cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2
Re: Pošta
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 18:07

Uff, na toto fakt nemám sílu. Připadám si jak při diskuzi se svojí dcerou... Ne a ne a nebudu si ty hračky uklízet... Tak znovu: nemovitý majetek v Černošicích a pozice ve firmách MOHOU za určitých okolností znamenat konflikt zájmů. Sepsání těchto věcí a předání kontrolnímu výboru znamená určitou PREVENCI, že ten konflikt nenastane, případně bude korektně vyřešen. Nezaměňujme význam slova prevence se zárukou nebo pojistkou, že se to nestane. Nic víc, nic míň. Když někdo bude lhát, možná to nepoznáme (i když většina těchto informací je při troše snahy veřejně dostupná), smysl je jasně DEKLAROVAT, že do konfliktu zájmů opravdu nechceme vstupovat. Končím diskuzi v kruhu na to téma, za chvíli odcházím na zastupitelstvo.

Re: Pošta
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 18:31

:-D :-D
No, tak z tohodle zpusobu komunikace se jednou fakt pos... :-D
Kdyz uz nejsou vecne argumenty, tak znovu prijde pokus shodit alespon mentalni uroven diskutera :-D ??? Bravo pane Hlavacku, zastupce VC :-). Uzasne metody :-), vubec me neprekvapuji :-)

A znovu vecne. V kodexu je napsano, ze kazdy zastupitel se svym podpisem zavazuje, ze pripadny konflikt zajmu oznami, pokud ke konfliktu dojde. Takze, proc to dublovat konkretnim majetkem a pozicemi ??? Bojite se snad, ze to nekdo podepise, a pak bude lhat a konflikt zajmu neoznami ? Vcelku zajimave uvazovani VC :-). Nebo to snad znamena, ze kdo majetek a pozice neuvede a nepodepise se, tak je potencialni gauner ? Jak to tedy je ??? :-)

A znovu se zcela vecne tazi, kdyz majetek bude (treba, ciste fiktivne) na Vaseho kamose, za ktereho budete delat ty same veci jako Dalmatin I, jak se pozna konflikt zajmu ? Podle kodexu se ma hlasit jen to co se tyka rodinnych prislusniku, ze ? Takze porad nejak nechapu, proc kdyz to kazdy lump muze obejit, tak proc po slusnych lidech chtit soupis majetku a funkci...

A bohuzel, napada me jeste ryze cesky duvod - budeme volit ty, kteri prokazi, ze oni i jejich pribuzni (blizci i vzdaleni) maji nejvic holou prdel a v zivote toho nejmene dokazali :-). Takovi pak logicky zadny majetek nemaji, ani zadne funkce, takze logicky nemohou ani mit konflikt zajmu, ne ? :-) :-)

Pokud bych se mel snizit na Vasi uroven argumentace (viz Vas uvod), tak mate pravdu, je to s VC jak s malymi detmi :-) - tisickrat se muze zcela vecne a v klidu rikat "nesahej na ty rozpaleny kamna, at se nespalis", ale dokud se to dite samo nespali, tak neveri :-) :-) - stejne jako vy neverite, ze podavat soupis majetku a funkci je proste kravina. Ale jak rikam, klidne si pak budte zase "prekvapeni" :-), ze soupis majetku a funkci nic nezaruci. Aspon bude nejaka sranda :-)

Re: Pošta
Autor: ema (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 19:48

Tomme1, nešly by Vaše příspěvky zkrátit? Kdo to má číst? Už po pár slovech přeskakuji na odpověď dalšího přispěvovatele....

Re: Pošta
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 24.02.2011 23:53

:-)
Nemusíte to číst, Emo ;-). A vo vo vo tom to je... Každý má mít právo svobodné volby. Využívejte toho, dokud můžete - dokud např. "nemusíte"psát soupis svého majetku a funkcí ve firmách v podstatě bez důvodu a smyslu, dokud se nemusíte (zatím ještě většinou) bát říkat nesmysly po hospodach, apod. A stejně tak se nemusíte bát svého názoru a můžete ho vyslovit/napsat i tady :-) - a třeba mě jinými názory "umlčet" (přesvědčit o mých "omylech"). Vyslovení názoru v tomhle státě bohužel stále ještě není bez trestu. Trestáme a odsuzujeme pořád ještě za názory místo za skutky nebo plány, což je hodně špatně. Kéž bychom se už dokázali ponaučit. Zakázané vždy lákalo a vždy lákat bude...

