cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
"Mene znacek = mene nehod"
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2007 10:24

[auto.idnes.cz]

Vim, ze tady s tim stejne nikdo nic neudela, ale alespon pro zajimavost. Osobne jsem zvedav, jak dlouho bude politikum a urednikum v CR, a i politikum a urednikum v Cernosicich trvat, nez pochopi, ze zadne plechove znacky (tedy ani zona 40, ani cyklisto sesedni z kola apod) samy od sebe zadnou bezpecnost nezvysi, a stejne tak bezpecnost nezvysi ani chodniky na vysokem obrubniku (trend soucasnych rekonstrukci komunikaci v Cernosicich) apod. Stejne tak jsem zvedav, kdy konecne okoukame, ze reklam podel silnic musi byt co nejmene (pak se totiz jakakoliv znacka snadno v te zmeti ztrati), a naopak kdy konecne budeme dusledne dbat na kvalitni vodorovne znaceni alespon u hlavnich silnic, a idealne i s patniky s odrazkami, apod.

Re: "Mene znacek = mene nehod"
Autor: siml (IP zapsáno)
Datum: 07.08.2007 12:34

dlouho, zdyt prece dat nekam zbytecnou znacku je tak pohodlne a pritom je videt cinnost, zkratka urednikuv a politikuv sen. :-) nakonec staci prece zavest informativni znacku "pozor nebezpecny chumel znacek, reklam a kdovi jeste ceho" a je problem vyresen, nebo snad ne?

Re: "Mene znacek = mene nehod"
Autor: Katerina H. (IP zapsáno)
Datum: 08.08.2007 17:38

Dovolim si drobatko nesouhlasit, predevsim s tim clankem. Tohle je hledani viniku a pricin na uplne spatnem miste. Nehody na silnicich nezpusobuji urednici a politici svymi zakony, nezpusobuji je ani dopravni znacky, ani jejich prebytek nebo nedostatek, ani vyvysene obrubniky nebo zadne obrubniky.
Nehody zpusobuji jedine a pouze ridici (samozrejme potazmo cyklisti a chodci - zkratka ucastnici provozu) svou nepozornosti, neznalosti, neschopnosti se v provozu orientovat, bezohlednosti .....
Rozumnejsi mi prijde eliminovat nikoliv dopravni znacky, ale neschopne ridice.
To je v nasi zemi pravdepodobne nepruchodne, protoze by ze silnic zmizela dobra pulka ridicu, vcetne tech politiku a uredniku :-))

Re: "Mene znacek = mene nehod"
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 08.08.2007 19:26

:-)
Myslim si, ze to je spatne pochopeni toho, co se v tom clanku pise. Neni totiz o hledani viniku, ale o zpusobech, ktere mohou udelat nejen silnice, ale i chodniky a cyklostezky bezpecnejsi. Rada odborniku, a to i na nasi dopravni fakulte tady v CR, jiz nekolik let marne rika i to, co je zmineno v tom clanku. A jedna z tech veci je, ze zadna znacka, ani represe tu bezpecnost naseho okoli a silnic rozhodne nezvysi (nebo jen tragicky malo), a bohuzel paradoxne jeste zvysi rizika a i bezohlednost.

