cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: PředchozíPrvní...2526272829303132333435...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 30 z 46
Re: Začátek školního roku
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 20.05.2015 22:11

Kvůli jedné osobě opustí školu nejkvalitnější učitelé, spousta z nich teto škole věnovali velký kus svého života, vychovali a připravili na střední školy spousty žáků a tohle je za vše odměna. Kolik zbude češtinářů na 2.stupni? Školská rado a zastupitelstvo, stydte se, že nenaslouchate rodičům a učitelům.

Re: Začátek školního roku
Autor: Zvídavý (IP zapsáno)
Datum: 20.05.2015 22:23

Pane Špetláku,

až se budete na pana Lojzíka orgácky culit, můžete se ho, prosím, zeptat, co se změnilo?

Pamatujete si taky, jak tady pan starosta Kořínek vybízel anonymy ke coming outu? 4.9.2014 ve 23:41 pan starosta napsal: "Nechápu, proč tu tolik lidí má potřebu se skrývat za anonymními nicky. ...V diskuzích se tu vedou zvolení zástupci města k odpovědnosti, otevřenosti, ale Vy sami se snad bojíte své odpovědnosti i jen za pouhá slova? Nepřipadá Vám to vlastně nevyrovnané a docela podivné? Nebo tu třeba jeden a tentýž člověk vystupuje pod několika identitami, občas třeba i pod svým jménem, vytváří diskuzi cimrmanovského "já-ty"? Takže Vás vyzývám, milí dosavadní anonymové - pochlapte se, ať už jste muži nebo ženy, a přispívejte pod svým jménem. Podložit svá slova i svým skutečným jménem bych si dovolil považovat za důležitý vklad do diskuze, máte-li být bráni vážně a pokud sami na své otázky a komentáře očekáváte odpovědnou a otevřenou odpověď. Díky za pochopení.

Taky si asi pamatujete, jak tu paní Kalousková přispěla s pozoruhodným odhalením, kdy na základě jednoho slova usoudila, že tu paní Capková anonymně píše ošklivé příspěvky. Připadalo mi to jako pitomost, ale protože se paní Kalouskové vehementně zastal kdosi z jejích kolegů, že to je úplně správná metoda, připadá mi i s ohledem na výzvu pana starosty anonymům k pochlapení se plně legitimní, abych pátral po tom, na koho se orgácky smějete.

V Lojzíkově emotivním příspěvku mě zaujaly ty vykřičníky, hlavně ty vykřičníky v závorce. A uvědomil jsem si, že jsem ty vykřičníky už někde viděl.
Lojzík nám dnes ve 13:31 mj. napsal:
"Vy si snad ze mě děláte legraci, nebo to opravdu myslíte vážně???!!! Opravdu mi tady s vážnou tváří říkáte, že jako rodič budete mlčky přihlížet sexuálnímu obtěžování (!!!) vašich dětí jejich učitelem proto, aby se z něj náhodou nestal dvojkař???!!!Tady se fakt všichni zbláznili. Buďte se jistí, že mám ve škole svoje děti a právě proto mě to nenechává klidným. Pokud (!!!) se toto opravdu děje, tak je třeba rázně zakročit." ... "To nikdy jiný kromě vás udělat nemůže!!! Tohle mi fakt hlava nebere. Pseudodoriče, který mlčky přihlíží něčemu podobnému, co se děje na svých dětech a jediné, co udělá, je, že napíše na ORG pár plivanců na Kořínka, který s tím nemůže bez jeho svědectví nic dělat, toho bych fakt chtěl někdy potkat."

V tomto vlákně napsal 6.11.2014 ve 12:22 hod. zjevně dost rozčilený pan Tomáš Hlaváček paní Capkové mj. následující (příspěvek značně zkracuji):
"Myslel jsem, že ubohost Vašeho počínání již dosáhla svého maxima, ale vidím, že jsem se mýlil. Velice Vás prosím, přestaňte do Vaši osobních sporů s paní ředitelkou tahat děti!!! ... Já se vlastní odpovědnosti nebojím a kritiku jsem připraven unést, ale vybíjet si zlost na dětech, které vůbec netuší, co se děje, je vrchol pedagogické neprofesionality a ubohosti!!!Vážená paní Capková, přeji Vám ve Vašem novém zaměstnání vše dobré a přestaňte prosím naší škole - a jejím dětem (!!!) - soustavně škodit."

