cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: PředchozíPrvní...3637383940414243444546Následující
Aktuální stránka: 41 z 46
Re: Začátek školního roku
Autor: Kalousek (IP zapsáno)
Datum: 02.07.2015 23:12

Za všechno můžu prostě já!
- ještě před nástupem nové riaditelky jsem z pozice zástupce ředitele podepsal založení odborů jako tajného spolku
- veškeré dokumenty jsem skartoval a vyčistil disky (bylo potřeba po těch dekádách zahnívání v socialistické zkostnatělé škole zamést:-) )
- posílal jsem anonymy a udání již vloni v létě
- zneužil jsem děti pro distribuci pamfletů rodičům
- šířil jsem mezi děti účelové nepravdy a lži
- učil jsem děti manipulovat informace a vymýšlet si
- pomlouval jsem
- nesnáším změny a tak jsem odmítl uznat, že každý včetně nás učitelů se musí celoživotně vzdělávat
- vše vím a všechno znám a tak žádné další vzdělávání nepotřebuji
- neb nostalgicky sním o době pohody a klídku za pana ředitele Mouchy, tak jsem usnul i při svém duševním rozvoji
- podlehl jsem atmosféře maloměšťáckých drbů, pomluv a dělání závěrů podle domněnek
- nadával jsem po celém městě již od jara 2014
- pomlouval jsem nové vedení školy kudy chodil
- vozil jsem své vlastní děti svým bílým SUV a parkoval jsem před družinou na na přechodu, no nedivte se bojím se o ně, co kdyby je ve škole někdo zneužil
- změny jsou přece vždy k horšímu
- inovace nebrat, ještě bychom tu mali nějaků takovů dalšů revolůciu
- co mi nebylo zadáno jako úkol a podepsáno vlastní krví nadřízeného... jsem prostě sabotoval a nedělal

Milí rodiče a učitelé z černošické školy --- za vše mohu prostě já. Tak si to neberte do hlavy jako svoji vinu. Nechal jsem já sám ako Mirek školu rozložiť.

Moc se Vám omlouvám, nebyl to úmysel a verím, že Vám buďe líp. Čest práci a nedajte sa!

Srdečně zdravím od Bechyně

BRAVO! MAKÁME!

Re: Začátek školního roku
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 08:10

a to je vám zvláštní, že nyní radnice mlčí. V posledních IL to byla zase hitparáda. Radnice, která se tolik brání dohadům a očerňování se dopouští sama dohadů a očerňování, inu zloděj křičí chyťte zloděje. Optikou událostí posledních dnů je však patrné, že všechna hromadná radniční prohlášení byla pouze přípravou půdy na odchod ředitelky.

To už nyní ovšem není důležité. Důležité je, aby radnice veřejnosti urychleně odpověděla na množící se otázky. Kdo uvede školu do pohybu v září? Má radnice připraveného krizového manažera? Na půdě školy totiž nikdo takový není, zbylo tam několik opravdu kvalitních učitelů, ale nevím proč by měli přestat učit a začít řídit, jak se proslýchá. Tyto horké kaštany by do příchodu nového vedení vzešlého z konkurzu, měli tahat především Ti, kteří si tam zvolili a horečně podporovali toho super koně, co jim z toho závodu zdrhnul. Kolem minulého konkurzu se to na radnici hemžilo odborníky na školskou problematiku, někteří mají i zkušenost s řízením, teď by bylo vhodné, aby se toho na pár měsíců chopili, např. Muller, Kalousková, Hopfinger....

Re: Začátek školního roku
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 08:41

A nový ředitel vzejde z konkursu, či bude stanoven spolkem angažovaných rodičů?

Re: Začátek školního roku
Autor: l (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 10:19

To vite, ze ho zvolí rodiče, asi jako vždy.

Re: Začátek školního roku
Autor: Patrik Rech (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 13:06

Dobrý den,

nevím sice, jak jsem se já osobně podílel na vzniklé situaci, ale pakliže narážíte na mou angažovanost v TOP 09 a z toho plynoucí vliv na radnici(rada složená s VČ, TOP09 a nezávislých)tak jistě částečně pravdu máte.
Chcete li znát můj osobní názor...tak stojím plně v této záležitosti na straně města a jeho vedení.

