cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2008 10:16

tak se pred nami zrejme rysuje dalsi stupinek na schodisti ke svetlym zitrkum, ktere nastanou ve chvili, kdy nebude existovat misto, ktere by "nezvelebil kvalitni investor". mrknete sem [cs.wikipedia.org] a zejmena pak doporucuji k precteni prvni odkaz (ten na to pdf).

jak z toho vplyva, nekde u radotinskych ricnich lazni ma stat jez, ktery nam vzduje berounku az pod jez cernosicky... cili, konec krasneho useku prirozene neregulovane reky jen proto, aby ta laguna blbosti kazdy leto v cervnu nevykvetla (coz se stejne stane).

kdyby ty penize radsi dali na vodacky tunel do vraneho....

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: jurajda (IP zapsáno)
Datum: 12.07.2008 19:40

Nu, potěš nás všecky Pán Bůh! Kdyby ty peníze radši aspoň někdo ukradl. A Balatón si nechal od cesty. Ale co, pár tun chloru ročně to spraví. Na třeboňsku mají každoročně zelený hnus všude kvůli kaprům, proč bychom to nemohli tady mít my jen tak. Štěrkopísek je potřeba vytěžit, dálniční přivaděče je třeba stavět a obchvaty? O těch je škoda mluvit.

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: Radka Kozumplíková (IP zapsáno)
Datum: 12.03.2010 10:25

Nápad je to vcelku dobrý...jestli to bude hradit soukromý investor,kterému se do tak velikého projektu bude chtít....má to své kladyi zápory.Pro radotín je dobré,že přibyde peněz do kasy z turistů,pro podnikatelae,obchody samozřejmě opět příliv peněz do jejich fondů.Nevýhodou je,že se sem budou společně s turisty stahovat nechtěné živly....kteří budou využívat pláží k nocování o feťácích nemluvě..s toho opravdu radost nemám.

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2010 16:16

vazena sl. (ci pani) kozumplikova,

co je prosimvas dobreho na zniceni nekolika kilometru ricniho koryta a vybudovani nekolika kaluzi, ktere budou leto co leto plne zelene kase? co je dobreho na zniceni udolni nivy, ktera je vyhledove jedinym moznym novym dostatecne kapacitnim zdrojem vody pro prahu?

vite, asi takhle - podivejte se, az pojedete takhle pres radotin smerem na prahu, pekne do prava. uvidite tam prodejnu lodi, patrici firme navy centrum. tato firma patri slovutnemu panu milanu jancikovi, starostovi prahy 5. no, a von by potreboval u svyho podnicku marinu. takze kdyz se neco nestane, zaplatime mu ji z dani.

jinak vas vylev o fetacich a zivlech je roztomily, nekam si ho asi poznamenam.

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2010 11:14

No, tak laguny jsou jiste kontroverzni, ale trochu se jezevec probudil pozde :-). Jde o klasicke probuzeni v situaci, kdy na misto maji prijet bagry :-) (kdo sledoval aspon trochu zmeny v UP Prahy a nebo aspon samotny UP kvuli novemu vedeni II/115, videl to uz davno). Ono je to totiz schvalene uz radu let, a je jen shoda okolnosti, ze se jeste nebagruje. Vytezeny sterk se mel dokonce pouzit prave uz na stavbu (beton) mostu pres udoli Berounky a Vltavy, takze dnes uz tam rada tech lagun mohla a mela dokonce stat, vcetne tech jezu, ktere maji zajistit jejich napajeni...

Vyuziti vody pro potreby Prahy by se podle me nicmene setkalo s nemlich stejnym odporem, jako je ted. Dopady na stav podzemni vody a jeji kvalitu by to melo zrejme dosti podobne (take by doslo k poklesu jeji hladiny, takze v okolnich studnich by vody bylo mene), a diky intenzivnejsimu proudeni vody v podzemi by se jiste i znacne zmenila jeji kvalita (natahla by se i mene kvalitni voda z blizkosti povrchu). A v neposledni rade je jiste otazka, nakolik by odpovedne organy svolily k cerpani pitne vody v lokalite, kde probihala intenzivni zemedelska cinnost (o jinych aktivitach radeji nemluve), a ta jiste neprobihala modernimi "zelenymi" metodami, ale drsnou chemii.

Ja sam k tomu nemam jednoznacny postoj ani pro ani proti. Pripadne jednoznacne dopady na podzemni vody ukaze az cas (jako u kazde prehrady nebo rybniku), a novou vodni plochu vitam (vyuziti si pro ni ja osobne predstavit dokazu - na jedne z lagun budou povolene vodni sporty :-), a z hlediska vetru je tato lokalita velmi dobra :-) - ale blizkost Prahy zrejme zpusobi, ze tam bude asi dost husto :-), ale uvidime)

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: Karel Holub (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2010 23:16

Tomme, na tomm, že k tomu nemáš jednoznačmý postoj celkem prd záleží. Jak jsi sám řekl, už tam patrně jedou bagry a ty zaplatíme - Ty aj ja, my obaja. Co se týče větrů, jsou Tvé poznatky též irelevantní. Smiř se s tím, že tady má spíše pravdu škarohlíd Meles, ten starej jezevec...
Ale choď dál na černošická zastupitelstva, starej pardále, tam to reálně žije!!!

