cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
všechny cesty vedou do Černošic
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2015 11:55

Otevřel jsem listopadový IL a našel článek o silničních obchvatech Černošic z dílny "trojlístku". Pevně doufám, že něco takového nikdo nedovolí realizovat!
Při nahlédnutí do mapových podkladů na jejich www stránkách je zjevné, že jde o zcela amatérský pokus, který neprošel ani nezávislou kontrolou. Nabízené podélné profily tras se jaxi nekonají...
Napojení "tunelové" varianty na Jílovišti je zakresleno velmi bohorovně, stejně jako na druhém konci na II/115. Skutečná realizace by byla výrazně složitější v obou lokalitách... Přechod tratě 171 a silnice do Dobřichovic by stavař realizoval jedním mostem...
Obchvat "přes Ořech je taky výživný - v Řevnicích chybí 2 mosty (doufám, že v zátopovém území nepočítají s tunelem), povrchové obchvaty dotčených obcí by jejich obyvatelé také jistě přivítali. Napojení za Řevnicemi (na R4???) také jaxi chybí. Využití stávajících silnic mezi Ořechem a Řevnicemi pro obchvat je myšlénka neuvěřitelná - nehledě na příšerné sklony (Lom Holý vrch, Mořinka, Lety), je kritickým bodem podjezd pod neužívanou žel. vlečkou u lomu Holý vrch (lom jinak jede na plné pecky!).
Ne že by IAD nepotřebovala už 20 let řešení. Ale měl by to navrhovat někdo, kdo se v problematice vyzná. Druhou otázkou (a to neméně kardinální) je financování takové akce. Také výkup pozemků a řev "ochránců přírody" (CHKO Český kras) akci nebudou přát.
Závěrem si dovolím autorům doporučit, aby si navrhované trasy (tam kde to jde) projeli na kole. Získají tak informace k nezaplacení... Já ty silnice projíždím jak na kole, tak autem již desítky let, kolem Holého vrchu naposled včera :-)

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2015 12:13

Ano, jedná se o klasické NIMBY.
U nás vadí kousek silnice podél trati, obyvatelé Dobřichovic a Všenor budou skákat radostí z několikasetmetrového mostu přes řeku a tra´t.
Dále je zde otázka financování - v době, kdy stát nemá peníze na výstavbu D, R a I/x, se najednou najde částka v řádu miliard pro obchvat jedné větší vsi na II/115
:-)

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 03.11.2015 15:33

honzaku, váš názor již známe. Podélné profily na našem webu jsou. Jedná se o námět zpracovaný odborným ateliérem, asi po nás nechcete, abychom zaplatili celý projekt?:-) Co máte přesně proti sjezdu na Jílovišti? Ano, není nějak přesně zakreslen, ale místo na něj je. Přechod tratě - no v porovnání s přeložkou pod kostelem...Proč by obce neměly být nadšené z obchvatů?
x: NIMBY - to je laciný argument. Všenory by tím jedině získaly, zmizel by průjezd skrz. Financování - v porovnání s "naším" tunelem a estakádou kolem Radotína je výrazně lacinější, řeší to víc obcí a ne "jenom" Černošice a jde o to se nějak starat o koncepci dopravy kraje, dostat nějaká rozumná řešení do ZÚR.
Nikdo nechce rušit žádné silnice, ale udělat si jediný krajský tah pro veškerou nákladní dopravu skrz centra Vráže a Černošic a ještě z toho být nadšený, mi nepřijde jako správně. Region by měl mít víc napojení na komunikace vyšších tříd.
A hlavně tyto náměty nepředkládáme jako dogma, ale věci do diskuse, která by mohla přinést i jiné objevy.
Je zajisté jednodušší to a priori odmítnout a přijmout status quo…
A železniční koridor kolem Berounky je prostě hovadina - s tím snad souhlasíte i Vy?