Tentýž pan Tomáš Hlaváček pak ve vlákně Věci Černošické parta opilá mocí 18.10.2014 ve 21:29 hod. ujišťoval: "nemám důvod se pod své příspěvky nepodepisovat".

Jak jsem už psal, pane Špetláku. Až se budete na pana Lojzíka orgácky culit, můžete se ho, prosím, zeptat, co se změnilo? Moc by mě to zajímalo.

Re: Začátek školního roku
Autor: Zvídavý (IP zapsáno)
Datum: 20.05.2015 22:44

Pane Špetláku,
když jste tady vyjádřil podiv nad tím, že má někdo strach, aby nezhoršil postavení dítěte ve škole a nabídl jste možnost konfrontovat učitele v přítomnosti paní ředitelky s vysvětlením, že žijeme v právním státě, zamyslete se, prosím, nad některými skutečnostmi:
- pokud tu vedení města před rokem halasně křičelo, že učitelé si berou děti jako rukojmí, nedivím se tomu, pokud to někdo bere vážně
- samé jedničky jsou dobré třeba k tomu, aby se žák dostal na střední školu, kterou si vybere - můžete to chápat i tak, že je to dobré k tomu, aby unikl z nevyhovujícího prostředí
- pan starosta ve svém loňském komentáři ke druhému stanovisku zaměstnanců ZŠ ujistil, že město se školou může komunikovat i jinak než prostřednictvím zástupců ve školské radě i o tom, že se školou probíhá věcná komunikace. Stěží hledám důvod, proč by se neformálně nemohl o problému zmínit. A to tím spíš, že moje dcera byla svědkem toho, jak si její spolužačka stěžovala místostarostce Gottelové, že ji učitelka poslala o přestávce do třídy a ona chce být na chodbě ... a světe div se, paní místostarostka obratem volala patřičné instrukce do školy! Ale to byla asi jiná situace, že ...
- nemám za to, že v právním státě může zastupitel obce požadovat po řediteli školy konfrontaci učitele. Fakt ne!

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 20.05.2015 23:55

Zvídavý,
znáte ten paradox sledování zpráv na CNN z pásma Gazy? Co ve stejné zprávě vidí Palestinec a co Izraelec? Asi to není to samé...
Ano, konfrontace učitele je silné slovo, to se omlouvám, ale "konfrontovat" ho tj. popovídat si, požádat o vysvětlení za přítomnosti "svědka", nepovažuji - v našem otevřeném městě - za problém. Od čeho je samospráva? Abychom hledali důvody, proč něco nejde? A trpět obtěžování dívek? Víte, aniž bych nějak přeceňoval můj vliv a vliv téhle diskuse, může i tahle diskuse věci prospět - to asi souhlasíte, ne?
Co se týká školy, tak jsem nadále zdrženlivý v hodnocení a změnu nadále nepovažuji za zvládnutou, což je nyní už asi fakt. Ale na druhou stranu některé výkřiky, které se zde občas objeví, považuji za medvědí službu objektivní kritice.
To jak někdo zvládá kritiku je tak cenný zdroj informací o něm, že se ani nebudu víc rozepisovat.
A neuculoval jsem se - myslel jsem to vážně.
PS: nejvíc mi vadí dělení města na ty pro a ty proti (s vědomím, že většina je mlčící a neutrální, ale historie nás učí, že mlčící většina je pro historii irelevantní - viz Německo 20. a 30. let).
A informaci hodnotím hlavně podle jejího věcného obsahu, zdroj není tak určující, jak se na první pohled může zdát. Ale svůj vliv má - dá se ale nasadit filtr :-)

Re: Začátek školního roku
Autor: nemo (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 09:15

