cernosice.org :  Černošice
Diskuzní fórum občanské společnosti v Černošicích 
Jdi na stránku: 1234567891011...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 1 z 46
Začátek školního roku
Autor: Klára Pondělíčková (IP zapsáno)
Datum: 31.08.2014 21:03

Zítra začíná nový školní rok. Jedna dcera půjde do třetí třídy černošické základní školy, druhá bude předškolák v mateřské školce Karlická. Obě chodí do školy a do školky rády, ale dneska na ně přece jen dolehla určitá nejistota. A já si uvědomila, jak moc nejistá jsem si novým školním rokem já. Ráda bych děti uklidnila, že bude všechno v pořádku, že to bude tak a tak, nějaké záchytné body kdybychom měli... Jenže záchytné body tu nejsou žádné. Může mi někdo vysvětlit, proč nevíme, do jakého oddělení školky dcera zítra nastoupí, jaké paní učitelky bude mít? Proč doteď nevíme, jakou paní učitelku (pana učitele) bude mít tento rok dcera ve škole (pomíjím, že na začátku třetí třídy to bude jejich už čtvrtý třídní učitel, a že ty časté změny děti nenesou úplně dobře)? Jaký bude rozvrh hodin? Jestli se pro dceru najde místo ve školní družině (na stránkách školy se objevila pouze stručná informace o jakýchsi "kritériích" výběru, z nichž tak akorát vyplývá, že míst v družině není zrovna dostatek). Proč nemůže být na webových stránkách školy ke stažení přihláška dítěte do družiny, aby si ji rodiče mohli vyplnit v klidu předem doma (nechci vidět ten zítřejší zmatek)? Zatímco jinde rodiče podle seznamů ze školy nakupují v klidu předem školní potřeby, my nevíme nic. Opravdu by nebylo možné být vůči rodičům žáků otevřenější? Nebo tady všem víc vyhovuje ta hysterická šuškanda, která se kolem černošických školních institucí šíří? Přála bych si, aby existovala standardní pravidla, srozumitelná a transparentní, o která by se mohla opřít jak škola (školka), tak rodiče... Chci tak moc?

Re: Začátek školního roku
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 01.09.2014 17:06

Dobrý den,

chtěl bych všechny moc poprosit o jistou toleranci možným nedokonalostem nebo odlišnostem proti zaběhaným pořádkům na současném začátku školního roku pod novým vedením školy. Za červenec, od nástupu nové ředitelky, za srpen, od nástupu jejích zástupců, a za poslední srpnový týden, kdy už byl ve škole i pedagogický sbor, se ve škole udělalo spoustu práce, nebylo ale v lidských silách stihnout úplně vše k dokonalosti. Obvyklou praxí je, kdyby se úvazky učitelů na další školní rok a také školní rozvrh připravily již na konci předchozího školního roku - k tomu u nás ale ze strany odcházejícího vedení bohužel nedošlo. Mrzí nás současné komplikace rodičů z hlediska domlouvání mimoškolních aktivit, kroužků apod., bez znalosti rozvrhu, prosím už jen o drobné strpení. Rozvrh je podle sdělení paní ředitelky v těchto dnech dokončován, běh školy v úterý a středu je v režii učitelů, od čtvrtka bude již probíhat výuka podle školního rozvrhu (ve čtvrtek ještě bez odpoledního vyučování).

O požadavku na osobní přítomnost k nahlášení dítěte do družiny se škola rozhodla proto, aby mohla vyjít vstříc aspoň některým čtvrťákům, kteří družinu ještě potřebují. Původní předpoklad byl, že kvůli dalšímu navýšení počtu tříd družinu bude nutné pro čtvrté třídy již zcela zrušit, tomu se škola chce v určité míře vyhnout. Tímto provedením zápisu se škola dostane k přesnějším a závaznějším informacím, aby mohla vyjít vstříc co nejvíce dětem a rodičům. Zároveň se počítá s tím, že příště bude proces již uživatelsky vstřícnější, a přihláškami na webové stránce apod. I zde děkujeme za pochopení.

Re: Začátek školního roku
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 01.09.2014 18:23

Není pravda, že se rozvrhy dělají již koncem školního roku! Tak to nefunguje nikde.

Je pravda, že k nástinu úvazků většinou dochází již koncem školního roku a drobné úpravy je pak možné pružně doladit.

Pane starosto prosím buďte na vyjádřeni cituji: "Obvyklou praxí je, kdyby se úvazky učitelů na další školní rok a také školní rozvrh připravily již na konci předchozího školního roku - k tomu u nás ale ze strany odcházejícího vedení bohužel nedošlo.", velmi opatrný. Dala by se vykládat jako účelová lež!

Škola má tuším 9 nových pedagogů. Někteří odchozí podali výpověď až s koncem června. Jelikož pí Bočková i Kahounová měly smlouvy do konce června, dost dobře nemohly nasmlouvat nové zaměstnance (Těžko mohly uzavírat smlouvy od počátku srpna, nebo dokonce od září. ) a tudíž při tak četné změně ani rozvrhnout úvazky. Zejména na druhém stupni se jedná o velice citlivě provázaný organismus.

Tendence k obviňování předchozího vedení (která viditelně sílí) za všechny nyní vzniklé nelady je nečestná a velice pohodlná. Obviněné osoby nemají možnost se bránit!

Např. dobrý lékař se pozná podle toho, že reoperuje-li zbabranou operaci po kolegovi, nikdy to nekritizuje! Prostě to udělá lépe. Dobrý menežr by si s takovou situací také měl poradit. Dva měsíce času, nejsou zas tak málo, myslím.

