cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: Předchozí1234567Následující
Aktuální stránka: 6 z 7
Re: Dění kolem školy
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2014 17:43

V poslední větě mi vypadlo slovo "moci": Z časových důvodů se zde nebudu moci další Vaší diskuze zúčastňovat...

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2014 18:23

Pane starosto Kořínku,

ponechám si drobný nick z osobních důvodů a z důvodu, který byl v mém příspěvku již uveden.

Nepovažuji tyto diskuse, byť někdy zdlouhavé a obsáhlé, za zbytečné. Je to možná malý odvar toho, co se říká v kuloárech, tj. na ulici, v hospodách, v obchodech, u kadeřnice.

Je dobré, že jste si našel čas a vyjasnil svoje stanovisko v této závažné věci. Dění kolem školy je vždy věc hodně silná a zajímá jistě převážnou většinu lidí v obci.

Samozřejmě, že zde dochází ke zkreslení informací, protože jsou to názory lidí, kteří nemohou mít dostatek informací, aby mohli na věc pohlížet zcela nezaujatě. Každý věc posuzuje podle svého zájmu a svého pohledu.

Jen si dovolím ještě jeden pohled běžného občana.

A to na paní, která bez problémů navázala na předchozí vedení školy a dokázala s pomocí druhé zástupkyně dovést školu do konce školního roku. To je při tak obrovské kapacitě školy úctyhodný výkon.

Nesnažím se je omluvit, ale pochopit.

Není vůbec snadné se přenést přes obrovské zklamání, kterého se jim dostalo. Zůstat naprosto nad věcí a naprosto věcně předat bez jakýchkoli "slziček" svoji letitou práci někomu dalšímu (a přitom být prakticky odvržen), to chce opravdu nadlidskou sílu. Navíc na konci školního roku, kdy všichni pedagogové jsou na pokraji zhroucení z ročního vyčerpání. Kdo to nezažil, nepochopí.

Prosím, buďte tak laskav, a zkuste se maličko vžít do těch žen a snažit se je pochopit.

Hořkost, zklamání, únava a vyčerpání - to je někdy špatný rádce a v takové chvíli je možné udělat i nějaké chyby, které by jinak nenastaly.

Re: Dění kolem školy
Autor: P. Hrala (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2014 19:50

Oceňuji zevrubnou a objektivní odpověď pana Kořínka, škoda jen, že se téma diskuse zvrhlo k poněkud marginálnímu detailu Skokana roku. Trochu jsem však zaskočen odpověďmi paní Kalouskové a její suverénní jistotou ohledně motivací pedagogické rady pro její rozhodnutí. Tak snad mohu i v duchu její poslední věty také poznamenat, že věřím,že nové vedení města bude fungovat opravdu profesionálně.

Re: Dění kolem školy
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2014 20:07

Dobrý den pane starosto. To je škoda, že se diskuze (alespoň občas) nezůčastníte. Stále je to jediná diskuzní platforma v Černošicích. Zkuste to ještě přehodnotit.
M.S.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 21.06.2014 23:06

Paní Kalousková po dvou letech!
Jaksi jsme s odchodem pana ředitele Mouchy neměli čas se touto věcí zabývat dříve.... vaše impertinence nebudu komentovat, když někdo nechce slyšet, neslyší, že? Jak k tomu došlo jsem už obšírně vysvětlila.

Pane starosto, jako hlavní představitel obce byste se měl vyvarovat dohadů o tom, jak podle Vás probíhala ped. rada!!!! Mimochodem otázka zněla kdo je pro zrušení a nevyslovilo ji vedení, přihlásila se drtivá většina. Pak následovalo několik příspěvků do diskuse a pak hlasování pokračovalo otázkou zda je někdo proti... To je zcela normální průběh hlasování!

POKUD SE VŠAK POKUSÍTE DIREKTIVNĚ PROLOMIT TOTO HLASOVÁNÍ, PŘEKROČÍTE SVÉ PRAVOMOCE A PUJDE O NEBEZPEČNÝ PRECEDENS!

