cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí1234
Aktuální stránka: 4 z 4
Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2012 18:47

"Od takovychto planu je uz k uprave trati a k jeji elektrifikaci uz jen maly krucek" :-)))))
A teď tu o Sněhurce, prosím! Elektrifikovat hrbatou a Semmering qůli příměstské dopravě pár stovek lidí se mi jeví býti finančně neproveditelné. Sklonové a směrové poměry jsou dané a tím i jízdní doby.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2012 20:05

tomm: "jan krůček". Jo, to jistě. Pan Foglar by na mém místě řekl: "Tomme, dej si placku na čelo". Elektrifikace Hrbaté a Semmeringu kvůli osobním vlakům je asi z takového světa ekonomického dadaismu, jako např. slavný tunelový obchvat Černošic. Jediné, co si dokážu představit, je elektrifikace Semmeringu, pokud by tento sloužil pro přivedení vlaků z Hlaváku na letiště, leč jsme v Čechách, tak nám bude na letiště jezdit metro nebo tramvaj. Čili ani tudy cesta nevede.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiri Mudr (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2012 20:13

jinak jsem, Tomme, rád, že jste tu nastínil tu úchvatnou vizi více S linek nak Smíchově. Jen pro vaši info, už pár let tam končí S6 a na Knížecí jezdí S65 z toho vašeho Zličína, přičemž její obsazenost je tak na taxík.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 06.05.2012 21:00

A co kdy mely a maji plany s jakoukoliv obsazenosti ??? :-D

Jen tezko i zdejsi dva etalony moudra muzou poprit, ze takove plany byly a jsou :-) (a s nejvetsi pravdepodobnosti dal budou). Ostatne, rusit vlakove spoje a rusit trate z duvodu, ze v soubehu jezdi bus linky rychleji a levneji je z budouciho pohledu obrovska ptakovina. Nastesti uz to nekde v CR zacali chapat (v zahranici je to vcelku bezne uz spoustu let), a k nekterym tratim zacinaji premyslet o priblizovani malymi autobusy (protoze konecne pochopili, ze tezko v dnesni dobe pujde nekdo v polobotkach a vcelku slusnem obleceni na vlak nekolik km v desti, snehu, nebo dokonce blate, a vlaky jsou na rade mist opravdu rychlejsi i v dnesni dobe, pokud se k nim nemusi jit hodinu pesky...).

Ja tady nikomu nic nenutim. Jen rikam, ze se vse teprve uvidi. Mimochodem, pokud nektery planovac vubec kdy myslel vazne ten tunel na prachy z Berouna na Smichov vazne a pokud opravdu mysleli planovaci vazne postaveni pod Hlavakem, a tedy v podstate pod velkou casti Prahy, jeste jedno, dalsi podzemni nadrazi, tak elektrifikace jakekoliv trate, kterou si jen vzpomenu (kdekoliv v CR), je proti tomu jen nesmele financni plivnuti :-). V dnesni dobe se tezko najdou prachy na cokoliv vetsiho, takze v nejblizsich letech se toho asi moc nestane, ale v budoucnu jsem sam zvedav. Takze znovu: uvidime :-)))

