cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: PředchozíPrvní...2223242526272829303132...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 27 z 46
Re: Začátek školního roku
Autor: veru (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2015 16:35

Milá Karolíno, jak už jsem psala výše, nějaké ty rekonstrukce za sebou mám. Když tedy dovolíte, tak velice dobře vím, o co jde!! Určitě jste si všimla na ulicích cedulí "musíme to opravit". Jsou umisťovány proto, že přeměna něčeho nevyhovujícího v cosi lepšího přináší určité nepohodlí a krátkodobé omezení, abychom se mohli těšit z toho následného vylepšení. Mě je líto všech, nejenom dětí, že tento problém musí překonávat a snášet, aby se mohli dočkat vylepšení. Kdo to nechápe, tak zkrátka nemá smysl pro realitu. Jeďte se podívat třeba na D1, co způsobuje stavba! Už to stálo nejen nepohodlí ale dokonce i lidské životy. Jsou situace, kdy se musí stavba odehrávat za provozu, není jiná možnost! Takto se opravují nejen školy ale i třeba nemocnice a dá se. Jen je nutné pochopení a spolupráce všech! To ovšem v černošické škole určitě nehrozí. Tam, kde se odehrává hádka o každé pitomosti, tam není pochopení pro nic! Ale běda, když do září nebude dost učeben a vše předáno v kvalitě a ceně! To se teprve snese kritika!

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2015 17:20

Veru, jako nelze odmítnout rekonstrukci půdy a výstavbu haly, tak také nelze rezignovat na požadavek kvality vzdělávacího procesu a již vůbec ne na požadavek ochrany zdraví ze strany rodičů a učitelů. Složité je to v tom, že provoz školy a provoz stavby, jež jsou do sebe zaklíněny, mají diametrálně odlišné provozní parametry. Proto každá i minimální snaha po eliminaci vzájemných dopadů je správná a z pohledu rodičů samozřejmě i legitimní. Otázkou pro každého pak je, kam je kdo ochoten ustoupit, pro vedení města pak nakolik dokáže jako zadavatel uplatnit požadavky školy ve vztahu ke stavební firmě. To není jednoduché, ale vedení města by mělo stát vždy nejprve za občany a pak teprve za stavební firmou. Ne naopak. Ale možná se mýlým, možná většině rodičů hluk a prach s vidinou nové haly zas až tak moc nevadí. Nevím.
Dnes jsem měl zkušenost, kterou jsem tak trochu předvídal. Shodou okolností jsem se potkal s druhým stupněm na nějakém promítání o globálním oteplování. A co jsem se nedozvěděl, sami žáci školy zaregistrovali naší včerejší návštěvu s tím, že dokud jsme chodili po půdě byl klid. Jen jsme odešli, začal kravál.
Takže znovu opakuji, není to jednoduché, ale tlačit na kompetentní osoby je správné i když se to může někdy zdát idealistické.
M.S.

Re: Začátek školního roku
Autor: veru (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2015 17:35

Pane Strejčku, velmi oceňuji hledání kompromisu z Vaší strany a ne zákopovou válku. Přijde mi ale trochu zajímavé, že zmiňujete, co vypovídaly děti a ne, co jste shledali sami na stavbě!! Já vůbec nevím, komu město straní. Vím jen, že rekonstrukce za provozu je velice obtížná věc pro všechny zůčastněné. Určité dopady jsou neodstranitelné dokud se věc nedokončí. Mě vadí, že chybí vzájemný dialog a pochopení. Takhle jsme jen svědky z jedné strany zastírání a z druhé neustálé hrocení! Propast se rozvírá čím dál víc. Pro příště už nikdo nebude chtít dělat vůbec nic.

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2015 17:43

Co jsme shledali na stavbě jsem popsal asi o dvě strany zpátky. Propast se nerozevírá, řekl bych že spíše naopak, protože nelze jednoduše ze strany jak stavby, tak ani OISM pominout, na čem jsme se domluvili (též o několik stránek dozadu). V této chvíli, a to je ta uvedená zkušenost, to je o kontrole domluveného. Ve skutečnosti nikdo nic nehrotí.
M.S.

