cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí1234Následující
Aktuální stránka: 3 z 4
Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2011 13:36

Tomm: to co navrhujete by sice znamenalo obsluhu letiště , ovšem znamenalo by to také projíždění Prahy velmi dlouhou trasou a z toho vyplývá i vcelku velký vliv na jízdní dobu, plus jako "bonus" by to jednou provždy zamázlo možnost jezdit rychlíkem z Berouna do Prahy (tento "lokální" aspekt hraje při trasování nové trati také roli), neboť na staré trati, která by sloužila pro příměstskou dopravu spíš v režimu "metra" s 10 minuto intervaly, by na ní nebylo místo.

Co se týče projíždění VRT radotínem - v případě "supertunelu" tato skutečnost odpadá, v případě fantasmagorie údolím tamtudy prostě projedou. Čemu to vadí, to netuším.

Ale to jsou fakt podružnosti, naprosto nesouvisející s jádrem problému - tady že další trať údolím Berounky do Karlštejna za ty prachy nic moc neřeší.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2011 14:02

No, pokud by existovala trat mezi Berounem a zhruba letistem, tak si troufam tvrdit by veskere rychliky z Prahy na Beroun mohly jezdit tamtudy a z Hlavaku by jiste byly rychlejsi, nez po oprave stavajici trati ze Smichova. Jen pro srovnani, autem nebo busem to ze Zlicina trva cca 15-20min, neni zadny duvod, aby to vlakem bylo pomelejsi :-). A pouzitim modernizovane trate pres Bubenec nebo pouzitim zcela nove trati postavene v ramci VRT by spojeni z Hlavaku na letiste jiste take netrvalo nijak extra dlouho.

A zakladni otazkou u VRT je, zda maji zajizdet do centra (za kazdou cenu) a z nej se pak zese vracet na skutecnou rychlostni trat, a nebo zda treba v pripade Prahy neni vyhodnejsi napojit VRT primo (nebo dokonce pouze) na letiste a nasledne jinym spojem na centrum, pripadne jine zastavky. A zda by bylo nutne se pomalu kodrcat mestem, nebo nedej boze pres extremne vytizene trate s primestskou dopravou (v hudbe budoucnosti), to uz zalezi na konceptu VRT v cele CR. Vzhledem k tomu, ze pri ceste ze zapadu na vychod je nutne prekonat Vltavu v pomerne hlubokem udoli (nebo i Berounku), tak se bud neda vyhnout lokalnimu pomalemu trasovani, a nebo bude nutne postavit zeleznicni tunely a mosty. A pokud by trasovani vyplynulo po "severnim okraji" Prahy, tak presun VR vlaku mezi letistem a Hlavakem by sel udelat i zcela jinak a dle meho i podstatne rychleji, nez treba pres tu Bubenec nebo pres v budoucnu hodne vytizeny Smichov (pri existenci Male a Velke Hrabovky si taky malokdo jeste relativne nedavno umel predstavit jine napojeni Hlavaku ;-) )

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2011 16:16

Tomm:

Kudy chcete jezdit z Hlaváku na Buštěhradku (vyjma Semmeringu)? Kam tam chcete na uzemi Prahy nacpat druhou kolej? Navíc někdy minulý týden Ministerstvo dopravy (ne, že by to muselo nutně něco znamenat) deklarovalo, že železnice z kladna jen na Veleslavín (to víte, pozenky na Praze 6 dokážou tamní Jirouti jistě použít lépe než na nějakou tudlenctu železnici pro socky z centra na Kladno).

Ad Velká + Malá hrabovka vs. Nové spojení: tam k nějakému "jinému napojení" ale moc nedošlo. Jasně, trať je kapacitnější, ale jediné, co se změnilo oproti stavu "před", je možnost průjezdu z Hlaváku přímo na Vysočany bez úvrati v Libni.

Ad "20 minut ze Zličína" - to je hezké. Jenže současná jízdní doba rychlíku z Hlaváku do Berouna je 37 minut a ten "supertunel" ji měl zkrátit cca o 15 minut. Pochybuji, že tou vaší oklikou (jejíž stavbu bude jiste "velmi snadné" prosadit) by dokázal být vlak z hlaváku na Zličíně či tam někde za 17 minut, aby byla zachována alespoň dnešní jízdní doba (to samé platí pro Plzeň). To, co navrhujete, je akorát utracení hromady peněz za to, že se někam dostanu pomaleji, než před reko. A to už ani neřeším, že VRT podle D5 by velmi pravděpodobně znamenala likvidaci trati přes rudnou pro regionální dopravu, která tam také není zanedbatelná.

Ono to opravdu není nic jednoduchého a ten tunel, odbočující někde u Prahy ze 171 a jdoucí až do Berouna, vychází po posouzení všech zádrhelů jako jediné smysluplné řešení (a dle mého také jediné projednatelné řešení, neb proti případnému povrchovému vedení se v hustě osídlené krajině v okolí Prahy vždy zvedne tuhý odpor).