Opravdu zarážející však zůstává mlčení Vás obou ohledně koncepce, která je po jmenování paní ředitelky věcí veřejnou, otázek kapacity a další....

Když už jste tu otázku výběrového řízení na BOZP firmu nakousl, proč tu neřeknete, že jste paní Kahounovou k výběru nepřizval a pak jste ji pouze poslal smlouvu k podpisu?

Re: Dění kolem školy
Autor: H.Řepová (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 00:21

Dobrý večer.
Když mě a manželovi dorazil mailem poslaný dopis od pana starosty, ve kterém podrobně vysvětluje, proč a jak volila rada města novou paní ředitelku ZŠ, nechápala jsem. Máme tři dcery, ale již plnoleté, do školy v obci docházely před mnoha lety. Pročpak nám ( a jak se ukázalo později i dalším obyvatelům města) pan starosta píše? Nikoho jsme se neptali, o volbu se nezajímali, ani jsem o ní nevěděla – důvody viz výše. Popravdě, v onom zimním měsíci by mne opravdu nenapadlo, co vše se klube a jaké nepříjemné dotazy pan starosta dopisem předjímá a vysvětluje...jistě byl zvolen nejvhodnější kandidát průhledným způsobem, proč jen ten mail dopředu zněl jako nevydařená obhajoba chyby?
Onen nevyžádaný a neočekávaný výron informací na úrovni spamu mi vytanul na mysli, když se rozeběhla diskuse zdejšího fóra.
A že se rozeběhla! Kde také jinde diskutovat ? V IL města možné, ale je nutné vyčkat korekce a doplněnou odpověď určeného představitele/ radního, aby občan pochopil celou pravdu a nepřemýšlel po svém, či – ach hrůzo- na základě nepravdivých/ tj. ne „našich“ informací! Pravda je přece na úřadě, volně přístupná, když právní odd.dovolí ( odpusťte, ale vývody z diskuze a argumenty zastupitele jsou vážně k popukání..kdyby se netýkaly, školy, učitelů, dětí a rodičů…). U webových stránek města si už rovnou občan nic nepřečte, někdo určuje, co se uveřejní a co ne.
První příspěvek 2.4., do dresu obránce pana Kořínka se oblékl pan Hlaváček, zápas vzrušující někdy, argumenty bojovníka za město pomyslně špinily barvy udatného reka, dres plný trhlin. A hle: po cca 70 dnech se připojuje pan starosta, dosud asi v záloze a nasazuje vskutku hlavní smeč boje !!.
Čekala jsem úderné vystoupení odpovídající téměř čtvrtletní přípravě: a byl to SKOKAN ROKU!!
Chápu, že je důležitým tématem pro rodiče a dítě v určitém časovém období. Neodvažuji se zmenšovat a zpochybňovat. Ale zvolit toto téma jako zásadní? Když dlouhodobější nejasnosti, které děti, byť by skákaly sebekrkolomněji, ovlivní mnohem více, než jedno pololetí bez odměny financované z peněženky pana starosty??
Kdo tedy vysvětlí, z čeho bude financovaná oprava budovy atd., kdo povede a jaká je koncepce školy, proč se nemůže uveřejnit…. to vše je nepodstatné.
Pan starosta se dalšího nezúčastní. Tečka.Občane, vyhledej zvoleného zástupce v ringu, můžeš trošku natrhnout dresík, výsledek nečekej, Tebou zvolený zástupce Ti to neřekne, má to nedovolený od právníka města. Možná si počkej do voleb, pak se zase budou dít věci!
Myslela jsem, že budu jen číst, ale reakce pana starosty po tak dlouhé době mne překvapila. Jak asi funguje výměna informací v radě města, co považují za důležité pro občany, když z celé diskuze je nejzásadnější a k reakci pana starostu přiměje „jen“ ona soutěž a hlavně: kdo platí odměny.
Paní učitelko Capková, máte můj obdiv za statečnost. Je skvělé, že děti mají odvážnou učitelku, která se nebojí jít s kůží na trh, bez dresu a pokynů nadřízeného. Tedy, tak to čtu z Vašich příspěvků. Díky!
H.Řepová

