cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: O.Z. (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 14:48

Pojďme otevřít "jednoduché" samostatné téma k diskuzi:
"Jaká by měla být Základní škola v Černošicích?"
Pěkný den O.Z.
P.S. jsem moc zvědavá na zajímavé příspěvky a prosím bez ... Však Vy víte:-)

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 14:57

Nevim jak chcete dát dohromady fungující tým, kde sehnat opravdu kvalitní učitele? Nebude to jednoduche.Stavajici učitele musí cítit pochopeni, oporu a také pokoru ze strany vedení.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: k (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 15:10

Znam p.reditelku skoly v Praze, kde to velmi dobře funguje.Je přisna na žáky, ma velkou autoritu a sama velmi dobře vyučuje. Deti si ji vazi, maji pred ni respekt a obdivuji ji.K nam rodičům se chova velmi vřele, řesí prospěch, kazenske postihy, konzultuje s ucit., psychologem.Pokud ma člověk v sobe vřelost i pokoru a umí priznat chybu, tak urcite lidi umí mnohe odpustit.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Svobodná škola (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 16:20

Důležité je, aby také ředitel/ka školy měla respekt k žákům a brala je za partnery a rovnocenné lidi. Co třeba tak trošku jiná svobodnější škola?
Zajímavé: [www.scioskola.cz]
a její principy: [www.scioskola.cz]

Podle mne slova jako "kázeňské postihy" patří do minulého století:-)

Inspirativní den do Černošic přeji!

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: 4D (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 16:27

Ve škole musí především vládnout pořádek a dril. Jinak se to zvrhne v anarchii. Děti musí být neustále tlačeny k výkonům, jinak by zvlčily. My jsme spokojeni s Drtinkou
= Základní aspekty vztahu učitel - žák jsou „4D“= důvěra, důslednost, disciplína, důmyslnost = Drtinka 4, a to vše pro plnohodnotné uplatnění v životě = „Drtinka 4 Life“. Z Černošic to je kousek:-)

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 16:35

spásný nápad O.Z. - tady se dá teoretizovat a uvádět příklady atp. A vedlejší vlákno může pokračovat svým životem. Takže to rozdělení někdy i pomáhá, hmm? :-)

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: v (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 16:37

Naprosto souhlasim.Dcera za poslední rok mela minimalne domácích úkolů a nebyla moc tlacena do výkonů.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Nezávislý (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 17:42

Ať si říká, kdo chce, co chce, školu dělá ředitel.

Ať vymyslíte sebelepší plán, je to k ničemu. Ředitelka vytvořila stejnou školu jako ve Slivenci, tam to zkrachovalo stejně jako nyní v Černošicích.

Vize jsou skvělé, ale osobnost člověka je neměnitelná. Někdo umí krásně mluvit, slibovat, ale bohužel neumí pracovat s lidmi, což je hlavní předpoklad pro ředitele.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 18:23

Ano , hlavně žádné kázeňské postihy, žádné povinnosti a disciplínu, to by z dětí pak nevyrostly seběvědomé osobnosti, které se pak budou v dopspělosti chovat třeba takto:

[www.facebook.com]

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 18:26

Mám-li parafrázovat pana starostu, tak škola by měla být stejně dobrá jako byla a do budoucna by měla být ještě lepší (někde to je napsáno v I.L.). S tím nelze než souhlasit. To ovšem předpokládá udržet v první řadě kontinuitu chodu školy a na té teprve postupně stavět zlepšení. To se však vedení školy prokazatelně nepodařilo (minimálně proto, že učitelé, kteří právě tu kontinuitu mohli zajistit ve velké míře školu opustili a ještě opustí), což považuji za jedno z hlavních manažerských zklamání nového vedení školy. Ale O.K. co tedy s tím? Nyní jsme v situaci, kdy to spíše vypadá, jako bychom nechtěli školu, která staví na své pověsti z minula, ale školu zcela jinou. To ovšem chce opět někoho, kdo s takovou vizí přijde. Tím někým ovšem není současná paní ředitelka. Četl jsem její vizi k výběrovému řízení a ta se blížila daleko více původní představě, že bude stavět na minulosti a tu postupnými kroky rozvíjet. Takže mě vychází jediné řešení, které může, ale také nemusí, přinést do školy pozitivní změnu - nový konkurz na ředitele školy.
M.S.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: xyz (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 18:34