Jen v zájmu objektivity, v případě mého dítěte nešlo o sexuální obtěžování a patrně ani o stejného učitele. Šlo, z mého pohledu, o banální záležitost, kterou jsem se "starou gardou" řešil vždy rychle a bez problémů, ve vzájemné spolupráci. "Mladá krev" však vědoma si své současné nepostradatelnosti a tímto i nepostižitelnosti, zareagovala arogantně, bez snahy o řešení a výsledek jsem popsal výše. Ještě, že moje dítě letos na škole končí.
K sexuálnímu obtěžování jen toto - i dospělé ženy řeší podobnou situaci na pracovišti radši výpovědí, než aby podstoupily ponižující výslechy, dokazování a nechaly se ještě více traumatizovat. A teprve 13 - 14letá děcka to podle těch co požadují na rodičích akci, mají ustát? Tito lidé opět chtějí bezohledně na úkor dětí řešit důsledek, nikoliv prvotní příčinu. Prvotní příčina je nové vedení školy.

Re: Začátek školního roku
Autor: etický kodex učitele (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 10:21


Re: Začátek školního roku
Autor: etický kodex - zkráceně (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 10:30


Re: Začátek školního roku
Autor: vše je možné (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 10:43

Souhlasím s a.

Neúcta k rokům práce některých pedagogů je pobuřující. Nikdo při tom netvrdí, že byli vždy bezchybní. Nepohybujeme se tu v absolutních hodnotách, jelikož se jedná o velmi vysilující práci s lidmi!

Za poslední rok odešlo do důchodu několik učitelů, pokud na někoho zapomínám, tak se omlouvám! Např. paní Sklenářová a Němečková, kterým za jejich "cetiletou" práci pro školu z obce nikdo nepoděkoval. Chystají se další dvě... a z toho jen jedna byla již dříve rozhodnuta jít do důchodu, ostatní by klidně ještě pracovaly. Běžné je, že si školy takové mistry nechávají na zkrácený úvazek jako ty moudré s nadhledem, i jako záložníky pro případ nouze. Nejsou tahouny novinek, ale pomáhají mladým orientovat se a dodávají klid a jistotu. Jsou stabilní základnou, která udržuje rovnováhu.

Ale čemu se divíme. Je to celkový postoj našeho "vedení" města. Nezájem o kontinuitu a neúcta ke geniu loci. Letos slavil f.s. Pramínek pěkné výročí od vzniku a mimo jiné manželé Látalovi zde s dětmi a pro ně pracují 35 let! Jen kdo to s nimi prožil, ví, že dnešní mladí by se na to dávno vykvajzli, protože podmínky měli chabé. Máme jeden z nejlepších tanečních oborů v okolí a v jakých podmínkách? Nebýt Marcely a Ivana a jejich nezdolné vytrvalosti....Myslíte, že jim na oslavu, která proběhla v městském kult. sále přišel někdo poděkovat z obce? ? Ani noha!

Ale zpět k češtině. od června 14 do června 15 přišla škola o tyto češtináře, kteří byli opravdovými tahouny mateřštiny: Ráblová, Sklenářová, Němečková a nyní odchází další. To jsou 4, nahrazeni jsou prozatím dvěma a paní ředitelkou, která stále upozorňuje na své rigo z češtiny, které ovšem není aprobací a navíc tamti učili češtinu ve více třídách ona jen v jedné, takže vlastně jen dvěma. Podobné je to s matematikou, angličtinou, tedy páteřními předměty základního vzdělání.

Re: Začátek školního roku
Autor: mimoň (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 11:18

Ať se otevře jakékoliv téma, vše nakonec skončí u toho, že Kořínek je grázl, protože nezvolil stávající zástupkyně. Pořád a pořád dokola to samé.

Z tohoto fóra se stává celkem nudná ohraná písnička.

Re: Začátek školního roku
Autor: Tomáš Hlaváček (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 12:07

Byl jsem upozorněn, že si zde kdosi bere do svých anonymních úst mé jméno.

