cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí1234567Následující
Aktuální stránka: 4 z 7
Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 09:19

K odchodu učitelů: Již podalo výpověď, pokud je mi známo, 5 učitelek a jedna odchází do důchodu.

Nemusí to však být všechno, vzhledem k dvouměsíční výpovědní lhůtě...

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 09:19

K odchodu učitelů: Již podalo výpověď, pokud je mi známo, 5 učitelek a jedna odchází do důchodu.

Nemusí to však být všechno, vzhledem k dvouměsíční výpovědní lhůtě...

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 09:33

Zde vyjádření k problematice od paní Kalouskové z 19.3. z mé obsáhlé korespondence vedené k tomuto tématu:

"Já osobně jsem celkem konzervativní člověk a do výběrové komise jsem šla s tím, že nevidím důvod, proč nepodpořit stávající vedení, nicméně jsem tam šla s otevřenou myslím. Paní Lisnerová se ukázala jako velice příjemná, inteligentní a zkušená paní s propracovanou koncepcí, ze všech kandidátů vystihla nejlépe, jak má kvalitní výuka probíhat a jak to může ředitel ovlivnit. Komise se shodla na tom, že je bezkonkurenčně nejlepším kandidátem. Měli jsme přizvaného i odborníka, který vede neziskovou organizaci zabývající se právě vyhledáváním a obsazováním řídících pracovníků ve školství, a i tento nezávislý pán zhodnotil, že paní Lisnerová je se svými kompetencemi o úroveň výše. Z velmi pozitivních referencí (např. z magistrátu), které o ní mám, vyplývá, že je to velmi pracovitá a schopná paní. Bohužel ne všichni přišli do komise s otevřenou myslí...Je škoda, že se konkurzu nemohli účastnit v roli pozorovatele učitelé ze ZŠ, myslím, že by museli uznat to samé. Rada města vzhledem ke své kompetenci nemusí své rozhodnutí před nikým obhajovat, přesto to v rámci objektivity a dobrých vzahů děláme." konec citace.

Ráda bych pozornost obrátila k větě o propracované koncepci!

Re: Dění kolem školy
Autor: taky chytrak (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 11:08

Pani Capkova, a dala jste vypoved také vy sama, jak jste slibovala na schůzce s reditelkou? Děkuji za odpověď.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 11:14

Pane Chytráku nedala.

Re: Dění kolem školy
Autor: taky chytrak (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 11:32

A sakra.

A mohu se zeptat proc? Nova reditelka neni najednou tak spatna nebo co se zmenilo?

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capkova (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 11:46

Jedním z mých důvodů pro případný odchod je špatná komunikace s obcí, kterou považuji za klopotnou. - Došla jsem k názoru, že životnost zástupců zřizovatele je omezena volbami.

Dalším důvodem je má aprobovanost pro jiný typ školství a pravděpodobně bych v lednu 2015 patřila do skupiny neaprobovaných. - To už není pravda.

Lepší podmínky pro práci v jiném typu školství jsou dalším mým případným motivem - zřizovatel přislíbil tolik výstavby, že čekám, zda se dočkám pozitivní změny.

Re: Dění kolem školy
Autor: taky chytrak (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 12:03

Skoda ze zivotnost nekterych ucitelu a ucitelek take není omezena nejakymi volbami. Vyucujici bych si pro sve deti volil mnohem radsi nez nasi radnici.

Prominte mi uprimnost, ale vůbec nechapu, jak po této hisericke afere muzete ve skole dále fungovat a na novou ředitelku se tvarit, jako ze se nic nestalo. To chce opravdu hrosi kuzi. Radnice si musí svoji uspesnost ve volbách obhájit, ale učitelky bohužel před nikym.

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 12:39

Dovolte mi, pane Chytráku, zastat se učitelek a učitelů.

Učitel/ka se musí obhajovat denně před zraky žáků. Kritické oko pubertálního dítěte (i mladších dětí) je často neúprosné a mnohdy i dost nespravedlivé. Sebemenší prohřešek učitele je okamžitě náležitě potrestán (stačí např. přilepená žvýkačka na botě, které si učitel nevšimne :-) ).

Může se pak samozřejmě stát i takový případ, že se učitel nechá v dobré víře zatáhnout do debaty, která již není v jeho kompetenci a v mezích výuky :-).