Re: Začátek školního roku
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 01.09.2014 19:19

Bombardují mne zastánci paní Kahounové za poslední odstavec. Pro ty, kteří má slova špatně čtou:

Rozhodně si nemyslím, že by paní Kahounová cokoliv zbabrala!!!!!! Snad už je nyní jasné, jak jsem to myslela.....

Nezbývá než opakovat, že očerňování minulého vedení není dobrá konstruktivní cesta.

Re: Začátek školního roku
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 01.09.2014 19:31

Z této mé věty mi vypadlo, slovo podle něj

Např. dobrý lékař se pozná podle toho, že reoperuje-li zbabranou operaci po kolegovi, nikdy to nekritizuje! Prostě to udělá lépe

a má znít:

Např. dobrý lékař se pozná podle toho, že reoperuje-li podle něj zbabranou operaci po kolegovi, nikdy to nekritizuje! Prostě to udělá lépe.

Re: Začátek školního roku
Autor: Franta (IP zapsáno)
Datum: 01.09.2014 19:55

Také jsem hledal na stránkách školy, jaký budou mít děti rozvrh, také jsem nic nenašel! Ale nyní jsem pochopil, že ještě dlouho nic nenajdu, protože nic není připravené. Bylo dobrým zvykem poslední týden v srpnu znát třídní učitele, znát rozvrh, abychom si mohli naplánovat mimoškolní aktivity. Výmluva je jasná - minulé vedení nic nepřipravilo!!! Ale proč by připravovalo, když nemělo ani možnost něco takového připravit! Copak znaly (pí Kahounová a pí Bočková) záměry nové paní ředitelky, copak znaly všechny nové učitele a přidělení předmětů, které budou učit. Takže vše, co ve škole nefunguje, je jejich vina. Akorát nechápu, když to fungovalo, proč to nefunguje ještě lépe, když byla vybrána nová ještě lepší!!!
Zdravím všechny stejně udivené rodiče!
Ať žijí nefunkční novoty!

Re: Začátek školního roku
Autor: helena (IP zapsáno)
Datum: 01.09.2014 20:22

Mně jen přijde divné, že takováto vysvětlení pak musím nalézt na webu města, omluvu přímo od starosty a na webu školy žádné bližší info není. je to dost nešťastný začátek školního roku a musím říci že i pro nás rodiče starších dětí, které mají odpolední vyučování je to hodně problematické.

Re: Začátek školního roku
Autor: helena (IP zapsáno)
Datum: 02.09.2014 10:16

Tak super, info na webu už je, ale doufám, že si někdo všimne té gramatické chyby a opraví ji, na webu školy to vypadá dost nepatřičně

Re: Začátek školního roku
Autor: Mgr. Olga Bočková (IP zapsáno)
Datum: 02.09.2014 17:48

Rozvrh školy – vzhledem k tomu, že nové vedení školy, paní ředitelka nastoupila k 1. 7. 2014 a její tři zástupci k 1. 8. 2014, je zcela evidentní, že nový rozvrh je plně v jejich kompetenci.
Pokud Mgr. Kořínek uvádí, že rozvrh mělo připravit bývalé vedení školy, tak buď dané problematice vůbec nerozumí, nebo cíleně uvádí nepravdy a lži, což by se dalo považovat za pomluvu - zvláště vzhledem k tomu, že tyto informace uvádí na internetových stránkách města.

Re: Začátek školního roku
Autor: MichalT (IP zapsáno)
Datum: 02.09.2014 19:56

Inu, hlavně že se včas podařilo sepsat to nejdůležitější - nový školní řád.

Re: Začátek školního roku
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 02.09.2014 20:19

Hlavním obsahem mého sdělení v tomto fóru byla první věta: "chtěl bych všechny moc poprosit o jistou toleranci možným nedokonalostem nebo odlišnostem proti zaběhaným pořádkům na současném začátku školního roku pod novým vedením školy."

Praxi ve škole opravdu nemám, vycházím z informací druhých a zkušeností odjinud. I paní Capková zde koneckonců napsala "Je pravda, že k nástinu úvazků většinou dochází již koncem školního roku a drobné úpravy je pak možné pružně doladit."

Není snad pochyb, že první školní den pod jakýmkoliv novým vedením jakékoliv školy je nutně ovlivněn tím, jak škola fungovala předtím. Proto nové vedení potřebuje určitý čas (za běhu školy, nejen o prázdninách), aby se věci nastavily a vyladily. Nešlo mi o nic jiného, než toto zmínit, když se už den před začátkem školy objeví kritické pohledy podle mne s malou mírou tolerance a pochopení, že za něčím (jakkoliv ne ideálním) mohou být objektivní příčiny.

Na internetových stránkách města jsem nic o této věci nepsal, paní Bočková, v tom se mýlíte. Na FB města pouze ve smyslu zmíněné první věty, bez jakékoliv zmínky o bývalém vedení. Narážka, že bych snad mohl cíleně uvádět nepravdy a lži na internetové stránce města, není od Vás vůbec fér.

Ano, já si tu poznámku o bývalém vedení i na tomto soukromém diskuzním fóru mohl odpustit, nemám chuť psát o problémech minulosti a prát špinavé prádlo. Prosím, udělejme už tlustou čáru, jestli to jde. Za důležitější považuji tu první větu svého diskuzního příspěvku.

Paní Bočková, přeji Vám upřímně vše dobré ve Vašem novém působišti.