Nemyslim, ze by bylo treba ridice eliminovat (tedy citim z Vaseho vyjadreni, ze nejakymi represemi a tresty, a cim tvrdsi, tim lepe). Naopak, je potreba jim davat informace, ucit je slusnosti a ohleduplnosti k okoli, a pokore k autu, jakou by meli mit k nabite zbrani. Nic z toho u nas neni, a navic si jeste zhorsujeme prostredi kolem nas z hlediska bezpecnosti. Schvalne, kdyz si doma udelate treba 10 cm vysoky prah mezi dvermi, budete o nej obcas zakopavat, a bude to bezpecnejsi, nez kdyz tam nebude (stejne jako ten vysoky obrubnik) ? Nebo kdyz budete mit doma kluzkou dlazbu, na ktere kazdou chvili uklouznete, a date si tam ceduli "zona pomale chuze", prestane Vam to klouzat ? Asi ne, ze ? Spise udelate neco, aby to neklouzalo a nezakopavala jste (a to presne podle me rika ten clanek). Vim ze je to zamerne pokroucene prirovnani, ale podle me docela na miste. Nebo si vzpomente, jak zabralo v metru upozorneni "stujte vpravo". Aniz bych chtel hodnotit ten prinos stani vpravo, tak se to zkratka lidi naucili. Verim, ze i cedule na dalnici "jezdete vpravo" misto bilboardu, nebo "rozsvitte svetla", "kupte si znamku" apod by u lidi zabralo vice, nez represe. Stejne tak by mnohem vice prospesnejsi nez represe byl novy zpusob uceni v autoskolach. Napriklad v nemecku chteli po kolegovi, aby pri zkousce s policajtem vjel na dalnici a ukazal, ze je schopen jet rychlosti 130 km/h. Udajne proto, ze maji zjisteno, ze nejmene tragicke nasledky pripadne nehody se stavaji v pripade, kdy auto(a) pred kolizi jelo 120-130 (takze se snazi, aby to kazdy umel), a naopak nejvice tragedii se stava pokud ta auta jela mezi 80-90. A moje osobni zkusenost odtamtud jen potvrzuje pomerne vysokou vyjezdenost tamnich ridicu. Jen malokdo mezi obcemi jel nejak vyrazne mene nez povolenou rychlosti, a stejne tak i v obci a na dalnici (u nas tak nejezdi skoro nikdo ...). A protoze tak jezdi drtiva vetsina, malokdy Vas neco "nuti" predjizdet (coz je dle meho nazoru nejnebezpecnejsi manevr na silnicich - i kdyz ve statistikach to bohuzel vetsinou shrnou pod prilis rychlou jizdu).

Takze ja osobne s tim clankem plne souhlasim. Osobne si totiz dovedu predstavit, ze az pojedu treba nekde na kole (treba v Cernosicich), a prijde krizova chvilka, tak mi ten vysoky obrubnik fakt v nicem nepomuze (leda tak rychleji na zem, a mozna i pod auto, nez se stacim rozkoukat). A podobne i v jinych situacich. Znacek je na nasich silnicich jak sr...., a i pres cistku jich je rada zapomenutych ci zcela nesmyslnych, coz vede vsechny ridice jen k jejich ignoranci, a cast pak k jezdeni "podle citu", a zbytek (casto zbytecne) k pomale jizde (coz vubec neznamena k bezpecnejsi jizde). A za to, jak ty silnice vypadaji, mohou v prvni rade zejmena politici a urednici.

Ale mate pravdu v tom, ze za nehody mohou sami ridici. Jde jen o to, jestli jim pomahat, abychom nedelali chyby (a nebo alespon mene, nez dnes) a tudiz nebourali (nebo mene), a nebo jim delat prostredi co nejvice komplikovane a malo bezpecne. Ale jak jsem psal, tady je to jen zcela nepodstatna "akademicka debata". Spise jen pro zajimavost ... (sorry za delku :-) )

Odškodnění-dopravní nehody,rehabilitace
Autor: Petr (IP zapsáno)
Datum: 08.10.2010 19:50

Statisticky je 95 % poškozených při dopravní nehodě nespokojených s přiznanou výší odškodného. Pojišťovny využívají neznalosti a nedostatku kompetence svých klientů. Vyplácejí částky neodpovídající utrpěné ztrátě.
Měli jste dopravní nehodu a byli jste při ní zraněni?
Bráníme Vaše práva!
Naše služby, jsou bez vstupních poplatků.
Více informací o Nás se dozvíte na www.zarizeno.eu

Re: Odškodnění-dopravní nehody,rehabilitace
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 08.10.2010 20:44

nemám auto a taky žiju :-)))

Re: "Mene znacek = mene nehod"
Autor: Josef Linhart (IP zapsáno)
Datum: 08.10.2010 21:14

