cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Karlická
Autor: Cimrman Jaroslav (IP zapsáno)
Datum: 23.03.2007 09:20

Může mi toto poněkud nepřehledné téma někdo osvětlit? Co jsem pochopil, tak:

1) město chce rekonstruovat ulici Karlická
2) U "bytovek" je část pozemku pod touto ulicí ve vlastnictví majitelů "bytovek"
3) obyvatelé bytovek dospěli k názoru, budou-li mít novou ulici, budou po ní jezdit zlá auta (zlé je to auto, které není jejich)
4) proto budou blokovat výstavbu komunikace

Jestli je to tak, připomíná mi to princip Hospody Na mýtince

Re: Karlická
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 23.03.2007 10:36

Mily Cimrmane, obyvatele bytovek dospeli predevsim k nazoru, ze kdyz jim neco patri, tak maji pravo mluvit do toho, jak s tim take nalozit. Opakovane se zde i na zastupitelstvu vyjadrili, ze stavbu blokovat nehodlaji, ovsem za podminek zmeny projektu. Kdyz se pripravovala Slunecna, slysel jsem od jednoho z vlastniku prilehlych pozemku v oblasti transformatoru historku, jak jej navstivil pan Hajek (tehdejsi vedouci OISM) ukazal mu projekt a v nem tlustou cervenou tuzkou pred ocima dotycneho, skrtnul plot a kus jeho (rozumej ne Hajka) zahrady. Kdyz se dotycny ohradil, ze ta zahrada je jeho soukromy majetek, dostal odpoved, ze je potreba dodrzet nornu sirky komunikace. No a pak to slo hodne rychle, pan Hajek byl na miste poslan do patricnych mezi a svete div se, rekonstrukci Slunecne to presto nezastavilo. Je celkem smutne, ze v nekterych lidech stale preziva duch socialismu, ktery predpoklada, ze vlastnicke vztahy budou v pripade potreby automaticky a bez reci polozeny na oltar rozkvetu obce, kdyz se jeji vedeni tak ci onak rozhodne. Je jeste smutnejsi, ze pokud tak vlastnik neucini, je verejne predstaven jako nekdo, kdo obci skodi, je proti vsemu, k ostatnim spoluobcanum ma negativni vztah atd.
Tak asi tak Cimrmane
M.S.

Re: Karlická
Autor: Michal Bukovič (IP zapsáno)
Datum: 23.03.2007 13:30

Milí Cimrmani, napřed jdu do hospody Na Mýtince, a potom se jedu šplhat na Járovu horu na Altaji. Dostanu diplom v ceně 1.000,- Kč, který jsem si poctivě zaplatil. Taky jste přispěli? www.altajcimrman.cz

Re: Karlická
Autor: JC (IP zapsáno)
Datum: 23.03.2007 13:39

Pane Strejčku,

v žádném případě jsem nechtěl zpochybńovat soukromé vlastnictví či případnou aroganci úřadu vůči "obyčejným" lidem, podrobnosti o dohodě a požadavcích vůči městu neznám. Spíš jsem pochopil, že se jedná o schéma, které už bylo v Černošicích několikrát požadováno: nová ulice ano, ale at pak skrz ní nikdo nejezdí.
Lidé z bytovek samozřejmě nemusí položit na oltář vlasti nic, dokonce si mohu svůj pozemek (který se nyní stejně používá jako ulice) ohradit a nikoho na něj nepustit. Město pak opraví ulici bez této části, a budeme mít ulici asfalt-bláto/díry-asfalt, něco, jako je současná Topolská pod mokropeským nádražím.
Bude to podle práva, ale logika bude plakat. Potrestáni tak nebudou špatní úředníci, ale všichni, kdo si budou dál na tomto kousku ulice ničit své auto nebo boty, a ve finále i obyvatelé bytovek, kterým se bude třeba prášit do oken a co já vím ještě.
Jen jsem chtěl naznačit, že když není vůle se dohodnout, prodělají na tom nakonec všichni, jestli mi rozumíte.
P.S. Ty požadavky obyvatel bytovek by asi bylo dobré zveřejnit, ať si může každý udělat názor.

