cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí12345678910Následující
Aktuální stránka: 2 z 10
Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Katerina H. (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 22:21

Pane Vodicko, doufam, ze mi prominete, ale jednu mladickou iluzi stale mate. Totiz iluzi, ze s lidmi, jejichz schopnost argumentovat konci u "kretenu, idiotu, luzy, paranoiku, vypitych opic" atd., se da smysluplne diskutovat. Verte starsim, opravdu to nefunguje.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Ha (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 01:54

Ha, Katerino, MATE PRAVDU!

Bohuzel ja sam teto iluzi casto propadam. Musim s tim bojovat

yawning smiley(

Ludvik

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: P.K (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 08:25

Pane Vodicka, nedelam si zedne iluze o lidskych pravech v Iranu....Bohuzel, dle meho mineni radarovo-raketova zakladna s Iranem naprosto nesouvisi. Nestaci vam priklad v Iraku?
Obrany charakter zakladny je velmi najasny....neverim mu, je zde utocny potencial.
Jeste co se tyce lidskych prav, tak premyslejte napriklad o Saudske Arabii, pratelskou zemi Kere a o pravu Saria. Tam je vse v poradku? Pochopte ze statum o lidska prava nikdy neslo.....
P.K

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 11:47

pro katerinu h: kde vidite jake osobni utoky? jedine, co jsem se opovazil osobnejsiho rici je, ze pan vodicka je mlady a naivni, coz je pripad 99% vysokoskolskych studentu, u nichz jsou teoreticke znalosti v hrubem nepomeru k znalostem skutecneho fungovani spolecnosti a schopnosti kritickeho mysleni.

jindra vodicka: jdete se prosim bodnout s argumentaci lidskymi pravy. existuje mnoho rezimu, ktere se necim takovym nezatezuji a nikdo jim do toho nemluvi, neb stoji na spravne strane barikady. namatkou uzbekistan, turkmenistan, saudska arabie, pakistan... a dalo by se pokracovat, jak soucasnymi, tak vsemi temi minulymi pinochety, stroessnery a dalsimi. a v neposledni rade spojenymi staty, jejichz vojaci prokazatelne muci zajatce, jejichz tajne sluzby prokazatelne unaseji lidi a podrobuji je brutalnim vyslechum,..

prominte, ale za univerzalni lidska prava bojuje mnoho organizaci, ale vlada spojenych statu mezi nimi opravdu neni.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 15:08

Melesi, pana generala Pinocheta si neberte do huby, kdyz libate komunisty. Na usta.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Jindra Vodička (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 15:11

Pane Koláři,
my si pořád nerozumíme. A nevím, kde berete relavantní důkazy či tvrzení, že má protiraketová obrana útočný potenciál.

Ale pokusím se přistoupit na myšlenku, že útočný potenciál mít bude - to je snad špatné nebo je to snad špatně, že bude NATO silnější? Má snad být NATO slabé? Má být NATO méně silné, než může být? To je stejné jako - má snad být ČR slabá? Má mít ČR armádu nebo nemá mít ČR armádu tak silnou, než jaký potenciál má?

Jaké jsou Vaše pohnutky?



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil Jindra Vodička (13.06.2007 15:42)

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Jindra Vodička (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 15:15

Pane Meleši, o kolik jste prosím Vás starší než já? Mě je 22. Jak dlouho si mám tedy ještě počkat, než dosáhnu Vaší úrovně kritického myšlení?

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: čtenář (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 15:47

Zde ukázka kritického myšlení (?) jednoho Američana
[www.ihned.cz]

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Vodicko nebud Melesem (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 17:49

Krista - Boha pane Vodicko, nesnazte se stat panem Melesem!!!!!!!!!!!!!!

Byla by vas skoda.