Tím samozřejmě nikoho nehájím :-))))

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 13:10


Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 13:40

Otokar Březina v dopise Anně Pammrové, 1892


"Učitelství jest těžký, robotný úřad, vysilující duši, ochromující fantazii, pijící sílu z organizmu; děti přicházející do školy jsou zlé, svéhlavé, bludně vychované bytosti, rafinované, zlomyslné, zhýčkané, zbloudilé, instinktivně nepřátelské a ve velikém procentu úžasně neschopné; vracím se po pěti hodinách vyučování fyzicky i duševně vysílen, dizgustován, umrtven, zatemněn, tupý, mdlý a sešlý.
Pouze noc jest vyhražena mé duševní práci a i tu nedostavuje se vždy dispozice, vstřebaná celodenním rozechvíváním nervového systému a stálým krvácením intelektuálním."

Re: Dění kolem školy
Autor: taky chytrak (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 16:55

Jedna věc je, ze práce ucitele asi není lehka, a druha věc je, ze ucitel je prakticky neodvolatelny. Pokud politik pracuje spatne, pro pristi období není zvolen a konci. Pokud ucitel pracuje spatne, tak se nestane nic, a uci dal az do duchodu. To je to, co mi prijde smutne.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2014 23:24

Zde odpověď pana starosty ze dne 7.5. na žádost školské rady o zveřejnění koncepcí, kde pí Bočková a Kahounová svůj souhlas daly:

"Nemáme souhlas ostatních kandidátů k tomu, abychom jejich koncepce zveřejňovali. Nepovažoval bych to ani za objektivní způsob hodnocení konkurzu, protože rozhodování nebylo činěno (jen) na základě koncepcí, např. pro mne určitě měly spíše menšinový význam, ale i na základě životopisů, osobního projevu při pohovorech a další. Koncepce byly předkládány pouze pro účely konkurzu a jejich posuzování mimo kontext konkurzu postrádá význam. Skutečnou koncepci rozvoje naší konkrétní školy může nová ředitelka zodpovědně zpracovat až několik měsíců po jejím převzetí, a po prodiskutování obsahu koncepce s pedagogy." Konec citace.

Jen bych upřesnila, že je velký omyl vnímat tuto koncepci jako pouze k účelům konkurzu. Dle doporučení MŠMT, se ve výroční zprávě má pravidelně hodnotit, jak se tuto koncepci daří naplňovat a ne-li, proč.

Chci znovu opakovat, že nás rodiče zajímá, kam se škola pohne! Zájem ŠR i rodičů je naprosto legitimní!

Re: Dění kolem školy
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 00:15

Počkejte? Koncepce byla zpracována jen pro účely výběru a je tajná? To, se vší úctou, u "veřejných" institucí lze snad jen u volby papeže. Chápu, že koncepcí má někdo udělat dojem a ukázat, že má obecně jasno, ale to je spíš diplomka nebo experiment než výběr ředitele školy pro (kolik?) dětí a školy, která stojí před rozvojem....Tomu prostě nemůžu uvěřit. Pane Hlaváčku, prosím, zakročte.

Re: Dění kolem školy
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 13:21

Mám takové malé Déjàvu. Jaký se píše rok? Je starosta ještě Rádl??? :-D

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 16:05

Má odpověď panu starostovi ze dne 10.5., na kterou jsem neobdržela dosud žádnou odpověď!

Ad. 7 - zájem byl o zveřejnění koncepcí prvních tří, z čehož ty druhé dvě svůj souhlas daly. Žádala obec paní doktorku Lisnerovou o její souhlas? Koncepce rozvoje školy uchazečů jsou povinnou součástí konkurzu a kdyby byly tak bagatelní, jak se nám podsouvá, nemusely by tam vůbec být. Požadavek pedagogické i rodičovské veřejnosti zastoupené v ŠR na jejich zveřejnění je legitimní. Všechny nás zajímá další směřování školy. Jeho skrývání vyvolává jen další zbytečné otázky.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 16:24

Kapacita školy:

zápis ŠR z 10.4.:
8. ŠR vznáší dotaz na zřizovatele, jakým způsobem bude řešit stav nedostatku učeben. ŠR byla informována zaměstnanci školy, že ve školním roce 2014/2015 bude počet učeben odpovídat počtu tříd a škola bude mít vážné potíže s povinným dělením na některé předměty. Ve školním roce 2014/2015 již učeben nebude dostatek pro všechny třídy