Pane Zvídavý, na toto fórum jsem si v zájmu zachování svého duševního zdraví už před dlouhou dobou zakázal chodit a ujišťuji Vás, že Vaše detektivní domněnka je zcela mimo mísu. Používání vykřičníků v textu není tak ojedinělé, jak si zřejmě myslíte (na rozdíl od "jest-li", když už tady vytahujete srovnání s texty paní Capkové).

Tomáš Hlaváček

Re: Začátek školního roku
Autor: Kikina (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 12:12

Jest-li (!!!) není vrahem zahradník tak kdo tedy (???).

Re: Začátek školního roku
Autor: noname (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 12:19

Jeden byl upozorněn: Dobrý den,kdosi neznámý mi poslal na tuto diskuzi odkaz.
Druhý též :Byl jsem upozorněn, že si zde kdosi bere do svých anonymních úst mé jméno.

Tato vlastnost se jmenuje: POKRYTEC či LICOMĚRNÍK.
Klidně to přiznejte že zde fórum čtete, jinak jste pro srandu (jako s tím betonovým sloupem atd.).

Re: Začátek školního roku
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 21.05.2015 13:47

hustý...

Re: Začátek školního roku
Autor: vše je možné (IP zapsáno)
Datum: 02.06.2015 12:33

Škola má nový web. Došlo na mnohé z toho, co jsme předvídali, viz výše. Byla odstřižena minulost školy, která umožňovala srovnání se současností.

Na novém webu je také kolonka Projekty, ovšem už v ní naleznete pouze projekt zřizovatele školy k výstavbě vstupu do školy. Dost hrubé nepochopení, slovo projekt totiž v školské praxi neznamená projekt výstavby, plány zřizovatele, ale mělo by znamenat dlouhodobě plánovanou a vyhodnocovanou výchovně vzdělávací činnost školy, kterou si tato sama navrhuje a řídí nad rámec povinností určených zákonem, případně celostátní, či mezinárodní projekty, do kterých se zapojuje.

Také zůstala kolonka dotazníková šetření, ovšem ta z minulých let tam budete hledat marně! Autoevaluace má totiž smysl pouze pokud máte srovnání s vývojem.....

Velmi tiše a nenápadně tam přeci jen něco přibylo. Návrh nových pravidel klasifikace. Přesně tento předložilo vedení školy v září pedagogům a ti ho neodsouhlasili a navrhli vedení školy o něm diskusi a dodali i podklady k úpravě. Následná diskuse se už nekonala a v nezměněné podobě je navržen znovu. Stejná "salámová" metoda je patrná i u školské rady, kde stále figuruje paní Ottomanská, která není členkou již 2 měsíce a nejsou stále zápisy z posledních dvou jednání. Tyto dvě zdánlivě nesouvisející záležitosti mají však přímou souvislost. Nový klasifikační řád musí ŠR schválit. Bude ho schvalovat ještě letos? Byla s ním již obeznámena? Nebo ho bude schvalovat až nová ŠR, která ještě ale není zvolena a tudíž by na to došlo až někdy v průběhu školního roku a do té doby bude platit ten starý... Zdánlivá pitomost, ale pro děti i učitele je dost důležité vědět podle jakých kritérií hodnotí a jsou hodnoceni.

Re: Začátek školního roku
Autor: Lucie Janášová (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 07:57

Máte pravdu, web je nepřehledný, ale nejvíc mi chybí panoramatická fotografie naší školy -asi sentiment.
Slovo "projekt" také chápu spíše jako činnost, kterou se škola zabývá, či kterou má v plánu se zabývat v rámci výuky.
Zápisy z jednáních jsou dle mého názoru schválně nezveřejňovány. Pokud vím, tak totiž na předposledním jednání chyběly pouze dva hlasy k odvolání paní ředitelky.
Stížnostem rodičů na sexistické poznámky pana učitele na přírodopis se paní ředitelka brání- prý by to neudělal. Rodiče již podali na zmíněného trestní oznámení.
Stále nám píše a volá spoustu rodičů s různými reakcemi i na náš článek v IL. Naposledy mě zaujal email paní, která je již v důchodu, ale je to bývalá ředitelka pražské školy. Ta píše, jak se paní ředitelka místo konkrétních odpovědí chlubí, čeho všeho je autorkou, ale nikde nepíše "mám ráda děti".
Je v tom velký kus pravdy.
Včera mi přišla zpráva, že dnes je Pod Lípou od 17 hodin sraz lidí, kteří mají nějaký problém se školou. Že by další skupina rodičů toho už měla dost? Rozhodně se jdu podívat.

