cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 1234567Následující
Aktuální stránka: 1 z 7
Dění kolem školy
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 02.04.2014 09:36


Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 02.04.2014 10:10

groteska

měli vybrat nějakýho charismatickýho chlapa

Re: Dění kolem školy
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 02.04.2014 11:02


Re: Dění kolem školy
Autor: Jan Liska (IP zapsáno)
Datum: 03.04.2014 11:55

Ackoli jsem se snazil prinutit docist "Veřejné prohlášení zaměstnanců ZŠ Černošice" az do konce, nepovedlo se mi to. Kdyby to nebylo k placi, tak bych se zasmal. To tento hystericky pamflet podepsali vsichni zamestnanci?

Inu na teto skole bude jiste radost reditelovat. Preji nove pani reditelce pevne nervy, a vedeni mesta vyjadruji obdiv za jejich trpelivost a vecny pristup.

Re: Dění kolem školy
Autor: Pozorovatel (IP zapsáno)
Datum: 03.04.2014 15:23

Zajímavé na tom je to, že zaměstnanci školy jsou víceméně ti stejní lidé jako s několika předešlými zastupitelstvy kdy žádné problémy nebyly, až nyní.. to by mě opravdu zajímalo na či straně je asi chyba winking smiley

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 03.04.2014 16:17

Pan Moucha uměl s větrnými mlýny bojovat.
Psycholog, který se snažil v rámci možností vyřešit vše tak, aby to fungovalo dál. Takový ředitel je mezi pěti šesti mlýnskými kameny (děti, rodiče, úřad, školský úřad, inspekce, finančák, učitelky a ještě mnoho dalších vlivů).
Frňák do školy strkaly i ty předchozí grupy (na ouřadě), ale Moucha s nimi uměl jednat.
Jestli nastoupí nová ředitelka, tak to tam bude fakt zajímavé. Bylo naivní se domnívat, že když někdo vsadí na svoji kartu mnoho let snažení, tak že se jen tak vzdá.
Tohle by fakt vyřešil jen nový silný charismatický muž, který by ty ženské uklidnil. Aby ho braly.
A aby uměl hrát tenis...

Re: Dění kolem školy
Autor: Jan Liska (IP zapsáno)
Datum: 03.04.2014 17:04

Pan Moucha jiste odvedl svou praci dobre, ale my bychom se meli tak nejak divat do budoucnosti, zeano.

Pokud nekdo (kdokoli) setrva v podobne funkci (napr reditel cehokoli) 20 let, tak to nutne sebou nese stereotypy v jednani uvnitr i komunikaci vne instituce. To je samozrejme pro spoustu lidi velmi pohodlne, a zmenam se reflexivne brani. Jako studijni materialy tohoto fenomenu doporucuji napr. serial Jiste, pane ministre.

Durazne bych se zde ohradil proti maskulinnim vyjadrenim toho typu, ze reditel musi byt poradny chlap aby ty zensky trochu spacifikoval. Takto prosim ne (pokud to mel byt vtip, tak hahaha).

Re: Dění kolem školy
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 03.04.2014 18:13

Pane Liška, jako asi každý kdo v žije v Černošicích a má děti, tak většinu učitelek ZŠ znám osobně. Možná máte jinou zkušenost, ale osobně bych se rozhodně ohradil proti tomu, aby byly ať již přímo, či nepřímo (tak jak činíte ve svém příspěvku) označovány za hysterky. Neohradily se jenom tak, pokud se dokážete povznést nad svojí neomylnost, zkuste ta vyjádření dočíst do konce a zamyslete se prosím, zda přeci jenom není ten problém někde jinde, než jenom v nenaplněných ambicích a pohodlných stereotypech. Možná najdete snahu o věcný přístup nejenom na straně vedení města.
Nic ve zlém M.S.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (03.04.2014 18:15)

Re: Dění kolem školy
Autor: PV (IP zapsáno)
Datum: 03.04.2014 20:38

Protože mě situace ve škole zajímá, snažil jsem se najít informace o nové paní ředitelce.

Pro toho, koho to taky zajímá, tak hodnocení její práce v předchozí škole jsem našel tady:

[www.praha-slivenec.cz]

Už jenom kvůli dceři doufám, že u nás to taky takhle nedopadne.

