cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2
Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 14:11

Přijďte si udělat názor a přijďte pomoci s rozhodnutím!

Topolová alej mezi Černošicemi a Radotínem je nebezpečná!? Musí se pokácet? Kolik stromů? Je jiná možnost?

Přijďte na terénní šetření společně s dendrologem ing. Hamerníkem - ve středu 15.7. v 17:00 u chatové osady Na Vírku (sraz u parkoviště na začátku osady - proti prodejně bazénů).

O dvě hodiny později, v 19:00, se bude o osudu stromů jednat na veřejném zasedání zastupitelstva v Club Kinu.

Podle předběžného vyjádření znalce, kterého město pověřilo zpracováním posudku na alej mezi Černošicemi a Radotínem a na park před osadou Na Vírku, je cca 120 topolů nestabilních, z toho část v havarijním stavu, a dalších cca 80 je na hranici životnosti.

Zastupitelstvu bude prezentován finální závěr dendrologického posudku a bude se jednat o tom, zda je nutné kácení, a pokud ano, v jakém rozsahu, zda je lepší pokácet část stromů hned a další prořezem zachovat ještě třeba na pět let, nebo alej obnovit (nahradit novou výsadbou) jednorázově.

Postup bude každopádně nutné dojednat a koordinovat s několika různými majiteli pozemků, na kterých se stromy nacházejí.

V posledních pěti dnech měli naši dobrovolní hasiči v této lokalitě další skoro desítku zásahů kvůli padajícím větvím, které ohrožují bezpečnost. K zásadnímu prořezu aleje přitom došlo již po větrném polomu v létě 2013, ale stav aleje je už zase špatný.

Město bude v nadcházející době cestu/cyklostezku v případě větrného počasí s ohledem na bezpečnost dočasně uzavírat.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 15:42


Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 20:34

Ty topoly patří pokácet všechny, hned a místo nich vysadit něco, co nevyroste do takové výšky, má to pevnější dřevo a nebude tomu vadit občasné zaplavení. Vhodný typ jistě určí odborník. Také umístění nových stromů by měl určit odborník tak, aby nevytvářely nebezpečné situace tak, jako stávající topoly zhruba na 49.9718436N, 14.3454492E (přes koruny topolů nelze místo určit z fotomapy přesně)
Stromy jsou fakt nebezpečné, jak jsem tady psal už několikrát. Jejich pokácení nic nezpůsobí, viz bývalé topoly u školy nebo u budované benzinpumpy. Hysterický jekot "ochránců přírody" je očekáván a doufám, že nedojde sluchu těch, kteří o věci rozhodují.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 21:45

"hysterický jekot" můžeme eliminovat na minimum, jen když budeme prezentovat projekt od A do Z, tzn., že nebudeme mluvit jen o kácení, ale budeme se rovnou bavit o tom, co a jak tam vysadíme atp. To může dost přispět k rozumné diskusi. Dotace je z mého pohledu podmínkou. I řešení řezem "na hlavu" nebo "na babku" není asi úplně od věci, ale to jen komentář na okraj. K omezení hysterických reakcí přispívá i vyloučení příliš rezolutních prohlášení :-)

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 22:18


Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: ...---... (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 23:37

Tohle se hlavně mělo udělat přad pár lety, než se začala asfaltovat cyklostezka. Stejně jako je naprosto zbytečné, aby byla cyklostezka asfaltová (notabene když na kú Radotína pokračuje na štěrku), tak je taky pitomost vyasfaltovat cestu a hned si jí nechat zničit vývraty okolo stojících a odumírajících stromů (ale ona vidina dotačních titulů je tak lákavá a když se leje asfalt...). Navíc ta stezka by nemusela být klikatá jak od ožralýho cesťáka.
Se stromy u lidušky to šlo ráz na ráz a nikdo se nikoho na nic neptal, tak proboha k čemu tenhle alibismus? (ale ona vidina dotačních titulů je tak lákavá a když už je ta pila nastartovaná...)

Nechť vedení města předvede zásadovost, jakou prokazuje ve slavné kauze "každý rok nového ředitele pro naší školu!"