Jen ne školu, která vychází z názorů institucí jako je SCIO nebo EDUIN. To jsou přesně ty myšlenky, které dovedly naše školství do stavu, ve kterém se v současné době nachází.Z dětí vychovávají polointeligenty s přebujelým egem.
Liberální přístup k dětem, žádné učení a tedy ani vědomosti, žádné povinnosti, ale svoje práva znají děti přesně.
Škola má děti vybavit vědomostmi do dalšího studia, naučit je systematické práci, naučit je, že život není jen zábava, ale přináší i povinnosti a odpovědnost. A to vše ve spolupráci s rodiči. Nezapomenu na maminku, která se rozčilovala, že děti dostávají na víkend úkol. A rodina tak nemůže být dále na cyklistickém výletě. Co si její děti odnesou do života? Že zábava je na prvním místě a povinnosti a odpovědnost ji jen kazí?

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: pro život (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 18:37

V dnešním světě plném dostupných informací různé povahy, kvality i věrohodnosti nelze spoléhat na dril. Alfou a omegou vzdělávání je naučit žáka převzít zodpovědnosti za své vlastně učení. Informace se turbulentně mění a ty nadrilované jsou za pár let out. Takže větší samostatnost žáků v kombinaci s nějakými sociálními/občanskými programy + projekty na finanční gramotnost (virtuální firmy atd.). Dril má opodstatnění pouze u znalostí, které musí mít člověk opravdu vždy "po ruce" (čtení a psaní, základní početní operace, vyjmenovaná slova, pravidla silničního provozu atp.). Jinak je ale biflování neefektivní. Vezměte si od deváťáka učebnici dějepisu a podívejte se na otázky na konci kapitoly. Na kolik z nich dokážete dnes odpovědět - absolventi dril-školy?!?

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 18:41

xyz: Mám podobný názor a mám jeho "prospěšnost" ověřenou i praxí (syn na gymplu, nyní VŠ - omlouvám se ,ale jiný příklad nemám :-). Nicméně co člověk, to jiný názor. Proto si myslím, právě ta kontinuita, která z minulosti reprezentuje spíše to co píšeteže, jako základ pro inovace které si zase přejí jiní je správný směr. Teď však nemáme ani minulost kterou jsme znali a bohužel ani budoucnost, které bychom věřili. Proto znovu říkám, chce to risknout změnu.
M.S.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (17.06.2015 18:42)

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: O.Z. (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 18:43

Vážený pane zastupiteli Strejčku,

odbíháte od tématu a opět sklouzáváte k osobnímu hodnocení a doměnkám. Takové úvahy dozajisté najdou odezvy v nejpopulárnějším vláknu na cernosice.org :-)

Položím tedy stručnou otázku speciálně pro Vás a ptám se na Váš vlastní osobní a konkrétní názor, prosím tedy: "Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?"

Pěkný den a úspěšné rokování na efektivním zastupitelstvu přeji O.Z.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 18:44

Stejně dobrá jako do minulého roku a ještě lepší za rok.
M.S.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: pro život (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 18:56

Nemůžeme si dovolit připravovat DNES žáky VČEREJŠÍMI metodami na ZÍTRA. Nějaká pevná základní znalostní báze ano (bez toho se nedá stavět dál), ale nemůže to být cíl (pokud tedy neušijeme profil absolventa na vítěze vědomostní soutěže v TV - brrr). A také se připojuji k paní OZZ, aby osobně laděné negativismy byly vylity tam, kam patří, tedy do stoky pod tímto vláknem. Díky.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Evoluce vzdělávání (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 20:04

Jedna zajímavá filosofická úvaha k tématu [www.manifesto15.org] Stojí za to, přečíst pečlivě celé.

1. ledna 2015: Mnoho inspirativních dokumentů je spojeno s konkrétním datem. Deklarace nezávislosti Spojených států amerických byla podepsána 4. července 1776, Charta 77 vznikla v lednu 1977 a Dogma 95 zase v roce 1995. Myšlenky se časem vyvíjejí a mění. Tento dokument představuje nástin našich myšlenek a vizí o budoucnosti učení a vzdělávání a poznatků, ke kterým jsme do současné doby dospěli. Tento text slouží jako referenční bod, který nám pomůže porozumět tomu, co jsme doposud v této oblasti učinili a co dalšího je ještě třeba vykonat.

