cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: PředchozíPrvní...1415161718192021222324...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 19 z 25
Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: kkkkkkkkkkkk (IP zapsáno)
Datum: 26.04.2010 15:45

Zdravime vsechny!
Dnes uz jsme v Mumbai (drive Bombai), coz je nase posledni zastavka v Indii. Nejak dlouho jsme se neozvali, ale nebylo moc prilezitosti, casu a taky sil. Zjistila jsem, ze zacinam nase zpravy trochu odbyvat a ze jsou cim dal tim kratsi a strucnejsi. Zkusim se zase vybicovat a napsat trochu vic. Zpravy jsou totiz i nasim "cestovnim denikem" a jak mame porad tolik zazitku, tak se obcas vsechno zacina slevat dohromady a zaciname zapominat.
Aktualizace: uz davno nejsme v Bombaji, uz jsme v Turecku!
Posledni zprava byla z nasi velbloudi vypravy. Po vyprave jsme skoncili nejen s bolavymi zadky, ale ja taky bez bot. Nechtela jsem jet v sandalech a tak jsem nosila normalni snerovaci boty a jednou v poledne jsem je sundala, ze je necham vyschnout a vyvetrat. Stin, ve kterem byly se ale po chvili posunul a boty zustaly na primem slunci a nevim, jak je to mozne, scvrkly se vic nez o cislo. Nez mi doslo, co se stalo, tak jsem si rikala, ze mam z te jizdy asi otekle nohy, jak mi porad visi dolu. Ale boty mi byly male i rano a pak uz to bylo jasne. Takze uz mam jen sandaly. Ale zase o neco lehci batoh! Mozna, ze na konci cesty uz pojedem jen s igelitovou taskou , jak se postupne zbavujeme veci (roztrhana tricka, kalhoty, ponozky, boty...).
Ramramsa! ('dobry den' v jazyce, kterym se mluvi v Rajastanu, jinak v Hindi je to 'Namaste'). Dekuji se rekne s'ukrija.
Po velbloudech jsme jeste chvili zustali ve statu Rajastan a navtivili mesta Jodhpur a Udaipur. Ve meste Jodhpur je nad mestem na kopci obrovska pevnost Mehrangarh postavena maharadzou Jodhpuru v 17. stoleti. V branach do pevnosti jsou masivni drevena vrata, ktera maji ve vysce 2-3 metry nad zemi asi 1 m ctverecni velke plochy pokryte zeleznyma bodcema- na ochranu pred utocicima valecnyma slonama. Vedle jedne brany jsou na stene otisky zenskych rukou: tzv. "sati" , znaky vdov po maharadzovi Man Singh, ktere se v r. 1843 vrhly za nim do jeho pohrebni hranice. Zvyk upalit se spolu se zesnulym manzelem byl v Indii zakazan pred vice nez sto lety , ale i dnes se to obcas jeste provozuje.
V Udaipuru par dni lenosime, ja si lecim anginu a Ludvik si beha po meste.
Odjizdime do statu Maharashtra, mesta Jalgaon. Do Jalgaon jen kvuli tomu, ze je to prestupni stanice na ceste do jeskyni Ajanta a Ellora. V Jalgaon spime v guesthousu, jehoz majitel je krapet cvok. Porad se nam klani, Ludvik je "sir", ja jsem "madam" a porad se nas chodi ptat, jestli je vsehno OK, jindy nam prinese rucniky, priste nam nabizi caj, jako pozornost, ZADARMO!!!, jak nekolikrat zduraznuje. Porad se nam snazil vnutit pokoj s klimatizaci, samozrejme 2x drazsi nez normalni pokoj. Byl dost zklamanej, kdyz nas nepresvedcil. Brzo rano jedem mistnim autobusem do jeskyni Ajanta. Je to uzasna vec. 30 jeskyni bylo vytesano do skalniho hrebenu mezi 2. stol BC a 6. stol AD. V jeskynich, ktere jsou budhisticke jsou zachovany nadherne fresky, sochy, vytesavane plastiky (?) "carvings". Nad vchodama do tri jeskyni bylo ve vysce nekolik hnizd divokych vcel. Obrovska, kazde snad 1 metr v prumeru. Nikdy jsme nic takovyho nevideli, a na zemi pod nimi bylo lepkavo, jak med z plastvi odkapaval. Nastesti zadna vcela na nas neutocila. Uz je zase priserne vedro, kolem poledne se neda jit po skalnatem chodniku bez bot, jak je rozzhaveny (do nekterych jeskyni se musime zouvat).
Odjizdime prespat do mesta Aurangabad a rano vyjizdime do jeskyni Ellora. Ellora je malinko mladsi nez Ajanta. Na rozdil od Ajanty, kera je pouze budhisticka, v Ellore je 12 jeskyni budhistickych (600-800AD), 17 Hindu (600-900AD) a 5 Jain (800-1000AD). Nejvetsi jeskyne je hinduisticky Kailasa Temple, ktery 7000 delniku vytesavalo do skalnateho hrebenu po dobu 150 let. Je to neuveritelne videt skalnaty hreben, ktery je najednou prerusen a misto nej tam stoji chram. Zase bojujeme se strasnym vedrem, uz se to ted bude jen zhorsovat, jak jedeme na jih. Nastestı se vsude da koupit lahvova voda a to nas zachranuje. Bez uhony projdeme i "ulickou hruzy". Kolem skalni steny vede ası 200 metru chodnik se zabradlim, na kterem v 50 metrovem useku sedı jedna opice vedle druhe. Ludvık, ktery uz ma s opicema nejednu trpkou zkusenost nasel maly proutek a tak se neohrozene vydavame do jamy opici, Ludvık trimajici klacik jako pochoden, aby byl vsem opicim na ocich. Prosli jsme na konec, kde v protismeru se choulil hloucek vahajicich Indek. Ta prvni odvazna ludvika poprosila, jestli by ji mohl proutek dat, kdyz uz ho nepotrebuje a tak jsme je potom pozorovali, jak prochazeji kordonem opic. Fakt, neni to nejprijemnejsi pocit.