Re: Začátek školního roku
Autor: nemo (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 09:29

Dobrý den, ten sraz je v nekuřáckém salonku ? A může přijít kdokoli z ulice?
Školy mám plné zuby !!! Děkuji za odpověď.

Re: Začátek školního roku
Autor: Nezávislý (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 11:12

Nové stránky jsou hrozné s faktickými i pravopisnými chybami - prostě vizitka současného vedení školy. Je škoda, kam naši školu tato patra přivedla a asi ještě přivede, pokud jim to vedení města ("slavný pan starosta") dovolí.
Je mi líto dětí, rodičů, ale také pedagogického sboru - ten se rozpadá.

Re: Začátek školního roku
Autor: Lucie Janášová (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 11:42

O tom, kdo smí přijít či ne nepadla ani zmínka, ale každý názor -dobrý názor. Je zapotřebí i objektivity. Sraz je v salonku.
L.J.

Re: Začátek školního roku
Autor: to je síla! (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 22:11


Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 22:37

Dnes jsem měl možnost přečíst si "sbírku" sexistických poznámek pana učitele Drahoty k žákům ZŠ, kterou mi daly k nahlédnutí maminky dětí, jimž tyto poznámky byly určeny. Myslím, že celou věc může vyřešit jenom okamžitý vyhazov.
M.S.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (03.06.2015 22:39)

Re: Začátek školního roku
Autor: Cernosicak (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 22:56

Co cekate, kdyz mesto ridi buzny z vraze. Zvolili jste si je...

Re: Začátek školního roku
Autor: JS (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 23:37

Dobrý večer,

vím, že budu zcela osamocen, ale i tak - můj syn navštěvuje hodiny přírodopisu s tímto panem učitelem a nedá na něj dopustit. Spíše mám pocit, že s ním soucítí za to, jak se k panu učiteli někteří spolužáci chovají. Je pravděpodobné, že některé výroky jsou opravdu nevhodné. Osobně mám za to, že mohou vyplývat jak ze situace ve třídě, tak z nezkušenosti pana učitele jednat s mnohočetnou skupinou relativně mladých dětí, objevujících nastupující dospělost.

Myslím si, že velká většina problémů v naší obci je spojena se snahou o sebeprosazení, resp. o prosazení našich individuálních názorů. Proto si volíme zastupitele, kteří se nezříkají v konkrétních situacích a jednotlivostech aktivně zasahovat do činnosti institucí, namísto aby svou činností vytvářeli podmínky pro jejich správné fungování. Exemplárním příkladem byla paní Gottelová, která se z mně nepochopitelných důvodů dodnes těší skvělému renomé, a s ní spojené hnutí Věci černošické, dnes už se zřejmě za jednoho z 21 "ombudsmanů z lidu" považuje i pan Špetlák.

Dnešní problémy školy jsou podle mého názoru zřejmým důsledkem vyštvání ředitele Mouchy. K tomu, jak to vypadá v naší škole dnes, jsem silně kritický. Přesto si myslím, že by našim dětem prospělo, pokud bychom respektovali skutečnost, že kvalita výuky je přímo spjata s postavením učitele. Za současné situace jsem toho názoru, že se naší škole každý racionálně uvažující učitel vyhne, nebo z ní odejde tak rychle, jak to jen půjde. Těm rodičům, kterým jde o úroveň vzdělání jejich dětí, bohužel také nic jiného nezbývá.