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2015 17:52

veru, cítím, že nemá moc smysl něco psát, protože a priori nesouhlasíte. Tak jen krátce, k opatřením vedoucím k snížení prašnosti patří mimo jiné: používání shozu, zakrytí kontejneru, kropení suti a deponií, staveništní cesta (která mimo jiné slouží i jako "obrana" proti rozvážení bahna při deštích), důsledné uzavření prostupů, který mi prach vniká nebo uniká atp...nic zvláštního.
Základním opatřením pro eliminaci hluku je organizace výstavby tak, že se hlučné činnosti dělají v časech, kdy "nevadí" a že se KONCENTRUJÍ ve vhodný čas a provádí bez prostojů.
Například se dá vytáhnout kango třeba ve 4, rozsekat to na kusy. Druhý den se dá suť odklízet do pytlů nebo hromádek a ty po 4 naházet dolů - takový přiblblejší příklad, ale má sloužit jen pro ilustraci.
Provoz na směny není na stavebním trhu, kde je pořád převis nabídky nad poptávkou, ničím extra. A tady by se hodil (dvě směny) a navíc by to bylo věcí dodavatele - on se totiž může rozhodnou, když tedy nesmí hlučet před řekněme čtvrtou odpolední, jestli tam nažene X lidí nebo jestli Y a bude to trvat déle - má jen konečný termín... A jak napsal výše pan Strejček - jde o to, kdo koho hájí a proč.
Jinak věřte, že jsem chtěl a chci přispět k tomu, aby kolem stavby nebyly zbytečné emoce, a myslím, že se to trochu podařilo. Pěkný a ničím nerušený večer.

Re: Začátek školního roku
Autor: dialog (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2015 18:07

Dokud bude jedna strana stale zastirat, druha bude neustale hrotit. A berte to tak,ze z pozice mocnejsiho musi ustupek udelat prave ta mocnejsi a vlivnejsi strana,aby ti ostatni konecne videli dobry umysl,jinak nemaji vubec sanci neceho dosahnout. Myslim,ze snahy o vzajemnou diskuzi od tech neustalych "rypalu" byly,ale kdyz vysly na prazdno a protistrana zastira co muze,tak ta propast nezmizi..
Pokud by vedeni mesta melo podobnou snahu se zajimat a resit,tak jako pan Strejcek a Spetlak, byli bychom uplne nekde jinde!
Bohuzel,do voleb jeste dlouho a mesto se halou pred volbama bude jiste pysnit,aby si ziskalo volice..nynejsi problemy budou za tech par let pozapomenuty nebo davno otupeny.. uvidime, nechme se prekvapit..

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 23.04.2015 19:23

dialogu - velmi trefné! Až na ty volby...ty nám pořád hází stín na cokoli se řeší, stín nějakého politikaření nebo aspoň soupeření....škoda. Při tom by bylo optimální, kdyby systém fungoval tak, aby bylo skoro jedno "kdo tam sedí" - tedy mimo tenisové rakety Václava Klause. Málo žen v politice?

Re: Začátek školního roku
Autor: Karolína (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 11:48

Veru, já rozhodně nemám nic na rekonstrukcích. Ale dokud budou MOJE DĚTI jakkoliv
ohroženy, bude na ně padat omítka a dýchat prach... tak budu dělat vše, aby to tak nebylo!!!! A záráží mě , že zdraví dětí měříte tak jako situaci na D1.

Re: Začátek školního roku
Autor: Karolína (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 11:51

Aby bylo jasno, mám dítě, které má astma v začátku.A neposílám dítě do školy, aby se mu to zhoršilo!!!!!

Re: Začátek školního roku
Autor: canoe (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 12:25

to mate tak:

"Korea je chuda --ne tak bohata jako Uganda-- co se prirodnich zdroju tyce. Ma polovicni velikost Ugandy, ale je nyni desatou nejbohatsi zemi na svete diky tvrde praci, discipline, skromnosti a nyni soucitu."
-- Yoweri Museveni, president Ugandy (jiz 30 let)

[www.monitor.co.ug]

Re: Začátek školního roku
Autor: kajak (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 12:53

Hele canoe neteče vám do podpalubí??? Zde řešíme pouze problém týkající se nás a našich dětí. Takže Uganda/Korea je jaksi buřt. Já chápu že je to vaše póza, ale nyní zcela mimo mísu.Případně nám to lépe vysvětlete..No nic, i canoe může mít slabší chvilku.

Re: Začátek školního roku
Autor: titanik (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 15:20

kazda lod se muze potopit..
..a muze mit sebelepsiho kapitana,ktereho posadka informuje prilis pozde o hrozicim nebezpeci a sam u tak velke lodi nema sanci ohlidat si kazdy detail
..nebo ho spravne fungujici posadka varuje,ale on ze sve pozice nedba a kona ..a skonci na melcine

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 15:42

Učebna č.18 - dnes:
[cloud.grafir.cz]
M.S.

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 16:25

Po neděli se jdu podívat do školy, zda byly uzavřeny a utěsněny větrací průchody atd., Takže jestli to tady čte někdo ze stavby, máte dva dny :-)
M.S.