Re: Karlická
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 23.03.2007 14:25

Pane JC,
nejedna se o schema, ktere uvadite. Naopak, zastupce vlastniku pozemku prozatim vzdy deklaroval ochotu domluvit se prave proto, ze i obyvatele bytovek chapou, ze i pro ne varianta vynechani rozporovaneho useku (viz. Topolska) neni nejlepsi. Nejedna se tedy o spor, zda ulici opravit nebo ne, ale o to, v jakych parametrech. Moznost dohody vidim prave proto, ze spolecny zajem na rekonstrukci trva. Zveřejnit pozadavky vlastniku mohou jenom vlastnici (ciste prakticky vsak nevim, jak by to meli udelat, protoze bez vykresu projektu a katastrální mapy to jde tezko slovy přesně sdelit). Predpokladam, ze probehne dalsi kolo jednani, zatim vuli avizovali vsichni zucastneni. Tak uvidime, kdo je kam ochoten ustoupit.
M.S.

Re: Karlická
Autor: Honza (IP zapsáno)
Datum: 23.03.2007 18:41

Ty nebudeš Jára Cimrman, ty budeš pašerák Gotz, zvaný Dešťovka! Nebo Ludvík? Ale k věci - majitelé obou pozemků (cca 48 subjektů), přes které chce město vést PÁTEŘNÍ komunikaci o šíři 5 metrů s tím nesouhlasí. Na tom jako obyvatel první bytovky u Vrážské nevidím nic špatného, neboť již 28 let mám tentno provoz tak říkajíc v obýváku. Naše požadavky jsou jednoduché a splnitelné - šíře 4,5 metru a jednosměrný provoz (pro osobní auta v nouzových případech obousměrný). Také uvedení nivelety vozovky na úroveň z roku 1975, aby dešťová voda nezatékala do garáží. Je to mnoho? Je to sice víc než paměťový koeficient delfína, ale ne o tolik.Doufám, že obě strany vyváznou se zdravou koží!

Re: Karlická
Autor: honza (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2007 06:45

Tak jsem se podíval na vizualizaci Centra Vráž a zase jsem o drobet chytřejší. Architekti navrhli na Vrážské podél onoho centra 3 zúžení komunikace II/115 na cca 150 metrech. Patrně pro zvýěení bezpečnosti chodců (což je jistě chvály hodné). Takže průjezdná kapacita II/115 se logicky sníží a automobilisté budou hledat náhradní trasy. Kudy asi ti dobří lidé pojedou, když budou mít (podle přání MEU) 6 metrů širokou novou asfaltku v Karlické minimálně až do Husovy a dál rovnou ulici Boženy Němcové?
Otázka pro případného čtenáře z MEU - ta zúžení na II/115 neodporují normám? Nevadí Policii a HZS? Když na MÍSTNÍ komunikaci (Karlická) tak šíleně vadí?

Re: Karlická
Autor: V. Martínek (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2007 10:14

Pane Honzo, dívejte se prosím příště trochu lépe. Jinak šíříte demagogii těžkého kalibru. Podél Vrážské je navrženo naopak ROZŠÍŘENÍ Vrážské o autobusovou zastávku a podélná parkovací stání.
Víte - to je přesně to, co mi tu vadí. Šíření lží které vyvolávají jenom nenávist.
Také jsem to raději nasadil 2x - za oba Vaše lživé příspěvky.
Ale už Vám tu nechám prostor volný a nebudu se do toho plést. Já sem psal jen v naivním domění, že jde o fórum "diskusní" a nikoli "nadávací" nebo "pomlouvací". Pro příště už tady nebudu ztrácet čas, protože lidem kteří chtějí jen nadávat. stejně není možné vysvětlit jakýkoli názor odlišný od toho jejich. Skoro přesně před rokem jsem takhle rezignoval i na diskusní fórum města, ale jak se ukazuje, pro poučení potřebuji víc lekcí.

Re: Karlická
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2007 10:39

Pane Martínku, počkejte, fórum žádné lži ani pravdu samo o sobě nešíří. Lži a pravdu šíří pouze lidé. Tak napište, s jakouj šířkou se počítá na komunikaci II/115, s jakou na parking a sjakou na chodník. Prostě sdělte informaci, kterou jistě máte. Je tedy fakt, že ty vizualizace jsou trochu matoucí, protože když jedu kolem centra, mám pocit že na mě spadne, jak je nalepené u silnice. Možná je to ale jenom špatný odhad smiling smiley
M.S.