Odpověď pana starosty:
Ad 8) Informace v zápisu není přesná. Ve školním roce 2014-2015 podle sdělení paní mgr. Kahounové je pro přijaté žáky školy dostatek učeben (36 tříd), i když je to za cenu využití posledních tří oddělení družiny, kde zatím výuka neprobíhala. Pro rok 2015-2016 již může nastat situace, kdy ani tato kapacita nebude dostačovat, a bude buď potřeba dalších tříd nebo zvýšení počtu žáků v jednotlivých třídách (tj. spojování tříd, v rámci zákonných limitů). Město má zpracovanou studii na přístavbu 5 nový tříd, resp. půdní vestavbu – viz příloha a další materiály na městském webu zde. V současné době se rozebíhá dotační program schválený parlamentem právě na posílení kapacity základní škol v okolí velkých měst, ze kterého bychom rádi získali prostředky na realizaci tohoto projektu, a zároveň i na vybudování centrálních šaten a rozšíření jídelny (již je v běhu příprava architektonických návrhů, které jsme objednali u čtyř architektonických ateliérů).

má odpověď:
Ad. 8 - Potvrzuji, že v zápisu došlo k překlepu. Ve školním roce 14/15 je počet učeben roven počtu tříd a nedostatek učeben nastane v následném školním roce. Reálně je to však jedno, protože nedostatek učeben bude již příští školní rok. Ze zákona, a to dobře vysvětlila i paní doktorka Lisnerová na setkání s rodiči, má škola povinnost dělit třídy na jazyky a k tomuto dělení dochází i na jiné předměty. Proto se znovu jako člen ŠR a rodič mající ve škole děti ptám, jak obec tuto svou povinnost naplní již v příštím roce?

odpověď jsme nedostali

Re: Dění kolem školy
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 19:04

Odpovědi na všechny dotazy paní Capkové budou brzy zveřejněny.

Ohledně koncepce nejde o tajnost/netajnost, není to rozhodnutí naše (jako veřejné instituce), ale rozhodnutí paní (nové) ředitelky. My to bez jejího souhlasu zkrátka zveřejnit nemůžeme a ten zatím nemáme.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 19:52

Stále jste neodpověděl proč koncepci nesmíte zveřejnit bez souhlasu paní ředitelky?! Prosím o konkrétní doložení této direktivy.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 20:06

Z manuálu MŠMT

4. Koncepce rozvoje školy

Tento materiál je předkládán s přihláškou do konkurzu. Jeho kvalitní zpracování může být rozhodující, protože členové konkurzní komise se s ním seznamují před samotným konkurzem a může je rozhodujícím způsobem ovlivnit.

Navrhované části materiálu:

1. ÚDAJE O ŠKOLE. Stručná charakteristika školy, ze které vyplývá, že uchazeč situaci na škole zná, že si dal práci se shromažďováním údajů, zná její klady i nedostatky. Tato část ukazuje na řídicí schopnosti uchazeče - dovede shromáždit údaje, analyzovat je, oddělit podstatné jevy, postihnout klady i nedostatky, slabá místa. Uchazeč by měl zjistit důvody vypsání konkurzu, najít příčiny problémů a navrhnout řešení. Na druhé straně by měl ocenit kvalitu v dosavadní práci školy, ale ukázat, že tady a tady by to mohlo jít lépe. Jak získat potřebné údaje - nahlédnout do výročních zpráv o činnosti školy, které jsou materiálem veřejně přístupným. Na ČŠI, ŠÚ a obci jsou k dispozici další materiály veřejného charakteru - inspekční zprávy.
2. PLÁNOVANÝ ROZVOJ ŠKOLY. Oblasti, které budou řešeny a jakým způsobem. Čemu bude dávána přednost.
SPOLUPRÁCE S OBCÍ a jejími orgány. Materiální zabezpečení- využívání přidělených prostředků. Zapojení do života obce. Zapojení pedagogů do práce různých komisí. Jaký přínos bude pro obec znamenat změna na místě ředitele.
PROFILACE ŠKOLY. Jakou tvář získá škola, čím se odliší od dalších škol. Co nabídne zákazníkům (žákům a rodičům) a zda tato nabídka odpovídá jejich potřebě - odborná výuka, jazyková, zdravá škola a jiné projekty. Jak naváže na tradice školy.
Co lze nabízet: vytvoření klidného pracovního prostředí, zlepšení psychohygienických podmínek, vyšší otevřenost vůči rodičům, zlepšení propagace práce školy - školní noviny, dny otevřených dveří, zlepšení vybavení tříd, netradiční vybavení a uspořádání, kompromis mezi nutnou údržbou budov a modernizací, nadstandardní nabídky v rámci volitelných předmětů, nepovinných a kroužků, mimoškolní akce - školy v přírodě, studijní pobyty, organizace volného času dětí, změny v klasifikaci žáků, zlepšení přístupu k dětem s vývojovými vadami, režimová opatření - přestávky, volnost pohybu. Řídící a kontrolní systém.
PERSONÁLNÍ ZÁLEŽITOSTI. Zda jsou nutné změny, žádoucí, způsob řešení.

