cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: PředchozíPrvní...4567891011121314...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 9 z 46
Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 14.11.2014 19:30

pane FFF, dovolím si komentovat způsob řízení, na který jste odkazoval, protože si myslím, že jádro problému s tím má dost společného. Také nejsem rozhodně spokojený s interpretacemi, které jako rodič dostávám.

Dle mého názoru striktně hierarchický způsob řízení, na který jste odkazoval, je vhodný v armádě, resp. na bitevním poli, ale už pro běžnou firmu vhodný není, tam bývají vztahy komplikovanější. Často největší odborník na dané odvětví nebývá hlavní manažer firmy (to manage v běžné angličtině často znamená zvládnout, zvládá se cashflow, kolektiv, klienti, daně…ale přitom se třeba tvoří počítačové hry).

Moderní způsoby vedení často "klasickou" pyramidální hierarchii nemají. Instituce jakými jsou výzkumné ústavy a univerzity, které mají ke škole asi nejblíž, mají naopak akademické svobody atp. Jejich duševní vlastnictví často vychází z práce jejich kolektivu.
Právě v těchto institucích nemusí nutně jejich ředitel být nejzdatnějším vědcem, jsou zde požadovány zejména organizačně-administrativní a personalistické schopnosti (zcela logicky mezi vědci a profesory najdete méně lidí s těmito vlastnostmi, protože je přirozeně moc nezajímají a otravují). Podstatné pro tyto instituce je názorová pluralita. Zajisté někdo musí dohlížet na to, aby fungovala ekonomika, PR atp…

Nevěřím v uplatnění vize shora (a to ani málo:-), věřím v inspiraci, v kvalitní vedení teamu a vytváření správných podmínek. Odbornost při vedení teamu napomáhá k získání větší autority, ale vedoucí pracovník často na svoji vědeckou činnost musí rezignovat.

K loajalitě: musíme si říct, kdo je zaměstnancem, kdo je manažerem, kdo je představenstvem, kdo je dozorčí radou a hlavně kdo jsou akcionáři. Pak i revolta může dostat jiný rozměr.

Nechci tímto nic naznačovat ani nastiňovat, kde vidím viníka (skoro bych ho ani nehledal a energii upřel analýzu současného stavu), na to toho o problému ve škole vím pramálo, lepím si to střípků, kterých moc není. Po městě koluje řada „ zaručených zpráv“…

…..ale "tripartita" ještě nezasedla!

Ke schůzkám a jejich závěrům se vyjádřil pan Strejček, s jeho vyjádřením souhlasím.

Re: Začátek školního roku
Autor: Lucie Janášová.Jana Valterová (IP zapsáno)
Datum: 14.11.2014 21:55

Vážení rodiče,
poctivě sledujeme všechny ohlasy na tomto webu.Dovolíme si tedy reagovat na některé Vaše postřehy a poznámky.Důvodem naší žádosti o svolání Školské rady jsou mimo jiné i třídní schůzky,které nejsou sice povinné,ale některé učitelky si přímo vyžádaly účast rodiče s dítětem.Tak tam nejděte!?Ano,na tyto schůzky se opravdu už není pořádně kam zapsat,vše je proškrtané a už se v tom nikdo nevyzná.Někteří jsme měli to štěstí a povedlo se nám napsat a jít tam pouze dvakrát.Děti z prvního stupně to ani nemohly zvládnout,ale máme skvělou paní učitelku a e mailem jsme vše doladily.
Dalším ,pro nás asi nejdůležitějším a zásadním problémem je přítomnost,či spíše nepřítomnost paní ředitelky ve škole.Když se podíváte na rozvrhy školy,zjistíte,že je tam podle hodin určitě pondělí a čtvrtek,kdy vyučuje český jazyk v 6.C.Dvě hodiny v pondělí a tři hodiny ve čtvrtek.Chudáci děti.Tolik češtiny v jeden den.Smí se to vůbec?Nevíme.A má na to paní ředitelka aprobaci?Slyšely jsem,že ne.Ale to také nevíme.Tak tyto a spoustu jiných otázek nás prostě jen zajímá.A chceme na ně jen odpovědi.
Naše účast na ŠR byla zamítnuta.Jsme pozvány od 18:30 ve čtvrtek 20.11. do školy,kam ŠR pozvala všechny rodiče.Bylo by opravdu dobré,kdyby se připojily i paní učitelky ,hlavně ty,které odchází a vyslechli jsme i jejich názory a důvody odchodu. Abychom si všichni mohli udělat nějaký obrázek o dění ve škole.Od června odešlo a odchází celkem ze školy ne 6,ale 12 učitelů a to není konečné číslo.Co se chystá ještě k pololetí?