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 06.05.2012 21:29

Jen jeste dovetek k te poznamce o ruseni trati - to je volna navaznost na tu poznamku o vytizenosti. Kdyz nekde jezdi blbe pristupny spoj jednou za dve hodiny (a obcas i se zpozdenim a vylukou), tezko bude nejak extra vytizeny. Neboli, reseni je jinde. Mit (nejen v Praze) sit spojeni, ktera nebudou postavena jako konkurencni (kapitalisticky trh/soutez ala Klaus opravdu neni samospasitelny lek vzdy a uz vubec ne vsude). Nekam bude vyhodnejsi jet metrem (a pak je zbytecne, aby stejnou trasu jezdil bus, vlak nebo tramvaj), nekam to bude vyhodnejsi busem, nekam tramvaji a nekam vlakem. Zrovna napriklad z Reporyj (a dalsich obci na trase) si dokazu predstavit v podstate luxusni spoj na Smichov-Hlavak-a nekam dal na druhy konec Prahy, a to bez prestupu, a za polovicni dobu, nez busem na Nove Butovice a dal metrem. Pres Semmering je to podobne, napriklad z Cibulky (BUS 123 - ted uz diky drive udajne "nemoznemu" pruhu pro BUSy s ponekud mene nervy drasajicim spojenim, plus tramvaj nebo metro), ale i z Divcich hradu, atd. Samozrejme pokud nekdo z Cibulky potrebuje na Andel, tak mu vlak nepomuze :-) . Ale pokud pojede nekam dal vlakem, a nebo pojede az na druhy konec Prahy, byl by vlak mnohem rychlejsi (mene zastavek, mene krizovatek, ...). Je to podobne jako s podminkami pro cyklisty a jine rekrecni sportovce. Nez byla udelana pseudo stezka od Vysehradu do Branika a dal, tak tam bruslari nebyli, a kolaru jak safranu. Stacila zmena podminek, a dnes je to prakticky pretizena tepna. Pokud by se cyklistum udelalo v prazskych ulicich vice utulno a vice bezpecno, stanou se podobne vytizene i jine trasy. A presne stejne je to s temi vlaky

Hlavnim problemem vlaku je, ze trat nelze proste klickovat podle toho, jak si lidi usmysli, jako u autobusu (ktery je pak diky takovemu courani opravdu priserne pomalej). Mnohem vyhodnejsi je kolem vlakovych trati se slusnou frekvensi vlaku (podotykam spolehlivych vlaku - to je podminka nutna, nikoliv postacujici) udelat sit priblizovacich spoju. U rady dnesnich S-linek v okoli Prahy uz to funguje, v CR obecne zatim spise ne (zatim prevlada spise ruseni spoju a nasledne i vcelku "logicke" ruseni trati...).
Hlavni vyhodu vlaku uz si ale minimalne Praha vyzkousela v roce 2002. Snad to odpovedni planovaci jeste nezapomneli :-)))

Sam jsem zvedav, jak to nakonec s tratemi obecne, nejen pres Rudnou a pres Semmering, dopadne (vcetne toho, jak chteji vyresit-odhlucnit ten Mokropesky most, a most pres Vltavu...)

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 08.05.2012 20:06

B.I.6. Stručný popis technického a technologického řešení záměru
Optimalizace trati 171 byla předložena na EIA (bez kterého nelze žít...). Račte se seznámit se základními parametry (pouze výtah okolí Černošic):

Zast. Černošice, průchod městem (km 13,200 – 14,600)
Je navržena mírná přeložka tratě 13,2 – 14,1. Trasa přeložky je převzata z předchozích
dokumentací (ÚTS). Posun osy tratě je navržen z důvodu přeložky silniční komunikace
(II/115), která je nově mezi km 13,6 až 14,1 situována vpravo od tratě. Silniční přeložka nahrazuje přejezd v km 14,089, který je navržen ke zrušení, stejně jako přejezd v km 14,212.
V této variantě je možné za určitých předpokladů ponechat provizorně přejezd v km 14,089 za
stejné podmínky, že nově napojená ulice Zdeňka Lhoty bude obytnou zónou.
Úsek Černošice – Černošice-Mokropsy (km 14,600 – 15,200)
Jedná se o dvoukolejný úsek délky 0,600 km s traťovou rychlostí 90 km/h.
Navržena je rekonstrukce železničního svršku a spodku obou kolejí (ve stávající ose, s rychlostí
85 až 120 km/h při použití nedostatku převýšení do 130 mm), trakce, umělých objektů, nové
zabezpečovací zařízení.
V rámci zvýšení prostupnosti území je uvažováno zřízení nového zabezpečeného přechodu
v km 14,900. Alternativně je možné místo přejezdu vybudovat podchod (bez zajištění
bezbariérových přístupů – pouze se schodišti, dle návrhu ÚTS), a to v km 14,664 (v blízkosti
ul. Mládežnická) nebo v km 15,032 (v blízkosti ul. Topolská).