Re: Začátek školního roku
Autor: Zarucena zprava (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 18:53

Q

Re: Začátek školního roku
Autor: Karolína (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 20:10

A přesně o tomhle to je....

Re: Začátek školního roku
Autor: cc (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 21:48

Tak už konečně někdo řekněte, zda je to nebezpečne se zde učit? Jestli ano, co bude dál, budeme čekat, až se někomu něco stane? Kdo nese odpovědnost za škody na zdraví?

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 24.04.2015 23:05

Co se trhlin týče, k tomu se musí vyjádřit statik. Prach a hluk by měla řešit hygiena. Odpovědnost za zdraví a škody nese vedení školy.
M.S.

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 08:11

ve věci provozu školy v průběhu stavby jsem se ve čtvrtek 23. 4. obrátil na radního a člena školské rady Karla Müllera (e-mail šel na vědomí ostatním radním), kde jsem stručně zopakoval návrhy opatření a některé výhrady včetně doporučení o zaangažování hygienické stanice - to v případě, když by stavba určité věci nechtěla řešit, protože by pak opatření byla požadována HS (nikoli městem, kde by to mohlo mít vliv na cenu).
Dále jsem navrhl monitoring vestavby (stavba haly je online), který by vyloučil dohady o tom, zda se prováděly "nevhodné činnosti v nevhodný čas" či nikoli.
Oslovení školské rady prostřednictvím jejího člena radního Karla Müllera považuji za logické, neboť ta je pojítkem mezi školou a zřizovatelem tj. mezi těmi, kteří si dělí odpovědnost za průběh staveb.
Na tento e-mail reagoval starosta s tím, že se vůči němu ohradil a Karlovi Müllerovi doporučil věc nechat, cituji "v kompetenci odboru investic (J. Jiránek), manažera projektu za město (Petr W.), ředitelky školy, stavbyvedoucího, technického dozoru".
Z e-mailu není jasné z jaké pozice a v jakém vztahu pan starosta Kořínek toto doporučení provedl - zda jako vnitřní věc VČ, nebo jako radní radnímu nebo jiné. Nicméně věřím, že školská rada se zachová jako autonomní orgán a s mým e-mailem naloží dle vlastního uvážení.
Věc jsme pak krátce telefonicky probrali s Petrem Wolfem, který se stavbě věnuje každodenně. Petr Wolf mi sdělil, že má zájem na snížení dopadů z výstavby do provozu školy. Některé věci zůstaly otevřeny, což není v této fázi nic neobvyklého.
Osobně se domnívám, že věc by se dala řešit bez těchto dohad, ale to by vyžadovalo uznání (alespoň některých výhrad) a jejich neodkladné a nekompromisní řešení se stavbou, o čemž by byli všichni zúčastnění informováni včetně toho, jak a kdy budou řešeny. To by situaci mohlo dost prospět. Místo toho se dohadujeme mezi sebou – to moc nechápu.
Nicméně věřím, že osoby, které vyjmenoval pan starosta (výše) některá opatření vedoucí ke snížení zátěže žáků a zaměstnanců školy, zajistí.
Věc trhliny – musíme oddělit statické posouzení (které, doufám, obavy vyloučí) a posouzení možnosti odloupnutí omítky.



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (25.04.2015 08:25)

Re: Začátek školního roku
Autor: Vše je možné (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 10:00

Cituji: Věc trhliny – musíme oddělit statické posouzení (které, doufám, obavy vyloučí) a posouzení možnosti odloupnutí omítky.

Tuším, co je v té větě skryto, mohl byste to upřesnit? Děkuji!

Mrzí mne, že se minulý týden nedodržoval ústy vedení školy přislíbený čas pro hlučné a prašné práce na půdě po 16. hodině . (Šlo lehce ověřit i online sledováním stavby na webu města.)

Re: Začátek školního roku
Autor: Vše je možné (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 10:13

Ne minulý týden, ale právě končící týden...

Re: Začátek školního roku
Autor: Lucie Janášová (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 10:41

Nadále naše provařené trio sleduje situaci ve škole.
Dle dětí je stavba velmi náročná na výuku. Stává se, že během výuky musí děti opustit třídu z důvodů vyvalení prachu z průduch, které mají být údajně zacpány. Zbytek výuky probíhá na chodbě. Hluk, který se ozývá nad jejich hlavami přirovnaly k náletům z války. Rozhodně se tam prý pouze nevyklízí ,ale bourá. Toto se týká prostřední budovy.
V budově nad jídelnou prosakuje v prvním patře voda ze stropu zřejmě z toalet. Ví se o tom týden a nic se neřeší. Dětem tam také padá na hlavu omítka.