Re: Začátek školního roku
Autor: ježišmarjááááá (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 13:35

Prosím vás, přestaňte se už všichni vymezovat na MY A ONI.
Je to snad škola pro všechny černošické děti, ne? Co se stalo, stalo se. Chyba je někde uprostřed. A možná ani tam ne. Možná je to prostě přirozený vývoj společnosti.
Teď je snad důležitější najít NEJVHODNĚJŠÍ řešení, tj. silného ředitele, který by byl schopen za stávajících podmínek tu školu převzít a zase rozjet. Jestli se podaří ho najít, tak to bude zázrak roku.

Tohle neustálé osočování jedné či druhé strany nikam nevede a akorát to zhorší další vývoj celé záležitosti. Pokud má někdo dojem, že na tom má svůj podíl "viny", ať si to přebere v sobě. Tyhle tahanice rozdělují město a zasáhnou i obyvatele, kteří s tím nemají nic společného.

Re: Začátek školního roku
Autor: O.Z. (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 15:22

Dobrý den,

když čtu toto fórum, je mi z chování mnoha diskutujících smutno. Namísto abyste dali hlavy dohromady co dál, funguje toto fórum pro mnohé jen jako...

Je třeba najít schopné vedení školy, které
- bude mít v čele silného stratéga, který se nebude bát inovací a postavit se realitě čelem a aktivně spolupracovat se zřizovatelem
- bude mít k ruce skvělého operativce na každodenní řízení
- společně s aktivními, čestnými, slušnými a moudrými učiteli dá škole jasný směr do budoucna
- získá si aktivní podporu od rodičů
Pokud chceme mít z dětí šťastné a slušné obyvatele městečka, kteří najdou rozumné životní uplatnění tak to bez inovací nepůjde. Pokud chcete mít školu jako v 70. letech bez aplikování nejnovějších vědeckých poznatků a dobré praxe ze zahraničí, stane se i díky škole z Černošic pouhopouhá noclehárna Prahy.

Důležitá není ani tak kvantita narvaná do hlavy, jako naučit děti se učit😉 a umět zvládat změny. To se většině nedaří. Život je jedna velká změna. Pěkný den všem O.Z.

Re: Začátek školního roku
Autor: pro O.Z. (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 15:37

Paní O.Z.,
obávám se, že nyní bude zázrak, když vedení obce najde vůbec nějakého ředitele, ochotného tu školu vést. Nějaké vize, zkrášlující výchovný proces, jsou v tuto chvíli naprosto mimo. Vedení obce má dva měsíce na to, aby vůbec někoho sehnalo. Kde, to Bůh suď. Nedovedu si představit šílence, který převezme metodicky rozhozenou školu, v které se navíc převelice staví.
Myslíte to dobře, téměř slunečně, ale to, co se stalo, to je takový průser, že se z toho budou Černošice vzpamatovávat ještě hodně dlouho.

Re: Začátek školního roku
Autor: Budoucnost (IP zapsáno)
Datum: 03.07.2015 23:53

Já to zas tak skepticky nevidím. Školní rok je po personální stránce zajištěn, předměty a úvazky jsou spočítány, tak v čem je ten průser? Stará parta, zubynehty slepě hájící staré pořádky z větší části odešla, přišli a od září přijdou učitelé nezatížení. To je pro nového ředitele dobrá výchozí pozice, lepší než měla ředitelka loni.

Průser bude, když budou učitelé házet řediteli klacky pod nohy a pokud je ředitel nedokáže nadchnout pro společnou věc.

Re: Začátek školního roku
Autor: situace (IP zapsáno)
Datum: 05.07.2015 10:09

pokud by pani reditelka udelala co slibovala, tj. ze nebude zavadet hned zmeny, ale bude napred v roli pozorovatelky, aby poznala mistni situaci a hlavne prostredi, pak by mohlo byt vsechno jinak. Jenze bum od zacatku roku vsechno spatne, zmeny hned bez nutne dostatecne pripravy a kdyz se k tomu pridala neschopnost kazdodennich uloh behu skoly (rozvrh, suplovani) tak se neni cemu divit.
Novy reditel/ka necht se pouci, zajisti kvalitni kazdodenni beh skoly, pozna prostredi a az bude dokonale seznamen se vsim a s kazdym, muze postupne zavadet zmeny. Ale bacha, s dokonalou pripravou, dostatecnym seznamenim vsech, ne "pres mrtvoly" ale s predchazejici diskuzi a vysvetlenim vsech dotazu a pripominek, s pripadnymi kompromisy vzeslymi ze vzajemne diskuze!

