje skutečný objem a četnost vyváženého odpadu. Jsme dva poplatníci, vlastníme popelnici 80l. Rozhodně ji, s vyjímkou léta, nedáváme vyvážet každý týden.Když vidím každý týden bezstarostně naplněnou 240 litrovou popelnici + často ještě jednu 120 litrovou v domě obývaném čtyřmi osobami, tak si říkám, že je někde chyba. A hlavně žádná motivace ke třídění.
Zažila jsem systém v Praze, kdy popelnice vlastnila odvozová firma, při změně podmínek na požádání vyměnila velikost popelnice do týdne, změnu v poplatku bez problému zaúčtovala podle skutečného počtu dnů za účtované období, sami zajišťovali fakturaci. Sami si vylepovali příslušné nálepky na nádoby, /já jsem si zde pro ni musela v minulosti zajít párkrát osobně na obec/, jakékoli změny oznamovala vhozením písemné informace do každé schránky při vývozu popelnic. Např. i takovou, abychom popelnici neuklízeli, protože firma bude popelnice vymývat - umývali je každý rok.To vše bylo tehdy za stejný poplatek jako zde v Černošicích. Nutno ale spravedlivě uvést, že je to informace osm let stará, současný stav neznám. Ale jako alespoň částečná inspirace to není špatné.A kontejnery na sklo měly všude výřez na tabulové sklo, u nás často chybí.
Současný stav v Černošicích - odvoz je spolehlivý a za možnost odvozu bioodpadu jsem opravdu vděčni.

Re: odpad
Autor: kolemjdoucí (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2015 11:35

Ono to s tím odpadem není jednoduché. Jakmile začnete účtovat ten skutečný objem, tak většina těch lidí "240 + 120" lidí nezačne třídit, ale začne se bince zbavovat prostým odložením kdekoli. Pamatuji si na doby, kdy člověk narazil na pytle odpadků ukryté v telefonní budce, pangejty u mokropeského nádraží byly jedna skládka a tak dál a tak dál. A včil babo raď, jak to zaonačit, aby na celý systém zase nedopláceli jenom ti slušní, kteří se snaží třídit a produkovat minimum odpadu...

Re: odpad
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2015 11:59

asi tak. Ale aktuální proměnné v této rovnici jsou schodek rozpočtu za svoz odpadu a snaha o nanavýšení poplatku. Nám by stačilo vyvézt popelnici jednou za měsíc bohatě, ale nemůžu soudit podle sebe. Jako podnět k diskusi mi systém "ob týden" přijde přínosný.

Re: odpad
Autor: Volič (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2015 12:12

Zdražit svoz odpadu, ale klidně, i když si platím za svoz na nemovitosti, kde se žádný odpad ani nevytváří, natož aby tam byla popelnice. Čert to vem platim ledacos.Ale v tom případě bych byl pro snížení daně z nemovitosti. Pokud se nemýlým po novém rozpočtovém určení daní nateklo do Černošic o pár míčů ročně navíc, takže koeficient 5 by se mohl opět snížit...nebo šetříme na halu???

Re: odpad
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 30.01.2015 12:16

jasně, musíme posuzovat celou "zátěž" přímých "daní" (daň z nem, odpad, pes, voda..) - ale nechci tady z toho (teď :-) dělat politickou agitku, tak jsem se tomu vyhnul.

Re: odpad
Autor: mk (IP zapsáno)
Datum: 06.02.2015 18:12

Asi takhle, v nedaleké obci je snaha minimalizovat, ve finále neplatit za popelnici jako občan.
Vše by pokryla částka, kterou platí obec. Jak toho chtějí docílit? Třídením a minimalizováním směsného odpadu, který se platí za objem.
Čím více lidé budou třídit i bio odpad, tím méně budou mít toho všeobecného za který platí. Klesne celkový objem směsného odpadu a sníží se cena za svoz až na hranici, kterou pokrývá obec a lidé by pak nedopláceli.
Znamená to edukaci o třídění, navýšení míst a počtu kontejnerů na tříděný odpad, teď i povinný bio odpad, protože jak všichni ví, člověk je tvor líný a raději to hodí do popelnice před barákem, než aby to šel pár set metrů někam odnést.
Na druhou stranu je tu celkem pěkná motivace snižování poplatků za odpady namísto zvyšování.

Re: odpad Dobrý den,mám dotaz. Proč ja v Černošicích si musím koupit bio popelnici a v Ostravě ji dostávají zdarma. Jsme tak chudí?
Autor: ja (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2016 23:17

Dobrý den,mám dotaz. Proč ja v Černošicích si musím koupit bio popelnici a v Ostravě ji dostávají zdarma. Jsme tak chudí? Děkuji za odpověd Vašková

Re: odpad
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 14.07.2016 09:24

Mýlíte se. Popelnice není "zdarma", ale je placena někým jiným.
Něco jako před lety Drathovo vracení 30CZK za doktora a jizdne pro děti zdarma.

Re: odpad
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 14.07.2016 11:45

x: Máte zcela pravdu, zákon zachování hmoty a energie platí i v oboru empirioekologie a dobroserství. Problém je, že příznivci obou těchto "hnutí" to nedokážou / nechtějí pochopit.
Aneb "Za koblihu na ministerstvo" :-)))



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.