Re: Začátek školního roku
Autor: občan černošic (IP zapsáno)
Datum: 14.11.2014 23:27

Ano pan Moucha býval ve škole dlouhý čas brzy ráno a ještě pozdě odpoledne, ale zrovna tak tam byly paní Kahounová a Bočková minimálně 8 hodin denně - no vidíte a stejně se obci Černošice nezavděčily. Daleko modernější je brát ředitelování jako vedlejší pracovní poměr a být tam jen občas a učit si i někde jinde, no co naděláš.
Ale zajímalo by mě, jaký má paní ředitelka úvazek - celý? Kolik za něj pobírá peněz a jak je možné, že sama "šlapala" na paty ostatním zaměstnancům, zejména kuchařkám a uklízečkám ohledně jejich pracovní doby.
Jestli ona má zaplacený plný úvazek, ale počet jejích hodin na škole je neodpovídající, kdo mi vysvětlí, jak je to tedy možné. Možná se mýlím a pobírá pouze plat za částečný úvazek, to netvrdím, ale zase na druhou stranu tak velká škola tolik dětí a zaměstnanců jen na část úvazku???
Víte někdo jak je to skutečně?
A jestli je to alespoň přibližně, jak píšu ptám se JAK je to možné.
Děkuji předem kompetentní osobu za objasnění.

Re: Začátek školního roku
Autor: xx (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 00:12

Pane R houbičky,tráva nebo jste snad požil???

Re: Začátek školního roku
Autor: zvedavy (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 03:21

Vazeny obcane Cernosic,
mate genialni dotaz! Reditel je jmenovan zrizovatelem a bude jim, predpokladam, i placen. Vas dotaz tedy smeruje na obec.

Co se tyka financovani jsou tu i dalsi otazniky.
O nevyhovujicich satnovych skrinkach se vedelo dlouho, jeste za pana reditele Mouchy, ale ze strany obce nebyla vule, resp. vlastne penize,aby se vymenily.
Jen co nastoupi nova pi. reditelka, kterou zastupci obce poznali vlastne jen na konkurzu a o ktere si mohli neco krasneho precist v jejim zivotopise (papir snese vsechno, ze), a ejhle, pani reditelka ve funkci par dnu jen piskne nebo louskne prsty nebo zamrka ocima? a penize jsou okamzite k dispozici nejen na nove skrinky (kam zakum ani nedovoli nic nechavat), tak i na vybaveni jeji kancelare..

Veskera "obhajoba", vysvetlovani a zastavani se noveho vedeni, ke ktere se uchylil pan starosta v dopisech rodicum mi pak prijde zvlastni a ptam se proc? Co si musi pan starosta dokazovat, teda proc to musi dokazovat nam rodicum, temi nadhernymi slovy, ktere jsou nablyskane az to hezke neni?

Ano, vsem se to tak krasne cte a tento MARKETING ma velice silnou MOC videt vsechno "bezelstnyma" ocima nezaujateho? pana starosty!

Prece, pokud mam byt reditelkou, tj. manazerkou nemale instituce s cca 50 zamestnanci a zaroven autoritou se silnym vychovnym potencialem pro vice jak 700 zaku a rovnocenym partnerem pro rodice (jejichz deti pomaham ve skole rozvijet a utvaret), mam i ryzi charakter, svedomitost, pracovitost a prirozenou vudci schopnost, aby me kolegove a kolegyne nasledovali aniz by jim to musel nekdo prikazovat nebo me pred nimy obhajovat!

Jak se rika "ciny mluvi za cloveka" a ne jen slova a sliby.