Čert nám byl ty evropský dotace dlužnej.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: canoe (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 13:21

"Město bude v nadcházející době cestu/cyklostezku v případě větrného počasí s ohledem na bezpečnost dočasně uzavírat" je prikladem politiky bezduvodneho omezovani osobnich svobod a vytvareni a prijimani zavazku, kterym nelze dostat. Bezpecnost nelze garantovat, lze k ni prispivat, napr soustavnou vychovou ke schopnosti prizpusobit sve chovani povaze a stavu prostredi vcetne pocasi, viz. 09.07.2015 22:18

Svoboda a odpovednost za bezpecnost pod stromy necht je ponechana tem, kdo se pod stromy rozhodnou pohybovat. Zvysovat bezpecnost vykacenim nebo "vysadit něco, co nevyroste do takové výšky, má to pevnější dřevo a nebude tomu vadit občasné zaplavení" evokuje moudrost organizace, která na svem sjezdu vyresila narodnostni otazku usnesenim, ze narodnostni otazka neexistuje. Proc ty stromy prezily vsechny ty zaplavy, tvrdosijne setrvavaje "v havarijním stavu" a "na hranici životnosti," natruc periodicke decimaci temi, co si mysli, ze vlastni
patent na rozum a odpovednost? Jak je mozne, ze v nekterych opravdu vetrnych zemich, napr Britanie a Nizozemi, uspesne preziva tolik mohutnych starych stromu? Proc se topoly tradicne pouzivaji jako vetrolamy?

Navrh mj vyvolava otazku, kdo a jak bude rozhodovat, ze nastane/nastalo vetrne pocasi, 24/7, a jakou za toto sve rozhodovani ponese odpovednost na rozdil od danoveho poplatnika, ktery to bude vsechno financovat a trpet. Kdo to bude? Zase nejaka senior garbage disposal manager, co udajne muze za "obnoveni" zus zahrady na Lysou horu?

"V posledních pěti dnech měli naši dobrovolní hasiči v této lokalitě další skoro desítku zásahů kvůli padajícím větvím, které ohrožují bezpečnost." Je mozne dokumentovat, v cem spocivaly zasahy a jak padajici vetve ohrozily bezpecnost? Ci bezpecnost? Jake jsou obeti? Jake jsou dokumentovane obeti za vsechna ta leta vs obeti vrazd, loupezi, znasilneni a dopr nehod?

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Michal Strejček (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 14:44

Pokud budeme k celé věci přistupovat tak, že stromy ohrožují cyklostezku, bude se kácet. Jsem však opačného názoru a to, že nebezpečím je právě ta cyklosteska. Akutním nebezpečím nejenom pro cyklisty, ale především pro stromy na břehu řeky (vede se dizkuse o potřebě je vykácet). Dlouhodobým nebezpečím pak pro životní prostředí, které tak nějak plíživě přizpůsobujeme našemu asfaltovému "pokroku". Před silou peněz jsme pokorní, ale peníze, jak už zde jednou canoe napsal, jsou jenom papírky s nějakým obličejem. Takže bych byl celkem rád, kdybychom začali přemýšlet i v opačných dimenzích. Možná přijdeme na to, že zdraví nejenom cyklistů současných i budoucích ohrožujeme především my sami a ne ty topoly. V diskuzi mezi zastupiteli, protože rozhodnutí půjde teď do zastupitelstva, jsem se vyslovil pro uzavření cyklostezky a ponechání topolů jejich osudu. To asi není zcela možné, takže to skončí nejspíše nějakým kompromisem. Mám však obavu, že i kompromis v tomto případě bude pouze řešením z pohledu délky našeho života, ne z pohledu podstaty problému a tím je naše iluze, že budoucnost máme plně pod kontrolou. Nemáme, tu mají pod kontrolou topoly, smrky pichlavé atd. ...
M.S.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 16:09

Gratuluji pane Strejčku, z levelu "opozice" jste se přesunul do "zakaždou cenuopozice", jako tomu bylo u jedné zastupitelky u topolů ve Školní.
Každý strom je riziko, podle druhu a stavu je ale rozdílná míra tohoto rizika. Rozumný člověk rizika minimalizuje. Na stavbě se nosí helma, protože je tam řádově vyšší riziko pádu něčeho, než při procházce Vrážskou ulicí. A stejné je to s těmi stromy. Kdyby byla alej dubová /neboli z méně rizikového druhu dřeviny/, tak se problém padajících větví a vyhnilých kmenů neřeší, protože by prostě nenastal ...

