cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí1234567891011...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 2 z 25
Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Mel jste pravdu, ja ne! (IP zapsáno)
Datum: 08.06.2007 20:53

Yes yes yes, yawning smiley)

Ano pane Vodicka. Vy mate totalne pravdu a ne ja!

Presto by bylo hezke aby pri nejakem velice vaznem rozhodnuti byl lid zucasten. Samozrejme kdyz je strela 10 minutes od hlavniho mesta a nebo uz je videt s Petrina, tak neni na to cas. Od toho mame presidenty, generaly a podobne naskrobene pany. Navice by lid stejne asi nebyl proti sestreleni tohoto problemu. Mozna jen par masochositu by oponovalo, ale ono se vzdycky par blaznu v kazde spolecnosti najde.

Kdyz jde o rozdeleni republiky, tak referendum by myslim bylo na miste. Kdyz jde o radar, tak ano, referendum bych nemelo podle prava byt, ale alespon bych se to snazil dukladne narodu vysvetlit a tu ideu narodu prodat. Mozna ze se to deje, nevim, ale jestli 70% je proti, tak ne moc efectivne.

70% je hodne.


Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Jindra Vodička (IP zapsáno)
Datum: 09.06.2007 00:48

Pane Ludvíku,
ještě bych si dovolil doplnit, proč by se o bezpečnostních otázkách nemělo rozhodovat v referendu i z lapidárnějších důvodů. Jedná se o kombinaci čistě technického rozhodování s politickým.

Technického po stránce, jakými prostředky má být naše obrana a bezpečnost zajišťována - tedy rozhodování a posudky armádních expertů. Politického po stránce veřejné a politické kontroly armády a na základě odborných dat a bezpečnostního vyhodnocení situace a spojeneckých závazků a záruk rozhodování o směřování politiky naší bezpečnosti.

Myslím, že na základě výše řečeného je nabíledni otázka, jestli je možné, aby veřejnost - při vší úctě a respektu k veřejnému mínění a schopnostem každého občana dostatečně zodpovědně a kvalifikovaně vyhodonotit bezpečnostní data a situaci - rozhodla o volbě prostředků a směru naší obranné politiky? Já si myslím, že to není možné. Ne že bychom toho jako občané nebyli schopni, ale není to podle mého přesvědčení možné tak, abychom se vyvarovali důsledků případného špatného rozhodnutí, které by mohly být v budoucnu vzhledem k této oblasti fatální.

A dám Vám příklady. Tisíckrát může být znalci a odborníky řečeno, že radar - což potvrdili i poslanci z řad levicové opoziční sociální demokracie po své návštěvě v parlamentní delegaci na Marshallových ostrovech - nemá žádné škodlivé účinky na životní prostředí a lidi ve svém okolí. A přesto pánové Tamáš a Májíček, pro vysvětlenou 2 hlavní organizátoři protestů proti radarové základně, zarputile veřejně lžou, že takové důsledky má - bez ověřených exaktně získaných informací. Tisíckrát se naši armádní představitelé na základě technických analýz celého systému zaručí, že jsou polské rakety a náš radar schopny ochránit naše území a Evropu, a přesto budou tito a někteří další odpůrci zarytě tvrdit, že ochrání jen USA - ovšem to by byla kolosální blamáž a podvod století i vůči celému NATO, které v Rize zatím nezávazně deklarovalo připravenost podílet se do budoucnosti na tomto systému, tedy všech evropských spojenců. To snad každý soudný člověk v tom momentě vidí, že se jedná o nestydatou a zlou lež. A tak bych mohl dále pokračovat.

Nicméně nebezpečí tkví v tom, že pakliže by tito lidé zvládli svoji negativní přesvědčovací kampaň lépe než vláda, a to by za pomoci již bohužel tradičního evropského antiamericky nakloněného veřejného mínění přiznejme si v současnosti nebylo tak nepravděpodobné, dopadlo by referendum velice pravděpodobně proti, i když budou preference pro radar zvolna stoupat a stoupají - ale nestoupají dostatečně rychle. A hlediska naší bezpečnosti je pak takové krátkozraké a na lžích postavené rozhodnutí téměř nezvratné. A to by snad bylo správné a spravedlivé a dlouhodobě zodpovědné rozhodnutí? Má se o bezpečnosti rozhodovat jako na trhu - kdo je víc slyšet, kdo víc křičí, kdo víc a přesvědčivěji lže, ten vyhraje. A to si myslím, že ne.