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 04.11.2015 07:23

"Podélné profily na našem webu jsou"
Ano, ale jinde než v "trase na Ořech". Navíc jen 2 pro trasu Jíloviště - Všenory...
K tomu Jílovišti - pan specialista asi nikdy nejel po Strakonické ven z Prahy a neuhýbal na Jíloviště :-) Místní budou štěstím bez sebe, že se jim přes ves požene 10 000 aut denně navíc!
Je to nesmysl, který nemá šanci projít. Díkybohu.

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 04.11.2015 08:53

ano, o profilech mluvíme u této trasy. Co míníte narážkou "neuhýbal na Jíloviště" a kterou "ves" máte na mysli? Jestli Jíloviště, tak tam je navržen sjezd mimo obec. A nadšení v Černošicích až tudy pojede téměř vše, co nyní jede na Jíloviště a veškerá přidaná kapacita rostoucího regionu, bude také bezmezné - co Vy na to?

Mluví o tom i studie ČVUT na kterou se odvolává vedení města, cituji ": „Ale je zřejmé, že výstavbou obchvatu Radotína by došlo k dalšímu zatraktivnění silničního spojení mezi spádovou oblastí Dobřichovice a Prahou vedoucí právě přes Černošice. Zde hodně záleží na konkrétních realizovaných úpravách v souvislosti s optimalizací železniční tratě, ale už teď je možné konstatovat, že by došlo k nárůstu tranzitní dopravy. S ohledem na stávající směrové a hlavně výškové vedení průtahu přes Černošice a také s ohledem na šířkové uspořádání komunikace především v centru Černošic, může být dosaženo hranice kapacity této komunikace….“

Ve studii také mluví o tom, že z aut, která nyní jedou na Jíloviště, jich 40 % po otevření přeložky pojede skrz Černošice, osobně tento dohad považuji za podhodnocený (o tom, že to budou všechny větší náklaďáky, se nezmiňují).

Osud přeložky pod kostelem je asi dost podobný tomu, který věštíte našim námětům...uvidíme.

Kdyby tu byla příměstská trať s normálním provozem, tak není potřeba skoro nic měnit.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (04.11.2015 08:55)

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 04.11.2015 09:32

Naprosto netušíte o čem píšete... Navštivte nejprve Jíloviště a pak si můžeme psát dál. Předtím si POZORNĚ prohlédněte vlastní dokument 02-PRHL-SIT.pdf, nejlépe ve zvětšení alespoň 200%. Ostatní podrobné soubory BOHUŽEL končí před tím sjezdem :-)))

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 04.11.2015 10:48

jsem rád, že se dobře bavíte. Ok, v tomhle to je blbě - díky za upozornění, je to tady 06-D-SIT-4. Omluvte, že se jedná o schematické znázornění. Prostě přímý sjezd na Jílovišti je uvažován v místě pod mostem, jestli má nějaké vady nebo zjistíte jiný důvod, proč to nejde, to už nechám stranou. Náš záměr je na věc upozornit a ukázat, že to jde.

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 05.11.2015 07:49

Já se nebavím, já jen okem technokrata hodnotím předložený materiál.
Přímý sjezd pod mostem na Jílovišti je bez RAZANTNÍ PŘESTAVBY R4 další nesmysl - jak by např. T 148 stavební firmy zatočila z R4 v BRUTÁLNĚ OSTRÉM ÚHLU bez ohrožení ostatních účastníků provozu?Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly - to věděli již naši předkové...
Silniční obchvat Černošic je třeba a to už asi 20 let. Ale jednoduché a laciné řešení takového problému bohužel neexistuje. A na funkční (složité a drahé) hned tak nebudou peníze... Cestu z toho klubka neznám - kdybych znal, tak se tím budu živit :-)

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 05.11.2015 08:28

honzaku, ok, od pohledu technokrata bych čekal víc. Jestli dokážete z námětu v měřítku mapy odhadnout konkrétní technické řešení resp. to, že to nepůjde, pak klobouk dolů. Stejně tak jde hledat projekční řešení tak, aby to šlo. Nesmíme si plést návrh nějakého generelu, trasy, koncepce s konkrétním projektem. Na sjezdu na Jílovišti nevidím nic moc zvláštního, že bude potřeba nějak řešit odbočovací pruh a třeba na něm zásadně omezit rychlost se dá očekávat. Není to ale nic zvláštního, stačí se podívat jinde. A jestli to nepůjde, tak hodíme studii do koše, což je běžný osud námětů, ale asi to nevyřešíme povrchní diskusí zde na orgu.

