cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: kopretinka (IP zapsáno)
Datum: 27.02.2011 16:21

Tak máme před sebou další ze zbytečných akcí, sčítání lidu. Nevidím žádný obecný přínos ve sběru dat, která už stát stejně má v různých podobách k dispozici, a kdyby byl aspoň trochu efektivní ve využívání námi zaplacených nástrojů, neotravoval by nás ještě víc.

Omlouvám se za emotivní reakci, ale je mi na dávení z toho, jak mi stát neustále dýchá za krk a výhrůžkami nutí ke spolupráci (v tomto případě pokutou za neodevzdání formuláře).

Vzhledem k tomu, že podle mě získaná data budou poskytnuta dalším subjektům za nějakou formu úplaty (nebo možná jenom tak z kamarádství), zvažuji, kolik pravdivých informací jim dodat.


Sečteno a podtrženo, Vaše Kopretinka.

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 27.02.2011 17:42

Moje řeč! A to ještě budu muset vytrpět sčítacího komisaře (který má patrně hlavní úkol zjistit kolik lidí bydlí v bytě). Proč ty papíry proboha nepošlou poštou???
Vědí kde bydlím, jaké mám rodné číslo, jaké mám auto a kolik beru. Co potřebujou víc???
Pravda, nevědí kolik mám právě velocipédů a párů lyží, ale bez toho by se jistě obešli - nevědí to už 60 let...

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 27.02.2011 20:13

a já sem zrovna zvědavej,vo kolik nás je víc,či míň...

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: arsgals (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2011 18:11


Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 28.02.2011 19:02

Kdyby někdo měl pochyby o sčítacím formuláři osoby (jako mám já), tak se jich jistě zbaví přečtením níže uvedeného textu od nejmenovaného "supervizora SLDB" (kterému padly na stůl moje nelichotivé připomínky a otázky). A potom rád tu pitomost zaplatí ze svých daní...


"Ano máte naprostou pravdu za osobu narozenou 25.3. 2011 vyplní sčítací formulář rodiče. Informace o datu narození a pohlaví je statistický údaj. Tyto údaje budou použity ke zjištění např. ke zjištění průměrného věku obyvatelstva a procentuálního zastoupení můžů a žen. Rodné číslo slouží jako jedinečný identifikátor a podle něj například zjistíme zda povinná osoba ( Vy ) nevyplnila sčítací formuláře dvakrát a případně zamezit jejímu dvojímu sečtení ( to by dle data narození v kombinaci s pohlavím nešlo ).

Bydliště matky nám napoví o migraci obyvatel.

Projekt SLDB je podlehá směrnici EU a mimoto jej definuje zákon o sčítání lidu. Vyjma otázek náboženství a národnost je vyplnění u všech otázek povinné a vymezené zákonem o sčítání. Celé sčítání nám pomůže plánovát infrastrukturu, povoďnové opatření, informace využije i integrovaný systém a v neposlední řadě obce získavají podklady pro čerpaní dotací z EU. Důvodů je samozřejmě více a většina z nich je uvedena na www.scitani.cz"

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: Hanák (IP zapsáno)
Datum: 04.03.2011 12:07

Vono lidi sčítal už Herodes, a co z toho vzešlo ...
Když děláme inventuru skladu, jeden se nestačí divit, kde se ty rozdíly proti počítačové evidenci vzaly - dovozuji, že to s lidma nebude lepší.

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: jindrich (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2011 11:25

No, asi to s tím sčítáním nebude tak horký, avizovaná návštěva sčítacího komisaře se včera bez omluvy neuskutečnila a jak to bude dál se mi zjišťovat nechce...

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: Marta (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2011 14:16

Tak jsem včera byla kvůli komisaři doma, zbytečně, nikdo nepřišel. Příště už doma nebudu, svého času si cením více a navíc si lze prý formuláře vyzvednout na poště. To je zase úředničina...