Re: Začátek školního roku
Autor: Klára Pondělíčková (IP zapsáno)
Datum: 02.09.2014 22:22

Vznesla jsem v této diskuzi několik otázek, dostalo se mi odpovědi - byť zároveň s nálepkou osoby "s malou mírou tolerance a pochopení, že za něčím mohou být objektivní příčiny". Myslím si, že mám poměrně vysokou míru tolerance a pochopení (narozdíl od velké části rodičů jsem první školní den nenadávala sprostě, a to ani ve frontě před družinou, ani po zjištění, že se děti nemají kde přezout a kam si pověsit mokrou pláštěnku - prosím, berte to jako nadsázku...), a podotýkám, že se vůbec nemám v úmyslu jakkoliv vymezovat vůči bývalému či současnému vedení školy. Pouze jsem upozornila na (podle mě) zásadní selhání, pokud jde o informovanost ze strany školy vůči rodičům a žákům. I nadále se domnívám, že můj požadavek obdržení naprosto základních informací (či alespoň sdělení, že z nějakého - ať už objektivního či jakéhokoliv jiného - důvodu očekávané informace rodiče získají později), a to "už den před začátkem školy", je důvodný. Nicméně stále věřím, že škola bude pod novým vedením institucí otevřenou, transparentní a komunikující.
A děkuji vám všem za čas zde strávený...

Re: Začátek školního roku
Autor: jakub špetlák (IP zapsáno)
Datum: 03.09.2014 13:25

Tato diskuse mi přijde jako docela prospěšná, ostatně jako všechny zde na fóru. Jediné co bych jí vytknul je její načasování. Nevím, kdo tedy rozhoduje ve škole, zda starosta nebo nová ředitelka - zatím to vypadá, že starosta (opět? Ale to nechme nyní stranou) a jeví se to jako nedobré určení priorit, kdy se stavěly nebo předělávaly nějaké šatní skříňky či co, dělal školní řád atd. (zajisté je mnoho důvodů pro tyto věci), ale zapomnělo se na docela důležitou věc PRO RODIČE - rozvrh, děti se zatím baví dobře (soudím podle pár případů na prvním stupni). Na ROZVRH by snad dva měsíce stačit mohly. Ano, zasáhl do toho úprk učitelek, který asi nemá smysl rozebírat (jeho příčiny).
Trefná poznámka je, že asi vedení školy a vedení města o tomto problému věděly dřív než 1. 9. a měly dát avízo rodičům (tedy mimo jiných potřebných informací, které také nedaly). To zajisté.
Ale stejně tak jsme my rodiče věděli o tom, že žádné informace nemáme a měli jsme si o ně říct starostovi už před časem - třeba formou příspěvku na tomto fóru.
Takže propříště si zapamatuji, že budu-li chtít něco zjistit nebo na něco upozornit, napíšu příspěvek na toto fórum.
Sice se mi to zdá zvláštní, ale tak nějak to u nás funguje, a jestli něco chci, tak musím použít efektivní nástroje :-)
Nemůžeme čekat, že vedení (ať města nebo školy) bude samo od sebe řešit všechny naše potřeby (ač se nás o tom často snaží přesvědčit:-) - především musíme být aktivní my sami :-)
Takže opět: "The fault, dear Brutus, is not in our stars, But in ourselves"

Re: Začátek školního roku
Autor: Lenka Kalousková (IP zapsáno)
Datum: 03.09.2014 16:29

Dobrý den,

bývalá paní zástupkyně Kahounová na jedné ze společných schůzek uvedla, že sestavení rozvrhu jí zabere několik týdnů. A to v situaci, kdy znala velmi dobře veškerý personál a aprobace jednotlivých učitelů. Nyní má škola zcela nové vedení, paní zástupkyně jsou navíc ve funkci teprve 4 týdny a pokud vím, nastoupila do školy i řada nových zaměstnanců. K tomu ještě připomeňme, že letos má škola zatím největší počet tříd v historii. S ohledem na tyto skutečnosti je myslím zveřejnění rozvrhu "až" druhého září slušný výsledek. Pokud vím, zdaleka ne všechny školy zveřejňují rozvrh do 1.9., takže určitě nejde o nějakou nestandardní situaci.
Věřím ale, že příští rok bude rozvrh vyvěšen tak, jak je u nás většina rodičů zvyklá, aby si mohli v klidu naplánovat volnočasové aktivity atd.

Musíme samozřejmě počítat s tím, že se škola pod novým vedením musí teprve "zabydlet" a že to s sebou může přinést nějaké provozní komplikace (nové šatní skříňky, zápis do družiny, pružnější zápis na web apod.).

V Černošicích jsme zvyklí na dobrou informovanost a je samozřejmě v pořádku, pokud ji rodiče vyžadují i od školy. A jak je vidět, škola se velmi rychle učí :-)

Přeji všem úspěšný školní rok.
Lenka Kalousková

Re: Začátek školního roku
Autor: honzak (IP zapsáno)
Datum: 03.09.2014 18:25

Nemám již dětí školou povinných a tak se mě tato záležitost do dnešní 17:30 hodiny netýkala. Ale poté, co jsem v uvedenou dobu projel autem kolem školy, musím s nelibostí konstatovat, že neexistence rozvrhu dne 1.9. zanechala v matkách školáků neskutečné trauma, které se projevilo mimo jiné i PARKOVÁNÍM NA PŘECHODU!!! Kdyby to alespoń byla nějaké placatá Ferrari, tak bych to snesl (viděl bych přes ně na hlavinky roztomilých dítek), ale přes obří SUV Mercedes a AUDI nevidím. Uznávám, že to je trochu i moje vina, protože jsem v mládí patrně správně nepapal a dorostl jen trapných 178 cm...
Dovolil bych si proto oslovit děvenky moje starostlivé s prosbou - mohly byste prosím při parkováním myslet hlavou???