Jak můžeme zajistit prosperitu nás jakožto jednotlivců, komunit i celé planety v době, která je pohlcována nejistotou a vzrůstajícím vědomím zastaralosti našich vzdělávacích systémů? Potřebujeme rozvíjet vzdělávání.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: v (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 20:12

Pane pro život, jake nové metody jsou pro Vás konkretně pouzitelne?

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Názor (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 20:29

Nejdříve bychom si měli ujasnit, co očekáváme od státní základní školy.
Již jméno napovídá, že základní škola poskytuje základy vzdělání.

Pro mě je to výuka podle učebnice a vědomosti, které děti budou znát a pomohou jim bez problému zvládnout přijímací zkoušky na střední školy, kde i nadále budou bez problémů rozšiřovat své vědomosti díky základům, které se na základce naučili. Nikdo z rodičů by si nepřál situaci, kdy dítě bude neúspěšné jen z důvodu, že je učivo neodborně probráno a procvičeno.. Protože si všichni rodiče přejí úspěch svých dětí a jejich životní štěstí, tak bychom měli požadovat po učiteli - důslednost, zadávání úkolů, probírání učiva, trénování paměti, měl by děti naučit všeobecný přehled a především odpovědný přístup k zadaným úkolům, klást důraz na pravidla chování a slušnosti. Motivovat děti musí učitel, někdo to umí a je respektován a oblíben, někdo bohužel ne, takového učitele by rodiče neměli hned kritizovat a pokusit se jej podpořit a vedení školy by mu mělo zajistit odborné školení a kvalifikovaného mentora.

Kdo chce alternativní metody a nelíbí se mu " učení a říká tomu dril" , ať si vybere pro své děti alternativní školu, každý si může ze škály nabídek vybrat podle svých požadavků a představ. Nechtějme reformovat naši školu na školu plnou pokusů a omylů ve formě nevyzkoušených projektů, kde naše děti budou pokusní králíci, kteří budou v budoucnu nešťastní jen z důvodu, že si na základce hráli a zpívali, i když je to bavilo.

Nejsem proti novým metodám a projektům, ale ať je rozjíždí pedagogové, kteří to již umí a mají praxi, ti, co jsou o lekci dopředu než třída, naše děti nic nenaučí. Takovou metodu nového a lepšího učení neuznávám.

Souhlasím s tvrzením, že školu dělá ředitel, to je kapitán a musí umět udat správný směr, přesvědčit posádku a plout .......

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Doplnění názorů pana Názora (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 21:13

Přesně tak.
Jen doplnění.
Nejde jen o přijímací zkoušky. K těm se spousta dětí nachystá, rodiče v devátém ročníku zajistí doučování, takže při troše snahy je udělají.
Probém nastává v prvních ročnících, zvláště těch náročnějších škol, kde se projeví celkový přístup dětí k učení.
Pokud základní škola vychová děti k takovému přístupu, který se sice může jevit jako svobodný, alternativní, kreativní, atd., ale nenaučí je každodenní osobní disciplíně, tj. že je nutno dělat i úkoly a věci, které nejsou příjemné a sympatické, tak dítě na střední škole tvrdě narazí. Tam je zavalí takovým kvantem učiva, u kterého se předpokládá vlastní domácí příprava, že se z toho dítě může pěkně "rozhodit". Následky mohou být potom pro celou rodinu dost katastrofální.

Chápu snahy nové školní garnitury o jakýsi novátorský přístup. Ale tento musí být v souladu s celkovým pojetím školství u nás. Jinak je to nefér vůči dětem, které to budou v životě pracně dohánět.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Názor (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 21:47

Děkuji za přesné doplnění, se kterým naprosto souhlasím. Znám bohužel i děti, které se s neúspěchem na střední škole neuměly vůbec vyrovnat a rodiče pro ně hledali nejen jinou školu, ale i psychologa.

Mysleme na budoucnost našich dětí a ta začíná již v úrovni vzdělání na základní škole. Obávám se, že vývoj naší školy nesměřuje k úrovni, kterou jako rodiče požadujeme.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: pro život (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2015 21:57