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2011 18:19

Mluvil jsem predevsim o moznosti vyuzit budouci VRT napojenou na Hlavak zcela jinudy pro spojeni k letisti i pro rychliky, a dal po VRT smer na Plzen (i Beroun). A kudy by to vedlo ? Tak to opravdu netusim. Ale to jsem v pripade Noveho spojeni netusil stejne tak. Ale soustavou tunelu, jako je Nove spojeni, se da dosahnout v podstate cehokoli. A stejne tak netusim, k cemu jsou jiz na papire idey zmeny celeho prazskeho uzlu, kdy se uvazuje, ze ma byt pod zemi vybudovan zcela novy, jeste jeden uzel, ktery by napriklad umoznoval zajizdeni vlaku primo od Bubence (jak to chteji udelat konkretne netusim, ale v ideich to je), a nasledne ma byt dalsi tunel smerem na stavajici Smichov i tusim Vrsovice (beze srandy, fakt jsem to cetl par let zpatky, kdy se hodne psalo prave o Novem spojeni a rekonstrukci a prestavbe prazskeho uzlu). Takze kudy by to na Hlavak bylo nakonec vedeno zalezi prave na celkove a finalni koncepci VRT i zbytku zeleznice v cele CR, a hlavne na tom, zda by VRT obsluhovalo primarne centrum Prahy, a nebo primarne letiste. Nicmene, to ze na letiste nebude zatim jezdit vlak, a to dvojkolejne, a z Hlavaku, je dle meho obrovska chyba. Ideovy projekt dvoukolejne trati z Masarycky (a pri jejim zruseni z "jineho podzemniho patra Hlavaku", pripadne ze sloucenych nadrazi Hlavak a Masarycka) pres Bubenec do Ruzyne a dal na Kladno ale porad existuje, a porad pokud vim pro nej je i rezerva v UP (kde je pocitano i se zdvojkolejnenim bud stavajicicho, nebo dostavenim jeste jednoho tunelu pod Stromovkou. Jedine co rikam ja je, ze pokud by VRT vedla nakonec kolem Prahy severni trasou (a z duvodu ziskani casu na dalkovych spojich by nezajizdela primarne az na Hlavak), tak se v takovy okamzik otevira cela rada dalsich moznosti, o kterych ted neni ani vidu ani slechu. Za sebe si umim predstavit variantu, kdy by vyuzitim stavajicich trati klasicky rychlikovy vlak projel smerem k Holesovicim, a odtud by se novou prelozkou dostal na trasu pres Stromovku, a nebo novym tunelem smerem na plane k letisti (a treba i dal k Berounu uz po VRT). A me osobne nijak neurazi, pokud by rychliky smer Beroun jezdily stale po zmodernizovane trati udolim Berounky, a cast z nich treba z uzlu u letiste. Ani dnes nemam problem prijit na "spravnejsi" nadrazi, abych byl v cili rychleji. Nevidim tudiz zadny duvod, proc vsechno cpat za kazdou cenu na Hlavak a Smichov s cilem co nejvice zkratit jizdni doby (mineno s cilem "za kazdou cenu penez"). Pokud uz mi neco dava smysl, tak prave reseni umoznujici prime spojeni z Ruzyne na Hlavak. A v tom pripade lze takove spojeni mimo jine vyuzit i pro cestu nekam dal, treba i na Beroun, a treba i stejne rychle jako tunelem ke Smichovu. Vzdalenost by nebyla o mnoho delsi, a na jedne trase by byla zastavka Smichov, na druhe uzel letiste, jen by ty vzdalenosti byly v jinych pomerech

Co se tyce te casove uspory, jsem presvedcen, ze po modernizaci dnesni trate v udoli se cas rychliku do Prahy zkrati na cca 30min a mene tak jako tak. Kde by se vzalo dalsich 15min pri pouziti supertunelu (jak rikate), to opravdu netusim, ale prijde mi to jako fantasmagorie (to by totiz znamenalo, ze prumerna rychlost, ktera na zmodernizovane stavajici trati 171 muze byt kolem 100, 80 ve stanicich, 120 i vice mimo stanice, by v tunelu musela byt dvojnasobna, cemuz ale neverim). Od Berouna k Letisti je to zhruba stejna vzdalenost jako tim supertunelem (ale pokud by prosla povrchova varianta bude znatelne levnejsi), a muze byt i podobny charakter trate, tedy zhruba stejna doba. Ze Smichova na Hlavak je to pak samozrejme kratsi, ale urcite ne casove o 17min v pripade modernich trati. Pokud bych pocital, ze se na tech 20km z Berouna udela prumer 150km/h (v coz ale u klasickych rychliku neverim ani omylem), tak to znamena 8min. Smichov-Hlavak o moc rychlejsi nez dnes nebude, takze cca plus 5min a neco v zastavce na Smichove, takze celkem tak minimalne 15min, od Letiste by to dle meho mohlo byt na Hlavak tak o 5min delsi, tedy 20min. To mi jako zadna casova tragedie fakt nepripada ;-)

Co se tyce Noveho spojeni, tak do Vysocan i Libne slo puvodne samozrejme jet primo (ale bylo to v obou pripadech jen jednokolejne). Naopak, na Masarycku se z Hlavaku muselo pres uvrat bud pres Malou nebo Velkou Hrabovku, a tak to samozrejme zustalo i ted. Hlavni rozdil je v tom, ze se mezi Hlavakem a Libni trat narovnala, a pro oba smery i pro vsechna zucastnena nadrazi zdvojkolejnila a vyznamne zrychlila (ze 30 na 80), a to same se udelalo i pro vyjezd z Masarycky (tam to reseni ale moc nechapu dodnes, protoze z Bubence ani z Masarycky se na Hlavak stejne neda dostat primo, a prijde mi ze ani v budoucnu to nepujde jinak nez dostavenim nejake prelozky na rozsirenou trat z Holesovic, a navic se o Masarycce uvazuje, ze se zrusi uplne kvuli sve sleposti). Takze stejne prekvapive muze byt zjisteni, "kudy jinudy napojit VRT vedenou primarne kolem letiste na Hlavak"

Ano, pokud uz VRT ma vest primarne na Hlavak, tak se na prvni pohled samozrejme muze jevit jako nejlepsi varianta dlouhy tunel z Berouna az do Prahy (mimo vsechna nadrazi v udoli). Je ovsem otazka, zda to za ty prachy pod zemi stoji (a nejen me, ale i soudruhum ze socialisticke Evropy se tenhle cesky pristup k VRT jaksi nepozdava...)

Ja se zkratka rad necham prekvapit, cimz za sebe koncim tuhle akademickou debatu "k pivu". Nicmene, jsem pesimista. Dle meho pokud uz o nejaky tunel v poberouni pujde, tak urcite ne pro smysluplnou a skutecnou VRT, ale spise na prachy...

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 01.12.2011 19:22

informace Jířího Mudra "trať pak stoupá estakádou po poli mezi Radotínem a Černošicemi" mi trochu nesedí se stávajícím vedením vvn (400 kV). Tam by asi musela nastoupit nějaká přeložka toho vedení. Jinak souhlas, projekt se asi inspiroval časopisem VTM z let šedesátých, kde naprali do údolí Berounky ALWEG :-)!

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 02.12.2011 16:28

Z obvykle dobře informovaných kruhů se dozvídáme, že od nového grafikonu bude o sobotách a některých svátcích jezdit Pendolino (SC 502/ SC 511/) z/do Bohumíma do/z Františkových lázní údolím Berounky. Jsem na to zvědavej jak to bude obsazené a jak budou dodržovat jízdní doby na úkor ostatní dopravy. Šeptanda praví, že to je snaha vyfouknout lukrativní trasu Jančurovi.
Příznivci VRT v klasické stopě si budou moct oměřit aktuálně dosahované rychlosti :-)!

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Zababa (IP zapsáno)
Datum: 13.12.2011 16:26


Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 14.12.2011 16:44

Chtělo by to sehnat tu studii. Mně se to zatím nepodařilo. Mimoúrovňové křížení v Černošicích a Řevnicích bych rád viděl "na papíře". Nějak si to neumím představit....