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2011 17:10

V letáčku je napsáno, že to vymysleli soudruzi v bruseli a že to je celoevropské a tudíž zcela jistě úžasné.
V IL je zase napsáno, že jen sčítání určí jací lidé a v jakých domech / bytech v DANÉ OBLASTI žijí. Jsem asi hlupák, ale já jsem žádnou OBLAST ve formulářích nenašel. Zato jsem na 110% procent přesvědčen, že průnik evidence obyvatel na ministerstvu vnitra a údajů na stavebním úřadě dá potřebné informace už dnes. Navíc při další velké povodni může být struktura obyvatel v DANÉ OBLASTI úplně jiná!
Ať jde erár do brusele a zůstane tam!

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2011 17:53

No, v tomto s Vami souhlasim :-). Ja sam zvazuju, ze se scitani proti vuli zakonu nepodrobim (i pod hrozbou spravniho rizeni a sankci). Chapu, ze je potreba se podrizovat zakonum. Ale zase na druhou stranu, pokud je zakon/narizeni spatny a nebo proste jen k nicemu, tak si nejsem opravdu jist nutnosti ho dodrzovat (a jsem opravdu zvedav na vymahatelnost nesmyslu - to napriklad v pripade, ze udaje sice uvedu uplne, ale napriklad zcela nesmyslne a bez moznosti mi prokazat umysl uvest nesmysl, jak doporucuji ruzne navody na netu). Kdyz by mi stat zakonem naridil, ze kazdych 10 let mam vylezt na strechu domu, kde prave bydlim, a odtamtud mam skocit dolu, tak pres to, ze je to zakon, bych neposlechl. Scitani je pravda jen nesmyslna byrokracie v dnesni dobe v podstate bez ucelu i duvodu, ale spada do kategorie nesmyslu a zbytecnosti, navic dosti drahych (a to ani nepocitam, kolik penez z nasich stale zvysovanych dani stoji kazdy rok urednici CSU uradu, a kdo vsechno ze soukromych firem se na tom za nase penize a s nasim aktivnim prispenim napakuje). Jeste jsem nezazil, ze by se nekde kvuli scitani cokoliv stavelo nebo financovalo ze "statnich" a ne z "obecnich" penez, a opravdu neverim na to, ze to bude mit jakykoliv dopad na nazor politiku treba v duchodove reforme (neverim statu, a snazim se na duchod zabezpecit sam uz dnes...), nebo v cemkoliv dalsim (napr. vlakove trate a hromadna preprava se rusi, pocet aut roste, ale silnice jsou uz 20 let tezce podfinancovane, scitani nescitani...).

Pokud stat chce neco konkretniho vedet, necht si necha udelat zaplaceny (u patricne soukrome firmy) dobrovolny pruzkum na urcite skupine obyvatel (nebo v dane lokalite), a zbytek at si statistici dopocitaji (od toho jsou to snad statistici, nebo ne ?). Bude to stat opravdu mrzky zlomek toho, co nas CSU (a scitani jednou za x let) stoji kazdy rok.

Bohuzel mi ale prijde, ze v tomto jsme opravdu jen stado ovci, ktere kdyz prijde urednik a rekne "VYPLN, NEBO ZAPLAT" (takovy trochu druh vypalneho), tak sklapneme hubu a vyplnime, a jen v nekterych pripadech svejkovsky ojebeme...
Pak sice mame "dobry pocit", jak jsme na ty ourady vyzrali (a poslali je tim do brusele - pekny pojem, libi se mi :-) :-) ), ale bohuzel, oni jsou z nasich dani za tuhle zbytecnost a svejkovani placeni, a to uz nam (z drtive vetsiny) je bohuzel jedno

Re: Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Autor: Ajinka (IP zapsáno)
Datum: 10.03.2011 21:16

Je tady jeste nekdo, kdo nedostal ani letaček, nebo jsme v Černošicích jediní



Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.