cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 1234Následující
Aktuální stránka: 1 z 4
Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Kuník Stanislav/SK (IP zapsáno)
Datum: 07.01.2012 19:51

Pane ing.Filipe Kořínku, dobrý den.Dnes jsem si v MF Dnes,příloha Praha přečetl, jak jste odpověděl na otázku : „ Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě“.
Cituji: „Na jaře začne rekonstrukce Komenského ulice, přičemž prostranství u kostela dostane nadstandardní podobu podle vítězného architektonického návrhu.Díky úvěru navázanému na zvýšený příjem z daně z nemovitosti se konečně opraví i další komunikace.Budou doplněny přístřešky na autobusových zastávkách.Věříme v úspěch několika dalších žádostí o investiční dotace.Bude vyhlášena architektonická soutěž na návrh nové radnice. Černošická škola oslaví své 110.výročí“…konec citace.
Fajn. Žiji zde od roku 1970,v roce 2002 jsem dostavěl dům na Vráži.
Žádost o stavební povolení byla podmíněna darem cca 100 tisíc Kč - bez právního podkladu(odmítl jsem).Hradil jsem vybudování přípojek ČEZ,voda,kanalizace,plyn i mimo svůj pozemek, abych mohl zkolaudovat a bydlet.
To, že dnes budeme platit vyšší daň z nemovitosti a opravíte ulice se snažím pochopit.Sice to vnímám tak ,že většina schopných lidí je potrestána za svou píli a snahu žít lépe než třeba v obecním bytě...
Ano je nutné opravit cesty( i naše ulice Alešova byla opravena v roce 2004, nyní pokud zaprší je zde jezero, že neprojdete..).
Nadstandard u kostela ocením v srpnu na pouti až se přijdu podívat na břišní tanečnici...
Přístřešek na zastávce beru v roce 2012 jako samozřejmost, stejně jako i vytápěnou čekárnu na vlak když nejede, fungující toaletu,poštu, která má dobrou otevírací dobu atd…
Pokud budete mít dobré pracovní prostředí na radnici přeji ho všem.Je to skutečně nedůstojné.Ale budu doufat, že tam potom pořídím OP,řidičák,pas.Zatím chodím do Podskalské.Sice tam nikde nezaparkuji,často nefunguje vyvolávací systém nebo se spustí v 8.10,pokud narazím na protivu, požádám o pomoc jeho nadřízeného a vše dořeším(byl jsem tam 3x v posledním půl roce a bohužel mám takovou zkušenost).
Každý chceme žít lépe.I já si to přeji.Ale za jakou cenu???
Zatížíte do budoucna majitele nemovitostí a smělé plány na novou radnici?
Nadstandard u kostela??Architektonické soutěže???
Nechci tím negovat vaše působení v čele obce,oceňuji jiné dobré počiny,ale plácat po ramenou Vás zatím nebudu.
S pozdravem S.K.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Kuník Stanislav/SK (08.01.2012 10:02)

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 09.01.2012 12:03

Pane Kuníku,

architektonická soutěž nemusí být nutně zlo, pokud neslouží jako zástěrka pro různé předem vybrané Inspiry a jejich rekontextualizace paradigmat a vodní meandry jak vypadlé z východního Slovenska první půlky 90. let.. A jelikož přesně taková předražená a z reality vytržená zhovadilost se chystala u kostela, je vcelku logické, že je teď potřeba udělat nový projekt, když už se tam opravdu bude něco dělat. Pochybuji, že z toho má někdo radost, ale podle něčeho se to postavit musí.
A jestli bude tím "nadstandardem" kvalitní dlažba, zeleň a použitelný mobiliář, pak jedině dobře. A ani to nemusí nutně stát o tolik víc, než asfaltová plocha (a určitě míň, než to, co tam bylo vymyšleno "za Dalmatina".