Re: Začátek školního roku
Autor: x (IP zapsáno)
Datum: 03.09.2014 20:08

Honzáku, správně jste napsal hlavou, s mozkem jste radši ani nepočítal. Já již prkotiny jako stání na přechodu či 3m rozestupy v místech, kde je bída o místo na parkování neřeším, já jsem rád, když zůstanou uprostřed 2m šířky na projetí.

Re: Začátek školního roku
Autor: Otec (IP zapsáno)
Datum: 04.09.2014 20:54

Ještě dnes to trávím....
Včera třídní schůzky s volbou rodičovské samosprávy, šatny prázdné, kufříky s výtvarkou a tělocvikem nesmí do skříněk, které ještě nejsou, mají být ve třídách, kde snad někdy budou na to nějaké skříně, třída má jakéhosi mluvčího z řad rodičů (kerého neznám a rozhodně ho já nevyužiji k řešení problémů se synem, bude mi tedy jen tlumočit názory vedení? počítá se s tím, že bude lepší, když to budu mít předžvýkané?),budeme rádi, když rodiče pomohou s..., adoptujte si sedadlo v hale, chybí jen akce Z, rozvrhy nelidské a zmatené, samochvála velká a konejšivá, nespím? Spousta slibů o vstřícnosti a komunikaci, ochota řešit rozvrh mizivá. Netransportoval mě někdo o 30 let zpět?
Dlouho jsem byl optimista...Nějak se mi to nelíbí a začínám se bát!

Re: Začátek školního roku
Autor: Matka (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 12:05

Já jsem na rozdíl od taťky výše naprosto nadšená a mohu směle prohlásit, že i naprostá většina dalších rodičů, které znám! Kdo chce si nějaký důvod pro brblání vždycky najde a spíše mě pozitivně překvapuje, co vše najednou je možné a dříve to nějak nešlo...

Hlavně, jak jsem slyšela, že máme nově založené odbory (v tom s taťkou souhlasím, že jsme možná někdy v hluboké minulosti), které asi budou nové ředitelce usilovně házet klacky a klády pod nohy, ale budu jí držet palce, ať to ustojí.

Re: Začátek školního roku
Autor: Enzila (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 12:24

A kdo dělá sběrového referenta?

Víme o staré lokomotivě :-))))

Re: Začátek školního roku
Autor: Klára Pondělíčková (IP zapsáno)
Datum: 05.09.2014 21:44

Cítím trochu zodpovědnost za tuto diskuzi, když jsem ji načala, proto píšu ještě jednou.
K třídním schůzkám: já jsem byla s třídní schůzkou spokojená, nastíněné záměry vedení mi jsou celkem sympatické - nebyla jsem ale na setkání paní ředitelky se zástupci rodičů, ani (zatím) netuším, co bylo jeho obsahem, a jsem zvědavá, jak se podaří vize uvést do života.
Pro honzak a x: Šla jsem pěšky. Děvenka si tak trochu provětrá hlavu a mozek, který v ní má. :-)
A ještě poslední poznámka: Jsem ráda, že žiju v obci, kde se mi informací dostává. Vážím si i toho, že se zástupci vedení obce zajímají o toto diskuzní fórum a reagují. Děkuju. Dovolím si to považovat za standard a až budu mít zase pocit, že potřebné informace nemám, ozvu se... :-)
Pěkný večer.

Re: Začátek školního roku
Autor: Otec (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 01:26

Mamka z vyššího příspěvku toho o sobě prozradila asi víc, než chtěla... Je hodně dobře informovaná,když ví cosi o odborech, o kterých my prostí rodičové čteme prvně. Ale jestli ve škole vznikly právě nyní, je to zvláštní, že ne dřív. Takže zdravíme mamku, samozvanou předsedkyni fun clubu! Asi nemá dítě v sedmém ročníku, protože jinak by jí dvou i více hodinové pauzy ve výuce nepřišly jako dobře zvládnutý rozvrh.

Re: Začátek školního roku
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 17:13

Neznám matku ani taťku, ale mohu potvrdit, že ve škole byly založeny odbory, nikoliv ovšem "právě nyní", nýbrž před koncem minulého školního roku. Kolektivní smlouvu, která je i pro novou paní ředitelku závazná, předchozí zastupující ředitelka jaksi stihla skoro na poslední chvíli podepsat, i když jiné smlouvy už pak podepsat odmítala. Při oficiálním předávání školy ležela kolektivní smlouva výmluvně hezky hned navrchu. Pokud se nemýlím, jsou na ní jména šesti učitelů.

Re: Začátek školního roku
Autor: Franta (IP zapsáno)
Datum: 06.09.2014 21:02

Tak rozvrh už vím,není sice valný, ale teď čtu, že vlastně za vše můžou odbory, které mají chránit zaměstnance, aby vše probíhalo, jak se patří. Co mají odbory společného s nepovedeným rozvrhem? Co mají odbory společného se starostou, ten se má hlavně starat o obec a myslím, že je toho hodně, co nyní musí řešit. Proč pořád obhajuje vedení školy, jako by zachraňoval svoji volbu nové ředitelky, neboť ne všichni sdílejí jeho nadšení! Já se přiznám, že nejsem členem jejího fan klubu. Ale demokracii uznávám a nedovolil bych si vyhrožovat, že znám nějaká jména členů odborů, co jste tím myslel, pane starosto? Když se někdo nebojí postavit za ostatní, tak je vlastně špatný?!? To snad nemyslíte vážně!!! Je snadné investovat nyní do školy nemalé částky - nové skříňky, které ani děti nemohou používat na výtvarné potřeby a úbor do tělocviku. Nakupovat nové skříně, které ani není kam dát, aby si žáci ukládali nějaká portfolia. A tak se chlubit, jak nové vedení skvěle pracuje - to se to pracuje, když obec investuje.
P.S. Asi se přihlásím za sběrového referenta - ta lokomotiva mě láká. Ale nemohu přinést švestičky z naší zahrádky!