Pakliže by zde alespoň byla nějaká relevantní evropská obranná varianta v dohledné době nebo aspoň v pokročilém stádiu vývoje, pak samozřejmě referendum ano - to by bylo nedemokratické veřejnosti právo rozhodnout nezprostředkovaně odpírat, jestli chceme tu nebo tu variantu zabezpečení obrany. Ale nic takového ny vybranou nemáme. A není divu, když Evropa celá desetiletí vynakládá na armádu a technologický vývoj řádově poloviční a nižší (vyjádřeno v podílu k HDP) prostředky než USA - přece každá jiná cesta než vyvážená spojenecká kooperace s USA je pro Evropu bez navýšení vlastních zbrojních výdajů dlouhodobě cesta do pekel.

Poslední otázkou zůstává evropský antiamerikanismus (a také související antisemitismus a nevstřícnost k izraelskému státu), na kterou - především kde se stále bere a z čeho je živen - Vám neumím bohužel dost dobře odpovědět, mohu Vám jen sdělit svoje subjektivní pocity a dojmy a svoje osobní přesvědčení. Nevím, proč mnozí inteligentní lidé jsou schopni tolik nenávidět Ameriku, když tam zpravidla nikdy ani nebyli? Proč evropská inteligence Amerikou tolik opovrhuje? Proč mezi spolužáky - vysokoškoláky, kterým jsem i já, je doslova módní trend se strefovat do USA, a to tam drtivá většina z nás, včetně mě, nikdy nebyla? Jenže já se Americe neposmívám a nemám taky proč, jen abych se připojil k nějakému hloupému módnímu trendu. A je jedno, jestli vládnou demokraté nebo republikáni - určitá část evropských levicových intelektuálů, také se omlouvám za tu nálepku, bude spolehlivě dštít síru proti Americe dál a dál. V případě těchto lidí to nebude mít žádnou spojitost s Irákem, pro ně jsou Irák a Bush pouhými, i když přiznejme si především v poslední době vhodnými záminkami k šíření nenávistné propagandy proti Spojeným Státům. A přesto se vsadím, že to, že mám v této věci pravdu, se u nás uvidí na odporu těchto lidí k radaru i v momentu, co usedne do Bílého domu paní Hillary nebo pan Obama - ostatně i demokraté podle dostupných zpráv v ČR podporují systém protiraketové obrany. Tito lidé totiž tuto svoji nenávist k USA šířili před 11/9 i po něm, před Irákem a budou nenávidět i po něm. Ale věřím, že u podstatné části těch ostatních se jejich postoj změní - s největší pravděpodobností zvítězí v příštích volbách demokraté a to by mělo být tím impulsem k obnovení vzájemných vztahů. A ti, o nichž jsem mluvil a kteří se dnes schovávají za odpor k Bushovi, si spolehlivě najdou novou záminku - já jen doufám, že jich nebude víc než těch ostatních.

Poslední věc, co mě vážně fascinuje, je to, že někteří socialističtí politici - u nás například pan Zaorálek - uznávají a berou za hodnověrnější a vážnější vyjádření a "mírumilovné a mírotvorné" projevy lidí jako Kim Čong Ila nebo Ahmadínežáda. A na druhou stranu se dívají skrz prsty ať chceme nebo ne na demokraticky zvolené republikánské politiky USA.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Jindra Vodička (09.06.2007 00:57)

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Pane JIndro (IP zapsáno)
Datum: 09.06.2007 07:21

Dik za dlouhy a dobry prispevek. Hodne dobreho tam. Abych vam mohl odpovedet, tak bych musil si s vami sednout tak na 3 kafe pomalu pite, coz doufam ze se stane.

Jedna vec mozna vas trochu mate na me je fact ze kazdy american, a ja jsem mozna vice zaryty american nez prumer, bude v miru velice neduverovat Federalu, vlade a jakekoliv autorite a bude vse kritizovat a bat se aby nahodou nebyli jeho osobni svobody & prava jen malinko priskripnuty. Bude take velice neverit Congresu, policii, vojsku a treba i mistnim hasicum. Cemu se v Evrope rika STAT a evropanum vyjadruje autoritu, to v USA je vec do neznama a kdyz tak se musi podezirat ve vsem.