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 04.04.2014 11:12

Nemusíte to pane Liško brát nijak hystericky :-DD.
Jen si nedovedu představit, jak po tomhle martýriu nastupuje v září do školy ať už staré či nové (vybrané) vedení školy.
Staré nemá podporu zřizovatele, nové nemá podporu personálu. A teď babo raď.
O koncepci výuky už ani nehovoře. Jestli se z toho stane "škola hrou", tak za pár let budou okolní blázince plné absolventů černošické školy.... (a jejich rodičů), neb tito tvrdě narazí na dalších stupních vzdělávacího procesu.

Re: Dění kolem školy
Autor: What (IP zapsáno)
Datum: 07.04.2014 12:15

Musim rict, ze mne zpusob komunikace o nove pi. reditelce neskutecne rozciluje. Mesto a ZS se navzajem obvinuji kdo z nich jaky zakon porusil a jedna strana nam rika ze VŘ bylo spatne a navrhuje nam zvazeni zmeny skoly, druha nam zase slibuje lepsi zitrky. To je takovy problem nekde vystavit koncepci, kterou pi. reditelka nabidla na konkuzu (nebo lépe koncepce vsech uchazecu) a kazdy rodic se na to podiva a rozhodne se. At nikdo nerika, ze za celou tu dobu (3 tydny!) nebyl cas neco takoveho pripravit a nekde vystavit. Na ekvilibristiku slov a vyhledavani paragrafu je cas vzdy!

Re: Dění kolem školy
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 07.04.2014 16:34

přesně tak! A ještě lepší :-) je "volební program" vidět předem...sice to tu není univerzita, ale i tak.

Re: Dění kolem školy
Autor: Marcela Kyzlinková (IP zapsáno)
Datum: 15.04.2014 16:48

Dobrý den,
i když už uběhl nějaký čas od posledního příspěvku na téma "situace v ZŠ Černošice" rozhodla jsem se přidat i ten svůj. Nemůžu jinak, ale jednání zaměstnanců školy mi připomíná stávku v České televizi. Zaměstnanci se prostě rozhodli vzít rozhodování o vedení do svých vlastních rukou. V jedné reakci zdejších učitelů jsem si přečetla něco o komunistickém způsobu, tak to je přesně ono. Jakoby jsme se v naší zemi nedokázali zbavit ani po tolika letech téhle zhoubné ideologie, že pracující lid tu vládne pevnou rukou. Udivuje mě v obou případech tahle jistota vystoupit proti někomu, kdo ještě ani neměl šanci nastoupit do své funkce. Takhle přeci nejednají profesionálové a tudíž se rozhodně přikláním k výše odsuzované hysterii, vyvolané možná i zhrzením dvou dlouholetých pracovnic školy, které o post usilovaly.
Rozhodla jsem se takto reagovat, protože s původním vedením školy mám své vlastní zkušenosti. Myslím, že za těchto okolností je mou povinností je sdělit. V rámci mého studia na Pedagogické fakultě UK v Praze jsem byla pověřena oslovit některou základní školu o spolupráci na výzkumu čtenářské gramotnosti našich dětí. Nevím, jak moc o této problematice víte, ale jisté je, že patříme mezi země, které ji zrovna nejlepší nemají. Pocházím z Černošic, a tak jsem oslovila zdejší školu, konkrétně tehdy úřadujícího pana Mouchu a paní zástupkyně. Byla mi slíbena spolupráce. Nebudu se zde šířit podrobně o potížích, které posléze ze strany vedení školy vyvstaly a o způsobu jednání. Jisté je, že celou věc jsem dovedla ke zdárnému konci jen díky skvělému přístupu samotných učitelů, kteří mi narozdíl od svých nadřízených vyšli bez problémů vstříct. Díky učitelům, na jejichž neschopnost se pan ředitel odvolával. A rovněž navzdory omezování průzkumu ze strany zástupkyň školy, jejichž přístup rozhodně nepodporoval takto závažnou problematiku, jakou je čtenářská gramotnost, stěžejní schopnost pro úspěšné studium. Zvolení nové paní ředitelky, která nepochází z řad zdejšího vedení školy, mě proto rozhodně potěšilo. Věřím radě schopných odborníků, kteří zvolili člověka otevřeného pro vše nové a podstatné.
Děkuji

Re: Dění kolem školy
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 16.04.2014 00:28

a jak ta černošická dítka dopadla marcelko???
negramoti,či gramoti???

