cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 12345Následující
Aktuální stránka: 1 z 5
Volby 2014 - tipovačka
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 03:17

Za měsíc máme volby, tak bychom mohli dát tradiční tipovačku jak to dopadne.
Volební subjekty:

ANO 2011
Fair Play - HNPD
Nezávislí pro Černošice
TOP 09
Trojlístek
Věci černošické
Volba pro město (VPM)

Jmenné seznamy kandidátů jsou zde: [www.volby.cz]
M.S.
P.S.: Mám dotaz na TOP 09. Na kandidátce máte zaměstnance úřadu, konkrétně paní Kopačkovou Slávku, Mgr.- vedoucí právního oddělení. Mám dojem, že zákon o obcích sice připouští možnost kandidovat, ale v případě zvolení nepřipouští slučitelnost funkcí zaměstnance úřadu a zastupitele města. Jak to budete řešit, pokud by paní Kopačková byla zvolena?



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (06.09.2014 03:20)

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 09.09.2014 22:38

A ona nekandiduje Daniela? Nechystá se zase nějaká revoluce?

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 09.09.2014 23:01

Nekandiduje. Což je již tak trochu revoluce .-)

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: dedecek (IP zapsáno)
Datum: 18.09.2014 23:05

Jsem již starší člověk, ale mám rodinu a žiji velmi dlouho v Černošicích, takže mě zajímá celkové dění v obci, zvláště v době blížících se voleb.
Dlouho jsem vcelku nezávisle sledoval, a to ve vztahu s mou rodinou vše, co se dělo kolem zmanipulovaného konkurzu na ředitelku ZŠ v Černošicích. Zmanipulovaného proto, neboť většina členů konkurzní komise byla složena buď přímo se zástupců radnice nebo jejich příznivců, kteří si nepřáli, aby stávající vedení pokračovalo vcelku v dobré práci. Tak pod heslem „dobré a ještě lepší“ se radnici podařilo staré vedení „vyštvat“. Starosta se rozplýval, jak nyní bude vše nové, moderní a jak se naše děti budou mít skvěle. Zorganizoval setkání občanů-rodičů žáků s novou paní ředitelkou, sliboval konečně peníze pro školu a vše vypadalo nadějně.
Bohužel tomu tak není. Ředitelka školy se totiž projevila jako organizačně neschopná a nezvládající chod školy. Co mě nutí k tomuto silnému úsudku? Posuďte, paní ředitelka nechá vyhodit staré „údajně plesnivé“ šatní skříně, aniž by měla připravené a k dispozici nově. To prostě neudělá ani malé dítě, které neodloží starou hračku, pokud nemá novou. Pokud se dopouští ředitelka školy takovéto elementární chyby v organizaci a řízení, jak pak může vypadat její organizace a řízení ve složitějších problémech. Vůbec se proto nedivím diletantsky zpracovanému rozvrhu hodin se spoustou volných hodin nebo blokových hodin jen v určité dny. To je ta slibovaná nová, moderní výuka? Plně se proto ztotožňuji se „zoufalstvím“ dopisovatele „Otec“ , který se obrátil na nadřízené instituce s přáním uskutečnit ve škole kontrolu. To totiž není žádné udávání, jak píše paní Kalousková (mimochodem předsedkyně či vedoucí školské komise na radnici a též kandidátka za Věci černošické v budoucích volbách), nýbrž přání rodiče dětí na provedení kontroly. Jestli pak Vy, paní Kalousková, z pozice své funkce jste se přesvědčila, zdali má pravdu dopisovatel „Otec“, a jak jste se snažila vedení ZŠ pomoci při překonávání problémů. Pátráním po identitě „Otce“, včetně osočování z autorství často kritizující paní učitelku Capkovou či jejího manžela je ubohé. Je to skutečně „Bingo“ a ukazuje na to, že Vám nejde o kritiku, ale o autora kritiky, kterého se snažíte nějak i nepravdivě očernit. Takto Vy chcete pomoci něco, co nefunguje, vyřešit? Pane „Otče“, myslíte si, že od radnice s tímto přístupem a v tomto složení se nápravy dočkáte? Já myslím, že rozhodně ne! To není jen „shovívavý přístup radnice k novému vedení školy“, to je jen křečovité hájení chyby v nezvládnutí a nepřiznání si vlastní chybné volby nové ředitelky. Souhlasím s Vámi, že zůstáváte v anonymitě, zvláště pak s ohledem na Vaše děti, a i já se k Vám připojuji, protože si nejsem 100% jistý, že paní Kalousková a jí podobní lidé nezneužijí svá postavení k nedemokratickému pronásledování kritika a celé jeho rodiny. Nicméně věřím panu Michalu Strejčkovi, že zachová anonymní autorství v utajení - jak o tom ve svém příspěvku píše.
Nedávno jsem v poštovní schránce obdržel volební leták nezávislého sdružení Věci černošické, kde opět kandiduje nynější vedení radnice. Před čtyřmi léty jsem toto sdružení též volil, především pro otevřené, kritické a věcné názory opoziční kandidátky paní Göttelové. Pana Kořínka jsem neznal, proto jsem byl překvapen, že se stal starostou.