Asi jsem ze staré školy, ale člověk je pro mne prostě víc, než strom nebo brouk.
Stromy se porazí a bude z nich užitek - palivové dřevo, stejně jako je tomu, pokud se stromy porazí v lese. Já v tom nevidím naprosto žádný problém.

Výstaržný příklad viz:

[zpravy.idnes.cz]

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Michal Strejček (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 16:21

Špatně jste mě pochopil. Pro mě je také člověk víc než strom a ten je víc než asfaltová cyklosteska. Otázkou je, co člověk potřebuje k životu víc. Někdo tu cyklostesku, někdo strom :-) Mohl bych také napsat, že kdyby cyklosteska nevedla pod topoly, riziko by nebylo, ale to jsou kdyby.
M.S.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 16:51

přečetl jsem si příspěvek pana Strejčka a musím konstatovat, že větší hovadinu jsem už dlouho nečetl. A to jsem v práci musel číst vize různých europrojektů z oblasti železniční dopravy. Ani využití neexistujícího satelitního systému GALILEO pro zabezpečení existující žel. dopravy nebylo tak blbé...
Dovedu-li jeho myšlenku ad absurdum, tak můžeme zastavit provoz na II/115 mezi Černošicemi a Radotínem, protože tím provozem strašně ohrožujeme okolo rostoucí stromy a tím i budoucnost. A těch ohrožených stromů podél trati 171!

Zpět do reality - ví někdo, kdy ty topoly byly vysázeny? Na starých pohlednicích Černošic, které jsem našel není řeka směrem k Radotínu vidět. On totiž každý strom (podobně jako člověk) má svoji "životnost" a pak to s ním jde od 10 k 5. Jako třeba se Semtínskou lípou u hradu Kost. Padla zásahem povětrnosti (cca 10 let zpátky) a místní místo ní zasadili novou. Ale tenkrát neznali názor pana Strejčka, že měli zastavit dopravu na silnici ze Sobotky na Kost...

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: canoe (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 17:06

Argumentace padem exemplare pajasanu zlaznateho, agresivniho rychlerostouciho plevele z Asie, ktery se bezne nedoziva vic jak 30 let, zda se byt nestastna. Dle fotodokumentace tohoto 7 let stareho pripadu se navic jednalo o prokazatelne mrtvy strom s uhnilymi koreny. S cyklostezkou se to ma tak, ze dobroser utracel cizi penize, aby vyvolal spin-off effect, a nevzal v potaz, ze topoly jsou zname zejmena svym mohutnym korenovym system, ktery je schopen totalne znicit i jinsi stavby nez je cyklostezka, a ted dobroser vetri prilezitost pro dalsi spin off. Jinak topoly se standardne pouzivaji k braneni vetrne erozi a bezne maji v prumeru 1.5m, pokud je nekdo driv nerozkrade na palivove drivi.

Honzaku, co takhle ride off to the sunset, dokud je cas, nebo si alespon prestante brat kulicha pod helmu.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 17:47

:-) honzáku, buďte v klidu. Řeknu Vám jak to skončí. Všechno se vykácí a vysadí se nové stromy. A víte proč? Protože jinou možnost v tuto chvíli prostě nemáme. Jsme rádoby postaveni před rozhodnutí, ale o osudu topolů bylo již dávno rozhodnuto. Že cyklistu neochrání helma před pádem topolu bylo jistě zjevné již při plánování cyklostezky. Tam byste tedy měl směřovat svoje ad absurdum abychom se podobným kolizím pro příště vyhnuli. Jediné o čem se teď budeme bavit je časová posloupnost kácení. Kdo to to zaplatí (a částka to není malá) je také jasné - Vy, já, canoe atd. Chtěl jsem jenom vyjádřit jiný názor než ten, že jediná správná úvaha o vztahu cykloturistika versus alej je vykácet stromy, které ovšem do chvíle než někoho napadlo vést pod nimi cyklostesku nijak nebezpečné nebyly. To považuji za hodně drahý špás.
Šťastnou cestu přeje M.S.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (10.07.2015 17:48)