Re: Dění kolem školy
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 02:20

Paní Capková, Vaše reakce je dle očekávání. K tomu, kolik nepřesností bylo odhaleno ve Vašich předchozích vyjádřeních, ani slovo, najdete si něco jiného a pálíte dál. I jsem se trefil v očekávání Vašeho výběru. Jde Vám o palbu nebo o pravdu?

Odpověď na Vaše otázky pro zřizovatele již je připravena a dostanete ji brzy a bude poskytnuta i všem ostatním, tj. plně zveřejněna.

Výběrové řízení na BOZP bylo společné pro město a všechny školy. Hodnotící komise fakticky nevybírá vítěze, ale konstatuje, kdo vyhrál - jen hodnotí platnost předložených nabídek, a vyhrává v souladu se zadávací dokumentací nejlevnější. Viz [www.mestocernosice.cz]. Jinými slovy, vyhodnocení je de facto formální záležitost, zákon nedává obci možnost vybrat si třeba druhého nejlevnějšího, protože se nám víc líbí nebo dokonce první vypadá podezřele, máme s ním špatné zkušenosti apod. (netýká se tohoto VŘ). Pro školu jsme podobně soutěžili už mnohokrát - elektřinu, plyn, telefony, pojištění. O účasti v komisi nikdy ani slovo, výhrady žádné.

Paní Řepová, já vím, že vůči nám máte výhrady, ale prosím i tak o korektnost. Nezvolil jsem téma Skokana jako zásadní. Na posledních dvou stranách této diskuze se o ničem jiném nemluvilo, tak jsem zareagoval. Jinak by můj příspěvek ani nebyl k věci. Na tomto diskuzním fóru se dlouho nic moc nedělo, až situace kolem školy tu rozvířila diskuzi. Informace (obou stran) ke škole jsme zveřejňovali na městském webu, do diskuze jistě pronikly, žádné mlčení ("příprava") se nekonalo.

Pane Hralo, téma Skokana je samozřejmě obecně "marginální", ale na děti má bohužel přímější dopad, než komplikace s výběrovými řízeními či přípravou příštího školního roku, kde spolupráce s končícím vedením školy taky není ideální. Ale město i nové vedení školy si s tím dokáže poradit, nepomohlo by ničemu to tu detailně řešit. Převzetí proběhne za týden a příprava příštího roku běží naplno.

Pane Strejčku, chápu, ale průběžně sám sledovat fórum a aktivně přispívat nestíhám (a tím nemyslím jen aktuálních 10 dní, kdy jsem na zahraniční pracovní cestě). Jen příprava odpovědí na otázky paní Capkové, texty paní Kučerové, pana Špetláka mimo toto diskuzní fórum (email, IL) zabírá hodiny, samozřejmě jiných dotazů od jiných lidí je také dost; reagovat průběžně na spoustu věcí na fóru není v mých silách, nutně by to bylo na úkor mé faktické práce. Pak by se tu zase psalo, co jsem nestihl...;-) Diskuzní fórum sledují někteří radní, a občas něco zkopírují do emailu. Samozřejmě je diskuze důležitá a je dobře, že fórum funguje, i když jeho celková atmosféra není vždy úplně věcná a pozitivní. Děkuji, že fórum spravujete a dáváte k dispozici.

Re: Dění kolem školy
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 07:51

Pane starosto, to chápu. Určitě není potřeba se vyjadřovat ke všemu, ale občas se najde téma jako je toto, které je hodně sledované a Váš názor si zaslouží. Konec konců, slíbili jste před čtyřmi roky obnovit diskuzní fórum na městském webu.
M.S.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 08:45

Pane starosto!

Jsem ráda, že jsem Vás nezklamala....