Re: Dění kolem školy
Autor: ! (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 21:55

Pane Hlaváčku, to snad nemyslíte vážně! Vy jste do vedení školy, která má 750 dětí, vybral člověka, který Vám nedovolí zveřejnit, co se školou zamýšlí?

Re: Dění kolem školy
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2014 22:41

Pane Hlaváčku, pokud to nyní stále necítíte jako problém, pak asi není pomoci. Pokud, a stále v to doufám, to jako problém cítíte, nikoho se nebojte a normálně zveřejněte vše co máte. Věřte tomu, že nová paní ředitelka Vás žalovat nebude :-) Je to jednoduché, jak podání ruky.
M.S.

Re: Dění kolem školy
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2014 09:43

Vyčkejte prosím, věřím, že souhlas ke zveřejnění brzy budeme mít. Pokud jednou dostanu od právního oddělení závěr, že to zveřejnit bez souhlasu nemohu, tak se jako člen rady dost dobře nemůžu na to jen tak vykašlat.

Na jednu stranu jsem přesvědčený o tom, že koncepce neobsahuje nic výbušného, co by pro tuto debatu bylo relevantní, ale na druhou stranu chápu, že tato vyhrocená atmosféra marného vyžadování zveřejnění vytváří (mylný) dojem, že tam něco chceme schovávat.

Re: Dění kolem školy
Autor: What (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2014 09:46

Tak jsem se dozvěděl, že pedagogická rada tento rok zrušila soutěž Skokan roku. I když oni to nikdy nepřiznají důvodem je, že město nevybralo "tu správnou" kandidátku na ředitele školy. Je smutné a strašně ubohé, že si současné vedení bere za rukojemí samotné děti a to ještě navíc ty, které by si za svůj přístup nějaké ocenění zasloužili. Prostě město nevybralo koho jsme chtěli tak ani vy nebudete mít nic. Očekávám od pí. Kahounové, že stejný metr uplatní i u sebe a vrátí odměny, které jí město ve své nekonečné dobrotě (nebo spíš hlouposti) udělilo.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2014 10:02

Máte na mysli tu soutěž, kterou pan starosta administrativně zatížil třídní učitele? Máte namysli tu soutěž, která je svými kritérii zoufale nespravedlivá? Máte na mysli tu soutěž proti které pedagogové protestovali na každé ped. radě již od jejího zavedení? Máte na mysli tu soutěž na kterou pan starosta loni nezajistil ceny?

Re: Dění kolem školy
Autor: M.Capková (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2014 10:07

Omlouvám se, ceny nebyly předloni!

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2014 10:14

A kdo tedy tu soutěž nakonec schválil, že se v minulých letech konala, když proti tomu pedagogové tak protestovali?

Proč se tedy několikrát uskutečnila, když to nebylo v souladu s výchovnými principy?

Dalo se snad říci slovo "ne", ne?

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2014 10:18

Některé věci se musí ukázat praxí! A ukázaly!

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2014 10:25

hm

Nerozumím.

"...od jejího zavedení..." X "..ukázat praxí..." ???

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2014 10:35

Jedná se o 3. ročník, uděleno tedy dvakrát.

Po prvním roce byla změněna kritérií, protože skokana vyhrávaly děti, které se v žádném předmětu nezlepšily, jen jim přibyly jedničky za snadné předměty. To je úskalí aritmetického průměru! oproti tomu děti, které se reálně zlepšily v hlavních předmětech odcházely zklamané.

Po druhém ročníku byla navržena změna, která neměla srovnávat závěrečná vysvědčení, ale pouze první a druhé pololetí, což je výrazně průkaznější a pro děti uchopitelnější i více motivující. Navíc i podmínky pro žáka jsou stejné, stejný učitel, stejná náročnost atd. S touto změnou starosta nesouhlasil.

Jdi na stránku: Předchozí1234567Následující
Aktuální stránka: 4 z 7


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.