Co se týče nové radnice - o té, pokud vím, se mluví od té doby, co byl MěNV vyšoupnut z vily, kde byl "za bolševika", do azbestovopapundeklové budovy bývalého Domu služeb (1992?). Jenom jsem měl za to, že pro tyto účely byl pořízen "dům s kupolí" na rohu Karlštejnské a Fuegnerovy. Samozřejmě, jsou asi vždy důležitější věci, než je nová radnice, ale ten papundeklák halt nevydrží věčně a opravovat ho nemá smysl. A počítám, že třeba energetická náročnost té budovy také nebude úplně malá a vzhledem k chátrání to bude horší a horší. Takže ono to je čím dál míň o tom, jestli to někdo chce, a bude to čím dál víc o tom, že to prostě bude potřeba.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Kuník Stanislav/SK (IP zapsáno)
Datum: 09.01.2012 14:03

Dobrý den,děkuji za vysvětlení ale podstatu problému chápu.Otevřená radnice slibovala komunikaci s občany,tak jsem napsal názor.Pokud vím ,sám jste dříve taky svůj názor vždy napsal(předpokládám ,že ten nick byl Váš)..
Pokud se potkáme, rád Vám vysvětlím můj pohled na věc.Vadi mi betonové hřište na kterém si nikdo nehraje,odpočívací plochy na kterých parkují auta,reklama přitlučená hřebíky do stromů(stromy a Centrum Vráž-jak zapomínáme co kolem toho bylo a dnes to nikomu nevadí..),pláž kde se nesmí nic konat,výčet dlouhý.To vše se budovalo z peněz které dnes v pokladně nejsou.
Jsem ochoten si připlatit za lepší kvalitu bydlení, ale jako občan z toho chci mít prospěch(nehmotný).A s tím budeme asi souhlasit oba.SK.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 09.01.2012 17:17

Pane Kuníku,

samozřejmě, že je dobré se ozvat a ptát, o tom žádná.

Osobně nechápu jen jednu věc - jmenujete mnoho zhůvěřilostí, které jdou na vrub minulého vedení a jeho pučmidrátů. V jejich výčtu i názoru na ně se s vámi víceméně shodnu, jen úplně nechápu jejich vztah k současnému dění. Co vím, tak projekt rekonstrukce Komenského ulice a návsi před kostelem (teď jsou na to peníze) je nutné udělat znovu, protože ten původní byl drahý a naprosto nesmyslný a jeho realizace by zaváněla "bajkentrajdem" - tedy skoro žádnou muzikou za extrémní množství peněz.
Myslím (a snad se nepletu), že současné vedení má snahu v tomto ohledu postupovat rozumně a snahou je vybrat (stále mluvím o Komenského) takové řešení, které nemusí být nutně to za úplně nejnižší cenu, ale bude mít co nejlepší poměr cena/ výkon. Furt lepší "vyhodit" X za nový plán a zjistit, že "to" vyřeším za Y, než to X "ušetřit" a "proinvestovat" deset Y zbytečně.

Jak sám píšete, utrácely se peníze za blbosti (jen po tom slavném bajkentrajdu je zatím sekyra přes 4 miliony a o dalších několik se město soudí) - a z toho vyplývá, že teď někde chybí. Proto úplně nechápu (nic ve zlém), kam teď míříte - podle mne se konečně začaly peníze využívat mnohem více s rozmyslem na potřebné věci a v "dobré" době - ceny stavebních prací jsou diky "krýzi" velmi nízko. Pokud vidím, řeší se komunikace, nikoli kamenné pyje na vjezdu od Radotína či podobné nezbytnosti.

Také bychom neměli zapomínat, že úvěr 40 mio splácený z vyšší daně z nemovitosti vypadá sice olbřímí, leč jde na investice do zanedbané infrastruktury - narozdíl od jiných úvěrů z nedávné doby, kterými se řešily výplaty zaměstnanců úřadu, případně prodejů nemovitého majetku obce, aby bylo na odvoz odpadu.

Souhlasím s vámi, že za svoje peníze chcete mít nějaký nehmotný přínos. A myslím, že ve srovnání s dobami, kdy se za cloroční investiční prostředky obce budovala silnice přes pole k místostarostenské parcele či upravovalo předpolí starostenské novostavby, z opravených komunikací nějaký mít i budete/ budeme. Také tu nechci chválit dne před večerem a plácat kohokoli po zádech jen za to, že není Jirout, ale osobně - přes mnoho odlišných názorů na mnoho věcí - vidím v současném vedení posun směrem k tomu, co bych nazval normální radnicí, se kterou sie nemusím vždy souhlasit, ale za kterou se nemusím a priori stydět.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 09.01.2012 18:02