No právě - již několik desítek let nám výzkumy mozku říkají, že učení nerovná se dril, nýbrž rekonstrukce původních domněnek (člověk vždy nějaké má). A "nové" metody toto zohledňují (kritické myšlení, konstruktivismus, skupinová dynamika, zážitková pedagogika, globální výchova, zdravá škola, SQ4R, metoda instrumentálního obohacení apod...). "Nové" dávám do uvozovek, neboť je to vlastně všude jinde již staré a prověřené. Co se týká celkového pojetí školství u nás (viz předchozí příspěvek Názora), tak doporučuji přečíst si jakýkoliv oficiální školský koncepční dokument z porevoluční doby. Budete překvapeni. Osobní disciplína (já tomu raději říkám zodpovědnost za vlastní učení) není vůbec v rozporu s "novými-alternativními" metodami. Naopak, je to nutná podmínka, kterou buď skrytě nebo otevřeně najdete v jakémkoliv inzerátu na prestižní pracovní pozici.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2015 01:08

k tomu si dovolím jen poznatek "z praxe" kdy často narážím na: "tohle přece já nebudu dělat" nebo "tohle pro mě nemůžete chtít" a ne v rovině, kdy někdo prostě řekne, že něco nebude dělat a mně je předem jasné, že má recht, ale v rovině, kdy dotyčný netuší co říká, jen mu je jaksi nepříjemné něco udělat (často to, co právě dělat má) a vynaloží spoustu úsilí a času na to, aby to dělat nemusel - tohle se myslím, dá naučit s relativně malým sebeodříkáváním tak do 18 a ideálně v prostředí, které mi vysvětlí jasně a jednoduše, že je pro mě lepší si "zkrotit ego" a prostě něco udělat - to bych od školy docela ocenil a hlavně nějakou univerzálnost, abychom děti nemuseli posílat od alternativní školky (kde bych řekl je "alternativnost" k věci), alternativní základky, přes alternativní střední školu, alternativní vysokou do alternativního života aniž by si dítě (teď už tedy ne dítě) tu alternativu samo zvolilo a teď už dospělý člověk se uměl mezi alternativami pohybovat.
A z všemožných diskuzí je zřetelné, že co se týká vzdělání (nemluvím o výchově a sociální funkci škol) jsou celosvětově nejskloňovanější "základy", kdy diskuse začíná u toho, co ty základy vlastně jsou… a jsme tam, kde jsme byli :-) Vlákno obecné diskuse o ideální škole je super nápad 



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (18.06.2015 01:09)

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Pro fanoušky EDUin (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2015 08:09

Zajímavá akce pro diskutující:
Před rodiči raději zamknout dveře?
[www.facebook.com]

A jedna inspirace z Finska
[teemuleinonen.fi]

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: l (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2015 08:15

Kdo chce alternativní školu, tak si dejte děti do Prahy na soukromé školy.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2015 09:34

Ano, a pak je třeba po absolvování těchto škol také najít nějaké alternativní zeměstnání /nikoliv práci/ Například rozdělování evropských dotací, "neziskovky" začleňující nezačlenitelné, cyklokoordinátor na magistrátu... Zdroje tu totiž jsou!

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Šťastné anebo nadupané dítě? (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2015 10:02

Všichni rodiče chtějí aby bylo jejich dítě šťastné.Co mu přinese štěstí? Papír s razítkem nebo smysluplná práce, pokrok v osobních dovednostech a úspěchy?
Základem vzdělání jsou jazyky (porozumění) a matematika (pochopení). Je vědecky prokázáno, že mozek musí vstřebávat informace najednou více kanály a kombinovat vstupy pro vytvoření pevných engramů v mozku. Proto je klíčové aby:
1) škola učila v kontextu
2) co nejvíce kombinovala více smyslů např. ruka/oči/sluch. Např pro jazyky je elektronika dobrým doplňkem, ale knihu a hraní divadla při výuce jazyka těžko nahradí. Líbí se mi přístup mnoha učitelek na 1. stupni, které každou chvíli využijí k výuce v přírodě.
3) matematiku je třeba pochopi a ne nabiflovat a proto mě mrzí, že dle Hejného učí jen Komenda.
4) lepší učitele na angličtinu již od 1. třídy
5) více projektů a spolupráce v rámci ročníku + soft dovednosti dětem chybí...
Vzájemný respekt mezi lidmi je to, čím by měla škola začít.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: xyz (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2015 11:55