Vy se nedopouštíte nepřesností? Vše, co zde prezentuji, prezentuji jako své postřehy a názory a patent na pravdu nemám a ani nechci mít!

V mých textech je však vždy nějaké podstatné jádro, kterému se Vy obratně vyhýbáte.

Když se mne konečně ptáte oč mi jde, ráda odpovím. Jde mi o žáky a jejich školu. Jde mi o to, aby se věci řešily koncepčně a s výhledem do budoucna a s potřebným předstihem. Jde mi o to vrátit roli zřizovatele tam, kam dle zákona patří, to jest do pole zajišťování podmínek pro vzdělávání.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 09:13

A ještě jeden dovětek pane starosto.

Na mne to působí tak, že jste po nástupu do své funkce centralizoval rozhodování na sebe. Málo komu jste důvěřoval a vše jste kontroloval. Dnes jste nutně z tohoto stylu práce unavený a bráníte se tomu, že Vás veřejnost tlačí k osobní odpovědnosti.

Žel jste to byl Vy sám, kdo to na sebe takhle navalil, což je dobře znát např na IL, kde v čase plíživě přibylo Vašich textů. To je jen jeden drobný ukazatel.

Re: Dění kolem školy
Autor: What (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 09:51

Vážený pane starosto a pí. Kalousková moc děkuji za rychlé řešení celého problému ohledně Skokana.
Ano o ceny ve skutečnosti nejde i když zrovna pro nás, z důvodů, které jsem uvedl v předchozím příspěvku, je to dobrá pomoc. Ještě před pár dny jsme o ní nevěděli a poradili bychom si i bez ní. Podstatou celého problému ale je, že někdo, ve snaze pomstít se za neúspěch ve výběrovém řízení, zneužije i děti. To mně na celé věci naštvalo nejvíc, proto jsem zde tolik psal.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 10:03

Možná proto nevěříte tomu, že ve škole nejde vše od vedení.

Ani pro mne není lehké v této debatě vytrvat, mám tři děti, tři zaměstnání, staré rodiče a přetíženého manžela, který se svou prací cestuje všude možně.

Právě proto jsem si velice citelně uvědomila, jak je důležité lidem důvěřovat a naslouchat jim. Sama bych takovou nálož nemohla vydržet.

Tahle debata, i když plná všelijakých domněnek a často vzájemného nepochopení, je strašně potřebná a čistí vzduch a tříbí naše pohledy na problematiku, má jakýsi osvětový účel a jsem ráda, že je!

V tuto chvíli mne však opravdu zdaleka nejvíce trápí Vaše potřeba silou prolomit hlasování pedagogické rady. Možná si málo kdo uvědomuje jak je to nebezpečné.

Pedagogickou radu ředitel školy ze zákona musí zřídit a jejími členy jsou ze zákona všichni pedagogičtí pracovníci. Tento institut je ve škole zaveden NAPŘ i proto, aby byla škola chráněna politickým vlivům. Chrání školu i proti ekonomickým i jiným tlakům. Je to poradní orgán ředitele s hlasovacím právem. Pro představu všech, v té učebně v tu chvíli sedí 45 až 50 lidí. To je taková masa, že kdyby všichni byli tak ustrašení, jak jste je vykreslil, dalo by se spíše předpokládat, že by takové rozhodnutí neučinili, protože by chtěli mít klid. Prostě ta Vaše úvaha o trucu, či jak jste to nazval nedává smysl. Kdo by chtěl na sebe upozornit, když staré vedení už odchází a nové to může pochopit ledasjak? A navzdory tomu nebyl nikdo proti zrušení této soutěže. Mne osobně dost překvapilo, že nějaké dítě a rodič již věděl, že má být oceněn a to právě před zasedáním ped. rady, kde se o těchto věcech vždy hovoří a vždy hlasuje!

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 10:05

Počkejte, to jste po paní K. chtěli, aby podepsala něco, za co by nesla zodpovědnost dalších x let bez toho, aniž by to mohla nějak ovlivnit či ohlídat?