Z Aurangabad jedeme vlakem pres Hyderabad do Hospet a odtamtud do Hampi ve state Karnataka. V Hyderabad prestupujeme a nas dalsi vlak jede z jineho nadrazi. Musime se presunout mistnim vlakem, ktery je pekne narvany. Pristoupila mlada zena s miminem na jedne ruce, v druhe trima bubinek a zacne na nej bubnovat. Jeji druhe dite, asi 4 lety chlapecek, bos a jen v kosilce, chodi od jednoho cestujiciho k druhemu a do rytmu bubinku se skvele vrti a tancuje. Nikdo mu nic nedava. Mne se ho zzelelo a tak jsem z batohu vylovila balicek susenek a nabidla mu ho. Chlapecek bez mrknuti oka odtrdloval k dalsimu pasazerovi, mych susenek si ani nevsimL Sel jenom po penezich. Tak jsem si rekla trhni sı nohou. Ma cloveku byt zebraku lito nebo je ma ignorovat? Musim priznat, ze my uz je vetsinou ignorujem. Z Hyderabadu mame jet pres celou noc a mame jen listky bez mistenek ci lehatek, ty uz byly vyprodany. Tak nam hrozi cesta v te nejnizsi tride, kde lidi spi, kde se da. Po zemi, v ulickach, ve stoje...Riskneme to a nastoupime do lehatkoveho vagonu 2. tridy s tim, ze mozna nam pruvodci neco najde. Pruvodci nam nic nenajde, ale jeden mlady indicky par nam nabidne jedno jejich luzko a pry ze kdyz ve 3 rano vystoupej, muzeme si vzit i to druhe (nakonec je to az nekdy v 5, protoze mame zpozdeni). Tak mame kliku. Mame jedno lehatko a podari se nam obsadit jedine sedatko, ktere je na plosince hned vedle vagonovych dveri. Tak se s Ludvikem stridame v sezeni a lezeni. Noc preckame a prijizdime do mesta Hospet. Odtud je asi 30 minut autobusem vesnice Hampi. V roce 1336 Telugu princ Harihararaya v miste nynejsiho Hampi zalozil Vijayanagar, hlavni mesto sve rise. Behem nekolika stoleti se stalo jednou z nejvetsich hinduistickych risi v historii İndie. V polovine 16. stoleti ale prislai Deccansti sultani a bylo po risi. Nyni jsou zde ruiny chramu, starych bazaru, a take je tu vuz z kamene, jehoz kamena kola se kdysi otacela. Mimo to je tu zase plno opic, nastesti jsou docela pratelske.
Z Hampi zase vlakem do Margao ve state Goa. No a dalsi den rano se presunujeme do Benaulim, coz je vesnicka u MORE !!!!!!! Tady si zaslouzime zustat 3 !!! dny. Spime primo na plazi, 2x denne jime grilovane ryby, koupeme se v teplem mori, courame po plazi. More je strasne teple, docela jsou vlny takze na plavani to neni, spis na skotaceni ve vlnach, ale je tu ticho a klid (kdyz se nejde asi 2 km do vedlejsi vesnice, kde telnate Rusky se nechaji vytahovat na padaku nad vodu a pritom jecej), vecer sedime v triku a kratasech na plazi a ja piju studene pivo a kokosove palmy se klati ve vetru. Ha! Dost romantiky, ale hlavne ja (Zdena) jsem strasne potrebovala mit chvili klid a nicnedelani a ticho v noci. Byla jsem z tech osmi mesicu na ceste uz docela unavena. V Goa se podivame do mesta Stara Goa. Protoze cely stat Goa byl az do roku 1961 Portugalskou kolonii, hlavni nabozenstvi je tu krestanstvi. Je tu plno katolickych kostelu a kapli a i obytne domy maji evropsky styl.
Z Goa jedeme vlakem do nasi posledni zastavky- do Mumbai (hlavni mesto statu Maharasthra). Je to nase posledni jizda vlakem v Indii a uz nikdy neuslysime na nadrazich z amplionu oznameni o zpozdeni vlaku s uzasnym britskym prizvukem: İnconvenience caused is deeply regretted.....
No aspon si v Mumbai ale jeste uzijeme jinych lahudek, ktere jsou v İndii vsude: Indove bez ostychu ocuravaji jakoukoli zed na verejnosti (u domu, podel ulic...) a jak je zed prosakla a pere na ni slunce, tak to silene smrdi. Kolem takovych zdi se musi rychle a se zatajenym dechem. Toulavych psu, ktery se valeji vsude, po nocich se perou, stekaj a vyjou. Rano na chodnikach spici lidi (nekteri bezdomovci, ale hodne lidi spi kvuli vedru radsi venku). Tak se jeste podivame na ostrov Elephanta, kde je par jeskyn s hindi temples a chodime po meste, je tu plno budov po Britech (nadrazi, vrchni soud, posta, unıversita, muzea).
To uz myslim staci, zase jsem urcite plno veci nenapsala.
Vzhuru do Turecka!
Zdravime vsechny a vzpominame,
Zdena a Ludvik