Nyní se paní Göttelová na kandidátce již neobjevila, že by se kriticky projevila a vymezila vůči názorům pana starosty Kořínka, a ten se pak „demokraticky“ projevil? V každém případě je to velmi, velmi podivné! Nyní k uvedenému volebnímu letáku, kde se třeba k ZŠ píše, že se zateplí fasáda a vymění okna, ale už se nepíše, že to bude na staré budově, kde jsou již plastová okna vyměněna a stará budova zateplení nepotřebuje, neboť je v ní tepelné klima nejpřijatelnější na rozdíl od novějších budov, kde třeba dodnes není dodělaná klimatizace. Nebo bude navýšena kapacita o pět nových učeben v podkroví. Budovat třídy v podkroví staré školní budovy rozhodně není nejlepší řešení, ale vždy pouze rozměrově kompromisní a finančně nejdražší. K takovému kroku se přistupuje pouze v tom případě, když neexistuje možnost jiných jednoduchých a levnějších řešení, což není náš případ. Radnice má k dispozici kolem školy pozemky.
Takové úkoly mně připomínají např. opravu ul. Dr. Janského, kde došlo nyní k obroušení a položení celého nového asfaltového povrchu celkem slušné vozovky, namísto jednoduchého zalití případných prasklin tekutým asfaltem.
Sportovní hala je předražena a je projektována pro gymnastická cvičení (tribuna, speciální podlaha apod.) a pokud si pamatuji, tak sportovní gymnastická tradice v minulosti ani v současnosti v Černošicích nebyla a není. Jak bylo panem starostou sděleno na předraženou sportovní halu peníze radnice má, přesto si bere údajně velmi výhodnou další půjčku.
Přitom, jak je v letáku uvedeno, ročně město splácí 16 mil. Kč. To vše za situace, kdy obyvatelé Černošic platí nejvyšší daně a poplatky v ČR.
Ani v oblasti investiční akce „Rekonstrukce železniční trati“ není radnice nestranná, když údajně hájí zájmy města. Starosta přece sám inicioval petici starostů obcí podél žel. tratě za zachování vysokých limitních hodnot hlučnosti tzv.“staré zátěže“, aby se nemusela činit protihluková opatření, a to ještě v době, kdy nebyla známa nová trasa žel. tratě a výsledky měření hlučnosti. Kde se tedy poděla nestrannost radnice a jaké a čí zájmy starosta hájí – města – tedy radnice, SŽDC a nebo obyvatel Černošic, bydlících podél žel. tratě, na které doléhá zdravotně závadná hlučnost a bude doléhat po rekonstrukci ve zvýšené míře s ohledem na vyšší rychlost a zvýšenou četnost vlaků.
Takto bych mohl pokračovat dál. V jednom mám, ale zcela jasno, radnice pod vedením starosty pana Kořínka jedná nepromyšleně a neprofesionálně – provádí a vybírá investiční projekty předražené, mnohdy málo účelové a smysluplné, město zadlužuje, vybírá od obyvatel maximální daně a poplatky, nenaslouchá kritickým názorům, nepřiznává jakákoliv pochybení, staví do vedoucích míst osoby, které na to nestačí, a dokonce se snaží vyhledávat autory oponentních názorů. Dále znovu připomínám, že finanční prostředky, které město dostává, jsou nás všech obyvatel Černošic, včetně zelených či evropských dotací (ČR platí svůj podíl EU), takže pokud se s nimi nakládá nehospodárně, bolí nás to všechny.
V závěru sděluji panu starostovi Kořínkovi, neodpovídejte na můj příspěvek. Vaše odpovědi na jakýkoliv kritický názor v IL Černošic, včetně článků samochvály, jsou všem, a tedy i mně, dobře známé. Nechte názorově svobodně myslící občany rozhodnout ve volbách.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Jirka Mudr (IP zapsáno)
Datum: 23.09.2014 17:19

Dědečku,
skromný dotaz. Kde jste byl, když Rádl a spol. snížili během 4 let cashflow obce o 160 milionů? Kde jste byl, když se stavěl před Rádlovým barákem
protihlukový val za obecní peníze a boural se domek dvou invalidů? Kde jste byl, když se Dalmatini společně s panem Strejčkem pokoušeli zašmelit pozemky pod školou, kde jste byl, když město stavělo zasíťovanou ulici přes pole k pozemku páně Jiroutovu, kde jste byl, když se mělo za 30 míčů stavět 28 parkovacích míst před mokropeskou zastávkou, kde jste byl, když se asfaltovala Slunečná tak, až byla o metr užší a pouze s jedním chodníkem, i když cena zůstala stejná?

Je to pro náš národ symptomatické. Dokud se člověk z úřadu nedozvěděl vůbec nic, nikdo nebrblal. Teď mají Černošice vedení, které jistě není bezchybné, ale je otevřené a nic nedrží pod pokličkou. No a jakmile se k lidem začnou dostávat informace, začnou brblat.

