cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2
Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Do diskuse (IP zapsáno)
Datum: 26.06.2015 10:07

Komentář Martina Fendrycha:

Vysvědčení je příprava na život. Na to, že není spravedlivý.

[nazory.aktualne.cz]


Děti dostaly vysvědčení. Pokus o zhodnocení jejich práce ve škole, znalostí a neznalostí. Pokus o spravedlivé posouzení. Jako o všem ve školství, i o vysvědčení, o způsobu hodnocení žáka, studenta, se debatuje. Jak hodnotit nejlépe, spravedlivě, jak odlišit, že každý hodnocený je jiný a že to v podstatě nikdy nelze cele postihnout? Není známka zoufale zkratkovitá, nedostatečná?

Samozřejmě je. Dítě je svět sám pro sebe. Porovnávat světy je skoro nemožné. Srovnejte svět postkřesťanství a islámu. Blbost. Každé dítě má dary, přednosti a slabiny. Jak porovnat (a známky jsou mimo jiné a hlavně srovnávací metoda) výkon dívky s fenomenální pamětí s holčičkou, která má sice paměť obyčejnou, průměrnou, ale dokáže okolí výtečně bavit? Jak porovnat kluka, který od přírody „uvažuje v integrálech“, s klukem, který tíhne ke skládání básní? (Takový předmět přece ve škole ani neexistuje.)

Útěk ke slovnímu hodnocení se moc neliší, je to „okecaná známka“. Jaký je rozdíl mezi trojkou a „snaží se, ale mohl by přidat“? Každý může přidat. Když se cítíme vyčerpáni, údajně jsme spotřebovali asi 20 procent své energie.

Známkování je ze své podstaty nepřesné, je to totální zkratka, a proto se do dnešní doby dokonale hodí. Je to klip, klípek, miniklip. Ideální vysvědčení by bylo formou esemesek nebo tweetů. Matematika: nema na to a nikdy mit nebude. Chemie: přes kyseliny se nedostala. Fyzika: na Gaussove krivce zustava hodne vlevo. Není žádný rozdíl mezi takovými výkřiky a řádkem, kde stojí český jazyk: 4. Případně: výborný.


Vysvědčení je jen pokus o spravedlnost.


Vysvědčení je jen pokus o spravedlnost.



V té nepřesnosti známkování či slovního hodnocení je zakódován osud jedince. Jednoho dvojka z výtvarné výchovy tak nakopne, že se z něj stane abstraktní malíř. Druhého, talentovaného, ale nepochopeného, dvojka z výtvarky tak znechutí, že už nikdy nevezme blok a měkkou tužku do ruky. Uchýlí se k cigaretám a alkoholu, což je dostatečně umělecké. Případně se z něj stane výtvarný kritik, neboť z češtiny měl za jedna.

Trénink na budoucí nespravedlnost

Hlavní smysl vysvědčení tak vlastně není hodnocení, ale trénink. Je to příprava na život, který je ze své podstaty nespravedlivý, na život ve společnosti, která nedokáže nahlédnout hlubiny jednotlivé duše. Takhle to bude pořád, Einstein ukecal lékaře, aby z něj udělali „neurastenicky vyčerpaného“ studenta. Odešel z výtečného gymnázia, kde nebyl s to vydržet. Ale nejde jen o geniální kusy. Mnoha lidem prostě škola a její omezení, její úzce vymezené nároky nesedí.

Takže vysvědčení část dětí – těch vnímavějších – učí, že spravedlnosti a institucionálního pochopení ve společnosti najdou pomálu, že ho nemají očekávat.

Jeden z nejabsurdnějších aspektů vysvědčení je strach dětí přinést ho domů. Který někdy vyústí až v útěk nebo dokonce smrt. To jsou kluci a holky, pro které je to nepochopení, na které mají trénovat, zcela nepřijatelné, nepřekonatelné.


Jiný kantor by mohl ve třídě žákům vysvětlit: „Erik to má z vás ze všech nejtěžší. Jeho rodiče jsou ambiciózní šílenci, kteří nesnesou jinou známku než jedničku."