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 31.03.2010 10:26

:-)
Tak jasne, ze ted uz je to jedno, a popravde, bylo by to v dnesni CR a pri soucasne "vysoke angazovanosti" obcanu (tedy skoro nulove - tak max v hospode a u televize) prakticky jedno i pred par lety, kdy se ten UP Prahy ohledne lagun a jezu menil. Co se meho nazoru tyce, tak i kdyz jsem rekneme nevyhraneny, jsem (jak se pouziva v ruznych pruzkumech) "spise pro" :-)

Me regulace rek ve smyslu "vice jezu, vice rovne a dlazdene koryto, vice zvysene brehy, ..." rozhodne vlastni neni. Je mi vlastni pristup, ktery v krajine vodu obecne zdrzi tak dlouho, aby do toho koryta a na pripadne jezy a prehrady, dotekla az za hodne dlouho po desti (viz treba pokusy tymu kolem pana Moldana s merenim na meliorovanem uzemi, a nasledne na revitalizovanem uzemi, po desti ve stejne lokalite), a pokud mozno pomalu aby pak nevlitla velkou rychlosti mezi domy, ktere pak diky rychlosti "zlehka" odnasi v dal (pomerne obsahly popis "jak na to setrne k prirode a s rozumem" se da najit na strankach CHMU - tusim nekde v sekci o hydrologii a v zaverech povodne tusim z roku 2002). Je tam i docela zajimavy nazor na vliv bagrovani dna reky (ze je pri povodni prakticky zanedbatelny :-) ). Staci se podivat na regulovanou reku tesne nad Cernosicemi a vzpomenout, kudy to pred regulaci vedla stara reka (a rozhodne to bylo lepsi, nez to regulovane a misty i dlazdene a rovne koryto)...

A co se tyce vetru :-), tak doufam, ze mluvime o stejnych vetrech :-). Nicmene, pokud uz tam nekdy ty laguny budou a prijdou i ty vetry :-), tak ty vetry asi prubnout pujdu :-)

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 31.03.2010 15:14

tomme,

at se tam zemedelcilo jak chtelo, faktem proste zustava, ze je to jedina udolni siroko daleko, ktera se da, kdyz to bude treba, pouzit stejne jako ta na soutoku labe a jizery v karanem. to jsem asi tak chtel rici.

dale, neprobudil jsem se pozde, o teto fantasmagorii vim uz radu let. a na zaver - nebagruje se tam proto, ze tamni zasoba pisku patri firme kamen zbraslav, ktera by ho rada vytezila. ovsem nepatri do spravne betonarske party, proto ji to nejaky relevantni urad zatrhl. a ted probiha snaha, aby je prodala nekomu z te spravne party a ten to povoleni dostane. bud jak bud, zrejme tam ta pitomost opravdu bude (i kdyz, budme optimiste a vzpomenme na nas slavny bajkentrajt, ktery uz take vypadal jako hotova vec)

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 31.03.2010 18:57

jinak jeste ad bagrovani koryta: ano, kazdy clovek s poctive absolvovanou zakladni skolou asi vi, ze pro vysku hladiny je u reky typu berounky zasadni vyska nejblizsiho jezu po proudu, nikoli to, jestli je dno o metr vys ciniz. ale kdyz ono je to bagrovani verejna avelmi dobre placena zakazka, ze....

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 01.04.2010 11:32

Mel jsem na mysli spise vliv bagrovani na rozliv reky po okoli ;-) Bez ohledu na jezy nebo prirodni stupne. Hlubsi dno reky, a tudiz vetsi profil, se vyrazne projevuje tak zhruba u 5ti lete vody (tim mensim rozlivem a nizsi hladinou). U vyraznych povodni to ma vliv zanedbatelny (zejmena i diky tomu, ze se pri velke vode dno vicemene pohybuje, a nanosy se premisti tak jako tak :-), a ze onen vybagrovany profil je v celkovem prutocnem profilu prakticky zcela zanedbatelny). A napriklad u povodne z roku 2002 by vybagrovani dna reky mohlo na celkove vysce zmenit podle zmineneho dokumentu asi tak par cm :-). Takze prinos bagrovani je opravdu spise ekonomicky pro toho, kdo to bagruje :-), v tom se shodneme

Bohuzel, na procesy probihajici v pude v blizkosti reky a ve dnu v rece zakladni vzdelani jiste nestaci ;-). I proto hodne lidi "se zakladnim vzdelanim" vznasi hystericke pozadavky na bagrovani a samozrejme, pak se toho chytne nekdo kdo vi, jak na tom dobre vydelat (ostatne, podobne jako s "farmami slunecnich kolektoru na polich" :-) )