Dobrý den,

jen krátce reaguji na otázku rekonstrukce Komenského. Chtěli bychom na několika centrálních místech v Černošicích přispět k vytvoření, resp. zkvalitnění, veřejného prostoru. Náměstí před kostelem k těm místům patří. Silnice se snažíme stavět vždy maximálně úsporně, tj. rovný asfalt, chodník většinou žádný, zeleň nebo něco dalšího většinou také ne. Čistě z důvodů maximalizace užitku za minimum prostředků. U kostela (a na pár dalších místech do budoucna) bychom však rádi přeci jenom použitý standard o něco zvýšili, je to jedno z mála centrálních míst, které by mohlo - a podle našeho názoru mělo - vypadat dobře. Nechystáme žádnou megalomanskou akci, jen se chceme pokusit nějakým dobrým nápadem za přiměřené dodatečné náklady to místo trochu zvelebit.

Ostatním steskům pana Kuníka rozumím, vše je nicméně otázka zdrojů rozpočtu. Ten letošní bude extrémně napjatý. Loni jsme na různých provozních nákladech tvrdým škrtáním a transparentním soutěžením ušetřili mnoho milionů korun (vyčíslíme to přesně a zveřejníme), ale téměř vše letos padne na pokračující pokles sdílených daňových příjmů města a další snížení příspěvku od státu na výkon státní správy. Takže "volných" peněz na investice, se kterými můžeme dle vlastního uvážení nějak hospodařit je žalostně málo.

Tomáš Hlaváček

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Kuník Stanislav/SK (IP zapsáno)
Datum: 09.01.2012 21:25

Pro pana starostu:
Děkuji Vám za odpověď.Mám tyto otázky.
1.Zaslechl jsem, že uvažujete navýšit původní úvěrové zatížení hrazené z výběru daně z nemovitostí na zhruba dvojnásobnou částku (tím i daň.zatížení nad rámec pro majitele nemovitostí v Čern.)
2.Údajně uvažujete prodat obecní budovu zakoupenou pro potřeby radnice..
3.Město Černošice má v PS dva zástupce(p.Langšádlová,pan Rádl),snažíte se touto cestou(lobbing,zkušenosti,vazba do velké politiky,dotace,granty..) sehnat peníze do prázdné kasy???
Nebo tudy cesta nevede?Pokud je mi známo p.Langšádlová tlačí zákon na zvýšení ceny poplatků za odpady pro obce,tak by mohla poradit i z druhé strany jak snížit daňové zatížení pro občany a tu projedenou obecní kasu pomoci naplnit..No a svého času pan Rádl taky něco přinesl,ale utratilo se to za blbosti...
Pokud vezmu v úvahu cenu vodného,stočného,různých obecních poplatků(pes atd.),popelnice se připravují,ČEZ taky pravidelně upravuje ceny atd,daň z nemovitosti již byla navýšena nedávno ,tak vlastně tímto záměrem zhoršíte úroveň života lidem v důchodovém věku,neúměrně zatížíte podnikatele,atd..
4.Financují developeři v nově vzniklých lokalitách sítě a komunikace???
5.Víte že ve vašem volebním programu [jdem.cz] byl kladen důraz na PROGRAM ROZUMNÉHO HOSPODAŘENÍ..to tedy chci a očekávám.
Pokud jsem zaslechl věci které nejsou pravda budu rád,ale na každém šprochu pravdy trochu...
Tolik i odpověď na otázku pana J.M. kam tím mířím.Vše důležité jsem již sdělil, dál již zde toto téma nebudu rozvádět.
SK



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Kuník Stanislav/SK (09.01.2012 21:56)

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 00:02

Město vypsalo veřejnou zakázku za cca 1 mil. Kč za projektovou dokumentaci I. etapy rekonstrukce vybraných ulic. Financování rekonstrukce je podmíněno přijetím úvěru ve výši 40 mil. Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo zatím odsouhlasilo pouze zpracování úvěrových nabídek a nikoliv úvěr samotný, zajímalo by mě, co s tou dokumentací budeme dělat, když zastupitelstvo úvěr neschválí. Není to trochu předčasné?
M.S.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 09:12

Dobrý den,

ad 1:

Uvažujeme o všech možných variantách, nicméně schválený je pouze současný úvěrový rámec 40 mil. Kč. Zda tento rámec bude dále navýšen, budeme rozhodovat v zastupitelstvu na konci letošního roku, a to zejména s ohledem na průběh rekonstrukcí v roce 2012 a aktuální informace o rozpočtu a výhled do budoucna. V každém případě by se daň z nemovitostí dále nezvyšovala (koeficient 5 je maximální možný).