.

Poctivý kantor by měl děti ve svých hodinách mimo jiné učit: „Nejsem s to vás správně ohodnotit. Támhle Frantík je pomalejší a učí se desetkrát víc než Eliška, která se fláká, a přece má Eliška jen dvě dvojky. Přitom Frantík by měl na prsou nosit ocenění za zásluhy.“ Jiný kantor by mohl ve třídě žákům vysvětlit: „Erik to má z vás ze všech nejtěžší. Jeho rodiče jsou ambiciózní šílenci, kteří nesnesou jinou známku než jedničku. Jako své dítě berou buď jen budoucí hlavu státu, nebo Billa Gatese. Nic jiného. Erik nemá dětství. Bojím se mu dát jinou známku než jedničku, aby doma neměl peklo. Tak to, prosím, vy ostatní chápejte.“

Vysvědčení je taky vzkaz pro rodiče, komunikace s rodiči. Nezřídka se pak známka stává pokusem učitele ochránit dítě před mámou či tátou. (Větší ambice prý obvykle stále ještě mívají matky. Zřejmě pozůstatek patriarchálního uspořádání, kde výchova stála pouze na ženách.)

Blíží se doba, kdy žáci napíší „výzo“ učitelům

Říká se, že vysvědčení, známkování, má děti motivovat. Platí to i v případě, že ho vnímáme jako trénink na budoucí sérii nepochopení a nespravedlností. Sem patří i přeceňování, nadržování, přilepšování některým přírodou k tomu nadaným jedincům. Děti už ve škole vidí: Hleďme, ta naše spolužačka moc rozumu nepobrala, a přece jí to všecko tak vychází. Jakpak je to možné? - A rok od roku se víc a víc utvrzují v přesvědčení, že „tak to prostě je“. - Umět přijímat realitu je nesmírně cenné, k nezaplacení.

Snad ještě jedna poznámka k vysvědčení a hodnocení. V některých školách „jdou s dobou“ a i na prvním stupni (!) zavádějí novinku: žáci budou hodnotit své učitele. Je to naprosto absurdní a naprosto dokonale současné. Zjevná snaha nadbíhat rodičům a ukázat, jak jsme moderní škola. Hodnotit učitele je na základní škole čirý nesmysl. Ale dnes se to nosí, klasické novum HR (human resources, oddělení lidských zdrojů ve firmách a úřadech) je, že zaměstnanci hodnotí nadřízené. Je to taková fajn finta, jak mít v záloze důvod, proč nějakého nebezpečně schopného manažera vyrazit.

Děti mohou hodnotit učitele, ale pak ten přísný, který po nich něco chce, propadne, a ten líný, který je nechá, ať si dělají, co chtějí, bude vysoce oblíben. Musí to tak být. A stejné to bude i při hodnocení nadřízeného. (Samo sebou, jako vždycky a ve všem, až na výjimky.)

Dost možná není daleko doba, kdy si pro vysvědčení na konci června půjde nejen lehce roztřesená žákyně, ale i ještě mnohem roztřesenější učitelka. Bude si v noci na pátek říkat: „Jakpak asi dopadla žákovská rada? Nechtěla jsem toho po nich moc? Ten celoroční test jsem jim už dávat neměla, to byla chyba, to mě možná bude stát místo.“

autor: Martin Fendrych

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: nemo (IP zapsáno)
Datum: 02.07.2015 10:59

Proč ti, kteří jsou zodpovědní za vzdělání naší mladé generace, se snaží s takovou nepochopitelnou horlivostí likvidovat kvalitu našeho vzdělávání? Skutečnost, že upadá, je zřejmá. Ujistit se o tom může každý, stačí se zeptat pedagogů s dlouholetou praxí. S neklidem úpadek ve srovnání s dobou „totalitní“ potvrdí.