ANO a jsme u jadra pudla, tyto ciny se delaji tak, aby se vyzdvihlo co je videt! A co je videt,to si rodice zapamatuji. Za chvili zapomenou, ze skrinky mely zpozdeni, ze pul roku vladnul "trochu" zmatek s rozvrhama, ale prece ty skrinky! uz potrebovaly vymenit a nova pani reditelka to dokazala! mame krasnou fotku z predavani skokana, bude preci ta nova sportovni hala a moderni vchod do skoly!

To ze se rozpadl kvalitni pedagogicky sbor, kvuli kteremu byla skola v okoli vyhlasena, to se nejak zaonaci, zamete pod koberec, vlastne se to radeji svede na ty ostatni, ze je to od nich nezodpovedne takhle pridelavat problemy a podrazet novemu vedeni nohy.
Nepohodlni se nahradi, novy pedagog bude prostredi neznaly navic ve zkusebni dobe, takze se snaz podridi a radeji bude "drzet hubu a krok", kdyz uz se preci na tak vyhlasenou skolu dostal!

Coz mi asociuje rceni "navrh huj, vespod fuj"...

Re: Začátek školního roku
Autor: FFF (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 04:06

Pane Špetlák mluvíme o úplně jiných věcech. Vy popisujete samotný styl řízení a direktivní styl řízení je skutečně pro akademické prostředí nevhodný. Máte samozřejmě pravdu i v tom, že nadřízený skutečně nemusí být největší odborník na danou problematiku. Já jsem mluvil o elementární slušnosti ve vztahu podřízený a nadřízený. A pomlouvání svého nadřízeného u klientů (v případě školy žáků) nebo svévolné svolávání schůzek rodičů do prostor školy se netoleruje ani v akademickém prostředí.

Re: Začátek školního roku
Autor: zvedavy (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 07:58

Vazeny FFF,

v jistem smyslu vam davam za pravdu. Nicmene podivejte se na to i z te druhe strany nebot:

- ze zakonu zachovani:
Kazda AKCE ma svoji REAKCI
- v prekladu:
Jak chci aby se ostatni chovali ke mne, tak se chovam ja k nim

Pisete o elementarni slusnosti podrizeny - nadrizeny, ale jak ma exitovat, pokud by neexistovala elementarni slusnost nadrizeny - podrizeny?

Muzete se hadat jestli bylo driv vajicko nebo slepice.. ale k tomu se doufam nesnizite!

Pokud vydime jednostrane reakce nekterych pedagogu a ze strany vedeni mesta jsme ujistovani, jak je vsechno v poradku, tak jake akce ty pro vas neslusne reakce vyvolali? Ty nezname a nevidime a prave ty se nam z meho pohledu snazi mozna mlzit a nerikat a dozvime se pak nejaky ten "pekne zabaleny" vysledek ze ztrany vedeni at uz skoly nebo mesta.

Kde ma pak osamoceny pedagog moznost dovolani, pokud stoji proti takovemu soukoli organu mesta, skolske rady aj., ktere vypada na prvni pohled strasne ferove a nezaujate, ale kde predpokladam podpovrchove vazby (jako v podhoubi) udelaji sve..

Re: Začátek školního roku
Autor: FFF (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 09:19

Pokud vím tak útoky začali již v době kdy ředitelka ještě ani nenastoupila. Důvodem bylo že si konkursní komise nevybrala tu osobu, kterou si některé učitelky představovali. Z toho důvodu jsem napsal že se měla s tzv. "vůdci vzpoury" rozloučit hned po nástupu. Navíc když tyto učitelky předem avizovaly, že raději odejdou než by měly pod novou ředitelkou pokračovat. Bylo více méně jasné že jí nebudou respektovat a při každé příležitosti budou hledat možnosti jak jí to "osladit". Toto riziko měla nová pí. ředitelka předvídat a zbavit se jich. Mně to přijde logické já bych si takové lidi pod sebou nenechal. Tím se ale nechci ředitelky nějak zastávat, pokud se potvrdí výše uvedené problémy, které se tady začínají postupně odkrývat, tak je nutné sjednat nápravu.

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 09:45

to FFF:
moc mi sesedí stav, kdy určité "oběti" jsou nezbytnou potřebou pro jakýsi "vyšší cíl". Se školou to není první věc, už jsme podobné situace zažili. Nemyslím si, že naše město ani škola jsou ve stavu, kdy je potřeba obětovat - tahle rétorika mi dost vadí, nepovažuji to za prospěšné, zdravé a už vůbec ne za potřebné.