V pripade ze vznikne nejaka krize neb dokonce valka, vsichni se semknou okolo vlajky a presidenta a jde se na to. Hloubka teto vlasnosti se neda dost v Evrope vysvetlit. USA je velice trpeliva zeme, dobre to mysli, je malinko naivni a hodne snese. Trochu jako sedlak.

Kdyz ale nekdo by ji vazne napadnul, Iraq, 9/11 a podobne neni sedlaky brano vazne, tak v dnesni dobe by US president musil z te zeme udelat novou morskou zatoku, jinak by to asi hodne spatne s nim a jeho stranou dopadlo.

Japonsky general ktery pred druhou svetovou studoval v USA, po Pearl Harbor rekl "You woke the sleeping giant" (Probudili jste spiciho obra), a mel pravdu.

Pan Ker je ted na tom spatne, nebot nema vysledky a udelal hodne zbytecnych chyb. To narod tady nema rad.

Evropsky protiamericanismus je myslim smesice zavisti, nastvanosti ze vsechna slava a moc jiz neni v Evrope a take trochu snobismu. Kdyz reknu ze Vena je nesecteli a hloupy, rikam vlastne ze ja jsem secteli a chytry. To jiste dela lidem dobre.


Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Jindra Vodička (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 01:27

Pane Ludvíku,

budete-li v létě ve Vonoklasech, určitě bych rád zašel na tu pomalu pitou kávu a popovídal si s Vámi nejen o US. Můj email je jindra.vodicka@seznam.cz.

Mějte se pěkně. JV

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Jiste jich hodne trpi zizni (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 01:35

OK. Kavu.

Ono na pivo by tam jit stejne neslo, nebot hospoda je pry zavrena. To musi byt pro hodne muzu, Vonoklasaku, jeden z jejich nejkrusnejsich obdobi jejich zivota. Snad horsi nez komunismus. Tod jakysi ocistec na zemi.

:0)

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Perla v srdci Evropy (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 17:01

Tak tu byl u me ted par dni budouci Cesky pravnik (na svuj vek, asi 22 let, VELICE inteligentni, secteli, se svetovym prehledem a tak) ktery cestuje po USA. Ja samozrejme jsem toho vyuzil a ptal jsem se co si mladez mysli o USA, komunistech, radaru, stare nebo starnouci Ceske generaci, Nemecku, SSSR, platech, korupci, Ceskem soudnictvi, budoucnosti a vseobecnem stavu a naladach lidu.

Kdybych to mel schrnout, tak muj dojem je ze CSR budoucnost je velice positivni. Pisi budoucnost, neb me on sam rekl a ja v to sam verim ze velika cast lidi pres asi tak dnes 45 let starych je nenapravitelne zakorenena v minulosti a nema moc prehled co se deje ve svete a nerozumi tomu. Az tato vrstva lidi pujde do penze a nebo lepe zacne vymirat, moc se bude vice a vice dostavat do rukouch lidi, neposkvnenych komunismem, jako je on, a Cechy zase budou znovu perla v srdci Evropy


Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 17:43

Tak pane Ludvíku, teď se musím ohradit. Chtěla jsem se ozvat ještě jednou ohledně těch radarů, ale vlastně bych se opakovala, takže jsem to neposlala.

Ano, máte pravdu, jsme "poskvrněni" komunismem. Mnozí ani netuší, jak moc. Ale ne v tom smyslu, jak to naznačujete Vy!!!!! Alespoň většina ne. Máme to nešťastné dědictví pod kůží. Na druhou stranu je to zkušenost, kterou Vy, který jste od mládí pryč, nemůžete nikdy ocenit. Je to zkušenost ve smyslu ostražitosti. Tedy moc bych si přála, aby tomu tak bylo. Je to zkušenost v tom smyslu, že to, co mnozí po válečných zkušenostech možná kdysi vnímali jako jakési východisko, to se ukázalo jako holý nesmysl. Vy houby víte, jaké to je, nést to břemeno životem. Já to zažila. Se vším všudy. Nezažila jsem sice léta padesátá, ale zažila jsem léta sedmdesátá. Moji rodiče na to obrovské zklamání a frustraci po srpnu 1968 zemřeli. Je v nás jakýsi postkomunistický syndrom. Na druhou stranu, možná že ta šílená zkušenost je to paradoxně k něčemu dobrá.