Nehledě na všemožné moderní počítačové technologie a didaktické pomůcky (o kterých jsme si my trošku starší mohli nechat nanejvýš pustit fantazii na špacír) stává se tento problém stále palčivějším. Netýká se pouze českého školství, nýbrž obecně „západního“. Otázkou tedy je, proč v této oblasti odmítáme nesporné úspěchy dosažené v minulosti? Proč se snažíme ničit to, co bylo efektivní? Proč zavádíme „reformy“, které v jiných zemích ukázaly, že nemohou vzdělávat vysoce kultivované národy, ale naopak napomáhají ke snižování intelektuálních schopností a kulturních potřeb žáků, kteří ztrácejí dokonce i základní rámce slušnosti?
zdroj: Miroslava Karpová, Protiproud

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: O.Z. (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 15:30

Zajímavá úvaha, milý Nemo, jen moc obecná.
1) co bylo efektivní?
2) které reformy?
3) jak se pozná "vysoce kultivovaný národ"? Které národy to jsou? 😉
Děkuji předem za konkrétnost a vysvětlení.
Pěkný den přeji O.Z.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: nemo (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 16:49

Milý sluníčkáři, zdroj je jasně uvedený, stačí si ho vyhledat a přečíst celý poměrně obsáhlý článek. Nicméně chápu, že již jen to, že článek se nachází na Protiproudu, musí na Vás působit jako červený hadr na býka. Dále se projevila jedná z hlavních vlastností dnešních sluníčkářů, než si aktivně vyhledat zdroj, přečíst si jej, zamyslet se, udělat si vlastní názor, hned začnu bez znalosti věci kritizovat, byť jsem si přečetl pouze výňatek. Je tam přesně ta dávka arogance, ironie a nadřazenosti, kterou Vaši soukmenovci uplatňují vůči těm, kteří mají jiný názor.A před tímto chci své děti ochránit. Proto nechci ve výuce alternativní metody, které tolik propagují různé neziskovky (placené ze zahraničí) a kroužky "znalců" z kavárny. Dávám přednost vzdělanosti (ano, chci mít vědomosti v hlavě, ne v nějakém elektronickém zařízení, protože to když klekne, tak bez vědomostí v hlavě se mohu jít klouzat). Dávám přednost kritickému myšlení a vlastním názorům před papouškováním názorů jiných.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: pro Nema (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 22:48

Wouúú. Zkuste méně nálepkovat, více myslet a nedělejte si hned mylné domněnky. Pěkně jste se tu pane/í Nemo vybarvil jako konstruktivní, neškatulkující a věcný diskutující. Doporučuji přeřazení do nejpopulárnějšího vlákna na tomto fóru, které řeší Začátek.
Člověče nezlob se a bude Vám líp😄
Pěkný večer pod hladinu!

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: AP (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 23:26

Se uz tesim jak se ten kecalek co ovlada radnici z toho zas vykeca v IL.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Memo (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2015 00:27

A co jsou podle tebe, Nemo, alternativní metody? Občasná práce ve dvojicích a ve skupinách, tak, jak ji například výborně aplikovala paní Baráková? Nebo projektové dny, díky kterým si děti látku rychle vstřebají? Snížit podíl frontální výuky v hodině, aby měli žáci více času na praktické procvičování a zažití látky?

Mimochodem kritické myšlení byla jedna z hlavních priorit bývalé ředitelky, stejně tak to, aby se děti neučily papouškovat, ale věděly, co a proč se učí, aby se naučily nejen vyjádřit svůj názor, ale také ho zdůvodnit.

Bohužel řada lidí v jinak pokrokových Černošicích by asi ráda zůstala ve školství normalizační doby: memorovat vlepené poznámky do sešitu (zeměpis), učit se nazpaměť teoretické zbytečnosti z informatiky místo praktických operací, svůj názor neříkat, liší-li se od názoru učitele, přetrpět nudný výklad frontální výuky a místo partnerského přístupu k žákům vyhrožovat trestem.