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 14.12.2011 23:21

Tomm: Uvažovaný a asi už definitivně odpískaný "supertunel" máte detailně představený zde: [www.szdc.cz]

Hovoří se tam o jízdní době Praha - Beroun zkrácené o polovinu (něco by se mělo získat i modernizací trati Hlavák - Smíchov).

(Kom toho mi dovolte vrátit se k vašemu nápadu "na Beroun přes Bubeneč". Tedy: i kdybychom pominuli, že infrastruktura na něco takového by se stavěla desítky let a jen projednání té stavby by bylo opravdu na dlouhé lokte (není to dálnice), je tu jeden podstatný fakt, o kterém vůbec neuvažujete. Při uvažované frekvenci 3 - 4 rychlíků směr Beroun (a dál) do hodiny by to znamenalo obsazeni 3 - 4 "slotů" pro vlaky ve směru Děčín (dtto ve směru Kladno a Rakovník, když tu uvažujete i o ježdění po Buštěhradce), což může být klidně až třetina kapacity té tratě.



Honzak: esli to Sudopáci dali z ruky, měla by to mít radnice. Což je vlastně spíše otázka na někoho z města, kdo to tu čte (pane Hlaváčku? smiling smiley

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 02:14

:-)
Ze by se to kudykoliv jinudy stavelo nejak vyrazne dele, nez ten supertunel, tak toho se v CR opravdu neobavam. Slo postavit Nove Spojeni (vice koleji, tunely, ...), zcela vazne se uvazovalo o dlouhem tunelu z centra Prahy do centra Berouna, takze opravdu nevidim zadny problem uvazovat i o jinych resenich. A samozrejme, pokud by kdokoliv nacpal na stavajici dvoukolejnou trat z Hlavaku do Holesovic (nebo treba do Bubence - odkud ma mimochodem podle podobnych planovacu vest napojeni na soustavu tunelu pod Hlavakem a velkou casti Prahy), tak je jasne, ze by s tim byl v grafikonu problem. Ale v realu je to dle meho resitelne zcela srovnatelne, jako ten supertunel (taky realizace v nedohlednu, cili je to naprosto srovnatelne :-))) - a je jedno, jestli by se trat Hlavak-Holesovice rozsirila, a nebo by slo o jine trasovani v priblizne teto "trase")

Jedine co rikam ja je, zda pokud uz v CR ma byt vysokorychlostni zeleznice, tak v jake podobe ? Zatim jsem nic pro celou CR nevidel, a dokonce o tom ani neslysel. A v tom dokumentu je to pojato klasicky salamove: odnekud nekam (tedy spise odnikud nikam) to privedeme, a pak teprve budeme koumat, jak se z te blbe situace dostat jeste blbeji, neboli, privedeme vysokorychlostni trat do centra Prahy, a tim z VR trate na nekolika desitkach km udelame obycejne IC nebo ECcka, protoze vic nez tech dnesnich 160 (natoz utopistickych 270) by se v tom tunelu (ani na jeho pomerne dalekem okoli) jelo v podstate pouze par km (nevim, v ci hlave se tyhle "vysokorychlostni" napady mnozi, ale me prijde dost ptakovina takhle uvazovat o vysokorychlostni trati v CR, zejmena pro transit, ktery by tu mel byt jako rozumna ekonomicka a casova alternativa letadlum). Az bude koncepce VR trati napric celou CR a v navaznosti nejen na Nemecko pres Plzen, ale taky treba pres Drazdany na Berlin, a krome toho i na sever na Varsavu, a na vychod minimalne na Bratislavu a na jih minimalne na Viden, tak pak teprve mi prijde smysluplna debata, kudy VR trate ruznymi tunely a galeriemi vest v okoli Prahy (a bez tunelu, mostu a galerii to tady nepujde tak ani jinak, protoze tady proste jsou pomerne ostre udoli i kopce, ale pak je vcelku jedno, kudy takova trasa povede, a kde bude vice ci mene kopirovat (nebo pouzivat rozsirene) trate stavajici, a kde povede uplne nove). Navic mi dava mnohem vetsi smysl udelat hlavni prestupni uzel vysokorychlostni zeleznice blizko letiste, a do Prahy nechat VR vlaky zajizdet jen nektere, zpravidla jen ty, co by tu koncily, nebo nemely moznost Prahu minout jinak a lepe, a nebo pokud by se ekonomicky nevyplatilo Hlavak minout, apod., nez to za kazdou cenu vsechno tlacit na Hlavak (zrejme jsou planovaci s temi radialami nepoucitelni, a co stacili podelat magistralou a jinymi super stavbami, to by mozna radi zkusili jeste na zeleznici)

Takze, to ze vy nebo kdokoliv jiny ted nevidi jine reseni, nez udolim Berounky, nebo tunelem od Smichova jeste neznamena, ze to jinak nejde, a co vic, je evidentni nesmysl, ze bez tunelu Smichov-Beroun prijde CR o vysokorychlostni trate. Az je nekdo opravdu smysluplne naplanuje napric CR, tak jsem si jist se velmi lehce najde i vedeni VR trati v okoli Prahy (skoro bych se ale vsadil, ze pres Smichov na Hlavak to pak opravdu nebude, a uz vubec ne po dnesnich tratich ;-) ). Bohuzel, zijeme v CR, kde se napriklad misto smysluplnych silnicnich staveb vymysleji kraviny na druhou. Jen namatkou: je evidentni, ze nejvyznamneji by odlehcilo D1 postaveni spojeni Plzen-Budejovice(alternativne Tabor, nebo nekde v prostoru mezi, v navaznosti na I/23)-Brno(alternativne cca jihlava) zhruba ve stopazi stavajicich silnic prvni tridy (neni problem se podivat na mapu a podrobne je vypsat vsechny), plus konecne dokonceni spojeni Liberec-Hradec-Olomouc. Spojeni Budejovice-Praha vychazi uz spoustu let nejlevneji pres prakticky jiz komplet hotovou R4 a I/20. A samozrejme drtivou vetsinu vest jako R nikoliv jako D, a v drtive vetsine v podstate v podobne stopazi jako stavajici silnice I.trid (tak, aby se to zbytecne netahalo nekam do krajiny, kde ted nic krome krajiny neni, a kde to tim padem vyznamne zhorsi projednani a realizaci, a cely zamer neskutecne zdrazi). A pres vsechny logicke a ekonomicke argumenty stale ti sami planovaci, jako od supertunelu Smichov-Beroun, prosazuji D3 pres posazavi tou nejdrsnejsi salamovou metodou (taky s radou tunelu a maxi mostem), a rozsireni D1 na 6 pruhu (ani jedno z tech v soucasnosti naplanovanych reseni by nic extra neresilo, a navic by nadale chybelo potrebne kapacitni spojeni ostatnich krajskych mest - nastesti na nesmysly typu D3 a 6 proudou D1 zatim nejsou prachy...). Zcela stejne je to ale dle meho s "planovanim" VR trati v CR (ala tunel odnikud nikam, tedy pardon, ze Smichova do Berouna a zpet...)