Žst. Černošice-Mokropsy (km 15,200 – 16,500)
V místě severního zhlaví jsou navrženy obloukové kolejové spojky mezi hlavními kolejemi,
v km 15,1 až 15,3, tedy zhruba v polovině traťového úseku Praha-Radotín – Dobřichovice.
Namísto stávající zastávky je navržena obratová železniční stanice pro ukončení vlaků
od Prahy (prodloužení špičkového intervalu příměstských vlaků 10 minut od Prahy-Radotína
až do Černošic-Mokropes). Pro obrat vlaků je určena kusá střední kolej č. 0, krajní koleje 1 a 2
jsou hlavní. Kolej 0a má vlastní nástupištní hranu délky 200 m pro výstup cestujících a dále
výtažnou obratovou kolej 0b, která je spojkou napojena do koleje č. 1. Přístupy na nástupiště
jsou řešena pomocí ramp. Z důvodu předpokládané délky vlakových souprav do 200 m a velmi
nevhodným podmínkám pro viditelnosti návěstidel (stanice v oblouku) je navrženo zrušení
přejezdu v km 15,589, resp. jeho nahrazení podchodem. Jako další náhrada (vylepšení
prostupnosti území) je navrženo zřízení výše zmíněného zabezpečeného přechodu v km 14,900,
příp. podchodu v km 14,7 (dle požadavku města Černošice). Přejezd v km 16,048 zůstává
zachován.
Úsek Černošice-Mokropsy – Všenory (km 16,500 – 17,953)
Jedná se o dvoukolejný úsek délky 1,453 km s traťovou rychlostí 90 km/h.
Navržena je rekonstrukce železničního svršku a spodku obou kolejí (ve stávající ose, s rychlostí
95 až 110 km/h při použití nedostatku převýšení do 130 mm), trakce, umělých objektů, nové
zabezpečovací zařízení.
Vzhledem k tomu, že se výhledově uvažuje s realizací nové tratě Praha – Beroun, předpokládá
se ponechání stávajícího mostu přes Berounku, který je svými parametry pro příměstskou
dopravu zcela vyhovující.

Já osobně vítám po 70 letech kolejové spojky v Mokropsech. To by mělo VÝRAZNĚ pomoct při výlukách traťových kolejí a zároveň zlepšit využití linky S7 pro obyvatele Mokropes.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Jiří Mudr (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2012 10:39

Tomme,

vy jste fakt šílenec. Něco si vyfabulujete a pak proti tomu začnete psát filipiky. Ono je hezké, že se něco "plánuje" ve výhledu 50 let, leč to byste musel včera spadnout z Měsíce, abyste si myslel, že to má nějakou relevanci.

Druhou věcí je, že mícháte dohromady finanacování VRT a regionálních tratí, což jsou dva zcela nesouvisející pytle peněz, a také dvě zcela nesouvisející problematiky.

A co se týče toho začarovaného kruhu "málo vlaků - málo cestujících - málo peněz - málo vlaků" - jo, v tom máte částečně pravdu, leč vždycky musíte najít nějaký kompromis mezi náklady a počtem cestujících. K nám do údolí není přes den problém posílat vlaky po 15 minutách, protože díky konfiguraci terénu a infrastruktury je vlak jasnou volbou. Zatímco u oblastí, o kterých tu mluvíte (okolí hrbaté a Semmeringu), vlak tak jasnou volbou ani zdaleka není a elektrifikace s tím nic neudělá. Tam bude vždycky hromada lidí jezdit k metru, ať už na P5 nebo P6.

Honzak: jediné, co me na tom udivuje, je ten nápad na zrušení obojích závor v prostoru černošické zastávky.