ReplyReply AllMove...BACKUPCRITICAL E-MAILSDEPARTMENT OF STATEDIVINGHOTELSMEDICALMOOLAHOLD LETTERSTRAVEL DATAWORK ON ITGo to Previous message | Go to Next message | Back to Messages Select Message EncodingASCII (ASCII)Greek (ISO-8859-7)Greek (Windows-1253)Latin-10 (ISO-8859-16)Latin-3 (ISO-8859-3)Latin-6 (ISO-8859-10)Latin-7 (ISO-8859-13)Latin-8 (ISO-8859-14)Latin-9 (ISO-8859-15)W. European (850)W. European (CP858)W. European (HPROMAN8)W. European (MACROMAN8)W. European (Windows-1252)Armenia (ARMSCII-8)Baltic Rim (ISO-8859-4)Baltic Rim (WINDOWS-1257)Cyrillic (866)Cyrillic (ISO-8859-5)Cyrillic (KOI8-R)Cyrillic (KOI8-RU)Cyrillic (KOI8-T)Cyrillic (KOI8-U)Cyrillic (WINDOWS-1251)Latin-2 (852)Latin-2 (ISO-8859-2)Latin-2 (WINDOWS-1250)Turkish (ISO-8859-9)Turkish (WINDOWS-1254)Arabic (ISO-8859-6, ASMO-708)Arabic (WINDOWS-1256)Hebrew (856)Hebrew (862)Hebrew (WINDOWS-1255)Chinese Simplified (GB-2312-80)Chinese Simplified (GB18030)Chinese Simplified (HZ-GB-2312)Chinese Simplified (ISO-2022-CN)Chinese Simplified (WINDOWS-936)Chinese Trad.-Hong Kong (BIG5-HKSCS)Chinese Traditional (BIG5)Chinese Traditional (EUC-TW)Japanese (SHIFT_JIS)Japanese (EUC-JP)Japanese (ISO-2022-JP)Korean (ISO-2022-KR)Korean (EUC-KR)Thai (TIS-620-2533)Thai (WINDOWS-874)Vietnamese (TCVN-5712)Vietnamese (VISCII)Vietnamese (WINDOWS-1258)Unicode (UTF-7)Unicode (UTF-8)Unicode (UTF-16)Unicode (UTF-32)

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: turecko (IP zapsáno)
Datum: 04.05.2010 15:16