Zdravím Tomme1,

co se těch značek týče, dávám vám za pravdu. Jakožto člen dopravně-bezpečnostní komise vás snad trochu potěším tím, že v Černošicích jsem trend rušení značek zaznamenal - několik jsme jich nechali odstranit a další zrušila Městská policie. Dohromady jich byly tak desítky. Zlváště tam, kde bylo jasné pravidlo pravé ruky a podobně. Co se obrubníků týče - také mně často vadí - hlavně při jízdě s kočárkem. Ale troufám si tvrdit, že na mnoha místech často slouží i jako svody děštové vody...?

Re: "Mene znacek = mene nehod"
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 11.10.2010 10:11

:-) tak to je dobra zprava :-)

A co ta nesmyslna zona 40 (50 je dle meho nazoru v drtive vetsine, pokud dava ridic pozor, dostatecne bezpecna, a pokud pozor nedava, prejede vas klidne i mnohem mensi rychlosti...) ?? ;-) kde a proc je v obci potreba a proc je v cele obci (a malokdo ji zcela logicky dodrzuje, a kdyz uz tak ji preventivne dodrzuje jizdou tachometrovych 35 a mene :-) ). Kdy napriklad u obou autobusovych zastavek na Vrazi dojde ke smerovemu rozdeleni pruhu, aby tam fyzicky neslo predjizdet na prechodech a chodec byl i uprostred silnice chraneny pred pripadnym nepozornym ridicem nebo hovadem (vim, ze je to krajska silnice, ale neverim, ze by na podnet od obce nevzali ohled pri pripadne oprave/rekonstrukci II/115, ktera by to UZ ZASE potrebovala jak prase drbani...) ? Jak takove smerove provedeni vypada na kraji dobre vedi, protoze treba na 101 cestou z Prahy na Kralupy jich je cela rada, i se zpomalujicimi sikanami. A co nesmyslne prahy ? Treba ten nesmyslne sikmy na krizovatce Skolni-Mokropeska, a i jine dalsi ? Opravdu je 100% ridicu natolik nesvepravnych, ze je potreba je takto sikanovat ? A nebo kvuli par debilum budeme skakat vsichni (takze klasicke prizpusobovani se neprizpusobive mensine) ? Bohuzel uz jsem nedavno v Praze zazil, jak jedno z takovych neprizpusobivych hovad me na krizovatce pri jeho odbocovani za podobnym "skokem" v Praze nesejmulo asi tak o milimetry (jel rychle, "trochu" si skocil, a auto v tu chvili nemel abslutne pod kontrolou, me minul ve smyku opravdu o ty milimetry a nestihl bych udelat nic ani ja, ani pripadny chodec/cyklista, ktery by pripadne jel za mnou, protoze tam uz bylo to hovado v protismeru...)

Preji hezky den :-)

Re: "Mene znacek = mene nehod"
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 11.10.2010 11:20

No, koukam, ze ta moje prihoda s milimetry za ruznymi "zpomalovaci" asi neni tak uplne ojedinela, jak jsem si myslel :-) : [praha.idnes.cz]

Docela by me zajimalo, jak tedy vlastne pricne prahy maji zpomalovat takoveto ridice, a koho v takovem pripade vlastne chrani??? Jako by nestacilo, ze prakticky uplne vsude chybi vodorovne znaceni a patniky, vsude po cestach ruzne cneji nebo se propadaji kanaly nebo cela silnice (cemuz se rada ridicu casto dost nebezpecne vyhyba), jeste si prekazky budeme stavet sami :-). Tahle "vlastni ceska cesta" me opravdu dost stve. Mozna by stalo za to vymyslet znacku "ridici vystup, a pretlac pres pricny prah auto", coby obdobu znacky "Cyklisto, sesedni z kola" :-) :-) Ale radeji bych byl, kdyby alespon vodorovne znaceni bylo spravne a v poradku, pricne prahy nebyly, a policie eliminovala ty, ktere nijak neovlivni ani pricne prahy...



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.