Co bych si ale moc přála, je to, aby tenhle národ už konečně jednou zvedl hlavu a podíval se hrdě i na ty ostatní. Nejsme ani horší ani lepší než ostatní země. Máme svoje pozitiva i negativa.

Promiňte mi to, ale z Vašich příspěvků občas zavání jakési pohrdání touhle zemí. Když jsem Vás před časem vyzývala, abyste přispěl svými zámořskými názory do téhle diskuse, myslela jsem to i v tom smyslu, abyste se občas i Vy, tam daleko v Americe, měl možnost podívat na naše názory a začal o nich uvažovat.

Ano, naše generace (čtyřicátníků a víceletých) je na tom bita. V době, kdy jsme byli mladí a plní síly, tak jsme zažívali komunistickou šeď. Málokdo měl tu možnost se vůbec někam podívat. Dnes, kdy ta možnost je, tak živíme rodiny a snažíme se svým dětem umožnit to, aby se někam podívaly. Aby měly srovnání. A věřte, pro většinu lidí není jednoduché na to vydělat. Doháníme jazykový handicap, protože když jsme byli mladí, tak jazyky nefrčely a teď už na to nezbývá tolik času a sil. Mnohé naše děti dnes hovoří anglicky či jiným jazykem tak, jak my už nikdy hovořit nebudeme. Vědí toho v mladém věku mnohem více, než jsme my vůbec tušili.

Ale přesto si nemyslím totéž, co Vy. Nelze házet všechny problémy jen na mladé a myslet si, že ti to všechno za nás vyřeší. Je to o nás všech. O mladých, středních i starších. Každý, i když neprocestoval celý svět, má jiným co dát, byť by to byla jen jeho vlastní osobní zkušenost.

A nemyslete si, i když jsme třeba mnozí neprocestovali celý svět, tomu, co se děje ve světě, možná rozumíme mnohem více, než mnozí lidé v Americe!!!!!

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzilo (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 19:13

Ani nevite jak moc vam davam za pravdu. Co pisete ve vasem prizpevku zni velice pravdive me.

Mam ale jednu vyhradu. Pisete ze "ale z Vašich příspěvků občas zavání jakési pohrdání touhle zemí". Vim ze se strasne pletete, nebot vim co si myslim.

Toto zavaneni je asi zpusobeno vseobecnym a jiste mylnym postavenim hodne americanu sdili. Da se vyjadrit asi takto.

"My jsme hodni, stedri a vse nejlepe vime. Nevytahujeme se s tim, neb to je vec prirozena a nam od Boha dana. Mame poslani od nej vam pomoci. Proto prichazime vam poradit nebot vas zivot je zivot v omylu. Nas system je nejlepsi a proto vas chceme presvedvit ho adaptovat, vzdyt my chceme to nej pro vas"

Ted jak to po sobe ctu tak si plne uvedomuji naivitu toho, ale co se da delat s realitou. Takto hodne sedlaku mysli, a sedlaci maji dost silu v politice.

Ja sam jsem s velike casti Evropan, tak snad moc casto sezpadavam do tohoto co jsem prave napsal a moc neprijemne nezavanim.

Kdyz ale zijete 40 let s kurakem, tak i z vas jsou trochu citi Sparty.

yawning smiley)

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Sparty (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 19:20

Tak me prosim trochu tolerujte. Jsem hodny, stedry, naivni a chci to nej pro vas.

yawning smiley)

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 19:27

No jo. Co je nejlepší pro jednoho, nemusí být tím nejlepším pro druhého (tchuj, to je moudro :-) ).

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Ludvik (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 20:02

Prave, v tom je ta US naivita.

Jako na priklad jedna zena jeden muz neni to nej pro muslimske muze.

Ja ale bych to jiste toleroval, kdyz by tech zen nebylo vice nez 12.
yawning smiley)

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Zeny (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 20:07

Jiz i 20 zen by se mohlo vycuknout z kontroly.

Jednak by v dome bylo moc kriku a pak by clovek musil kupovat lodicky a nausnice v kontejnerech primo z tovarny. Nemluve o te hromade deti ktere by delali nepristojny zmatek.


Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 20:13

No někde u Eskymáků je to zase, tuším, tak, že jedna žena může mít více mužů. To by taky nebylo od věci - jeden na vaření, jeden na peníze (na ty by jich mohlo být i více :-))), jeden na sekání trávy (vlastně té u Eskymáků asi tolik nemají :-) ), jeden na výchovu dětí, jeden na...... (raději to nebudu rozebírat) :-) mrk. U nás to musí všechno zastat jen ten jeden, ale o ženách vlastně platí totéž. Takže si nemají co vyčítat :-))))

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: raději to budu rozebírat je to fun (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 20:19

No tak na TO by prave melo byt muzu vice.

Zacinam premyslet se nechat necham zmenit na zenu a dam se k eskimakum a budu dohlizet na stavbu iglu, a aby se moji eskimacky muzove neporvali o nadchazejici noc v moji posteli. Nikdy ne vice nez dva by nemeli vlest pod kuzi z tulenu. Maji vubec postele?

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 12.06.2007 20:50

Teda pane Ludvíku, Vy jste ale pěknej hambář :-)))).

No to já nevím, jestli mají postele, já tam nikdy nebyla, já to vím jen z doslechu. A kdoví, jestli to třeba nebylo jen zbožné přání vypravěčky. To víte, pro nás Středoevropanky je Eskymácko moc daleko, tam se hned tak některá nepodívá. A taky je tam zima... :-))))

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Manzekla stoji $2.80 (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 02:02

No take je mezi eskimaky slusnost kdyz prijde host, myslim muz host, tak mu na noc pujcit manzelku. To myslim je vynikajici zvyk.

Zena se ma dobre, host se ma dobre a manzel take. Manzel ma totiz alespon na chvili pokoj od ni.

Ja na navsteve u eskimaku nebyl, skoda, ale byl jsem hostem u nepalcu. Tam je (bylo okolo roku 1979) zakonem ustanoveno ze kdyz host chce manzelku tak musi manzelovy dat $2.80 za 1/2 noce. On pak ze slusnosti a proto ze ji miluje ji da polovinu ($1.40).

Ludvik




Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Chytrej (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 09:54

Milí Ludviku,u nás byl zas na návštěvě pán okolo padesáti z velké země za mořem.A protože byl vzdělaný a moudrý tak nás také zajímalo co si myslí Amíci o radaru,Bušovi,Iráku atd.
Dozvěděli jsme se,že Amíky zajímá hlavně levný benzín do auta,trvalá práce, a levné jídlo.No minulostí poznamenaný nejsou.Čau

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Brazilie? (IP zapsáno)
Datum: 13.06.2007 17:47

Za predpokladu ze nebyl z Brazilie, tak asi byl z USA.
yawning smiley)

Co pisete zni dost pravdive.

Jak jsem psal jiz drive, Iraq je u sedlaku jen mala vec a zkutecne cena benzinu, hambacu a prace je dulezitejsi.

Presto vzdela osoba (mozna nesedlak) by se take mela zajimat o to co se deje z USA, jak se aplikuje konstituce a kdo bude dalsi presa, neb na tom zalezi take kolik budou stat hambace za 10 let treba. Nebo jestli neprijedou Mexikani a nebude dalsi Alamo.

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Homolka operuje srdce (IP zapsáno)
Datum: 16.06.2007 04:17

Toto jsem zahledl:

:The da Vinci system, developed in the US, allows the operation to be carried out through a much smaller incision, in theory improving recovery time."

No, to Homolka zrovna koupila a spustila.

Nevim co pan Meles by delal kdyby mu srdicko zacnulo haprovat.

Veril by vyrobku z hrozne USA?

Podporil by hnusnym kapitalistum, kteri jen muci lidi od rana do vecera, jejich business?

Jel by radsi do Ruska? Tam maji jiste par nozu, mozna i dratev na zasiti rezu. Aspirin by sel si tan asi propasovat na operaci.

Nebo by se prestal rozcilovat na USA a srdce by se zklidnilo je-li rozcilene.

yawning smiley)

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Californie je Blbcofornie (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2007 18:14

Ve Vonoklasech jsem cetl zajimavy prispevek od pani Dobromili:

“Resite nesmysly a nemuzete skousnout,ze i ve Vonoklasech se najdou lide,kteri to maji v hlave srovnane a vy to nejste(tim myslim:p.Ludvik,mimochodem Californie by se mela jmenovat Blbcofornie a vite proc?Protoze vsichni blbci smeruji do Californie a to tedy odpovida)”

Verim ze pani Dobromila je jiste velice vzdelana osoba ktera muze delat takoveto sveta znale uzavery a ze v Kalifonii byla urcite nekolikrate. Presto ale si nejsem jist jestli poznala osobne dost lidi na universitach a v industrii aby mohla toto napsat.

