cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Díky!!!
Autor: Kuník Stanislav/SK (IP zapsáno)
Datum: 20.01.2010 17:02

Příklady, kde se daň nejvíc změnila....

Ovšem třeba v Rychnově nad Kněžnou, v Černošicích a ve Šternberku si s tím hlavu nelámali. Přes vládní zvýšení ještě sami svými koeficienty přitvrdili, takže se zde daň zvedla na čtyřnásobek.

Města s největším zvýšením
* Olomouc (okraj) – 9x
* Rychnov nad Kněžnou, Černošice, Šternberk – 4x
* Olomouc (centrum) – 3x

Města, která daň snížila
* Teplice, Prachatice – o 30 %
* Hradec Králové – o 10 %

Města s nejvyšší daní
* Pardubice, Karlovy Vary – 1 620 korun
* Ústí nad Labem, Opava, Olomouc – 1 260 korun
* Hradec Králové – 1 080 korun
Zdroj: obecní a finanční úřady, výpočty MF DNES pro byt 75 m² v centru města
[jdem.cz]



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Kuník Stanislav/SK (20.01.2010 17:24)

Re: Díky!!!
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 20.01.2010 19:13

halt je to jednodussi, nez setrit na vsech tech hovadinach, ze kterych jsou male domu. navrhuji vyrazit na pristi zastupitelstvo s cepy.

Re: Díky!!!
Autor: daniela gottelova (IP zapsáno)
Datum: 21.01.2010 22:42

buďme rádi, že to není šestinásobek, jak navrhoval doktor jirout

ze zápisu z jednání zastupitelstva (viz níže) vypadlo, že se o návrhu jirouta hlasovalo - a pokud si dobře vzpomínám - podpořil ho jen přítel přibík
dg


2. Věc: Návrh obecně závazné vyhlášky č. 4/2009, kterou se stanoví místní koeficient pro výpočet daně z nemovitostí
Bod jednání uvedl pan starosta.
Ing. Dufková informovala podrobně členy zastupitelstva města o finanční dopadu navýšeného koeficientu na příjem do rozpočtu města a stručně nastínila vývoj rozpočtu pro rok 2010.

Ustanovení §12 zákona č. 338/1992 Sb., o dani z nemovitosti ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákona“) umožnilo obcím pro všechny nemovitosti na celém území obce stanovit prostřednictvím obecně závazné vyhlášky jednotný místní koeficient, kterým se vynásobí daňová povinnost poplatníka daně z nemovitostí. Zastupitelstvo na svém zasedání dne 14.6.2009 schválilo OZV č. 2/2009, kterou byl s účinností od 1.1.2010 ve městě Černošice zaveden místní koeficient pro daň z nemovitostí ve výši 3. Daňová povinnost poplatníka se tak pro konečný výpočet daně z nemovitosti místním koeficientem ztrojnásobila.
Dle sdělení Finančního úřadu Praha –západ byla jako součást tzv. Janotova úsporného balíčku schválena novela zákona č.338/1992 Sb., o dani z nemovitostí. Z této novely vyplývá, že díky změnám sazeb daně z pozemků (§ 6 zákona) a sazeb daně u staveb (§ 11 zákona) se daňová povinnost pro rok 2010 prakticky u všech poplatníků zdvojnásobí. Výsledkem by tedy konkrétně pro poplatníky mající nemovitosti v Černošicích byla šestinásobná daňová povinnost oproti roku 2009.
Vzhledem k tomu, že tato novela zákona mimo jiné stanovila pro obce možnost stanovit místní koeficient v pozdějším termínu, než stanovil předchozí text zákona o dani z nemovitostí ( tj. nikoliv do konce srpna předchozího zdaňovacího období, ale do konce listopadu předchozího zdaňovacího období), otevírá se možnost přehodnotit výši místního koeficientu daně z nemovitostí, tak aby daňová povinnost pro poplatníky nebyla v neúnosné výši (viz příloha č.1).
Místní koeficient daně z nemovitosti lze stanovit ve výši 2, 3, 4 nebo 5; v předkládané OZV je navržen místní koeficient ve výši 2.
Daň z nemovitosti má především sloužit k zajištění nezbytných služeb pro obsluhu nemovitostí v daném katastru, např. veřejného osvětlení, veřejné zeleně, čistoty a průjezdnosti místních komunikací apod. Vzhledem k výši nákladů na tyto služby je dosavadní výnos daně z nemovitostí výrazně nedostačující, proto se nedoporučuje ponechat místní koeficient na úrovni 1.
Rada města projednala návrh Obecně závazné vyhlášky č. 4/2009 na své 73. schůzi dne 26.10.2009 a doporučila jej Zastupitelstvu ke schválení.

V 19:13 hod. se na zasedání zastupitelstva města dostavil p. Ing. Holub.

Diskuse:
V diskusi vystoupili pí Langšádlová, PhDr. Jirout
Diskuse byla věnována těmto tématům:
- informacím získaným od Finančního úřadu Praha-západ týkajícím se výběru daní, placení daňových záloh a následného dopadu na příjmy města
- návrhu PhDr. Jirouta na ponechání původně stanoveného koeficientu ve výši 3 s ohledem na příjem obce
- návrhu na snížení koeficientu na výši 2

Hlasování o předloženém návrhu usnesení:
návrh usnesení: I. Zastupitelstvo města Černošice schvaluje návrh obecně závazné vyhlášky č. 4/2009, kterou se stanoví místní koeficient pro výpočet daně z nemovitostí ve výši 2
II. Zastupitelstvo města Černošice ukládá odboru kancelář starosty zaslat text obecně závazné vyhlášky nejpozději do 5 dnů po schválení příslušnému správci daně
III. Zastupitelstvo města Černošice ukládá odboru kancelář starosty zajistit vyvěšení OZV na úřední desce, zajistit podpisy starosty a místostarosty/ky na OZV a následně zaslat text OZV Ministerstvu vnitra ČR

Re: Díky!!!
Autor: kafikova (IP zapsáno)
Datum: 22.01.2010 14:30

...tak to bych pak u pánů jirouta a přibíka chápala jako první pokus o záslužný čin pro Černošice, vzhledem k tomu, že jim patří převážná část nemovitostí :-)



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.