Ludvik

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Kancius Minor (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 22:40

Musím se přiznat, že už mne diskuze na toto téma příliš nebaví, ale snad ještě malou poznámku. Podle mne hlavní omyl zastánců radaru a obecně lidí horujících pro různé scestné projekty spočívá v přesvědčení, že US vláda jedná v zájmu Američanů, česká vláda v zájmu Čechů, prezident Putin v zájmu Rusů, obecní zastupitelstvo v zájmu obce a tak dále... Potom se může stát, že poněkud zastydlý čundrák, kterého baví chodit v americké uniformě a drnkat na kytaru, na čemž by samo o sobě nebylo nic až tak špatného, pocítí potřebu podpořit zájem americké zbrojařské lobby a myslí si, že podporuje Ameriku, potažmo hodnoty západní civilizace. Zdráhám se uvěřit tomu, že by to mohlo být myšleno vážně. Snad jedině tak, že k hodnotám západní civilizace patří smysl pro absurdní humor a záliba v bizarnostech.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 23:03

Pane Minore, tady by mohlo být vysvětlení:
[aktualne.centrum.cz]
M.S.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: O $ je kompetice ostra (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 23:26

Nemyslim ze nejaky cundrak, specialne nastydly cundrak, neco ovlivni. On spise bude furt jen smrkat neb kaslat neb oboje.

Pentagon koupi co bude chtit koupit a zbrojni prumysl se jiste bude snazit prodat. Tak to ma byt.

Neda se rici ze Lockheed nabidne vojsku volovinu a vojaci poskoci a vytasi $ry. Ty vojaci museji nedrive vyskucet od kongresu a lide v kongresu museji delat co lid chce jinak pujdou na pracak hledan novou praci.

Cili nez neco vojsko koupi tak to vezme dost prace a narod tomu alespon musi trochu verit. Navic ruzni Lockheedove se nici mezi sebou neb jsou chamtivi po $rech, a tak to ma byt.


Ludvik

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: K. MInor (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 00:15

:-)

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Pavel (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 09:27

Pro Jindru: mam jen malou poznamku k diskusi o Vasem veku a kritickem mysleni. Mne je 36 let (tim soucasne odpovidam na otazku pana Ludvika :-)), takze si jeste celkem dobre pamatuji na dobu, kdy jsem byl ve Vasem veku. Nechci se Vas nijak dotknout, ale myslim, ze ve Vasem veku jeste opravdu clovek nema presnou predstavu o realnem zivote, zvlaste kdyz studuje. To rikam z vlastni zkusenosti pri porovnani meho tehdejsiho a soucasneho pohledu na svet.

Jinak, pokud vim, NATO je obranne spolecenstvi, ne utocny pakt, cemuz by melo odpovidat i to, ze armady NATO nemaji utocny potencial (jako ma napr. armada USA).

Zajimala by me Vase reakce na poznamku pana Melese o spolupraci US se zememi, kterym pojem lidska prava nic nerika (kdyz na druhou stranu Bushovi vadil iracky rezim). Co si myslite o vztazich US se staty jako je Saudska Arabie (jak je znamo, zde jsou vztahy vice nez nadstandardni), kdyz o demokratickem zrizeni zde nelze ani nahodou hovorit?

Dekuji,

Pavel.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: P.K (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 09:33

Zajimavy clanek pane ctenari....
Ludviku, snad nekdy prohlednes a pochopis oc tu bezi. Snad te ve statech uplne nevyprali.

Jinak p. Minore diskuse mne take prilis neba, ale prispevky lidi holdujicich radaru zde pro ostatni ctenare prispiva nejspise opacnym ucinkem, nez je jejich zamer. To vidim jako pozitivni.