Myslím, že trocha normálnosti a obyčejnosti by městu prospěla. Navíc nám jsou takto podávány vcelku běžné věci.

O řízení jsem mluvil proto, že mi moc neladí avizovaný moderní přístup se způsobem (rychlý a direktivní) jakým by měl být realizován. Pro mě jako "spotřebitele" (musím to zjednodušit) je podstatným člověkem ve vztahu ke škole učitel. Tak to prostě je, prostě na grafu vztahů je i čára, která jde od učitele přímo k rodiči. A jestli učitelé odejdou, pak to zhodnotím jako "mismanagement". Nemyslím si, že se jedná o nutnou oběť.

Pěkné německé moudro "změnit se a zlepšit se jsou dvě rozdílné věci".

Není už ani k věci se vracet ke konkurzu, to proběhlo a každý si může myslet to své. Nyní je potřeba zjistit, zda paní ředitelka naplní očekávání. To je dost normální stav. Tak je to s každým novým zaměstnancem i manažerem.

Z tohoto důvodu by to chtělo o věci mluvit otevřeně - jsme snad v otevřenosti na špici? - i s tím rizikem, že zazní nepříjemné věci.

Doufám, že se můžu spolehnout na atmosféru, kde se nikdo nebude bát něco říct nahlas - zde vidím velký úkol pro starostu a jeho kolegy.

Pěkný sváteční víkend!

Re: Začátek školního roku
Autor: FFF (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 10:15

Pane Špetlák nepochopil jsem co jste chtěl naznačit tou úvahou o obětech a jak to souvisí s mým názorem, že je lepší se problémových zaměstnanců hned zbavit než riskovat že se od nich dočkám záškodnických akcí. Kdyby tak učinila tak by v současnosti možná nemusela řešit odchody dalších zaměstnanců (rozhodně by tím snížila riziko, že to nastane). A odchody učitelů se nelíbí ani vám. A souhlasím, že by to chtělo všechny problémy konečně pojmenovat. Teď se objevují jen náznaky. Možná by jste mohl začít od sebe. Pan Strejček se zmínil, že jste s ním byl na setkání s učitelkama tak nám napište jejich výhrady, které jste slyšel. Předem za ně děkuji i já bych si chtěl udělat ucelený obrázek.

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 10:33

FFF: uznávám, že mluvím moc obecně. Vadí mi, že se věci balí do pěkného obalu, ale to nechme nyní stranou.

Nevím, co bych měl říct jiného, než už zaznělo. Například vliv paní Capkové na situaci bych nepřeceňoval. Nejsem v pozici dělání závěrů, můžu jen klást otázky.
Mám kusé informace, které se moc neliší od těch vašich.

Problémem je, že tento stav svádí k divokým spekulacím - to nikomu neprospěje.
Situace se mění a je potřeba, aby ji zúčastnění popsali a navrhli řešení.

Tím bych si dovolil v této věci prozatím skončit.

Re: Začátek školního roku
Autor: Lucka (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 10:54

Dobry den,
dlouho jsem sledovala tuto diskuzi a po udalostech tohoto tydne musim napsat i ja svuj postrech a osobni zkusenost.
Vse začalo minulý týden-nadlidsky výkon dovolat se do školy.Proto jsem se vydala v pondělí do školy osobně. Tam mi bylo panem zastupcem zdeleno,ze pani reditelka ani statutarni pani zastupkyne tu nejsou a ani nebudou! Chovani,arogance,povysenost a suverennost tohoto pana je neuvěřitelná! Byla jsem v soku. Stejny vzorec chovani pouzil i na prichozi pani ucitelku.
V podstate ji vyhodil,ze to neni jeho starost,ať počká na pani ředitelku.
Dalsi věc je objednavaci systém na třídní schůzky. Deti zapisuji své rodiče. Moje neprubojna dcera s toho byla velice špatná. Neprodrala se v první vlně-pry dav deti s mobilem u ucha. Hlasky typu: neni tam volno,tak to vymaz a napis nas tam!!!!!
Ve tride vtipky typu- vymazem te nebo naopak pripisem te!
Muj postrech minuly rok to zvladli pres telefon dve pani a pri tom vést skolu a letos jsou čtyři a nejde to-proc jeden nesedi u telefonu a nezapisuje? Neni to domyslene. Ja pujdu do skoly v pondeli,stredu a ctvrtek.
Dcera je z toho nestastna,ze to neumela zapsat lépe.