Re: Karlická, normy
Autor: Tajnej (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2007 11:48

Vážené dámy, vážení pánové diskutující,

je to můj první příspěvek na tomto zdařilém fóru a tak mi dovolte úvodem poděkovat jeho autorům za to, že nám tajným diskutujícím po nešťastných událostech na oficiálním fóru města Černošice poskytli azyl k důstojné diskuzi.

Ale k věci: následující je sice spíše reakcí na diskuzi k tomuto tématu ve vlákně "Zasedání zastupitelstva" nicméně vzhledem k množství témat tam probíraných pokládám za vhodnější vyjádřit se v tomto speciálním threadu.

a) závaznost norem (pro Tomm1, pan Honza)

technické normy byly závazné před r. 89, od té doby v souladu s praxí v západní evropě jsou pouze doporučující (není-li ovšem jejich dodržení nebo dodržení části jejich ustanovení vyžadováno zákonem nebo vyhláškou!!!; příkladem budiž vyhláška č. 137/98, tzv. ótépéčka). Projektanti i schvalovací orgány se nicméně od norem odchylují neradi a jen v případech, kdy např. z prostorových důvodů není úplný soulad s normou možný a kdy odchylka od normy nemá vliv na bezpečné užívání stavby. Zatímco norma poskytuje projektantům a stavebním úřadům ochranu, v případě "nenormálních" řešení může být případná odpovědnost za škody na nich. Známými příklady porušení norem veř. staveb je např. více než 18 stupňů na jednom schod. rameni bez mezipodesty na výst. schodišti z metra A st. Dejvická směr tram Divoká Šárka nebo v případě silničního stavitelství větší než normou dovolený podélný sklon na jednom úseku R35 mezi Turnovem a Libercem.

b) norma a šířka komunikací (pro ditto)

přípustné příčné profily místních komunikací předepisuje ČSN 73 6110. Místní komunikace se dělí do 4 základních funkčních skupin: A - místní rychlostní, B - místní sběrné, C - místní obslužné a D - zklidněné komunikace obytných zón, pěší zóny a komunikace pro pěší a cyklisty. Pro téma relevantní skupina C se dále dělí na skupiny C1 - městské třídy převážně společenského významu, C2 - obslužné komunikace doplňující spojení sběrných komunikací a C3 - obslužné komunikace zpřístupňující objekty a území, ukončené někdy i slepě. Aniž bych znal detaily uvedeného projektu vzhledem k tzv. "páteřnosti" (politický nikoli technický termín) uvedené komunikace je patrně projektována jako komunikace třídy C2. Pro tuto funkční třídu, obávám se, norma méně něž 6m širokou vozovku nepřipouští. Připouští však lokální zúžení a to: až na 4m při délce zúžení do 15m nebo 4,75m při délce zúžení do 50m. Ve funkční třídě C3 je ovšem možno zřizovat i jednopruhové obousměrné komunikace o šířce mezi obrubníky snížené až na 3m za předpokladu zřízení nejméně 6m širokých výhyben každých max. 100 m.

c) norma a podélný sklon komunikace (pro pan Honza)

nevím, jaký důvod úvahy p. Honzy nad podélným sklonem Karlické mají, nicméně: pro místní komunikace funkční třídy C norma připouští sklon do 15% (nedávno zvýšeno, dříve 9%).

Re: Karlická, normy
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2007 13:34

Diky pane Tajnej. Tohle jsem si myslel (Vas bod b). Jinymi slovy, pokud u bytovek bude prechod, zuzit to jde kolem prechodu ke garazim (ktery by v tom projektu stejne mel byt tak jako tak) i pri dodrzeni norem. Pokud bych si to vylozil spatne, prosim o opravu. Vyplyva z toho pro me, ze clovek proste nemuze verit nicemu, krome sve uvahy a vlastniho nazoru. A ze pokud nekdo tvrdi, ze "neco rozhodne nejde", ze je asi tak 99,9% pravdepodobnost, ze se myli ... (kdyz to jinde jde).