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: DD (IP zapsáno)
Datum: 05.11.2015 20:50

Tak jsem to pochopil pane Špetáku. .
Ale vy vzbudíte dojem u nás, kteří tomu moc nerozumíme že máte řešení a to lepší. Když vám to někdo rozloží a zpřipomínkuje, tak přiznáte, že vlastně plácáte blbosti.
A že je to opozice, jen aby se něco dělo.
Raději už nedělejte nic. Takový to chytráci jsou ve všech oborech ti největší škodiči.
Pěkný večer

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: unit (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2015 08:32

Hlavne, ze to devastacni reseni s prelozkou a tunelem v Cernosicich ma reseni. Muslim, ze hodne lidi bude brzy prekvapenych.

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2015 09:42

DD: nikdo nic nerozložil ani neopřipomínkoval. Jedná se jen o jedovaté narážky na komplikovaná místa námětu, o kterých tedy mimochodem sami víme :-) Takže pro nás nic nového, nic přínosného.

Za námětem si stojím, to bych ho nepředkládal, ale zrovna tak mi je jasné, že se jedná o námět a musí se důkladněji posoudit a přirozeně připouštím, že se někde může objevit nějaký zádrhel - to je ale úplně normální postup u jakéhokoli projektování.

Že to vnímáte jako, že se chci předvádět, poučovat nebo škodit, je Váš problém, zkuste to vnímat jako námět do diskuse na téma dopravy v regionu, který mě stál čas a peníze a je veřejně k dispozici a to k posměchu, ke kritice, k zamyšlení - dle svobodné volby :-)

Naopak postup, se kterým se řeší přeložka II/115 v Černošicích je přesně opačný - silou se valí „nápad“, rozšiřuje se zábor a důvodem je jen to, že se neví, jak se to tam napasuje a jestli to vůbec půjde - postup přesně opačný než by měl být.

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: PN (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2015 15:25

Souhlasím s panem Špetlákem. Nejdřív mysleme a pak jednejme. Černošická radnice dělá pravý opak. To si fakt myslíte, že se nebude bourat???

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 06.11.2015 16:02

"Jedná se jen o jedovaté narážky na komplikovaná místa námětu"
Jistý Dr. J. G by měl z pana Špetláka velkou radost - tvůrčím způsobem rozpracovává jeho 80 let staré postupy. Ale proto se dal na politiku, takže je vlastně všechno v pořádku.

Ohledně průtahu II/115 pod školou a hřbitovem zastávám názor, že to je rovněž stavební a provozní nesmysl. Asi to bude tím, že občas zajdu k jednomu známému, dotčenému tou navrhovanou stavbou. A koukám přes plot dolů na trať. Za stabilitu navrhovaného zářezu bych nedal ani zlámanou grešli. Rovněž jednokolejný provoz v úseku Radotín - Dobřichovice během stavby výrazně přispěje k propustnosti tratě a spokojenosti cestujících...

Re: všechny cesty vedou do Černošic
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 09.11.2015 10:15

honzaku, no, nevidím důvod Vám neříct, že vaše hodnocení mi připadnou zbytečně jízlivá a přiblblá, i přes to, že se ode mě jako komunálního "politika" předpokládá, že to snesu :-) Snesu, ale nevidím důvod vám neříct, co si z vašich projevů odnesu o Vás. Furt považuji za přínosnější se "dát na politiku" než jen vypouštět "moudra" zde na orgu. Zas tak velký odborník asi nebudete, to byste se asi držel věci a neřešil nepodstatné věci a nepoužíval argumenty, které s věcí nemají nic společného, prostě k věci toho zas tak moc nemáte, tak musíte tahat jiné "zbraně". Dobrý den.



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.