P.S. omlouvam se za hacky,carky. Pisu na tabletu a ten ovlada mě a ne ja jeho.
Uvítala bych i dopis od učitelů. Ne jen sladké nebo ve me spíš trpkost vyvolávají
dopisy paní reditelky,starosty a předsedkyně skolske rady.
Chci slyšet názor od tech rebelujících ucitelu,kteří meho staršího syna tak perfektně pripravili na prijmacky a i ted v druhaku čerpá s toho,co se tady naucil.

Omlouvam se i za to,ze nenapisu sve prijmeni. Nerada bych,aby me nejaky aktivni spolužák zapsal na tridni schůzky jeste na pátek a mozna i sobotu.

Re: Začátek školního roku
Autor: Michal Strejcek (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 11:22

Pane FFF, sumarizaci vyřčených problémů nejenom ze strany pedagogického sboru mám téměř hotovou. Chybí mi pouze rodiče. Za tím účelem se chystám jako "pozorovatel" navštívit zasedání ŠR. Ucelený seznam s největší pravděpodobností, včetně analýzy, kde vidím největší problém předložím zastupitelstvu 3. prosince na jeho jednání.
S pozdravem M.S.

Re: Začátek školního roku
Autor: PS (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 12:41

Dostal jsem mail, s dopisem pana starosty a nemusím ho zde určitě publikovat, protože v Černošicích jistě není žádná mailová schránka, kde by neležel.
Obsah? Jednoduchý.Sliby světlé budoucnosti a házení viny na jiné.
Promiňte toho jsem měl dost když jsem navštěvoval základku já.
Mně se to snad zdá?
Vrátil jsem se do normalizace nebo co?
Jako volič požaduji jediné, aby se moje dítě naučilo češtinu, matiku a angličtinu tak, že se dostane bez problémů na střední školu.
Dále, když mám problém, tak ať ho mám s kým věcně vyřešit.
Nepotřebuji sliby podněntné atmosféry, hezké sportovní haly (moje dítě to už nevyužije) a dalších sluníčkových aktivit, které se neuskuteční, anebo kdyžtak jen tak napůl.

Pan starosta má odpovědnost za školu. Je to představitel města, které je zřizovatelem ZŠ Černošice.
Pane starosto, škola začíná organizačně zaostávat, když bude kolabovat už bude pozdě!
Urychleně s tím něco udělejte. A to nemám na mysli obviňování někoho jiného.
Vy nesete plnou odpovědnost.
Nezajímá mne kdo je ředitel nebo ředitelka. To je mi úplně jedno.
Jako volič, který vás volil chci jasné výsledky!!!
Jestli to neumíte, vyvoďte svoji osobní odpovědnost a odstupte!

Škole zdar!

Re: Začátek školního roku
Autor: FFF (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 13:46

Pane Strejček děkuji a těšim se! Tím se z této diskuse definitivně odhlašuji.

Re: Začátek školního roku
Autor: SE (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 13:47

Je to ostuda souhlasím s panem PS. Mám zájem na tom, aby se mé dítě dostalo na střední školu a je mi celkem jedno zdali má nebo nemá portfolio či nové skříňky, ale vypadá to, že díky neschopnému vedení školy potažmo i města bude mít problémy. Je nejvyšší čas to řešit! když jsem si přečetl, že ředitelka školy není každým dnem na svém místě, její zástupce je arogantní a neochotný, neřku-li arogantní, vypadá to, že si ze školy udělali pouze "holubník", to,co fungovalo rozbili ve spolupráci s Obcí.
Skutečně mě zajímají fakta, ne řeči, sluníčka, vzletná prohlášení !!!!!

Re: Začátek školního roku
Autor: SE (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 14:26

[www.csm-praha.cz]


Zde je důkaz, že paní Lisnerová nemůže být každý den v ZŠ Černošice.
Pozorně čtěte.