Jinak pane Klonfare, Vase obavy s prevedenim provozu z Vrazske jinam rozhodne nesdilim. Snad jen kdyby na kraji nekomu louplo v mozkovne tak, ze by na Vrazske nechal trvale prednosti zprava (to uz je ale pripad pro Chocholouska), jako je tomu treba v Karlicke ... (coz je evidentni ptakovina a celkem by me zajimalo, kdo takove hovadiny vymysli a siri ...). Pokud bude zavrena Vrazska v delce celych Cernosic, jezdil bych na 100% Janskeho a Slunecnou (a pochybuji, ze by to nekdo delal jinak ...). Navic pri zavreni Vrazske se da zcela nepochybne zakazat prujezd nakladaku tezsich 6t pres obec, a hnat je jinudy po dobu uzavirky, pripadne pro objizdne trasy stanovit docasne jednosmerky apod (vetsinu tohoto zarucil svou osobni odpovednosti pan Radl na zaznam na zastupitelstvu, takze je to podle me docela zarucene a ne jen jako jedna pani povidala).

Re: Karlická, normy
Autor: Honza (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2007 13:56

Děkuji za cenné informace. Je velmi zajímavé, že dokument, který máme k dispozici (neověřený, ale výrazně konvergující ke skutečnosti) operuje s šířkou 4,7 metru... A projekt SUDPOPu většinu kolmých ulic osazuje značkou "Dej přednsot v jízdě".... Osazení značkami je hezká věc, ale o něm neroahodují vlastníci a nikdo se jich ani nemusí ptát. K průjezdu Černošic musím říct, že životní zkušenosti vlastníků velí být maximálně opatrný. Takže si Karlickou umíme představit jako náhradu Vrážské a to nejen po dobu rekonstrukce.
K vyjádření pana starosty jen tolik, že o něm nepochybuju. Ale umím si velmi dobře představit situaci, že po příštích volbách nastoupí někdo úplně jiný a bude logicky argumentovat tím, že on nic neslíbil. A to mluvím za sebe, názory ostatních vlastníků nelze předjímat.
Doporučuji nahlédnout do územního plánu. Ony 3 viladomy v serpentinách jsou vedeny jako "malovýroba" a na pozemku vlastníků 861/1 (ten také sousedí s Karlickou) je "plocha pro sport a rekreaci" (opět bez jakéhokoliv souhlasu vlastníků). Jistě už naší nedůvěru lépe chápete.
K podélnému sklonu jen to, že jsem měl správné tušení o povolené hodnotě. Těch dnešních 15% mi připadá velmi nevhodných - při kvalitě živičných povrchů v ČR by tento na slunci brzky odtekl do údolí.

Re: Karlická
Autor: Tajnej (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2007 15:29

Honza:

zvýšení z 9 na 15% bylo motivováno snahou přiblížit šedivou teorii norem zelenému stromu života reality. Tj. umožnit dopravně obsloužit konfigurací terénu komplikované lokality, které ovšem bývají často atraktivní pro bydlení (Černošice, jejichž velká část uliční sítě kritérium 9% podélného sklonu nesplňuje, budiž příkladem).

A Dobu Tajících Asfaltů snad už mají naše stavební firmy za sebou.

Ještě k Vaší poznámce k vozidlům parkujícím na ulici z vlákna "Zasedání zastupitelstva"; ve Slunečné mají také rezidenti parkovací místa na svých pozemcích. Přesto tam na ulici parkuje dost aut na to, aby způsobily stejný efekt, jako zúžení umělá: tj. omezení propustnosti a psychologická brzda.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Tajnej (24.03.2007 15:32)

Re: Karlická
Autor: Honza (IP zapsáno)
Datum: 24.03.2007 18:41

Jen k tajícím asfaltům - tzv. turbo na Karlštejnské u sámošky je myslím dostatečným důkazem, že asfalty stále tají. I při legrační rychlosti 20 km/h (víc tam na kole nedám) jsem měl kolo jako "jetel"od té neuvěřitelné hmoty s bodem tání tak 35 stupňů.
Otázka zcela vážná - mohu se spolehnout na to, že ČSN 73 6110 je platná a vyplatí se tudíž výlet do Biskupského dvora? Rád bych si ji pročetl, zejména poté, kdy jsem si odkrokoval Riegrovu u zrcadla. Dalo to cca 5 metrů a jezdí tam Karlický i Vonoklaský autobus.
Ten bavorák s děravým výfukem, který právě jel nahoru po Vrážské měl tak 80....

