cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Informační list aktuální číslo
Autor: d.gottelova (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2010 17:28

Dobrý den,
při vydávání Informačního listu došlo k menšímu zdržení, a proto jej dostanete do svých schránek až v průběhu příštího týdne. Omlouvám se. Nicméně na www.mestocernosice.cz už aktuální číslo je k dispozici v elektronické podobě.
Zdravím
Daniela Göttelová

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: rjaeger (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 08:47

Zlepšení je patrné. Už mi tam nepřebývají některé obrázky :-)

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: d.gottelova (IP zapsáno)
Datum: 04.12.2010 16:37

Díky, v nejbližších dnech bude vybrán externí redaktor Informačního listu, změní se grafika, vyhodnotíme podmínky, za nichž se IL tiskne a začátkem příštího roku předpokládám přijetí nových Pravidel pro vydávání IL zastupitelstvem současně s ustavením redakční rady, která bude objektivnost a vyváženost Il hlídat.
Zdravím
DG

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2010 14:03

Ahoj Danielo, zdá se mi to poněkud duplicitní. Jaký bude rozdíl mezi náplní práce redaktora, redakční rady a komise? Dále je trochu problém s tou objektivitou, když redaktor jakožto zaměstananec úřadu podléhá vedení města, rovněž tak i komise je poradním orgánem vedení města. Komu bude odpovědná redakční rada? Osobně bych preferoval jiný model - placený redaktor s jasným koncepčním zadáním od zastupitelstva, a Výbor zastupitelstva, který by toto zadání formuloval a průběžně dbal na jeho dodržování. Obávám se, že v případě výše uvedené struktury a v případě že bude ustanoven Výbor, nastane poněkud zmatek v kompetencích a každý drobný názorový rozpor se bude složitě komunikovat. Nechcete to zjednodušit?
M.S.

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: d.gottelova (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2010 18:20

Michale, já myslím, že průsečíky jsou jasné :-). Vlastně se naše představy až tak neliší.
Redaktor nebude zaměstnanec úřadu, bude mít nějaký druh smlouvy (např. o dílo), bude pracovat podle Pravidel pro vydávání Il (dále jen Pravidla), které schválí zastupitelstvo jako nejvyšší orgán města. Redakční rada, která by měla být dle návrhu, který připravuji z ne-zastupitelů a ne-úředníků a k jejímuž zřízení a schválení členů, budu navrhovat 2/3 většinu v zastupitelstvu, bude hlídat dodržování Pravidel, a to ex post.
Pravidla, při jejichž tvorbě jsme hledali inspiraci v jiných městech, a která oponovali a připomínkovali novináři profesionálové, budou připravena ke zveřejnění během několika dní. Je v nich nyní mj. uvedeno výslovně, že redaktor je nezávislý na zastupitelstvu i úřednictvu města. Představa je taková, že z radnice obdrží redaktor "balík" příspěvků a ty zveřejní, za jejich obsah si radnice ručí. Do ostatních článků by redaktorovi nikdo mluvit neměl - jestliže při své práci bude dodržovat obecně stanovená Pravidla.
Nepřipadá mi to složité, ale ráda se pustím s tebou i dalšími do diskuse a dokonce si myslím, že se nastavený model může (a bude) časem měnit v reakci na realitu :-). Jen poznamenávám, že mnou navrhovaný model není mnou vymyšlený, ale je to výsledek debat s lidmi z ortganizací, které se zabývají radničními periodiky už leta.
Komise pro informace bude mít (podle toho, co vím) na starosti kromě Il i web města a další věci s informacemi související. Zřízení výboru pro informace jsi navrhoval ty a já se kloním k představě, že by měl mít dozorovou a kontrolní roli nad nakládání s informacemi ve městě obecně, tzn. na webu, v Il, se zákonem 106/1999, se záznamy ze zasedání, atd.
Díky
DG

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: Karel Holub (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2010 20:14

Danielo, Michale, co se týče nové podoby IL, které jsem si přečetl na Webu, mohu jen říci "u mně dobrý". Já si dosti dobře vybavuji, jak byl vydáván IL za mého "radování", potažmo jak jsi Ty, Michale,vydával 252 28. Obojí myslím fungovalo velice dobře bez všech možných definic, kontrolních výborů a různých dozorčích orgánů. V těch starých IL byl prostor pro všechny, mimo jiné tam hojně psal též jistý A.R., který to pak opravdu někam dotáhl - teď jej prý lanaří i slavní Chippendales....