Zdravime vsechny, kdo to s myma zpravama vydrzeli az do ted.
Jak jsem psala v posledni, uz jsme v Turecku. Meli jsme trochu nervy, jestli se nam podari odletet z Bombaje, kdyz tisice letu bylo zruseno kvuli vybuchu sopky na Islandu. Nastesti Turecko postizeno nebylo. Tak jsme protrpeli let do Istanbulu- vedle nas sedel manzelsky par s asi rocnim ditetem, ktere vetsinu cesty (61/2 hodiny) zplna hrdla kricelo. Bohuzel zadna Polednice kolem nebyla a tak se ho matka snazila zklidnit tak, ze mu busila pesti do zad nebo ho drncala nahoru-dolu na kline (takhle jedou sedlaci), bohuzel bez efektu.
Istanbul a cele Turecko je po temer trech mesicich v Indii kulturni sok s velkym S. Cisto, klid, tramvaje, restaurace, Starbuck, cukrarny s baklavou (OH!), nikdo nelezi na ulicich, zadne kravy se nepletou v krizovatkach atd. (ale po Indii se nam uz stejska). Co ale je horsi nez v Indii, jsou ceny. Docela zirame na ceny hostelu, jidla, piti a vseho. V Turecku je celkem draho. Tak se plouzime po Istanbulu a navstivime hlavni turisticke atrakce. Vyhnout se davum turistu z cele Evropy je tezke. Jedine reseni je chodit vsude brzo, hned jak se otevre: Haghia Sofia, Blue Mosque (Modra mesita?), podzemni Basilica Cistern postavena Justinianem v 6. stoleti, Topkapi Palce, Museum mozaiek (z 500 AD), Hippodrom a kdyz je vsechno zavaleno turistama (je tu plno Rusu), tak zmizet a vandrovat, kudy cloveka nohy nesou. Taky zkusime proslule turecke lazne. K Ludvikove zklamani jsou muzi a zeny oddeleni. Ja si pridam ke koupani i masaz a tak me Turkyne v cerne podprsence a kalhotkach vydrbe od hlavy k pate drsnou zinkou a naslednou masaz dost odflakne. Ach jo..., Asi ji znechutilo, jak ze mne drbala ty 9 mesicni hromady odumrele kuze. Jeeezis, ted to vypada, jako ze jsme se na nasich cestach nemyli.... Sprchujem se kazdej den, prisaham na holy pupiky, ale clovek si nedela "body scrub", kdyz cestuje, zejo. Z Istanbulu odjedem lodi na jihovychod do mesta Bursa. Vecer nam pan v guesthousu nabidne jit do mesity, kde tancuji dervisove. Tak jdeme s par lidma z hotelu. Dojdeme do malinke mesity, kde krome nas osmi turistu jsou jen mistni a pak zacne "sema", ritualni tanec reprezentujici spojeni s Bohem. Dervisove jsou obleceni v dlouhych cernych plastich a ti co tanci, maji pod nimi dlouhe bile roby s kruhovou sukni. Na hlavach maji vsichni vysoke cepice konickeho tvaru. Ceremonie zacne tak, ze "hafiz" -scholar (nevim, jak je to cesky), ktery zna zpameti cely Koran rekne motlitbu, potom zacne hrat hudba (bubny, fletna) a potom dervisi nastoupi, obejdou 3x dokola mistnost, odlozi cerne plaste a pri hrajici hudbe se zacnou tocit na miste. Toci se strasne plynule, ze jejich kolove sukne tvori nadherne kruhy (pri pohledu zhora- ja jsem musela z zenama sedet na balkone mesity). Behem tance se p4x presunuli po obvodu mistnosti, bez preruseni toceni. Tanec konci, kdyz hafiz znovu recituje pasaze z Koranu. Nasi ctyri dervisove se tocili 15 minut!!!! a po te, co tanec skoncil, ani jeden z nich nezavravoral a vsichni sli uplne rovne. Bylo to hrozne zajimavy, dalo by se rict, ze pro nas pozorovatele az hypnoticky.
Z Bursa odjizdime do Pergamum, kde je chram Asclepiona, Acropolis a Red Basilica, pobydeme 2 dny, koupime si jahody (mnam) a teple vesty, protoze vecer je asi 10 stupnu a my mame jen tenke kosile. Z Pergamum vede nase cesta do mestecka Selcuk, u ktereho je Ephesus. V Selcuk je strasne moc capu, kteri koncem dubna kladou vejce do hnizd. Jejich hnizda jsou vsude- na kominech, na zbytcich rimskeho aqueduktu, vsude. Strasne hlasite klapou zobakama. Zase pobydeme dva dny a pres Pammukale jedeme do Kapadokia. V Pamukalle jsou slavne prirodni travertinove bazeny, ktere pritahuji (jak jinak) miliony turistu. Tak se pobrouzdame ve vode a odjedeme nocnim autobusem do maleho mestecka Goreme v centru Kapadokie. Pochodime pesky po okoli, je plne rozvetvenych udoli s kuzelovitymi skalnimi utvary, kde uz nekdy 400 BC bydleli lide. Ve skalach jsou vytesany stovky holubniku- lide chovali holuby a sbirali trus jako hnojivo. V nekterych skalach jsou vytesany stare byzantske ortodoxni kostely, nektere maji nadherne zachovane fresky. Lide zijici v tehle oblasti si nekdy v 6.-7. stoleti staveli podzemni mesta jako ukryty pred najezdy armad z Persie, ktera jsou dodnes pristupna. Ja jsem tohle vynechala, protoze si netroufnu lezt nekde skrcena sedum pater pod zem. Takze tak.
Dnes pres noc jedeme na vychod do mestecka Kahta u Mt. Nemrut, kde chceme videt "hlavy". O tech ale az priste.
Doprava po Turecku je skvela- autobusy jedou vsude a jsou to klimatizovane Mercedesy s mladymi muzi jako stevardy, kteri pri jizde serviruji caj, vodu a obcas i susenky. Uz jenom vzlitnout a pridat Campari. (vzdycky vsechno srovnavam s tim, co jsme zazili- autobus v Cambodia, ktery se 3x po ceste opravoval, vezl uvnitr v ulicce dve motorky, autobus v zapadni Cine, kde se uvnitr kourilo a popel se klepal do plechovych krabic, ktere staly v ulicce a do kterych se i hazely pytliky s blitkama nebo se do nich i primo zvracelo, autobusuy, ktere snad ani nemely okna a dvere se nikdy nezaviraly, rvouci karaoke...)
Zdar!
Zdena a Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Konecne Konec (IP zapsáno)
Datum: 11.05.2010 17:53