Re: Začátek školního roku
Autor: Filip Kořínek (IP zapsáno)
Datum: 07.09.2014 08:18

Vkládáte mi do úst nepřijatelná slova, která jsem nikdy neřekl, pak sám/sama položíte zavádějící otázku, která pro Vás z těch nikdy nevyřčených slov jakoby vyplývá. Demagogické a manipulativní. Na takové otázky nebudu odpovídat.

Re: Začátek školního roku
Autor: M. Capková (IP zapsáno)
Datum: 07.09.2014 10:24

Já bych k tomu pane starosto dodala asi toto. Žádný ředitel školy zřizované obcí, není stroj na podpisy. Je plně v jeho odpovědnosti, pro které se rozhodne.

Netvrďte prosím, že Váš text neměl podtext.

Tak jak jsem poznala paní Kahounovou já a znám ji myslím déle než Vy, dělala vždy jen to, co považovala za prospěšné pro školu. Zároveň nebyla asi ochotná podepsat něco, co sebou nese finanční odpovědnost a bylo možné podepsat to novým vedením. Nehledě na to, že smlouva kterou naznačujete, se zdržela u Vás na úřadě. Vím od paní Kahounové, že smlouvu na jídelnu urgovala u Vás v dubnu. Dostala ji k podpisu v půli června. Plně chápu, že chtěla aby ji podepsalo nové vedení.

Re: Začátek školního roku
Autor: Otec (IP zapsáno)
Datum: 08.09.2014 18:28

Tak jsem vyslechl stížnosti svých dětí i jejich kamarádů na zmatky ve škole .

Dozvěděl jsem se, že dnes jedna třída nemohla být v učebně, kterou měla na rozvrhu, protože tam byl soukromý nájemce. Dost jsem se divil, že učitelka se žáky neměla přednost, ale musela s nimi hledat jinou učebnu. Jindy se do jedné učebny tlačily dvě třídy atp.

Na webu školy čtu o zajištění dozoru nad mými dětmi v době před odpoledním vyučováním. Když pak čtu rozvrhy, vidím, že to bude třeba. Pauza 2 hodiny, která mi přišla neuvěřitelná, je totiž běžná (i dvakrát týdně)a našel jsem tam u některých tříd pauzy i 3 a 4 hodiny!

Z informací o záměrech vedení školy vyplynulo, že jejím cílem je podnětné prostředí a smysluplné učení. Jestli ta smysluplnost má být fakt, že se děti budou bezcílně poflakovat okolo školy, nebo se budou nudit nad mobilem někde v nějaké učebně s dozorem...... Také nevidím smysl v tom, že naši učitelé budou trávit tolik času dohlížením na velkou skupinu nudících se dětí, místo co by mohli dělat nějakou smysluplnou práci. Některé děti tak budou ve škole i o 7 hodin více, než by musely! Bravo, to je teda smysluplnost!

Tak čekám. Stále je to prý provizorní rozvrh. Ale přemýšlím čím to je? Myslím, že odborama asi ne. Zatím nestávkují ani nevidím, že by proklamativně něco vykřikovaly. Nevěřím, že se rozvrh nedá udělat lépe!

Re: Začátek školního roku
Autor: Otec (IP zapsáno)
Datum: 08.09.2014 19:12

Jestli chcete na webu rozvrh 7.B tak ho hledejte pod 6.B, 6.A najdete pod 5.A ale jestli hledáte 7.A pod 6.A, tak tam je loňská 6.A

Re: Začátek školního roku
Autor: Otec (IP zapsáno)
Datum: 14.09.2014 10:34

Dobrý den!

Jsem otcem dvou dětí navštěvujících ZŠ Černošice. Není to tu zcela lehká situace a vzhledem ke křehké problematice kolem dětí, rozhodl jsem se psát pod pseudonymem. Chtěl bych říci, že vášně kolem změny vedení školy ZŠ jsem bral velice dlouho s obrovskou rezervou.

Od dětí, jejich kamarádů a jejich rodičů mám informace, které myslím vyžadují intervenci nadřízených úřadů. Zřizovatel je k vedení školy velice shovívavý a odvolává se na nedostatek času a na chyby, nebo dokonce jakési schválnosti minulého vedení, což nepovažuji za šťastné. Nevím, kam se obrátit.

Asi největším problémem jsou jednoznačně rozvrhy. Dovolil jsem si přiložit ukázku, na které můžete vidět, že některé děti mají i tři odpolední vyučování v týdnu. Fyzika osmou hodinu? Ve vedlejší třídě (jejíž rozvrh není zveřejněn) mají děti např 4 hodiny výuku, pak hodinu pauzu, pak hodinu výuku, po ní dvě hodiny pauzu a pak zase hodinu výuku! Některé třídy "pročekají" za týden i 5 hodin, snad i více!

Děti nemají přesné informace o učebnách do kterých mají jít. Učitelka, která našla v učebně soukromého nájemce musela jít jinam. Malé děti v 2. - 4. třídě se stěhují po škole a hledají učebnu. Děti z druhého stupně chodí do učeben prvního stupně a tlačí se v malých lavicích. Jindy se srážejí dvě třídy v jedné učebně. Jsem si vědom toho, že škola je zřejmě z dostupných informací na svém kapacitním maximu i slíbeného rozšíření. Jsem si jist, že musí existovat optimálnější řešení i pro letošní šk. rok (nejen výhledově), zhoršení je proti minulosti skokové, to snad nemohou mít na svědomí 3 třídy o které má škola navíc.