ad 2:

Je to jedna z variant, nic zatím není rozhodnuto. Hledáme řešení, jak novou budovu úřadu vybudovat bez dalšího zadlužení města, tj. "směnou" za jiný stávající majetek města. Současně diskutujeme o jeho ideální poloze (osobně si myslím, že by měl být spíše v Karlštejské než v Riegrově).

ad 3:

Starosta Kořínek je v pravidelném kontaktu s paní Langšádlovou, která mu mj. velmi pomáhá v získání kompenzace od státu za další snížení příspěvku na výkon státní správy (které se Černošic dotýká nejvíc z celé ČR).

ad 4:

Ano, vždy. Naposledy např. společnosti Prague Hills vybudovala sítě a novou komunikaci mezi ulicí K Dubu a Smetanovou + přispěla 50% na vybudování nové tlakové stanice (ATS) pro širší okolí.

k dotazu pana Strejčka:

Nemyslím si, že to je předčasné. Pokud zastupitelstvo vyslovilo souhlas s úvěrem samotným, osobně nepředpokládám, že bychom předložili natolik špatný návrh úvěrové smlouvy, aby úvěr schválen nebyl - výsledky z posledního výběrového řízení byly velmi dobré. Navíc do započetí prací na projektové dokumentaci ještě nějaký čas zbývá (zatím je vypsáno pouze výběrové řízení), a je dost možné, že úvěr bude do té doby schválen.

Tomáš Hlaváčáek

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 09:26

Pane Hlaváčku, můžete dnes s jistotou jmenovat zastupitele, kteří úvěr schválí? Ještě prosím o informaci, zda projektová dokumentace bude hrazena ze stávajícího rozpočtu města, nebo z úvěru.
Děkuji
M.S.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 09:32

Samozřejmě, že nikoliv. Pokud bychom ale měli čekat na schválení úvěru zastupitelstvem a až poté začít připravovat výběrové řízení na projektovou dokumentaci, letos bychom žádné ulice asi neopravili. Vycházím z toho, že zastupitelé, kteří schválili úvěrový rámec, pravděpodobně schválí i "dobrou" úvěrovou smlouvu. A já věřím tomu, že "dobrou" úvěrovou smlouvu předložíme smiling smiley

Jinak náklady na projektovou dokumentaci jsou součástí nákladů financovaných z úvěru, viz [www.mestocernosice.cz] strana 12

Tomáš Hlaváček

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 09:43

Děkuji, takže to bude nejspíše nějak takhle:
pro: p. Hendrych, p. Hlaváček, p. Hradilek, pí Kalousková, p. Kořínek, p. Kratochvíl, p. Kraus, p. Müller, p. Otava, pí Paříková, p. Rech, p. Stádník, p. Ticháček, p. Tichý, p. Wolf, p. Zmatlík
proti: sl. Goldová, pí Göttelová, pí Mašatová, p. Prskavec, p. Strejček,
zdrží se: 0
:-)
M.S.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 10:41

Pane Strejčku,

znamená to, že ta první skupina jsou ti zlí, a ta druhá skupina ti dobří? Já jenom abych netápal v tom, co nám chcete sdělit.

Jinak prosím takhle večer, až se zastavíte a budete mít chvilku, zapátrejte v paměti, pro jaké "investice" jste v dobách ne tak historických ochotně zvedal ruku. A ve světle toho se zamyslete nad tím, jestli jste zrovna vy tím nejlepším arbitrem v otázce smysluplného nakládání s prostředky města. Tím vám neberu právo na váš názor - myslete si skutečně co libo -, jen bych vás rád požádal o krapítek sebereflexe.

A pokud budete mít toho času trošku víc, zkuste nám tu nastínit, kde byste tedy vy viděl zdroje financí na investice do obce a její infrastruktury. Případně, pokud zdroje nevidíte, co byste tedy přednostně dělal za ty peníze, které město na veškeré investice má v rozpočtu, což je, pokud se nepletu, nějakých max. 10 milionů ročně?