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 21:38

po filozofické rovině má pan Strejček v mnohém pravdu a je dobře, že to říká, ale stejně bych viděl rozdíl mezi záměrem kácení alejí kolem silnic a zejména silniček a věcí, kterou řešíme my.
Co je také pravda, že cyklostezka není jen naše a tudíž nevidím důvod, aby Černošice nesly všechny náklady na údržbu nadregionální cyklotrasy - to je stejné jako kdyby II/115 byla udržována z naší kasy (ale kdyby se ze II/115 stala silnice nižší třídy a silnice II. třídy vedla jinudy (honzak ví kudy) a my mohli regulovat provoz kamionů, to by byl jiná, tedy možná...vše něco stojí...) - takže bez dotace jen nezbytné zásahy!
jinak mám také pocit, že je rozhodnuto. Ale topol je sázen s tím, že bude pokácen - jde o to jak to celé provedeme. Bude to tam docela dlouho dost nepřívětivé (i pro cyklisty)… Škoda, že soudruzi nesázeli duby místo topolů...
[www.trebechovice.cz]

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 22:46


Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2015 10:04

Po přečtení dalšího příspěvku pana Strejčka jsem pochopil, že ten původní byl psán s nadsázkou větší než velkou. Jen mi to jaxi uniklo, pročež se omlouvám za slova prostá a nelíčená, kterými my, drsní Kansasané, vyjadřujeme podiv nad ději a informacemi neobvyklými. Navíc se mi ulevilo!!!
Pakliže mě paměť neklame, tak cyklostezka je dítkem jisté přední funkcionářky TOP09 z doby, kdy ještě kopala v jiném dresu... A dílko to bylo opravdu podařené, párkrát jsem tudy jel, než to přeorala celkem běžná povodeň.
K asfaltování cyklostezek podél řek jen tolik, že správný PŘÍČNÝ sklon funguje jako automat na čištění po povodni, tudíž šetří nemalý peníz. Na rozdíl od sluníčkově rustikálního provedení např. v Srbsku, které se po každé povodni s + 1 metrem vody musí složitě obnovovat, neb vzniklé víry tu vrchní vrstvu odnesou a nahradí směsí bahna (smradlavého) a písku. Podobně na katastru Radotína před prvními chatami, zde řeka ukládá množství oblázků, po kterých se potom fakt dobře jede...
Inspirace zahraničními neasfaltovými cyklostezkami podél řek trochu kulhá - tyto jsou většinou na vysokých hrázích, bez topolů a povodeň na ně dosáhne jen v katastrofických případech. Např. u Rýna a Innu, abych si nevymýšlel, protože po těch jsem jel.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 11.07.2015 10:38

Honzaku, jako drsný Kansasan byste mohl znát ještě odpověď na jednu otázku. Kolmo mezi II/115 a řekou vede sfaltová cesta (silnice), která je uprostřed pole, když se stočí podél řeky na Radotín, zavezena stohem hnoje a shnilé slámy. Nevíte proč?
M.S.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (11.07.2015 10:43)

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: canoe (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2015 15:51

Konstatuji, ze argumentace zajistenim bezpecnosti ma vetsi nez male trhliny. Zrejme neexistuje dokumentovany pripad, kdy predmetne stromy nekoho zranily pred i po vybudovani cyklostezky. Naproti tomu existuje pripad, kdy mestska policie (tj zamestnanci p. starosty) zajistovala bezpecnost tak nestastne, ze po cyklostezce provozovala honicku fetaka na skutru a vehnala ho do srazky s 39 letym cyklistou. V dobe mobilnich telefonu, vysilacek, nejvetsiho poctu policistu na hlavu v Evrope a skutru s konstrukci vylucujici provoz mimo zpevnenou komunikaci. [tn.nova.cz] Treba by ted mohli jit meststi straznici ucit fyziku do Mokropes? S hybnosti a Newtonovymi zakony jiz maji demonstrovanou praktickou zkusenost.