Mimochodem, dovedu si i predstavit, ze lecktere zatacky na stavajici trati Radotin-Beroun by sly bud vest kratkym tunelem nebo galerii, coz by trat naprimilo leckdy vyznamne, a tim umoznilo i zrychleni vsech stavajicich vlaku. Jedna z takovych zatacek je primo pred Cernosicemi, dalsi jsou pak zejmena v useku Zadni Treban-Tetin(zhruba-je na kopci :-))) )

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 02:39

tomme,

doporučuji méně psát a více hledat.

[technet.idnes.cz]

Jsou tam dvě mapky, CZ i Evropa.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 05:30

"prakticky jiz komplet hotovou R4" ???? Asi ty tisíce kilometrů směr Šumava jezdím v nějakém opojení. Mezi Dubencem a Radobytcemi jsem zatím žádnou R4 neviděl a dlouho asi neuvidím. A ta čtyřproudovka z Nové hospody do Písku NENÍ rychlostní komunikace v celé délce, neb to značky ruší zhruba na 49°21'8.443"N, 14°3'13.952"E. A do Písku 90, lidová policie to občas měří.
Na Strakonice to taky na opravdovou rychlostní komunikaci nevypadá. Ty ďoliky (odb. Brloh, kafilérka, odb. Štěkeň) by určitě neprošly kolaudací.

Řešit evropskou siť VRT na tomto fóru mi (slušně řečeno) nepřijde vhodné. Diskutujícím ve větší či menší míře chybí vzdělání v oboru a aktuální informace. Zato některým přebývá pravdoláskový entuziasmus...

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 11:38

To ale to, o cem celou tu dobu mluvim ;-). Je to pouze ideovy navrh. A kdyz se na to dobre podivate, tak zjistite, ze od severozapadu az po severovychod se ty trate znatelne k sobe priblizuji. Navic z Prahy dal na vychod je to vedeno zhruba trasovanim na Liben nebo Vysocany, z Drazdan zhruba ve stope kolem Holesovic. Pokud bych k tomu pridal i koncepci, ze VR spojenim dostanete na hlavni letiste v CR, tak jednoznacne vychazi jakekoliv jakoby VR spojeni Beroun-Smichov jako zcela nepotrebne...

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 12:01

Pro malo vsimaveho HonzuK jeste polopaticky. Pokud jedete od Prahy na Budejovice, tak v drtive vetsine pripadu jste v Budejovicich rychleji (prodrat se totiz pretizenou starou Benesovskou, nebo D1, a nasledne usekem I/3 pres Ceskou Sibir az k soucasne dalnici je leckdy o nervy a zabere to leckdy i hodiny casu. Ano, R4 neni vsude R4. Ale pozornym jiste neuniklo, ze v useku Praha-Budejovice je to jiz na vetsine useku vedeno ve stopazi budouci R silnice (4 a 20) a to se vsemi jejimi parametry (napriklad jiz delsi dobu u Vodnan, Milina, ale i jinde, s pripravenymi mosty na 4 proudy). U Pisku na I/20 to neni jako R pouze z administrativnich duvodu, a rychlost je tam omezena na 90 ciste administrativne buzeracne (podobne jako na Hradubicke, nebo budouci-stavajici R4 v useku Lahovice-Jiloviste). A diky tomu, ze na rade mist je uz I/4 vedena ve stopazi i parametrech budouci R4 jsou naklady na kompletni dokonceni spojeni Praha-Budejovice zcela nepochybne radove mensi, nez nesmyslna D3 pres malo dotcene posazavi, cimz si troufam tvrdit je R4 (a nasledne R20) do Budejovic prakticky temer kompletni, na rozdil od D nebo R3 (s mnohem mensimi naklady na dokonceni, i projednavani a vykup pozemku, atd) - a kdo neveri, tak at se podrobne podiva az tam pojede, kde vsude uz to je pro R silnici pripravene, a pripadne at si to najde na netu.

Nikde jsem nemluvil o R4 az do Strakonic, tam totiz nedava smysl 4 prouda silnice, ale maximalne 3 prouda s pravidelnym stridanim jizdnich pruhu pro kazdy smer (2 jednim a 1 opacnym a po par km prohodit, navic az k hranicim by bohate stacilo udelat jen obchvaty a vest to pouze jako 3 proudou I/4, nebo i jen klasickou dvouproudou). O cem jsem mluvil predevsim je navic spojeni Plzen-Budejovice, respektive Plzen-Pisek-Tyn nad Vltavou-Veseli nad Luznici-Jindrichuv Hradec a dal po I/23 (respektive R23). I ve druhe variante by zustalo plnohodnotne spojeni jak Plzen-Budejovice, tak Praha-Budejovice, a jako bonus i Budejovice-Brno. A tim, ze by se stavely tyhle spojeni, tak mi pak mezi Prahou a Budejovicemi uz stoji v ceste jen Dubenec (realizace je v priprave), Chrastice a Chrasticky (zatim v nedohlednu), a Cimelice (v trochu mensim nedohlednu). Vsude jinde uz to je ve stope, a na rade mist i ve finalnich parametrech, budouci R4 ;-) - staci se jen pozorne divat :-))) (a hodne podobne je to i na useku Pisek-Budejovice)

[mapy.idnes.cz]
[mapy.idnes.cz]
[mapy.idnes.cz]

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 12:12

Mimochodem, vest tady debatu o VR trati ma smysl. Obzvlaste, kdyz planovaci uvazuji, ze povede v blizkosti Cernosic (a jeji podoba ovlivni i podobu rekonstrukce trati pres Cernosice na Beroun), a ve skutecnosti se na ni bude jezdit vetsinou jen dnesnich "modernich" 160, a s prumerem Praha-Zdice stezi pres 180km/h. To mi jako moderni VR zeleznice opravdu moc neprijde. Navic je zrejme, ze by takto byl "super tunel" do centra Prahy z jihu i severu, a dost mozna i z vychodu, a opravdu si nemyslim, ze je to rozumne, natoz potrebne, kdyz vsechny stopy VR trate minou letiste (pokud by ho nemijely, tak minimalne jeden tunel smer centrum se da usetrit spojenim stop VR trate z jiho a severo zapadu treba prave v blizkosti letiste, nebo dokonce primo na letisti)