Děkuji za odpověď.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 12:54

Pane Mudře, zapátral jsem v paměti a již v době minulého vedení města jsem byl proti zvýšení daně z nemovitosti, jež byla spojena s investicemi. Nyní je to obdobné akorát s tím rozdílem, že se tato daň použije na financování finančního schodku města, který se vytvoří přijetím úvěru. Doba je sice příhodná "nákupu" stavebních zakázek, ale není příhodná přenášení jejich splácení na již tak dost finančné zatížená bedra daňových poplatníků. O předpokládaném vývoji celkové ekonomické situace domácností nemluvě.
Nicméně, abych Vám odpověděl na Vaši otázku, kdo jsou ti dobří a kdo ti špatní. Přiznám se, že na rozdíl od Vás v tom tak jasno nemám. Jenom chci, aby voliči věděli, jak kdo rozhoduje. To je vše.
Co se týče investic do infrastruktury - zastupitelstvo přijalo usnesení, které říká, že úvěr bude použit do infrastruktury jako celku. Tedy nejenom do asfaltu, ale částečně i na občanskou vybavenost. Bohužel to samé zastupitelstvo následně nedodrželo svoje vlastní usnesení a minimálně první finanční várka půjde pouze do asfaltu. Mnou preferovaná investice je např. dostavba školy.
K samotnému financování mám velmi konzervativní přístup, který by se dal vyjádřit zhruba takto "nekupujme na co nemáme". Pokud se již chceme pustit do úvěrování na pozadí zvyšování daně z nemovitosti, pak bych nevolil sousto velikosti dvacetiletého splácení dluhu, ale nepoměrně menší, řekněme s limitem termínu příštích voleb.
S pozdrevem M.S.



Upraveno 3 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (10.01.2012 13:10)

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 14:06

Pane Strejčku,

pokud zapátráte v paměti o něco lépe, třeba si vzpomenete na svou podporu zcela halucinačního projektu b+r, který měl stát město nějakých 7 milionů (+21 mio z europeněz), a za který, i když nestojí, město zaplatilo nějakých (pokud se nepletu) 4,5 milionu a o další cca 4 se soudí.

Co se týče starosti o daňová bedra poplatníků - je hezké, že i v kovaném pravičákovi je místo pro sociální cítění, nicméně bavíme se o částkách v řádu jednotek tisíc ročně na jeden barák. Strašení sociálními dopady je v takovém případě - notabene v Černošicích - populismus. Jo, bylo by to hezké, kdyby daň z nemovitosti nerostla, či nebyla vůbec (neb když se to vezme kolem a kolem, je divné platit daň z něčeho, co jsem zaplatil (a tedy i zdanil) a co je tedy moje), ale halt to máme v naší krásné, odborníky spravované zemi nastavené tak, že právě tahle daň je pro obce zásadním zdrojem příjmů a naše ani kterákoli jiná radnice s tím moc neudělá.

Déle: není mi úplně jasná ta poněkud zmatená pasáž o tom, že vám vadí, že peníze půjdou jen na asfalt, a nikoli i na občanskou vybavenost. Pokud vím, byl jste proti úvěru a priori, tedy i tehdy, když byl brán na asfalt i vybavenost.


No a co se týče myšlenky "úvěrů na 3 roky" - zní to na pvní poslech rozumně, nicméně to limituje jejich výši a tedy i množství peněz, které lze najednou investovat a tím pádem i velikost akcí, do kterých se lze pustit a to zase ovlivňuje čas, který to celé bude trvat (nemluvě o tom, že při zhoršující se hospodářské situaci, o které hovoříte, se logicky zvýší i cena úvěrů a zhorší jejich sostupnost). Tedy konkrétně, že i za dlouhá léta bude v Černošicích místo půlky ulic tankodrom, protože budou peníze na "kilometr" ročně. Jasně, taky je to cesta, ale halt většina současného zastupitelstva to vidí jinak. Kdybyste před volbami ze všech sil nedělal, co jste dělal, a nezajistil tím VPM krásné jedno místo v zastupitelstvu, mohl jste mít navrch vy. Takový je život.

Ad preference dostavby školy: na tu byste si úvěr vzal? A pokud by to byl úvěr splatný do tří let (a tedy v nedostatečné výši), stavěl byste ji na několik etap?