Re: Dění kolem školy
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 17.04.2014 00:00

Vážená paní Kyzlinková, se školou mám takovou zkušenost, že syn po jejím absolvování neměl po přechodu na střední školu problém ani s češtinou, ani s matematikou, ani s dalšími předměty, se kterými se na gymnáziu potkal. Nic proti alternativním metodám výuky nemám, ale moje zkušenost je taková, že to podstatné pro další studijní kroky po absolvování ZŠ jsou především znalosti. Pak teprve vše ostatní. Neberte to prosím jako apriory nesouhlas s Vaším názorem, ale to je pro změnu moje zkušenost. Dokáži porovnat i spolužáky mého syna mezi s sebou a mohu jednoznačně říci, že nebyl vůbec špatně připraven.
Jinak s Vámi souhlasím, že nová paní ředitelka by měla dostat šanci a pak teprve ji můžeme hodnotit. Na druhou stranu bych neodsuzoval tak příkře především obě dvě zástupkyně školy pověřené jejím vedením. Odvedli velmi dobrou práci a rozhodně bych jejich působení noznačil jako "neprofesionální". Také jsem s jednou z nich mluvil osobně abych se v tom lépe zorientoval a určitě v tom rozhovoru nebylo nic ublíženého.
Co se týče samotných vyjádření zaměstnaců a pedagogů. To se ani tak netýká volby nové ředitelky, to se týká především míry zasahování vedení města do vzdělávacího procesu. A tady musím dát pedagogům za pravdu, protože vzdělání by měli dětem dát učitelé a ne vedení města. Město je ze zákona "pouze" zřizovatelem školy a ta pak samostatným subjektem, který se řídí školským zákonem a ne pokyny vedení města.
Tak a nakonec k samotné volbě nové paní ředitelky. Napsal jsem to již panu starostovi a mohu jenom opakovat, že formálně je jistě vše v pořádku, ale fakticky bude výsledek této volby zajišťovat celý pedagogický sbor. Jestliže nyní máme problém, pak si troufám tvrdit, že proces volby nové ředitelky byl sice vedením města formálně zvládnut, ale jak se ukazuje byla opomenuta rovina personální. Ve firmě se to většinou neřeší a běžně to funguje tak, že si nové vedení s sebou přivede i svoje lidi a komu se to ze zaměstnanců nelíbí, tak prostě odejde a veznou se jiní. Pokud by se něco takového mělo odehrát i na naší škole, pak ten výsledek volby nevidím zas až tak pozitivně.
Příspěvek poněkud delší, ale také jsem musel :-)
M.S.
Abychom nezamluvili Lojzorybovu otázku, byla černošická dítka gramotná?



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (17.04.2014 00:03)

Re: Dění kolem školy
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2014 09:22

jasně. Na mě to působí jako sled překvapení. Prvně byly překvapeny učitelky, že je najednou převratná změna, když to už tak pěkně drželo. A pak byli překvapeni radní, že "jejich" rozhodnutí bylo takto negativně přijato a že se učitelky uměly ozvat. Obě překvapení podle mého jdou na vrub radě - asi nepřipravili kolektiv dostatečně včas na chystanou změnu (což odpovídá stylu našeho vedení, které je sice transparentní, ale pohybuje se občas světelnou rychlostí) a to druhé překvapení vyplynulo a odezva nebyla moc nad věcí.
Nová ředitelka je jaksi druhá, jí se "spor" moc netýká, ta jen vyhrála konkurz a byl jí připraven nedobrý start.
Zveřejnění bodování konkurzu nepovažuji za úplně důstojné vůči uchazečům, ale to je asi věc vkusu. Je ale zajímavé, že ti resp. ty, které bylo třeba podle některých komentářů vyměnit, jsou na druhém a třetím místě.
Jsem velmi zvědav na novou ředitelku a věřím, že chápe do jakého prostředí jde. Prostředí, kde není žádoucí mnoho věcí měnit. Souhlasím, že určité věci, spíš jednotlivosti, které mohou velmi přispět ke kvalitě prostředí školy, zlepšit lze.
A hlavně moc doufám, že role politiků ve výchově naší mládeže je pro mnoho let dopředu tímto naplněna.