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 14:36

tomm: Nechci vám brát iluze, leč v současnosti plánovaná reko trati v údolí není jakkoli ovlivněna "supertunelem" ať už tento povede kudykoli. Stručně řečeno, není to nic jiného, než uvedení trati do stavu adekvátnímu píšícímu se letopočtu. Jediné, v čem je rozdíl je, že pokud by byl tunel, mohl by se takt osobni dopravy dostat až na 7.5 minuty klidně po celé trati (neb by nezavázely jinou rychlostí se pohybující rychliky a náklady), zatímco bez tunelu (a tedy s rychlíky a náklaďáky) půjde horkotěžko zavést 10 minutový takt do Mokropes.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 16:06

Tak ani v tom se neshodneme ;-). Jak jsem psal, pokud by to nebylo vubec nijak svazano, a rekonstrukce stavajici trasy Praha-Beroun by mela "co nejvolnejsi ruce", tak by zcela nepochybne bylo jednoznacne receno, ze zmizi veskere urovnove prejezdy a prechody (a to receno neni - minimalne v Cernosicich a Revnicich to rozhodne neni hotova vec, i kdyz v Cernosicich uzemni plan s cimsi pocita, nevim jak v Revnicich, tam jsem nekoukal), a navic by bylo jednoznacne receno, ze se narovnaji oblouky i za cenu mensich tunelu nebo treba jen galerii (nebo jinych reseni) na stavajici trati (prave, aby bylo mozne v co nejvetsi mozne mire navysit tratovou rychlost), a zaroven rozsireni kolejist v rade nadrazi, kde by to slo a davalo smysl, aby rychliky a bezzastavkove vlaky mely "volnou cestu".

A mimochodem, takt metra mimo spicku na tehle trati ve spicce mi prijde jako opravdovy komfort a luxus ;-), a nemam s tim zadny problem (jiste, 7,5min je jiste taky fajn, ale me ty 2,5min uz fakt nezabijou :-))) ).

A co se tyce nakladnich vlaku, pripadne rychliku (nebo jinych bezzastavkovych vlaku), tak nepochybne to nemaji o nic extra delsi na Beroun pres Rudnou. Pokud by se tedy skutecne uvazovalo o plne rekonstrukci techto tras (v ose Praha-Beroun) bez ohledu na skutecne VR trate (ktere tady temi udolimi nema prilis smysl vest), tak by rekonstrukci a treba i rozsirenim a treba i zmenou trasovani prosla i tato trat pres Rudnou. Minimalne nakladni vlaky by tamtudy pak sly odklonit. A je dost mozne, ze by to tamtudy pak vyslo lepe i pro rychliky (po oprave, modernizaci, pripadne i rozsireni).

Proto rikam, ze ucelena koncepce me osobne zcela chybi. Porad se jen stavi a prosazuje salamovou metodou bez jasne koncepce (tedy ted zrovna nemame dost penez na tohle, tak je proste proinvestujeme na neco jineho, a co bude v budoucnu nas uz nemusi zajimat - proste to pak nejak zpytlikujeme za dalsi penize), a pouzivaji se argumenty tak, aby se zargumentovalo to, co zrovna nekomu "prave ted prijde vyhodne" (bez ohledu na celek, a bez ohledu na blizke nebo daleke okoli)...
A taky proto rikam, ze kdyz uz treba uvazovat o rekonstrukci i trate pres Rudnou, tak proc se nezamyslet nad zmenou trasovani VR trate, a proc ji tedy nevest ku Praze pokud mozno primo (mimo udoli Berounky), vyhnout se pomalemu Smichovu (a velmi zahustene trati Smichov-Hlavak, kde nesmite zapominat, ze krome taktu 7,5-10min od Cernosic se pocita i s primestskymi vlaky jak od Reporyj, tak od Semerinku), a vest ji proste do centra jinudy ? A kdyz uz tedy jinudy a kdyz uz treba v okoli Rudne, tak proc neuhnout k letisti, a nespojit to s jinou VR vetvi, ktere by pak obe spolecne mely svou jednu prijezdovou trasu od letiste bliz k centru (ne nutne az na Hlavak, ale klidne treba jen na prestup treba v Holesovicich nebo Vysocanech, nebo Libni, odkud neni problem se prestupem na nastupisti dostat na Hlavak prave tim kratkym taktem beznych vlaku) ? Pak bych totiz rozumel tomu, ze by se cast trati dala vyuzit dvojim zpusobem i pro beznou dopravu, ne jen pro VR. Nic takoveho super tunel ke Smichovu neresi, a nic takoveho neresi ve vyhledu ani oprava stavajici trate (respektive tras Praha-Beroun). A to mi prijde dost skoda...

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 17:40

"A co se tyce nakladnich vlaku, pripadne rychliku (nebo jinych bezzastavkovych vlaku), tak nepochybne to nemaji o nic extra delsi na Beroun pres Rudnou"

Staří stavitelé tratí se musí obracet v hrobě!!!! Tahat dnešní náklady (vesměs v elektrické trakci) nebo IC/EC přes hrbatou je myšlénka hodná ducha Cimrmanova ve smyslu hledání slepých uliček. Fyzika,příteli, je zatím stále jen jedna. A zákon zachování hmoty a energie platí i pro dráhu. I v oblasti finanční. Takže buď přípřeže reko brejlovců (více fírů, více mzdových nákladů, více rambajzu a smradu, i když ty "sedmičkové" jsou excelentní, přepřahy v Praze a Berouně), nebo elektrifikace tratě spojená s narovnáním oblouků a vyrovnáním kritických spádů (hafo peněz). V obou případech nutná modernizace zab. zař.(rovněž hafo paněz)!!! Doporučuji ctěné pozornosti úsek Nučice - Beroun Závodí :-). Možno po staré Plzeňské část projet paralelné na kole, bude to silnější prožitek! Vím to, občas tudy jedu na kole za vnoučaty.

Dále doporučuji věnovat se tématice, kterou zvládáte v rovině teoretické i praktické. Silniční a železniční doprava to s největší pravděpodobností není. Já se také nemontuju do vlasové stylistiky, vlasů nemaje! Rovněž nekibicuju biathlon, i když jsem na běžkách měl výkonostní tžídu a na vojně jsem celkem dobře střílel. Ale dohromady jsem to nikdy nedělal a vím, že to je "jiná vesnice".