To snad nemyslíte vážně...

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 10:10

Ze strany učitelek z Komenského ulice zaznělo pouze, že mají skokany propočteny, připraveny. Ani jedna neřekla, že už to dětem oznámila! Věřím, že by pak diskuse i hlasování probíhalo jinak a i výsledek mohl být jiný. Dozajista by se hledalo řešení.

Pane What, opravdu už nevím jak Vám vyvrátit Vaše přesvědčení, že se nejednalo o mstu. Vzdávám se , kapituluji....Bude-li se Vám s tímto přesvědčením žít lehčeji, je to Vaše volba.

Re: Dění kolem školy
Autor: H.Řepová (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 10:55

Pane starosto,
pokud se „mlčení nekonalo a informace obou stran ke škole jste zveřejňovali na městském webu“, proč pan radní Hlaváček v této diskuzi píše, že nemůže bez souhlasu nastupující paní ředitelky uveřejnit koncepci školy?
Žádáte ode mne korektnost.
Prosím o totéž spolu s informací, kde na stránkách webu města je možné si tuto zveřejněnou koncepci přečíst.
Děkuji a zdravím
H.Řepová

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 10:57

Pane Whate,
nezlobte se, ještě k tomu "Vašemu" Skokanovi.
Nechci Vám brát iluze, ale nejspíš by bylo dobré se zeptat nějakých psychologů, jaký efekt bude mít předávání cen, které měly přijít o dva měsíce dříve.

Malé děti za dva měsíce už jsou někde jinde.
U velkých to může mít dokonce opačný efekt.

Když už oceňovat, tak v pravou chvíli. Můj pohled, samozřejmě...

Dávat na začátku školního roku ceny se slovy "Já jsem ta hodná a dám vám to, co vám ta předchozí zlá nechtěla dát", to je to nejhorší, co se může stát.

Zlatej Igor Hnízdo! :-)

Re: Dění kolem školy
Autor: Lenka Kalouskova (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 11:42

Vážení diskutující,

na webových stránkách města naleznete v sekci "Aktuality z města a úřadu" - "Další údaje ke konkurzu " koncepce prvních čtyř nejúspěšnějších kandidátů z konkurzu na ředitele ZŠ. Dále jsme zde zveřejnili odpovědi na otázky paní Capkové, které jsme písemně obdrželi tento týden.

Přímý odkaz je:
[www.mestocernosice.cz]

S pozdravem
Lenka Kalousková

Re: Dění kolem školy
Autor: Wydna (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 12:06

Paní Cápková, seznamte se blíže se zněním školského zákona.
Cituji: § 164:" Ředitel zřizuje pedagogickou radu jako svůj poradní orgán, projednává s ním všechny zásadní pedagogické dokumenty a opatření týkající se vzdělávací činnosti školy. Při SVÉM ROZHODOVÁNÍ ředitel školy k názorům pedagogické rady přihlédne.Pedagogickou radu tvoří všichni pedagogičtí pracovníci školy."
Ředitel tedy jako výsledek prezentuje své rozhodnutí, za žádné hlasování se nemůže schovat. Rozhodování je jeho prezentace a jeho odpovědnost. Ostatně, ředitel zpravidla poradu řídí, určuje její program, tedy i samotný souhlas s ev. hlasováním je opět jeho rozhodnutí.
Nový ředitel není povinen řídit se předchozími rozhodnutími bývalého vedení, bylo by to popření jeho vedoucího postavení. Je povinen vést školu podle platných zákonů a podle vyhlášek a nařízení MŠMT.Žádný precedens s podzimním předáním cen se tedy nekoná, hlasování poradního orgánu je podkladem pro ředitelovo rozhodování.Význam a platnost, kterou mu přisuzujete, neexistuje.A Vaše tvrdošíjné trvání na necitlivém rozhodnutí ped. rady bych jako pedagog a rodič rozhodně neobhajovala.