Re: Dění kolem školy
Autor: Marcela K. (IP zapsáno)
Datum: 18.04.2014 18:16

Dobrý den,
Na celostátní výzkumy čtenářské gramotnosti se můžete podívat např. na stránkách Metodického portálu (http://clanky.rvp.cz/clanek/o/z/448/MEZINARODNI-VYZKUM-CTENARSKE-GRAMOTNOSTI-A-JEHO-VYSLEDKY-V-CR.html/). Jinak co se týče průzkumu, který jsem prováděla na zdejší škole, tak se spíše jednalo o rozšíření pracovních a testovacích materiálů čtenářské gramotnosti mezi učitele tak, aby se jich co nejvíce zapojilo do jejich použití. Každý z učitelů si měl vybrat z materiálů rozdělených dle ročníku alespoň dvě úlohy a ty zadat k vypracování svým žákům. Výsledky byly tentokrát podstatné zejména pro učitele samotné a rovněž tak pro celou školu. Výstupem, který jsme odevzdávala já byl pouze krátký dotazník, který monitoroval základní data (množství žáků, ročník, zvolený test a hrubé shrnutí výsledků). Co se těch týče, dle učitelů záleželo na zvoleném testu. Veškeré materiály jsem zanechala učitelům k dalšímu používání, šlo o to je nastartovat a navést k dalšímu monitorování a zlepšování čtenářské gramotnosti svých žáků.
Přeji příjemný večer

Re: Dění kolem školy
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2014 11:50

taky jsem zaslechl variantu, že překvapením konkursu byla paní Lisnerová a že nezbylo, než ji vybrat.

Re: Dění kolem školy
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 19.04.2014 12:43

Vážená paní Kyzlinková, každý rodič má jistě na kvalitu a způsob výuky svůj názor. Relevantním hodnocením školy je však pověřena Česká školní inspekce, taktéž složená z odborníků. Poslední hodnocení této inspekce bylo, pokud je mi známo, zcela bez výhrad. Nechci tím nijak snižovat Váš pohled na dění kolem školy, ale usuzovat ze zkušenosti s "výzkumem čtenářské gramotnosti našich dětí" na naší škole na potřebu změny mi přapadá poněkud nedostatečné. Především pak, uvážíte-li kolik je rodičů tolik asi bude názorů. Aby tyto názory bylo možné nějakým systémovým způsobem začlenit do fungování školy, je při škole zřízena Rada školy, která vedení školy může dát podněty na změny, případně k nápravě zjištěných nedostatků. Jestliže však diskuze kolem školy přeroste tento rámec v přímý atak pedagogů (zneuznané ambice, zachování starých pořádků, zastaralé metody výuky atd.), pak se celá tato kauza přenáší celkem logicky do osobní roviny, kde se řešení hledá již skutečně těžko. Nechci to přímo nazývat hysterií, ale pokud je tento příměr použit ve vztahu k pedagogům, pak bych si přál, aby každý kdo takto uvažuje se zamyslel, zda se netýká i jeho.
Nic ve zlém, a pro ilustraci jak jsou na tom naše děti s češtinou přikládám tento odkaz: [www.zscernosice.cz]
S pozdravem M.S.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.04.2014 14:40

Dobrý den!

Kéž by to bylo tak jednoduché... Kdyby se zaměstnanci bránili jen z pohodlnosti, těžko by svými argumenty riskovali svá pracovní místa a už vůbec by si dobrovolně nesháněli práci jinde. Většinou, ten co se bojí a chce to mít jednoduché, snaží se být neviditelný.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.04.2014 15:42

Ještě jednou dobrý den!

Ráda bych se vyjádřila ještě k projektům. Současné zástupkyně byly obě připraveny své konkurzní projekty zveřejnit. Nabídly to i na poslední školské radě před dvěma týdny. Jeden z členů rady ze zástupců města se tomu dost prudce bránil. Argumentoval tím, že na prvních pozicích byly projekty v podstatě stejné a že dobrý projekt se dá stáhnout z internetu! Pedagogy tento projekt vítězky také zajímal a ptali se jí na něj na setkání ve škole. Nedozvěděli se nic konkrétního. Já osobně paní Lisnerové její pozici nezávidím. Má naplnit jakousi očekávanou změnu, jejíž charakter obec nikdy nezformulovala. Navíc máme důvodné podezření, že obec vítězku neseznámila s nejžhavějšími potížemi, se kterými se škola potýká. Myslím, že každý z nás zaměstnanců je nahraditelný, ale teprve až tu někteří nebudou, bude zcela jasné oč škola přišla.