Přitom černošická radnice objektivně patří v celostátním měřítku k těm naprosto nejotevřenějším a nejvstřícnějším. Někdy si říkám, že bych tam ty Dalmatýny na pár dní vrátil, aby se lidé jako vy chytli za nos. Ale to jsem asi dost optimista...

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: PV (IP zapsáno)
Datum: 23.09.2014 18:45

Dokud se člověk z úřadu nedozvěděl vůbec nic, nikdo nebrblal. No a jakmile se k lidem začnou dostávat informace, začnou brblat. Měli by se chytit za nos! Máte přece informace, tak nebrblejte! Kverulanti s jiným názorem ...

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 23.09.2014 19:32

Jiří Mudře,
Víme o tom! Ale chceme Černošice ještě lepší (ne zrovna "nové a ještě lepší") :-) A doufám, že měřítka jsou už jinde než před čtyřmi lety a ani si nevzpomínám, že tenkrát byl někým patentován "patent na Černošice". I diskuse (nejen zde na fóru) se posunula od osobních útoků do (občas i ostřejších) názorových střetů.
Nechcete nám sdělit, že máme být zticha? Souhlasím, že některé věci jsou zde na fóru trochu přes, ale to není nic nového a zrovna v té době, kterou připomínáte, to bylo k věci, ne? Jde o věc, ne?
Nemyslím si, že je úplně správná a objektivní metoda pro hodnocení současného vedení jeho srovnání s tím minulým (najít v nedávné historii něco "horšího" pro obhajobu "toho současného" není vůbec složité). Taky si nemyslím, že zrovna současné vedení našeho města chce být takto hodnoceno. Prostor k zlepšování jste sám zmínil.
Takže etapa boje s "vnitřním nepřítelem" je i díky Vám 4 roky za námi (ano, musíme být nadále ostražití:-) A etapa konsolidace, kultivace a boje s "vnějším nepřítelem" se už rozjela - sice trochu zjednodušené, ale společně to dáme :-)

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Jirka Mudr (IP zapsáno)
Datum: 23.09.2014 20:24

PV, Jakub Špetlák:

nejde o samotné brblání, ale o to, že spousta lidí evidentně brblá jen proto, aby brblala a nevidí si při tom na špičku nosu. Že je účetnictví na webu? Stejně určitě něco tajej. Že je hala řádně vysoutěžena? Stejně je předražená. Že ředitalka školy vešla z řádného konkurzu? Stejně byl zmanipulovanej. Žemají hasiči lepší zázemí než profi sbory? Ale zrušili černošickou jednotku (která byla u zásahu naposledy v osmdesátých letech). A tak dál.

Nechtěl jsem říci nic jiného, než že Černošice za poslední volební období udělaly opravdu viditelný pokrok, ale míra obecného nadávání je vyšší než v dobách, kdy se braly úvěry na provoz města, ale na (onen památný) kalendář či na ulici k Jiroutově parcele byo prostředků dost.

Takže bych jen v tom brblání prosil o elementární míru soudnosti.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 02:01

Jiří Mudře,
narážíte na podobnou věc, kterou před časem zmiňoval pan starosta.
Ale nemyslím si, že věci jsou takto černobílé - že brblání je nějaké paušální. Naopak se často jedná o jednotlivé a částečné záležitosti, chcete-li výtky nebo jen jiný názor na určité části celku.
Tyto jednotlivosti ale mohou konečný výsledek dost ovlivnit a proto je lidé vznášejí. A na tyto "výtky" je často reagováno právě paušálně, způsobem, který sám zmiňujete: "vzpomeňte si, jak to bylo, tak buďte vděční a nebrblejte" a pak už to jede….. Navíc soustavné ujišťování, že vše je naprosto křišťálově čisté, důvěryhodnosti moc nepřidá a to ani není nutné mít nějaké pochybnosti o čistotě a rovnosti motivů.
O určitých věcech není potřeba hlasitě mluvit – buď jsou nebo ne.
Myslím, že jsme se ocitli trochu u opačného mantinelu. Forma často převyšuje obsah - někdy jsou zcela běžným věcem dávána velkolepá jména.
Osobně volím "normální" odpovědný přístup.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Jirka Mudr (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 09:14

Pane Špetláku,

vidím, že rád píšete a zřejmě se i rád čtete. Ale bylo by dobré číst i to, na co reagujete, aby ste opravdu reagoval na to, co někdo jiný skutečně napsal. smiling smiley

Tedy potřetí a naposledy - nejde o rozdílné názory, to je zcela v pořádku a nevšiml jsem si, že by město rozdílné názory - narozdíl od minulosti - jakkoli ostrakizovalo. Naopak, často se dočtu v IL takové blbosti, které tam nikdo nikomu nebrání tisknout, že mi z toho zrak přechází (z poslední doby namátkou třeba to žehrání na příliš černý asfalt). Brblání, o kterém mluvím, je to brblání kvůli čemukoli (tedy když se opraví silnice i když se neopraví silnice, když chce město postavit školku, když se město snaží najít řešení modernizace trati atd. atd.) bez schopnosti a vůle si cokoli o problematice zjistit. Viz některé výlevy výše, které implikují maximálně to, že jejich autoři nedokážou ppochopit psaný text ani použít google.