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2010 21:04

O.K. Co se týče I.L. a webu, pokud bude mít výbor zastupitelstva dozorovou a kontrolní roli nad komisí, redakční radou a redaktorem tak nemám problém. Tedy pokud nebude poskládaný jenom ze zástupců koaly :-)
Měj se M.S.
P.S.: Radnice, potažmo město Černošice jako vydavatel, musí ze zákona ručit za celý obsah vydání.

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: d.gottelova (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2010 21:51

Ta poslední věta mě zaujala, Michale. Vidíš jako reálnou i možnost, že by vydavatelem byl nezávislý redaktor (redakce), u něhož by si město "platilo" prostor pro svůj balíček informací z radnice? Myslím, že paní Hronková mi kdysi říkala, že to tak jednu dobu fungovalo...

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 05.12.2010 23:08

Čistě technicky to možné je. Koupit si prostor u jiného vydavatele, terý to postaví jako vlastní business. Ale do toho půjde jenom nadšenec, nebo někdo, kdo chce prosadit nějaký vlastní zájem a nemá problém tímto způsobem snížit si daňový základ. Zvláště pak, pokud by taková věc měla jít zadara všem do schránek.
Ten model s vydavatelem bych proto neměnil. Prostě město má povinost informovat, tak ať to dělá. Zbývá vyřešit hlavně otázku, kdo v této věci reprezentuje město. Zda zastupitelstvo, nebo vedení města. Obojí je jistě správně. Má-li to být vedení města jako zástupce zvolené většiny, pak má smysl komise. Má-li to být zastupitelstvo jako reprezentant všech, pak má větší smysl výbor. Protože se v této věci přikláním k variantě druhé, neboť politická vůle změnit informační prostor je skutečně napříč politickým spektrem, navrhnul jsem výbor.
Měj se M.S.

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 06.12.2010 14:28

Danielo, ještě drobnost. Ke schválení čehokoliv je podle zákona o obcích potřeba nadpoloviční většina. Nemůžeš tedy chtít, aby zastupitelstvo něco schvalovalo minimálně 2/3 většinou, protože to zákon neumožňuje.
M.S.

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: d.gottelova (IP zapsáno)
Datum: 07.12.2010 02:01

Michale, no na to se teda někde zeptám, protože znám města, která si na některá hlasování stanovují jiný potřebný počet hlasů než je 1/2. Přece obecně platí, že přísnější na sebe být můžeme...
DG

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 07.12.2010 07:51

Zeptej. A prosím tě, pošli mi ty podklady na čtvrtek, abychom nemuseli dva body jednání stornovat za nedodržení jednacího řádu :-)
Dík M.S.

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: rjaeger (IP zapsáno)
Datum: 08.12.2010 09:36

Napadlo mi, že by nebylo od věci sjednotit vydávání IL a městského webu. Dělal by to jediný tým (jediná redakční rada, jediná redakce, jediný kontrolní orgán), čímž by se ušetřil čas i peníze a prezentace města by se tak stala konzistentní. "Tiskárny" mohou být různé. A pokud by se neušetřily peníze, výstup by byl jistě kvalitnější. Nemám na mysli vzájemné opisování obsahu, ale skutečnou multimediální prezentaci informací. Co vy na to, rado a zastupitelé?

Re: Informační list aktuální číslo
Autor: Pavel Tichý (IP zapsáno)
Datum: 09.12.2010 01:01

Myslim, ze at uz to bude jeden tym nebo dva, je dulezita vzajemna uzka spoluprace a koordinace. Obe media maji sve vyhody a v idealnim propade se dobre doplnuji. Papirovy zpravodaj se lepe cte a je tedy vhodnejsi pro souvislejsi texty. Internet ma vyhodu snadne aktualizace a to, ze si informace muzete dohledat kdykoliv, pokud vite, ze tam jsou (o multimediich nemluve). Narozdil od tisku umoznuje oboustrannou komunikaci. Souhlasim s tim zbytecne neduplikovat obsah, spise v IL pravidelne odkazovat na obsah, ktery je (nebo spise bude) dostupny na webu. At uz jde o usneseni zastupitelstva nebo kontakt na instalatera. Tim se obcane "nauci" mestsky web pouzivat, protoze budou vedet, ze jsou tam pohromade vsechny informace, ktere potrebuji a maji je stale po ruce. Dobre, pokud tedy zrovna sedi u pocitace...:-)



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.