cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Nová stavba
Autor: V. Martínek (IP zapsáno)
Datum: 29.03.2007 21:58

Pane Strejčku,
mám nový odkaz pro vaší sekci "Report": [www.sreality.cz]
Jde o novostavbu u transformátoru. Prosím nespojovat s mou osobou, nehodlám se pouštět do jakýchkoli osobních hodnocení. Jen jsem zaregistroval novou stavbu a předpokládám, že logicky do informativních přehledů report patří.
Možná ten odkaz ani nevede přímo ke hlavnímu zdroji, ale tohle pátrání už nechám na vás.

Re: Nová stavba
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2007 01:04

Pane Martínku, děkuji.
Že v této lokalitě uvažoval vlastník pozemku, nyní ve shodě s ním současný investor stavět bytový dům vím více než rok. Podrobnosti vedoucí k developerovi jsou mi tedy známé, ale to není v tuto chvíli podstatné. Do REPORT zařadím zítra. Asi udělám i nějakou mapku. Výstavba bytových domů na území města již není jednotlivostí, ale zřejmým trendem vedle výstavby domů rodinných.
M.S.

Re: Nová stavba
Autor: Amigo (IP zapsáno)
Datum: 30.03.2007 09:53

Odkaz je zde:
[www.eurobydleni.cz]

Re: Nová stavba
Autor: dorothy (IP zapsáno)
Datum: 02.04.2007 11:10

To se mame my, obyvatele Lad na co tesit. V podstate kazdy nezastaveny pozemek muze byt vyuzit na vystavbu bytoveho domu. Predstavte si svuj utopeny rd vedle ctyrposchodoveho panelaku s peti byty. To jsou prave ty fluidne menene regulativy - zpocatku architektka usilovala o jednotny spise primestsky raz lokality - nepolovala jine nez sedlove strechy, trvala na ulicni care (nesmyslne), na procentu zastavenosti pozemku apod. Dnes se stavi vse - podnikatelske baroko vedle ultramodernich funkcionalistickych staveb a nyni nove i bytovek. Bohuzel tento vyvoj jako investor, byt maly, nezahrnujete do pocatecnich rizik, protoze si naivne myslite, ze regulativy plati pro vsechny a po rozumnou dobu, tedy do ukonceni vetsiny zastavby. Ale dost stesku na cizim hrobe, stejne to uz nelze zmenit.

Cetla jsem pane Martinkovy argumenty pro Centrum Vraz. Jednim z argumentu proti je vizibilita ze vsech stran. Bohuzel i z rd pod nim. Chapu, ze architekti nemaji pokoru k mistu a k prirode, byt jde o renomovanou kancelar. Dominanty museji byt drze, jinak by nedominovaly. Bohuzel nepokory je v Cernosicich az az.

Re: Nová stavba
Autor: V. Martínek (IP zapsáno)
Datum: 02.04.2007 12:54

Dorothy, vaše rozladění nad regulativy je bohužel v tomto případě poněkud nepřesné. V pásu podél hlavní silnice totiž platí jiná pravidla už od prvních verzí územního plánu, a s nimi je tato nová stavba a případně i jiné "bytovky" v souladu. V ploše bývalých polí mimo tento pás je už velmi dlouho "čisté bydlení" a bytové domy tam stavět nelze. Je ovšem dobré si uvědomit, že "rodinný dům" je stavba, která může obsahovat až 3 bytové jednotky, 2 běžná nadzemní podlaží a obytné podkroví. Takové stavby, které někteří už také vnímají jako malé bytovky, tedy na Ladech vyrůstat od začátku mohly a mohou. Jediným omezením je poměr zastavěné plochy (15% podle místní vyhlášky).
Já jsem v Černošicích vyrůstal a pole na kterém jsme si hráli a pouštěli draky je pryč. Dnes už tam s dětmi můžeme procházet jen městečkem rodinných domků po asfaltových silnicích a se psem na "venčící" procházky musíme jinam. Můj svět byl tedy narušen mnohem více než ten Váš, protože Vy už jste budovali stavbu v prostoru určeném k zástavbě, se stejně volnými pravidly pro všechny. Směs domů které tu vyrostly je projevem svobodné vůle stavebníků, kteří dané svobody využili každý podle svého.
Přesto já nad ztraceným prostorem svého dětství nepláču a respektuji práva zdejších stavebníků na vlastní dům. Dokonce je občas obhajuji, podobně jako Centrum Vráž. A mimo jiné právě díky těmto mnoha novým domům je na Vráži potřeba doplnění služeb které centrum přináší mnohem silnější, než kdykoli v minulosti. Všichni mluví o "deficitu občanské vybavenosti" při nárůstu novostaveb - ale když ta vybavenost dostane konkrétní obrysy, zase se ozývají jen ti, kterým to zrovna takhle nevyhovuje. Asi je to lidské...



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.