Jinak samozřejmě, že se nemůžeme pořád srovnávat s "těmi minulými", leč taky nejde dělat, že "se to nedělo". Město léta (a nalijme si čistého vína - za souhlasu většiny obyvatel) drancovala parta ve špičatých botách a dnešní radnice se musí poprat s tím, co po nich zdědila. To je prostě fakt, který nesmažeme tím, že si o něm zakážeme mluvit.

Černošice zcela objektivně za poslední 4 roky prošly obrovskou proměnou a opravdu nechápu, proč to tolik lidí odmítá vidět. Česky se tomu říká zpovykanost.smiling smiley

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 09:32

Pánové, dovolte mi reagovat. Nikdo netvrdí, že za poslední čtyři roky se neudělaly žádné větší či menší chyby. To je asi nevyhnutelné, ale je samozřejmě důležité, aby těch případných chyb bylo v porovnání s "dobrými" rozhodnutími zanedbatelné množství. Je naprosto v pořádku, když dostáváme věcnou a odůvodněnou kritiku v nějaké konkrétní věci. "Brblání" na tomto fóru, ale občas sklouzává k věcně prázdnému obviňování, na které se reagovat nedá. Jen tak namátkou pár citací z pera Dědečka, Otce a dalších, dost možná vše od jedné osoby:
- "..zmanipulovaného konkurzu..."
- "..radnici podařilo staré vedení „vyštvat"...
- "Ředitelka školy se totiž projevila jako organizačně neschopná a nezvládající chod školy."
- "...diletantsky zpracovanému rozvrhu..."
- "...nejsem 100% jistý, že paní Kalousková a jí podobní lidé nezneužijí svá postavení k nedemokratickému pronásledování kritika a celé jeho rodiny..."
- "...že by se kriticky projevila a vymezila vůči názorům pana starosty Kořínka, a ten se pak „demokraticky“ projevil"
- "...Sportovní hala je předražena...", "...na předraženou sportovní halu peníze radnice má, přesto si bere údajně velmi výhodnou další půjčku..."
- "..v oblasti investiční akce „Rekonstrukce železniční trati“ není radnice nestranná, když údajně hájí zájmy města..."
- "...radnice pod vedením starosty pana Kořínka jedná nepromyšleně a neprofesionálně..."
- "...provádí a vybírá investiční projekty předražené, mnohdy málo účelové a smysluplné.."

To jsou perly, na které nemá smysl vůbec reagovat. K některým bodům by se samozřejmě dalo napsat podrobné vysvětlení, ale o to autorům těchto textů evidentně vůbec nejde.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 10:21

Pane Mudře,
psaní a čtení jsou jediné dvě činnosti, které se na tomto fóru provozují, takže pro nějaký úsudek o tom, co kdo rád dělá, moc neposlouží  Ostatně jako celé toto fórum. Většina věcí, které zde dělají nějaký dojem, je v reálu dost jinak, alespoň jsem se o tom často přesvědčil (na vlastní oči a uši).
A propos - jestli Vám jako potvrzení otevřenosti informačního listu stačí otisknutí "blbostí", tak Vám gratuluji :-) …..není nutné se k této "metodě" dále rozepisovat.
Děkuji za poučení a za třetí pokus o vysvětlení - Jestli někdo něco nepochopí, tak to nemusí být tím, že by byl nablblý nebo neuměl použít google - často to bývá tím, jak je čtený text formulován jeho autorem :-) a například Vaše texty jsou vcelku bojovné a jednostranné a na to jsem reagoval.
Osobně toto fórum vnímám jen jako indikátor určitých nálad.
K tomu, co napsal pan Hlaváček, konkrétně k věci trati: Bohužel aktivity vedení města nepovažuji za promyšlené, připravené, ku prospěchu města a pevné, naopak postoj vedení města k této věci považuji za nepřipravený. Stačí se podívat, co se děje na mnohem méně významných tratích při jejich rekonstrukci a dát to do našich proporcí. A uznávám, že tato kritika je prostě nepříjemná a nezapadá do obrázku dokonalé radnice. Nedivím se.
Ale na druhou stranu si nemyslím, že obrázek dokonalé radnice je cílem sám o sobě, i si myslím, že se na to vynakládá příliš mnoho energie (neschází pak někde?)…. Podstata věci je jinde…a dovolím si říct, že mnozí z „kritiků“ to vidí podobně.
Pěkný den.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 10:24

Tahle předvolební období bývají na draka....

Čert aby to všechno vydržel.

Pane Mudr, nezlobte se, ale pamatuju si Vás ještě z dob, kdy jste vystupoval pod nickem. Buďte s k sobě upřímný a pravdivý.