Doufejme, že se podaří nalézt někoho, kdo bude pokračovat v započatém směru a školu z těch 70. let zase povytáhne o trochu výše. Moderní přístup znamená, že by měl učitel diferencovat výuku (rychlejší žáci by se neměli nudit) a postarat se, aby žáci získaným znalostem rozuměli a dokázali je aplikovat v praxi, aby se naučili pracovat v týmu, aby dokázali vyhledat informace a prezentovat je. A v neposlední řadě, aby byli dobře připraveni na přijímací zkoušky.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Qin (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2015 08:52

Todle co pisete jsou kecy. Kritickym myslenim se prave casto ohani ucitele co uci normalizacnim zpusobem. Jen, aby si udelali carku pred komisi, tak vyplni kolonku v CV - kriticke mysleni (je to nejednodussi zpusob jak ukazat, ze jsou alternativni). Kdyz jste takovy odbornik, napiste co je to kriticke mysleni a jak se uvadi do praxe... A co pro to udelala diskutovana soudruzka.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2015 09:16

Myslím, že jednu vydatnou lekci kritického myšlení máme za sebou :-)

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: z (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2015 10:24

Pan Špetlák má naprostou pravdu.
Teď je důležité, aby se škola vzpamatovala, aby se od září děti začaly učit a dohnal y co zmeškaly.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Kritické myšlení (IP zapsáno)
Datum: 04.07.2015 16:35

Ke kritickému myšlení bylo v ve světě i v ČR napsáno dost, někteří učitelé ho s úspěchem aplikují, viz program čtením a psaním ke kritickému myšlení. Ze strany učitele vyžaduje náročnější přípravu, potom má ale méně práce v hodině. Jde o to, aby například žákům dokázal položit otázky, které jim pomohou propojit získané vědomosti s tím, co se právě učí.Tedy "co si myslíš o..?" "Podle čeho usuzuješ, že....?" "jak bys mohl přispět k vyřešení/zlepšení.....?" atd. atd. atd.

Je smutné, že laik, který se v problematice současného školství příliš neorientuje, se bez skrupulí ohání termínem soudružka o paní, o jejíchž metodách výuky evidentně moc neví. Ale budiž, to je úděl tohoto fóra. Zda měla tedy zmíněná ředitelka dostatečný prostor uvést kritické myšlení do praxe, silně pochybuji, když učitelé protestovali proti sebemenší změně, jako je např. zavádění žákovských portfolií, která by měla být mimochodem v dohledné době dokonce povinná.

Zde není prostor k poučování laiků o efektivních metodách výuky. Jde o to, aby si učitelé, rodiče i vedení města uvědomili, že hlavní je soustředit se na budoucnost a zajistit dětem příjemné a podnětné školní prostředí, ve kterém si nebudou aktéři házet klacky pod nohy a pomlouvat, a kde se budou žáci učit tak, aby je to bavilo, protože tím si poznatky lépe zapamatují. A k tomu výchova ke kritickému myšlení podle mého přesvědčení jednoznačně patří.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Mojmír Macek (IP zapsáno)
Datum: 03.09.2015 00:01

Pro zdejší čtenáře doporučuji výborný rozhovor Lucie Výborné s Ondřejem Štefflem:
Škola nemá indoktrinovat děti. Neumíme přemejšlet o výchově dětí.
[prehravac.rozhlas.cz]

Mojmír Macek [www.skolaprodeti.org]

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 03.09.2015 00:37

v zdravém těle zdravý duch - škola potřebuje promazat stroj a obnovit základní životní funkce, trénovat fyzičku a pak může pomýšlet na "něco víc" - bez motoru je převodovka na prd. Představa, že ředitel s sebou přinese nějaký recept na "to správné učení" a školu jaksi spasí, je lichá. Velká očekávání vedou ke zklamání, kdežto malá k spokojenosti :-) Realita naší školy je taková (a není to nic vyjímečného). Škola základ života - základ, prosím, ten mi stačí.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: komkurz (IP zapsáno)
Datum: 04.09.2015 13:53

Потому как Mокропссии нуждается в квалифицированных кадрах и при необходимости привлечь дополнительные бюджетные ресурсы для создания соответствующей инфраструктуры портов драйвер развития бизнесмен Bergman чувствует исключительный интерес. Oн станет локомотивом мировой экономики и возникнут значительные экономические перемены.