Re: Začátek školního roku
Autor: starousedlíci (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 15:02

Milí spoluobčané,

žijeme zde s manželem již přes 40 let a oba jsme navštěvovali místní základní školu.

I naše děti do ní chodí na první i druhý stupeň.Na prvním stupni ani moc nepociťujeme nějaké zásadní změny,snad jen,že má dítě dle rozvrhu režim druhého stupně.
Takže přechází do tříd a má několik učitelů.Zvládá to ,tak si nestěžujem.

U druhého dítěte je to o dost horší.
Neustále jiný vyučující,tudíž špatná příprava k přijímacím zkouškám a na odchod ze školy.

Problém úložného prostoru ve skříňkach,kam se skoro nic nevejde.
Náročný rozvrh,špatná komunikace s vedením.
Odchody vyučujících,kteří učili ještě i nás.
A souhlasím také -velmi arogantní pan zástupce.

Škola pod tímto vedením jde ke dnu.

Byla to jedna z věcí,na kterou jsme byli v našem městě velmi pyšní.

Je nám z toho smutno.

Re: Začátek školního roku
Autor: xx (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 16:42

Važená paní Maťhová,
tak už jste založila kroužek matek, jak jste
avizovala na podporu vedení?

Re: Začátek školního roku
Autor: xx (IP zapsáno)
Datum: 15.11.2014 17:07

Otázka na paní Maťhovou pod nickem xx není moje.Pravé xx.

Re: Začátek školního roku
Autor: Hh (IP zapsáno)
Datum: 17.11.2014 11:26

Komu není škola lhostejná přijďte 20.11.2014 v 18:30 do školy, učebna č. 1 vyjádřit svůj názor.

Re: Začátek školního roku
Autor: Jana (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 13:54

Dobrý den všem. Našla jsem na netu článek z časopisu Mramor Slivenec, napsaný rodiči žáků školy na Slivenci za doby působení paní Lisnerové. Na konci článku je i reakce vedení MČ Slivenec. Jakoby psali přes kopírák. Bohužel nevíme, proč paní ředitelka ze Slivence odešla?
Arogance pana zástupce byla pověstná i na Slivenci a ani tam paní ředitelka nebyla k zastižení. Článek je dlouhý, ale popisuje přesně nynější stav naší školy.

,,CO SE TO ZASE VE ŠKOLE děje aneb jak TO vidí rodiče"

Ve škole se děje asi toto: Taková tichá pošta se zaručenými informacemi je bohužel skutečností. My jsme se rozhodli poopravit smysl a znění některých vět z článku věnovaného škole v minulém čísle Mramoru 4/2011, popř., je vysvětlit a uvést na správnou míru.