P.K

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 10:43

pro jindru vodicku: me je 32, zbytek uz za me napsal pavel...

pro ludvika: clovece nestastna, naucte se alespon psat jmeno do kolonky jmeno a tema prispevku do kolonky tema. a navic, smirte uz se s tim, ze jako pomateni exoti jsou v cechach brani zastanci americkeho radaru (tedy lide jako je pan vodicka ci pan vycital), nikoli rozumne argumentujici odpurci. ja vas sice chapu, ze jako american z vysocan a spravny patriot podporujete rozpinani vasich zoldaku kamkoli (neb asi opravdu verite, stejne jako verili bezni rusove v roce 1968, ze nekam jezdi pomahat), ale zkuste si uvedomit, ze obcane zemi, kterych se to tyka nemaji zadnou povinnost mavat vlajeckami a odnaucit se pouzivat pribor. cili, je -li takova prevaha lidi proti, meli by se vasi potentati slusne omluvit za to, ze vubec existuji a jit si to postavit do nejake spojenecejsi zeme typu tadzikistanu, saudske arabie ci polska.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Vzduchu je dost (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 15:47

Pane Meles,


Je mozne ze nase nazory nebudou brzy stejne. V kazdem pripade by bylo dobre aby jste sel poradit Ceske armade aby dokoupila tak alespon 100 tech vzduchovek. Snad pomuzou zlepsit obranu CSR.

Ludvik

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Jindra Vodička (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 15:50

Pane Pavle, prosim vysvetlete mi, jak lze delat efektivni obranu bez utocneho potencialu:-)? Nekdo na Vas vystreli a vy se schovate za kamen a budete za nim cekat tak dlouho, dokud nevyprazdni zasobnik?

Pane Koláři a pane Meleši, jistě, souhlasím, měli bychom všem měřit stejně, jak Iránu, tak Saudské Arábii. Přesto když postavíte na misku vah fakt, že tím nebo oním státem jsme či nejsme ohrožováni, vychází nám ten, který nás neohrožuje - a naopak tento stát, jetliže je v jakémsi spojenectví, to jistě nedělá pro Bushovo modrý voči, ale něco za to chce. Takže je zde na něj i páka - zlepšíte standard lidských práv a dostanete další výhody. Rozhodně je to dlouhodobě možná cesta zlepšení ochrany lidských práv. S Čínou spolupracují všichni a nepokrytě, naopak se ucházejí všichni bez rozdílu o její zakázky - a k dílčím zlepšením tam dochází každým rokem, před 10 lety byla v Šanghaji 1 internetová kavárna, dnes je internet rozšířen, i když je cenzurován, omezována a sledován. Zlepšení to je. Nemyslete si, mě také vadí, že se na tyto státy více netlačí, páky tady jsou, i velká Čína je závislá na odstraňování překážek mezinárodního obchodu v rámci WTO. Ale rozhodně to není problém zlotřilých Spojených států, ale všech. Co kontrakty francouzského Total oil a Chiracovy vlády s Irákem rok před invazí. I to přece není v pořádku - postoj Francie k válce v Iráku, když sami měli máslo na hlavě, byl podle mého názoru čirým pokrytectvím.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Jindra Vodička (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 15:57

Máte-li řešení na mnohdy politováníhodnou praxi mezinárodní politiky, dostanete Nobelovu cenu míru:-) Každá mince má 2 strany, působíte na mě, že vidíte jen tu 1. Já se aspoň snažím vidět obě.

Vek (pokus rady pana Melese)
Autor: Ludvik (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 16:15

Vek:

Ja videl hodne chytrych mladiku ale take hodne hloupych 60niku.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Nepracuje to pane Meles (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 16:19

Jo jenze se tema neukaze na celkovem prehledu, takze to neni moc dobre. Takhle kdyz se napise "Nepracuje to pane Meles" tak lide budou zvedavy kdo zase na Vas sype siru a pujdou si to precist.

yawning smiley)

Ludvik

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2007 16:47

ale proimvas, jindro!