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 16:26


Re: Začátek školního roku
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 18:39

To znamená, že vedení města bude trvat na koncepci, které zavedla paní Lisnerová?

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 09.07.2015 23:12

Těžko říct, ten cíl je příliš obecný. Kdo by nechtěl pro svoje děti "kvalitní a smysluplné vzdělání". Spíše mi tam chybí vyjádření zájmu o stabilizaci pedagogického sboru a zajištění standardního chodu školy. Tedy předpoklad k zavedení jakékoli koncepce. To bude muset zvládnout především dočasně jmenované vedení školy nejpozději do 1.září. To je nyní priorita, koncepce budou důležité u konkurzu.
M.S.

Re: Začátek školního roku
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 10.07.2015 20:58

Ofi opět nic nevíme, ale neofi má škola dva nové zástupce z řad pedagogů, protože ti stávající rezignovali. Věřím, že ti, kteří rezignovali, již o dovolené, kterou čerpají, nepobírají příplatek za řízení, neboť 5 zástupců škola mít němůže.

Proč se personální změny nepromítly na web školy?

Re: Začátek školního roku
Autor: Nezávislý (IP zapsáno)
Datum: 13.07.2015 23:51

Už se těším na jednání zastupitelstva 15. července na Vráži – doufám, že se starosta všem omluví za zpackaný školní rok, který zapříčinil svojí neuváženou volbou někoho tak neschopného, jak se nakonec ukázalo. Doufám, že se také omluví všem bývalým učitelům, které tak očerňoval v očích veřejnosti, což se mu stejně nepodařilo – nikdo mu nevěřil.

Boží mlýny melou pomalu, ale pravdivě, pravda se nakonec ukázala, ředitelka byla od prvopočátku naprosto neschopná, nejvíce ji odhadli ti, kteří ani nečekali na její nástup – je vidět, že na bývalé základce opravdu byli schopní a prozíraví učitelé – škoda, že jich tolik odešlo, budou se těžko nahrazovat.

Už se těším, jak to starosta vyřeší, jsou si nějak s bývalou ředitelkou podobní, svá špatná rozhodnutí svádět na někoho jiného – já nic, to komise, to rada, to učitelé, to rodiče, to děti, …

Už se těším …

Re: Začátek školního roku
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 14.07.2015 10:15

Jen pro info: ředitelku školy nevybíral starosta, ale komise, v které město mělo cca třetinový podíl, tedy ne většinový. Stejně jako starosta nemůže udělat nic, co neschválí zastupitelstvo. Nežijeme zaplaťbůh v Rusku, kde o všem podstatném rozhodne car či soudruh Putin.

Re: Začátek školního roku
Autor: qwe (IP zapsáno)
Datum: 14.07.2015 10:22

Nezávislý, ty jsi tak vymletej, až to práská dveřma. Vrchol ubohosti a lidské hlouposti. Je mi tě moc líto.

Re: Začátek školního roku
Autor: Wydna (IP zapsáno)
Datum: 14.07.2015 10:43

K připomínce diskusního příspěvku pisatele "a".
Příplatek za vedení se promítne v náhradě mzdy za dovolenou, protože její výše se vypočítává za předpisem stanovené období, tuším, že poslední úplné čtvrtletí před nástupem dovolené. Tedy z průměrné mzdy za toto období, včetně všech odměn, příplatků ap.
Délka dovolené je v tomto případě zhruba v poloviční výši, protože byla odpracována pouze polovina kalendářního roku plus období dovolené, pokud v té době ještě trval pracovní poměr/ za každý měsíc 1/12 dovolené/.
Pokud pracovní poměr nekončí, dostávají pedagogičtí zaměstnanci v kalendářním roce celých 8 týdnů dovolené předem, čerpání dovolené v průběhu šk.roku je pochopitelně organizačně těžko zvládnutelné a nežádoucí.