Re: Dění kolem školy
Autor: Wydna (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 13:31

Paní Capková,
moc se omlouvám za zkomolení Vašeho příjmení v předchozím příspěvku.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 13:45

Na komolení jména jsem zvyklá, to se mnou nic nedělá, ani jsem to nepostřehla.

Školský zákon pročítám často a pravda nemám právní vzdělání a řídím se instinktem a radou přátel právníků. Znovu kopíruji části svého textu, protože v něm píši to samé co Vy.

Pedagogickou radu ředitel školy ze zákona musí zřídit a jejími členy jsou ze zákona všichni pedagogičtí pracovníci. Je to poradní orgán ředitele s hlasovacím právem.

Pokud dobře vidím, netvrdím něco, co by v zákoně nebylo. Jen jsem to řekla vlastními slovy. Zkušený ředitel však většinou, respektuje názor tolika lidí.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 13:50

Velice děkuji za zveřejnění koncepce paní doktorky Lisnerové a další koncepce vnímám jako bonus i když jsou dnes již nepodstatné.

Jsem ráda, že jsem obdržela i odpovědi na otázky a v obou případech jsem velice zvědavá, co se dočtu.

Re: Dění kolem školy
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 17:40

pane starosto,
myslel jsem, že reakci k mému příspěvku na téma trať a změna územního plánu (který je tedy vzhledem k prostoru IL dost povrchní) píše pan Hlaváček?
Souhlasím s komentářem paní Řepové k Vaší vytíženosti a dodávám, že například články na téma tratě jsme si mohli odpoustit, kdyby k trati vzniklo nějaké jiné fórum, to samé se týká i jiných témat. Toto téma je také příkladem řešení věci "potom" a to většinou vyžaduje mnoho slov - osobně tedy nemám jasno, nejsem na ničí straně, jen sleduji, komentuji a divím se situaci, která naštěstí je jen někde mezi školou a radnicí, pro žactvo je snad jen zpestřením.
Informace o skokanovi roku byly zajímavé. Moc nechápu, proč by starosta měl platit něco ze svého. Tato informace hází na dobrý záměr stín snahy o zviditelnění se. Říkám "hází stín" - což znamená, že jsem zmatený - ač bez předsudků,nevím jestli je to dobrá věc nebo nástroj zviditelnění, nebo nějak oboje, prostě nevím.
Vysvětlení, že každý může něco podobného dělat, se mi také nelíbí - je to jen vysvětlení peněz a asi jde především o to, zda akce nějak zapadá do fungování školy - snad nechcete říct, že každý, kdo si může "dovolit zaplatit ceny", se "může plést učitelkám do práce" a "motat dětem hlavu"?
Dle mého názoru se radnice plete do příliš mnoho věcí a některé podstatné unikají (trať, změna územního plánu trvající 4 roky). Ale nesporné úspěchy také máte.
...Pod nickem mi bylo líp, holt to zviditelňování se:-)



Upraveno 2 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (22.06.2014 19:11)

Re: Dění kolem školy
Autor: . (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 18:49

Jojo, pane Špetláku,

je to fakt fajn pod nickem. Já si tady lebedím :-DDD.
Jeden může házet moudra na všechny strany, žádná zodpovědnost, žádné nucené reagování, prostě pohoda. Tak hezky to lechtá vlastní ego, jakáže to moudrost se to ve mně skrývá. :-)) Trochu to kazí to zatracené svědomí, jestli náhodou není jeden tak trochu...., no ale to ne... :-))) A pak taky samo, kdyby někdo náhodou rozeznal styl psaní, ale to by asi byla neskromnost z mé strany :-))

Ale vážně.
Těší mě, že se podařilo rozhýbat vody. Paní Capková byla v tom svém boji tak trochu osamělá, vrtalo mi hlavou, co vlastně zamýšlí a co za tím vším vlastně je.

Nakonec, jde hlavně o to, aby z nás dospělých neměly ty děti tak akorát PRDEL, ne?