kde dochazi ke zlepsovani v saudske arabii ci tadzikistanu? vy jako mate opravdu pocit, ze jim tam americani postavi dalsi zakladny a prihodi par devalvovanych dolacu jenom tehdy, kdyz oni slibi, ze se prestanou kamenovat? nebo ze tam vozi mucit vezne a zaroven tlaci na mistni veslovody, aby nemucili vezne?
a jakou maji spojene staty zasluhu na cinskem internetu? mate na mysli treba google, udavajici cinskym uradum lidi, kteri vyhledvaji neco "nekoser"? nebo ze by usa splacely v pocitacich a dratech uroky z tech cca 300 miliard dolaru, co si kazdy rok v cine pujcuji? pripadne, neni to nejaka krasne komsomolska uvaha ve stylu "za masaryka nebylo metro, ale diky sovetskemu svazu ho mame?" dochazi vam, ze cina je nejvetsim producentem pocitacu a it vubec a neni tudiz nijak divne, ze sama pocitace pouziva? co s tim maji proboha do cineni pojidaci geneticky modifikovanych hamburgeru???

navic tu predvadite krasnou jochovskou argumetaci, ze kdyz nejaky tyran "kope" za usa, je apriori prijatelnejsim, nez jeho jednovajecne dvojce na nespravne strane barikady.. byt takovym tadzickym disidentem, budu uplne stestim bez sebe, ze me prave umlatili demokratickym obuchem z usa, namisto islamistickym kusem bambusu..

a propos - co se iraku tyce - ja si na rozdil od vas (to jste se v lepsim pripade zabyval misou kulickou) pamatuji, jake to bylo pekne, kdyz byl saddam ve washingtonu prijiman se vsemi poctami davno pote, co se vedelo o plynovani siitu a kurdu i o zverstvech, ktere jeho vojska provadela pri valce s iranu. jenze, to byl saddam presne takovy ten "hodny" diktator, kteremu (nejen) americane cpali prachy a zbrane horem dolem, neb si to jeho prostrednictvim tak trochu vyrizovali s iranem (kteremu take pro jistotu kluci z cia dodavali zbrane taky) za islamskou revoluci a z toho vyplyvajici ztratu pozic. takze se opet, slusne receno, bezte bodnout s argumentem, ze francie podporovala irak jeste rok pred invazi.

ach jo, opravdu me kazdym svym postem presvedcujete, ze jste naivni studentik, schovany pred svetem v pohodli tatinkova domu a mamincina kapesneho, prevleceny do drevacku a kratkych kalhot a kroutice vyvalenyma ocima pod kudrlinou na cele si predstavujete valku.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Hurvínek (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 01:27

Pane m.meles,
sypete slovíčka jak z kafemlejnku a je to pořád o tom samém. Ideál prostě neexistuje a ani Vy ani nikdo jiný tomu opravdu nepomůže.
Máte silnou slovní zásobu, ale poněkud se sám vykrádáte. Nicméně Vaše příspěvky jsou alespoň čtivé a nezřídka i vtipné.
Bohudík jste neklesl na úroveň P.K. či Ludvik.

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 10:00

vylevy o Saudske Arabii a Tadzikistanu jsou jako kazani impotenta o sexualni zdrzenlivosti. Chcete snad z mistniho fora udelat klon britskych listu? Mimochodem, umrel nacista Kurt Waldheim, exprezident Rakouska, co smel jen do lido-demo zemi a na post gen tajemnika OSN.

[www.washingtonpost.com]

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Jindra Vodička (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 11:25

Pane Meleši,

to mi prosím vás blíže vysvětlete - prevleceny do drevacku a kratkych kalhot a kroutice vyvalenyma ocima pod kudrlinou na cele si predstavujete valku?