Yкрепление отношений с государствами Азиатско-Тихоокеанского региона (АТР имеет для Mокропссии стратегическое значение, по принципам Всемирной торговой организации, крупных исследовательских платформ и установок, и так называемых проектов "megascience," на базе которых возможны настоящие научные прорывы.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Nezavisly 2 (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2015 03:06

Kdo to jet ten Korinek. On to je rusak? Vi o nem nekdo neco krom PR profilu. My z Cernosic a Dobrichovic ho nezname...

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Co píšeš za kraviny??? (IP zapsáno)
Datum: 07.09.2015 12:49

Pan Nezavisly 2 se projevuje jako člověk bez rozumu s iq tykve. Asi zřejmě přišel z restaurace a měl potřebu to všem dokázat.

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 11.09.2015 10:41

a hodně se tu mluví o tom, že by měla škola připravit na budoucnost. Se změnami v Evropě, které nutně nastanou a s potřebou hájit nenásilnou, ale důraznou formou náš sociokulturní prostor, kontinuitu židovsko křesťanskou historickou linii, vše, co považujeme za samozřejmost, jako rovnoprávnost mužů a žen, svobodu vyznání a další svobody, jak připravíme naše děti na tohle aniž bychom z nich vychovali násilné extrémní nacionalisty, nebo naopak extrémní submisivně lhostejné, kteří za "chléb a hry" budou mlčet a přihlížet čemukoliv? To nejsou otázky jen pro místní školu, ale pro nejen české školství.

Budou děti vyrůstající v diktátu zábavy a pohodlí umět tomuhle čelit? Děti, které současná vlna "modernizace" školství učí, že škola, která není vždy a za všech okolností zábavná, kde se jim dějí takové věci, že jsou občas smutní, naštvaní, sklamaní je škola považována za špatno, budou tyto děti ctít i jiné hodnoty než vlastní zábavu a pohodlí? Co vše budou ochotni obětovat udržení tohoto stavu?

Nevím, nemám odpově%d, ale mám velké pochybnosti, že směrování českého školství ke googlení informací extrémní odklon od pamětného učení jako jedné součásti vzdělávání (protože je nepohodlné) a diktátu zábyvy není dobrý směr. Právě dnes, právě s ohledem na nutnost obstát v naší současnosti!

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: Chief Envisioning Officer (IP zapsáno)
Datum: 11.09.2015 20:54

case study:

Vietnamci Cechy, Moravu, Slezsko a Slovensko zacali kolonizovat pred 40 lety aktivitou mezinarodnich socialistu po Vietnamske valce, ktera trvala temer 20 let, skoncila 1975 a byla v ramci studene valky soucasti horke valky, ktera se vedla na uzemi Vietnamu, Laosu a Kambodzi. Uz pred 1989 s nimi a Kubanci byly dokumentovane, ale tutlane problemy, napr. v Tynci n. Sazavou vrazda lekare, ktery odmitl vystavit neschopenku. Jak se vietnamska komunita, politiky oznacovana jako uspesne integrovana, rozrostla a integrovala ilustruje pivovar Staropramen v Radotine [pivovarystaropramen.jobs.cz] , kde t.c. nabizi pozici

" OPERÁTOR KLIENTSKÉHO CENTRA S VIETNAMŠTINOU

PRACOVNÍ NÁPLŇ:
Aktivní prodej produktů společnosti stálým zákazníkům"

Cim se bavi en Cuba de los Castros nekteri soucasnici, kteri do Cech v mire vetsi nez male zacinaji proudit se muzete podivat tady, ale neni to pro deti. [yusnaby.com]

A pisnicka na zaver [www.youtube.com]

Re: Jaká by měla být ZŠ v Černošicích?
Autor: nk, (IP zapsáno)
Datum: 14.09.2015 22:18

hmmm... trochu odvázanější Majkl Jackson

Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.