Počet zástupců ředitele školy se skutečně odvíjí podle pravidel. Nejsem tedˇ schopna určit zda je to určeno zákonem nebo vyhláškou MŠMT. Záleží na počtu úvazků pedagogů, součet všech - i částečných, přepočtených na úvazky plné - tedy určitým způsobem na velikosti školy. Samotný ředitel v případě porušení stanovené legislativy překračuje své pravomoce.

Re: Začátek školního roku
Autor: Nezávislý (IP zapsáno)
Datum: 14.07.2015 11:09

Qwe, ty jsi tak vymletej, až to práská dveřma. Vrchol ubohosti a lidské hlouposti. Je mi tě moc líto.

Jako bys za volbu odpovídal nebo s ní měl mnohé společného. Kdo ví?!

Re: Začátek školního roku
Autor: fofinek (IP zapsáno)
Datum: 14.07.2015 13:57

Nezavisly klid, az vyprcha ta pijar akce korinka, zbyde jen korinek (evoluce nic vic).

Re: Začátek školního roku
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2015 13:08

Pro X:

Komise pouze učinila doporučující pořadí. Samotnou volbu, při které toto pořadí není závazné, pouze je závazné vyřazení uchazečů nesplňujících zákonné podmíny, tedy tuto samotnou volbu číní rada města v čele se starostou. Kolektivní volba je naprosto demokratický postup, proti kterému nemám nic. Pouze mi vadí, že nyní umožňuje nepřevzetí odpovědnosti. A navíc všichni víme, že klima městské rady je dost podobné uctívání gurua a až se uctívači probudí, možná někteří budou hodnotit svá vlastn hlasování jako chybná. Málo kdo z nich to řekne nahlas, to už chce fakt charakter. Museli by si totiž přiznat, že si zbožtili někoho, kdo za to nestál. A tak budou dál sami sebe a své okolí přesvědčovat, že to vše bylo jinak a mohl za to někdo jiný a bla bla bla, to co jsme už tolikrát slyšeli.

Pro nezávislého:

Všichni víme, že působení paní ředitelky v místní škole bylo jen přestupnou stanicí. Kdyby ve škole zůstaly ty pilné včelky, které uměly zajistit chod školy, což je práce, kterou paní ředitelka lehce pohrdala, a kdyby se jí o tuto práci postaraly, zůstala by tu a hrála si na vizionářku českého školství. Sem tam by si zkusila nějakou tu inovaci, nikoliv podle potřeb školy, ale podle módní vlny na které je třeba se kvůli dobrému CV povozit a nebo podle momentálních grantových pobídek. A to bez ohledu na to, zda tyto pobídky mají i dlouhodobý charakter na udržení rozjetých projektů. Jenže ty pilné včelky ulétly jinam. Tak bylo třeba je alespoň pošpinit, nechaly školu ve štychu. To moc nezabralo, tak se začalo tvrdit, že vymazaly soubory, což nikdo nikdy nijak nedoložil, navíc podle zásahů do systému by se asi dalo dohledat, že ty nestandardní kroky udělal (jistě ne schválně, spíš z neschopnosti) někdo až v srpnu....O tom všem si už cvrlikají vrabci v celých Černošicích. Nečekejte žádnou satisfakci, omluvu, nebo dokonce převzetí odpovědnoasti, nedočkáte se. Pan starosta to nemá v povaze, to už jsme se mnohokráte přesvědčili.

Mnohem důležitější však bude, kdo převezme řízení školy od srpna a jak se této osobě podaří zajistit chod v tak hmotně i morálně rozbombardované škole.

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2015 15:04

v této fázi není ve vztahu k situaci ve škole historie zas tak podstatná, a i kdyby byla, moc nám to nepomůže.

Máme dvě krajní verze výkladu příčiny současného stavu ve škole (pořadí jsem si určil hodem korunou a pro stručnost se omezím na osoby, nikoli na skutky):

verze A: za krizi může vedení města, zejména starosta pan Mgr. Kořínek a pak ředitelka paní Mgr. Lisnerová.

verze B: za krizi ve škole můžou intriky bývalých zástupkyň, některých učitelek a některých rodičů.