Na setkání rodičů s vedením školy 3.9. někteří rodiče proti rozvrhu protestovali. Dozvěděli se, že s rozvrhem se již nebude hýbat, ale děti přišly ze školy s informací, že rozvrh je provizorní. K nějakým změnám nepřetržitě dochází. Nevíme jak dlouho se ještě bude "hledat" řešení rozvrhu, takže jen velmi obtížně plánujeme dětem další aktivity. Na otázku, zda můžeme na třídní schůzky v "tripartitě" přijít vzhledem k citlivým problémům dítěte konzultovat bez dítěte, bylo ředitelkou školy jasně odpovězeno, že bez dítěte nebudeme přijati.

Jak jsem se snažil z webu školy (a nejen já) vytlačit chybějící informace, nenašel jsem kontakt na školní psycholožku ani její "ordinační" hodiny. Zcela zmizely konzultační hodiny, které byly loni na přání rodičů zavedeny (každý učitel měl jednu hodinu týdně, kdy bylo možné ho s jistotou zastihnout i bez objednání). Na telefonní čísla školy je velmi obtížné se dovolat. Když jsem přišel tyto věci řešit po práci (ve 14.30 hod.) do školy, nikoho z vedení jsem nezastihl. Byli jsme zvyklí moci oslovit vedení i bez předběžného objednání. Tato ochota mnohým chybí už nyní po necelých dvou týdnech.

Byly odstraněny šatní skříňky pro druhý stupeň a náhrada bude snad na konci září. Znamená to, že si děti i z okolí(dojířdí autobusem, vlakem z dalších vesnic, mnohé pěšky) nosí cvičební úbor a výtvarné potřeby tam a zpět ( Jest-li to mají někteří v jeden den obojí...) Vyučující se myslím snaží dětem situaci ulehčit, ale v některých učebnách není dobré řešení. Po škole chodí v botách i do jídelny a všechno venkovní oblečení přenášejí celý den sebou.

Záměry a cíle nového vedení, tak jak nám je prezentovala paní ředitelka Lisnerová na veřejném setkání někdy v červnu, mne celkem oslovily. Především mne uklidnilo, když bylo přislíbeno, že paní ředitelka nechystá na tento školní rok žádné velké změny, že se chce seznamovat s prostředím a nový směr dávat škole pomalu, tam, kde se přesvědčí o nefunkčnosti. Začátek školního roku je však jedna velká změna (nový školní řád s klasifikačním řádem, nová pravidla pro přijímání do družiny, nový systém třídních schůzek, na konzultace k pedagogům budou děti zapisovat své rodiče samy na nějaké plachty - to si vůbec neumím představit a jiné) málo diskutovaná a už vůbec ne dobře zorganizovaná.

Nechci ve škole způsobit ještě větší chaos, ale zároveň bych byl rád, kdyby škola neztratila své dobré jméno a neodnesly to naše děti. Obávám se, že pokud k nám rodičům dosáhly takovéto zmatky, uvnitř školy může být problém ještě rozsáhlejší. Byl bych proto rád, kdybyste tento dopis mohli vzít maximálně vážně, navzdory mé utajené identitě, protože sběru a třídění informací jsem věnoval dost času a fámy jsem si udržel od těla.

Z toho důvodu jsem se s manželkou rozhodl napsat tento dopis a aby to nebylo "o nás bez nás" zaslat ho i všem dotčeným osobám, nebo institucím v kopii. (MŠMT, ČŠI, školská rada - adresu na předsedkyni jsem nikde nenašel, školská komise, odbor školství, starosta a samozřejmě ZŠ Černošice)

Na této e-adrese budu očekávat i vaše informace o tom, jak nadřízené instituce hodnotí situaci i navržená řešení a jejich časový horizont.

Děkuji, otec z Černošic.