Pro mne je to uzavřená věc. Obec zvolila a nyní musí konečně začít naplňovat fci zřizovatele, to jest vytvářet podmínky. Bude muset nést odpovědnost za změnu, ať už přinese cokoliv.

M. Capková

P.S. Jsem učitelka školy, ale také mi tam ještě chodí dvě děti, takže toto téma mi rozhodně není lhostejné!

Re: Dění kolem školy
Autor: What (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2014 11:07

Musim rict, ze zpusob jakym se komunikuje o nove reditelce je nestastny. V IL jsme se sice dozvedeli vse o tom jak probihal konkurz a pak jeste strucnou informaci, ze se chystaji nejake zmeny, ale o nich priste. Dale je tady nekolik otevrenych dopisu mezi vedenim mesta a pedagogickym sborem (neni jasne zda je to postoj vsech ucitelu). V dopisech se dozvidame podrobnosti o problemech se zamykanim ve skole, o problemech s ucasti mistostarostky na nejake akci a pod. Nas jako rodice deti, ktere do skoly chodi, takoveto veci moc nezajimaji. Domnivam se, ze bychom se spis radi dozvedeli jak se s prichodem nove reditelky zmeni vyuka a take proc se ucitele domnivaji ze vyber nebyl spravny a proc naznacuji, ze by bylo vhodne uvazovat o zmene skoly. Uvital bych jasnou informaci co se chysta (snad se to dozvime z dnesni prezentace nove pani reditelky) a take jak si vedla na predchozi skole protoze reci jsou reci. Abych tady zase jen nepsal o nicem dal jsem si tu namahu a podival se na verejne zdroje. Nasel jsem clanek kde se pise o předchozim pusobeni nove pani reditelky. Nebudu je nijak komentovat obrazek at si udela kazdy sam:[zpravy.csicr.cz] a [www.eduin.cz].

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2014 17:37

Pane What..,

Ráda odpovím, nač umím. Otevřené dopisy městu byly zveřejněny vždy v době, kdy jejich podpisování volně probíhalo. Podpisové archy byly a jsou k nahlédnutí ve škole. Obec do nich nahlížela a o počtu signatářů byla informována. \Přesné počty sama nevím, ale první podepsalo více jak 60 zaměstnanců školy, což je drtivá většina. Druhý dopis byl zaměřen na problémy týkající se vzdělávání a proto ho podpisovali již jen pedagogičtí pracovníci a podepsalo jej více než 30 z nich, což je opět většina. Nelustrovala jsem a myslím, že nikdo, kdo nepodepsal. Přijde mi však logické že nepodepsali všichni, opak by byl spíše podezřelý. Předpokládám, že se především nepodepsali ti, kteří jsou ve škole první rok a tudíž se nechtějí vyjadřovat k něčemu, čeho nebyli přítomni.

Chápu že jako rodiče Vás spory mezi školou a obcí zatěžují, ale zároveň máte právo na informace o dění ve škole. V uplynulých letech jsme také veřejnost do těchto potíží nevtahovali. Tentokrát jsme pouze zveřejnili dopisy určené obci. Míra rodičovské angažovanosti je na zvážení každého.

Já osobně se táži na cíle nového vedení od samého počátku (až po konkurzu, aby se nejednalo o jeho ovlivňování) a odpověď jsem zatím neobdržela.Stejně jako mí kolegové, kteří se tázali přímo budoucí ředitelky, dostali samé neurčité odpovědi.

Za sebe mohu říci, že chci odejít z této školy ne proto, že bych se obávala nového vedení, ale proto, že jsem unavená z jednání některých zástupců obce, které není ani zdaleka tak transparentní jak se jeví.

Re: Dění kolem školy
Autor: rodič (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2014 21:46

Paní Capková, buďte prosím korektní a napište zde popravě důvody, pro které odcházíte ze školy, tak, jak jste je dnes sama prezentovala na setkání nové ředitelky s rodiči. Tam bylo jako hlavní důvod Vámi uvedeno něco úplně jiného a naopak o nějaké netransparentnosti nepadlo ani slovo. Osobně si myslím, že stávajícímu vedení můžete vyčítat ledacos, ale netransparentnost mezi to rozhodně nepatří.