Vracet neustále "to tamti před námi", to je naprostý nesmysl. Pokud si dobře pamatuju, tak Č. po posledních volbách tak trochu očekávaly jakýsi audit či potvrzení mnoha minulých předvolebních tvrzení. Nestalo se tak. Nejspíš to tak bylo dobře, protože by to zatížilo již tak zatížené Č. dalšími křivdami. A že jich Č. mají...

Ovšem neustále křičet, že za všechno může Bismarck, je blbost, to se na mě teda nezlobte.

Jinak, pane Hlaváčku, psala jsem to i panu starostovi, i některým dalším brblajícím.

Co prostě to brblání brát věcně, vybrat z toho to, co může být ku prospěchu? Lidé nejsou ovce, mají svůj rozum. Nemají (ani nemohou mít) dostatečné informace, proto jejich brblání může být zkresleno, často i nespravedlivé. Je jasné, že na každou "úvahu" nelze sáhodlouze reagovat. Ale brát to tak, že "nám chtějí úmyslně škodit", to není dobrá cesta. Proč by to jako chtěli dělat?

Jestli jste nervozní z nadcházejících voleb, tak se na to s prominutím vykašlete a jednejte podle svého svědomí, tak, abyste se mohli podívat sami na sebe s čistým pohledem. A to i zpětně. Nic jiného není důležité...

Můj názor... samo... :-)

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 10:31

Pane Špetláku, k Vaší kritice ohledně trati: nepromyšlené, nepřipravené atd... to jsou silná obvinění, ke kterým dle mého soudu nemáte reálný základ (a možná informace). Pokud máte na mysli územní rezervu pro podjezd v Mokropsech, k tomu jsme si již napsali hodně (připouštím, že přesun do rezervy mohl počkat, ale zároveň je realita, že směrem k SŽDC je toto v současnosti neprosaditelné, tj. reálný dopad to nemá). Ostatní kritická místa jako černošické nádraží nebo přejezd v Říční jsou stále velmi živá, žádné konečná podoba nebyla schválena, kontinuálně probíhají pracovní schůzky se SŽDC, projektanty, "hlukaři", obyvateli v kritických místech...Město si mj. najalo arch. Lejčara, aby nám pomohl s formulací našich představ směrem k SŽDC, atd. Nechápu tedy, co vás vede k daným závěrům, v současnosti je to jedna hlavních priorit pro všechny (pro mě osobně určitě).

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 10:47

Pane Hlaváčku,
bohužel to tak vidím a i chápu, že se vůči tomu ohrazujete, ale stačí se podívat na vývoj dokumentace - prostě to vidím tak, že se nám pod rukama jaksi "zlevnila" na náš úkor a pak jsme tomu pomohli změnou územního plánu. I park and ride bylo projektováno na míru staré dokumentace už v čase, kdy byl nový stav....nemá smysl se moc rozepisovat.
Za silné slovo považuji Vámi použité "neprosaditelné", navíc by existence podjezdu v ÚP tento podjezd pouze povolovala, nepřikazovala by ho - minimálně mohl posloužit jako nástroj pro vyjednávání.
Kde jsou, prosím, vaše představy o kterých hovoříte k dispozici? Děkuji.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 11:04

Jsem rád, že chápete, že se ohrazuji, já zase chápu, že kritizujete (viz kalendář) smiling smiley Ale reálně opravdu nevidím co (kromě toho, že to tak prostě vidíte). Nesouhlasím, že dokumentace se "jaksi zlevnila", naopak - podařilo se např. prosadit třetí kolej, což považuji za jeden ze zásadních aspektů celé rekonstrukce (ta původně plánovaná nebyla). Řešíme černošické nádraží, což bylo, je a bude složité, ale snažíme se nalézt funkční a nejméně bolestivé řešení. A zachování přejezdu v Říční je také stále ve hře, i když vyhráno ještě není (oproti původním deklaracím, že se bude muset určitě zrušit). Pracujeme na novém technickém podchodu pod tratí mezi Černošicemi a Mokropsy - pro zvýšení propustnosti pěších, ani to v původním projektu nebylo.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Jirka Mudr (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 11:26

Jakub Špetlák: bojovné a jednostranné? Tak to by mne zajímalo, co byste řekl o textech svých a textech mnoha dalších přispěvatelů. Jestli nejsou jednostranné vaše příspěvky o reko trati, pak už nevím. Jinak, máte opravdu pocit, že IL jsou hlásnou troubou města, netisknoucí jiné názory? Pak asi čtete jinou verzi, než já.