V sobotu na mostě v Mokropsech! První pravidelné Pendolíno v jeho historii! Nemám GVD, ale odhad, že tam bude cca 9:20 (směr Plzeň) je asi v toleranci. Sehraná dvojice šotoušů múže změřit traťovou rychlost na mostě! Nebude extra velká, i když je stoupání nulové :-(.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 15.12.2011 19:27

:-D
HonzoK, predevsim, o trati na Reporyje, stejne jako o trati na semerink, se uvazuje jakozto o tratich zarazenych do primestskych trati. Velmi silne pochybuji, ze by tam primestsky jezdily v budoucnu pouze motoraky, byt treba ty moderni, a po stare trati a bez moderniho zabezpeceni. Ale v CR je mozne koneckoncu ledasco :-))). A kdyz uz se o tom uvazuje, tak uz zase neni tak daleko k uvaze o paralelni moznosti spojeni na Beroun. Osobne jsem ale primarne spise zastancem stavby nove skutecne VR trate, a to tak, aby se obe vetve setkaly v blizkosti letiste, nebo na nem, a spolecne pak klesaly smer Holesovice, pripadne Vysocany, Liben, atd (klidne uplne novou trasou), cimz by vznikla alternativa i bez komplikovane modernizace trate pres Reporyje - nicmene, pokud i pres to by kapacita v udoli nedostacovala, tak nakonec stejne nezbyde nic jineho, nez i tuhle trat modernizovat, a to je prave o te koncepci, tedy kolik vlaku, jakych a kudy bude jezdit, a jestlize lze super tunel jednou prosazovat a podruhe ne, tak je s tou koncepci a s argumenty pro asi neco hodne spatne (pokud by to bylo krystalicky ciste, ze by to skutecne bylo nejvyhodnejsi, tezko by se od toho dalo takto snadno ustoupit - tak snadno, jako se to deje u proflaknutych tunelu na prachy...)

Nevim, kde je na trati pres Rudnou kriticke stoupani. Je to proste jen jinudy vedena trat s normalnim stoupanim, a jeji stoupani je plne srovnatelne s trati treba pres Vysocany a dal nahoru na Mladou Boleslav - i kdyz je pravda, ze tam to taky zatim je zrejme stale bez elektriky, nebo pres Bubenec do Ruzyne a Hostivic, apod. To o cem tady mluvim je reseni situace, ze trat udolim treba v budoucnu nebude samotna postacovat svou kapacitou, a jeji rozsireni na vicekolejnou je utopie prave v okoli Cernosic (i jinde v udoli v useku Radotin-Beroun). Proto dalsi alternativou pro odlehceni je bud opravit, zkapacitnit, a zmodernizovat i jine trate, a nebo proste postavit zcela novou trat (ale to neni tunel k pretizenemu Smichovu navic na vetsine sve trati s rychlosti kolem dnesnich 160...)

A co se tyce dopravnich staveb, tak se tam vazeny nemontuji pouze ja coby laik, ale vsechno to jsou nazory (navic z logiky veci prakticky neprustrelne, a kopirujici zkusenosti jaksi vyspelejsich narodu) vicemene prevzate od jinych (a to i vystudovanych dopravnich odborniku), kteri nesdileji hlavni myslenkovy proud o potrebe betonu v posazavi a na rozsireni D1 na 6 pruhu, a obecne nepodporujici stavbu dalnic misto dostacujicich obchvatu mest a staveb pouze R silnic (kdyz uz memro moci neco viceproudeho, tak pokud mozno jako R). Ze to Vy nechapete me nechava zcela klidnym, a vubec me to neprekvapuje ;-) :-). Ja si tedy vetsinu tech veci sam rozhodne nevymyslim

Mimochodem, takova perlicka. Je to par let, co jsem se dohadoval s odborem dopravy na magistratu Prahy (jejiho reditele pana Heroudka jsem na nektera mista osobne vytahl), proc nejsou pruhy pro autobusy u Krcske nemocnice, proc nejsou pruhy na Vrchlicke a Plzenske (aby se omezovala osobni doprava ve prospech hromadne), a proc napriklad krizovatka okruhu v Lahovicich neumoznuje najezd od Zbraslavi na R4, a podle puvodniho navrhu se muselo projet centrem Zbraslavi az na dalsi krizovatku, atd atd. Ve vsech pripadech to bud neslo, nebo to byl "problem", u te krizovatky v Lahovicich to krome toho, ze to pry nejde (ac jsem tehdy svou ideu nakreslil a odeslal s prosbou o zaslani na kompetentnejsi mista pro dodatecne zvazeni) jeste spadalo pod nekoho jineho. A ejhle, dnes jsou ty pruhy vsude tam, kde to tehdy udajne neslo (a byl to "problem") :-), a krizovatka v Lahovicich se rozrostla do podoby kruhoveho objezdu, a relativne konfliktni najezd a sjezd od a do Zbraslavi se vyresil jednim kruhovym objezdem navic :-). Rozhodne nemam pocit zadnych zasluh, nejsem samoliby pitomec (snad...), ale utvrzuje me to v tom, ze rada napadu, ktere jsou na zacatku odmitany, nemuseji byt nijak extra spatne (a to ani moje, ani kohokoliv dalsiho). A zase si dovolim se na delsi dobu odmlcet. Stejne se ted na trase Smichov-Beroun nic extra zasadniho dit nebude...

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 21.12.2011 14:08

honzak: Těžko vysvětlovat cokoli někomu, kdo má takové nápady, jako blokovat trať na Děčín vlaky na Plzeň, či komu přijde 180 m převýšení cestou do Berouna jako prkotina (obyčejné převýšení je něco jako obyčejné břemeno v Jáchyme, hoď ho do stroje) a pak to ještě "vyargumentuje" tvrzením, že buspruhy v Krči "taky nešly" a teď tam jsou.

Leč vidím, že už to chápete smiling smiley))

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 21.12.2011 19:47

:-D
Zrovna od vas dvou je tech vecnych argumentu povetsinou jak safranu (protoze jiste se napriklad neshodneme, ze kriceni na zastupitele "Kurvy" jen proto, ze si dovolili vyjadrit svobodne svuj nazor a hlasovat tak vetsinove jinak nez podle jisteho ukriceneho volice, je vecna argumentace - a bohuzel, zhusta je to i s jinymi vasimi jinymi "vecnymi" argumenty, vcetne tech 180m prevyseni a udajnou "fyzikou", protoze zadna maxi ztrata energie, ani cehokoliv jineho se prave diky fyzice konat nemuze :-) )

A podsouvat nekomu neco, co nerekl, taktez nepovazuji za vecny argument. Neboli, nikde a nikdy jsem netvrdil, ze by stavajici trat z Hlavaku smer Holesovice a dal na sever mela pojmout jeste vysokorychlostni vlaky smer Plzen :-). Ale mate recht, je zbytecne to zrovna vam dvema vysvetlovat :-). Kam by se ale ty same vlaky nacpaly mezi Smichovem a Hlavakem vas jiz ve vasi argumentaci nechava zcela chladnymi :-) (na rozdil od me osoby :-) )

Kazdopadne, jak moje tak vase nazory jsou v tuto chvili (a na mnoho dalsich let dopredu) zcela mimo, protoze na nic velkolepeho a predrazeneho nikdo neda penize, a budou uplne jine starosti, nez jakesi pseudo VRT (s rychlosti vetsinou kolem 160km/h)...
A az cas ukaze, jak ze to vlastne se skutecnymi VR tratemi v CR bude a kudy presne povedou (stejne jako to cas ukazal s jinymi "problemy", ktere udajne nesly, pripadne byly udajne neresitelnou blbosti :-) ...)