Tak zase někdy pod vlastní identitou :-))), (hergot, mám vůbec ještě nějakou? :-DD )

Za svoji "nepatrnou tečku" (opravdu tady klofám tečku) díky

Re: Dění kolem školy
Autor: Lenka Kalouskova (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 19:18

Pane Špetláku,

dovolím si reagovat na část Vašeho příspěvku. V Černošicích je zvykem, že starost(k)a vítá na zač. školního roku prvňáčky a na konci roku oceňuje úspěšné žáky, pan starosta tedy tuto roli zdědil a oceňované děti rozšířil v rámci "skokana". Tolik k Vaší otázce, jak toto zapadá do fungování školy.

Loni se na tyto ceny při napjatém rozpočtu již nenašly peníze, tak pan starosta zaplatil dárky ze svého - nechtěl o ně žáky ošidit. Tu informaci jsem do světa pustila až já. Kdyby se tím chtěl zviditelnit, jistě by si na to býval našel lepší příležitost jinde, než zde na fóru :-)

LK

Re: Dění kolem školy
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 20:53

Paní Kalousková,
děkuji za reakci a rád bych upřesnil, co jsem psal:
poznámku, že akce by měla zapadat do fungování školy, jsem mínil k prohlášení starosty ohledně možnosti pořádání podobných akcí kýmkoli, nikoli adresně ke skokanovi.
Obdobně poznámku k tomu, že něco může působit jako snaha o zviditelnění se, jsem mínil ke skokanovi obecně, nikoli k několika tisícům za ceny. To, že starosta platil ceny ze svého je zvláštní - soutěž je vyhlášena, tak by asi měla mít krytí cen v rozpočtu? To, že se v rozpočtu nenajde na ceny, je divné a vytváří to mylnou, zavádějící představu o rozpočtu. Dovolím zopakovat, že nepodsouvám starostovi nějaký nekalý úmysl, jen popisuji, jak to může při určité konstelaci působit.
Proti skokanovi nic nemám, protože netuším, jak funguje a jaké jsou jeho důsledky a souhlasím, že záměr je to dobrý – jen je třeba jej udělat „s citem“, aby se z toho nestal „šprt roku“ nebo tak něco, čímž nenarážím na skokana, ale spíš vysvětluji, proč jsem vůči podobným věcem rezervovaný.
Vaše oblíbená otevřenost s sebou nese rizika těchto nepříjemných rozhovorů.

Re: Dění kolem školy
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 22:17

Tak jsem četla odpovědi na své dotěrné otázky viz výše....

Odpovědi na body 4 a 8 si vzájemně odporují, i když je to pak nenápadně přiznáno v bodě 9. Jinými slovy, potvrdilo se, že radnice nemá ani odhad přírůstků do školy. Jest-li jsem to dobře pochopila, dá se říci, že se bude čekat, zda se tam vejdem. Záložní plán se jmenuje slučování tříd. Někde výše jsem vyčíslila, že to bude obtížné...

K bodu 5, děkuji za vysvětlení a budeme si držet palce. Stejně tomu nerozumím, jak mohla dotaci nezískat ve srovnání s tou, co ji získala. Ale uznávám, že přidělování financí při dotacích nemusí být zcela pochopitelné.

Pod otázkou 6. Proč se návrhy na dostavbu centrálních šaten a rozšíření kapacity jídelny začal zřizovatel zabývat až nyní, když jsou staré tři roky a pocházejí z koncepcí paní Kahounové a Bočkové?
je neskutečně dlouhá a mnohdy nesouvisející odpověď.

Např: V této souvislosti upozorňujeme, že zmíněné koncepce z roku 2012 vůbec nehovořily o potřebě navýšit
kapacitu učeben a školy jako celku, ba dokonce naopak.