Enzilla: napsal jsem myslím srozumitelně a věcně, jak to myslím s tím brbláním na cokoli. Nenesu odpovědnost za to, že jste to nedokázala pochopit. Opakovat se nebudu, takže si ještě jednou přečtěte co jsem napsal, třeba vám napodruhé smysl mých slov dojde. A pokud ne, pak je mi líto, porucha je na přijímači.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 11:29

Pane Hlaváčku,
3. kolej je v dokumentaci, která byla vydaná (tzn. dokončená) v 6. měsíci roku 2011. Podchod na úrovni Topolské se dá vyhledat už v dokumentaci z 3/2009. Takže se nejedná o nic nového.
3. kolej chce Ropid - ten provozuje příměstskou dopravu a tudíž je schopen posoudit její oprávněnost, nám by bez vlaků, které provozuje ROPID, byla na nic…
V dokumentaci se mimo jiné objevovaly věci jako podjezd v Říční, nový podchod i pod přeloženou II/115 k Penny, podchod k lidušce atp... neposuzuji jejich správnost, jen sděluji, že tam byly.

Pane Mudře, ano některé svoje příspěvky považuji za bojovné a jednostranné. O IL jako o hlásné troubě města jsem nemluvil a ani jsem jej nikdy nekritizoval (tedy jednou v nějakém otisknutém textu jsem měl určitou výhradu), jen jsem poukázal na to, že otisknutí "blbostí" nepovažuji za známku otevřenosti – tím se naopak vyznačuje celá řada radničních listů a nečiní to ten náš nijak výjimečným.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (24.09.2014 11:46)

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 11:37

Pane Mudře,
nehodlám se s Vámi hádat, kde je porucha při vysílání (nebo příjmu?) (nakonec, vyzvala jsem Vás svojí reakcí... :-) ).

Nicméně, mám na Váš pohled na svět svůj vlastní pohled.

Pokud byste někdy měl zájem na výměně názorů a pohledů na svět, nebráním se. Nehodlám to tady rozpitvávat. :-)

Co občas pootočit hlavu? :-)))

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 12:08

Ano, máte pravdu, že třetí kolej byla už - jako jedna z variant - v dokumentaci z roku 2011 (rekonstrukce není téma posledních měsíců, ale celého volebního období nebo spíše ještě dále do minulosti). Od té doby se to přesto celé hodně posunulo kupředu: v prvé řadě už to není jedna z variant, ale jedna varianta, se kterou pracujeme. Dále řešíme její přesné umístění, od roku 2011 se nám nádraží nejprve posunulo výrazně směrem k Černošicím (návrh projektantů) a nyní zase zpět do cca původní polohy. Právě s cílem možného zachování přejezdu v Říční a dále s ohledem na dopady sousedních domů. Jinak ano, ROPID je provozovatelem příměstské dopravy na železnici. Město ale muselo přesto třetí kolej prosazovat jako zájem města (o čemž jsem přesvědčený), pro projektanty by bylo jednoduší zachovat stávající stav.

Není třeba se v tom nyní dále pitvat, jsme stejně zatím v poločase, finální podoba projektu ještě zřejmě dlouho stejně nebude (min. kvůli nové studii EIA). Čeká nás řada dalších jednání se SŽDC i obyvateli. Považoval jsem ale za nutné se ohradit proti "nepromyšleným" a "nepřipraveným" aktivitám a "zlevněnému projektu", to myslím, že opravdu není oprávněná kritika.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 13:39

Pane Hlaváčku,
pokoušel jsem se příspěvek upravit, ale nešlo to. Moje verze je, že aktivity města nabraly obrátek až po veřejné prezentaci projektu ze strany SŽDC v dubnu t.r.a to po tlaku ze strany občanů.
Do té doby byla dráha na vedlejší koleji priorit a to do takové míry, že již zmiňované parkoviště u mokropeské zastávky bylo projektováno na současný stav bez uvažování v té době platnému umístění zastávky na úrovni Říční ulice, navíc to bylo považováno za nepodstatné (!) (alespoň mi toto bylo sděleno). Přeložka II/115 vystoupala na úroveň zahrad přístupných z Komenského aj.
Město nemá žádné (!) jasné stanovisko, kde by byly sepsány jednotlivé požadavky pro jednotlivá místa našeho úseku tratě, ze kterých nelze ustoupit - to se ladí až nyní, kdy se díky (brblání) mnoha občanů toto téma oživilo a díky volbám (jejich druhotný efekt je opravdu přínosný).
Opravdu nepotřebuji trávit svůj čas podobnými diskusemi, ale akci na dráze považuji pro město za velmi podstatnou, v dlouhodobém horizontu za podstatnější než všechny ostatní akce, které nyní probíhají (dráhu na x desítek let nezměníme) - navíc stačí jen mít jasno, být připraven a vytrvale vyjednávat... studie atp. v řádu stovek tisíc a dopad "nevyčíslitelný“…
Navíc i v SŽDC by ocenili, kdybychom už pro jednou měli jasno…

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 15:17

OK, to je už něco jiného, než jste psal původně (nepromyšlené, nepřipravené...). Tak si to jen pojďme projít postupně:

Kritika času - v zásadě říkáte, že jsme měli něco dělat intenzivněji před rokem a více. Přál bych Vám začít nějaká jednání se SŽDC. Ono to není tak, že SŽDC na projektu intenzivně celou dobu pracuje a město v letech 2012 a 2013 bylo pasivní. Ono se v těchto letech reálně skoro nic nedělo, ze strany SŽDC se projekt nijak neposouval. A město není investorem, tj. nemůže projektovat a činit rozhodnutí, my jsme pro SŽDC partnerem, kterému předáváme naše připomínky a požadavky. Ale k tomu od nich potřebujeme podklady. S touto Vaší poznámkou tedy dokážu žít.