Re: Pošta
Autor: misak (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2011 09:25

Případný střet zájmů řeší zákon o obcích. Píše se tam něco ve smyslu, že střet zájmu oznamuje zastupitel při jednání, nejpozději před hlasováním o konkrétním návrhu. Obecní orgán pak rozhoduje o tom, zda funkcionáře, jenž střet zájmů ohlásil, vyloučí z projednávání a z rozhodování o věci.
Některá města a obce nad to přijímají etické kodexy. Většinou se v nich zastupitelé zavážou, že sepíšou nemovitý majetek, který za konkrétní rok nabyli, seznam firem, v jejichž orgánech zasedají a podobně. Je to nad rámec zákona a dobrovolné. Nikdo ovšem po nikom nemůže chtít, aby sepisoval svůj historický majetek nabytý před vstupem do veřejné funkce.
Čili bouře ve sklenici vody. Asi tak.

Re: Pošta
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2011 09:48

:-)
o majetku nabytem za posledni rok, ani upresneni ohledne funkci a mistnich spolecnosti se ale jaksi v kodexu Cernosic nepise :-)

...Zastupitel bude kazdorocne do 31.1. dle stavu k 31.12. predchoziho roku odevzdavat kontrolnimu vyboru oznameni o cinnostech a majetku, v nemz uvede vsechny sve funkce ci pracovni pozice ve vsech pravnickych subjektech, veskere vlastnicke podily v obchodnich spolecnostech a veskere nemovitosti v jeho vlastnictvi nachazejici se na katastralnim uzemi obce...

Tedy nic POUZE o spolecnostech nejaky zpusobem spojenych pouze se zakazkami a smlouvami pro mesto, nic POUZE o zasedani v organech tech firem, a nic POUZE o majetku ziskanym za dobu vykonu sve funkce

Mozna to nekomu muze pripadat jako "boure ve sklenici vody". Me to prijde jako naprosto neprijatelne a zcela neoduvodnene zasahovani do soukromi nekterych obcanu. Navic jde o dublovani jak zakona, tak jineho ustanoveni kodexu - kdy, jak bylo citovano, je zastupitel povinnen na pripadny svuj stret zajmu upozornit. A jsem rad, ze alespon 4 zastupitele toto odmitli podepsat. Opravdu by me hodne desilo, kdyby to bylo vsem jedno.

Nejsmutnejsi na tom vsem ale je, ze ti co se biji v prsa, jak chteji zatocit s korupci a spatnosti vytvareji prostredi, ktere svou slozitosti ke korupci, obchazeni zakonu a spouste dalsich spatnosti primo vybizi (v tomto pripade se treba domluvit skryte s "kamosem", a delat na venek pana "cisteho a zarive bileho" - a takovy clovek klidne kodex podepise, protoze vi, ze se na nej "nemuze" prijit). Navic, skryte to ma zcela nepochybne take evokovat dojem, kdoze je ten "spravny a cisty", a kdoze je "lump", protoze "neco skryva".

Mit na stret zajmu zakon, pak jeste kodex, a diky ceske horlivosti jeste soupis toho, do ceho nikomu nic neni, to je proste typicky projev skupin, ktere se za rudou hvezdu nemusi rozhodne vubec stydet. Navic kodex nijak neresi, ze se ti sami lide, co podepsali kodex, zabyvaji utracenim casu a penez za kraviny typu bezduvodny presun skateparku...



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Tomm1 (25.02.2011 09:52)

Re: Pošta
Autor: misak (IP zapsáno)
Datum: 25.02.2011 10:54

Skutečnost, že někdo nepodepíše sporný etický kodex, z něho automaticky nedělá horšího člověka. Pokud ano, něco je špatně.
V těchto případech jde skutečně o DOBROVOLNOST a je fakt, že papír snese vše. Ostatní je věcí morálky.

Navíc vedení radnice nemuselo kodex vymýšlet. Stačilo se podívat třeba na stránky sdružení Oživení a text převzít a upravit, protože rovněž obsahuje velmi sporné pasáže - hlavně odstavce 10., 14. a 22.