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 22.12.2011 11:09

"...Odvážný návrh Normana Fostera ale neřeší jen leteckou přepravu. Přímo pod letištěm má vyrůst několikaposchoďový nádražní uzel pro vysokorychlostní železnici, která spojí britskou metropoli s hlavními evropskými městy. Nádraží, které se stane nejvytíženějším v Británii, odbaví denně na 300 tisíc cestujících...."

Zdroj: [cestovani.idnes.cz]

Ze by "soudruzi", co jsou pred nami stale o prilis mnoho kroku napred, nekde udelali ve svych planech chybu ? :-))) A nebo proste jen my Cesi radeji budeme prosazovat dal nasi "ceskou cestu" (v "bahne, blate a bazinach, misto po dobre ceste a po moste v sousedstvi"...), a budeme nejvetsi letiste v zemi nechavat stranou jakychkoliv kapacitnich zeleznic ? "Zcela urcite" bude ekonomicky "vyhodnejsi" vest VRT smer Smichov :-))) dle mistnich "etalonu moudra" :-))) (oprava radia Jerevan: ano, bude to vyhodnejsi... pro ty, co shrabnou provize a uplatky za prosazeni a realizaci takoveho trasovani "VRT"... - a mistni "etalony moudra" budou mit alespon koho "kamenovat", pripadne macet ve Vltave a Berounce :-))) )

Mimochodem, ten obrazek z jineho clanku na iDnesu neni jaksi prilis aktualni, takze bych si dovolil polozit i mistnim dvema "etalonum moudra" par vecnych dotazu:
1) Kde je rozhodnuto o tom, zda VRT povede pres letiste Praha, nebo ne ? (ja nic takoveho nenasel, krome mnoha zminek o tom, ze je rozhodne vysoce vhodne o tomto trasovani uvazovat a zohlednit ve variantach trasovani - coz jsem ve variantach tunelu na Smichov jaksi nezaznamenal :-))), a nezaznamenal jsem to ani nikde jinde...)
2) Kde je rozhodnuto o tom, kudy presne povedou VRT pres CR ? (krome mnoha nejistych variant jsem o tom totiz prakticky nic nenasel - napriklad z jihozapadu neni vubez zrejme, zda to do Plzne povede z Norimberka, nebo z Mnichova, a podobne je to s trasou Praha-Brno-Bratislava/Viden. Ale co, vzdyt jde o zmenu trasy minimalne pres ceske pohranici "jen" o par desitek km :-) )
3) Kde je rozhodnuto o tom, zda a kudy povede trasovani VRT dale do Polska ? (na zde uvedenem odkazu totiz zcela chybi jedna zcela vazne myslena trat z Prahy pres Liberecko, tedy smer kolem Mlade Boleslavi, a tedy z Hlavaku zhruba pres Vysocany, na Wroclaw a dal na Varsavu)
4) Kde je rozhodnuto o tom, kudy povede VRT z Berlina pres Drazdany do Prahy ? (je to jedina trasa, ktera se zatim jevi jako nejjistejsi a nejdrive realizovana, protoze dal pokracuje na Brno, Bratislavu a dal na jihovychod; z Bratislavy pak zrejme prestupem navazuje dalsi vysokorychlostni trat na Viden. Tady me predevsim zajima, kde je rozhodnuto o tom, zda to povede pres Usti, kde je komplikaci s vedenim VRT mnohem vice, nez v okoli Prahy, a zda to povede pres Ceske Stredohori, a nebo to povede uplne jinudy, a tedy kudy, a zda se to nahodou Stredohori i Usti nevyhne uplne, aby to nebylo neuveritelne drahe a s rychlosti pouze cca 160km/h)
5) Kde je rozhodnuto o tom, kde v Praze budou VR vlaky stavet, a kam vsude zajizdet a predevsim kudy ? (tady me to zajima predevsim proto, ze jak jsem predjimal drive, aniz bych videl radu tech variant, tak to vypada, ze trasa od Berlina muze do Prahy prijizdet prave smerem pres Podbabu - zcela novou trasou, a mozna pred tim jeste pres letiste, a dal tedy kolem Holesovic, pripadne Bubence, a trat smerem na Wroclav bude pravdepodobne potrebovat taktez jet smer Vysocany, ktere uz jsou ale od Holesovic uz jen kousek, a trat na vychod, na Brno je zatim uvazovana trasou pres Liben rozsirenim kolejiste, tedy vse severnimi smery od Hlavaku. Je tedy na miste otazka, zda kdyz uz se na sever od Hlavaku bude budovat zcela nove trasovani nekolika smeru VRT, podobne jako Nove Spojeni, zda je vhodne jednu z tech vetvi, nebo vsecny ty vetve, nacpat za kazdou cenu na Smichov a Hlavak "maxi tunelem", a zda by nebylo vhodnejsi trasovani VRT vest pres Prahu prave jakymsi severnim "obchvatem", tedy zcela novou trasou s prestupnim uzlem klidne i jinde, nez primo na Hlavaku, ale s rychlym spojenim prave az na Hlavak s prestupem - opet se nabizi napriklad rozsireni nadrazi a koleji v Holesovicich, pripadne v sousedni Bubenci, a trasa od Plzne taktez smer sever, a tedy smer letiste, kde by dle meho mel byt hlavni prazsky prestupni uzel VRT ;-) )

Takze, jsem zvedav, co konkretniho z koho vypadne ;-). Ja jsem presvedcen, ze jednak jeste dlouho nic nebude, a jednak ze tunel smer Smichov je tunel spise na prachy a na uplatky a se skutecnou VRT to nema nic spolecneho (trat udolim se stejne musi opravit s nebo bez VRT v okoli a i plne modernizovat kvuli navyseni kapacity)...

Zajimavy odkaz:
[www.mdcr.cz]
Ale nasel jsem i jine informace, ktere rozhodne neznely ve stejnem "duchu"...