Je zřejmé, že je v současném stavu - jehož "výhodou" je obecná shoda na tom, že je kritický (konečně se shodnem…. :-( - nám ani jedna z verzí příčiny krize nepomůže, spíš nám uškodí, takže pátrání po tom považuji ve vztahu k řešení krize za zbytečné a nechal bych to na soukromou činnost těch, které to zajímá, a rozhodně bude dobré, když se některé hořící a doutnající ohně uhasí, ale to je na lidech, kterých se to týká.

Nyní nám nezbyde než doufat, že se nám do konkurzu přihlásí alespoň průměrní uchazeči a že vybereme z průměrných zase alespoň průměrného a že ten bude schopen školu alespoň průměrně stabilizovat. Osobně bych ani neopouštěl naději na zázrak, ale ten není statisticky postižitelný.

Prostě si myslím, že jestli chceme školu stabilizovat, musíme se držet pořekadla, že předpokladem štěstí jsou nízká očekávání (a trpělivost).

Tahle etapa je za námi a teď by stálo za to mít i přes přetrvávající nepřátelství společný cíl - jsem asi naivka, ale myslím, že by to mohlo jít, asi to bude chtít řešit podstatných 20% a neřešit nepodstatných 80%.
Škole zdar!



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (15.07.2015 15:09)

Re: Začátek školního roku
Autor: a (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2015 15:37

Nevypořádaná minulost dokáže tropit neplechu dlouhé roky, ráda se znovu vynořuje, jak můžeme vidět i na mnoha dějinných okamžicích českého národa. Chápu Vaši snahu hasit požár, který nepřináší naději, ale ten požár je důsledkem, nikoliv příčinou. Jeho umělé zadupávání bude mít jediný efekt, vzplane časem o kus vedle. Budete se asi muset smířit s faktem, že ho musíte nechat přirozeně dohořet, jinak si Vás začnou lidi plést místo s hasičem s metařem.

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2015 15:55

metař taky dobrý :-), ale o tom jsem nemluvil a tuhle snahu nemám - nakonec tam výslovně píšu (aniž bych tedy tomu, co jsem napsal, dával nějakou zvláštní závažnost :-), že požáry si hoří a doutnají a že není od věci, aby si je ti, kterých se to týká, uhasili - tím chci říct, že bude dobře, když si je uhasí, ale že to není nezbytné, takže ať si klidně hoří. A že zde bude nějaká nevraživost a nepřáteltství nadále je také jisté - jde jen to, jaký vliv to bude mít na školu.

Spíš jsem chtěl říct, že (když už používáme ty ohně jako příměr) není dobře PŘIKLÁDAT pod ani jednu ze zdejších hranic - ty prostě existují a ty buď dohoří, nebo se uhasí a uklidí..to sou tedy kecy...:-)

Podstata sdělení je ale v tom, že bychom měli respektovat realitu a naše možnosti, jestli tedy chceme školu stabilizovat, což věřím, většina chce.

Chyby nového vedení můžeme s trochou fantazie předpovídat už teď :-) takže bych se zaměřil na důležité věci...



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (15.07.2015 16:07)

Re: Začátek školního roku
Autor: JS (IP zapsáno)
Datum: 15.07.2015 23:54

Pane Špetláku,

napsal jste "jestli chceme školu stabilizovat" a "nezbyde než doufat, že se nám do konkurzu přihlásí alespoň průměrní uchazeči a že vybereme ...". V tom si myslím, že je skryta podstata většiny současných problémů Černošic. A jestli chcete, můžete ji označit za verzi C "kdo za to může". Problémem je, že značná část zastupitelů obce a na ně navázaných osob v různých komisích je spokojená s POCITEM podílu na rozhodování výměnou za více či méně tacitní akceptaci rozhodnutí vedení města. Pěkně to ukázal v sousedním vlákně MIKE, kdy se část zastupitelů spolehla na snadné až zbabělé "důvěřuji kolegům".