Merhaba!
Opoustime Goreme v Kapadokıı. Po dlouhe noci v autobusu dojizdime do Kahta a odtud minibusem do vesnicky Karadut, ktera je primo pod Mt. Nemrut. Penzion, ve kterem spime, ma vlastni auto, ktere nas a jeste dva Francouze druhy den rano vyveze az pod vrchol hory. Vsechno je fajn krome te hodiny. Vyjizdime ve 4;30 rano, abychom videli hlavy za vychodu slunce. Uz nekolikrat jsem zminovala hlavy. Jake hlavy? Megalomanicky kral Antioch (64-38 BC) nechal na vrcholu hory Mt Nemrut (2134mnm) postavit chram a hrobky pro sebe a sve pribuzne. Soucasti celeho komplexu byly i obrovske sochy jeho sameho a tehdejsich Bohu. V pozdejsi dobe zemetreseni sochy a cely komplex ponicilo. Dnes zde zustavaji uz jen ruiny. Ze soch jsou tu ale krasne zachovane hlavy (ty HLAVY) a zbytky tel. Tak se jeste za tmy a studeneho vetru doplazime na vrchol a cekame na slunce. İ kdyz jsme s Ludvikem nikdy nebyli na navstevy pamatek za slunce zapadu ci vychodu, tohle docela stalo za to. Promrzli se vracime do penzionu na snidani a potom odjizdime zase minibusem do Malatya a odtud vlakem do Sivas. Ze Sivas se chceme vydat na vychod. Jediny vlak tim smerem jede pred 4. hodinou ranni a tak si na nej koupime listky a spime na nadrazi na lavicich v cekarne. Mily vlak ma 4 hodiny zpozdeni. Tim se nas prijezd do cile, mesta Kars, posune ze slusnych 19,30 na neslusnych 00,15. Ale je to trochu vyvazene luxusem ve vlaku. Mame luzkove kupe s dvema postelema nad sebou, umyvadlem s tekoucı teplou vodou v rohu a skrinkou, ve ktere je zabudovana LEDNİCE!!! Ve vlaku!!!!! Tak aspon muzeme chladit jogurty a syry a olivy a jıne dobroty, co mame na cestu. Jediny problem v tureckych vlakach je to, ze se v nich nic neprodava a musis si vsechno prinest, vcetne vody. Ne jako v İndii, kde nepretrzite proudi prodavaci s vodou, masala cajem, kavou, jidlem, hrackama apod. Do Kars dojizdime v hluboke noci a destem jdeme mestem a hledame hotel, kam Ludvik volal z vlaku a udelal pro nas rezervaci. Hotel najdem a dokonce dostanem horky caj a padnem a spime. V Kars primo v meste neni nic moc k videni. Odpoledne se jdem projit a v male ulicce se zacnou rvat dve Turkyne. Mlada a stara, hroznej jekot, rvou si vlasy a najednou se zacnou sbihat chlapi a jeden se vrhne na tu mladou a zacal ji docela tlouct, pak se pridavaj dalsi, zastavujou auta a vyskakujou dalsi chlapi. To my s Ludvikem uz to radsi otacime, aby nas taky nezapojili do toho melee a jdeme pryc. Projdeme se kolem mesity, ktera v minulosti byla ortodoxni kostel (armensky)- postaveny nekdy kolem roku 600 a pak ale mnohokrat prestaven. Kdyz jdeme zpatky ulickou, uz je po bitve, jen tu jeste postava plno chlapu a parkuje tu policejni auto. Holt horkokrevni Turci. Uz se zacina stmivat a tak se vratime do pokoje, kde Ludvik zapne televizi a tam je azerbajdzansky kanal, kde zrejme v ramci oslav konce valky maji do studia pozvanou staou zenu, ktera ma cely prsa a bricho oplechovany vyznamenanima a pak tam je nejaky general v uniforme, ktery zpiva. Takhle to nevypada jako nic moc, ale kdyz se na to jeden diva a nerozumi anı slovu a v hornim levem ruzku televizni obrazovky vedle malinkeho obrazku prezidenta porad vlaje malinka azerbajdzanska vlajecka, no.... Meli jsme vesely vecer. Rano odjedem do vesnice Dogubayazit, ktera lezi primo pod Araratem. Jsme asi 35 km od hranic s Iranem. Na ulicich jsou v podstate jen chlapi a vojaci, zen tu potkavame minimalne. İ v obchodech a restauracich pracuji jen muzi. To ale v celem Turecku. Tak se jdem podıvat na pevnost nad vesnici postavennou v 17. stol a porad cekame na Ararat. Je hnusne, prsi skoro porad a hora je schovana v mracich. İ kdyz dnes dopoledne jsme ji videli tak 3/4. Ararat je majestatni, cely pod snehem. Skoda jen to pocasi.
Nastesti jsou Turci strasni pijaci caje. Ja vzdycky myslela kavy. Ta tady je jen jako hnusny nescafe, nekdy lepsı jako turecka- malinky koflicek s logrem. Ale caj- v malych sklenickach, je strasne silny a musi se sladit. Vsude, v jakoukoli denni dobu je videt na kazdem rohu plna cajovna, kdyz neprsi, tak se sedi venku, chlapu plno a lejou do sebe caje. S jednim panem jsme sedeli u caje v Goreme v Kapadokii, bylo kolem poledne a on se nam sveril, ze ten den je to jeho asi desaty caj. No kam se na nej Ludvik, pijan caje hrabe! Ale horky silny caj je tady v mrazivem vychodnim Turecku k nezaplaceni. A turecky se rekne cay, tak i objednat je ho lehke.