Etický kodex - návrh
Preambule
My, členové zastupitelstva, jsme si vědomi důvěry občanů v nás vložené, chápeme výkon mandátu jako veřejnou službu, za niž neseme odpovědnost, a proto právní předpisy České republiky týkající se výkonu této funkce dobrovolně doplňujeme následujícími společnými ustanoveními:

Základní ustanovení
1. Člen zastupitelstva vykonává svůj mandát ve shodě s Ústavou, zákony a dalšími právními předpisy České republiky a zároveň činí vše nezbytné pro to, aby jednal v souladu s ustanoveními tohoto Kodexu.
Obecné zásady
2. Při plnění svých funkcí zastupitel vždy slouží veřejnému zájmu a zdrží se jednání, které by ohrozilo důvěryhodnost mandátu města.
3. Zastupitel se za výkon svého mandátu zodpovídá všem občanům hlavního města Prahy, včetně těch, kteří ho nevolili.
4. Zastupitel činí rozhodnutí a řeší záležitosti objektivně, to jest na základě jejich skutkové podstaty, přihlížeje pouze k právně relevantním skutečnostem, a bez zbytečných průtahů. Nejedná svévolně k újmě jakékoli fyzické či právnické osoby nebo skupiny osob, ale naopak prosazuje práva a oprávněné zájmy občanů.
5. Při výkonu svých funkcí zastupitel respektuje pravomoci ostatních volených představitelů a zaměstnanců úřadu.
6. Zastupitel se účastní každého zasedání zastupitelstva a orgánů, jejichž je členem, s výjimkou nepřítomnosti omluvené dle platných zákonů, jednacího řádu nebo dalších vnitřních předpisů. Zastupitel přichází na jednání připraven.
Poskytování informací
7. Zastupitel poskytne veřejnosti veškeré požadované informace související s výkonem jeho funkce s výjimkou těch, jejichž utajení stanoví zákon.
8. Zastupitel neuvádí vědomě v omyl veřejnost, ani ostatní zastupitele a zaměstnance úřadu.
Oznámení o činnostech, o příjmech a o nemovitém majetku
9. Zastupitel odevzdá předsedovi kontrolního výboru Oznámení o činnostech, o příjmech a o nemovitém majetku zastupitele vždy do konce září za předešlý kalendářní rok výkonu mandátu. Údaje souvisí s výkonem funkce zastupitele a umožňují kontrolu jeho zastupitelské činnosti.
10. Kontrolní výbor zveřejní oznámení zastupitelů na oficiálních internetových stránkách města.
Střet zájmů
11. Zastupitel se zdrží takového jednání, které by vedlo ke střetu veřejného zájmu s jeho zájmem soukromým. Soukromý zájem zahrnuje jakoukoli výhodu pro něj, jeho rodinu, blízké a příbuzné osoby a právnické nebo fyzické osoby, se kterými měl nebo má obchodní nebo politické vztahy.
12. Zastupitel nevyužívá informace získané při výkonu funkce pro svůj soukromý zájem, definovaný v bodě 11.
13. Povinností zastupitele je vyhnout se střetu zájmů i předcházet takovým situacím, které mohou podezření ze střetu zájmů vyvolat. Zastupitel jde v boji proti korupci příkladem tak, že veřejně odmítá výhody a privilegia, jež mu jsou v souvislosti s postavením zastupitele nabízeny.
14. Zastupitel nesmí být po dobu výkonu mandátu členem řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu právnické osoby s přímým i nepřímým vlivem města na tuto právnickou osobu, ani členem řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu právnické osoby, která se uchází o přidělení veřejné zakázky od hlavního města Prahy. To neplatí, pokud byl do takového orgánu zastupitel jmenován městem. V tom případě mu náleží odměna za výkon takové funkce ve výši stanovené usnesením zastupitelstva obdobně jako za členství ve výboru zastupitelstva; poněvadž je tato funkce chápána jako práce v rámci výkonu zastupitelského mandátu, je odměna vyplácena městem a nikoli dotyčnou právnickou osobou. Výše odměny je zveřejněna v usnesení zastupitelstva.
Ohlášení zájmů
15. V případě, že má zastupitel soukromý zájem, definovaný v bodě 11, ve věcech, které jsou projednávány orgány města, oznámí tuto skutečnost členům zastupitelstva před projednáváním a hlasováním o této věci. Zastupitel by se měl zdržet diskuse a hlasování v těchto věcech.