Re: Karlická
Autor: Karel Holub (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2007 23:51

O Karlické jsem toho slyšel a četl již vskutku mnoho. Ale opravdu rád bych viděl
projekt, podle kterého se již nasmlouvalo provedení se STRABAGem, s dodatečně zakreslenými v e š k e r ý m i soukromými pozemky, přes které uvažovaná komunikace měla jít. Myslíte, že bychom se toho mohli nějak domoci???

Re: Karlická
Autor: i (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2007 08:02

cimrmane mas uplnou pravdu.

Re: Karlická
Autor: V. Martínek (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2007 14:27

Myslím, že domoci se lze velmi snadno. Každý projekt obsahuje mj. zákres do snímku pozemkové mapy (čísla pozemků) a též textový seznam pozemků. Konkrétní výpis vlastníků je pak obvykle uveden v žádosti o stavební povolení nebo nejpozději v textu stavebního povolení.
Všechny tyto dokumenty jsou pro účastníky řízení ze zákona k nahlédnutí na stavebním úřadě. Pokud by je SÚ nechtěl vydat k nahlédnutí "neúčastíkovi" (což by ani dělat neměl), můžete jako zastupitel požádat o informaci. Kdyby ani toto nešlo, je tu ještě kontrolní výbor. Jednodušší ovšem bude, když tam zajdete s někým z vlastníků pozemků (viz začátek tohoto odstavce).
Nevím nic o tom, že by se něco v tomto směru zakreslovalo dodatečně. Podle mě jsou vlastníci pozemků od začátku známi a jediný problém je v tom, že s některými z nich zástupce města (což by měl být konkrétně Ing. Hájek jako tehdejší vedoucí OISM) záležitosti stavby včas nepředjednal.

Re: Karlická
Autor: Honza (IP zapsáno)
Datum: 01.04.2007 20:04

Pánové, mám odpověď Ing. Voldřicha na žádost SBD Černošice o kopii situace z projektu. Zápornou, opentelnou paragrafy. Náš právník se na to zítra podívá. Asi to opravdu není košer.
Hezký večer!

Re: Karlická
Autor: Karel Holub (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2007 14:53

Honzo, Vaše výpověď je sice v rozporu s výpovědí idealisty pana Martínka, ale připadá mi pravděpodobnější. Včera jsem jel schválně nahoru Karlickou, abych zhlédl situaci. Potřeboval jsem se zeptat nějakého bytovkáře a narazil jsem
na paní doktorku Knapovou, která mi vše ochotně vysvětlila. Protože jsem se öd ní dozvěděl, že nějaké projekty již máte a od posledního zastupitelstva, kde se věc dále hrotila, jsem se doslechl, že potrefených majitelů pozemků je ještě více mezi domkáři nad Vámi i pod Vámi, prosím Vás o sdělení, zda by bylo reálné to, čeho jsem se dožadoval v příspěvku na této straně z 29.3. Možná celá záležitost - v duchu vedením města nově prosazovanému způsobu výstavby - dopadne nakonec tak, že vyasfaltují i ten Váš zúžený úsek, nad ním i pod ním bude obousměrný provoz a na tom Vašem jenom jednosměrný. To by se pan Rádl mohl zase dostat do televize:-)

Re: Karlická
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 02.05.2007 12:05

jak tak koukam, pan martinek se zrejme domniva, ze mestsky urad se chova ke vsem obcanum stejne. no, mozna by meli bytovkari halasne podporovat vystavbu centra vraz, koupit nekolik desitek radlolavicek a tak a pak by se k nim mozna urad stejne chovat zacal. jo, pane martinku, holt nacalstvo ma o hodne radsi lidi vaseho typu, ty loayalni, bezproblemove a pri sledovani vlastnich zajmu vsehoschopne, nez ty, kteri nejsou uplne nadseni v okamziku, kdy jim nekdo kali za krk..



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.