Tohle je však nehoráznost:
Lze považovat za manažerské pochybení
tehdejšího vedení školy, že budoucí situaci školy nedokázalo správně předvídat. Zřizovatel nemá běžně
dostupné informace o způsobu a míře využití jednotlivých učeben, počtu dětí apod. – škola je samostatně
fungující organizace s vlastním vedením odpovědným za její stav a rozvoj. Ze strany vedení školy byl
kapacitní problém poprvé avizován až v posledním roce skrze návrh, aby byla zrušena družina pro čtvrté
třídy kvůli potřebě uvolnění učeben pro letošní vyšší počet prvňáků.

Na to je zcela jednoduchá otázka, zajímal se zřizovatel o školu? Odpověď je ještě jednodušší, Ne!Myslím, že zde je naprosto krystalicky demonstrovaný jeden závažný omyl našeho zřizovatele.

Dle zákona má škola zajišťovat vzdělání a zřizovatel podmínky pro toto vzdělávání. Tak jako škole nikdo nemusí říkat, že má včas nakoupit učebnice, stolky a židle dle velikostí přemístit do správných učeben a zajistit personální obsazení a mnohé další, zřizovateli by neměl nikdo připomínat, že se má pravidelně zajímat o hmotné potřeby školy, kterou zřizuje.

Novému vedení školy bych doporučila aby své potřeby sdělovalo zřizovateli písemně! Jsem totiž přesvědčena, že když paní Gottelovou zajímaly doprovodné výukové programy a množství wc papíru (obojí jsem dost zjednodušila, při zachování podstaty), ředitel Moucha (šéfe promiňte, musí Vám zvonit v uších) se chytal za šediny a říkal, copak nemáme jiné starosti?

Za ostatní odpovědi děkuji a budu doufat v dobrá řešení!

Re: Dění kolem školy
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 22.06.2014 23:23

Pane Hlaváčku, podařilo se :-) Takže, teď máme "vítěznou" koncepci školy pěkně černé na bílém. Mám-li ve stávající situaci najít něco pozitivního, pak je to především šance zejména pro pedagogický sbor, podílet se na jejím finálním tvaru. Ten by měl být, jak píše web města, "po projednání s pedagogickým sborem" předložen do konce tohoto kalendářního roku. Myslím, že by bylo škoda této šance nevyužít.
M.S.

Re: Dění kolem školy
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 23.06.2014 01:35

Odpověď na otázku, jestli se zřizovatel zajímá a zajímal o školu (tentokrát míněno z pohledu investičních záležitostí), najdete mimo jiné zde: [www.mestocernosice.cz]. Nutno mít na paměti, že připravit větší záměry, které se nyní jsou nyní ve stavu k realizaci, vyžadovalo dost přípravné práce v předchozích letech.

Re: Dění kolem školy
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 23.06.2014 02:11

A ještě pro kontext doplním, paní Capková, že jako učitelka nejste a nebyla jste členkou vedení města, tj. nezúčastňovala se jednání vedení školy s vedením města a nemůžete tedy znát jejich obsah.

Aktivně (a pouze kriticky) se ke všemu možnému vyjadřujete od letošní zimy, kdy Vás zklamal výsledek konkurzu.

Jste ale myslím již nějakou dobu za školu členkou školské rady, tedy orgánu při škole, kde jsou zástupci školy, rodičů a zřizovatele. V ní jste mohla dát své aktivitě a znalosti věcí průchod již dříve. První zápis vůbec jsem dostal až letos na jaře z Vaší poslední schůzky, už po konkurzu, takže moc nevím o Vaší činnosti v ní do té doby.

Existují nějaké jiné zápisy, které by dokládaly, že škola, a konkrétně Vy osobně, jste v rámci školské rady upozorňovala na výhledový problém s kapacitou, dělením tříd na jazyky, naléhavou potřebou centrálních šaten atd. atd. - tedy že je "všechno špatně"?

Re: Dění kolem školy
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 23.06.2014 08:06

A do třetice, musím opravit kolegyni Lenku, že bych snad ceny pro Skokany loni platil, protože nezbylo v městském rozpočtu. Tak špatně na tom opravdu město není.

Jdi na stránku: Předchozí1234567Následující
Aktuální stránka: 6 z 7


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.