O tom, kdo bude novým ředitelem školy, rozhodne rada města na základě doporučení výběrové komise, jejíž složení nejspíš bude odpovídat většinově záměrům rady. To je v pořádku co se týče zákona, vadí mi však jiná věc. Pokud si přečtete rok stará vyjádření, zjistíte, že starosta Kořínek tuto LEGALITU vydává za LEGITIMITU, nebo za jakousi záruku objektivity. Úplně stejně se argumentovalo i v období nesvobody, cožpak si na to nevzpomínáte? Pokud tedy opravdu chcete něco udělat v tom smyslu, aby se dalo říci, že "zastupitelé vybrali", nebo spíše že zastupitelé něco udělali pro rodiče a děti, máte možnost pokusit se v zastupitelstvu cosi prosadit. Navrhuji - požádejte starostu města, aby kromě výběrové komise kandidáti na nového ředitele navštívili jednání KOMISE PRO ŠKOLSTVÍ (poradní orgán města, který není úplně politicky složený, je v něm řada odborníků a pro jistotu se skoro vůbec neschází - proč rada města, pro kterou je škola prioritou všech priorit, svůj poradní orgán pro školství na rozdíl od jiných skoro úplně vymazala?) a aby následně v Informačních listech všichni členové této komise mohli napsat svůj názor na předpoklady jednotlivých kandidátů. Takový postup není v rozporu se zákonem a pokud zastupitelé chtějí, aby bylo naše město otevřené, považoval bych to za pěkný příspěvek ve prospěch jejích obyvatel. Dokonce bych pak byl ochoten nerozporovat tvrzení, že se zastupitelé podíleli na výběru - tím, že celý proces výběru otevřeli veřejnosti.

P.S.: Starosta Kořínek nejspíš vědomě překrucuje fakta, pokud vloni tvrdil, že výběrové řízení vypsal s delším časovým horizontem, "aby se vše stihlo připravit". Připravit výběrové řízení a najmenovat výběrovou komisi je záležitost maximálně několika dní. Dotazem na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy si můžete snadno ověřit, že výběrové řízení by mělo být vypsáno okamžitě. Je to ostatně zřejmé i z toho, že školský zákon vůbec nepočítá s institutem "pověřeného zástupce ředitele". Takže se můžete ještě pana starosty z pozice zastupitele optat, proč ještě rada města výběrové řízení nevypsala. Tvrdit, že tak nemohou učinit, dokud paní ředitelka neodešla, by byl úplný nesmysl. Pokud tedy zastupitelům záleží na dodržování zákona a stabilizaci školy, pak musí apelovat na to, aby bylo výběrové řízení vypsáno okamžitě tak, aby nový ředitel nastoupil co nejdříve.

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2015 00:19

Ptal jsem se dnes na zastupitelstvu pana starosty, zda je již někdo pověřený vedením školy. Odpověď ve zkratce:
Příští pondělí pověří rada města vedením školy nejspíše pana učitele Martina Vodičku a paní učitelku Barboru Formanovou, které paní ředitelka jmenovala svými zástupci po odchodu stávajících, respektive bývalých zástupců.
Ptal jsem se, zda tedy budou pouze dva učitelé pověřeni vedením školy, nebo tři.
Odpověď: dva pověření, které pověří rada města si nejspíše vyberou sami třetího.
Dále by se věc měla vyvíjet takto:
7.10. by mělo být uzavřeno podání přihlášek do konkurzu na ředitele školy
říjen - měl by proběhnout konkurz
listopad - rozhodnutí vedení města o výběru
1.2. 2016 - nástup nového ředitele školy.
M.S.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil Michal Strejcek (16.07.2015 00:23)

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2015 01:00

JS,
souhlasím s Vámi skoro ve všem (odbočka k ekim-Mike vláknům: mám pocit, že je v jeho kauze příliš směšována ODPOVĚDNOST a ZAVINĚNÍ a spíš by se měly oddělit, navíc se ekim-Mike nikdy nepodělil s tím, že si silnici spolufinancují…) a dnešní zastupitelstvo ač se neslo v konstruktivním duchu, nebo možná právě proto, mi zanechalo dost přemýšlení právě nad fungováním komunální demokracie.

Nejzávažnějším tématem byla alej - podklady nejsou kompletní doteď, a hlasovali jsme o usnesení, které nám bylo pouze přečteno, protože selhávalo IT….

Jinak k Vašemu námětu - je to totiž zapeklité - já ctím zásadu "nech odpovědnost tomu, komu přísluší" - není asi potřeba to moc vysvětlovat, ale jeden příklad za všechny – nenecháme-li odpovědnost na dětech, vrátí se nám to - a takových příkladů je všude kolem mnoho.