Jiste ji, kdyz sama studovala, na universite v kursu statistiky varovali pred spolehanim se na pocetne malym vzorkem.


Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Okna a Bill Brana (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2007 20:33

Dobry clanek o Microsoftu:

[technet.idnes.cz]

No ja tam na tom campusu nikdy nebyl, ale vipada to jako Si Valley akorak zelenejsi.


Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Chytrej (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2007 22:03

AMIK Z CALIFORNIE
Ja jsem neřek že meho Amíka zajima benzin ,jídlo a jeho práce.Ale on má pocit že pro většinu Amíků je toto nad radary.Irák a světový mír.Tak milý Ludvíku možná skus proškolit také na východní polokouly.My tady jsme prostčí a na všechno hned skočíme.

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Pane Chytry (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 01:52

Uplne vasi poznamce nerozumim. Souhlasim ze prace benzin a jidlo je dulezitejsi nez nejaka vzdalena a mala valka.

Nevim presne co znamena "Tak milý Ludvíku možná skus proškolit také na východní polokouly.My tady jsme prostčí a na všechno hned skočíme."

Kde je pro vas "tady"?

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 09:01

ŽÁDNÁ VÁLKA NENÍ MALÁ, POKUD V NÍ UMÍRAJÍ NEVINNÍ LIDÉ!!!!!!!!!!!! A NAVÍC, Z MALÉ VÁLKŸ MŮŽE BÝT I VELKÁ!!!

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Jindra Vodička (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 11:48

Paní Enzilo,

prosím neberte nic ve zlém, ale sousloví o malé válce je takovým obecným klišé. Na světě je v současné době 19 válek a ohnisek napětí, přesto předpokládám, že každému z nás diskutujících na tomto fóru - včetně mě - by dělalo problém vyjmenovat 5 takových míst.

Před rokem jsem viděl vynikající film Hotel Rwanda a zapamatoval jsem si jednu trefnou poznámku, kterou budu volně citovat: "Lidé na Západě večeří a sledují večerní zprávy, vidí ty strašné masakry ve Rwandě, zhrozí se nad nimi, říkají si, jaké hrozné věci se to dějí, že tohle nesmí už dále pokračovat, reportáž končí, přicházejí další zprávy, lidé odvracejí zrak od televize a pokračují ve večeři."

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: GIB (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 11:54

Jindro, ted jeste pro uplnost napiste, co delaji lide na vychode.

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 12:08

Ahoj Jindro,
promiň, že Ti tykám, za čas pochopíš proč :-).

Takže krátce. Ty dvě věty jsem nenapsala jako "obecné klišé", ale byl to výkřik rozhořčení nad výrokem pana Ludvíka. Protože v historii se, myslím, už mnohokrát stalo, že z malého téměř sousedského konfliktu vznikl konflikt mnohem většího rozměru.

To, co píšeš, v tom máš vcelku pravdu. Lidé dnes ty konflikty na světě vnímají jako něco, co se jich vlastně netýká. Vidí to v televizi, čtou o tom v novinách či na netu a vlastně to berou jako takovou "samozřejmost" či dokonce "zábavu" (zní to hrozně, ale myslím to jako jakési přirovnání).
A vůbec si neuvědomují, že při dnešní globalizaci je jakýkoli malý konflikt na světě i jejich konfliktem. Protože dřív nebo později se jich může dotknout osobně (různým způsobem).

Před druhou světovou válkou si možná také lidé v Anglii či v Americe vůbec nepřipouštěli, že když je postižena jedna či dvě země uprostřed Evropy, že se jich to za krátký čas bude týkat také osobně. A o tom to vlastně všechno je.

Když po 11. září říkali a psali o tom, že svět se od toho data změní, tak to byla pravda. Protože mám dojem, že do té doby Američané žili v naprostém poklidu, že se jich nic takového nemůže dotknout. A najednou stáli v situaci, v které byla Evropa několikrát a v které stojí lidé v různých koutech světa dost často.