Re: Začátek školního roku
Autor: Vše je možné (IP zapsáno)
Datum: 03.06.2015 23:41

Podle textu na blogu pana učitele je jednoznačně patrné, že je již nejméně rok sexuálně frustrovaný. Frustraci jakéhokoliv charakteru jde kompenzovat a učitel by to měl umět.

Další otázkou je, zda nejde o nějaký hlubší problém, protože některé jeho výroky na blogu i před žáky by mohly také znamenat něco mnohem problematičtějšího, při nejmenším neschopnost se ovládat, což by měla být základní dovednost osobnosti učitele. Tady již nejde o ojedinělé uklouznutí.

Dokud nebude celá situace objasněna, neměl by dále pracovat s dětmi.

Není nic jednodužšího, než pro začátek učiteli, který nastoupil letos, má tedy jistě smlouvu na dobu určitou, smlouvu neprodloužit a poslat ho na předčasnou dovolenou 14 dní před koncem.....

Následně je rozhodně třeba celou věc důsledně prošetřit, ale je jasné, že už samotná vyjádření na blogu se moc neslučují s kodexem učitele, který tu kdosi vyvěsil dříve!

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2015 00:28

JS, souhlasím, že je složité rozlišit, kdy je téma prostředkem pro zviditelnění se a kdy je zviditelnění se prostředkem pro upozornění na téma - chce to čas a bedlivé pozorování :-) - v tom je spíš problém (nejen) v naší obci. Obecně je styk s politiky minimální a odehrává se zejména PR způsobem. Je (volby a preference) to spíš hra nahodilosti a nakonec docela funguje. Ombudsmanem z lidu se tedy necítím a hlavně tomu termínu nerozumím. Že komentuji některé věci, ze mě snad nedělá někoho, kdo se považuje ombudsmana? To mám jako zastupitel být mlčící člen sboru? Není lepší spíš názory a postoje vyjádřit - být čitelný? Ombudsman z lidu, hmm, zamyslím se :-) Ale jsme v opozici a nemyslím si, že je chyba zvyšovat ostražitost koalice :-) Pro občana je nejhorší jednotná fronta plácající se po ramenou. Jinak díky za zpětnou vazbu a uznávám, že můžu takto podivně působit, to je ale riziko podnikání - občas být za vola :-) Ale nakonec proč ne - jde asi o to vnímat prostředí spíš než přeceňovat svůj bystrý úsudek :-)

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2015 00:46

JS:
Postavení učitelů, jejich autoritu a schopnost vytvářet školu, která měla kvalitní renomé jsme na naší škole systematicky zadupali do země. Vzpomínáte si na články o hysterických učitelkách, vzpomínáte si na to, jak jsme se bez mrknutí oka a dokonce "rádi" zbavili pedagogů, kteří vychovali několik generací našich dětí? Vzpomínáte na učitele, co odešli jinam, protože jim bylo vedením školy suše řečeno, že pokud se jim na škole nelíbí, tak ať jdou? Co chcete dnes respektovat? Kariéru paní ředitelky? Frustrace pana Drahoty? Aroganci pana zástupce? Zmatky ve výuce? Ne, našim dětem by prospělo, kdyby je učily autority, pedagogický sbor, který má názor a vedení školy, které je schopné ho reflektovat.
M.S.
P.S.: Dnes mi bylo fakt trapně.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (04.06.2015 00:47)

Re: Začátek školního roku
Autor: Kubín Petr (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2015 04:07

Michale.
já především za trapnost považuji, projev snaživce, který se důsledně vyhýbá vlastní reflexí, pouští se jen do účelového hodnocení druhých. Bohužel, není nikterak nová skutečnost.
PK

Re: Začátek školního roku
Autor: Vše je možné (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2015 05:54

Pane Kubíne, rozumím tomu dobře, že považujete názory pana Strejčka za účelové? Můžete mi prosím vysvětlit jakému účelu podle Vás tedy mají sloužit?

Pane Strejčku, jediný účel, který ve Vaší otevřenosti čtu, je snaha podívat se pravdě do očí.

Jedině tak se totiž dá zastavit to, co se ve škole děje. Nutně pak musí začít odpovědnost vzlínat směrem vzhůru.