Co postrádám na této škole ve výuce u svých dětí?
1. Děti nejsou vedeny k formulování myšlenky, k ústnímu projevu (zkoušení pouze formou zaškrtávání odpovědí, nebo psaním heslovitých odpovědí naprosto převažuje, prý si některé maminky stěžovaly, že jejich děti ústní odpovědi příliš stresují!, snad na 1. stupni, ale na 2.stupni je to tristní).
2. Téměř žádná domácí práce, pouze 1x za pololetí učitel zadá referát, který musí dítě připravit doma, vyhledat zdroje, udělat z nich smyslu plný výtah, tedy posoudit co je důležité a co lze v referátu pominout, děti nejsou vedeny k samostatné práci a tím i k samostatnému myšlení.
3. Stejný problém je u písemné formulace myšlenek, slohy se někam vytratily.
4. Vyučovaná látka je občas vytržena z kontextu, bez objasnění souvislosti, např. děti se učily o savcích, museli jsme doma dovysvětlit, že existuje rozdělení živočišné říše na kmeny, třídy, atd.
5. Chybí prvky soutěživosti, působí to na mě jako snaha potlačit přirozenou snahu dětí vyniknout, prý s tím měli někteří rodiče také problém - psychická újma, když dítě nevyhraje.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Hlavní cíle školy? (O.Z.) (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2015 15:45

Výborný den do celých Černošic!

Dovolím si sumarizovat pár myšlenek, které by podle mne měla splňovat každá kvalitní škola a na které by se měla soustředit i ta naše. Možná začnu ze široka, ale myslím že je to důležité a pro samé dílčí úkoly zapomínáme na ten hlavní cíl tj. dovednosti užitečné pro reálný život orientované na budoucnost:

1) Sociální a emoční dovednosti (zde má samozřejmě primární roli rodina)
- respekt k ostatním; vážit si individuálních kvalit, ctít odlišnosti, slušnost v jednání, pozitivní myšlení, etika, sebeúcta, vytrvalost
- vše to začíná u toho, že dítě je partner, mladší člověk a ne jen podřízený jedinec dominující autoritě

2) Naučit se vzdělávat a pracovat na sobě a s informacemi
- ověřuje si fakta, řídí se rozumem, umí a nebojí se věcně ptát, ví že toho ví málo a celý život bude motivován se vzdělávat a neustále se měnit, ví že chyby jsou součástí života a lze se jimi učit a není se jich třeba bát:-)

3) Spolupráce v týmu
- potíže řeší s ostatními, umí argumentovat, rozdělit si zátěž, přijmout odpovědnost, umí naslouchat, zná své meze, umí být vděčný, komunikační dovednosti, umí poskytnout zpětnou vazbu a ocenit, děti se učí vzájemně mezi sebou...

Z pohledu vědomostí je ve vzdělávání důležité naučit děti:
4) Perfektně umět jazyky a dorozumět se bilingválně (Znalostní cíl #1 pro každou ZŠ!)

5) Ovládat matematiku, logiku a rozumět fungování prostoru - říkejme tomu třeba geometrie

6) Rozumět světu, pochopit historii, geografii, fungování přírody, fyzikální zákonitosti, základy teorie látek (chemie)

7) Umět tvořit: základy řemeslné dovednosti a zajištění potravy:-); výtvarka, hudebka, DIVADLO, projektově prosím a nezapomínejme na prezentační dovednosti (vystupování) obecně

8) Ovládat fyzkulturu: více pohybu a to nejen v tělocvičně a na hřišti, ale co nejvíce v živé přírodě, proč nevyužívat super prostředí zahradního města a proč pořád se snažíme děti zavírat do krabic?, dovednosti od první pomoci, přes základy lékařství, fungování těla a zdravého životního stylu s kladným vztahem k životnímu prostředí a fungování ekosystémů, otužování:-)

Možná by prospělo přestat mluvit o školství (středem je škola) a začít mluvit o vzdělávání (osoby). Jaký je Váš názor? A jaký názor mají a co si na toto téma myslí děti? Zapojí se žáci do diskuze? Asi by stálo myšlenky někde lépe strukturovat. Někdo nějaký nápad?

S úsměvem :-) čarodějka ze země O.Z.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: pro život (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2015 16:38

Zatím to vypadá docela dobře (tedy až na hudebku a výtvarku pro zajištění potravy :-) :-) :-). Z mého pohledu bych více akcentoval finanční gramotnost. Zbytečné problémy v této oblasti vzniklé především nepoučeností totiž vedou až k drastickým následkům pro celou rodinu. Jestli vzdělávání, anebo školství? Asi bych zůstal u školství/školy. Vzdělávání totiž v sobě zahrnuje i výchovu v rodině, která je pro budoucí postoje dítěte (někdy bohužel, někdy bohudík) primární. A to škola ovlivní pramálo. To samé platí i o "nevědomém" sebevzdělávání žáků z médií (zejména pak z některých...).

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.