Nic ve zlém.

Re: Dění kolem školy
Autor: M.Capková (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2014 23:40

Dobrý den pane rodiči!

Na dnešním seznámení rodičů s paní ředitelkou jsem řekla toto: Odcházím na 90%.Uvedla jsem, že k tomu mám více důvodů. Jedním z nich je špatná komunikace s obcí, kterou považuji za klopotnou a uvedla jsem příklad. Dalšími důvody jsou, že jsem aprobovaná pro jiný typ školství a pravděpodobně bych v lednu 2015 patřila do skupiny neaprobovaných a také proto, že jsem aktivní výtvarník a těším se na práci s dětmi v menších skupinách a s lepším vybavením, než mi může poskytnout ZŠ.

Netransparentnost jednání obce jsem naznačila, ale do diskuse jsem nechtěla více vstupovat, protože mé výhrady by byly cílené na zřizovatele školy a k tomuto účelu tato schůzka nesloužila. Považovala bych to za nefér vůči paní Lisnerové.

S přítomnými, kteří si chtěli se mnou vyjasnit má slova jsem diskutovala v sále a pak venku do 21.45 hod. A své postoje jsem zde objasňovala. Škoda, že nevím, s kým mluvím. Možná jste si povšiml, že jsem se jako jediná z dnes přítomných představila. Možná jsme spolu dokonce mluvili... to nevím.

Re: Dění kolem školy
Autor: chrz (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2014 22:30

Nemám děti v zdš černošice a o dění se zajímám jen tak, s úvahou , kde je asi pravda a zda ji nemají obě strany,
Ale nyní mám pocit, ře vidím pevný bod.

[www.eduin.cz].

Kdysi jsem se zaké zasazoval o to, aby moje dítě mohlo normálně studovat na ..základce" a některým rodičům se to nezdálo.

Nevím, ale všechny ty děti které údajně nepatží do běžné školy mají chodit kam? Pro narušené ? jsou to delikventi? Autisti?

Děkuji za to, že se najde člověk, který obhájí,to že všichní mají právo navštěvovat školu v místě svého bydliště, jak mu to zaručuje právo na vzdělání.

Jsem důchodce a jak říkám nemám už v současnosti žádný osobní zájem v místní škole, ale ti kteří jsou přesvědčeni o vyjímečnosti svých dětí a nejsou spokoleni v davu mají, další možnosti.

Lidi, proboha je docela klidně možné, že se najde někdo, kdo nebude chtít chodit do třídy i s vašim dítětem.

Paní Čapková, já se také nepodepíšu. K ničemu by vám to nebylo a já se ostýchám.
Pěkný den.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2014 11:11

Dobrý den!

Nevím na který článeku na Eduin narážíte, pravděpodobně na ten, kde paní ředitelka Lisnerová hodnotí odchody dětí ze ZŠ Slivenec. I z Černošické školy v minulosti odcházely děti, jejichž rodiče nebyli spokojeni. To se prostě děje. Důležité je asi jaký konsensus se podaří nalézt a jak velký ten odliv je. V Černošicích v minulých letech byl odliv do 10 dětí za rok, při 800 žácích. A to někteří se odstěhovali... Osobně např. mohu říci, že jedno z mých tří dětí patří mezi ty, které k dobrému soustředění potřebují spíše klid. Pokud by se mi nedařilo dohodnout se školou kompromis vyhovující oběma stranám, také bych volila odchod mého dítěte. Problematika naší školy a volba paní Lisnerová ředitelkou naší školy však leží v tuto chvíli zcela někde jinde.