Uz jsem napsala moc.
Zdar, Zdena
Zitra zpatky do Kars a pak let do Istanbulu na posledni dva dny nasi cesty.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Pak uz jen 14 dni v divokem CSR a pak hupky dopky do CA.
yawning smiley)

Ludvık

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 19.05.2010 16:12

co ta afrika ludvajzi???
ze by vam s pediatrickou stacila ta indie???
nedivim se:-)))

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: no (IP zapsáno)
Datum: 24.05.2010 14:47

no zena ma moznost na praci mozna a tak mozna odjedeme do CA. Ja musim byt v CA nekdy v Zari stejne. ted jsem v Brne ale mozna ze odletime ne do CA ale do Panami a proklestime se na sever autobusami nebo na oslu kdyz to bude moc tam divoke .


V kazdem pripade se budes moci Lojzo na par fotek z nasich cest brzy, poslu link.

Bucharest byl zajimavy. Tam pri prohlidce te komunisticke Hiroshimi za jeden den se clovek nauci proc je demokracie dobra a diktatori, hlavne blaznivy diktatori spatni pro narod. Ten Senat tam na tom kopci tem stoji opravdu za to.

Afrika musi pockat asi rok neb bylo malo casu a je treba na ni alespon pul roku

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Windows XP (IP zapsáno)
Datum: 26.05.2010 10:23

Me se libi jmeno strany Defenestrace 2010

Jo videl jsem jak nektrery ten Paroubek, asi si dal moc tresnovky, mel napsano "prosadime socialni jistoty" No prosadit by bylo lehke ale zaplatit ne tak moc.

Dale pouzivaji se slova
Obycejni Lide co to je za blbost a urazku? Me toto rici nejaky komousky blbec tak mu asi jednomu tomu neobycejnemu volovy vrazim.

Take se pouzivaji slova jako Podradna Prace. Je prace rozkradani a uplatku brani od politikare nejak prace nadradna?

A to swi jeste dali do reklam. Toz lid se nenasere a z voken je nevyhazi_

Ludvik



Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 29.05.2010 15:48

to je tim pivem,sou furt nality,tak jen brblaj-tos nevedel???

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: ruka (IP zapsáno)
Datum: 05.06.2010 07:29

no vetsina lidi nejsou volove a zvolen bude ten Necas asi. ten se me zda rozumny a asi cte The Economist casopis. good for narod.

jo jsem zpet v csr a sel jsem se podivat na ty buditele na Slavin, uklouzl jsem, zlomil si ruku a odvezli me na Karlak a to jsem nezkousel ani skok na semikovi ani ty neumeteli. problem je ze nemohu letet zpet do CA toto pondeli ale budu musit se lecit v praze asi 2 mesice.

Flakat se ale nebudu, budu chodit po praze a koukat na holky a v cekarnach v nemocnicich zapradat hovory s lidmi o ekonomii a politice, takoveto hovory jsou zajimave

ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 06.06.2010 18:59

zustan do vanoc,pokecame :-)))

jo a at se ti ta ruka zahoji a at ti holky daj zabrat :-)))

a zlepsi tu cestinu,mluvis jak prase :-)))))))))))))

p.s. rusove prej taky tvrdili,ze v pravde musi bejt logicky napsana pravda...

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 07.06.2010 16:27

lojzo,

tak na vanoce, jo? jel sem nedavno kolem medarda a vypada to, ze se mu stejska, mel takovy smutny vokna a zplihlou zahradu...


ludvo,

bacha kryptokomunisticky doktory!

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: good tip (IP zapsáno)
Datum: 08.06.2010 10:35

no musim vam rici positivni vec.

me to operovali na karlaku, 1 chirurgicke klinice vfn. operoval to dr. Karel Kudrna. nemohu si predstavit lepsiho doktora nez je on, a ja poznam kdyz nekdo neco umi neb kdyz jenom keca. je dobry i po lidske ztrance. ten byt v CA tak se topi v dolacich.

proste az jednou dostanete chut si zlomit ruku nebo nohu a pak to budete mit potrebu opravit tak bezte k nemu.

ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 08.06.2010 11:49

jo,na vanoce jezevce...
toz se zacni pomalu chystat na vitacku na hlavaku :-)))

medarda rozradostnime,vsak sam vis,ze to bude dilem chvile...

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: no uz zase CA (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2010 16:14

no tak me v CSR prdli nervy zase a ruka neruka sedam za par hodin na letadlo do US.

doufam ze nikdy na tom nebudu tak financne spatne abych na stara kolena musil odjet z usa a usidlit se nekde v Postoloprdech a cekat ne smrt. jiste by prisla brzy.

ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 14.06.2010 16:21

ludvo,

copak se ti tu stalo tak strasneho, ze jsi musel supitopresto do zeme styrskeho dubu?


lojzo,

musite ale prijet zabaleni v balicim papiru a prevazani masli. kazdopadne dej vedet predem, klidne vas odvezu.

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 15.06.2010 17:04

jezevce,

v tu dobu budeme mit prachy tak maximalne na jizdenku,takze balici papir a masli si budes muset domyslet-vsak predstavivost mas,zivi te :-)))

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 16.06.2010 14:31

v tom pripade prinesu vlastni balici papir i vlastni masle. a pokud chces, uz dnes ti mohu slozit do medarda konzervy a trvanlive suchary.

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: copak pane Meles (IP zapsáno)
Datum: 16.06.2010 18:02

asi to je na me strane velice iracionalni, ale nejvice co me vadi je velika koncentrace Cechu vsude, hlavne ve tramvajich, restauracich a obchodech. Jak presne vam neumim a nemohu vysvetlit. Aby to bylo mozne bylo by treba aby jste skutecne znal US (tak treba tam zil 10 let) a nespolehal na to co slysite od ruznych Ceskych odborniku na Ameriku nebo co ctete v Rudem Pravu o USA.

Ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 16.06.2010 22:02

ludvajzi,

esli ti vadi premira cechu v tramvaji, nejezdi do cech smiling smiley. castecne te ovsem chapu, take zejmena po ranu radeji jezdim do prace na kole, abych se nemusel divat na ty otravene ksichty.

jinak do juesej se rozhodne nepodivam drive, nez nam opravdu zrusite viza, misto toho, abyste je nazyvali urednim newspeakem, jak to cinite dnes. nehodlam se nechat kadrovat od zadneho priblblika, co neumi jist priborem a dorozumiva se jakymsi jednoduchym jazykem vzdalene pripominajicim anglictinu. smiling smiley

jinak rude pravo nectu, krom toho, co maji na zizkove v hospode u dvou hrabalu a ve kterem je mnoho krasnych narku nad umrtim brezneva. a vecirky si obcas zpestrujeme timhle: [archiv.ucl.cas.cz].

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2010 09:13

jezevce,
na zasoby se vykasli,vsak mama jana bude stravou zasobovat rada-alespon ze zacatku :-)))
sme hubeny jak lunti :-)))

ludvo,
co je tak svetabornyho v americe???

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2010 09:29

lojzo,

dodam tedy mame jane alespon pytel cvrcku, abyste nemeli takovy sok z aklimatizace.


jinak, ja narozdil od vas neco pribral, ale od te doby, co skoncila demoverze listopadu na polskem pobrezi baltu a da se pohybovat venku, to nabira nastesti opacny smer. zastouchame o sebe na uvitanou zebry?

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 17.06.2010 14:11

no vsak ja ti to uz osvetloval-andele maji k tloustnuti sklony :-)))

na zebrovej tanec se uz tesim...
a hmyz nezeru,naposledy sem mel stiry v pekingu a to bylo jen tak z recese-neni nad sushi,vsak ti dam kousnout,pac toho vzdycky naroluju hromadu :-)))



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil lojzaryba (17.06.2010 14:32)

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: Pan Meles (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2010 05:41

pane Meles,
no DIK za to rude pravo, trochu se na to podivam, jiste to bude zabava!

Lojzo to je tezko k vysvetleni, to chce aby jste tam jel. Az pojede treba po osumdesatce na zapad od Skalistych hor, budete se citit dobre a zjistite ze to je tou prijemnou vuni ve vzduchu. po case usoudite ze je to vune svobody. Dale, lide na vas budou hodnejsi a pratelstejsi a bude tam jaksi vyce mista pro vas. vim ze nejsem moc zchopny veci popsat, tak se necte prokadrovat a frrrr do usa.

jo to kadrovani je jiste dobre, aby nahodou neprijel nejaky ten pan Meles a nekazil tam povetri
yawning smiley)

ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 18.06.2010 10:50

pane ludviku,

nedokazu uplne prijit na to, na zaklade ceho by mne mohli prokadrovat jakozto nezpusobileho. jsem bily, jsem pokrteny, pracuji v nadnarodni korporaci, ekonomicky jsem celkem stabilni, nejsem komunista ani terorista, nemam pribuzne v iranu... smiling smiley


lojzo,

sushi, to je ta asijska neprilis povedena napodobenina zavinacu, kde je cibule nahrazena chaluhou? radeji zustanu u mistni verze.