Výuka od září v některých třídách dle rodičů je velmi slabá. Hlavně u nově příchozích kantorů. Podle osnov vůbec nestíhají. Posledních 14 dní se vše ještě zhoršilo. Děti se neučí. Nemají úkoly.

Také již uplynula lhůta, která byla dána vedení školy po návštěvě ČŠI k odstranění veškerých nesrovnalostí ve škole. Odesíláme tedy opět dotaz na Školskou Radu a žádáme o přešetření několika dalších podnětů uvedených rodiči, kteří nás čím dál více kontaktují.

L.J.

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 11:09

není tam nic skryté. Statické posouzení trhliny znamená obecněji řečeno, jestli to, že se vyskytla trhlina má důvod v nějakém posunu (zejména nosné) konstrukce budovy a zda tento posun indikuje nějaký problém, a zda se trhlina zvětšuje. Tj trhlina je jakýmsi indikátorem.
Posouzení toho jestli se z trhliny něco vysype nebo se odloupne kus omítky, je věcí jinou, ale rozhodně tím nevylučuji to, že by ji statik nemohl posoudit i z tohoto pohledu, ale spíš chci říct to, že se na statika nemusí čekat.

Re: Začátek školního roku
Autor: cc (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 12:08

A co mají dělat rodiče žáků, nepouštět děti do školy, v rámci jejich bezpečí? Pokud se hýbe konstrukce, nemůže dojít k uvolnění osvětlení a následnému pádu na děti?

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 12:29

to posoudí statik a zaměstnanci školy zajisté stav sledují. A jestli se něco v konstrukci hýbe nebo nikoli bude zřejmé podle pozorování sádrových značek. Nicméně kdybych podobnou trhlinu měl doma nad stolem, tak bych popraskanou odlupující se omítku v jejím blízkém okolí nejspíš odstranil až do míst, kde omítka drží. Nepřipadne mi správné říkat, že stav je ok nebo nikoli – jsme na probíhající stavbě, takže je potřeba ho sledovat a to i kdyby nyní neexistovaly jakékoli výhrady.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (25.04.2015 12:30)

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 13:17

Ta voda ze stropu ke mě také dorazila
[cloud.grafir.cz]
M.S.

Re: Začátek školního roku
Autor: cc (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 23:37

Mnohokrát děkujeme, že se staráte o bezpečnost žáků s p. Špetlákem. Ze zastupitelů, již nikdo nemá zájem? Zřejmě mají děti na prvním stupni, kterých se to tak netýka. Opravdu jste čestný jen dva, kterým se jedna o zdraví děti a učitelů? Nikdo jiný nenajde v sobe jak odvahu, tak pokoru?

Re: Začátek školního roku
Autor: ab (IP zapsáno)
Datum: 25.04.2015 23:42

Určite se ráda přidá paní Kalouskova,které na škole, dětech a učitel . záleží opravdu velmi hodně.

Re: Začátek školního roku
Autor: Vše je možné (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2015 10:34

Myslím, že dokud na některé otázky nejsou jasné odpovědi, tedy dokud se čeká, zda je, či není prasklina nebezpečná, zda z ní začnou, či nezačnou opadávat větší kusy, neměly by pod ní sedět děti.

Sedí tam?

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2015 10:48

Nevím, zeptám se v pondělí paní ředitelky.
Napsal jsem panu Jiránkovi (OISM), na vědomí panu Wolfovi, toto:
Dobrý den pane Jiránku. Rozhodl jsem se provést kontrolu opatření v budově školy na kterých jsme se domluvili se stavbaři na schůzce ve středu. Dle sdělení některých rodičů vznikly na stropě další praskliny a větracími průduchy opět vnikl do některé z učeben prach. Proto jsem požádal paní ředitelku, aby mi v jejím doprovodu umožnila návštěvu školy. Jsme domluveni na pondělí v 17.00 hod. před vchodem školy. Zdá se mi vhodné, aby se této návštěvy zúčastnil i někdo ze strany stavby půdní vestavby, případně Vy, ale nejsem oprávněn kohokoliv ze stavby o to požádat. Prosím Vás proto touto cestou, zda byste tedy mohl dát mou návštěvu stavbařům na vědomí a požádal je, pokud to uznají za vhodné, aby se někdo z nich této prohlídky účastnil. Není to podmínkou, ale bylo by to lepší. Dále prosím o stanovisko statika k prasklinám na stropě, pokud si dobře vzpomínám, měl se k nim vyjádřit v pátek.
M.S.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (26.04.2015 10:48)

Jdi na stránku: PředchozíPrvní...2223242526272829303132...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 27 z 46


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.