Pak nastupuje, ale otázka, za co nese odpovědnost zastupitelstvo a za co koalice a já se kloním k výkladu, že ten, kdo vládne exekutivě, má nést odpovědnost (má totiž možnost si to sám odhlasovat) a není náš alibismus se o ní s nimi nedělit (ve většině případů), alibismus to by to byl jen z jejich strany (kdy ho nikomu nepodsouvám, mluvím neadresně a teoreticky), pokušení přispět k „rozumnému a konsensuálnímu“ rozhodnutí je velká a často vyžaduje dost disciplíny se „udržet“ :-) – nakonec o tom trefně píšete.

Takže pro mě z opozice zůstávají dvě možnosti, a) být pragmatik a snažit se argumentací (různých forem) upravit některá usnesení na přijatelnější, což ale vyžaduje jejich hlasovatelnost koalicí, která je fakt silná – to jsem praktikoval ve věci aleje a jsem částečně spokojený, b) nechat hlasovat koalici a oponovat a otravovat - to je totiž naše role a mnohdy nepříjemná víc pro nás samotné než pro ty, které kritizujeme. Obě tyto možnosti se nevylučují ani nepodmiňují.

No a ve věci školy: lze přispívat asi jen k společenské objednávce a komentovat, ale aby byl za výběr někdo odpovědný a tudíž ho bral vážně (což neznamená dělat výběr jen podle sebe a v naší situaci ve škole už vůbec ne, ale aby o něm přemýšlel důkladně a v kontextu), musí za něj být SÁM odpovědný a neschovat se za jednotnou frontu - na to si zajisté také vzpomínáte a nyní to je stále praktikováno úřady, kdy jeden úředník čeká na vyjádření jiného a mnohdy z toho jde Hlava 22 kolem. Takže, co se týká školy, jsme v roli komentátorů a bude těžké si ji uchovat.

Na druhou stranu volba je volba a ta je zkonzumována zvolením, pak je to o prostředí, náhodě a opravdových kvalitách … - že někdo umí konkurs, nezajišťuje a ani nevylučuje, že umí řídit a naopak.

Ale nyní bych fakt volil velkou zdrženlivost v reakcích – jaká bude akce, to uvidíme – ale předem si říct, že volba bude blbě, považuji za chybu – a pozor na sebenaplňující předpověď. A zdůvodnění rozhodnutí jeho autory (legitimitu o které mluvíte) bych nepřeceňoval – to je často zpětné vidění a to nemá moc váhu.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (16.07.2015 01:02)

Re: Začátek školního roku
Autor: Luboš (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2015 09:38

Ale to přeci funguje úplně jinak, nejdříve si pan starosta a jeho kamarádi najdou svého koně - taky kamaráda do konkurzu. Na základě jeho CV a " vizí pro rozvoj školy" se pak napíší požadavky do výběrového řízení a pak se jejich kůň jen ve výběrovém řízení vybere, protože všechno splňuje, to vše navíc schválí výběrová komise a pokud je nějaký člen proti, tak stejně rozhoduje většina. Proto to vypsání trvá tak dlouho, již nyní se aktivně hledá ten pravý koník z vlastní stáje.....

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2015 09:54

ale ten kůň může klidně táhnout dobře. A nemyslím si, že by vedení města nyní dávalo největší důraz na "inovativní koncepci", nyní nezbyde než vybrat někoho, kdo to provozně dá dohromady, a doufám, že si komunita takové zadání objedná. Nelze čekat na překvapení, ale radě dát podněty a signály.

Re: Začátek školního roku
Autor: abcd (IP zapsáno)
Datum: 16.07.2015 11:05

Souhlasím s Lubošem, že "koník" to je a bylo to nejdůležitější v předcházející volbě.Je třeba člověka loajálního k záměrům Města resp. k penězům, které se sypou do školy....na nic se moc neptat a brát to, co je-co a KOHO Město vybere
Prostě "koník" ale s klapkama na očích!!!!!
Finance přece vládnou světem. Nebuďme naivní.

Jdi na stránku: PředchozíPrvní...3637383940414243444546Následující
Aktuální stránka: 41 z 46


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.