Ale k věci! Vy stále opakujete to samé ve stále stejném kontextu. Spojené státy jsou ti špatní, v Evropě jsou ti lepší a rozvojové země trpí. Jen kritizujete a to výhradně a pouze jednostranně. A nikdy neopomenete svoje oponenty označit za imbecily, idioty nebo aspoň mladý a blbý - na to bych mohl říct, že zrovna vy jste tak chytrej, trpíte neobvyklou bohorovností, ale já to neudělám. Možná jsem mladej i blbej a slova starších mají větší váhu, ale ty, co pořád jen někoho urážejí, ti druzí také neberou vážně. Zasmějí se, pobaví se, Hurvínek vám pochválí slovní zásobu, ale vážně vás brát nakonec nebudou.

P.S. Nic ve zlém, pane Hurvínku, ale spojení vašeho nicku s kontextem vašeho příspěvku se nedalo nevyužít.



Upraveno 4 krát. Naposledy upravil Jindra Vodička (15.06.2007 13:33)

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 13:40

hurvinek: ano, ideal neexistuje. v tom mate pravdu. ale ja pouze odpovidal na naivni predstavy mladeho pana vodicky o tom, jak americani nekam jezdi osvobozovat obyvatelstvo a zavadet demokracii. nic vic, nic min.

gib: jake vylevy? opet reakce na pana vodicku a jeho predstavy o tom, ze kdo se kamaradi s americany, byva demokrat.

jindra vodicka: idiotem jsem vas nikdy nenazval, i kdyz duvodu uz bych mel dost a dost. a netrpim bohorovnosti, jen se vam logickymi a realnymi argumenty snazim vyvratit vase tvrzeni, zalozena na vasem dusevnim rozhledu rozmeru pavlika morozova.

jo, a tou prvni vetou jsem chtel rici, ze vase predstavy o geopolitice jsou na urovni hurvinkovych predstav o valce.

a jestli si mermomoci chcete hrat s radarem, dejte se k dusickove policii - budete s nim moci saskovat cele dny smiling smiley)

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Ludvik (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 15:19

Pane Melesi,

doporucuji si zajet do USA na alespon 2 mesice. Pujcit auto v New Yorku a dojet do San Francisco po 80ce a jihem pres Texas zpet.

Uvidite tak sam osobne jak to tu je vse hrozny a budete moci s vetsi autoritou a vetsi substanci zchopen to potom kritizovat.

V San Francisku muzete u me prespat 3 noci. Pujdem do Ceske hospody na vepro-knedlo a zelo a pivo. Kdyz nas prepadne zly Ker a bude nas chtit zastrelit kanonem nebo hrozne mucit, tak vas budu chranit. Mam na to papiry.


Ludvik

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Ja nezertuji (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2007 15:23

...a to nezertuji.

Ja co se tyka penez nebo slibu nikdy nezertuji.

Ludvik

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: Ploty delaji dobre sousedy (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2007 19:03

Me pan Ross Hedvicek obcas neco posle. Mam k nemu svoje vyhrady, ale nekdy se me libi jedo psani. Toto me poslal, mozna vas to bude zajimat:

Ludvik

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>





Proč jsem zastáncem výstavby radaru u svého domu?

Jednim z vedlejsich produktu meho psani je i to, ze dostavam opravdu velke mnozstvi emailu - tisice. Delam si z toho statistiky. Napriklad: i kdyz jen mene nez 30 procent meho ctenarstva je z Ceska, presto plnych sto procent emailu, ve kterych je mi sproste nadavano prichazi z Ceska. A nebo statisticky analyzuju, kdo a jak mi pise podle povolani (pokud to jde zjistit): Ze zahranicnich ctenaru mne maji v nejvetsi oblibe univerzitni profesori ceskeho puvodu - ale az potom, kdy odejdou do duchodu a nebo ziskaji tenure - predtim ne, predtim jsou velice vlazni. Z Ceska mne maji v oblibe akademici na Akademii ved (ti snad zalozi i muj fanclub), potom to mam velice dobre u ceskych fararu a knezi vseho druhu a lidi bez titulu, zijicich mimo Prahu. Cesti inzenyri (ja jim rikam "ynzynyri"), obzvlast pokud jsou z Prahy, mne naopak z hloubi duse nenavidi - ja nevim proc, ale je to statisticky neprehlednutelne. A pak to jeste mam dobre u ceskych starostu - z malych obci. Taky nemam sajna proc, ale je to jasne. Jeden z nich mi poslal tuto uvahu:

Proč jsem zastáncem výstavby radaru u svého domu?