Erb a logo uz mame. Co takhle hymnu? [www.youtube.com]

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Petr D. (IP zapsáno)
Datum: 17.07.2015 11:41

Já bych kolem té trasy taky asi raději viděl jiné stromy než topoly. Ale víc než topoly mi vadí ta asfaltka. Cyklisti v těch těsnejch oblečkách si myslí, že jsou tam na závodní dráze a že jim to tam patří ... a pro chodce (nebo chodce se psy) jsou asi 100x nebezpečnější než nějaký blbý topol smiling smiley Proto mi taky tak vadí ta současná asfaltizace Černošic, protože na komplet novém povrchu se auťáky nebojí rozjet daleko víc než na trochu drsnějším podloží, které vytváří víc tření, takže vzniká mnohem víc nebezpečnějších situací. Krom toho starší cesta má svoje kouzlo, svojí kvalitu, nová vás nutí se pořád někam hnát, ale to je můj subjektivní dojem.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 02.08.2015 10:44

S povděkem konstatuji, že město přistoupilo k řešení topolové aleje zcela realisticky. A dovolil bych si připomenout, že stejné topoly vadí i v na katastru Dobřichovic podél téže cyklostezky. Cyklistům, ale hlavně lince 22 kV od 49.9339283N, 14.2993233E do 49.9325194N, 14.2915342E.
Bude-li se kácet a řezat, mohlo by se možná společnou zakázkou něco ušetřit na režii realizační firmy.
Pro Petra D. bych měl otázku - jaké je vhodné oblečení pro cyklistu? Ti návrháři, kteří na tom už cca 150 let pracujou asi budou pěkní blbci, že?

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Petr D. (IP zapsáno)
Datum: 03.08.2015 12:59

Ne mě nešlo o to dělat přednášky ohledně toho, co je vhodné pro cyklo. Jen jsem tím naznačoval, že to tam často vypadá jako na závodní dráze ;-) díky asfaltu, bohužel..

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 03.08.2015 21:25

a Radotín to již vyřešil zdravotním prořezem proschlých větví a topoly zde vesele nově obrážejí. Učinil tak mimo vegetační období a mimo turistické prázdninové období.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Objížďka objížďky (IP zapsáno)
Datum: 10.08.2015 11:14

Cyklostezka od Prahy, Radotín částečně uzavřená, objížďka řádně vyznačená, sdělení pro kolaře dobré. Pak se vrátíte zpátky na trasu a hle na Černošice přehrazené a strohé sdělení použijte objízdnou trasu na Lipence. Takže po objížďce objíždky zpět.. Na samotné cyklostezce ani noha proacující, jen kolaři klepající si na čela a sdělující si : kácení v sezóně a navíc ve veg. období to je frajeřina. Pokud se musí kácet a je to akutní, proč tam tedy nikdo nekácí a nepracuje se na odstranění zákazu. V lednu je cyklostezka k ničemu.. Snad úřad zvedne zadek a projde si to až k biotopu do Radotína, kde byl stejný problém.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 12.08.2015 21:43