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 14:23

Mno, asi jsem to s tím "propadlištěm dějin" přepískla, co Melesi? :-(((

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 10.01.2012 15:14

Pane Melesi, zbytečně se rozčilujete. Rozhodně nehodlám házet vedení města klacky pod nohy. Naprosto respektuji politická rozhodnutí zvolené většiny, což ovšem neznamená, že s nimi také souhlasím, Nevedu s radnicí žádný boj o cokoliv. Jenom dělám a říkám co si o tom myslím, když už jste se ptal.
S tím populismem bych na Vašem místě brzdil. Zřejmě jste nebyl na několika minulých zastupitelstvech, kdy od občanů zazněly zcela jasné argumenty, proč nechtějí princip financování investic podpořit zvýšenou daní z nemovitosti. S tou úvahou, že v Černošicích je strašení sociálními dopady bezpředmětné byste u nich asi dost tvrdě narazil. Možná Vás také překvapí informace, že např. firmu ve které jsem zaměstnán přijde toto zvýšení na cca o 60 - 70 tisích více než doposud. To je jenom jeden příklad z mnoha, jak dopadne toto zvýšení na místní podnikatele a živnostníky.
S ostatním je to asi více problém komunikace. Návrh na změnu usnesení padnul až na samotném jednání zastupitelstva, tedy bez toho, aby bylo jakkoliv předem definováno na co kolik půjde. Obecně jistě v pořádku, ale když neznáte konkrétní záměr, tak s čím jsem tedy měl souhlasit?
Tím se dostáváme k té škole. Pokud by předem bylo řečeno, že z úvěru bude financována např. dostavba školy a zbytek půjde do asfaltu, přemýšlel bych o tom jistě jinak.
S pozdravem M.S.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (10.01.2012 15:15)

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Kuník Stanislav/SK (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2012 10:19

Pane Hlaváčku děkuji Vám za "tlumočené odpovědi" pana starosty.
Pane Mudře (Melesi) oceňuji Váš tah na bránu a kategorické soudy.Jedinou věc kterou bych Vám vytkl je odtajnění nicku po „pádu BKP“.Možná nevíte ,ale byl jsem jeden asi z 5 lidí který se potupně nechal registrovat na OÚ pro možnost psaní na web když začala cenzura.Podepisuji se vždy jménem a proto mám i další zpětné reakce od lidí ..
Nechme tomu čas.Jsem prostě takový,pokud se mi něco nezdá,ozvu se.Pokud nás bude více jen lépe.Nutný je ovšem dialog,ne monolog..
Hezký den všem.SK

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Kubín Petr (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2012 11:49

Stanislave,
k pádu BKP zásadně přispěl Meles už pod svým občanským jménem. Tím, že dokázal v těch textech jasně shrnout a formulovat výhrady vůči tomu, co se tady tenkrát poněkud neuvěřitelně odehrávalo.
Zdravím
PK

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2012 12:14

Petře, také dokázal nepřímo ublížit lidem, kteří s BKP neměli nic společného... Věta ve smyslu "najdou se mezi nimi i slušní lidé", kterou označil tehdejší VPM, mě tenkrát nadzvedla ze židle! Paušalizování je vždy nebezpečné!


Promiň, ale ty texty nebyly naprosto objektivní, že?

Zdravím



PS. Co se týká těch daní - možná by si pan Meles mohl jít někdy sednout k lékaři do čekárny. Tam by se možná dozvěděl, že mnozí černošičtí obyvatelé tak tak ušetří na uhlí....

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Kubín Petr (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2012 14:52

Enzilo,
já s tou zkratkou popisu nemám problém ani z odstupu té doby. Odrážela jistý rozpor, který jsem sám zažíval a na který si nespíš musel odpovědět každý za sebe. Totiž kde leží meze, za které je ochoten přestoupit pro nějakou svojí nebo kolektivní ambici.
Mezi dotčenými se pak našli lidé, kteří to celé brali s povděkem i ti, pro které to zůstane asi navždy překážkou.
Zdravím
Petr

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2012 15:47

No to je asi úhel pohledu. :-)

Kdo je pověřen hodnotit, kdo je a není "slušný"? Kdo má právo hodnotit druhé?

Sorry, ale já jsem s tou větou opravdu problém měla. Ne osobně, ale mezi těmi lidmi, kterých se to nepřímo dotýkalo, bylo hodně těch, kterých si vážím a považuji je za čestné osobnosti (některé další z nich neznám). A ta věta mohla (i když nemusela) osočovat každého z nich.