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: go to West young man, go West (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2010 09:58

ne to je jenom legrace. kdyz nejste komous cili terorista, nevyvijite atomovou bombu doma v kuchyni nebo na pude, neplanujete vrtat pro olej v mori u Floridy a mate prachy na hotely a hambace, tak vam visa daji.

kdyz zjisteji ze mate dum v csr a dobrou praci tak neni problem. oni se hlavne bojeji aby turisti tam nezustali a nepracovali. ona totiz to je pro vetsinu lidi prilis atraktivni zeme nez aby jeli zpet domu. casto se mluvi o milionech mexikanu, ale ono tam je velika hromada nelegalnich evropanu.

navic by jste nesmel mistnim japoncum rikat ze sushi je zavinac, oni by se na vas vrhnuli a pomohli vam udelat seppuku a ten zavinac by tam jeste asi strcili


ludvik

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: chytrej (IP zapsáno)
Datum: 19.06.2010 11:24

Halo ludviku.
Od kdy pracujete legalně vy? A druha otázka jak dlouho jste pracoval nelegalně?
Díky za odpoveď
a až budete mít nějaky úraz, tak přispěchejte. Uvidíte šikovněho doktora, který vás nebude honit po celém městě za specialistama a opraví vás sám.
Tedy většinou.

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: doktor chytrej? (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2010 10:59

ja dostal zelenou kartu do usa skoro automaticky v roce 1967 nebo 1968 jaro. jo to byli doby za komousu ze do usa slo se dostat velice lehce, za to slava bratrim ze sovetskeho svazu. cili ja vzdy pracoval, kdyz jsem pracoval, v usa legalne.

jinak musin dodat ze az nekdo z vas dostane chut delat horymira a lamat si ruku nebo nohu nebo neco jineho, tak doktor karel kudrna na karlaku je vyborny jak jsem jiz psal. navice jsem zjistil ze na malvazinkach je rehabilitacni ustav, stary sanops, kde jsou lide taky velice zchopni a hodni. a je tam hezky.

mozna by se csr melo zacit snazit prilakat medikalni turisty kteri ted jezdi do thailand a india na lacine operace. doktori se tu zdaji dobri a lacini, nemocnice jako karlak stare impozantni, venku pivo dobre, a pres reku hezky most se sochami svatych.

ludvik

pisi zatim jen male pismenka, Ale rehabilitaCE zabira A TAK Uz zaciNam PSAT take velikA

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: chytrej (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2010 12:07

Jak jsi to všechno stihnul reha. na Mal. a odjezd naštvan o US.

Na Malvazinky už dávno turisti jezdí, jen se jich tam nevejde tolik jako do Indie

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 20.06.2010 16:43

ludvo,
do zeme indianu pojedu az nekdy pozdejc,pac ted se prohanime indii a pak pomalu domu,do ceska-tam budem zit a na vejlety jezdit po stredozemi,pac je furt krasna jak nic jinyho na svete...
taky mi v ni nehrozi,ze mne nekdo vodpraskne,az se ho u jeho domovnich dveri zeptam na cundru na pitnou vodu :-)))
co se tejka vune svobody,tu cejtim celej zivot,vyjma jednoho roku v armade a pak dvou dnu basy v anglii pred deportem :-)))



jezevce,
ty ses nebetycnej vul,pac sushi je pochoutka hodna stolu reckych bohu,ale klidne ti poridim i ty zavinace,abys nahodou netrpel :-)))
jo-a co mas proti lidem,co jedi rukama???
ja uz pres dva mesice jinak jidlo nekonzumuju,tak aby mezi nama nevznikly nejaky trenice :-)))

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: m. meles (IP zapsáno)
Datum: 28.06.2010 12:10

lojzo,

proti lidem, co neumi jist priborem, nic nemam, pokud se neprohlasuji za vrchol civilizace.

co se sushi tyce, nejak jsem tomu neprisel na chut, coz je ovsem muj problem s valnou vetsinou rybich potravin.


ludviku,

tvoje predstavy o fungovani americke administrativy jsou opravdu naivni. mohu slouzit prikladem kamaradky, ktera, ac tu spoluvlastni firmu, ma tu byt, konto, nebyla do toho vaseho pologramotova vpustena, neb nejaky svedomity urednik dospel k nazoru, ze by u vas asi chtela na cerno mejt nadobi.

jinak, od kdy je spatne tezit ropu u floridy? kdyz je clovek olejar, muze preci vsechno, ne? otravit more, vyhanet domorodce...

Re: LUDVIKOVI CESKO - ANGLICKE POZNAMKY Z CA.
Autor: lojzaryba (IP zapsáno)
Datum: 29.06.2010 16:08

melesi,
a co avokado,ci vokurka???
tu bys mohl prezit,ne???
ale nenutim,jde hlavne vo setkani-co u toho budem konzumovat je vec podruzna :-)))

Jdi na stránku: PředchozíPrvní...1415161718192021222324...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 19 z 25


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.