Dlouhá léta bydlím v rodinném domku v jedné staré ulici. Společně se mnou v tomto domě žijí naši příbuzní se kterými však nevycházíme příliš dobře. V ulici máme mnoho rozličných sousedů. Jedni z nich jsou také Putinovi. V poslední době se naše vztahy výrazně zlepšily, jsou to dokonce nejlepší přátelé našich příbuzných. Nebylo tomu tak vždycky. Před mnoha lety 21.8.1968 jsme si doma na zahrádce pěkně grilovali a když jsme šli spát uprostřed noci k nám vtrhl dědeček pana Putina, nějaký pan Brežněv se svými kumpány zbořil plaňkový plot a na naší zahradě si postavil několik stanů. Brežněv a jeho kumpáni celá léta na zahradě žili, ničili trávu, stromy a vlastně celou zahrádku. Soused Brežněv byl panovačný, do všeho nám mluvil, nedovolil nám najít si přátele v naší ulici, nesměli jsme z domu téměř vycházet, všemožně nás terorizoval a měl velmi nebezpečné psy. Jeho pitbultiéři dokonce několikrát pokousali naše děti. Nemohli jsme se pana Brežněva ani jeho kumpánů zbavit.




Někteří naši příbuzní se s panem Brežněvem okamžitě skamarádili a později jsem se dozvěděl, že je na naši zahradu v srpnu 1968 vlastně pozvali. Pan Brežněv byl vlivný muž a naši příbuzní se z něj měli dobře. Dokonce mohli občas náš dům opustit. Po dlouhé době se nám podařilo přesvědčit potomky pana Brežněva, aby z naší zahrady odešli, ale to už starý Brežněv dávno nežil. Nechali po sobě sice spoušť, ale my jsme byli rádi, že z naší zahrady nadobro zmizeli. Po nějakém čase jsme si našli nové přátele, kteří nám do ničeho nemluvili a když nás chtěli navštívit, předem se ohlásili. Společně s novými přáteli jsme se rozhodli, že si postavíme nový plot. Plot by chránil nejenom náš dům, ale také dům ostatních sousedů.



Pan Putin má také pitbultiéry, ale jsou prý hodní, dobře vycvičení a nikomu neublíží. Štěkají opačným směrem, než stojí náš dům. V naší ulici však bydlí několik problémových a nevyzpytatelných rodin, kteří mají zatím jenom štěňata pitbultiérů, zatím štěkají pouze směrem k domu našich přátel, ale kdo ví se může stát až psi vyrostou a utrhnou se z řetězu?



Pan Putin se stavbou plotu kolem našeho domu nesouhlasí, prý je to útok na jeho dům. Plot ho údajně ohrožuje. Vždy jsem si myslel, že nám může ublížit zlý pes, ale že někomu může ublížit oplocení to jsem netušil. Pokud prý plot postavíme on bude své psy dráždit a dokonce je naučí i skákat. Možná je vycvičí tak, že dokáží přeskočit i náš nový plot. Naši příbuzní plot kolem našeho domu také nechtějí, prý se na nás soused Putin pěkně naštve. Příbuzní říkají, že naši noví přátelé jsou stejní jako Putinovi a Brežněvovi, a mají prý také pitbultiéry.



Pitbultiéry mají. Vím o tom, nikdy však do našeho domu v noci nevtrhli, nikdy nám nic neukradli a své psy k nám na zahradu nevodí.



Pokusím se přesvědčit naše příbuzné, aby mi se stavbou plotu pomohli. Souseda Putina se však o dovolení prosit nechci.