(Dočasný) posun nádraží - jestli to chápu dobře, tak kritizujete, že, ačkoliv je tato varianta již překonaná, měli jsme jí překonat dřív. OK, co k tomu říct. Tato varianta opět přišla z iniciativy SŽDC a nějaký čas trvalo, než jsme si vyhodnotili jednak její dopady a zároveň to, zda k tomu existuje alternativa. Tehdy k tomu měli technické odůvodnění, které vytvářelo dojem, že to jinak nejde. Ano, trvalo nějaký čas, než připustili, že jiná varianta existuje.

Přeložka II/115 - není "na úrovni" zahrad v Komenského, ale je (v současné, nikoliv finální, verzi) plánovaná částečně zvýšená oproti trati. Smyslem je právě minimalizace záborů pozemků v tomto místě, pokud trať bude souběžně s tratí, opěrná zeď bude do okolních pozemků zasahovat více. A naopak souhlasím, že se tím může zvýšit hluková zátěž na opačné straně v Sadové (nevíme ale zatím, jaká protihluková opatření v místě budou). Je to v tomto místě těžké, žádné řešení není bezproblémové, je snadné říct, že tato podoba přeložky je špatně, ale ještě nikdo nepřišel s návrhem jiného řešení. Každopádně platí, že konkrétně toto místo je asi nejkritičtější z celého úseku a podle mého odhadu se bude skoro jistě dále upravovat.

Seznam požadavků - celý tento projekt je hodně živý. Kéž by to bylo tak jednoduché, že a) SŽDC předloží návrh projektu, b) město předloží své (jasné!) stanovisko s připomínkami, c) SŽDC je zapracuje a d) jdeme stavět. Při každém dalším jednání uděláme dva kroky dopředu a jeden dozadu, někdy i jeden dopředu a dva dozadu, řešení se hledá těžko. Jaké bychom asi měli mít např. "jasné" požadavky na řešení černošického nádraží? Tam se prolíná tolik rozdílných zájmů a pohledů... Požadavek je v zásadě jednoduchý: chceme mimoúrovňové křížení, chceme zachovat přejez Kazínská (což asi nelze), nechceme ohrozit zdraví obyvatel (hluk) a nechceme zábor soukromých pozemků. Ideální řešení zatím nikdo nevymyslel, vše je o jednáních, hledání skulin v normách (nádraží), diskuze o výpočtu hlukových zátěží, atd. Tj. toto opravdu není bohužel není projekt, kde zformulujeme jasná stanoviska a budeme očekávat jejich jasné zapracování.

Jinak připouštím, že řada věcí je ovlivněna "brbláním" občanů, což je myslím dobře.

A souhlasím s Vámi naprosto, že rekonstrukce trati je v dlouhodobém horizontu snad nejdůležitější projekt ze všech. Je to na mnoho desítek let a týká se to v nějaké míře skoro všech obyvatel. Snažíme se k tomu tak přistupovat.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Tomáš Hlaváček (24.09.2014 15:22)

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 16:44

K rekonstrukci zast.Mokropsy bych si dovolil připodotknout, že nejdůležitější částí jsou kolejové spojky, které v případě výluk traťových kolejí v úseku Praha Radotín - Dobřichovice umožní "rozpůlit" mezistaniční úsek a výrazně tak posílit kapacitu trati.
Protažení radotínských "šatlů" do Mokropes mi nepřijde jako ideální řešení, protože ovlivní propustnost trati a každá sebemenší minela se brutálně projeví ve zpožďování vlaků rychlé vrstvy. Dostat víc lidí stávajícími spoji by podle mě znamenalo "tuplovat" řevničáky. Bylo by to čisté, ale nejsou na to soupravy a patrně jsou europeníze na tu 3. kolej...

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 18:29

Dobrý den pane Mudře, chtěl bych si jenom ověřit, zda kandidujete v Černolicích do zastupitelsva (http://www.cernolice.net/cs/volby-2014-143). Možná je to jenom shoda jmen, tak stačí napsat Ano, nebo Ne.
Děkuji, s pozdravem M.S.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Robin (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 19:31

Cha, Enzilo, Vy jste ale naletěla! S kým si myslíte, že si tady dopisujete? Přečtěte si ještě jednou text, na který odpovídáte! Už je Vám to jasné? Ta argumentační prázdnota, ta tupá arogance? Ano, je to bývalý starosta! Aleši Rádle, Vaše neměnné myšlenkové pochody Vás usvědčily! To je od Vás podlé, vystupovat na diskusním fóru pod nickem Jirka Mudr!