Re: Dění kolem školy
Autor: central scrutinizer (IP zapsáno)
Datum: 28.04.2014 16:07


Re: Dění kolem školy
Autor: Marcela K. (IP zapsáno)
Datum: 29.04.2014 16:38

Dobrý den, pane Strejčku,
předně se omlouvám, že reaguji až tak pozdě, ale po internetu tak často neserfuji. Nevím, zda má ještě smysl reagovat k této problematice, nicméně jsem chtěla uvést pár věcí, které zmiňujete, na pravou míru. Zdá se mi, že jste nepochopil o co mi v mém původním příspěvku skutečně šlo. Není to přeci samotná čtenářská gramotnost, kterou jste si příliš vztáhl na sebe, své děti a na zdejší školu. Jsem jen ráda pro Vás i nás všechny pokud se dětem daří. Šlo mi hlavně o samotný přístup vedení školy, na který jsem tímto chtěla poukázat. Není to soud, je to kritika na svém místě, tolik potřebná pro každého z nás. Obě paní zástupkyně i pan ředitel mě osobně zklamali a to v otázce prospěšného vzdělávání všech děti na zdejší škole. Mám zkrátka jiná očekávání od vedoucích pracovníků a zejména ve školství. Je pro mě velmi důležité aby ovládali managerské chování, které jejich pozice vyžadují, byli otevření všemu prospěšnému svým žákům i učitelům, stáli za svými zaměstnanci a věřili jim a zejména aby byli morálním příkladem všem ostatním, zkrátka aby byli skutečnými profesionály. K tomu nepochybně patří i schopnost příjmout prohru. To je další zklamání.
Zároveň jako hlavní důvod celé "vzpoury" zmiňujete zasahování města do školních záležitostí. Udivuje mě, že se tato otázka řeší až po konkurzním řízení. A jak to, že se ho tedy zůčastnily obě paní zástupkyně? Proč se zaměstnanci školy nezačali bouřit dávno předtím? Pokud by skutečně šlo o zasahování města, pak věřím, že by alespoň obě paní zástupkyně celé konkurzní řízení bojkotovaly, ale takto???
Přeji příjemné jarní dny

Re: Dění kolem školy
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 30.04.2014 01:44

Paní Marcelo K., s Vaším kritickým pohledem nemám problém. Mám sice na některé věci ve výchovném procesu asi jiný názor, ale to není podstatné. Z některých reakcí (i z Vaší) mám ovšem pocit, že se z učitelek dělají tak trochu hysterky, a jejich osouzení je až příliš rychlé. To vůbec nepřispívá ke zklidnění situace. Naopak. Tolik moje výhrady k diskuzi kolem školy, potažmo k reakci města na jejich vyjádření. Vyjádření vedení města bylo především obhajobou jednání samotného vedení, než čímkoliv jiným (např. aslepoň zamyšlením se, zda v něčem nemají učitelky pravdu a zda by přeci jenom nebylo lepší včas tzv. "zvednout zadek" a jít si s nimi promluvit, než sám sebe veřejně pochválit a je odsoudit. Mezi námi, jesti se bavíme o hysterii tak na mě dýchla spíše z reakce vedení města :-).
K samotnému meritu věci jsem se již vyjádřil, byla zvolena nová paní ředitelka a s hodnocením je potřeba počkat až jak si povede. Když jsem mluvil s jednou "zneuznaných" kandidátek na ředitelku školy, vyjádřil jsem stejný názor, nebo spíše přání a to proto, že pokud odejdou učitelé, které já na rozdíl od Vás považuji za kvalitní, tak to škole neprospěje. Na druhou stranu chápu, že pokud se někdo rozhodne z nějakých důvodů odejít, těžko mu v tom bránit. Ale vyjadřovat nad takovým stavem uspokojení, to skutečně nebudu.
Co se týče řešení zasahování města do školních záležitostí, to bylo především mezi vedením školy a vedením města. Jak moc chtěl mít pan ředitel Moucha klid, aby škola fungovala, kolik toho raději překousnul (např. před třemi lety po nástupu nového vedení, které mu rozhodně nakloněno nebylo), na to se musíte zeptat jeho. Že to netahal na veřejnost, že chtěl aby učitelé učili a ne aby veřejně revoltovali, to mu připisuji jako plus. Nakonec to stejně dopadlo kompromisem. Dosloužil do důchodu a pak se udělala změna.
Proč by měly obě zástupkyně bojkotovat výběrové řízení nechápu. Naopak, kdyby jej bojkotovali, možná i já bych dnes uvažoval o jejich poněkud hysterické reakci. Ale nestalo se.
S pozdravem M.S.



Upraveno 5 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (30.04.2014 09:00)

Jdi na stránku: 1234567Následující
Aktuální stránka: 1 z 7


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.