Mimochodem nějaké obrázky by k tomu nebyly?

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 10.05.2012 13:17

:-)
Ja preci elektrifikaci tech trati neprosazuji ;-). Jedine co rikam je, ze zalezi na tom, jak budou vypadat koncepce pro Prahu a i pro VRT. A ze to jde z oddelenych penez je sice mozne, ale je to v tomto pripade (okoli Prahy) stejna chyba, jako ze o umistovani znacek kolem silnic rozhoduji zastupitele-laici. Obe trate, o kterych se tu bavime, maji nepochybne velky rozvojovy potencial, protoze obe prochazeji uzemim, kde se uz dnes zastavba rozrusta a nebo kde se jeste vyznamne rozroste, a vytizeni obou bude zalezet i na kvalite toho prestupniho VRT uzlu. Nekde by to napriklad znamenalo zastavku pridat (coz je napriklad i v Jinocanech, a nekde treba i zastavky posunout). Samozrejme takt treba udolnich 10 minut by tam byl blbost. Ale napriklad podobny takt, jako ma bus do Reporyj s tim, ze by se ty spoje stridaly, uz smysl davat muze (samozrejme pri pouziti odpovidajicich vozu a jejich kvality - tezko by se tam efektivne vytizily elektricke elefanty, natoz hned od zacatku...). Mimochodem, treba cas 16min ze Zbuzan na Smichov nema v MHD naprosto konkurenci :-) (to je leda tak cas priblizeni na metro v Butovicich...)

Na tunel na Smichov prachy nebudou ted urcite (muj nazor), takze sam jsem zvedav, co provedou s trati v udoli, co udelaji s obema zeleznicnimi mosty, a jestli nekdo opravdu mysli vazne, ze by se opravila a zmodernizovala i trat pres Rudnou. Proste, uvidime :-)

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 30.07.2012 11:13

[praha.idnes.cz]

Ma nekdo vice podrobnosti o tom, co se planuje na pristi rok? Predpokladam ale, ze at uz se bude odehravat cokoliv, tak o zruseni nekterych, nebo vetsiny, prejezdu asi nepujde, rozhodne asi ne v Cernosicich - kdyz to tak precizne a krasne vymenili za nove zarizeni. Snad tedy alespon opravi ten prejezd, a budu se modlit, aby to tentokrat vydrzelo podstatne dele, nez nekolik minulych oprav (ani jedna z nekolika zvolenych povrchovych uprav zatim neprezila vice nez par let - tak treba ted konecne udelaji i poradne podlozi :-), kdyz uz ne mimourovnove krizeni s "vyvlastneninm" :-) )

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 30.07.2012 16:47

[portal.cenia.cz]

Tam se to najde. Rekonstrukce mokropeského mostu je VELMI NEPRAVDĚPODOBNÁ, zato se snad udělá nultá kolej v Mokropsech a protáhnou se tak "radotínské" elefanty do Mokropes (cenou za to bude zrušení "malých" šraňků v Mokropsech). Ani varianta přeložky II/115 (podjezd u vodárny, zářez pod ulicé Komenského) není 2x pravděpodobná.

Re: optimalizace trati Praha - Beroun
Autor: Tomm1 (IP zapsáno)
Datum: 13.10.2012 22:25

[ekonomika.idnes.cz]

No, zda se, ze tunel smerem na Smichov asi nebude ta jedina varianta :-). Natoz potrebna. Copak asi je v soubehu s D5 ? Respektive v jeji blizkosti ? Ze by letiste ? :-))) To je mi ale prekvapeni :-)))...

Trat ze Smichova na Reporyje uz je zrejme komplet opravena, takze rekonstrukce mostu v Mokropsech je asi stale na poradu dne (tedy spise nekdy v budoucnosti, a tezko rict, v jak moc vzdalene)

Jdi na stránku: Předchozí1234
Aktuální stránka: 4 z 4


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.