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 20:10

jasně BKP vrací úder :-) škoda, že to zase zkazím povídačkami...
pane Hlaváčku,
děláte to komplikovanější než to je. Mluvíte o obecných věcech, což jen potvrzuje, že nejste připravení na vyjednávání se SŽDC. Řeč, jakou vede honzak, je ta správná - a propos honzaku, nemyslíte, že je škoda Vaše znalosti a přehled nevyužít? Město totiž už dlouhou dobu potřebuje někoho, kdo do věci opravdu vidí.
A prosím vyhněme se používání vyvlastňování jako rukojmí – jestli se bude dělat přeložka, tak její vliv do jejího přímého okolí je, doufám si tvrdit, i pro ty, kteří mají obětovat kus svého vlastnictví, důležitější než posun čáry o x cm, i věci zajištění svahu, přenosu vibrací, oslňování atp. mají svojí důležitost… než jsme začali požavovat podélné profily a příčné řezy, tak město mělo jen půdorysné plány....
Bez toho, aby město zastupoval někdo, kdo ví a do detailu o co jde a znal prostředí "drah" a vycházel z konkrétních údajů z nějaké studie či projektu (kritických míst není zas tak moc), kterou nechalo zpracovat město, která by obsahovala nebo alespoň řešila většinu legitimních požadavků jak dotčených lidí, tak lidí, kteří akci na dráze přikládají velký význam (což by i vyřešilo vnitřní neshody), nemůžete se SŽDC rovnocenně jednat. Asi to znáte i z Vaší praxe, že bych se s Vámi o Vašem oboru prostě dohadovat nemohl.
Žádnou takovou studii jste nenechali pořídit a ani město nezastupoval nikdo, kdo by se s jistotou orientoval v drážní problematice - to mi stačí k tomu, abych řekl, co jsem řekl o vaší nepřipravenosti a podcenění situace a rozhodně si nemyslím, že přeháním. (podotýkám, že pan architekt Lejčar byl doporučen aktivními občany a pro město vykonává nějakou činnost pár měsíců).
Dovolím si trochu toho předvolebního - abych se alespoň na závěr držel předmětu tohoto vlákna - někdo má témata k tomu, aby se zviditelnil před volbami, a někdo má volby, aby zviditelnil témata - myslím, že mi rozumíte a nemyslím to vůbec sarkasticky a ani osobně vůči Vám.
pěkný večer.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (24.09.2014 20:10)

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Volič (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 20:11

Máš recht jezevče, některé nešvary se z negrů jen tak nevytratěj....

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 21:00

Tak já nevím, je sice před volbama, ale pojďme tu diskuzi zase vrátit někam na zem prosím... Neberu si to osobně, ale, ačkoliv vím, že to není Váš styl, tak se nemohu zbavit dojmu, že prostě potřebujete kritizovat za každou cenu. Když nějak vysvětlím a reaguji na pět různých kritik výše, vytáhnete šestou a sedmou... Takže: kritika je tentokrát v tom smyslu, že zástupci města nejsou stavební odborníci (což opravdu nejsou) a že se mají nechat zastupovat někým kvalifikovaným. OK, to je fér. Že jsme si přesně na to najali pana Lejčara je podle Vás špatně, protože to bylo teprve před pár měsíci a navíc na popud někoho z občanů (nevím, na čí popud to bylo, ale nemám důvod Vám v tomto nevěřit)? Toto mi už hlava nějak nebere - kritika je (stejně jako v případě umístění mokropeského nádraží výše) tedy v tom, že, ačkoliv je to teď už OK, měli jsme něco udělat dříve, než Vy byste očekával, a navíc jsme na to nepřišli úplně sami (ano, dáme si poradit).

Hezký večer

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 22:31

Pane Hlaváčku,
nevytahuji další kritiku, jen předkládám argumenty k tomu, co jsem napsal o vašem působení ve věci tratě - k tomu, že si myslím, že jste tomu nevěnovali náležitou pozornost a že moje hodnocení není přehnané. To, že jste najali pana Lejčara není špatně, je to pozdě, projektové podklady nemáte žádné, nebo o nich nevím - kdyby prošla EIA tak jsme ve fázi územního řízení a byl bych opravdu zvědav, jaké námitky by město jako účastník řízení předkládalo atp...
Navíc celá tato diskuse není úplně o trati, je o tom, že se snažím vysvětlit a obhájit "brblání" a Vy se snažíte obhájit, že řešíte úplně vše a dobře, tak dobře, že není důvod k "brblání". Trať byla pouze příkladem, který jste nakonec sám uvedl ve svém výčtu „perel“.

Re: Volby 2014 - tipovačka
Autor: bookmaker (IP zapsáno)
Datum: 24.09.2014 23:02

Po fašistech přišli komunisti, takže podle tohoto vzorce máme být tady spokojení. No ještě to s nimi jedno volební období přetrpíme, než se opravdu zjistí, že nádoba byla prázdná a dutá.

Jdi na stránku: 12345Následující
Aktuální stránka: 1 z 5


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.