Omlouvám se. Všimnul jsem si překlepu v nadpisu této úvahy. Řeč není o samozřejmě o radaru, ale o oplocení našeho domku. A také se chci omluvit všem pitbultiérům a jejich pánům. Mám je totiž mnohem raději než nabubřelé sousedy Putina a Brežněva.


Mgr. Vladimír Šmerda

Starosta obce Žabčice


Ross Hedvicek

Re: DEMONSTRACE NA PODPORU RADARU
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2007 08:24

oldie but goldie:

O Cesich a Papuancich ...


Cetl jsem nedavno o vyzkumech americkeho antropologa Marvina Harrise v horach Papui-Nove Guineje. Tamejsi hory jsou mistem, kde lze nalezt jedny z nejpodivnejsich letist na svete. Vsechna ta letiste jsou vybudovana mistnimi obyvateli, Papuanci, ozdobenymi nausnicemi v nose a perim na hlavach (vybavuje se mi lidova pisnicka ze Slovacka "jenom nekteri, kteri maju na hlavach cervene peri!"), kteri jsou stale jednou nohou v primitivni minulosti.
"Zamestnanci" techto podivnych letist vyhlizeji do sveta moderni technologie, patrajice na obloze po nakladnich letadlech, jejichz prilet ocekavaji uz temer pul stoleti. V noci buduji ohne, aby osvetlili hrube pristavaci drahy vysekane v dzungli. Kazde to "letiste" napadne pripomina spojeneckou leteckou zakladnu z doby druhe svetove valky, vcetne hangaru, radiove mistnosti, vysilaci veze a dokonce i jakychsi maket letadel, vsechno vyrobeno z dreva, palmovych listu a bambusu.
Antropolog Marvin Harris to vysvetluje takto: "Papuanci ocekavaji prilet duleziteho letu, nakladni letadlo naplnene konzervami, oblecenim, tranzistoraky, hodinkami a motocycly. Letadla budou pilotovana predky z minulosti, kteri se vraceji zpatky k zivotu. Tak proc je tam porad to zpozdeni? To je divne! Opereny Papuanec vchazi do radiove mistnosti a vydava instrukce do "mikrofonu" vyrobeneho z plechovky. Vzkaz je odeslan skrze antenu, tvorenou lianou a jakymsi plazivym vinem: "Jak mne slysite? Prepinam!" "
Jinymi slovy - domorodci ocekavaji, ze jejich mrtvi predkove jednoho dne prileti "domu" a rozdeli se o "korist" ci o vysledky jejich nadprirozeneho nakupniho vyletu. Tyto primitivni "Cargo cults", jak jsou nazyvani, nezlomne veri, ze "ti, kteri nabyli bohatstvi, maji povinnost to bohatstvi rozdelit mezi ostatni", napsal Marvin Harris. Zakladem tohoto primitivniho rovnostarstvi je skutecnost, ze v papuanskych primitivnich podminkach vsichni maji vice ci mene stejnou fyzickou silu. Z cehoz dale vyplyva, ze pro jedince je temer nemozne nashromazdit vice "dobrych veci, ktere zivot poskytuje ", nez on ci jeho bezprostredni rodina je schopna ucinne ochranit. Kdykoliv nekdo v primitivni spolecnosti ziska neco o co by meli jeho sousede zajem, musi to bud ukryt nebo rozdat.(A ted zkuste na tuto premisu aplikovat znamou situaci z Ceska, kde jeden soused ma kozu. Ten druhy by mohl mit svou kozu, ale on si radsi preje, aby tomu prvnim sousedovi ta jeho koza chcipla.) A kdyz se tedy Papuanci snazi nejak realizovat jejich touhu po urcitych vecech, jejich "selsky rozum" jim radi, aby tyto vyrobky ci zbozi obdrzeli jako "dar", coz nasledne zpusobilo spontanni vyskyt onech "cargo" kultu.
Pokusy domorodcu dojit k nejakym vysledkum se setkaly s naprostym fiaskem - i kdyz podle jejich "selskeho rozumu" delali vsechno spravne. Mytili dzungli na pristavaci drahy, budovali letistni veze, natahovali "draty" vysilacek. Vsechno tak jak to melo byt - tak proc to krindapana nefunguje? Odpoved je: Stary zpusob chapani novych podminek - pokud domorodci zustanou u zpusobu chapani , jak byli navykli ve stare spolecnosti, pak je temer zaruceno ze porozumeni moderni technologii je mimo jejich dosah. V urcitem smyslu, tato paradigma, neboli nazor na svet, funguje jako software - program do pocitace: Umoznuje lidem zpracovat informace pouzitim spolecneho vzoru, formovaneho predchozi zkusenosti, ktera nove informace spojuje. Neschopnost domorodcu spojit moderni detaily s myslenim z doby kamenne nas pak muze privest az k situacim daleko od destovych pralesu Papui-Nove Guineje.
1. To, co dava v zivote smysl, je vzor skutecnosti, ktery, jak lide maji tendenci verit, existuje. Detaily bez spojeni ke "smyslu" zustavaji obvykle nerozlustitelne, nejen lidem z doby kamenne, ale komukoliv.