Re: Začátek školního roku
Autor: Otec (IP zapsáno)
Datum: 14.09.2014 10:36

Vážený pane,
reaguji na Vaše dotazy, které píšete pod pseudonymem, pokusím se vysvětlit nejasnosti, avšak
nejvhodnější je vždy osobní setkání, na němž se rychleji a přesněji vyřeší, co je potřeba – tuto
cestu nabízím a je pouze na Vás, zda ji využijete.
Rozumím tomu, že nejste spokojen s rozvrhem hodin některých tříd právě tak jako někteří
další rodiče i žáci.
Protože chceme zajistit jak spokojenost učitelů, tak žáků i vás rodičů, je potřeba hledat
kompromisy. Z praxe všichni víme, že se nikdy nepodaří plně uspokojit všechny. Také učitelé
mají na sestavení rozvrhů hodin své oprávněné požadavky, a pokud žádají konkrétní den bez
přímé vyučovací povinnosti a chtějí ho využít např. na sebevzdělávání, snažíme se jim
vycházet vstříc.
Přestávky mezi dopolední a odpolední výukou jsou v některých případech minimalizovány
tak, jak nám umožňují právní předpisy – tzn. na 30 minut – tuto informaci jsem sdělovala na
Vámi zmíněných třídních schůzkách, paralelně s tím ji žáci obdrželi od učitelů. Není tedy
pravda, že děti mají vždy hodinové intervaly, ale tam, kde to bylo možné, jsme zkrácené
přestávky zařadili.
Rodiče požadovali zajištění dohledu nad svými dětmi v této době – což jsme také zajistili
a informaci rovněž zveřejnili.
Stěhování dětí ze tříd – pro naši školu není nic nového, děti se opravdu stěhují a samozřejmě,
že nějaký čas potrvá nám (novým učitelům) i dětem, než se zorientujeme a naučíme se
přicházet do „správné“ učebny. Mimo to v minulém týdnu jsem si sama vyměnila učebnu
s jinou kolegyní – dohodla jsem se tak s dětmi, neboť pro obsah dané hodiny šlo o vhodnější
prostor. Nikdy se nestává, že děti 2. tříd chodí samy bez doprovodu učitele po školní budově –
dozory nad žáky jsou rozdělené.
Problémy kolem odpolední výuky opravdu souvisí s nedostatkem prostoru, a to především na
dělené hodiny cizího i dalšího cizího jazyka a na výuku tělesné výchovy. Jak jsem již psala
jiným rodičům – nárůst o tři třídy znamená rovněž navýšení o 6 hodin tělesné výchovy týdně,
o 3 hodiny volitelných předmětů týdně (některých dělených) a rovněž zavedení dalšího cizího
jazyka v rozsahu 2 hodin týdně (1 sedmá třída navíc). Je tedy třeba znát všechny okolnosti,
které s sebou přináší navýšení počtu tříd. Pokud nechceme měnit rozvrh (letní - zimní
období), musíme počítat také s realizací TV v době špatných klimatických podmínek, tudíž
zajistit vnitřní prostory.
Samozřejmě, že jsme mohli řešit tuto situaci zrušením možnosti volby dalšího cizího jazyka –
mohli jsme např. vypustit nabídku francouzštiny a stanovit pouze dvě možnosti volby, mohli
jsme i zrušit volitelné předměty, což nám právní předpisy umožňují. Avšak rozhodli jsme se
zachovat vzdělávací nabídku vytvořenou předchozím vedením školy, neboť nám připadá
smysluplná a vstřícná k dětem.
Skutečnost, že se rozvrh v průběhu září může proměnit, u nás opravdu zazněla – vždy se
potřebuje během týdne, dvou týdnů ověřit, zda se vše naplánovalo dobře, zda vyhovuje
střídání tříd apod. Tato informace nám připadala důležitá.Otázka konzultačních dnů – zavedly se z toho důvodu, aby zcela otevřeně mohl učitel hovořit
se žákem a jeho rodičem o školní úspěšnosti o případných problémech, potřebách apod.,
abychom odstranili proslovy učitelů k celé třídě, kdy mohou být některé informace pro
jedince nepříjemné. Chceme tím rovněž podporovat žákovské sebehodnocení i další
dovednosti. Tyto konzultace nejsou pro rodiče povinné (toto jsem také sdělovala na třídních
schůzkách), rodiče si mohou vybrat – u kterého vyučujícího se zapíší a zda konzultací využijí.
Rovněž jsem sdělovala, že pokud rodiče budou kdykoli jindy potřebovat konzultace
(samostatně bez svých dětí nebo naopak s nimi), mohou se s kýmkoli s kolegů domluvit
a konzultace v jakémkoli množství dle jejich potřeb a potřeb dětí realizovat.
Nejde tedy o změnu, ale nabídku další možnosti konzultace, která je v praxi mnoha škol již
samozřejmostí.
Kontakt na paní psycholožku – je zveřejněn v sekci Výchovné poradenství a speciální
pedagogika na webových stránkách školy - tam, kde jste ho nacházeli i v předchozích letech.
Uvedeny jsou rovněž konzultační hodiny s paní doktorkou.
Konzultační hodiny ostatních pedagogů prozatím nejsou uvedeny. Chceme je nastavit
aktuálně – prozatím prosím využívejte výše uvedené možnosti – dle potřeby domluvit
konzultaci s jakýmkoli kolegou. Mimo to, učitelé měli vymezené konzultace převážně
v dopoledních hodinách a dle mých informací byly využívány minimálně, spíše si prý rodiče
domlouvali schůzky telefonicky individuálně a v čase, který vyhovoval aktuálně oběma
stranám – rozhodli jsme se tedy ponechat zatím takto, beze změny.
Rovněž prosím o pochopení, že nenajdete vždy všechny z nás na „svém“ místě. Jednak máme
dvě budovy, jednak se pohybujeme mezi učiteli a také absolvujeme různá jednání
s dodavateli, zástupci rodičů, zřizovatelem a dalšími spolupracujícími subjekty. Po dohodě se
Vám i dalším rodičům budeme samozřejmě věnovat. Výhodu v předem domluvené konzultaci
vidím ještě jednu – obě strany se mohou dobře připravit, jednání je tak pružnější
a konstruktivnější.
Nyní ke změnám – školní řád není nový – pouze jsme společně s učiteli zpřesnili dvě, tři
formulace; ano, vytvořili jsme nová pravidla pro hodnocení, která vycházejí z koncepce školy
a podporují vstřícnost k žákům a rodičům – tato pravidla obsahují rovněž doporučení (např.
práci s portfoliem žáka), která učitelé nemusejí akceptovat, ale protože se někteří z nich touto
cestou chtějí vydat, budeme pro ně v době jejich volna připravovat vzdělávání i návštěvu škol,
kde se již tento hodnotící postup efektivně uplatňuje. Pro Vaši informaci – k tomuto tématu se
přihlásilo 28 pedagogů z naší školy.
Nová pravidla pro přijímání do školní družiny – vznikla po dohodě s kolegy, s nimiž jsme
pozitiva i negativa stávajícího systému projednávali a navrhli společné řešení, které umožnilo
objektivně přijmout i žáky čtvrtých tříd, což považujeme za důležité.
Nový systém třídních schůzek – žádný nový systém není zaveden, třídní schůzky budou –
rozpis je zveřejněn, pouze se na nich nebude hromadně řešit kázeň a prospěch, ale budou
spíše organizační a informační.
V případě, že využijete konzultace „ve třech“, budou se děti zapisovat dle předem
zveřejněných informací – inspirovali jsme se školami, kdy tento systém již řadu let dobře
funguje. Máte pravdu, zatím ještě nemáme dny zorganizované, a to proto, že se jedná
o listopad, nyní řešíme aktuální záležitosti.Změny tedy ve většině případů chceme nastavovat dobrovolně a chceme také vytvářet pro
jejich postupné zavádění podmínky (vzdělávání, materiální vybavení apod.). Samozřejmě
budeme při tom akceptovat všechny požadavky kladené na školy a související se školskou
reformou.
Jedinou změnu, kterou jsme učinili okamžitě, bylo vyklizení šaten – ano, vyřadili jsme
plesnivé a prohnilé šatní skříňky, které neodpovídaly ani hygienickým ani prostorovým
podmínkám. Šatnu jsme vymalovali, uklidili a od zřizovatele jsme obdrželi dotaci na nové
šatní skříňky, v nichž se nebudou v jedné přihrádce tísnit dvě děti.
Protože dodací lhůty skříněk jsou tříměsíční a objednávali jsme je v době dovolených
(nastupovali jsme v červenci), nepodařilo se zajistit dodání do 1. 9. – skříňky budou dodány
ve druhé polovině září.
Protože některé procesy nastavujeme nově, prosím o vstřícnost a o spolupráci, která pomůže
nejen nám, ale i našim žákům – vašim dětem.
S pozdravem
Romana Lisnerová