Ano, naše ZŠ Slivenec je opravdu tak trochu jiná než většina ostatních škol. O pochodujících encyklopediích místo dětí se nedá ani hovořit. A to, co základní škola považuje za pouhý základ a samozřejmost, právě našim dětem chybí. Aby dokázaly s vědomostmi a znalostmi zacházet, musely by pochopit probranou látku již ve škole. Když toto nezvládnou a rodiče nejsou schopni látku patřičně dovysvětlit, protože ani oni nejsou chodící encyklopedie, pak by bylo nejjednodušší sáhnout po učebnici a nalistovat příslušnou kapitolu. Ale bohužel učebnice nejsou v naší škole nutné. To znamená - žáci je nemají. Naše škola je pravděpodobně tak výjimečná a učivo tak rozšířené, že na ně ještě učebnice nevytiskli. Když se však někdo z rodičů bude zajímat o kritéria probrané látky a předepsané výstupy na konci 3., 5. či 9. třídy, zjistí, že děti je z velké části nemají probrané, a učivo je přesunuto do vyšších ročníků kde si látku mají opakovat a ne ji probírat jako novou, Popřípadě je učivo vynecháno úplně. Využívání jiných vyučovacích postupů se vzájemnou komunikací mezi dětmi přímo ve výuce vede k tomu, že dětí si sdělují vše možné a k dané výuce se přes ten „pracovní šum" ani nedostanou. Jako příklad uvádíme OSV - Osobní a sociální výchova. Komunitní kruh v OSV za 3 roky praxe na zdejší škole vede k tomu, děti na sebe nadávají, donáší, nechovají se k sobě slušně, příliš spolu nekomunikují, nepomáhají si, posmívají se jeden druhému a ve finále mezi sebou kradou. Navíc je tento předmět na úkor jiného důležitějšího předmětu, jako např. český jazyk. Nabízí se možnost převést dítě na jinou školu, Podle vedení naší školy je samozřejmá svobodná volba každého rodiče dát dítě na jinou školu. V tom případě nechápeme reakci školy, která se obhajuje v již zmiňovaném čísle Mramoru! Proč rodiče dětí, kteří jsou nespokojeni s vedením a výukou, jsou nuceni dát dítě na jinou školu i přesto, že by tu rádi zůstali?
Ano, za paní ředitelkou může každý přijít, zeptat se a informovat se, ale na e-maily reaguje se zpožděním, osobní kontakt se povede málokomu. Paní ředitelka je často mimo školu nebo nemá čas, vše řeší za pochodu. Navíc má na vše pozitivní a rychlou odpověď, že nemá člověk ani šanci oponovat. V tomto směru by mohla paní ředitelka změnit povolání a být tiskovou mluvčí vlády. Pan zástupce je arogantní a odměřený a nemíní nic řešit. Ptáme se, proč nejsou výsledky znalostí žáků prezentovány na olympiádách, popř. v jiných soutěžích? Možná proto, že by neuspěli. Pro rodiče, kteří se nechají obalamutit, že naši deváťáci byli všichni přijati na vybrané školy, uvádíme pro upřesnění: Žáci z těchto početně slabých ročníků ve většině případů nemusí dělat přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky a jsou přijati na základě vysvědčení z naší školy. Pak se ale stane, že žák se samými jedničkami z naší školy se umístí podle měřítek střední školy ve výběrovém řízení na dobrém místě, ale pol. ročníku na střední škole má dostatečný prospěch (4) nebo dokonce propadá. Můžeme uvést několik konkrétních případů. A přijetí na soukromé střední školy, tak asi každý z nás tuší je spíše o penězích, než o studijních výsledcích. Možná bychom se mohli zamyslet nad tím, jak bude situace vypadat až začnou probíhat státní srovnávací zkoušky po 5. a 9. ročníku popřípadě státní přijímací zkoušky na střední školy a gymnázia, a kterých se uvažuje. Pak už se to stane problémem většiny rodičů, jejichž dítě navštěvuje ZŠ Slivenec.
Děti z této školy převážně odcházejí. Noví žáci přicházejí výjimečně. Přijde-li žák ze zlíchovské školy a paní ředitelka ho přijímá do naší školy, činí tak z finančních důvodů. Na jinou školu by totiž výrazně problematického žáka většinou nikde nevzali.
Z naší školy odešlo před třemi roky z 5. třídy velké množství žáků a zůstalo jich tam 7. Tento „boom“ se opakuje i nadále. Do budoucna lze očekávat, že by se tu mělo vyučovat pouze na 1. stupni. Na 2.
(Za rodiče odcházejících žáků Javůrková, Pokorná, Trohařová )




Stanovisko vedení městské části
Jako zřizovatele naší školy nás velmi mrzí, že si na stránkách Mramoru vyměňuje názory vedení školy s rodičovskou veřejností. Svědčí to o špatné vzájemné komunikaci a nedůvěře, která vedla k hromadným odchodům dětí ze školy. Článek vedení školy v minulém čísle Mramoru vyvolal potřebu rodičů se k problému vyjádřit ze svého hlediska. Pevně ale věříme, že vzhledem k tomu, že v letošním školním roce bude škola klást důraz na zlepšení komunikace s rodiči, povede se tato diskuse napříště už pouze na půdě školy.
Nicméně situace s odchody žáků nás jako zřizovatele, který škole dlouhodobě věnuje velkou podporu nejen finanční a materiální, velmi mrzí a znepokojuje.
Chceme tímto apelovat na vedení školy i na rodiče, aby se školou proklamované vize - komunikace, inkluze, diferenciace, spolupráce v letošním roce staly skutečností.
RNDr. Jana Plamínková, Ing. Simona Strauchová,
Mgr. Lenka Kudláková

Re: Začátek školního roku
Autor: hela (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 14:09

po přečtení toho článku to zní fakt až mrazivě podobné deja vu....