Osobně si myslím, že druhý leták neměl nikdy vzniknout. Rozhodně nebyl objektivní a nestranný, jak se tvářil...

Končím, je to už pasé, nakonec, je to malé město, tak ty šarvátky budou asi vždy, ale pokud se někdo tváří jako "objektivní kritik", tak by tak měl jednat za jakýchkoli okolností.

Rovněž zdravím



PS. Kdysi jsem to tady už psala. Nejsem filosof, ani psycholog ani "objektivní kritik". Jen si prostě myslím, že pokud někdo nosí na čele slovo "čest", tak by to pro něj mělo být zavazující. Je to hodně těžká úloha a hodně těžká image... (Tohle samozřejmě ber jako můj názor.)

I když jsme všichni lidé chybující :-)))

PPS. Abych pravdu řekla, tak paní G. si začínám vážit čím dál víc. Dosud nezradila sama sebe. Je to těžký úkol, který si vzala na svoje bedra ...

Omlouvám se, že jsem zavedla nit jinam. :-) Možná je to silné kafe, jedná se samo o můj pohled... :-)



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Enzila (11.01.2012 16:01)

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Šimon Hradilek (IP zapsáno)
Datum: 11.01.2012 20:18

Dobrý den,
jen ve stručnosti bych chtěl sám za sebe reagovat na některé podněty a doplnit tak Tomáše Hlaváčka.

ad architektonická soutěž k prostranství před kostelem. Letos se bude z dotace rekonstruovat ulice Komenského. Záměrem je, aby tato rekonstrukce neznemožnila budoucí důstojnou úpravu jednoho z několika centrálních míst Černošic . Tzn., aby se ul. Komenského udělala nyní tak, aby se v budoucnu nemusela nákladně předělávat a aby se (až budou prostředky) mohlo prostranství u kostela celé dokončit. Architektonická soutěž je proto, protože architekti to (doufáme) vymyslí lépe než my.

ad nový úřad. Není to jistě naprostá priorita (alespoň pro mě). Nicméně je nutné uvědomit např. to, že stávající budova je strašná a provozně drahá, že budova v Karlštejnské není pro úřad moc vhodná a její rekonstrukce by byla velmi drahá a že z důvodů špatného stavu této budovy nemůže město ani očekávat nějaký veliký příjem z pronájmu prostor v této budově.

ad nové OP, pasy a řidičáky – v tomto je problém, protože se jedná o přenesenou působnost, kterou dělá město za stát. Na tuto činnost přitom město doplácí miliony ročně, neboť příspěvek od státu na přenesenou působnost je nižší, než skutečné náklady (a to po všem propouštění a dalších úsporách, např. mzdy na úřadě jsou v zásadě na základu a nejsou nijak horentní. Tím nechci říci, že se nebudou hledat další úspory). Pokud bychom chtěli lepší dostupnost OP, pasů a řidičáků, bude nás to stát ještě více, tzn. budeme ještě více dotovat výkon státní správy penězi, kterou jsou určeny např. na investice do vybavenosti v Černošicích

ad zvýšení daní – je to jistě špatné řešení, ale ostatní mně připadají ještě horší. Bez zvýšení daně z nemovitosti bychom za stávající situace na opravy komunikací vůbec neměli (jak je spravedlivé, že zde žijí lidé desítky let, platí daň z nemovitosti a v ulici mají povrch jak bojiště WWI?)

Šimon Hradilek

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Kuník Stanislav/SK (IP zapsáno)
Datum: 12.01.2012 08:40

Toto je taky zajímavé (viz pasáž dole) a s překvapením zjišťuji že nikdo z odpovídajích zastupitelů nezmínil...Nebo to nikdo nevěděl??? [jdem.cz].
SK

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: x@y.cz (IP zapsáno)
Datum: 12.01.2012 09:07

A v praze půjdou ještě dál:

[praha.idnes.cz]

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 12.01.2012 09:14

Vzhledem ke změně výše daně z přidaného hodnoty z 10% na 14% se od 1.1.2012 upravuje celková cena za vodné a stočné na 80,07 Kč za m3.
M.S.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 12.01.2012 09:33


Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2012 13:20

Dobrý den všem. Jsem tu zcela výjimečně a zase asi dlouho nebudu, ale doplním svůj komentář k některým věcem.