Rada města Černošice
Městský úřad
Riegrova 1209, 252 28 Černošice

Otevřený dopis
V Černošicích 12. 8. 2015

Vážení radní,
obracíme se na vás jako na skupinu lidí, kteří nesou většinu odpovědnosti za rozhodování a jeho dopady na naši komunitu. Obracíme se na vás ve věci nyní již hojně diskutované topolové aleje podél Berounky směrem na Radotín.
Že je alej dlouhodobě zanedbaná, že křížence topolu, které ji tvoří, nejsou úplně ideální a dlouhověké, že množství stromů mělo být dávno pokáceno, aby mělo smysl ty ostatní udržovat, a že nyní nás čeká radikálnější zásah, víme snad všichni.
Rozumíme argumentům, které vás vedly k rozhodnutí alej pokácet jako celek, a s většinou z nich souhlasíme.
Jsme ale silně přesvědčeni, že některé závěry zásadního charakteru, mezi něž rozhodnutí o pokácení celé aleje bezpochyby patří, je nutné udělat zejména s ohledem na jejich dopad na atmosféru ve městě, což vyžaduje brát zřetel i na zdánlivě nepodstatné až pošetilé názory. Naše město je i tak zatíženo tématy, která náladu v něm negativně ovlivňují.
Řešením, za které bychom se nemuseli stydět a které by obstálo před obhájci i odpůrci kácení, je vybrat z perspektivnějších stromů vhodně umístěné exempláře, ty ošetřit, zbytek pokácet a vysadit nové dobře vybrané stromy.
V aleji nejde jen o stromy a o zdejší atmosféru – jde i o pověst města za jeho hranicemi.
Proto vás žádáme o přehodnocení postoje k aleji jako celku. Vaše rozhodnutí bude mít velký vliv i na ostatní majitele stromů.

Zastupitelé Trojlístek
Tomáš Jandura Jakub Špetlák

P. S. Bylo by také škoda, abychom přes objemná témata zapomněli na skutečnou hodnotu – památný jilm za osadou Na Vírku, jehož kmen naléhavě potřebuje ošetřit.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Vera (IP zapsáno)
Datum: 13.08.2015 23:08

Naprosto souhlasím s Trojlístkem. Jednání hysterické radnice pokácení všeho co má větve mi přijde jak zbavení se nepohodlných seniorů. Kolik cyklistů v ČR zabil strom? Kolik cyklistů v ČR zabilo auto?

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 18.08.2015 20:40

pro honzáka

na kole sem nejspokojenější v civilu,co nosim furt :-)))

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Novinky (IP zapsáno)
Datum: 19.08.2015 10:42

Pro Veru: kolik cyklistu zabil strom? Viz tri dny stara tato zprava: [www.novinky.cz]

Radnice ma posudek od dendrologa, ze spousta stromu je v havarijnim stavu. Pokud to nepokácí a stom na nekoho spadne, tak jde cela radnice do teplaku. Nemluve o to tom, ze se pak vyroji hromada chytraku na tomto foru, kteří budou sborove nadavat radnici "jaktoze s tim ty blbci na radnici nic nedelali a nechali to dojit tak daleko".

Davu se zkratka nelze zavděčit, vždy se najde někdo nespokojeny.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Zvědavý (IP zapsáno)
Datum: 07.09.2015 22:30

Nevíte někdo, jak nakonec budou stromy pokácený? Jestli po nich zůstanou pařezy, nebo budou odstraněný i s kořínkem?

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Volič (IP zapsáno)
Datum: 30.09.2015 20:38

Zajímavý dotaz. Jako dlouholetý pěstitel okrasných dřevin a bylin jsem jednoznačně pro odstranění pařezu i s kořínkem. Dále je nutné opatrně volit druh dřeviny, kterou chceme na původní stanoviště vysadit. Bylo by smutné po letech zjistit, že máme opět plnou alej dutých a ztrouchnivělých kmenů s nevalnou korunou. Na druhou stranu bych zdravé a ještě nenapadené stromy omladil a dal jim ještě šanci k dalšímu růstu.

Re: Osud topolové aleje mezi Černošicemi a Radotínem
Autor: Honza (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2016 13:21

Díky tomu, že alej stále stojí, byl včera velmi vážně zraněn cyklista. A to povíval jen velmi slabý větřík! Hlavně, že tu melete o hysterii. Asi se vám rozsvítí v hlavě, až to spadne na přihlouplý palice někomu z vás nebo vašich blízkých!!!! A nejde tu jen o cyklisty, chodí tam lidi na procházku, maminky s kočárky...

Jdi na stránku: 12Následující
Aktuální stránka: 1 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.