Re: Začátek školního roku
Autor: JS (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2015 07:02

Dobré ráno,

jen v krátkosti odpověď pro pana Špetláka a pana Strejčka.

Pane Špetláku, jediné, co jsem měl na mysli, je, že zastupitel nemá být jakýmsi zprostředkovatelem mezi školou a rodiči, jak jste tu nedávno nabízel. To je případ, kdy mám vůči Vašemu postupu výhrady, jinak Vaši činnost vítám.

Pane Strejčku, pokusím se to napsat jinak. Za problém považuji postavení učitele ve společnosti. V Černošicích to byl velký problém vždy, pokud jsou moje informace pravdivé, pak pan ředitel Moucha tlaky na učitele nejspíš dokázal relativně utlumit. Ani tenkrát to nebyla velká sláva, dnes je to nejspíš mnohem, mnohem horší. Články o hysterických učitelkách jsou projevem tohoto tlaku, odchody zkušených učitelů s největší pravděpodobností jeho důsledkem.

Obecně pak varuji před tím, abychom si navykli kolektivně odsuzovat někoho třetího. Děsím se případů, kdy se vytvoří atmosféra provinění a někdo je vylučován na okraj společnosti. Tak, jako se to už v Černošicích začíná dít. Příkladem téhle ostrakizace jsou reakce koaličních zastupitelů na příspěvky opozičních v Informačních listech. Přitom se většinou jedná jen o chvályhodný podnět k zamyšlení, přesto je reakce podrážděná až odsuzující. Není nesnadné vytvořit atmosféru, že například opoziční politik (učitel, prodavač, řidič autobusu, soused) je darebák. Zkráceně: Jan Neruda - Přivedla žebráka na mizinu.

Co se týká pana Drahoty, nechci se k tomu moc vyjadřovat. V hodinách nesedím, moje informace jsou jen zprostředkované. I proto bych si nikdy nedovolil se o něm veřejně vyjadřovat. Jen si dokáži představit, jak obtížné musí být pro mladého člověka, pokud na něj děti z lavice pokřikují urážky a provokují ho. A mohou si to dovolit třeba i proto, že v některých školách je silnější postavení dítěte, než učitele. Možná je to správně, o to se přít nechci, jen si myslím, že to ovlivňuje výuku.

Re: Začátek školního roku
Autor: Vše je možné (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2015 08:06

S JS v zásadě souhlasím. Popsání situace není odsudek, vznesení otázky, upozornění na problém, vyřčení pochybnosti a vyjádření názoru, nic z toho by nemělo být vnímáno jako osobní útok a neměl by tomu kdokoliv připisovat další významy, či postranní úmysly.

Na druhou stranu jsou asi věci, kterým je třeba dát razantní stopku. Pro mne je to situace s panem Drahotou. Dokonce i věřím, že pro svůj obor je nadšený a dokáže jím např. Vašeho syna zaujmout. Z pohledu ped. psychologie je to však jen jedna z mnoha složek osobnosti učitele. Do přečtení článku pana učitele na blogu, který je rok starý, bylo možné domnívat se, že jeho výroky jsou nešťastnou obranou proti provokaci. Výroky v blogu jsou však spíš veřejným voláním člověka, který si již uvědomuje, že má se svým sexuálním puzením problém.

Je však pravda, že kdyby byla atmosféra ve škole jiná, situace se nemusela takhle vyhrotit. Žáci by provokovali méně (adolescenti prostě provokují, to je fakt)a učitel by měl více klidu pracovat na svých reakcích.

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 04.06.2015 08:23

Petře Kubíne, přál bych ti absolvovat alespoň jedno setkání s učiteli, nebo to včerejší s rodiči. Někdy to zkus, možná by ses divil, co považuješ za trapnost. Nechci se s tebou hádat, dávno jsem ti odpustil, ale vzpomeň si, co ty sám jsi předváděl před pěti lety.
M.S.

Jdi na stránku: PředchozíPrvní...2526272829303132333435...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 30 z 46


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.