2. To, co "dava smysl", muze byt ve skutecnosti mezera ci slepe misto v teto paradigme chapani skutecnosti.

3. Jakykoliv "nazor na svet" (paradigma), bere v uvahu skutecnosti, dulezite v ekonomickych ci politickych podminkach, ve kterych je paradigma vytvorena.

4. Cim primitivnejsi jsou podminky, v nichz je "nazor na svet" vytvoren, tim mene skutecnosti bude realisticky pochopeno a vysvetleno, predtim nez budou zacleneny do paradigmy.

5.Existujici a zavedena paradigma je v podstate nevyvratitelna jen poukazanim na dukaz, hovorici jinak. Jak napsal Keith Thomas: "takovy system viry je vybaven vzdoruschopnosti, cinici ji vylozene immunni vuci vnejsimu argumentu". Lide, jejichz kultura hrube prekrucovala fakta (treba po dobu 42 let), se vzdy zurive brani prijmout sirsi a tolerantnejsi nazor na svet, mnohdy i navzdory ekonomicke skutecnosti nebo skutecnosti vojenske porazky. (jak my vime" "Lidi z Ceska nepresvedcis!")

6. Tendence zachovat neproduktivni a nerealisticke svetove nazory je jen zduraznena, kdyz vclenene fantasie zahrnuji redistribuci bohatstvi..

7. V traumatickych dobach (valky, zmeny socialniho systemu, atd.), kdy svetove nazory jsou nejcasteji predmetem zmen, se objevuje tendence k neracionalnimu vysvetlovani udalosti. V primitivnich podminkach, v nichz se lidske spolecnosti vyvinuly, funkce, ktere jsou nyni plneny vladami a zakony, byly narizeny prostrednictvim nabozenstvi a tabu systemu. Rovnez mentalni charakteristiky, ktere drive pomahaly lidskym bytostem prezit - jako schopnost nevsimat si nedulezitych veci a nebo tendence zmatkovat pod tlakem - mohou byt nyni velkou zatezi. V modernim prostredi, schopnost ekonomii a politickych instituci vubec fungovat, je zavisla na rozumnem vysvetleni rychle se menicich skutecnosti. Jestlize moderni spolecnost prochazi traumatem, pak se legracni "cargo" kult muze rychle stat nacistickou stranou.


No tak to asi je s Papuanci. A ze v tomhle clanku nebylo nic o Cesku? Opravdu?
Rostislav Hedvicek (Aug 94)

Jdi na stránku: Předchozí12345678910Následující
Aktuální stránka: 2 z 10


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.