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 23.12.2011 15:07


Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 24.12.2011 12:28

Ten báječný svět powerpointových prezentací! Ta úžasná teoretická bohatost eurosměrnic! To všechno nás dovede do pěkný brusele...

Příjemné prožití Vánoc, pevné zdraví a selský rozum do příštího roku! A železné dráze zachování jízdních dob a objemu přeprav!

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 08.01.2012 21:14

[zpravy.idnes.cz]

No, tak to jsem zvedav, zda se skutecne na koleje zacne vracet rozum, ktery je zatim stale zhusta nepritomen. Ale dokud to neuvidim stat, a to tak, aby to nebylo nasobne az radove predrazene na ruzne provize, uplatky a jine prebendy ve smenkach a jinych "darech", tak neuverim. Kez by to bylo tak, ze uz kolem koleji zadna zbytecna monstra nebudou v budoucnu vyrustat, a to ani v Cernosicich.

Ted jeste aby se rozum dostavil i pro celkovou rekonstrukci trate Praha-Beroun...

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2012 01:00

Zda se, ze jsem se s trati pres Rudnou se svymi prispevky z prosince az tak moc nesekl :-)))

[praha.idnes.cz]

Takze trat se opravi a dokonce zmeni i sve stavajici parametry, aby zvladla i rychliky :-). Docela jsem zvedav, kudy nakonec v okoli Prahy povedou (snad mozna nekdy...) ty VRT :-)

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jan Liska (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2012 10:29

Dobry odhad, Tomme..:-)

Jsem zvedav, jestli taky bude jezdit pres Rudnou Pendolino do Marianek:-) tazene nejakym archivnim dieslovym dvojtaktem:-)

Me v te zprave zaujala informace o pripravovane dukladne rekonstrukci zeleznicniho mostu v Mokropsech. To by mohla byt dobra prilezitost k rozsireni pruhu pro pesi a cyklisty. Nedavno jsme to diskutovali v jinem vlakne o cyklostezkach.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2012 10:47

:-) Takovou "potupu" si myslim CD pendolinu nedopreji. Podle me ho proste po dobu oprav/uprav na trati v udoli "vylouci" :-). Ale kdo vi, jak to nakonec vsechno bude. Vsak i pravy rakousky Semmering je elektrifikovany (http://cestovani.idnes.cz/rakousky-semmering-horska-zeleznice-dso-/igsvet.aspx?c=A120321_223110_igcechy_skr). Takze vzhledem k uvaham o zavedeni primestskeho spoje prave pres ten nas Smichovsky Semmering to neni vyloucene ani tady, a tedy ani na trati na Beroun pres Rudnou (obzvlaste, pokud by se ukazalo, ze po modernizaci uz nebude pro nektere vlaky v udoli dost mista v grafikonu, a nebo by misto sice bylo, ale jen v prostoru mezi pomalymi vlaky, takze by to pak pres volnejsi trat pres Rudnou vyslo treba i rychleji)

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2012 01:28

Tomm: vy ste fakt pan Incredible. Reko "hrbaté" souvisí s rychlíky asi tolik, že se tato trať bude používat jako "dislokovaná 3. kolej" během reko rozpadající se trati v údolí Berounky. Po dokončení trati v údolí tam zase budou jezdit courací motoráky a nikdy jinak. Ve své podstatě se to akorát zflikuje, aby se to nerozpadlo, a pak se taky na svá místa vrátí pár kolejí a výhybek, které se před pár lety slavně vytrhaly, neb nějaký nekonečně moudrý soudruh manažer usoudil, že míst na křižování je zbytečně moc. Na nějakou elektrifikaci zapomeňte. Jinak úplně nechápu, z čeho usuzujete, že "když Semmering, tak i Rudná". Semmerink a Hrbatá spolu historicky i provozně souvisí asi jako "naše" 171 s tratí na Dobříš.

Jan Liška: myslíte, že by ten zázrak italsko-české spolupráce šel rozjet od Hlaváku pod dráty tak, aby od Smíchovského nádraží dojel až do Rudné setrvačností (dále už by mohl jet samospádem)? smiling smiley
Co se týče té "informace" o reko mokropeského mostu, tam bych spíš tipoval na mimóznost autorky. Mokropeský most byl velmi zevrubně rekonstruován v roce 1995 a opravu dnes nepotřebuje (počítám, že zvícekolejnění je nereálné). A na konzolích zavěšená lávka pro pěší (mimochodem vybudována v osmdesátých letech v akci Z za hojné účasti mokropeských katolíků, navštěvujících hornomokropeský kostel smiling smiley s tím vůbec nesouvisí, ta by byla potřeba rozšířit bez ohledu na nějakou rekonstrukci mostu...

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2012 10:08

:-D
Vsechno se Melesi uvidi ;-). A jak spolu souvisi trat pres Semmering a pres Rudnou ?? Proste tak, ze OBE tyto trate zahrnuli planovaci primestskych linek S do svych planu, neboli na Smichov v budoucnosti nemaji S linky zajizdet jen od Radotina, ale i od Rudne a od Zlicina (a pokud se nepletu, tak tam uz dokonce jedna takova radoby motorova linka S jezdi). Od takovychto planu je uz k uprave trati a k jeji elektrifikaci uz jen maly krucek.

Co chteji rekonstruovat na Mokropeskem moste netusim. Osobne si ale tipuji, ze hlavnim problemem bude hluk :-). Pri predpokladanem intervalu 10min pro S linky, plus nakladaky a rychliky, by to byl v podstate neprerusovany randal. A kdyz do ted byl nejvetsim problemem hluk ze skate parku, tak dalsim jasnym adeptem na stiznosti je prave zelezny most. A pokud je muj odhad opet spravny, tak takove odhlucneni se neda udelat bez kompletniho vytrhani koleji (a mozna i s nejakou protivibracni povrchovou upravou tech nosniku), coz i kdyby se delo jen po jedne koleji (a pokud by to tak vubec slo udelat) bude znamenat opravdu moc komplikaci i pri dnesnich intervalech S linek (nemluve o tom, ze kdyby chteli co nejvice problemu se zachovanou jednou koleji eliminovat, tak by tak jako tak museli udelat vyhybku nekde kolem Mokropeskeho nadrazi, plus nove semtamfory a mozna i zabezpeceni - aby to nebylo jednokolejne od Dobrichovic az do Radotina, coz by opet na nejaky cas znamenalo opet uplnou vyluku na trati mezi Mokropsy a Vsenory, odkud uz se da couvat zpet po stejne koleji)

Jdi na stránku: Předchozí1234Následující
Aktuální stránka: 3 z 4


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.