- Radnice - město má dnes vilu v Karlštejnské, která je v nevyhovujícím stavu (byty i kanceláře) a nemáme na údržbu/zlepšení, dokonce několik bytů je již prázdných, ale nejsou ve stavu, aby se mohly ihned znovu pronajmout; dále máme budovu v Riegrově, která je nevyhovující ostudou města, energeticky neefektivní, v přízemí vlhká a plesnivá atd.; pak pozemek a budovu Městské policie, která rovněž není vyhovující a nakonec budovu v Poštovní, kterou zatím částečně užívá za minimální nájem Česká pošta, ale uvažuje (naštěstí) o přesunu do lepších prostor, ve spodním patře je vlhká a nevyhovující knihovna... Záměr pracovně a trochu zkratkovitě nazývaný "nová radnice", což může působit až provokativně v době krize, zvyšování daní, šrkcení rozpočtu a přijímání úvěrů, je záměrem tento tristní stav řešit komplexně. Cílem je, aby místo budov, o které se nezvládáme starat, město pokud možno mělo funkční a kvalitní prostory pro své potřebné aktivity a služby. Tento záměr od začátku stavím tak, že by to mělo být pokud možno bez nároku na běžný rozpočet, tj. formou "přeskupení majetku".... Kterou nemovitost (které nemovitosti) prodat, a kde a co za to postavit nebo rekonstruovat, to se momentálně řeší při posuzování cca 3-4 pracovních variant -vytvořil jsem pro to ad hoc pracovní skupinu, samozřejmě to bude včas náležitě prezentováno a diskutováno také v IL, na zastupitelstvu, na radě atd. Každopádně není na místě spojovat "zatížení majitelů nemovitostí" a "smělé plány na novou radnici", jak namítl pan Kuník... Samozřejmě, že do jedné věty o arch. soutěži na novou radnici toto nešlo vtěsnat.

- O záměru MF ČR novelizovat zákon o dani z nemovitosti od začátku víme a sami mluvíme - mj. i v Inf. listu i na zastupitelstvu bylo zmíněno, že Černošice dokonce jako jedno z "pilotních měst" poskytly ministerstvu svůj náhled na to, podle jakých kritérií by v budoucnosti obce mohly mít možnost výši daně upravit pro různé části svého katastru (protože to také novela má obsahovat, nejen větší váhu pozemku ve výpočtu daně). Z hlediska absolutní výše daně v Černošicích již při projednávání našeho koeficientu jasně zaznělo, že pokud by novela zvýšila základ, jsme připraveni projednávat zpětné snížení místního koeficientu...

- (pro S. Kuníka) - Zásadně nevystupuji pod nickem, ale vždy pod svým jménem. Tento příspěvek je mým prvním (a možná posledním) v tomto vláknu. Běžně sem nechodím, ale na reakci na můj text v MF Dnes mne upozornil kolega Tomáš Hlaváček, který následně poskytl některé odpovědi, se kterými se ztotožňuji. Tomášovi stejně Šimonu Hradilkovi děkuji, že se zde za město diskuze účastní...

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2012 14:28

To je škoda, že sem občas nezavítáte. Na obnovení diskuze na městském webu zatím stále čekáme (viz. volební program VČ - "Na webu města obnovíme diskuzní fórum bez komplikované registrace").
M.S.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2012 21:05

Ano, máte pravdu ohledně slibu ve volebním programu. Narazili jsme ale na technický problém - firma Galileo, na jejíž platformě celý (nový) web města běží, diskuzní fórum zatím neumí, má jen modul "otázky a odpovědi", které tam již pod názvem "komunikační fórum" již máme. 13. října 2011 ale proběhlo z mé iniciativy jednání s ředitelem fy Galileo, kde jsme řešili různé naše požadavky z hlediska webu, mezi nimi i tento. K tomu nám bylo řečeno, že do konce roku by firma měla již plnohodnotné diskuzní fórum jako nový (placený) modul nabídnout.... Poptám se, jak jsou s tím daleko.

Re: Na co se lidé mohou těšit v roce 2012 ve svém městě..
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 14.01.2012 21:12

do konce roku je hodně daleko :-)))



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil lojzaryba (14.01.2012 21:13)

Jdi na stránku: 1234Následující
Aktuální stránka: 1 z 4


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.