Dary a výhody
16. Zastupitel nevyžaduje ani nepřijímá dary, úsluhy, ani žádná jiná zvýhodnění, která by mohla ovlivnit rozhodování, narušit nestranný přístup, nebo která by bylo možno považovat za odměnu za práci, která je jeho povinností.
17. Zastupitel nedovolí, aby se v souvislosti s výkonem své funkce dostal do postavení, ve kterém je zavázán oplatit prokázanou laskavost, nebo které jej činí přístupným nepatřičnému vlivu jiných osob.
18. Zastupitel nenabízí ani neposkytuje žádnou výhodu jakýmkoli způsobem spojenou s jeho postavením zastupitele, pokud to zákon neumožňuje.
19. Při výkonu své funkce neučiní anebo nenavrhne městu nebo jeho orgánům učinit úkony, které by ho zvýhodnily v budoucím osobním nebo profesním životě po skončení výkonu mandátu.
Oznámení nepřípustné činnosti
20. V případě, že zastupitel zjistí ztrátu nebo újmu na majetku města způsobenou nedbalým, podvodným či korupčním jednáním, oznámí tuto skutečnost kontrolnímu výboru zastupitelstva, tajemníkovi úřadu, jakož i příslušnému orgánu činnému v trestním řízení.
Kontrola
21. Zastupitel je připravený poskytnout jinému zastupiteli a občanovi informace a všechny okolnosti, které ho vedly k jeho rozhodnutí ve funkci zastupitele.
22. Případné podezření z porušení ustanovení Kodexu prověří kontrolní výbor na podnět zastupitele nebo občana. Výsledné zjištění projedná zastupitelstvo na svém zasedání. Při závažném či opakovaném porušení ustanovení tohoto Kodexu může být zastupitel odvolán Zastupitelstvem ze své funkce v radě, výboru či orgánu právnické osoby nebo Radou z komise. Zastupitelstvo mu doporučí jeho rezignaci na mandát zastupitele.
23. Kontrolní výbor je oprávněn kontrolovat údaje uvedené zastupitelem v oznámení o činnostech, o příjmech a darech a o nemovitém majetku a požadovat od zastupitele vysvětlení k těmto údajům. V případě podezření z porušení zákona upozorní kontrolní výbor příslušné orgány činné v trestním řízení.
Závěrečné ustanovení
24. Zastupitel se ztotožňuje s principy Kodexu a při výkonu svého mandátu se řídí jeho ustanoveními.

Re: Pošta
Autor: Veru (IP zapsáno)
Datum: 26.03.2012 10:51

Po každé návštěvě naší černošické pošty si říkám, že se tu musím podělit o zážitky. Dnes mi připadalo, že si ze mě na poště dělají legraci, když po mě chtěli 52 korun za poslání dopisu. Představovala bych si, že by výkon služby měl odpovídat ceně, kterou za ni platím! Prostředí je katastrofální - oprýskaná omítka, v hale pro zákazníky je skladiště neuvěřitelných věcí (balíky,jízdní kola). Na stěnách visí stoleté letáčky, u stropu balonky jak v lunaparku. Aspoň není vidět, že se tam nemalovalo snad sto let! Jenom zákazníci se tam už jaksi nevejdou! Stojí ve vstupní uličce a vrážejí do sebe ve dveřích. Ze tří okének fungují trvale jen dvě. Uvnitř provozovny panuje nevídaný chaos. Oznámené zásilky se hledají všude možně. Dva lidé dnes ráno trvalo obsloužit 15 minut - nešlo najít zásilky ani knihu, do které se zapisují!!) Mezitím se vytvořila nekonečná fronta až ven a další přicházející lidé to postupně vzdávali. Pracovnice se snaží, ale v takovém prostředí, kde si nelze nikam ani nic položit a počet nabízených služeb se zvětšuje, se není čemu divit. Moc by mě zajímalo, jestli existuje nějaký plán, jak se to bude řešit? Vidím nesporné zhoršení situace. Díky V.

Jdi na stránku: Předchozí12
Aktuální stránka: 2 z 2


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.