Re: Začátek školního roku
Autor: Otec (IP zapsáno)
Datum: 14.09.2014 10:37

Vážený otče z Černošic,

píší Vám matky z Černošic, které se stejně jako Vy snaží držet si fámy a drby od těla a jde jim jen a jen o blaho našich dětí a potažmo i blaho veřejné…no a o dobré jméno školy, jak jinak.

Chápeme Vaše rozhořčení nad situací s rozvrhy - i my máme děti, které mají kroužky, děti, které nevědí, kde mají momentálně být, a děti, které si zatím nosí tělocvik v ruce tam a zpátky.

Pokud chcete konkrétní problémy (rozvrhy Vašich dcer a skříňky) skutečně řešit, nám se nejvíce osvědčilo použití k tomu nastavených komunikačních kanálů se školou, tzn. obraťte se na třídního důvěrníka a iniciujte schůzku s vedením školy. Některé z nás toto využily v uplynulém týdnu a podle našich konkrétních zkušeností to funguje dobře a je to rychlé. Vámi zvolený způsob dopisu bez podpisu je hodně nešťastný, vyvolává dojem, že všechno je špatně (i když jde hlavně o ty rozvrhy a skříňky, že ano J) a mohl by opětovně destabilizovat situaci ohledně školy. A to asi účelem Vašeho dopisu není?

My Vám píšeme proto, abychom Vám vlily naději do žil a poukázaly na to dobré, co jste přes Vaši zaměstnanost s rozvrhy zatím možná úplně nezaregistroval a nedocenil.

Věříme, že pokud se naplní směr, kterým se škola slibuje vydat, naše děti budou vychovávány k tomu, aby chápaly souvislosti probírané látky, aby jen tupě nememorovaly, aby uměly formulovat své názory, dokázaly oponovat a vyjádřit se k tomu, co se jim nelíbí, aby se staly právoplatnými partnery ve vzdělávacím systému (viz rodič - žák - učitel) atd. Jistě tuto novou koncepci znáte z webu školy a z představení nového vedení.

Na škole vzrostl počet učitelů-mužů, což hodnotíme velice kladně, protože feminizace školství je jeden z velkých bolístek českého vzdělávacího systému (tímto se potažmo omlouváme za genderovou nekorektnost ženské části učitelského sboru).

Vyloženě se těšíme na třídní schůzky, na reakce našich dětí ve vztahu k učitelům, jež jsme zatím měly jen možnost tušit a které se svou tripartitou podobají těm, jak je známe z gymnázií (od dob Mnichovské dohody víme, že o nás bez nás nikdy není dobrý model). Jsme rády i za to, že se budeme moci třídních schůzek zúčastnit důstojně, aniž bychom si připomněly předrevoluční fronty na cokoli…

Jsme rády za funkci třídního důvěrníka, se kterým můžeme probrat naše připomínky, i za rychlé emailové reakce učitelů (asi máme štěstí a Vy smůlu?).

To vše výše uvedené nám, pokud se to naplní, bohatě vyváží diskomfort a zmatky prvních týdnů, a proto jsme shovívavé. Naše škola by mohla být ještě mnohem lepší (nechceme vířit vášně, ale ona Vámi zmiňovaná dobrá pověst byla již pouhým odleskem dávné slávy – viz šikana, střídání učitelek, nedůstojné právě ty zmiňované rodičovské schůzky a mnoho jiného. Ano, rozvrh vždy byl hotov a skříňky na cvičky taky J).

Snad jsme Vás trochu přesvědčily a pomohly Vám nahlédnout na věc z jiného úhlu.

Pokud z našich dětí tato škola pomůže vychovat občany, kteří se nebudou bát pod svoje názory podepsat, budou jak matky, tak otcové z Černošic spokojení (určitě i včetně Vás). Pojďme jim to ulehčit a začít se podepisovat…my tedy začínáme, ano?

S pozdravem a mírem v duši


Vlaďka Hlaváčková
Alice Berlínská
Petra Tichá
Alice Uzlová

Jdi na stránku: 1234567891011...PosledníNásledující
Aktuální stránka: 1 z 46


Jméno: 
Email: 
Téma: 
Prevence SPAMU:
Níže uvedený kód vložte do vstupního pole. Toto je prevence proti automaticky vkládaným příspěvkům.
CAPTCHA
This forum powered by Phorum.