Neříkám, že by lidé měli na základě reportáže v TV se zvednout od večeře a jít demonstrovat, ale jde o to, aby si to uvědomili. Protože když budou chápat cizí neštěstí tak trochu jako svoje, tak bude i jinak vypadat výchova dětí, postoje k politice, postoje k různým situacím jak doma tak ve světě.

Každého samozřejmě v normální situaci zajímá hlavně to, jak se uživit, tj. práce, obživa, i ten benzín. Ale jde o to, aby si uvědomili, že tomu tak nemusí vždycky být. Je to třeba i o jakési skromnosti v časech hojnosti, protože pokud nastane nějaký konflikt, tak se hojnost změní v nedostatek. A to už bude pozdě. A zdroje ubývají, a lidí přibývá...

Tak jsem to myslela.

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzilo, GIB, Jindro, Chytry (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 14:57

Jiste mate pravdu.

Kazda valka je hrozna, a jeste hroznejsi je ze valky jsou urcite casti lidskeho zivota. Ja myslim ze jsou v nas tak zabudovane (bohuzel) jako dychani nebo kakani.

Mala valka je mene hrozna nez valka velka. Je v nich rozdil.

Ze by si ti lide meli u te televize tu hroznost uvedomovat, to by meli. Presto kdyz tygr zere souseda neb ve vedlejsim pokoji jiz zere meho psa, tak urcite si to budu uvedomovat vice nez kdyz bude zrat v Nigerske vesnici 66 deti i s jejich pani ucitelkou. Jiste take s tim budu delat mene kdyz ta moje televise bude treba v New Yorku. Tam by me spise rozcilil chlap s pistoli strilejici na schodech po mojich sousedech.

Proc? Protoze bych mohl by ten dalsi. Priroda nas postavila, nebo pan Buh nas stvoril, byt sobci.
yawning smiley)


Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Iraq ne, zpravena silnice ano (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 15:16

A jeste o valce.

Ted se zrovna divam na posledni z Iraqu. 87 mrtvich & hromada ranenich pres noc.

Ten Bush me uz sere!

Bud valcim proto ze chci sousedovi pomoci (aby on pak pomohl me) nebo ze mu chci ukrast manzelku. Nebudu valcit jen tak. Valky jsou drahe a ja na to musim platit.

At radsi zpraveji Californske silnice, nebo postavi par novych kriminalu pro nehodne americany.

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2007 15:20

A co je malá válka, co je velká válka?? Kolik lidí musí zemřít, aby byla označena za velkou? Kolik dětí po nich musí zůstat, kolik přeživších musí být nešťastných, kolik dalších generací si to musí v sobě nést jako syndrom??

Co je malá a co velká válka???

Ano, samozřejmě, že máte pravdu v tom, že pokud se střílí ve vedlejší ulici, tak se to lidí dotkne víc než tisíce mrtvých na Haiti či někde jinde. Taky se říká, že jeden mrtvý je člověk, tisíce jsou statistika.

Snad máte pravdu, že jsme byli stvořeni jako sobci, někdo více někdo méně. Nakonec asi, až na výjimky, jde každému o jeho vlastní zájmy. Ale v tom to právě vězí, uvědomit si, že i ten konflikt na druhém konci světa se mě osobně může dotknout třeba už zítra. Způsobů, jak se to může stát, je nepřeberně, ani je nebudu vyjmenovávat. Svět se moc zmenšil....

Když byl v roce 1917 komunistický převrat v Rusku, také si nikdo zdaleka nepředstavoval, že za pár desítek let bude ten prů...... (sorry) i tady.

Chci tím reagovat na Váš výrok. Jestliže si "průměrný" Američan vůbec neuvědomuje světové souvislosti, jestliže jediné, co ho zajímá, jsou peníze, jídlo a benzín, tak, promiňte, to je fakt smutné. A napadá také "průměrného" Američana, že se zásoby ropy zmenšují, napadne ho, že za válkou v Íráku vůbec nemusí být "vývoz demokracie", ale zcela jiný důvod???

Nechci to vztahovat jen na obyvatele v Americe. Platí to o lidech z celého světa. I u nás.

Končím, jsem zase chytrá jak rádio :-)))

Jdi na stránku: Předchozí1234567891011...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 2 z 25


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.