Re: Začátek školního roku
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 15:13

Jeden rozdíl by tu byl. Naše škola má sedmkrát více žáků.

Re: Začátek školního roku
Autor: Jan Liška (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 16:11

Paní Capková,

je vidět, že váš guerilový marketing na tomto fóru, které se hemží anonymními odborníky na školství, slaví úspěch. Gratuluji. Vaše neutuchající potřeba škodit a zhoršovat situaci je fascinující. Co mohu hodnotit názory na dění kolem školy v okruhu svých známých a ostatních rodičů, tak váš pohled na celou situaci je drtivým způsobem menšinový. Ono také leccos napoví výsledky komunálních voleb, kde lidé vyjádřili současnému vedení obce poměrně jasnou důvěru. Já jen doufám, že pan starosta a celé vedení obce si je dostatečně vědomo svého silného mandátu, a necouvne před hysterickou kampaní, kterou nás obšťastňujete. Prosím, nechte novou paní ředitelku pracovat. JL

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 16:41

Pane Liško,
nemyslím, že by měla škola moc společného se stavem na radnici. Možná to tak někdo vnímá, a asi i díky tomu se pořád kritizuje nebo obhajuje krok kolem konkursu - ale o to už dávno nejde.
Myslím, že by mnohem prospěšnější bylo zhodnotit, zda se děje to, co bylo plánované, zda se záměr daří - tohle by bylo dobré znát (a měli jsme to znát předem.)
jaký byl tedy plán? je to, co se děje součástí plánu? Jak to bude dál?
Myslím, že hlasy "kritiků" staví na podobných otázkách. Konkurz už je historií a nebylo by dobré, aby odváděl pozornost od současného stavu.
Souhlasím, že paní ředitelka by měla dostat prostor ukázat, jak bude situaci řešit a jaký je její odhad vývoje ve škole - to chtějí znát asi všichni.
Nemyslete si, že se školy chytám jako příležitosti pro "opozičního" zastupitele - na to mám jiné příležitosti :-) ale situace mi přijde nečitelná a byl bych rád, aby bylo jasněji...z různých e-mailů si jasno tedy neuděláme.
pěkný den.



Upraveno 1 krát. Naposledy upravil jakub špetlák (18.11.2014 16:41)

Re: Začátek školního roku
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 17:00

Pane Liško!

Toto fórum je pro mne prostor pro svobodné vyjádření názoru. Nikoho nenutím, aby s ním souhlasil.

Je naprosto k smíchu myslet si, že mám jaký vliv na názory spoluobčanů, ale přiznávám, že bylo-li by to tak, mohlo by mi to lichotit.Tuhle ambici, ač je mi tak často připisována vůbec nemám. Chápu, že je to snazší říci si, že jsou ti lidé zmanipulovaní, než si připustit, že mohou mít vlastní názor a vlastní naštvání a vlastní potřebu je vyjádřit.

Není vůbec důležité, zda můj názor je, či není menšinový. To nestoudné je fakt, že je tu jistá skupina lidí, která se snaží zavřít ústa každému, kdo by třeba měl nějaké výhrady.Aby si tento postup obhájila (tato skupina) připisuje těmto faktickým výhradám postranní úmysly a další významy, které nemají. Tato démonizace pak slouží jako kouřová clona, která má zastínit jádro případných problémů.

Nepříjemně mi to připomíná situace mého dětství a mládí, kdy také názoroví oponenti byli označováni za škůdce, tehdy socialistického zřízení.

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 17:04

ona diskuse na téma "co znamená slovo většina v demokracii?" by také vydala :-D a snad jednou na pořad dne přijde.

Re: Začátek školního roku
Autor: Jan Liška (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 17:12

Paní Capková,

Já vůbec netvrdím, že někoho manipulujete. Však také nikoho, kdo sdílí vaše názory, osobně neznám. A už vůbec nemám potřebu někoho umlčovat. Jak pravil Voltair - Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat. JL

Re: Začátek školního roku
Autor: ll (IP zapsáno)
Datum: 18.11.2014 17:38

To asi moc lidí v Černošicích neznáte.

Jdi na stránku: PředchozíPrvní...4567891011121314...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 9 z 46


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.