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 01.04.2010 11:44

Co se tyce Karaneho, no, pokud si jeste pamatuji z dob kdy jsem tam zhruba pred 10ti lety jezdil na Komari vrch, tak tam se ta voda z prostredi poli necerpa ;-). A rozhodne v blizkosti neni nic, co by pripominalo cokoliv prumysloveho (coz se o Radotinu a o soutoku Berounky a Vltavy prilis rici neda). A v neposledni rade, odber vody se deje v oblastech, kam zaplavove vlny pokud mozno nedosahuji (ac je tam vsude "rovina", odbery jsem videl vzdy na jakychsi mistnich vrscich, a rozhodne nasobne vys, nez byly ochranne hraze kolem Jizery)

Nicmene, podle me je to vcelku jedno ;-). Pokud nekdy bude potreba brat vodu pro Prahu z oblasti soutoku Berounky a Vltavy, vezme se dle meho nazoru zcela v poklidu z Vltavy (je preci jen po prutoku kaskadou znatelne cistejsi nez stavajici Berounka, ktera ale z meho pohledu primarne tuhle oblast sterkopisku napaji). Kdyz uz ted nikomu nevadi pit vodu z Vltavy (branou v Podoli), nepredpokladam, ze by to nekomu vadilo v budoucnu.

Z meho pohledu muze byt tedy dulezite, jestli zminena soustava lagun bude schopna pomoci pri pripadnych zaplavach (teoreticky ano), a jestli pripadny pokles podzemnich vod a jejich kvalita v okolnich studnich bude nebo nebude. A stejna meritka mam jak pro laguny, tak pro pripadny odber vody. Ted uz je to spise ale jen nazorova a plana diskuse. Myslim si, ze ty bagry na laguny jsou uz jen otazkou casu (bez ohledu na to, kdo to nakonec bude)...

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 01.04.2010 12:19

Mimochodem, na vysku hladiny pri povodni maji jezy ve finale podobne zanedbatelny vliv, jako bagrovani :-). Na vine je opet podil v celkovem prutocnem profilu :-). Napriklad i Vltavska kaskada je schopna v roli "jezu" regulovat prutok a ovlivnovat tak hladinu nad i pod hrazi zhruba do urovne 30ti lete vody. Pak se z kaskady stavaji jiz jen obrovske jezy, pres ktere voda preteka prakticky bez dalsiho jakehokoliv ovlivnovani prutoku nebo vysky hladiny :-). Jinymi slovy, zakladni vzdelani na to opravdu nestaci ;-) :-), a proto by laici, jako jsme i my dva, rozhodne nemeli pozadovat treba bagrovani reky, aby nam pristi povoden "neuskodila" a nechat navrh reseni spise na studovanych odbornicich, treba z CHMU :-)

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 08.04.2010 16:20

nu, do vltavske kaskady bych tu nezabredaval, preci jen, povodnova ochrana realizovana zpusobem, ze zaplavim cele udoli pro jistotu stabilne do vysky 50 metru, mi prijde ponekud vykloubena.

kazdopadne co jsem asi tak chtel rici je, ze pokud je koruna jezu v nejake vysce, je vcelku jedno, jestli je za nim metr vody nebo metru pet... protoze ve finale musi stejne pretect pres ten jez.

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: Karel Holub (IP zapsáno)
Datum: 08.04.2010 23:55

Mně ale pořád hlava nebere, proč se v tomhle státě s holou rozkradenou řití pořád stavějí jezy, aby se zvedla hladina a pak se zase zvedají mosty, aby po takto zvýšené hladině propluly lodě, které již dávno rozprodal chytrolín Kožený....A to se patrně bude dít, ať zvolím koho zvolím. Nejlepší asi bude založit si firmičku na stavbu jezů či zvedání mostů - s akciemi na doručitele....

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 09.04.2010 12:34

karle,

deje se to proto, ze to stoji prachy, a polovina z nich muze zmizet. v tehle zemi se uz davno nestavi to, co je potreba, ale to, co nekdo prolobuje. a cim drazsi a blbejsi kravina, tim lip, viz treba nas slavnny bajkentrajd. z rozpoctu 35 (ci kolik) mega muze zmiznout 10 - 20, zatimco kdyby tam udelali normalni parkoviste, travnik a par lavicek, dalo by se ukrast sotva par set tisic.

ale co s tim, kdyz lynch je nezakonny?

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: kafikova (IP zapsáno)
Datum: 09.04.2010 13:02

protože se tu někdo považuje za lenního pána jak ve středověku (možná za ještě vyšší šlechtu, nerada bych se jirouta nějak dotkla :-), občas mě napadá, že pokud si dotyčný nebude chtít jít konečně užívat naškudlené miliony někam stranou a bude nás tu chtít otravovat dál, nezbývá nám opravdu nic jiného, než vzít vidle, cepy, klacky a vysvětlit mu to ponevolnicku :-)

Re: radotinske laguny a nove jezy na berounce
Autor: kafikova (IP zapsáno)
Datum: 09.04.2010 13:07

to bylo jen k tomu lynchování - speciál pro Černošice :-)



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.